UREDBA

O UTVRĐIVANJU PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE PARKA PRIRODE GOLIJA

("Sl. glasnik RS", br. 16/2009)

Član 1

Utvrđuje se Prostorni plan područja posebne namene Parka prirode Golija (u daljem tekstu: Prostorni plan), koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 2

Prostornim planom utvrđuju se osnove organizacije, korišćenja, uređenja i zaštite područja Parka prirode Golija na delovima teritorija gradova Kraljevo i Novi Pazar i opština Ivanjica, Raška i Sjenica.

Član 3

Prostorni plan sastoji se iz tekstualnog dela i grafičkih prikaza.

Tekstualni deo Prostornog plana objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Grafički prikazi (referalne karte) izrađeni su u razmeri 1:50 000, i to: referalna karta 1. "Prirodni resursi, zaštita životne sredine, prirodnih i kulturnih dobara"; referalna karta 2. "Planirana saobraćajna infrastruktura, mreža naselja i javnih objekata"; referalna karta 3. "Planirana elektroenergetska i telekomunikaciona infrastruktura"; referalna karta 4. "Planirana namena površina sa zonama posebne zaštite".

Grafičke prikaze iz stava 3. ovog člana, izrađene u 11 primeraka, overava svojim potpisom ministar nadležan za poslove prostornog planiranja.

Član 4

Prostorni plan sprovodi se izradom i donošenjem sektorskih/granskih planova i programa, urbanističkih planova, kao i programa uređenja građevinskog zemljišta.

Član 5

Ugovor o implementaciji Prostornog plana zaključiće Vlada, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, Ministarstvo za infrastrukturu, Ministarstvo kulture, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo, Zavod za zaštitu prirode Srbije, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Javno preduzeće za gazdovanje šumama "Srbijašume", Javno preduzeće "Skijališta Srbije" i Republička agencija za prostorno planiranje, sa gradovima Kraljevo i Novi Pazar i opštinama Ivanjica, Raška i Sjenica.

Član 6

Grafički prikazi iz člana 3. stav 3. ove uredbe čuvaju se trajno u Vladi (jedan komplet), Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja (jedan komplet), Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja (jedan komplet), Javnom preduzeću za gazdovanje šumama "Srbijašume" (jedan komplet), gradu Kraljevo (jedan komplet), gradu Novi Pazar (jedan komplet), opštini Ivanjica (jedan komplet), opštini Raška (jedan komplet), opštini Sjenica (jedan komplet) i Republičkoj agenciji za prostorno planiranje (dva kompleta).

Analitičko-dokumentaciona osnova na kojoj se zasniva Prostorni plan čuva se u Republičkoj agenciji za prostorno planiranje.

Član 7

Pravo na neposredan uvid u grafičke prikaze iz člana 3. stav 3. ove uredbe imaju pravna i fizička lica, pod uslovima i na način koje bliže propisuje ministar nadležan za poslove prostornog planiranja.

Član 8

Urbanistički planovi i projekti uskladiće se sa odredbama ove uredbe na način utvrđen ovim prostornim planom.

Planovi i programi razvoja koji se donose po posebnim propisima, propisi i drugi opšti akti uskladiće se sa odredbama ove uredbe u roku od godinu dana od dana njenog stupanja na snagu.

Urbanistički planovi i projekti, planovi i programi razvoja doneti do dana stupanja na snagu ove uredbe, primenjuju se u delovima koji nisu u suprotnosti sa ovom uredbom.

Član 9

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

Tekstualni deo Prostornog plana područja posebne namene Parka prirode Golija, objavljen je u "Sl. glasniku RS", br. 16/2009, str. 21-95.