UREDBA

O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA PODSTICAJNIH SREDSTAVA ZA PODRŠKU PROIZVODNJI SEMENA, RASADA I SADNOG MATERIJALA METODAMA ORGANSKE PROIZVODNJE U 2009. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 21/2009)

Član 1

Ovom uredbom uređuju se uslovi i način korišćenja podsticajnih sredstava za podršku proizvodnji semena, rasada i sadnog materijala metodama organske proizvodnje u 2009. godini (u daljem tekstu: podsticajna sredstva).

Član 2

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava pod uslovima utvrđenim ovom uredbom imaju:

1) fizičko lice - nosilac poljoprivrednog gazdinstva;

2) pravno lice;

3) preduzetnik.

Lice iz stava 1. tačka 1) ove uredbe ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava ako je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava (u daljem tekstu: Registar) u skladu sa Uredbom o Registru poljoprivrednih gazdinstava ("Službeni glasnik RS", broj 119/08 - u daljem tekstu: Uredba).

Lica iz stava 1. tač. 2) i 3) ovog člana imaju pravo na korišćenje podsticajnih sredstava ako su upisana u Registar proizvođača semena, rasada i micelija jestivih i lekovitih gljiva u skladu sa Zakonom o semenu ("Službeni glasnik RS", broj 45/05), odnosno u Registar proizvođača sadnog materijala, voćaka, vinove loze i hmelja u skladu sa Zakonom o sadnom materijalu voćaka, vinove loze i hmelja ("Službeni glasnik RS", broj 18/05).

Član 3

Lice iz člana 2. stav 1. tačka 1) ove uredbe ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava pod sledećim uslovima:

1) da je sa pravnim licem, odnosno preduzetnikom registrovanim za proizvodnju semena, rasada i sadnog materijala zaključilo ugovor o proizvodnji;

2) da je sa pravnim licem koje izdaje sertifikat, odnosno resertifikat za organske proizvode (u daljem tekstu: ovlašćena organizacija) zaključilo ugovor o uključivanju proizvođača u organsku proizvodnju;

3) da je izmirilo obaveze po osnovu propisa kojima se uređuju mere za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje;

4) da u 2009. godini ne ostvaruje sredstva po osnovu Uredbe o uslovima i načinu korišćenja sredstava za regresiranje repromaterijala za ratarsku i povrtarsku proizvodnju u 2009. godini ("Službeni glasnik RS", br. 12/09 i 17/09), kao ni po osnovu drugih propisa kojima se uređuju mere za podršku razvoja organske proizvodnje za iste katastarske parcele.

Lica iz člana 2. stav 1. tač. 2) i 3) ove uredbe imaju pravo na korišćenje podsticajnih sredstava pod uslovima iz stava 1. tač. 2) i 3) ovog člana.

Član 4

Lica iz člana 2. stav 1. ove uredbe (u daljem tekstu: korisnici sredstava) imaju pravo na podsticajna sredstva u iznosu od:

1) 40.000 dinara po hektaru za ratarsku proizvodnju (žitarice, industrijsko, lekovito i aromatično bilje);

2) 50.000 dinara po hektaru za voćarsku, vinogradarsku i povrtarsku proizvodnju.

Ukupan iznos podsticajnih sredstava po korisniku sredstava ne može biti veći od 500.000 dinara.

Član 5

Zahtev za ostvarivanje prava na korišćenje podsticajnih sredstava podnosi se na Obrascu - Zahtev za korišćenje sredstava za podršku proizvodnji semena, rasada i sadnog materijala metodama organske proizvodnje u 2009. godini, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) do 31. maja 2009. godine.

Lice iz člana 2. stav 1. tačka 1) ove uredbe uz zahtev podnosi:

1) kopiju ugovora o proizvodnji semena, rasada i sadnog materijala zaključenog sa proizvođačem, odnosno preduzetnikom registrovanim za proizvodnju semena, rasada i sadnog materijala;

2) kopiju ugovora zaključenog sa ovlašćenom organizacijom iz člana 3. stav 1. tačka 2) ove uredbe.

