ZAKLJUČAK

O USVAJANJU NACIONALNOG AKCIONOG PLANA ZAPOŠLJAVANJA ZA 2009. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 17/2009)

1. Usvaja se Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2009. godinu, koji je sastavni deo ovog zaključka.

2. Ovaj zaključak objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

NACIONALNI AKCIONI PLAN ZAPOŠLJAVANJA ZA 2009. GODINU

 

UVOD

Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja za 2009. godinu (u daljem tekstu: NAPZ) sprovodi se Nacionalna strategija zapošljavanja za period 2005-2010. godine (usvojena Zaključkom Vlade od 14. aprila 2005. godine) i postižu utvrđeni prioriteti aktivne politike zapošljavanja u Republici Srbiji u 2009. godini.

Prioriteti, odnosno ciljevi aktivne politike zapošljavanja proizlaze iz Nacionalne strategije zapošljavanja za period 2005-2010. godine i usklađeni su sa merama definisanim u Programu mera za ublažavanje negativnih efekata svetske ekonomske krize, koji je usvojen na 55. sednici Vlade od 29. januara 2009. godine, kao i postignutim rezultatima u realizaciji Nacionalnog akcionog plana zapošljavanja za period 2006-2008. godine ("Službeni glasnik RS", broj 45/05).

U smislu navedenog, utvrđeni prioriteti aktivne politike zapošljavanja u 2009. godini jesu:

1. zadržavanje nivoa zaposlenosti iz 2008. godine i rešavanje radnopravnog statusa viška zaposlenih;

2. povećanje formalne zaposlenosti u privatnom sektoru i smanjivanje regionalnih razlika;

3. usklađivanje ponude i potražnje na tržištu rada realizacijom mera aktivne politike zapošljavanja;

4. unapređivanje socijalnog dijaloga i povećanje efikasnosti Nacionalne službe za zapošljavanje.

Uspešna realizacija planiranih zadataka i aktivnosti zahteva puno i aktivno učešće i koordinaciju svih ključnih institucija i drugih aktera u Republici Srbiji. Iz tog razloga, pored Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, u izradi NAPZ-a i njegovo sprovođenje uključeni su: Ministarstvo rada i socijalne politike, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo omladine i sporta, Nacionalna služba za zapošljavanje, Privredna komora Srbije, Republički zavod za statistiku, Agencija za privatizaciju, Unija poslodavaca Srbije, Stalna konferencija gradova i opština, Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost". Takođe, podršku u izradi NAPZ-a pružilo je Savezno ministarstvo rada i socijalnih pitanja SR Nemačke u okviru Tvining projekta "Politika zapošljavanja", koji finansira Evropska unija.

U skladu sa potrebama tržišta rada Vlada je utvrdila Predlog Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom i Predlog Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti čije se usvajanje očekuje u prvoj polovini 2009. godine.

NAPZ se, pored dokumenata iz oblasti zapošljavanja bazira i na sledećim dokumentima, i to: Strategiji za smanjenje siromaštva u Srbiji; Nacionalnoj strategiji Srbije za pristupanje Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji; Nacionalnoj strategiji privrednog razvoja Republike Srbije od 2006. do 2012. godine; Strategiji regionalnog razvoja Republike Srbije za period od 2007. do 2012. godine; Nacionalnoj strategiji održivog razvoja; Strategiji razvoja konkurentnih i inovativnih malih i srednjih preduzeća za period od 2008. do 2013. godine; Nacionalnoj strategiji za mlade; Nacionalnom programu za integraciju u EU; Memorandumu o budžetu i ekonomskoj i fiskalnoj politici za 2009. godinu sa projekcijama za 2010. i 2011. godinu.

Takođe, kao izvori podataka, u izradi NAPZ-a korišćeni su sledeći dokumenti, i to:

- Anketa o radnoj snazi, oktobar 2007. godine, Republički zavod za statistiku;

- Anketa o radnoj snazi, oktobar 2008. godine, Republički zavod za statistiku;

- Statistika spoljne trgovine, Republički zavod za statistiku;

- Kvartalni monitor ekonomskih trendova i politike u Republici Srbiji, br. 14, Fond za razvoj ekonomske nauke (2008);

- Analiza uticaja politike zapošljavanja i aktivnih mera zapošljavanja u Republici Srbiji 2003-2007, Arandarenko M. i Krstić G. (2008).

I MAKROEKONOMSKI OKVIR

Nacionalna strategija zapošljavanja za period 2005-2010. godine zasnovana je na Evropskoj strategiji zapošljavanja iz 1997. godine i Lisabonskoj strategiji EU za period 2000-2010. godine, Bukureštanskoj deklaraciji kao i preporukama Evropskog saveta i Međunarodne organizacije rada. Takođe, usklađena je sa smernicama EU za zapošljavanje i u njoj su definisani nacionalni ciljevi u većini oblasti u kojima ih definiše i EU. Nacionalna strategija zapošljavanja definiše specifične pravce rešavanja problema nezaposlenosti u fazi tranzicije Republike Srbije i nudi rešenja primerena potrebama razvoja i raspoloživim ljudskim i finansijskim resursima.

Stabilna makroekonomska politika i fleksibilnost na tržištima proizvoda, usluga, rada i kapitala od presudnog su značaja za uravnotežen privredni rast i punu realizaciju potencijala za rast. Sistemske reforme i makroekonomska politika moraju biti usklađene tako da se uzajamno podržavaju. Makroekonomsko okruženje podsticajno za inovacije, investicije i strukturna prilagođavanja doprinosi uspehu sistemskih reformi. U takvom okruženju, te reforme mogu da daju brže i šire efekte u kretanju privrede. S druge strane, uspešne sistemske reforme povećavaju delotvornost makroekonomskih faktora na svakom tržištu.

U Nacionalnoj strategiji zapošljavanja za period 2005-2010. godine predviđen je rast zaposlenosti od 1,5% godišnje, odnosno dostizanje stope zaposlenosti od 67% u 2010. godini, dok je u NAPZ-u za period 2006-2008. godine planirana stopa zaposlenosti, u 2010. godini, od 58,5%. S obzirom na usporeni privredni razvoj u Srbiji uzrokovan svetskom ekonomskom i finansijskom krizom, i rezultate Ankete o radnoj snazi (ARS) zaključno sa 2008. godinom, nije realno očekivati rast stope zaposlenosti u tolikom obimu.

Tabela 1: Stope zaposlenosti

Stope zaposlenosti

Opšta stopa

Radnici
55-64 godine

Ciljevi EU za 2010. (Lisabon)

70%

50%

EU-27 u 2007. (Eurostat)

65,4%

44,7%

Srbija 2007. (ARS)

51,5%

33,5%

Srbija 2008. (ARS)

53,3%

37,9%

Makroekonomska kretanja u 2008. godini

Prvih devet meseci 2008. godine karakteriše rast privredne aktivnosti, povećanje izvoza i uvoza, rast spoljnotrgovinskog deficita i deficita tekućeg računa, usporavanje investicione aktivnosti i nešto viši nivo inflacije od očekivanog. U 2008. godini nastavljene su pozitivne tendencije povećanja proizvodnje i usluga i usporavanje rasta realnih zarada, što ukazuje na njihovo usklađivanje sa rastom produktivnosti.

Bruto domaći proizvod je u 2008. godini realno veći za 6,1% u odnosu na 2007. godinu, a industrijska proizvodnja rasla je za 1,4% u odnosu na prethodnu godinu. Trgovina na malo nastavila je da beleži rast od 6,5%, dok je rast trgovine na veliko bio brži i iznosi 10,3%. U 2008. godini nastavljene su negativne tendencije u spoljnotrgovinskim tokovima započete u 2007. godini.

Takođe, nastavljena je nepovoljna tendencija ubrzanja inflacije čiji je međugodišnji rast po procenama bio 9,5%. Rast inflacije u 2008. godini uslovio je povećanje stepena restriktivnosti monetarne politike.

U 2008. godini zabeleženo je usporavanje rasta prosečnih neto zarada u Srbiji, uključujući usporavanje rasta plata u javnom sektoru, započeto u četvrtom kvartalu 2007. godine. Prosečna neto zarada u periodu januar-decembar 2008. godine iznosila je 32.746,00 dinara i realan rast je iznosio 3,9% u odnosu na 2007. godinu.

Ekonomska kriza

Do oktobra 2008. godine međunarodna finansijska kriza imala je ograničen direktan uticaj na privredu Republike Srbije i njen finansijski sektor. Ipak, na početku poslednjeg tromesečja došlo je do povlačenja dela štednje iz bankarskog sektora. Nakon što su monetarne vlasti povećale garantovani iznos depozita, zahtevale podizanje rezerve banaka kod inostranih pozajmica i ukinule porez na prihod od štednje, zaustavljeno je povlačenje štednih uloga.

Glavne komponente usporavanja privrednog rasta u Republici Srbiji u 2009. godini, u uslovima globalne finansijske krize svetske privrede jesu:

- smanjenje domaće tražnje kroz smanjenje javne i privatne potrošnje, zbog zaustavljanja realnog rasta potrošnje, slabijeg rasta zarada u javnom sektoru i zaustavljanja nominalnog rasta penzija;

- smanjenje izvoza zbog smanjenja uvozne tražnje u zemljama EU kao glavnih spoljnotrgovinskih partnera Republike Srbije;

- smanjenje priliva stranih direktnih investicija i međunarodnih kredita.

U ovakvim okolnostima Vlada je usvojila Program mera za ublažavanje negativnih efekata svetske ekonomske krize, čiji cilj je očuvanje konkurentnosti privrede, očuvanje zaposlenosti i stimulisanje domaće tražnje. Konkretne mere odnose se na direktno subvencionisanje kamatne stope na kredite za likvidnost, sufinansiranje kredita za investicije uz garanciju Garancijskog fonda, kao i direktno subvencionisanje kamatne stope na potrošačke kredite za kupovinu određenih trajnih potrošnih dobara i krediti iz međunarodnih izvora. Ukupan iznos povoljnih kredita koji će biti na raspolaganju privredi procenjuje se na približno 122 milijarde dinara.

Takođe, 30. januara 2009. godine, stupio je na snagu Zakon o privremenom izuzimanju od oporezivanja porezom na dohodak građana određenih vrsta prihoda ("Službeni glasnik RS", broj 5/09), kojim je, između ostalog, uređeno privremeno izuzimanje od oporezivanja porezom na dohodak građana prihoda od kapitala po osnovu kamate na devizne štednje i druge depozite građana.

Ekonomska politika

Stanje i ostvareni rezultati ekonomske politike u periodu 2005-2007. godine su sledeći:

- rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) prosečno godišnje po stopi od 6,2%,

- smanjenje stope nezaposlenosti sa 21,8% u 2005. godini na 18,8% u 2007. godini,

- ostvaren je značajan neto priliv stranih direktnih investicija od 6,2 milijardi evra,

- porast deviznih rezervi koje su krajem 2007. godine dostigle 10,9 milijardi evra,

- povećanje devizne štednje stanovništva koja je krajem 2007. godine iznosila 4,9 milijardi evra,

- inflacija je u 2007. godini povećana na 10,1%, deficit robnih transakcija dostigao 23% BDP, a deficit tekućih transakcija 14,8% BDP.

Privredni rast u ovom periodu pretežno je vođen domaćom tražnjom i izvozom, a na rast su pozitivno delovale i realizovane investicije i strukturne reforme. Takođe, došlo je do povećanja efikasnosti poslovanja privrede, što znači da se privredni rast postepeno i kontinuirano sve više temelji na faktorima na strani ponude (investicije, rast konkurentnosti i rast produktivnosti koji potiče od restrukturiranja i privatizacije neefikasnog dela privrede).

Prosečne neto zarade u periodu 2005-2007. godine realno su porasle za 6,4%, 11,4% i 19,5%, što je iznad rasta produktivnosti (5,3%, 7,9% i 8,8%, respektivno). Rast zarada, posebno u javnom sektoru, u kombinaciji sa apresijacijom dinara, uticao je na rast jediničnih troškova rada i na smanjenje konkurentnosti privrede. Rast prosečnih neto zarada sa 210,4 EVRA u 2005. godini na 347,1 EVRO u 2007. godini, koji je bio znatno iznad rasta produktivnosti, doprineo je porastu uvoza. Prvenstveno je došlo do rasta uvoza roba za ličnu potrošnju, što je uticalo na povećanje deficita u trgovinskom bilansu.

