ODLUKA

O USVAJANJU OPERATIVNOG PLANA ZAŠTITE OD POPLAVA I BUJICA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 1/2009)

Član 1

Ovom odlukom usvaja se Operativni plan zaštite od poplava i bujica.

Član 2

Ovlašćuje se Gradsko veće grada Požarevca da po ukazanoj potrebi može imenovati i razrešiti odgovornosti rukovodioca odbrane od poplava i pomoćnike odbrane od poplava u mesnim zajednicama.

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".

 

OPERATIVNI PLAN
ZAŠTITE OD POPLAVA, BUJICA I ATMOSFERSKIH NEPOGODA NA PODRUČJU GRADA POŽAREVCA

Opštinskim operativnim planom zaštite od poplava, bujica, atmosferskih nepogoda, obuhvataju se bujični potoci i staro korito reke Mlave, imajući u vidu da su sve ostale površine zaštićene od poplava nasipima.

I Poplave

1. Procena mogućnosti ugroženosti od poplave i bujica

Područje grada Požarevca i pored obimnih radova regulacije još uvek je delom ugroženo od poplava gde suvišne plavne i podzemne vode izazivaju štete na poljoprivrednim kulturama, poljoprivrednim objektima, stambenim objektima i vrlo često ugrožavaju i zdravlje stanovništva pogoršavanjem kvaliteta vode za piće.

Priobalje reke Mlave je ugroženo plavnim talasom neregulisanog toka reke na 3.000 ha.

To se naročito odnosi na područja sela Bubušinac, Maljurevac i Bradarac.

Bujični potoci u KO Rečica, Kličevac, Bare, Kasidol i Poljana, često su nanosili štete na poljoprivrednim kulturama, a ne retko ugrožen je i manji broj stambenih i poljoprivrednih objekata sa posebnim osvrtom na pogoršanje kvaliteta vode za piće (Kličevac i Rečica).

Na području sela Stari Kostolac zbog neizgrađenog dela nasipa, odnosno nedovršenog sistema odbrane od poplava dolazi do plavljenja poljoprivrednih površina i stambenih objekata.

Po podacima dobijenim od mesnih zajednica i sektorskih rukovodioca odbrana od poplava na rekama Mlava i Morava, ugrožena područja od poplava izazvanih bujičnim, plavnim i podzemnim vodama su sledeća:

K.O. Požarevac - grad Požarevac

PREDLOG EVAKUACIJE POVRŠINSKIH VODA SA VIŠIH TERENA GRADA POŽAREVCA

Radi zaštite naselja duž kanala koji odvode površinske vode sa više zone grada a koje ugrožavaju kolovoze i fekalnu kanalizaciju potrebno je hitno iste urediti odnosno rekonstruisati radi boljeg regulisanja odvoda istih. U tom cilju JP Direkcija za izgradnju grada Požarevca, uradila je generalni projekat evakuacije površinskih voda sa viših zona grada. Projekat je uradio Institut za vodoprivredu "Jaroslav Černi" viša zona grada ne poseduje izgrađenu kišnu kanalizaciju već se površinske vode prikupljaju u otvorene kanale koji sprovode vodu u gradsku kišnu kanalizaciju prioritet sanacije i održavanje odvodnih kanala imaju sledeće ulice, kanali:

1. Ul. Bože Dimitrijevića

2. Ul. Miloša Pocerca

3. Potok Tulba

4. Ul. Hajduk Veljkova

5. Potok Tulba

6. Potok pored "Gema"

7. Železnički kanal od Tabane do Autobuske stanice

8. Ul. Jugovićeva

9. Potok Zabelski vinogradi - Porečka

10. Ul. Šesta

11. Ul. Bane Stankovića - sestroljinska

12. Potok Čačalica

13. Kanali u ul. P. P. Odred

14. Kanal ul. Šeste ličke divizije

15. Kanal pored Zopa

U KO Rečica:

- Dejstvom bujičnih voda sa brda ugrožene su Balkanska ulica celom dužinom do Školske ulice i deo Izvorske ulice. Bujične vode ugrožavaju 10 domaćinstava, sa stambenim i ekonomskim zgradama i pogoršavaju i kvalitet vode za piće.

