UREDBA

O KORIŠĆENJU SREDSTAVA PODRŠKE NEKOMERCIJALNIM POLJOPRIVREDNIM GAZDINSTVIMA U 2009. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 16/2009)

Član 1

Ovom uredbom uređuju se uslovi, način korišćenja i visina sredstava podrške nekomercijalnim poljoprivrednim gazdinstvima u 2009. godini (u daljem tekstu: sredstva podrške).

Nekomercijalnim poljoprivrednim gazdinstvom, u smislu ove uredbe, smatra se poljoprivredno gazdinstvo koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Uredbom o Registru poljoprivrednih gazdinstava ("Službeni glasnik RS", broj 119/08 - u daljem tekstu: Uredba), koje u 2009. godini ne ostvaruje podsticaje po osnovu kredita, regresa, subvencija i premija, osim po osnovu premija za mleko i korišćenja sredstava za davanje obradivog poljoprivrednog zemljišta u zakup.

Član 2

Pravo na korišćenje sredstava podrške ima nosilac nekomercijalnog poljoprivrednog gazdinstva koji:

1) je korisnik penzije ostvarene po osnovu obavljanja poljoprivredne delatnosti;

2) do 31. marta 2009. godine navršava najmanje 65 godina života;

3) je izmirio obaveze po osnovu propisa kojima se uređuju mere za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje.

Član 3

Licu iz člana 2. ove uredbe na ime isplate sredstava podrške pripada iznos od 40.000 dinara.

Član 4

Zahtev za ostvarivanje prava na korišćenje sredstava podrške podnosi se Ministarstvu finansija - Uprava za trezor (u daljem tekstu: Uprava), na kojoj se nalazi sedište poljoprivrednog gazdinstva, od 1. maja do 30. juna 2009. godine.

Uprava sprovodi postupak utvrđivanja ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava na korišćenje sredstava podrške. Uprava posle sprovedenog postupka utvrđivanja ispunjenosti uslova i upoređivanja podataka iz zahteva i iz Registra, utvrđuje ispunjenost uslova propisanih ovom uredbom u saradnji sa nadležnim organima, potvrđuje istovetnost podataka i ispostavlja nalog za prenos sredstava podrške na namenski račun poljoprivrednog gazdinstva kod poslovne banke.

Član 5

Sredstva podrške isplaćuju se po redosledu podnošenja zahteva do iznosa finansijskih sredstava utvrđenog posebnim aktom koji je donela Vlada.

Član 6

U slučaju ostvarivanja prava suprotno članu 1. stav 2. ove uredbe korisnik sredstava gubi status aktivnog poljoprivrednog gazdinstva i stiče status pasivnog poljoprivrednog gazdinstva, u skladu sa Uredbom, uz obavezu vraćanja primljenog iznosa sredstava podrške, sa obračunom zakonske zatezne kamate.

Član 7

Sprovođenje ove uredbe nadzire Ministarstvo.

Član 8

Novčanom kaznom od 10.000 do 20.000 dinara kazniće se za prekršaj nosilac poljoprivrednog gazdinstva koji ostvari pravo na korišćenje sredstava podrške na osnovu netačnih podataka.

Član 9

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".