Jačanju privatnog sektora u periodu 2005-2007. godine doprinelo je, pored realizovane privatizacije društvenih preduzeća, i osnivanje 33.965 novih privatnih preduzeća. Dinamika osnivanja novih preduzeća u posmatrane tri godine je zadovoljavajuća. Međutim, većina novoosnovanih preduzeća je u segmentu tzv. mikro preduzeća koja zapošljavaju do pet zaposlenih.

II POSLOVNO OKRUŽENJE I KRETANJE PRIVREDNE STRUKTURE

Razvoj preduzetništva

U poslednjih nekoliko godina, preduzete su operativne mere za podršku osnivanja novih preduzeća, uključujući reformu sistema registracije poslovnih subjekata, što je ovaj proces učinilo jeftinijim, bržim i jednostavnijim. Pored toga, uvedena je preregistracija svih privrednih subjekata, što je stvorilo ažuran sistem sa pouzdanim podacima o registrovanim malim i srednjim preduzećima.

Poboljšano je finansiranje malih i srednjih preduzeća sredstvima iz javnog sektora, naročito mikrokreditima za nova preduzeća. Obezbeđeni su povoljniji uslovi kreditiranja od tržišnih, kao što su cena kredita, uslova korišćenja i potrebnih garancija. Međutim, posebni problemi postoje u pogledu raspoloživosti i dostupnosti finansijskih sredstava, kao i nedovoljne efikasnosti u praćenju efekata finansijske podrške.

Stečena iskustva pokazuju da, i pored postojećih oblika nefinansijske podrške, postoji nedvosmislena potreba za daljim razvojem i proširenjem ponude i obuhvata korisnika nefinansijske podrške (treninzi, savetodavne usluge, mentoring itd.) u fazi pripreme za pokretanje, kao i u prvim godinama poslovanja. Posebno je značajno razvijanje i bolje koordinisanje funkcionalne veze između finansijske i nefinansijske podrške za nova preduzeća.

Rezultati privatizacije

Prema podacima Agencije za privatizaciju, u periodu 2005-2007. godine privatizovano je 953 društvenih preduzeća. Prihodi od privatizacije tih preduzeća u ovom periodu iznosili su 1.209,7 mil. evra, a ugovorene investicije 578,2 mil. evra. U 2007. godini donet je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji ("Službeni glasnik RS", broj 123/07), kojim je utvrđeno da se do kraja 2008. godine objavi javni poziv za učešće na javnom tenderu, odnosno javnoj aukciji preostalih 200 društvenih preduzeća.

Izmenama i dopunama navedenog Zakona, između ostalog, Agencija za privatizaciju je dobila nova ovlašćenja u vezi sa pokretanjem i vođenjem postupka prinudne likvidacije subjekata privatizacije sa većinskim društvenim kapitalom za koja postoji više različitih pravnih osnova, što će imati za posledicu prestanak radnog odnosa zaposlenih u subjektima privatizacije, nad kojima će biti pokrenut postupak prinudne likvidacije. U širem smislu, proces prinudne likvidacije subjekata privatizacije uticaće na porast nezaposlenosti.

Smanjivanje regionalnih razlika

Regionalni dispariteti u Republici Srbiji najveći su u Evropi. Razlike u stepenu razvijenosti (prosečna zarada, nacionalni dohodak, stepen migracija, zaposlenost) teritorijalnih delova su najviši u Evropi i pokazuju trend pogoršanja iz godine u godinu.

Očekuje se da će završna faza procesa tranzicije, odnosno restrukturiranja privrede produbiti razlike između pojedinih područja u Republici Srbiji. Iskustva drugih zemalja ukazuju da ekonomsko restrukturiranje ima tendenciju da favorizuje državni kapital i područja koja već imaju razvijenu infrastrukturu, dok se nepovoljne posledice najviše odražavaju u industrijskim i rudarskim centrima, naročito u gradovima koji su zavisili od jedne fabrike.

Prvi ozbiljan korak u rešavanju problema regionalnih dispariteta učinjen je donošenjem Strategije regionalnog razvoja Republike Srbije za period od 2007. do 2012. godine, koju je Vlada usvojila u januaru 2007. godine. Ovaj dokument nastao je sa ciljem rešavanja socioekonomskih razlika između različitih delova zemlje, putem ravnomernijeg regionalnog razvoja. Strategija se zasniva na iskustvima uspešnih regionalnih razvojnih politika u zemljama članicama EU. Osnovni cilj je podsticanje ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije.

III POLITIKA ZAPOŠLJAVANJA SRBIJE - KAO ODGOVOR NA SMERNICE EU

Stanje na tržištu rada

Ostvarena makroekonomska stabilnost i povoljnija mikroekonomska situacija poslednjih godina, pozitivno su uticale na kretanja na tržištu rada, ali i pored pozitivnih pomaka, opšta situacija u oblasti zapošljavanja i dalje je nepovoljna.

Tabela 2: Kretanje stope zaposlenosti i nezaposlenosti od početka sprovođenja NSZ za period 2005-2010. godine

Godina

oktobar
2005.

oktobar
2006.

oktobar
2007.

oktobar
2008.

Opšta stopa nezaposlenosti
(15-64 godine)

21,8%

21,6%

18,8%

14,7%

Opšta stopa zaposlenosti
(15-64 godine)

51,0%

49,9%

51,5%

53,3%

Osnovni problemi u oblasti zapošljavanja, sa kojima se suočava Republika Srbija jesu:

- nedostatak poslova kao posledica nedovoljne privredne aktivnosti,

- niska zaposlenost.

Stopa nezaposlenosti pala je sa 18,8% u oktobru 2007. godine na 14,7% u oktobru 2008. godine, a broj nezaposlenih lica smanjen je sa 584.216 na 457.205. Međutim, pad nezaposlenosti rezultat je, pre svega, promene u upitniku Ankete o radnoj snazi, gde su uvođenjem dodatnih pitanja bolje obuhvaćene granične kategorije zaposlenih kao što su pomažući članovi domaćinstva, neformalno samozaposleni i sl. Da je upitnik ostao isti stopa nezaposlenosti bila bi oko 17,7%. Dalje, prema Anketi o radnoj snazi, stopa zaposlenosti u oktobru 2008. godine iznosila je 53,3% i porasla je u odnosu na oktobar 2007. godine za 1,8 procentnih poena ili za 3,5%. Visok rast zaposlenosti rezultat je porasta "loših" poslova koji obuhvataju poslove u neformalnoj ekonomiji, poljoprivredi, samozaposlene i pomažuće članove domaćinstva, dok broj "dobrih" poslova odnosno registrovanih poslova za platu u privatnom i javnom sektoru stagnira, tako da se o stvarnom porastu zaposlenosti u formalnom sektoru u 2008. godini ne može govoriti.

Analiza tržišta rada Republike Srbije u 2008. godini pokazuje da i pored činjenice da visoka stopa nezaposlenosti počinje da opada, tržište rada zadržava karakteristike koje je imalo u prethodnom periodu, a to su:

- neusaglašenost ponude i potražnje radne snage;

- veliko učešće dugoročno nezaposlenih;

- veliki priliv viška zaposlenih iz preduzeća koja se restrukturiraju i privatizuju;

- nepovoljna starosna struktura nezaposlenih;

- nepovoljna kvalifikaciona struktura nezaposlenih;

- visoka stopa nezaposlenosti mladih;

- veliko učešće žena u ukupnoj nezaposlenosti;

- velike razlike između regionalnih tržišta rada;

- veliki broj angažovanih u sivoj ekonomiji;

- niska mobilnost radne snage;

- veliki broj nezaposlenih koji pripadaju teže zapošljivim kategorijama (osobe sa invaliditetom, Romi, izbegla i raseljena lica i dr.).

Neusaglašenost ponude i potražnje radne snage ogleda se u činjenici da određen broj slobodnih radnih mesta za kojim postoji potreba poslodavaca ostaje nepopunjen, a da sa druge strane postoji veliki broj lica sa zanimanjima za koja ne postoji potreba na tržištu rada. Istovremeno, deficitarnost i suficitarnost su regionalnog karaktera, pa iako na području Republike Srbije postoje lica određenih zanimanja, radna mesta ipak ostaju nepopunjena zbog izrazito slabe teritorijalne mobilnosti radne snage.

Dugoročna nezaposlenost i dalje predstavlja veliki problem. Smanjenje broja nezaposlenih lica nije značajnije uticalo na prosečnu dužinu traženja posla, tako da je ona i dalje veoma izražena. 17,9 % nezaposlenih lica posao traži od 4 do 6 godina, 14,4% nezaposlenih lica posao traži od 2 godine do 3 godine i 11 meseci, dok svega 3,2% nezaposlenih posao traži kraće od mesec dana. Dugo čekanje na zaposlenje dovodi do gubitka motivacije, znanja i smanjivanja mogućnosti za zapošljavanje.

Višak zaposlenih predstavlja i dalje značajan problem s obzirom da proces privatizacije preduzeća i javnih ustanova još uvek nije završen, a u 2009. godini se očekuje i pokretanje procesa prinudne likvidacije preduzeća što će za posledicu imati dodatni priliv viška zaposlenih i porast nezaposlenosti. Porastu broja ove kategorije nezaposlenih u 2009. godini pored ostalog, doprineće i posledice svetske ekonomske krize, jer će poslodavci zbog ekonomskih teškoća pribeći smanjenju broja zaposlenih. Vlada je, pored apela koji je uputila poslodavcima da usmere sve napore kako bi se očuvala produktivna radna mesta i zaposlenost, pripremila i program mera za ublažavanje i prevazilaženje posledica svetske ekonomske krize.

U budžetu Republike Srbije za 2009. godinu obezbeđena su sredstva u iznosu od 7.210.000.000,00 dinara u cilju rešavanja radnopravnog statusa viška zaposlenih kojim će biti obuhvaćeno oko 18.000 zaposlenih.

Starosna struktura nezaposlenih lica je nepovoljna. Od ukupno 457.205 nezaposlenih lica, 27% je starije od 45 godina života, odnosno 89.605 lica (19,60%) ima između 45 i 54 godine, a 33.845 lica (7,40%) između 55-64 godine života. Nepovoljnoj starosnoj strukturi doprineo je i priliv viška zaposlenih iz preduzeća koja se privatizuju, jer poslodavci uglavnom starije radnike proglašavaju viškom zaposlenih.

Kvalifikaciona struktura nezaposlenih lica takođe je nepovoljna i predstavlja jedan od prioriteta koje treba rešavati u 2009. godini. U ukupnoj nezaposlenosti, stručna nezaposlena lica učestvuju sa 80,16%, a lica bez škole i nižeg obrazovnog nivoa sa 19,84%. Među nezaposlenim licima najbrojnija su lica sa srednjim obrazovanjem koja u ukupnoj nezaposlenosti učestvuju sa 68,97%. Stopa nezaposlenosti, sa stanovišta nivoa obrazovanja, najveća je kod lica sa srednjim obrazovanjem (16,7%), dok je kod lica sa visokim obrazovanjem 9%.

Prevazilaženje postojeće situacije, pre svega nepovoljne kvalifikacione strukture nezaposlenih, zastarelih znanja i neadekvatnih sposobnosti u prvom redu podrazumeva reformu i inoviranje i sistema obrazovanja, posebno sistema srednjeg stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih.

Nezaposlenost mladih - Stopa nezaposlenosti mladih od 15 do 24 godine je 37,4% i znatno je iznad opšte stope nezaposlenosti koja, za lica radnog uzrasta (15-64) iznosi 14,7%. Broj nezaposlenih mladih u navedenom uzrastu je 114.382 lica što čini 25% u odnosu na ukupnu nezaposlenost. Takođe, kod mladih je izražen rad u sivoj ekonomiji kao i prihvatanje poslova ispod nivoa kvalifikacija koje poseduju.

Nezaposlenost žena je izraženija od nezaposlenosti muškaraca. Prema Anketi o radnoj snazi sprovedenoj u oktobru 2008. godine, postoje znatne razlike između stope nezaposlenosti muškaraca i žena. U strukturi stanovništva starog 15 i više godina stopa nezaposlenosti muškaraca je ispod opšte stope (14%) i iznosi 12,1%, dok je stopa nezaposlenosti žena 16,5%. Još je veća razlika u stopama zaposlenosti koja za žene iznosi 35,9% a za muškarce 53,2% (posmatrano stanovništvo starije od 15 godina).