- U 2007. godini izvršena je rekonstrukcija i čišćenje kaskadne ustave od Škole do puta Kličevac - Ram.

- Bujične vode ugrožavaju put Rečica - Ram, tako što se stvara poplavni talas i do 1 m visine sa nanošenjem mulja i zemlje na put i do visine od 50 cm. Vlasnici zemljišta sa desne strane puta zatrpali su odvodne kanale, a vlasnici zemlje sa leve strane podižu nasipe kako voda ne bi prelazila u njihove njive, tako da se voda akumulira u velikoj dužini puta ugrožavajući saobraćaj i oštećujući put.

U KO Kličevac:

- Izgradnjom HE "Đerdap" i podizanjem nivoa podzemnih voda niži tereni sela Kličevac, ugroženi su dejstvom podzemnih voda.

- Tri bujična potoka usled neregulisanog korita ugrožavaju veći broj domaćinstava u selu Kličevac.

- Potrebno je da se pročiste kanali koji odvode vodu od brdskih do kanala na polju Hrastovača za šta je zadužena Direkcija za izgradnju grada Požarevca.

U KO Beranje:

- Dejstvom bujičnih voda ugroženi su objekti Osnovne škole, objekti Doma kulture, objekti Mesne kancelarije.

- Potrebno je da se očiste svi kanali i reguliše njihov tok.

U KO Bare:

- Potrebno je da se reguliše odvod vode sa viših terena i stabilizuje klizište na putu Bare - Kasidol.

U KO Trnjane:

- Regulisanjem reke Mlave od poplava ove reke, zaštićeno je čitavo priobalje. Međutim, staro korito reke Mlave predstavlja potencijalnu opasnost od poplava, što se desilo 1995. godine, 1999. godine i 2006. godine.

- Moguće štete od poplava mogu se očekivati i od plavnog talasa suvišnih voda iz akumulacije Smoljinac, pa je neophodno preduzimanje mere da se projektovani kanal i izvede.

- Potrebno je da se pristupi izgradnji projektovanog kanala za odvod vode i spreče poplave.

U KO Nabrđe:

- Staro korito Mlave i u KO Nabrđu predstavlja potencijalnu opasnost od plavljenja, tim pre ako bi došlo do čišćenja korita u KO Trnjane i Nabrđu, pa ovaj problem treba jedinstveno rešavati.

- Pristupiti čišćenju starog korita reke Mlave koje bi služilo kao recipijent.

U KO Maljurevac:

- Radi odvođenja površinskih voda iz korita Stare Mlave u toku su radovi na izgradnji vodoispusta - kanala u Letnjikovcu po programu JVP "Srbijavode". Izgrađen je kanal u dužini cca 3,5 km a njegovo povezivanje sa regulisanim tokom reke Mlave, očekuje se na proleće.

U KO Bradarac:

- Podzemne vode prilikom visokog vodostaja reke Mlave ugrožavaju domaćinstva u blizini korita reke Mlave do puta Požarevac - Drmno. PDTE Kopovi "Kostolac" vrše čišćenje postojeće mreže kanala i cevovoda čime će se na efikasan način odvoditi podzemne vode do crpne stanice koja će istu prepumpavati u regulisani tok Mlave.

U KO Poljana:

U KO Poljana 6 bujičnih potoka ugrožavaju stambene objekte i putnu mrežu i to:

- bujični potok "Strnova", između domaćinstva Pajić Radomčeta i Jović Bogoljuba;

- bujični potok "Goli breg", između domaćinstva Jović Živote i Nedeljković Ljubomira;

- bujični potok "Goli breg", između domaćinstva Jovanović Radiše i Milojković Tihomira;

- bujični potok "Goli breg", između domaćinstva Jovanović Bosilje i Marjanović Radiše;

- bujični potok "Strnove", između domaćinstva Radovanović Radiše i Marjanović Dragiše; i

- bujični potok "Strnove", između domaćinstva Andrejić Milovana i Stojićević Miodraga.

Regulisan je deo potoka koji prolazi pored Sportskog centra kod manastira Sestroljin u dužini od oko 100 m.

