UREDBA

O ULAGANJU IMOVINE I ZADUŽIVANJU DRUŠTAVA ZA UPRAVLJANJE INVESTICIONIM FONDOVIMA I INVESTICIONIH FONDOVA U USLOVIMA POREMEĆAJA NA FINANSIJSKOM TRŽIŠTU

("Sl. glasnik RS", br. 21/2009)

Član 1

Ovom uredbom se privremeno, za vreme poremećaja na finansijskom tržištu, bliže uređuje ulaganje imovine i zaduživanje društava za upravljanje investicionim fondovima i investicionih fondova, a u cilju ublažavanja uticaja krize na međunarodnom finansijskom tržištu i očuvanja stabilnosti finansijskog sistema u zemlji.

Ova uredba ne odnosi se na društva za upravljanje privatnim investicionim fondovima i na privatne fondove.

Član 2

Društvo za upravljanje investicionim fondovima (u daljem tekstu: društvo za upravljanje) i sa njim povezano lice može sticati investicione jedinice, odnosno akcije investicionog fonda (u daljem tekstu: fond) kojim upravlja najviše do 20% neto vrednosti imovine fonda.

Član 3

Portfolio menadžer može da upravlja sa više fondova kojima upravlja isto društvo za upravljanje.

Član 4

Za vreme važenja ove uredbe do 20% imovine fonda može se ulagati u investicione jedinice otvorenih fondova kojima ne upravlja isto društvo za upravljanje.

Do 20% imovine fonda može se ulagati u udele jednog društva sa ograničenom odgovornošću, odnosno dva ili više društava sa ograničenom odgovornošću koja su povezana lica.

Društvo za upravljanje može, isključivo radi održavanja potrebnog nivoa likvidnosti fonda, u svoje ime a za račun otvorenog fonda, uzeti kredit sa rokom otplate do 360 dana, kao i zaključivati repo ugovore sa drugim fondovima i bankama, ukupno do 20% vrednosti imovine fonda, s tim što predmet repo ugovora mogu biti i akcije.

Otvoreni fond je dužan da otkupi investicione jedinice na način predviđen prospektom, a najkasnije u roku od pet radnih dana od dana podnošenja zahteva člana fonda za otkup investicionih jedinica.

Član 5

U slučaju odstupanja od ograničenja ulaganja iz prospekta fonda, a u slučajevima poremećaja na tržištu, društvo za upravljanje je dužno da uskladi strukturu imovine fonda sa ograničenjima ulaganja propisanih aktom Komisije za hartije od vrednosti.

Član 6

Prilikom sticanja investicionih jedinica član otvorenog fonda ne može steći više od 20% neto vrednosti imovine otvorenog fonda.

Član 7

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".