Regionalne razlike u ekonomskoj razvijenosti u Republici Srbiji su veoma izražene. Nepovoljno stanje je u južnim u odnosu na severne delove zemlje, kao i u ruralnim u odnosu na gradska područja. Nedovoljna privredna aktivnost i nedostatak poslova u pojedinim regionima, ima za posledicu kretanje radne snage ka regionima koji imaju veću mogućnost u pogledu zapošljavanja. Iz tih razloga u 2009. godini planirano je usmeravanje podsticajnih programa i mera u devastirana i nerazvijena područja.

Siva ekonomija - Na osnovu procene Saveta Evrope u Republici Srbiji se oko 38% prihoda ostvaruje od rada na crno što ukazuje na veličinu problema sive ekonomije i neprijavljenog rada, kao i neophodnost preduzimanja određenih mera kako bi se smanjio rad na crno. Pored intenziviranja rada institucija koje su zadužene za praćenje sive ekonomije, radiće se i na doslednoj primeni kaznene politike, ali i na primeni preventivnih, prvenstveno podsticajnih mera za poslodavce koji legalno posluju. Nacionalna služba za zapošljavanje, pored ostalog, baviće se informisanjem poslodavaca, ali i zaposlenih, o prednostima legalnog i prijavljenog rada. U tim aktivnostima očekuje se velika pomoć socijalnih partnera, posebno sindikata i udruženja poslodavaca. 

Analiza rezultata mera aktivne politike zapošljavanja

Mere aktivne politike zapošljavanja podrazumevaju, u najširem smislu, posredovanje u pronalaženju posla i usluge savetovanja, obuke i davanje subvencija za zapošljavanje. Ove mere sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje da bi poboljšala ponudu radne snage na tržištu rada organizovanjem obuka, povećala tražnju za radnom snagom davanjem subvencija i poboljšala funkcionisanje tržišta rada putem posredovanja u zapošljavanju.

Opredeljena sredstva Republike Srbije za sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja su desetostruko manja u poređenju sa razvijenim zemljama. U proseku ta izdvajanja iznose samo 0,1%, BDP, što je veoma nisko i nedovoljno. Iz tabele se vidi da su se sredstva opredeljena budžetom povećavala, ali su zbog restriktivnog budžeta u 2009. godini ostala skoro na istom nivou kao 2008. godine te i u slučaju njihovog optimalnog iskorišćenja i maksimalnog uticaja ne može se očekivati da suštinski promene ukupne ishode na tržištu rada.

Tabela 3: Sredstva izdvojena u budžetu Republike Srbije za aktivne i pasivne mere zapošljavanja

Budžet u milijardama dinara

2006.
godina

2007.
godina

2008.
godina

2009.
godina

Aktivne mere

1.500

2.384

3.014

3.000

Pasivne mere

8.033

9.950

7.300

7.210

"Analiza uticaja politike zapošljavanja i aktivnih mera zapošljavanja u Republici Srbiji za period 2003-2007. godine" pokazala je da sredstva namenjena realizaciji mera aktivne politike zapošljavanja nisu optimalno iskorišćena u odnosu na efekat na zapošljavanje, trošak po učesniku u meri i trošak po licu koje se zaposlilo nakon što je uključeno u meru aktivne politike zapošljavanja.

Stoga je od prioritetnog značaja da iskorišćenost sredstava namenjenih merama aktivne politike zapošljavanja bude optimalna, odnosno da se prevaziđu razlozi koji su u prethodnom periodu uticali da iskorišćenost ne bude optimalna, kao što su: politički ciklusi - administrativne promene na nivou ministarstava zaduženog za zapošljavanje i Nacionalne službe za zapošljavanje koji su rezultirali politički uzrokovanim kašnjenjima u implementaciji mera; slabosti u procesu kreiranja politike, kombinovanju mera i bazi podataka tržišta rada; slabosti vezane za izradu programa i praćenje sprovođenja i dr. Kombinacija aktivne politike tržišta rada mora biti osmišljena i koordinirana u okviru konzistentnog strateškog okvira koji će se usklađivati putem fleksibilnih srednjoročnih planova akcije gde bi nacionalni akcioni plan zapošljavanja predstavljao okosnicu godišnjeg ciklusa planiranja aktivnih mera zapošljavanja.

Analiza uticaja pružila je određene naznake da je mera "savetovanje i pomoć pri zapošljavanju" dala dobar rezultat i da predstavlja najisplativiji program, ako se posmatra trošak po učesniku i trošak po zaposlenom, te da je treba dalje proširivati. Mere dodatnog obrazovanja i obuke su uglavnom pomogle obrazovanim mladim ljudima koji traže prvo zaposlenje da ojačaju svoj položaj na tržištu rada. Međutim, ove mere, prvenstveno obuke za poslove radnog mesta, potrebno je usmeriti na nisko kvalifikovane i dugotrajno nezaposlene.

Potrebno je naglasiti da je Nacionalna služba za zapošljavanje usvojila strategiju promena sa ciljem da postane moderan i efikasan javni servis u službi klijenata. Procesom modernizacije i orijentacije na klijente unapređivala je kombinaciju i dizajn programa i mera aktivne politike zapošljavanja, a ujedno i postepeno izgrađivala sopstvene kapacitete, tako da je kadrovski i tehnički pripremljena za implementaciju i praćenje programa i mera aktivne politike zapošljavanja.

Pravni i institucionalni okvir

Postojeća regulativa u oblasti zapošljavanja, odnosno aktuelni Zakon o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti ("Službeni glasnik RS", br. 71/03 i 84/04 - dr. zakon) ne pruža adekvatan zakonski okvir za planiranje i sprovođenje politike zapošljavanja, niti obezbeđuje ravnotežu između aktivne i pasivne politike zapošljavanja.

Iz navedenog proizilazi pet osnovnih razloga za donošenje novog zakona. Prvo, važeći zakon ne obezbeđuje dovoljno sadržajan i fleksibilan zakonski okvir za planiranje i sprovođenje aktivne politike zapošljavanja. To se naročito ogleda u neadekvatnom regulisanju smisla, uloge i sadržine programa aktivne politike zapošljavanja, nefleksibilno definisanim merama aktivne politike zapošljavanja, nepostojanju obaveznih individualnih planova zapošljavanja (osim u ograničenom izuzetku), nepostojanju akta kojim bi se uređivao planirani učinak Nacionalne službe, kao i nepostojanju sistema za praćenje i ocenu aktivne politike zapošljavanja.

Drugo, važeći zakon implicira značajnu neravnotežu između sredstava koja su namenjena za aktivne i pasivne mere u korist pasivnih. Time se dovodi u pitanje jedna od osnovnih smernica Nacionalne strategije zapošljavanja za period 2005-2010. godine (koja je u skladu sa Evropskom strategijom zapošljavanja) da rad treba učiniti isplativim. Sredstva za pasivne mere odnose više od 80% ukupnih sredstava koja su na raspolaganju za vođenje politike zapošljavanja, što bitno ograničava raspoloživost sredstava za programe aktivne politike tržišta rada.

Treće, ustavnost odredbe dosadašnjeg Zakona o odgovarajućem zaposlenju (koje je nezaposleni dužan da prihvati pod pretnjom brisanja sa evidencije) je ocenjena kao veoma problematična.

Četvrto, neadekvatno su regulisani uređenje i položaj Nacionalne službe za zapošljavanje i agencija za zapošljavanje.

Peto, aktuelni zakon ne obezbeđuje podsticajne mehanizme za aktivnije uključivanje pokrajine, odnosno lokalne samouprave u sprovođenje aktivne politike zapošljavanja.

Takođe, predloženim zakonom se uređuju i evidencije u oblasti zapošljavanja, na način koji odgovara potrebama racionalnog i efikasnog poslovanja Nacionalne službe za zapošljavanje. Ove evidencije su trenutno regulisane u posebnom Zakonu o evidencijama u oblasti rada ("Službeni list SRJ", broj 46/96 i "Službeni glasnik RS", broj 101/05), tako da sa usvajanjem ovog zakona relevantne odredbe tog zakona koje regulišu evidencije u oblasti zapošljavanja mogu da budu ukinute.

Tekst novog propisa usaglašava se sa načelima politike zapošljavanja iz Ugovora o Evropskoj uniji, Ugovorom iz Amsterdama, odlukama Saveta Evropske unije o smernicama politika zapošljavanja, strategijom zapošljavanja Evropske unije iz Luksemburga, kao i sa obavezama i standardima sadržanim u relevantnim konvencijama zaključenim pod okriljem Međunarodne organizacije rada

Sa druge strane, utvrđen je i Predlog zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom koji se nalazi u skupštinskoj proceduri i čije se usvajanje očekuje takođe tokom prve polovine tekuće godine.

Ovim zakonom obezbeđuje se potpuno redefinisanje odnosa između osoba sa invaliditetom kao potencijalnih zaposlenih i radnog okruženja, odnosno poslodavaca.

Osnovne novine koje se predviđaju ovim zakonom jesu: utvrđivanje statusa osobama sa invaliditetom koje tu mogućnost do sada nisu imale u skladu sa pozitivnim propisima (prvenstveno obolelim od sistemskih bolesti - multiple skleroza, različiti oblici mišićne distrofije, paraplegija, kvadriplegija i sl. kao i licima koja su stekla invalidnost pre uključivanja u svet rada); sagledavanje radnih sposobnosti i mogućnosti zaposlenja svake osobe sa invaliditetom pojedinačno, u skladu sa kriterijumima EU; definisanje profesionalne rehabilitacije, pojedinih mera i aktivnosti, kao i nosilaca ovih poslova; mere aktivne politike zapošljavanja osoba sa invaliditetom; obaveza zapošljavanja osoba sa invaliditetom od strane svih poslodavaca u određenom broju u odnosu na ukupan broj zaposlenih; zapošljavanje osoba sa invaliditetom pod posebnim uslovima - u preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, socijalnim preduzećima i organizacijama ili radnim centrima.

U praksi je uočen nedostatak zakonske regulative kojom bi se regulisala oblast profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom, odnosno omogućavanja uključivanja u svet rada a time i druge društvene tokove, u skladu sa pozitivnim evropskim zakonodavstvom i intencijom Republike Srbije za harmonizacijom propisa sa propisima Evropske unije. Obaveza donošenja zakona kojim se uređuje oblast zapošljavanja i profesionalne rehabilitacije osoba sa invaliditetom uslovljena je i Konvencijom MOR-a broj 159 o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju invalida, koju je naša zemlja ratifikovala 2000. godine.

III.1. CILJEVI I ZADACI U 2009. GODINI

Prioriteti aktivne politike zapošljavanja u 2009. godini ostvarivaće se realizacijom pojedinačnih ciljeva i utvrđenih zadataka za dostizanje konkretnog cilja, i to kroz:

1. Prevenciju nezaposlenosti i podsticanje zapošljavanja

1.1. Rešavanje radno pravnog statusa viška zaposlenih,

1.2. Pružanje pomoći nezaposlenim licima u aktivnom traženju posla,

1.3. Uključivanje nezaposlenih lica u programe dodatnog obrazovanja i obuke,

1.4. Unapređenje i standardizacija programa obuka,

1.5. Usklađivanje neformalnog obrazovanja sa potrebama tržišta rada,

1.6. Promocija otvaranja novih radnih mesta i podsticanje preduzetništva i samozapošljavanja,

1.7. Promocija i organizovanje javnih radova;

2. Stvaranje uslova za zapošljavanje mladih

2.1. Izrada i usvajanje Akcionog plana za zapošljavanje mladih,

2.2. Sprovođenje aktivnosti predviđenih Nacionalnom strategijom za mlade i Akcionim planom za sprovođenje nacionalne strategije za mlade za period 2009-2014. godine,

2.3. Realizacija zajedničkog programa "Podrška promociji zapošljavanja mladih i upravljanju migracijama";

3. Podsticanje zapošljavanja teže zapošljivih nezaposlenih lica

3.1. Podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom,

3.2. Podsticanje zapošljavanja Roma,

3.3. Podsticanje zapošljavanja izbeglih i raseljenih lica,

3.4. Podsticanje zapošljavanja povratnika po sporazumu o readmisiji,

3.5. Podsticanje zapošljavanja žena;

4. Jačanje uloge socijalnih partnera i smanjivanje regionalnih razlika

4.1. Jačanje socijalnog dijaloga i uspostavljanje socijalnog partnerstva u rešavanju problema nezaposlenosti na svim nivoima,

4.2. Sprovođenje strategije regionalnog razvoja;

5. Smanjivanje neformalnog rada (siva ekonomija)

5.1. Promovisanje pristojnog rada i podsticanje preduzetnika i poslodavaca na legalan rad;

6. Modernizaciju i decentralizaciju Nacionalne službe za zapošljavanje

6.1. Unapređenje funkcije i aktivnosti posredovanja na tržištu rada,

6.2. Razvoj baza podataka i informacionog sistema,

6.3. Uspostavljanje i razvoj sistema prognoza kretanja na tržištu rada,

6.4. Efikasna organizacija rada Nacionalne službe za zapošljavanje u službi klijenata,

6.5. Unapređivanje metodologije statistike i analitike tržišta rada;

7. Sistemsko i normativno regulisanje oblasti zapošljavanja

7.1. Unapređenje zakonskog okvira u oblasti zapošljavanja,

7.2. Izrada Nacionalnog sistema klasifikacija zanimanja, harmonizovanog sa Međunarodnom standardnom klasifikacijom - ISCO-08,

7.3. Jačanje nadzorne i kontrolne funkcije institucija tržišta rada,

7.4. Jačanje institucionalnih kapaciteta zaposlenih u ministarstvu nadležnom za poslove zapošljavanja - Sektoru za zapošljavanje i Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

III.2. MERE AKTIVNE POLITIKE ZAPOŠLJAVANJA U 2009. GODINI

Utvrđeni prioriteti, ciljevi i zadaci postižu se sprovođenjem mera aktivne politike zapošljavanja.

