ODLUKA

O IZRADI STRATEŠKE PROCENE UTICAJA PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE SPECIJALNOG REZERVATA PRIRODE "ZASAVICA" NA ŽIVOTNU SREDINU

("Sl. glasnik RS", br. 17/2009)

1. Pristupa se izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene Specijalnog rezervata prirode "Zasavica" na životnu sredinu (u daljem tekstu: Strateška procena).

2. Strateška procena se radi istovremeno sa izradom Prostornog plana područja posebne namene Specijalnog rezervata prirode "Zasavica" (u daljem tekstu: Prostorni plan), radi obezbeđenja zaštite životne sredine i održivog razvoja u postupku pripreme i donošenja Prostornog plana.

3. Strateška procena se radi za područje Prostornog plana, koje obuhvata grad Sremsku Mitrovicu i opštinu Bogatić, odnosno katastarske opštine Zasavica, Mačvanska Mitrovica, Salaš Noćajski, Noćaj, Radenković i Ravnje na prostoru grada Sremska Mitrovica i katastarske opštine Banovo Polje i Crna Bara u opštini Bogatić.

4. Razlog za izradu Strateške procene sadržan je u odredbama Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, kojim je utvrđena obaveza izrade strateške procene za planove u oblasti prostornog planiranja i potrebi da se, zbog značaja Prostornog plana za razvoj predmetnog područja, obezbedi održivost Prostornog plana, kroz postupak utvrđivanja uticaja planskih rešenja na životnu sredinu i definisanjem uslova za zaštitu životne sredine i održivi razvoj planskog područja.

5. Strateška procena će se posebno baviti sledećim pitanjima zaštite životne sredine i održivog razvoja: obezbeđenje održivog razvoja planskog područja integrisanjem zaštite životne sredine u postupak izrade Prostornog plana; sanacija i rekultivacija degradiranih, zaštita i unapređenje kvaliteta prirodnih vrednosti planskog područja (prirodnih dobara, predela, vazduha, voda, zemljišta, klime, biljnog i životinjskog sveta, staništa i biodiverziteta); racionalno korišćenje neobnovljivih, veće korišćenje obnovljivih mineralnih, energetskih i drugih resursa i upravljanje otpadom; unapređenje kvaliteta života na planskom području. Strateška procena se neće baviti pitanjima zaštite životne sredine koja nisu od značaja za procenjivanje uticaja i pripremu mera zaštite životne sredine na planskom području.

6. Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana na životnu sredinu će prikazati postupak procenjivanja značajnih strateških uticaja Prostornog plana na životnu sredinu i obezbeđivanja zaštite životne sredine i održivog razvoja, i sadržati: 1) polazne osnove Strateške procene; 2) opšte i posebne ciljeve Strateške procene i izbor indikatora; 3) procenu mogućih uticaja na životnu sredinu; 4) smernice za izradu strateških procena na nižim hijerarhijskim nivoima i procena uticaja projekata na životnu sredinu; 5) program praćenja stanja životne sredine u toku sprovođenja Prostornog plana; 6) prikaz korišćene metodologije i teškoća u izradi Strateške procene; 7) prikaz načina odlučivanja, opis razloga odlučujućih za izbor Prostornog plana sa aspekta razmatranih varijantnih rešenja i prikaz načina na koji su pitanja životne sredine uključena u Prostorni plan; 8) zaključke do kojih se došlo tokom izrade Izveštaja o strateškoj proceni predstavljene na način razumljiv javnosti; 9) druge podatke od značaja za Stratešku procenu.

7. Izrada Strateške procene biće zasnovana na studijskoj, prostorno-planskoj, dokumentaciji iz oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja i drugoj relevantnoj dokumentaciji, kao i na rezultatima dosadašnjih istraživanja u oblasti zaštite životne sredine, održivog razvoja i prostornog planiranja.

8. Nosilac izrade Strateške procene je Republička agencija za prostorno planiranje.

9. Ministarstva, posebne organizacije, javna preduzeća i ustanove nadležne za poslove zaštite životne sredine, zaštite prirode, zaštite spomenika kulture, infrastrukture, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ekonomije i regionalnog razvoja i drugi organi i organizacije dostaviće u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke sve raspoložive podatke, uslove i dokumentaciju iz delokruga svoga rada nosiocu izrade Strateške procene.

10. Rok za izradu Strateške procene i razmatranje Izveštaja o strateškoj proceni je 11 meseci od dana stupanja na snagu Odluke o izradi Prostornog plana područja posebne namene Specijalnog rezervata prirode "Zasavica".

11. Sredstva za izradu Strateške procene obezbediće Republička agencija za prostorno planiranje.

12. Predlog izveštaja o strateškoj proceni biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u zgradama skupština grada Sremska Mitrovica i opštine Bogatić, istovremeno sa izlaganjem Predloga prostornog plana na javni uvid.

13. Ova odluka se objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije".