ODLUKA

O OSNIVANJU OPŠTE BOLNICE PANČEVO, PANČEVO USLED PODELE ZDRAVSTVENOG CENTRA "JUŽNI BANAT", PANČEVO

("Sl. list AP Vojvodine", br. 3/2009)

Član 1

Za obavljanje stacionarne i specijalističko-konsultativne zdravstvene delatnosti na sekundarnom nivou, za teritoriju opština Pančevo, Kovačica, Kovin, Opovo i za teritoriju naseljenog mesta Vladimirovac u Opštini Alibunar osniva se Opšta bolnica Pančevo, Pančevo (u daljem tekstu: Opšta bolnica) u državnoj svojini podelom Zdravstvenog centra "Južni Banat", Pančevo uz osnivanje Opšte bolnice i doma zdravlja.

Osnivač Opšte bolnice je Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine sa sedištem u Novom Sadu, Bulevar Mihajla Pupina broj 16.

Član 2

Naziv Opšte bolnice je: "Opšta bolnica Pančevo, Pančevo".

Sedište Opšte bolnice je u Pančevu, ulica Miloša Trebinjca broj 11.

Član 3

Opšta bolnica je zdravstvena ustanova sa svojstvom pravnog lica.

Na osnivanje, organizaciju i rad Opšte bolnice primenjuju se propisi o javnim službama i zdravstvenoj zaštiti.

Član 4

Opšta bolnica obavlja:

85110 delatnost bolnice koja obuhvata usluge hospitalizacije, medicinske i hirurške tehničke usluge, kao što su dijagnostika, lečenje, operacije, analize, hitne intervencije i dr. kao i usluge zbrinjavanja kao što su smeštaj, ishrana i drugo;

85120 medicinsku praksu koja obuhvata medicinske konsultacije i lečenje u oblasti opšte i specijalističke medicine koje obavljaju lekari opšte prakse, specijalisti i hirurzi kao i medicinske konsultacije i lečenje kod kuće (hitna pomoć);

85141 medicinsku rehabilitaciju koja obuhvata delatnost preko ambulanti za medicinsku rehabilitaciju;

85142 ostale vidove zdravstvene zaštite koji obuhvataju i medicinske laboratorije za laboratorijsku, rentgen i drugu dijagnostiku; i

52310 izdavanje i spravljanje lekova po recepturi preko bolničke apoteke iz interne medicine, pneumoftiziologije, infektivnih bolesti, dermatovenerologije, neurologije, psihijatrije, opšte hirurgije sa plastičnom i rekonstruktivnom hirurgijom, ortopedije i traumatologije, urologije, otorinolaringologije, oftalmologije, ginekologije i akušerstva, pedijatrije i iz drugih grana medicine u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Uredbom o planu mreže zdravstvenih ustanova.

U skladu sa svojom delatnošću Opšta bolnica obavlja i produženu bolničku negu, palijativno zbrinjavanje obolelih u terminalnoj fazi bolesti kao i lečenje obolelih u toku dnevnog rada.

Član 5

Sredstva za osnivanje i početak rada Opšte bolnice čini deo sredstava, imovine, prava i obaveza Zdravstvenog centra "Južni Banat", Pančevo koje je koristila organizaciona jedinica Zdravstvenog centra "Južni Banat", Pančevo - Opšta bolnica, sa bilansnim stanjem na dan 30. juna 2006. godine i na osnovu svih knjigovodstvenih promena zaključno sa 31. decembrom 2008. godine, koje je utvrdio Upravni odbor Zdravstvenog centra "Južni Banat", Pančevo.

Član 6

Opšta bolnica počinje sa radom danom upisa u sudski registar.

Danom upisa u sudski registar Opšte bolnice i doma zdravlja, kao samostalnih zdravstvenih ustanova Zdravstveni centar "Južni Banat", Pančevo prestaje sa radom i briše se iz sudskog registra.