Mere aktivne politike zapošljavanja, koje se realizuju preko Nacionalne službe za zapošljavanje, jesu:

1. mere karijernog vođenja, aktivno traženje posla, klub za traženje posla, sajmovi zapošljavanja i dr.;

2. programi dodatnog obrazovanja i obuke radi sticanja dodatnih znanja i veština za poslove radnog mesta i za tržište rada, putem dokvalifikacije (nova potrebna znanja i veštine za rad u istom ili nižem stepenu stručne spreme), prekvalifikacije (promena zanimanja), stručnog osposobljavanja kroz programe pripravnika, volontera, uključivanjem u praktikantsku obuku i dr.;

3. mere za podsticanje i razvoj preduzetništva putem nefinansijske podrške, kroz edukativne programe za nezaposlena lica i preduzetnike - korisnike subvencije za samozapošljavanje, prevashodno u prvim godinama poslovanja;

4. subvencije za samozapošljavanje radi osnivanja privrednih društava, radnji i drugih oblika preduzetništva od strane nezaposlenog lica ili lica koje je višak zaposlenih. Subvencija se u 2009. godini odobrava u jednokratnom iznosu od 130.000,00 dinara po korisniku;

5. subvencije za otvaranje novih radnih mesta radi zapošljavanja do 50 nezaposlenih lica u preduzećima. Visina subvencije u 2009. godini, u zavisnosti od razvijenosti opštine, iznosi 160.000,00 dinara po korisniku u najnerazvijenijim, 130.000,00 dinara po korisniku u nerazvijenim i 80.000,00 dinara po korisniku u ostalim opštinama;

6. organizovanje javnih radova radi zapošljavanja teže zapošljivih kategorija nezaposlenih lica.

Pored bespovratnih sredstava za subvencije za zapošljavanje, podsticanje privrednog razvoja vršiće se kreditiranjem privrednih subjekata odobravanjem dugoročnih i kratkoročnih kredita preko Fonda za razvoj Republike Srbije, i to:

1. Start up krediti za početnike realizuju se kroz:

1) kreditiranje preduzetnika odobravanjem kredita u iznosu od 500.000,00 dinara do 1.300.000,00 dinara,

2) kreditiranje pravnih lica, odobravanjem kredita u iznosu od 500.000,00 do 2.500.000,00 dinara;

2. Krediti za podsticaj i razvoj preduzeća i preduzetništva u najnerazvijenijim opštinama u Republici Srbiji odobravaju se radi izgradnje novih objekata, proširenja kapaciteta postojećih objekata i proširenja poslovanja postojećih zanatskih radnji.

Krediti za pravna lica odobravaju se u iznosu od 2.000.000,00 do 250.000.000,00 dinara, a za preduzetnike u iznosu od 500.000,00 do 3.000.000,00 dinara.

Subvencija za podsticanje investicija u proizvodnom sektoru, sektoru usluga i sektoru istraživanja i razvoja i otvaranje novih radnih mesta od strane velikih privrednih društava odobrava se preko Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza, u iznosu od 2.000,00 do 10.000,00 EVRA, u dinarskoj protivvrednosti, po novom radnom mestu.

IV SREDSTVA

Finansiranje aktivne politike zapošljavanja obavlja se iz sredstava budžeta Republike Srbije, budžeta teritorijalne autonomije i budžeta lokalnih samouprava, sredstava poklona, donacija, legata, kredita, kao i iz sredstava doprinosa za slučaj nezaposlenosti i drugih izvora.

Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2009. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 120/08), opredeljen je iznos od 3.000.000.000,00 dinara za aktivne mere zapošljavanja, a Programom rasporeda i korišćenja sredstava dotacija organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja iz budžeta Republike Srbije za 2009. godinu (usvojenog Zaključkom Vlade 05 broj 401-233/2009-001 od 22. januara 2009. godine) taj iznos raspoređen je na pojedine mere aktivne politike zapošljavanja.

Tabela 4: Plan mera aktivne politike zapošljavanja u 2009. godini

Broj

Mera aktivne politike zapošljavanja

Ukupno lica

Sredstva
(u dinarima)

1.

AKTIVNO TRAŽENJE POSLA (klubovi i obuke za aktivno traženje posla, sajmovi zapošljavanja)

86.840

8.700.000,00

2.

PROGRAMI DODATNOG OBRAZOVANJA I OBUKE

17.513

934.800.000,00

2.1.  

Pripravnici i volonteri

7.440

 

2.2.

Obuke

10.073

 

3.

RAZVOJ PREDUZETNIŠTVA I PROGRAMI ZAPOŠLJAVANJA

10.907

1.406.500.000,00

3.1.

Subvencije za samozapošljavanje

3.000

390.000.000,00

3.2.

Subvencije za otvaranje novih radnih mesta

7.907

1.016.500.000,00

4.

JAVNI RADOVI

5.000

650.000.000,00

 

Ukupna sredstva i obuhvat lica

120.260

3.000.000.000,00

Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2009. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 120/08) sredstva za Start up kredite za početnike obezbeđena su u iznosu od 3.100.000.000,00 dinara, a za kredite za podsticaj i razvoj preduzeća i preduzetništva u najnerazvijenijim opštinama u Republici Srbiji u iznosu od 2.490.000.000,00 dinara.

U okviru projekata koji će se sprovoditi u Republici Srbiji obezbeđena su dodatna sredstva za mere aktivne politike zapošljavanja kao i za jačanje institucionalnih kapaciteta zaposlenih u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja - Sektoru za zapošljavanje i Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Tabela 5: Pregled projekata

Broj  

Projekat

 

Sredstva

1.

Projekat UNDP: "Otpremninom do posla" (2007-2009. godine)

 

2.000.000,00 EVRA

2.

Twinning: "Podrška razvoju nacionalne politike zapošljavanja" (2007-2009. godine)

 

1.500.000,00 EVRA

3.

Projekat EAR: "Podrška nezaposlenima i razvoj ljudskih resursa - Radimo zajedno do posla" (2007-2009. godine)

 

2.500.000,00 EVRA

4.

Projekat ILO: "Promocija zapošljavanja mladih u Srbiji" (2007-2009. godine)

 

1.200.000,00 USD

5.

Projekat UNDP, UNICEF, ILO: "Jačanje kapaciteta radi inkluzivnog lokalnog razvoja u Južnoj Srbiji" (2009-2011. godine)

 

8.831.537,68 USD

6.

Projekat UNDP, UNICEF, ILO, IOM: "Podrška nacionalnim naporima za promovisanje zapošljavanja mladih i upravljanje migracijama" (2009-2012. godine)

    

6.143.138,00 USD

Za sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja u toku 2009. godine koristiće se deo sredstava za realizaciju navedenih projekata.

V NADLEŽNOSTI

Mere aktivne politike zapošljavanja sprovode, u skladu sa utvrđenim nadležnostima, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Nacionalna služba za zapošljavanje, Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza i Fond za razvoj Republike Srbije, kao i drugi državni organi, institucije i socijalni partneri za koje su obaveze vezane za sprovođenje aktivne politike zapošljavanja utvrđene u Tabeli ciljeva, zadataka i aktivnosti za realizaciju NAPZ-a za 2009. godinu, koja je odštampana uz ovaj plan i čini njegov sastavni deo.

VI TABELA CILJEVA, ZADATAKA I AKTIVNOSTI ZA REALIZACIJU NAPZ-a ZA 2009. GODINU

 

Cilj 1. Prevencija nezaposlenosti i podsticanje zapošljavanja (integrisane smernice EU - 17., 18., 19., 23. i 24.)

Zadatak

Aktivnosti

Ciljne grupe

Prethodni pokazatelji uporedivosti

Očekivani rezultati

Indikator

Izvor podataka za indikator

Nosioci aktivnosti

Izvor finansiranja

1.1.
Rešavanje radno pravnog statusa viška zaposlenih

1.1.1.
Razvoj koncepta: "Rane intervencije"

Potencijalni višak zaposlenih Poslodavci

Ukupan broj lica koja su višak zaposlenih u 2008. godini

Formiranje timova za rane intervencije i uspostavljena saradnja NSZ sa preduzećima koja iskazuju višak zaposlenih
Rešen radnopravni status viška zaposlenih

Broj lica obuhvaćenih ranom intervencijom
Broj lica u statusu viška zaposlenih prijavljen na evidenciju NSZ

Izveštaj tranzicionih centara
Izveštaj NSZ

MERR
NSZ
Lokalni saveti za zapošljavanje
Udruženja poslodavaca
Sindikati

Budžet RS

1.1.2.
Realizacija aktivnosti predviđenih projektom UNDP "Otpremninom do posla"
Korišćenje novčanih naknada i otpremnina za zapošljavanje kod drugog poslodavca

Višak zaposlenih

Broj viška zaposlenih u 2008. godini kojima je rešen radno pravni status ulaganjem novčane naknade ili dela otpremnine u novo zapošljavanje

Zapošljavanje viška zaposlenih ulaganjem otpremnina u zapošljavanje Implementiran koncept projekta UNDP "Otpremninom do posla" u Program rada NSZ

Broj radnika koji su novčanu naknadu ili otpremninu uložili u zapošljavanje

Izveštaj NSZ
Izveštaj projekta

Tranzicioni centri
MERR
NSZ

Budžet RS
Projekat UNDP "Otpremninom do posla"

 

1.1.3.
Podsticanje uključivanja viška zaposlenih u mere aktivne politike zapošljavanja

Višak zaposlenih

Broj viška zaposlenih koji je u 2008. godini nakon uključivanja u mere aktivne politike zapošljavanja našao zaposlenje

Povećan broj viška zaposlenih koji su se zaposlili nakon uključivanja u mere aktivne politike zapošljavanja

Broj viška zaposlenih koji je rešio radno pravni status nakon uključivanja u mere aktivne politike zapošljavanja u odnosu na broj viška zaposlenih koji je rešio radno pravni status bez uključivanja u mere

Izveštaj NSZ

MERR
NSZ

Budžet RS
Projekat UNDP "Otpremninom do posla"

1.1.4.
Podizanje svesti o potrebi za stručnim osposobljavanjem i usavršavanjem i doživotnim učenjem

Višak zaposlenih
Poslodavci

Podaci o broju radnika koji su u 2008. godini bili uključeni u neki od oblika dodatnog obrazovanja i obuka

Povećan broj zaposlenih uključen u programe stručnog osposobljavanja i usavršavanja

Broj zaposlenih uključenih u stručno osposobljavanje i usavršavanje
Broj poslodavaca koji investiraju u stručno osposobljavanje i usavršavanje svojih zaposlenih

Izveštaj NSZ
Izveštaj Udruženja poslodavaca

Udruženja poslodavaca
Lokalni saveti
NSZ
PKS

Budžet RS

1.2.
Pružanje pomoći nezaposlenim licima u aktivnom traženju posla

1.2.1.
Organizovanje grupnog informisanja za nezaposlena lica

Nezaposlena lica

Broj informisanih lica u 2008. godini

Informisana lica o stanju na tržištu rada, pravima, obavezama i uslugama koje pruža NSZ