U KO Klenovnik:

- Bujični potok "Žute rupe", prolazi ulicom Miloša Obrenovića i degradira ulicu, prelazi preko puta Požarevac - Kostolac, gde ostavlja dosta nanosa, prelazi u ul. L. Ribara gde ugrožava stambene, ekonomske objekte 17 domaćinstava i izliva se na Sportsko igralište.

- Bujični potok koji ide ulicom Cara Dušana i ulicom V. Dugoševića, dolazi do puta Požarevac - Kostolac i voda ide dalje pored puta ugrožavajući Osnovnu školu i 4 domaćinstva.

- Bujični potok koji ide Kosovskom ulicom ugrožava 6 domaćinstva.

Urađena je slivna rešetka radi odbrane Doma kulture, koja treba da se periodično čisti.

Napomena: prilikom izgradnje vodovoda za Kostolac kanali pored puta Požarevac-Kostolac su zatrpani i nemaju funkciju što ugrožava kako domaćinstva u neposrednoj blizini tako i put Požarevac-Kostolac. Potrebno je periodično postojeće propuste očistiti kao i dalji odvod vode od puta Požarevac-Kostolac do pruge.

U KO Ćirikovac:

- Bujični potok koji počinje od javne česme i ugrožava ulicu L. Ribara u dužini od 500 m. Manje bujice sa viših terena ugrožavaju regionalni put Požarevac - Kostolac, uglavnom usled nedostatka i neodržavanja kišne kanalizacije i propusta ispod puta.

U KO Kostolac grad:

- U vreme naglog otapanja snega i velikih kiša, suvišne vode sa viših terena i kopa Klenovnik nanošenjem mulja ugrožavaju saobraćaj i jedan broj stambenih objekata u Karađorđevoj ulici.

- Površinske vode u vreme visokog vodostaja reke Mlave ugrožavaju put Kostolac - Drmno i jedan broj stambenih objekata u Kobalovoj ulici.

U KO Stari Kostolac:

- Bujični potoci koji se stvaraju na kopu Kostolac ugrožavaju veći broj ulica u Selu Kostolac, donošenjem zemlje i materijala kojim su putevi nasuti, a bujice ugrožavaju i jedan broj stambenih i ekonomskih objekata.

- Podzemne vode u nižim delovima sela i priobalja Mlave, takođe predstavljaju problem i pored činjenice da je HE "Đerdap" preduzela mere zaštite (izdizanje terena nasipanjem, kopanjem drenažnih bunara i izgradnjom odvodnog kanala).

- Opasnost postoji i od izlivanja mulja i vode sa taložnih polja TE "Kostolac" i "Drmno", što se desilo početkom 1999. godine.

Potrebno je da se očiste postojeći kanali i neophodna je izgradnja levoobalnog nasipa u dužini od 3,5 km i to od Bradarca do ušća Mlave koji bi trajno i efikasno zaštitio selo od poplava. Urađena je tehnička dokumentacija i neophodno je što pre pristupiti realizaciji.

1. Materijalne i druge potrebe i mogućnosti za zaštitu od poplava i bujica

Imajući u vidu da se poplave od bujičnih potoka javljaju periodično i da su lokalnog karaktera, moguće je određenim merama zaštite i regulacije ove štete u potpunosti eliminisati ili štete svesti na najmanju moguću meru.

Na područjima gde regulacija bujica ne bude moguća ili bar ne u dogledno vreme, merama zaštite smanjiti štete na najmanju meru sa težnjom zaštite u prvom redu stanovništva, stoke, stambenih objekata, vode za piće i puteva.

U KO Rečica moguće je ukroćivanje bujice izgradnjom slivnih kanala u Balkanskoj ulici, Školskoj ulici i Izvorskoj ulici, obezbeđenje utvrda severno od ovih ulica, u delu gde su već vršene neke mere zaštite, ali je iste bujica odnela, sve do puta Rečica - Ram, od koje je severno regulacija završena u postupku komasacije. Do momenta izvođenja zaštite Mesne zajednice "Rečica", ugrožena domaćinstva se moraju štititi vrećama, napunjenim zemljom i peskom, podizanjem grudobrana od dasaka, blokova i drugog materijala u periodu nailaska poplavnog talasa.

Bujični potok koji ugrožava regionalni put Kličevac - Ram može se sa malim sredstvima regulisati, čišćenjem odvodnog kanala na desnoj strani puta do propusta na put od kojeg postoji odvodni kanal projektovan i izgrađen u postupku komasacije poljoprivrednog zemljišta.