Lica iz člana 2. stav 1. tač. 2) i 3) ove uredbe uz zahtev podnose:

1) dokaz o upisu u registar iz člana 2. stav 3. ove uredbe;

2) kopiju ugovora sa ovlašćenom organizacijom o uključivanju proizvođača u organsku proizvodnju.

Član 6

Na osnovu zahteva iz člana 5. stav 1. ove uredbe inspektor nadležan za poslove poljoprivrede na licu mesta sačinjava zapisnik o izvršenom pregledu površina na kojima se proizvodi seme, rasad i sadni materijal metodama organske proizvodnje.

U zapisniku iz stava 1. ovog člana inspektor nadležan za poslove poljoprivrede navodi podatke o vrsti proizvodnje koja se odvija u skladu sa Zakonom o organskoj proizvodnji i organskim proizvodima ("Službeni glasnik RS", broj 62/06) i površinama na kojima se primenjuju metode organske proizvodnje semena, rasada i sadnog materijala.

Zapisnik iz stava 1. ovog člana je osnov za isplatu podsticajnih sredstava.

Član 7

U slučaju ostvarivanja prava na korišćenje podsticajnih sredstava suprotno članu 3. stav 1. tačka 4) ove uredbe korisnici sredstava gube status aktivnog poljoprivrednog gazdinstva i stiču status pasivnog poljoprivrednog gazdinstva, u skladu sa Uredbom, uz obavezu vraćanja primljenog iznosa podsticajnih sredstava, sa obračunom zakonske zatezne kamate.

Član 8

Podsticajna sredstva isplaćuje Ministarstvo na namenski račun korisnika sredstava.

Podsticajna sredstva isplaćuju se po redosledu podnošenja zahteva do iznosa finansijskih sredstava utvrđenog posebnim aktom Vlade.

Član 9

Sprovođenje ove uredbe nadzire Ministarstvo.

Član 10

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac

 

 

 

Ministarstvo
poljoprivrede, šumarstva
i vodoprivrede

 

 

 

ZAHTEV
ZA KORIŠĆENJE SREDSTAVA ZA PODRŠKU PROIZVODNJI SEMENA, RASADA I SADNOG MATERIJALA METODAMA ORGANSKE PROIZVODNJE U 2009. GODINI

 

Ime i prezime (naziv) podnosioca zahteva

 

Jedinstveni matični broj građana (JMBG), odnosno poreski identifikacioni broj, odnosno (PIB) podnosioca zahteva

 

Adresa stanovanja, odnosno sedište podnosioca zahteva

 

Broj telefona i telefaksa

 

Broj poljoprivrednog gazdinstva (BPG), odnosno broj iz Registra nadležnog organa

 

Mesto katastarske parcele

 

 

 

 

 

 

 

 

Broj katastarske parcele

 

 

 

 

 

 

 

 

Biljna vrsta

 

 

 

 

 

 

 

 

Površina u hektarima

 

 

 

 

 

 

 

 

Naziv ovlašćene organizacije za izdavanje sertifikata

 

Da li ste bili korisnik podsticajnih sredstava Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i koje godine?

Da            Ne             Koje godine

Ako je odgovor na prethodno pitanje potvrdan, da li su Vaše obaveze izmirene?

Da            Ne            

Visina traženog iznosa podsticajnih sredstava u dinarima

 

Naziv poslovne banke i PIB

 

Adresa poslovne banke

 

Broj namenskog računa podnosioca zahteva

 

Pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću IZJAVLJUJEM da sam pre popunjavanja obrasca isti pažljivo pročitao i razumeo, da neću ostvariti podsticaj po osnovu regresiranja repromaterijala za ratarsku i povrtarsku proizvodnju i podrške za podsticaj razvoja organske proizvodnje za iste katastarske parcele, kao i da su svi navedeni podaci tačni.

Mesto

 

Potpis podnosioca

 

Pečat