Broj informisanih lica u odnosu na broj lica na evidenciji NSZ

Izveštaj NSZ

NSZ

Budžet RS

1.2.2.
Utvrđivanje individualnih planova zapošljavanja (IPZ)

Nezaposlena lica sa evidencije NSZ

Broj zaposlenih lica nakon šest meseci od zaključivanja IPZ u 2008. godini

Zapošljavanje 15% lica u roku od šest meseci nakon utvrđivanja IPZ

Broj lica za koja su utvrđeni IPZ u roku od 90 dana od prijavljivanja
Broj zaposlenih lica u odnosu na broj utvrđenih IPZ

1.2.3.
Sprovođenje obuke za aktivno traženje posla (ATP 1)

Nezaposlena lica

Broj zaposlenih lica nakon šest meseci od obuke ATP 1 u 2008. godini

Zapošljavanje 15% lica u roku od šest meseci nakon obuke

Broj zaposlenih lica u odnosu na broj obuhvaćenih obukom ATP 1

1.2.4.
Sprovođenje treninga samoefikasnosti (ATP 2)

Dugoročno nezaposlena lica i teže zapošljiva lica

Broj lica obuhvaćenih u 2008. godini treningom ATP 2

Povećan broj lica obuhvaćenih treningom ATP 2

Broj lica koja su uključena u trening samoefikasnosti u odnosu na broj dugoročno nezaposlenih i teže zapošljivih lica

Izveštaj NSZ

NSZ

1.2.5.
Sprovođenje obuka kroz klubove za traženje posla

Nezaposlena lica koja imaju najmanje III stepen stručnosti

Broj zaposlenih lica nakon šest meseci od obuke u 2008. godini

Zapošljavanje 20% lica u roku od šest meseci po završetku obuke

Broj zaposlenih lica u odnosu na broj lica koja su prošli obuku u klubovima za traženje posla

1.2.6.
Organizovanje sajmova zapošljavanja

Nezaposlena lica
Višak zaposlenih

Podaci o obuhvatu lica, broju poslodavaca i broju zaposlenih lica kao rezultat učešća na sajmovima u 2008. godini

Zapošljavanje 15% lica u roku od šest meseci nakon održanog sajma zapošljavanja

Broj lica koja su se zaposlila nakon učešća na sajmu zapošljavanja u odnosu na ukupan broj onih koji su bili na sajmu

NSZ
Lokalni saveti za zapošljavanje

 

1.2.7.
Priprema posebnog motivacionog treninga za prihvatanje dodatnog obrazovanja i obuke i drugih mera aktivne politike zapošljavanja

Nezaposlena lica

 

Pripremljen poseban motivacioni trening

Broj lica uključenih u motivacioni trening
Broj Roma i izbeglih i raseljenih lica uključen u motivacioni trening

Izveštaj NSZ
Izveštaj projekta

NSZ
Projekat EAR "Radimo zajedno do posla"

NSZ
Projekat EAR "Radimo zajedno do posla"

1.3.
Uključivanje nezaposlenih lica u programe dodatnog obrazovanja i obuke

1.3.1.
Sprovođenje programa funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih

Nezaposlena lica bez završene osnovne škole

Broj zaposlenih u 2008. godini

Zapošljavanje 30% lica nakon završetka obrazovnog programa

Broj zaposlenih lica u odnosu na broj uključenih lica u obrazovni program

Izveštaj NSZ

 

MP
NSZ
Obrazovne ustanove

Budžet RS

1.3.2.
Sprovođenje programa pripravnika, pripravnika-volontera i praktikanata

Lica od III - VII stepena stručnosti bez radnog iskustva u struci

Podaci o realizaciji programa od 2006-2008. godine

Zapošljavanje 80-100% pripravnika nakon šest meseci od isteka mere
Zapošljavanje 30% pripravnika-volontera i praktikanata, u roku od šest meseci nakon završetka programa

Broj zaposlenih lica u odnosu na broj uključenih u program

NSZ

1.3.3.
Sprovođenje programa prekvalifikacije i dokvalifikacije

Dugoročno nezaposlena lica
Lica suficitarnih zanimanja
Lica bez kvalifikacija i nižih kvalifikacija
Višak zaposlenih

Podaci o realizaciji programa od 2006-2008. godine

Zapošljavanje 60-70% lica u roku od šest meseci nakon završetka programa obuke za poznatog poslodavca i 30% za potrebe tržišta rada
Povećan broj nezaposlenih lica bez kvalifikacije i nižih kvalifikacija uključenih u obuke za poslove radnog mesta

Broj zaposlenih lica u odnosu na broj uključenih u program prekvalifikacije i dokvalifikacije

 

NSZ
Izvođači obuka

Budžet RS
Projekat EAR "Radimo zajedno do posla"

1.3.4.
Sprovođenje programa virtuelnih preduzeća

Nezaposleni od III - IV stepena stručnosti

Podaci o realizaciji programa od 2006-2008. godine

Zapošljavanje 30% lica šest meseci nakon završetka programa

Broj zaposlenih lica u odnosu na broj uključenih u program

NSZ

Budžet RS

1.4.
Unapređenje i standardizacija programa obuka

1.4.1.
Formiranje radnih grupa za izradu standarda obuka i kompetencija

Nezaposleni
Izvođači obuka
Poslodavci

 

Formirana radna grupa

Broj sastanaka radne grupe

Izveštaj NSZ

NSZ
Izvođači obuka
MP
MERR
PKS

Budžet RS

1.4.2.
Izrada standarda obuka i kompetencija

Nezaposleni
Izvođači obuka
Poslodavci

 

Izrađeni i verifikovani standardi obuka i kompetencija
Izbor izvođača obuka prema kvalitetu programa i usklađenosti sa standardima

Broj urađenih i verifikovanih standarda obuka i kompetencija
Broj odabranih izvođača obuka prema standardima

1.4.3.
Sertifikacija znanja i veština nezaposlenih lica

Nezaposlena lica

 

Započet proces sertifikacije znanja i veština nezaposlenih lica

Broj lica kojima su sertifikovana znanja i veštine
Broj lica koji se zaposlio sa sertifikovanim znanjima i veštinama

1.4.4.
Razvoj i unapređenje monitoringa i evaluacije programa dodatnog obrazovanja i obuka

Nezaposlena lica
Izvođači obuka

 

Izrađeni instrumenti, definisani indikatori i započet proces monitoringa i evaluacije programa dodatnog obrazovanja i obuka

Broj izveštaja o rezultatima monitoringa i evaluacije programa

 

MERR
NSZ
PKS

1.5.
Usklađivanje neformalnog obrazovanja sa potrebama tržišta rada

1.5.1.
Analiza i utvrđivanje obrazovnih potreba tržišta rada

Društvena zajednica

Analize tržišta rada rađene u prethodnom periodu

Utvrđene obrazovne potrebe tržišta rada

Broj realizovanih programa obuka na osnovu utvrđenih potreba tržišta rada

Izveštaj NSZ

MERR
NSZ
RZS

Budžet RS

1.5.2.
Realizacija aktivnosti predviđenih Projektom "Jačanje kapaciteta radi inkluzivnog lokalnog razvoja u Južnoj Srbiji" a koje se odnose na uspostavljanje fleksibilnog sistema obuka baziranih na kompetencijama a prema zahtevima tržišta rada

Teže zapošljiva nezaposlena lica u regionu južne Srbije

 

Bolji pristup programima obuka koje su kreirane prema zahtevima poslodavaca i povećane kompetencije teže zapošljivih nezaposlenih lica

Broj lica koja su stekla priznate kvalifikacije
Broj lica koja su se zaposlila u roku od šest meseci nakon završetka obuka

Izveštaji projekta

MERR
Projekat
NSZ
Lokalna samouprava

Projekat "Jačanje kapaciteta radi inkluzivnog lokalnog razvoja u Južnoj Srbiji"

1.6.
Promocija otvaranja novih radnih mesta i podsticanje preduzetništva i samozapošljavanja

1.6.1.
Informativne i savetodavne usluge u Poslovnim centrima NSZ

Nezaposlena lica
Poslodavci
Preduzetnici
Višak zaposlenih
Zaposleni koji traže promenu zaposlenja

Broj lica koja su bila obuhvaćena uslugama Poslovnih centara NSZ u 2008. godini

24.000 lica obuhvaćenih informativnim i savetodavnim uslugama
Podsticanje tržišno ostvarivih poslovnih ideja i omogućavanje međusobnog povezivanja preduzetnika

Broj nezaposlenih lica koja su koristila usluge Poslovnog centra

Izveštaj NSZ

MERR
NSZ
Udruženja poslodavaca

Budžet RS

1.6.2.
Organizovanje obuke iz preduzetništva

Potencijalni preduzetnici-nezaposlena lica
Višak zaposlenih

Broj lica koja su pohađala obuku u 2008. godini

Osposobljeni potencijalni preduzetnici za samostalno vođenje posla

Broj polaznika obuke u odnosu na broj zainteresovanih lica

1.6.3.
Mentoring program

Preduzetnici - korisnici subvencija za samozapošljavanje

Broj lica koja su obuhvaćena mentoring programom u 2008. godini

Pružena pomoć u prvim godinama poslovanja za 200 novoosnovanih preduzetnika

Broj preduzetnika koji je obuhvaćen mentoring programom u odnosu na broj koji je ostario pravo na subvenciju za samozapošljavanje

1.6.4.
Dodela subvencije za samozapošljavanje

Nezaposlena lica sa evidencije NSZ koja su prošla edukativni program za samozapošljavanje

Broj samozaposlenih u 2008. godini

3.000 lica dobilo subvenciju za samozapošljavanje
Povećan broj osnovanih privrednih subjekata

Broj preduzetnika koji su započeli posao nakon dodele subvencije

1.6.5.
Jednokratna isplata novčane naknade za samozapošljavanje

Nezaposlena lica koja su ostvarila pravo na novčanu naknadu

Broj lica kojima je jednokratno isplaćena novčana naknada u cilju samozapošljavanja u 2008. godini

Smanjenje broja nezaposlenih lica
Povećan broj osnovanih privrednih subjekata

Broj nezaposlenih lica koji su dobili jednokratnu isplatu novčane naknade u cilju samozapošljavanja

Izveštaj NSZ

NSZ

Budžet RS

1.6.6.
Dodela Start up kredita za početnike

Nezaposlena lica, prednost mladi do 25 godina koji su prošli obuku i lica starosti do 40 godina

Broj dodeljenih kredita u 2008. godini

Osnovani privredni subjekti

Broj osnovanih privrednih subjekata uz pomoć kredita

Izveštaj Fonda za razvoj RS

Fond za razvoj RS

1.6.7.
Dodela subvencije poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta

Poslodavci koji zapošljavaju uz pomoć subvencije za otvaranje i opremanje radnih mesta

Broj zaposlenih lica u 2008. godini uz dodelu subvencije

7.907 lica zaposlenih pomoću subvencije poslodavcima

Broj zaposlenih pomoću subvencija
Broj poslodavaca koji su ostvarili pravo na subvenciju za otvaranje novih radnih mesta u odnosu na broj zainteresovanih poslodavaca

Izveštaj NSZ

NSZ

1.6.8.
Odobravanje olakšice po članu 45. Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje

Poslodavci i nezaposleni za čije zapošljavanje su propisane olakšice

Broj lica koji se zaposlio uz olakšice

Povećano zapošljavanje teže zapošljivih lica uz olakšice

Broj poslodavaca koji je koristio olakšice
Broj zaposlenih uz olakšice

Poreska uprava
NSZ

1.7
Promocija i organizovanje javnih radova

1.7.1.
Raspisivanje javnog poziva i informativna kampanja o značaju uključivanja nezaposlenih lica u programe javnih radova

Nezaposlena lica prvenstveno iz kategorija viška zaposlenih, korisnika novčane naknade, dugoročno nezaposlenih i dr.

Podaci o informativnoj kampanji koja se sprovodila 2008. godine i broj javnih radova u 2008. godini
Broj zaposlenih lica na javnim radovima u 2008. godini

Zapošljavanje nezaposlenih lica na javnim radovima

Broj organizovanih javnih radova
Broj zaposlenih lica na javnim radovima

Izveštaj NSZ

MERR
NSZ
Lokalna samouprava

Budžet RS

1.7.2.
Kontrola sprovođenja i praćenje efekata javnih radova

Izvođači javnih radova

Broj odobrenih i realizovanih javnih radova iz 2008. godine

Efikasno i efektivno realizovan javni rad
Zapošljavanje nakon završenog javnog rada

Broj javnih radova koji su uspešno realizovani
Broj zaposlenih nakon završetka javnog rada

Izveštaj MERR
Izveštaj NSZ

MERR
NSZ
Nadležni organi jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave

Cilj 2. Stvaranje uslova za zapošljavanje mladih - (integrisana smernica EU - 18.)