U KO Kličevac podizanje nivoa podzemnih voda izazvane usporom Dunava izgradnjom HE "Đerdap" JS jako težak problem za rešavanje i isti se mora rešavati zajedno sa EPS Srbije HE "Đerdap". Posebno je teško pitanje obezbeđenja pijaće vode za domaćinstva čiji su bunari ugroženi.

Bujične potoke kroz selo Kličevac moguće je regulisati, a do okončanja regulacije MZ Kličevac, mora ugrožena domaćinstva u periodu nailaska poplavnog talasa štititi vrećama peska i zemlje i grudobranima izgrađenim od odgovarajućeg materijala.

U KO Beranje do regulacije bujičnog potoka, ugrožene objekte štititi priručnim pogodnim materijalom.

U KO Trnjane, kao i u nizvodnim KO Nabrđe, Bratinac, Bubušinac, Maljurevac i Bradarac, koje su ugrožene plavnim vodama iz starog korita reke Mlave, potrebno je da svaka MZ izvrši čišćenje korita od rastinja i nabacanog otpada, da se uklone prepreke od zemlje koje se sada koriste kao prelaz preko korita, a u cilju stvaranja uslova za nesmetano oticanje vode koritom i ulivanjem u regulisani tok Mlave u Bradarcu.

U slučaju realizacije planiranog puštanja vode iz regulisanog toka Mlave u staro korito na području opštine Malo Crniće, regulisanju toka starog korita Mlave, mora se posvetiti znatno veća pažnja i uložiti znatno veća sredstva za čišćenje korita, ispravljanje korita, izgradnju mostova i dr., pa je neophodno ovaj problem rešavati zajedno i jedinstveno sa izgradnjom planirane ustave u M. Crniću.

Ovo pitanje rešavaće nadležno javno vodoprivredno preduzeće kroz program regulacije i revitalizacije starog korita reke Mlave, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srbije i SO-e Požarevac.

U KO Poljana, šest bujičnih potoka ugrožavaju veći broj domaćinstava (stambene, ekonomske objekte i bunare), a nanose i mulj na put Požarevac - Svilajnac.

Procena je da je moguće izvršiti regulaciju svih potoka, a do momenta regulacije svih potoka, neophodno je da MZ Poljana vrši zaštitu domaćinstava priručnim materijalom koji stoji na raspolaganju.

U KO Klenovnik, moguća je regulacija sva tri bujična potoka, a za regulaciju istih potrebno je izgraditi kanale manjih poprečnih profila i odgovarajuće propuste ispod puta Požarevac - Kostolac. Imajući u vidu da nema drugih mogućnosti zaštite izuzev odvođenje vode u odgovarajuće recipijente, to je neophodno pristupiti izradi tehničke dokumentacije za razrešenje ovog problema u najkraćem mogućem roku.

U KO Ćirikovac, neophodna je izgradnja kišne kanalizacije u ulici Lole Ribara, kao i prikupljanje bujičnih voda i kroz odgovarajuće propuste ispod puta Požarevac - Kostolac, iste odvesti iz sela.

U KO Kostolac grad izgradnjom kanala na desnoj strani u Karađorđevoj ulici vode sa viših terena i sa kopa Klenovnik, odvodile bi se u sistem postojećih šahti kišne kanalizacije u cevovod 0 300 u Karađorđevoj ulici.

U Kobalovoj ulici bi se zaštita od površinskih voda bazirala na sistemu izgradnje zaštitnog nasipa od Starog Kostolca do ušća reke Mlave u Dunav, a odbrana od podzemnih voda bi se efikasno sprovodila sistemom mobilnih pumpi dovoljnog kapaciteta koje bi prepumpavale vodu u korito reke Mlave i time snižavale nivo podzemnih voda.

Do sada je urađen idejni i Glavni projekat izgradnje odbrambenog nasipa, Elaborat eksproprijacije, Plan detaljne regulacije za izgradnju nasipa kao i predlog sporazuma za finansiranje izgradnju nasipa koji je prosleđen na uvid i overu učesnicima u finansiranju izgradnje.