Član 7

Danom početka rada Opšta bolnica preuzima sredstva, imovinu, prava obaveze i zaposlene Zdravstvenog centra "Južni Banat", Pančevo - organizacione jedinice Opšta bolnica.

Član 8

Organi Opšte bolnice su direktor, Upravni odbor i Nadzorni odbor koje imenuje i razrešava Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 9

Do imenovanja direktora Opšte bolnice, poslove i ovlašćenja direktora Opšte bolnice vršiće dr sci. med. dr Milan Milić, doktor medicine, specijalista psihijatar.

Član 10

U vršenju poslova i ovlašćenja direktora Opšte bolnice dr sci. med. dr Milan Milić, doktor medicine, specijalista psihijatar:

1. predstavlja i zastupa Opštu bolnicu u osnivanju;

2. donosi akt o organizaciji i sistematizaciji poslova Opšte bolnice u osnivanju;

3. organizuje rad i rukovodi procesom rada u Opštoj bolnici u osnivanju;

4. izvršava odluke privremenog Upravnog odbora Opšte bolnice;

5. stara se o zakonitosti rada i odgovoran je za zakonitost rada Opšte bolnice u osnivanju; i

6. vrši druge poslove utvrđene zakonom.

Član 11

Do imenovanja predsednika i članova Upravnog odbora Opšte bolnice ovlašćenja Upravnog odbora Opšte bolnice vršiće privremeni Upravni odbor.

U privremeni Upravni odbor imenuju se:

za predsednika

- Dušan Rajin, dipl. ing. tehnologije, iz Banatskog Novog Sela, predstavnik osnivača;

za članove:

1. Danijel Kišmarton, srednja škola unutrašnjih poslova, iz Alibunara, predstavnik osnivača;

2. Ištvan Ban, dipl. ekonomista, iz Debeljače, predstavnik osnivača;

3. dr Valerija Rajković, doktor medicine, specijalista opšte medicine iz Kačareva, predstavnik osnivača;

4. dr Todor Višekruna, doktor medicine, specijalista anesteziolog, iz Banatskog Novog Sela, iz reda zaposlenih;

5. dr Miroslava Vranić, doktor medicine, specijalista oftalmolog, iz Pančeva, iz reda zaposlenih;

6. Gordana Mrkalj, viša medicinska sestra, iz Pančeva, iz reda zaposlenih.

Član 12

Privremeni Upravni odbor će doneti Statut Opšte bolnice i druge opšte akte potrebne za upis Opšte bolnice u sudski registar i obaviće druge poslove iz nadležnosti Upravnog odbora u skladu sa zakonom.

Član 13

Do imenovanja predsednika i članova Nadzornog odbora Opšte bolnice ovlašćenja Nadzornog odbora Opšte bolnice vršiće privremeni Nadzorni odbor.

U privremeni Nadzorni odbor imenuju se:

za predsednika

- Zlatko Bekić, gimnazija, iz Pančeva, predstavnik osnivača;

za članove:

1. dr Snežana Pejčić, doktor stomatologije, iz Kovina, predstavnik osnivača;

2. Laslo Molnar, dipl. ekonomista, iz Debeljače, predstavnik osnivača;

3. dr Nada Brmbolić, doktor medicine, specijalista pedijatar, iz Beograda, iz reda zaposlenih;

4. dr Slavica Džigurski, doktor medicine, specijalista neuropsihijatar, iz Pančeva, iz reda zaposlenih.

Član 14

Privremeni Upravni odbor doneće Statut Opšte bolnice i dostaviti ga Izvršnom veću Autonomne Pokrajine Vojvodine na saglasnost u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine imenovaće predsednika i članove Upravnog i Nadzornog odbora Opšte bolnice u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu ove odluke.

Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine imenovaće direktora Opšte bolnice u roku od dva meseca od imenovanja predsednika i članova Upravnog odbora Opšte bolnice.

Član 15

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".