Zadatak

Aktivnosti koje će se preduzeti

Ciljne grupe

Prethodni pokazatelji uporedivosti

Očekivani rezultati

Indikator

Izvor podataka za indikator

Nosioci aktivnosti

Izvori finansiranja

2.1.
Izrada i usvajanje Akcionog plana za zapošljavanje mladih

2.1.1.
Određivanje i planiranje aktivnosti u okviru Akcionog plana za zapošljavanje mladih

Nezaposleni mladi
Poslodavci

 

Definisani programi i aktivnosti koje će se realizovati

Usvojen i objavljen Akcioni plan za zapošljavanje mladih

Izveštaj projekta MOR

MERR
NSZ
MOS
MP
PKS
Projekat MOR

Projekat MOR "Promocija zapošljavanja mladih u Srbiji"
Budžet RS

2.1.2.
Kreiranje programa za mlade koji su napustili školovanje

Nezaposleni mladi, lica bez kvalifikacija i lica koja su napustila školovanje

 

Definisani i kreirani programi za mlade koji su napustili školovanje

Broj kreiranih programa
Broj lica uključenih u programe

Izveštaj MP
Izveštaj NSZ

2.1.3.
Izrada priručnika za kreiranje, praćenje i ocenjivanje mera namenjenih nezaposlenim mladima

Zaposleni u MERR - Sektor za zapošljavanje
Zaposleni u NSZ

 

Izrađen priručnik za izradu, praćenje i ocenjivanje mera aktivne politike zapošljavanja za mlade

 

Izveštaji projekta MOR

2.1.4.
Pružanje individualizovane usluge teže zapošljivim nezaposlenim mladim licima

Nezaposleni mladi

Podaci iz prethodnog perioda

2.500 mladih iz kategorije ugroženih lica (od toga 50% žena) uključeno u savetovanje i pomoć u traženju posla
Najmanje 60% uključenih u program se zaposlilo

Broj mladih iz kategorije teže zapošljivih uključenih u savetovanje i pomoć u traženju posla
Broj mladih koji je našao pristojno zaposlenje nakon uključivanja u program

2.1.5.
Izraditi strategiju komunikacije o zapošljavanju mladih

Mladi nezaposleni
Preduzeća

 

Urađena strategija komunikacije i sprovedena informativna kampanja usmerena na preduzeća koja zapošljavaju mlade

Broj sprovedenih informativnih kampanja

Izveštaji projekta MOR

2.2.
Sprovođenje aktivnosti predviđenih Nacionalnom strategijom za mlade i Akcionim planom za sprovođenje nacionalne strategije za mlade za period 2009-2014. godine

2.2.1.
Ispitati potrebe mladih za karijernim vođenjem, savetovanjem i informisanjem

Nezaposleni mladi

 

Identifikovane potrebe mladih za karijernim vođenjem, savetovanjem i informisanjem

Broj mladih koji je iskazao potrebu za karijernim vođenjem, savetovanjem i informisanjem

Izveštaj MOS
Izveštaj NSZ

MOS
MERR
MP
NSZ

Budžet RS

2.2.2.
Podsticati razvoj i osnivanje Centara za karijerno vođenje i savetovanje i Centra za profesionalno informisanje i savetovanje

Nezaposleni mladi

 

Formirani centri

Broj formiranih centara
Broj korisnika usluga Centara za karijerno vođenje i Centra za profesionalno informisanje i savetovanje

2.2.3.
Usvojiti standarde rada Centara za karijerno vođenje i savetovanje i Centara za profesionalno informisanje i savetovanje

Centri za karijerno vođenje i savetovanje
Centri za profesionalno informisanje i savetovanje

Podaci o radu postojećih Centara

Unapređen rad Centara

Usvojeni standardi rada Centara

Izveštaj Centara

NSZ

 

2.2.4.
Pružati finansijsku i stručnu pomoć mladima u ostvarivanju radne, stručne i studentske prakse i volonterskog rada

Nezaposleni mladi

 

Broj mladih koji su se osposobili ili stekli iskustvo kroz obavljanje radne, stručne i studentske prakse i volonterskog rada

Broj učenika, studenata i nezaposlenih mladih koji su pohađali radnu, stručnu i studentsku praksu

Izveštaji
NSZ
MOS
MP

MOS
NSZ

2.2.5.
Informisati mlade bez obrazovanja o mogućnostima nastavka školovanja i zapošljavanja

Nezaposleni mladi koji su prekinuli ili napustili školovanje

 

Razvijeni programi i mehanizmi za informisanje mladih bez obrazovanja

Broj mladih uključenih u programe za nastavak školovanja "druge šanse"

Izveštaj NSZ

MOS
MERR
NSZ
MP

2.2.6.
Podsticati realizaciju programa i projekata za razvoj omladinskog preduzetništva

Nezaposleni mladi do 25 godina, potencijalni preduzetnici

 

Povećano interesovanje mladih i unapređena perspektiva samozapošljavanja mladih

Broj godišnje realizovanih programa kojima se unapređuje preduzetništvo i samozapošljavanje kod mladih
Broj mladih koji učestvuju u programima razvoja preduzetništva

Izveštaj NSZ
Izveštaj Fonda za razvoj RS

NSZ
Fond za razvoj RS

 

2.3.
Realizacija zajedničkog programa "Podrška promociji zapošljavanja mladih i upravljanju migracijama"

2.3.1
Izraditi sporazume o partnerskim odnosima sa organima na nacionalnom i lokalnom nivou i sa javnim i privatnim sektorom za implementaciju programa zapošljavanja usmerenih na teže zapošljive mlade

Teže zapošljivi nezaposleni mladi
Institucije i organi

 

Izrađen i sproveden dugoročni nacionalni finansijski mehanizam za realizaciju mera zapošljavanja usmerenih na teže zapošljive mlade

Ostvaren određen broj akciono-orijentisanih programa usmerenih na ugrožene mlade ljude, uključujući mlade povratnike

Izveštaj projekta

MOR
MERR
NSZ

Projekat "Podrška promociji zapošljavanja mladih i upravljanju migracijama"

2.3.2.
Izrada metodologije anketiranja o prelasku iz obrazovanja u zaposlenost

Nezaposleni mladi

 

Razvijeno i koristi se 15 statističkih indikatora o zapošljavanju mladih, neformalnom zapošljavanju i internoj migraciji

Broj indikatora o tržištu rada za mlade, uključujući neformalno zapošljavanje i migracije

MOR
MERR

Cilj 3. Podsticanje zapošljavanja teže zapošljivih nezaposlenih lica (integrisane smernice EU - 17. i 19.)

Zadatak

Aktivnosti koje će se preduzeti

Ciljne grupe

Prethodni pokazatelji uporedivosti

Očekivani rezultati

Indikator

Izvor podataka za indikator

Nosioci aktivnosti

Izvori finansiranja

3.1.
Podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom

3.1.1.
Podizanje društvene svesti, medijska kampanja i promocija Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom

Osobe sa invaliditetom
Društvena zajednica

 

Informisana javnost i privredni subjekti o mogućnostima i značaju zapošljavanja osoba sa invaliditetom

Broj organizovanih medijskih nastupa, tematskih tribina i okruglih stolova
Broj poslodavaca obuhvaćenih kampanjama
Broj ponuđenih poslova u određenom vremenskom periodu u odnosu na prethodni

Izveštaji MERR i NSZ i Regionalnih privrednih komora

MERR
NSZ
UIPS
Regionalne privredne komore
Udruženja poslodavaca

Budžet RS

3.1.2.
Unapređenje evidencije i formiranje baze podataka o osobama sa invaliditetom

Osobe sa invaliditetom

Broj evidentiranih osoba sa invaliditetom u 2008. godini

Unapređena evidencija i formirana baza podataka o osobama sa invaliditetom

Odnos broja ukupno nezaposlenih lica na evidenciji i broja osoba sa invaliditetom

Izveštaj NSZ

NSZ

3.1.3
Uključivanje osoba sa invaliditetom u mere aktivne politike zapošljavanja

Osobe sa invaliditetom

Broj osoba sa invaliditetom uključenih u mere aktivne politike zapošljavanja u 2008. godini

Pozitivna diskriminacija i povećano uključivanje lica iz ove kategorije u konkretne programe i mere

Učešće osoba sa invaliditetom u ukupnom broju učesnika u merama u odnosu na udeo ove kategorije u ukupnom broju nezaposlenih

3.1.4.
Jačanje kapaciteta subjekata koji pružaju podršku zapošljavanju osoba sa invaliditetom

Preduzeća za radno osposobljavanje i zapošljavanje
OSI
Udruženja
NSZ

 

Centar za profesionalnu rehabilitaciju OSI započeo sa radom
Pružena tehnička podrška preduzećima za radno osposobljavanje i zapošljavanje OSI
Uspostavljena saradnja sa organizacijama i NVO koje se bave OSI
Ojačan kapacitet NSZ i Centra za profesionalnu rehabilitaciju OSI

Broj zaposlenih u NSZ koji su obuhvaćeni edukativnim programima u cilju podizanja nivoa kompetentnosti u radu sa osobama sa invaliditetom

Izveštaj NSZ
Izveštaj UIPS

MERR
NSZ
UIPS

 

3.2.
Podsticanje zapošljavanja Roma

3.2.1.
Unapređenje evidencije i formiranje baze podataka o nezaposlenim Romima

Nezaposleni Romi

Broj evidentiranih Roma u 2008. godini

Unapređena evidencija i formirana baza podataka o Romima

Odnos broja ukupno nezaposlenih lica i broja nezaposlenih lica romske nacionalnosti

Izveštaj NSZ

MLJMP
Centar za socijalni rad Nacionalni savet Roma
NSZ
Romske NVO

Budžet RS

3.2.2.
Priprema posebnog motivacionog treninga za nezaposlene Rome

Nezaposleni Romi

Ukupan broj Roma uključen u obuke za aktivno traženje posla u 2008. godini

Pripremljen poseban motivacioni trening za nezaposlene Rome

Broj održanih motivacionih treninga
Broj Roma koji su pohađali motivacione treninge

NSZ

3.2.3.
Uključivanje nezaposlenih Roma u obrazovne programe

Nezaposleni Romi

Broj Roma koji je u 2008. godini uključen u obrazovne programe

Obučena i osposobljena nezaposlena lica romske nacionalnosti

Broj lica romske nacionalnosti koja su uključena u različite obrazovne programe u ukupnom broju lica obuhvaćenih programima u odnosu na udeo ove kategorije u ukupnom broju nezaposlenih

NSZ
Izvođači obuka

3.2.4.
Motivisanje i uključivanje nezaposlenih Roma u programe javnih radova

Nezaposleni Romi

Ukupan broj Roma angažovanih na javnim radovima u 2008. godini

Uključena lica romske nacionalnosti u javne radove

Broj lica romske nacionalnosti koja su uključena u javne radove u odnosu na ukupni broj nezaposlenih uključenih u javne radove

 

MERR
NVO
NSZ

 

3.2.5.
Pružanje pomoći romskim NVO u pripremi i pisanju predloga projekata javnih radova

Romske NVO

Broj realizovanih projekata u odnosu na broj podnetih predloga u 2008. godini

Obučene NVO u pisanju predloga projekata javnih radova

Broj NVO i slučajeva pružene pomoći
Veći broj prihvaćenih predloga u odnosu na godinu kad nije pružena pomoć u izradi i pisanju projekata

Izveštaj MERR
Izveštaj NSZ
Izveštaj Sekretarijata za romsku nacionalnu strategiju

MERR
NSZ
Sekretarijat za romsku nacionalnu strategiju

3.2.6.
Unapređenje preduzetništva kod Roma

Nezaposleni Romi

Ukupan broj osnovanih privrednih subjekata od strane lica romske nacionalnosti u 2008. godini

Osnovani privredni subjekti od strane lica romske nacionalnosti

Broj lica romske nacionalnosti koja su dobila subvenciju za samozapošljavanje u odnosu na broj zainteresovanih

Izveštaj NSZ

NSZ
Udruženja poslodavaca

3.2.7.
Dodela subvencija poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta i zapošljavanje Roma

Poslodavci Romi

Broj poslodavaca koji je u 2008. godini zaposlio lica romske nacionalnosti

Zapošljavanje lica Romske nacionalnosti pomoću subvencija poslodavcima
Zaposlena lica Romske nacionalnosti kod poslodavaca kojima je odobrena subvencija

Broj zaposlenih lica Romske nacionalnosti pomoću subvencija poslodavcima u odnosu na broj zaposlenih bez subvencija

3.2.8.
Kreiranje i implementacija obrazovnih programa namenjenih Romkinjama (gerontodomaćice, obrazovni asistenti, zdravstveni medijatori..)