Nakon toga pristupilo bi se potpisivanju sporazuma i otpočelo sa izgradnjom odbrambenog nasipa u Starom Kostolcu.

U KO Stari Kostolac uz obezbeđenje obaveznog dela za finansiranje od strane JP EPS PO "Ćirikovac" prikupiti bujične vode i iste kišnom kanalizacijom dovesti u obodni kanal na istočnoj strani sela.

Neophodno je više pažnje i angažovanja od strane PD TE KO "Kostolac" i "Drmno" da se u potpunosti poštuje projektna dokumentacija prilikom izgradnje taložnih polja i u potpunosti eliminiše mogućnost izlivanja otpadnih voda i pepela iz izgrađenih kaseta za odlaganje pepela.

HE "Đerdap" mora definisati sisteme odbrane od podzemnih voda izazvanih usporom Dunava.

Imajući u vidu da se kod bujica uglavnom radi o bujicama koje se javljaju u naseljenim mestima i da je najčešće tok bujica seoskim ulicama, do momenta stvaranja uslova za regulaciju istih, neophodno je preduzimanje sledećih mera:

- Da se pri održavanju lokalnih poljskih puteva, naročito onih koji idu preko poplavljenog terena i seku ga u poprečnom smeru, pored jarkova podignu prateći grudobrani od iskopanog materijala i time napravi sistem "zečijih" nasipa koji će braniti ugroženu površinu od poplava;

- Da se utvrde prioriteti regulisanja bujica i da se svake godine iz sredstava JVP "Srbijavode", sredstva Direkcije za izgradnju grada Požarevca, sredstva mesne zajednice i zainteresovanih građana, izdvajaju sredstva za regulaciju bujica koje pričinjavaju najveće štete. Pre toga uraditi stručni popis sa svim tehničkim elementima i tehničku dokumentaciju sanacije;

- Da se preko mesnih zajednica preduzmu mere ukazivanja na potrebu da svako ugroženo domaćinstvo izgradi lokalne grudobrane oko ugroženih površina. Ova akcija bi bila naročito efikasna ako bi se susedna domaćinstva udružila, čime bi se štitile veće površine. Svi ovi radovi mogu se realizovati uz odobrenje gradskog rukovodioca odbrane od poplava;

- Da se u mesnim zajednicama koje imaju površine ugrožene od bujica uvode kratkoročne akcije u radnoj snazi na uređenju potoka, čišćenju korita, čišćenju kanala, čišćenju propusta, čime bi se bitno umanjile štete od bujica, uz obavezno konsultovanje stručnjaka vodoprivrednih organizacija.

Kako su vodotoci (kako sa stalnom vodom, tako i povremeni) postali na neki način deponije otpadnog materijala, što ima za posledicu višestruke štete, potrebno je:

- Preko gradskog organa izdejstvovati zabranu uz obavezne kaznene mere, odlaganja bilo kakvog otpadnog materijala, tako isto i ispuštanje neprečišćenih otpadnih voda u vodotoke;

- Preko organa MZ praćenje i realizacija ove zabrane;

- Postavljanje tabli upozorenja da je odlaganje otpadnog materijala u vodotoke - najstrože zabranjeno;

- Da se redovno održavaju bujice i potoci, a na području Rečice i Kličevca, pošumljavanjem i zatravnjivanjem viših terena sprečiti zasipavanje korita i odnošenje zemlje u niše delove.

II Rukovođenje zaštitom od poplava i bujica

1. Rukovođenje zaštitom od poplava i bujica, kao i sprovođenje mera vrši rukovodilac zaštite grada Požarevca, sa zamenicima.

Stručnu pomoć u rukovođenju zaštitom od poplava vrši DP "Vodoprivreda" Požarevac. Stručnu pomoć u rukovođenju zaštite od bujica vrši VHDP "Hidrogradnja i erozija" Požarevac.

DP "Vodoprivreda" iz Požarevca, dužno je da svojim godišnjim planom odbrane od poplava odredi zamenika rukovodioca sektora i potrebno stručno ljudstvo za odbranu od poplava i stavi na raspolaganje svu raspoloživu mehanizaciju.