Romkinje
Izvođači obuka

Broj Romkinja koji je 2008. godini uključen u programe dodatnog obrazovanja i obuke

Određeni broj Romkinja završio obuku po programima namenjenim Romkinjama

Broj kreiranih programa za Romkinje
Broj žena (Romkinja) uključenih u programe u odnosu na broj Romkinja na evidenciji

NSZ

3.3.
Podsticanje zapošljavanja izbeglih i raseljenih lica

3.3.1.
Unapređenje evidencija i formiranje baze podataka o izbeglim i raseljenim licima

Izbegla i raseljena lica

Broj evidentiranih izbeglih i raseljenih lica u 2008. godini

Unapređena evidencija i formirana baza podataka o izbeglim i raseljenim licima

Odnos broja ukupno nezaposlenih lica i broja nezaposlenih lica iz kategorije izbeglih i raseljenih lica

Izveštaj NSZ

NSZ
MERR
Komesarijat za izbeglice

Budžet RS
Projekat "Jačanje kapaciteta radi inkluzivnog lokalnog razvoja u Južnoj Srbiji"

3.3.2.
Dodela subvencija poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta i zapošljavanje izbeglih i raseljenih lica

Poslodavci

Broj poslodavaca koji je u 2008. godini zaposlio izbegla i raseljena lica

Povećan broj zaposlenih izbeglih i raseljenih lica realizacijom programa subvencija poslodavcima

Broj poslodavaca koji je dobio subvencije
Broj izbeglih i raseljenih lica zaposlenih uz pomoć subvencija

Izveštaj NSZ
Izveštaji projekta

NSZ

3.3.3.
Uključivanje izbeglih i raseljenih lica u program javnih radova

Izbegla i raseljena lica

Ukupan broj izbeglih i raseljenih lica angažovanih na javnim radovima u 2008. godini

Uključena izbegla i raseljena lica u javne radove

Broj javnih radova na kojima su angažovana izbegla i raseljena lica
Broj izbeglih i raseljenih lica uključenih u javne radove

NSZ
Lokalni saveti za zapošljavanje

3.4.
Podsticanje zapošljavanja povratnika po sporazumu o readmisiji

3.4.1.
Evidencija i formiranje baze podataka o povratnicima po sporazumu o readmisiji

Povratnici po sporazumu o readmisiji

 

Unapređena evidencija i formirana baza podataka o povratnicima

Odnos broja ukupno nezaposlenih lica i broja nezaposlenih lica povratnika

Izveštaj NSZ

NSZ

Budžet RS
Projekat "Jačanje kapaciteta radi inkluzivnog lokalnog razvoja u Južnoj Srbiji"

3.4.2.
Podrška realizaciji aktivnosti predviđenih projektom u delu koji se odnosi na povratnike

Povratnici po sporazumu o readmisiji

Pokazatelji zapošljavanja u regionu južne Srbije

Umanjen negativni uticaj migracije (povratnika) i povećano zapošljavanje povratnika

Broj povratnika uključen u aktivnosti projekta
Broj zaposlenih povratnika

Izveštaj projekta
Izveštaj NSZ
Izveštaj Kancelarije za povratnike

MOR
MERR
NSZ
Lokalna samouprava

3.4.3.
Izgradnja kapaciteta lokalnih ispostava NSZ za obezbeđivanje boljeg pristupa uslugama i programima zapošljavanja povratnika

Povratnici po sporazumu o readmisiji
Filijale za zapošljavanje u regionu južne Srbije

 

Izgrađen kapacitet za rad sa povratnicima
Smanjena ugroženost ove kategorije na tržištu rada

Broj povratnika obuhvaćen merama aktivne politike zapošljavanja

Izveštaj projekta
Izveštaj NSZ

MOR
MERR
NSZ
Komesarijat za izbeglice
Lokalna samouprava

3.4.4.
Zapošljavanje povratnika po sporazumu o readmisiji kroz programe subvencija poslodavcima

Poslodavci
Povratnici po sporazumu o readmisiji

 

Realizovan program subvencija poslodavcima namenjen zapošljavanju povratnika

Broj poslodavaca koji je dobio subvencije
Broj zaposlenih povratnika uz pomoć subvencija

Izveštaj NSZ

NSZ

Budžet RS

3.4.5.
Uključivanje povratnika po sporazumu o readmisiji u program javnih radova

Povratnici po sporazumu o readmisiji

 

Uključeni povratnici u program javnih radova

Broj povratnika koji su angažovani na javnim radovima

MERR
NSZ

3.5.
Podsticanje zapošljavanja žena

3.5.1.
Realizacija programa i projekata za nezaposlene žene

Nezaposlene žene
Teže zapošljive žene
Samohrane majke

 

Zapošljavanje žena uključenih u programe i projekte

Broj zaposlenih žena nakon završetka programa - projekta

Izveštaj MERR
Izveštaj NSZ

MERR
NSZ
Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova,
Uprava za rodnu ravnopravnost

Budžet RS
Budžet Vojvodine
NIP
Donacije

3.5.2.
Uključivanje nezaposlenih žena u mere aktivne politike zapošljavanja

Nezaposlene žene

Broj žena uključen u mere aktivne politike zapošljavanja u 2008. godini

Realizovani programi i obuke i usvojena znanja

Broj žena uključenih u mere u odnosu na ukupan broj lica obuhvaćenih merama

Izveštaj NSZ

MERR
NSZ
Uprava za rodnu ravnopravnost

3.5.3.
Finansijski podsticaji ženama za osnivanje i razvoj preduzeća

Nezaposlene žene

Broj žena preduzetnika u 2008. godini

Veći broj žena započeo sopstveni posao

Broj žena koji je započeo poslovanje uz subvencije i kredite

Izveštaj NSZ
Izveštaj
Agencije za privredne registre
Izveštaj Fonda za razvoj ars
Izveštaj Agencije za MSPP

MERR
NSZ
PKS
Fond za razvoj RS
Agencija za MSPP Uprava za rodnu ravnopravnost

Budžet RS

Cilj 4. Jačanje uloge socijalnih partnera i smanjivanje regionalnih razlika (integrisane smernice EU - 20. i 22.)

Zadatak

Aktivnosti koje će se preduzeti

Ciljne grupe

Prethodni pokazatelji uporedivosti

Očekivani rezultati

Indikator

Izvor podataka za indikator

Nosioci aktivnosti

Izvori finansiranja

4.1.
Jačanje socijalnog dijaloga i uspostavljanje socijalnog partnerstva u rešavanju problema nezaposlenosti na svim nivoima

4.1.1.
Pružanje tehničke pomoći Savetima za zapošljavanje

Članovi Saveta za zapošljavanje

Indikatori zapošljavanja u lokalnoj sredini u 2008. godini

Podsticanje zapošljavanja u lokalnoj zajednici

Broj održanih obuka
Broj projekata za NIP
Broj lokalnih samouprava koje imaju u budžetu izdvojena sredstva za zapošljavanje
Broj lokalnih samouprava koje imaju izrađene akcione planove zapošljavanja

Izveštaji lokalnih saveta za zapošljavanje
Kvartalni izveštaji Tvining projekta
Izveštaj NSZ

Tvining projekti
MERR i NSZ
Republički savet za zapošljavanje

Budžet RS
Tvining projekat

4.1.2.
Organizovanje tematskih rasprava o problemima u oblasti zapošljavanja

Institucije koje se bave zapošljavanjem
Društvena zajednica

Broj održanih tematskih rasprava u 2008. godini

Prepoznati problemi u oblasti zapošljavanja i dati predlozi za rešavanje

Broj održanih tematskih rasprava
Broj socijalnih partnera koji su uzeli učešće u raspravama
Definisani predlozi za rešavanje problema

Zapisnici i izveštaji sa tematskih rasprava

MERR
NSZ

4.1.3.
Uključivanje socijalnih partnera u projekte u oblasti zapošljavanja

Socijalni partneri

Broj projekata u 2008. godini koji je realizovan u partnerstvu

Socijalni partneri daju podršku u realizaciji projekata

Broj projekata u koje su uključeni socijalni partneri

Izveštaj NSZ
Izveštaji lokalnih saveta za zapošljavanje

MERR
NSZ
Socijalni partneri

4.1.4.
Učestvovanje socijalnih partnera u usvajanju i izmenama zakona i propisa i donošenju akcionih planova zapošljavanja

Socijalni partneri

Broj javnih rasprava u 2008. godini u kojima su učestvovali socijalni partneri

Poboljšan socijalni dijalog u oblasti unapređivanja regulativa u zapošljavanju

Broj javnih rasprava u kojima su socijalni partneri učestvovali

Zapisnici sa javnih rasprava

MERR
Socijalni partneri

4.1.5.
Unapređenje socijalnog dijaloga na nivou preduzeća kod utvrđivanja viška zaposlenih

Preduzeća koja iskazuju viškove zaposlenih

Broj preduzeća u kojima su socijalni partneri učestvovali u izradi socijalnih programa u 2008. godini

Unapređena saradnja NSZ, sindikata i poslodavaca

Broj preduzeća u kojima su socijalni partneri učestvovali u izradi socijalnih programa u odnosu na ukupan broj preduzeća koja su izradila socijalni program

Izveštaj NSZ
Izveštaji preduzeća

MERR
NSZ
Poslodavci
Lokalni saveti za zapošljavanje

Budžet RS

4.2.
Sprovođenje strategije regionalnog razvoja

4.2.1.
Definisanje i realizacija programa zapošljavanja na regionalnom i lokalnom nivou

Društvena zajednica

Indikatori zapošljavanja na lokalnom i regionalnom nivou u 2008. godini

Veće zapošljavanje u nerazvijenim regionima

Broj lokalnih samouprava koje imaju lokalne akcione planove zapošljavanja

MERR
MDULS
NSZ

MERR

Budžet RS

4.2.2.
Usmeravanje programa i mera aktivne politike zapošljavanja prema regionalnim karakteristikama i zahtevima

Slabije razvijeni regioni

Indeks razvojne ugroženosti u 2008. godini

Smanjene regionalne razlike i indeks razvojne ugroženosti

Broj poslodavaca koji koristi subvencije za otvaranje radnih mesta
Broj kreiranih obuka u skladu sa regionalnim potrebama

Izveštaj MERR
Izveštaj NSZ

MERR
NSZ

4.2.3.
Izrada programa za podsticanje radnika migranata za ulaganje stručnih i finansijskih potencijala u privredni razvoj

Radnici migranti

 

Razvoj privrede na lokalnom nivou i stvaranje mogućnosti za zapošljavanje

Broj radnika migranata koji ulažu stručne i finansijske potencijale u privredni razvoj

Izveštaj MERR

MERR
Ministarstvo za dijasporu

4.2.4.
Uključivanje dijaspore u privredni život region

Dijaspora

 

Ulaganje kapitala i drugih potencijala

Broj radnika iz dijaspore uključenih u privredni život regiona

Cilj 5. Smanjivanje neformalnog rada (siva ekonomija) - (integrisana smernica EU - 21.)

Zadatak

Aktivnosti koje će se preduzeti

Ciljne grupe

Prethodni pokazatelji uporedivosti

Očekivani rezultati

Indikator

Izvor podataka za indikator

Nosioci aktivnosti

Izvori finansiranja

5.1.
Promovisanje pristojnog rada i podsticanje preduzetnika i poslodavaca na legalan rad

5.1.1.
Informisanje poslodavaca o pozitivnim propisima u oblasti rada i zapošljavanja, subvencijama i olakšicama prilikom zapošljavanja i merama aktivne politike zapošljavanja

Poslodavci

Anketna i registrovana nezaposlenost u 2008. godini

Pad učešća sive ekonomije u ukupnoj zaposlenosti

Smanjena razlika između anketne i registrovane nezaposlenosti

Agencija za registar privrednih subjekata
RZS
NSZ

MERR
NSZ
PKS
Sindikati
Udruženja poslodavaca

Budžet RS

5.1.2.
Informisanje poslodavaca o fleksibilnim oblicima rada

Poslodavci

Podaci o fleksibilnom zapošljavanju u 2008. godini

Povećano fleksibilno zapošljavanje i pad učešća sive ekonomije u ukupnoj zaposlenosti

Broj zaposlenih kroz fleksibilne oblike u odnosu na ukupan broj zaposlenih

Republički fond PIO
RZS
NSZ

MRSP
MERR
NSZ

Cilj 6. Modernizacija i decentralizacija Nacionalne službe za zapošljavanje - (integrisane smernice EU - 17. i 20.)

Zadatak

Aktivnosti koje će se preduzeti

Ciljne grupe

Prethodni pokazatelji uporedivosti

Očekivani rezultati

Indikator

Izvor podataka za indikator

Nosioci aktivnosti

Izvori finansiranja

6.1.
Unapređenje funkcije i aktivnosti posredovanja na tržištu rada

6.1.1.
Orijentacija na potrebe poslodavaca i tržišta rada

Poslodavci

Broj poslodavaca koji je koristio usluge NSZ u 2008. godini

Unapređen sistem informacija o potrebama poslodavaca
Prilagođenost usluga NSZ potrebama poslodavaca

Broj radnih mesta popunjen posredovanjem NSZ u odnosu na ukupan broj za koji je traženo posredovanje
Broj prijavljenih slobodnih poslova

Izveštaj NSZ

NSZ

Budžet RS

6.1.2.
Intenziviranje saradnje sa poslodavcima

Poslodavci

Broj ostvarenih kontakata sa poslodavcima u 2008. godini

Povećan broj poslodavaca koji zapošljavaju lica uz posredovanje NSZ

Broj ostvarenih kontakata sa poslodavcima
Broj poslodavaca koji zapošljavaju uz posredovanje NSZ

Izveštaj NSZ

NSZ
Udruženja poslodavaca

6.1.3.
Organizovanje zajedničkih aktivnosti NSZ i agencija za zapošljavanje

Agencije za zapošljavanje
NSZ

Broj zajedničkih aktivnosti u 2008. godini

Poboljšana saradnja i organizovane zajedničke aktivnosti

Broj sastanaka
Broj zajedničkih aktivnosti

Izveštaj NSZ
Izveštaji agencija za zapošljavanje

MERR
NSZ
Agencije za zapošljavanje

6.2.
Razvoj baza podataka i informacionog sistema

6.2.1.
Povezivanje informacionog sistema MERR sa informacionim sistemom NSZ

MERR
NSZ

 

Unapređeno izveštavanje o kretanjima na tržištu rada i merama aktivne politike

Povezan informacioni sistem MERR sa informacionim sistemom NSZ

Izveštaj MERR
Izveštaj NSZ

MERR
NSZ

Budžet RS

6.3.
Uspostavljanje i razvoj sistema prognoza kretanja na tržištu rada

6.3.1.
Prikupljanje podataka o kretanjima na tržištu rada i izrada različitih analiza tržišta rada

Poslodavci

Sistem prognoza u zemljama EU

Unapređeno planiranje mera i aktivnosti u zavisnosti od potreba tržišta rada

Uspostavljen sistem prognoza na tržištu rada
Planiranje mera i aktivnosti odvija se na bazi rezultata i prognoza

Izveštaj MERR
Izveštaj NSZ
Republički zavod za statistiku

MERR
NSZ

Budžet RS

6.4.
Efikasna organizacija rada NSZ u službi klijenata

6.4.1.
Relokacija ljudskih resursa prema osnovnim funkcijama

Zaposleni u NSZ

Broj zaposlenih u osnovnim funkcijama u odnosu na ukupan broj zaposlenih u NSZ u 2008. godini

Bolja iskorišćenost resursa i više vremena za rad sa klijentima

80% zaposlenih u NSZ radi u osnovnim funkcijama

Izveštaj NSZ

NSZ

Budžet RS

6.4.2.
Definisanje standarda kompetencija za svaku od pozicija u NSZ

Zaposleni u NSZ

 

Unapređene kompetencije zaposlenih

Usvojen standard kompetencija Izrađen katalog poslova i kompetencija

6.4.3.
Izrada kataloga obuka za zaposlene u NSZ u zavisnosti od nedostajućih znanja i veština i organizovanje stručnog usavršavanja

Zaposleni u NSZ

Pokazatelji stručnog usavršavanja zaposlenih u NSZ u prethodnom periodu

Unapređenje kompetencija zaposlenih U NSZ

Broj organizovanih obuka za zaposlene
Broj zaposlenih u NSZ koji je povećao kompetencije obukama i stručnim usavršavanjem

6.4.4.
Razvoj sistema upravljanja kvalitetom i standardizacija procesa, posebno merenje stepena zadovoljstva korisnika usluga NSZ

Zaposleni u NSZ
Korisnici usluga NSZ

Stepen zadovoljstva korisnika usluga NSZ u 2008. godini.

Povećan stepen zadovoljstva korisnika usluga NSZ kroz pružanje standardizovanih usluga i procesa rada
Ujednačen kvalitet usluga i rada filijala

Uveden sistem kvaliteta
Stepen zadovoljstva korisnika

 

6.4.5.
Razvoj sistema za praćenje učinka filijala

NSZ
Filijale NSZ

Izveštaj o realizaciji programa rada za 2008. godinu na nivou filijala

Efikasniji rad filijala u skladu sa planiranim merama

Razvijen sistem za praćenje učinka i sklopljeni sporazumi o učinku sa filijalama

6.5.
Unapređivanje metodologije statistike i analitike tržišta rada

6.5.1.
Uspostavljanje evidencije podataka za izračunavanje indikatora potrebnih za praćenje efekata aktivnosti u 2009. godini i razvoj dodatnih indikatora prema metodologiji EUROSTAT

Interni i eksterni korisnici podataka o tržištu rada

 

Uspostavljen sistem uporedivosti podataka i informacija

Broj izveštaja NSZ tokom godine
Uporedivost podataka RZS sa podacima MOR-a i dr. u skladu sa međunarodnim standardima (EUROSTAT).

Izveštaj NSZ
Izveštaj RZS

NSZ

Budžet RS

6.5.2.
Praćenje efekata primene mera aktivne politike zapošljavanja

Nezaposlena lica

Podaci o troškovima - po licu uključenom u meru i zaposlenom licu uključenom u meru u 2008. godini

Dostupnost podatka o troškovima po pojedinim merama

Ukupan broj učesnika mera
Ukupan broj zaposlenih 6 meseci nakon završetka mere
Jedinica koštanja mere po učesniku Jedinica koštanja mere po zaposlenom

Izveštaj NSZ

Cilj 7. Sistemsko i normativno regulisanje oblasti zapošljavanja - (integrisana smernica EU - 21.)

Zadatak

Aktivnosti koje će se preduzeti

Ciljne grupe

Prethodni pokazatelji uporedivosti

Očekivani rezultati

Indikator

Izvor podataka za indikator

Nosioci aktivnosti

Izvori finansiranja

7.1.
Unapređenje zakonskog okvira u oblasti zapošljavanja

7.1.1.
Usvajanje Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom i izrada podzakonskih akata

Društvena zajednica

Važeći Zakon o radnom osposobljavanju u zapošljavanju invalida

Normativno regulisanje profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja OSI

Usvojen zakon
Usvojena podzakonska akta

Službeni glasnik RS

MERR
NSZ
MRSP Srbije
Udruženja poslodavaca
Sindikati
UIPS

Budžet RS

7.1.2.
Usvajanje Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti i izrada podzakonskih akata

Društvena zajednica

Važeći Zakon o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti

Normativno regulisanje oblasti zapošljavanja

MERR
NSZ
Udruženja poslodavaca Sindikati

7.1.3.
Izrada Nacionalne strategije zapošljavanja za period od 2011-2016. godine

Društvena zajednica

Nacionalna strategija zapošljavanja za period 2005-2010. godine

Započet rad na izradi Nacionalne strategije zapošljavanja za period od 2011-2016. godine

Urađen nacrt strategije

Izveštaj MERR

MERR
Nadležna ministarstva
NSZ
Udruženje poslodavaca
Sindikati
PKS

7.1.4.
Izrada Nacionalnog akcionog plana zapošljavanja za 2010. godinu

Društvena zajednica

NAPZ za 2009. godinu

Urađen NAPZ za 2010. godinu

Usvojen dokument

Izveštaj MERR

MERR
NSZ
Tvining projekat
Nadležna ministarstva
Socijalni partneri

7.1.5.
Pravno regulisanje fleksibilnih oblika rada

Društvena zajednica

Obim fleksibilnih oblika rada u 2008. godini

Izmenjen i dopunjen Zakon o radu u delu koji reguliše fleksibilne oblike rada

Službeni glasnik RS

MRSP

7.2.
Izrada Nacionalnog sistema klasifikacija zanimanja, harmonizovanog sa Međunarodnom standardnom klasifikacijom - ISCO-08

7.2.1.
Rad radne grupe na izradi nacionalnog sistema klasifikacije zanimanja

Društvena zajednica

Evropski sistem klasifikacije zanimanja

Izrađen nacionalni sistem klasifikacija zanimanja usklađen sa međunarodnim standardima

Usvojen i u primeni nacionalni sistem klasifikacija

Izveštaji RZS o realizaciji projekta Izveštaji radnih grupa i institucija koje primenjuju nacionalni sistem klasifikacija

MP
MERR
MRSP
NSZ
RZS

Budžet RS

 

7.3.
Jačanje nadzorne i kontrolne funkcije institucija tržišta rada

7.3.1.
Nadzor nad zakonitošću rada i akata NSZ i Agencija za zapošljavanje

NSZ
Agencije za zapošljavanje

Broj izvršenih nadzora u 2008. godini

Zakoniti rad i primena propisa od strane NSZ i Agencija za zapošljavanje

Broj izvršenih nadzora

Izveštaji o obavljenom nadzoru

MERR

Budžet RS

7.3.2.
Vršenje redovnih kontrola zakonitog poslovanja poslodavaca od strane inspekcijskih organa

Poslodavci

Broj izvršenih inspekcijskih kontrola u 2008. godini i broj procesuiranih slučajeva kršenja zakona

Poslovanje privrednih subjekata u skladu sa zakonima i propisima

Broj izvršenih inspekcijskih kontrola
Broj procesuiranih slučajeva kršenja zakona

Izveštaji inspekcijskih organa

MRSP
Inspektorat za rad

7.4.
Jačanje institucionalnih kapaciteta zaposlenih u ministarstvu nadležnom za poslove zapošljavanja - Sektoru za zapošljavanje i NSZ

7.4.1.
Pružiti tehničku i mentorsku pomoć zaposlenima na izradi, praćenju i ocenjivanju mera aktivne politike zapošljavanja

Zaposleni u MERR i NSZ

 

Ojačan kapacitet institucija tržišta rada za izradu, praćenje i ocenjivanje mera

Sproveden ciklus mentorskog rada
Održano najmanje pet radionica na temu izrade, praćenja i ocenjivanja mera
Realizovana dva programa razvoja zaposlenih na temu mera

Izveštaji projekta
Izveštaji stranih i domaćih eksperata
Izveštaj MERR

Projekat MERR

Projekti

 

SKRAĆENICE

 

ARS

Anketa o radnoj snazi

BDP

Bruto domaći proizvod

MDULS

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu

MERR

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja

MLJMP

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

MOS

Ministarstvo omladine i sporta

MP

Ministarstvo prosvete

MRSP

Ministarstvo rada i socijalne politike

MSPP

Mala i srednja preduzeća i preduzetništvo

NAPZ

Nacionalni akcioni plan zapošljavanja

NVO

Nevladina organizacija

NIP

Nacionalni investicioni plan

NSZ

Nacionalna služba za zapošljavanje

OSI

Osobe sa invaliditetom

PIO

Penzijsko i invalidsko osiguranje

PKS

Privredna komora Srbije

RZS

Republički zavod za statistiku

UIPS

Udruženje invalidskih preduzeća Srbije

UNDP

Program Ujedinjenih nacija za razvoj

UNICEF

Dečiji fond Ujedinjenih nacija

EAR

Evropska agencija za rekonstrukciju

IOM

Međunarodna organizacija za migracije

ILO / MOR  

Međunarodna organizacija rada