VHDP "Hidrogradnja i erozija" iz Požarevca, dužna je da svojim godišnjim planom odbrane od bujica odredi zamenika rukovodioca zaštite od bujica i potrebno stručno ljudstvo za odbranu od bujica i stavi na raspolaganje svu raspoloživu mehanizaciju.

U odbrani od poplava i bujica, dužni su sa ljudstvom i raspoloživom tehnikom da učestvuju:

- DP "Vodoprivreda" Požarevac

- VHDP "Hidrogradnja i erozija" iz Požarevca

- JKP "Požarevac" iz Požarevca

- "Autotransport" Kostolac

- Mesne zajednice na području grada Požarevca

- Ugrožena preduzeća

- Svi punoletni građani za čijom se pomoći ukaže potreba.

1. Postupanje u slučaju procene i pojave plavnih voda.

Prilikom procene da će doći do pojave plavnih voda, rukovodilac zaštite od poplava odmah sa stručnom službom DP "Vodoprivreda" Požarevac i DP "Hidrogradnja i erozija" iz Požarevca će sačiniti operativni plan dejstva i sa istim upoznati gradonačelnika grada Požarevca.

Rukovodilac zaštite i Štab civilne zaštite grada Požarevca odmah će angažovati potrebnu mehanizaciju, stručno ljudstvo i potrebnu radnu snagu, kao i obezbediti potrebna materijalna sredstva.

Odbrana od poplava i bujica može biti:

1. Redovna odbrana i

2. Vanredna odbrana.

1. Redovna odbrana proglašava se kad nastupe okolnosti koje pokazuju da može doći do većih šteta na objektima, saobraćajnicama i dr., a te se štete izbegavaju preduzimanjem određenih preventivnih radnji za sprečavanje šteta.

a) Okolnosti zbog kojih se proglašava redovna odbrana su:

- veći broj kišnih dana u jednom kontinuiranom periodu,

- prijave sa terena da je došlo do većih lokalnih padavina ili topljenje snega koje mogu da izazovu poplave i bujice.

2. Vanredna odbrana proglašava se kad nastupe vanredne okolnosti:

b) Ekstremne padavine:

- kada u toku 24 časa na neki lokalitet padne više od 30 mm vodenog taloga,

- kada se pojavi klizište ili ima indicija da će ono da se aktivira,

- za određivanje količine padavina uzima se kišomerna stanica Velikog Gradišta.

3. Vanrednu odbranu od poplava i bujica, proglašava Štab civilne zaštite grada Požarevca na predlog gradskog rukovodioca odbrane od poplava.

III Obim i prvenstvo učešća preduzeća i ustanova u zaštiti od poplava i bujica i elementarnih nepogoda

Za zaštitu područja grada Požarevca od poplava i drugih elementarnih nepogoda, potrebna su znatna materijalna sredstva koja se moraju obezbediti u budžetu grada Požarevca, kod JBP "Srbijavode" Beograd i Direkcije za izgradnju grada Požarevca.

U tom smislu potrebno je obezbediti sredstva za nabavku potrebne količine alata i opreme i iznaći mogućnost njihovog čuvanja i skladištenja, kako bi bio pristupačan uvek kad se za to ukaže potreba.

Radna snaga, materijal i oprema koju obezbeđuju preduzeća, grad i mesne zajednice:

1. grad Požarevac

- rukovodioca zaštite od poplava i bujica,

- sredstva u visini od 200.000,00 dinara.

2. JVP "Srbijavode" Beograd

- sredstva u potrebnoj visini

3. DP "Vodoprivreda" iz Požarevca
- zamenika rukovodioca sektora,
- rukovodioca deonice,

 

- buldožer TG - 140

1 kom.

- kamion kiper

3 kom.

- bager BGH - 600

1 kom.

- ULT-160

1 kom.

- Traktorska pumpa

1 kom.

- alat i materijal po potrebi (pesak, džakovi, daske i dr.).

 

4. VHDP "Hidrogradnja i erozija" Požarevac kao stručna organizacija koja bi bila nosilac zaštite od poplava i bujica na području grada Požarevca, može staviti na raspolaganje sledeće:

- zamenika rukovodioca sektora,

 

- rukovodioca deonice

 

- buldožer TG-140

1 kom.

- rovokopač "Torpedo"

1 kom.

- kamion kiper Fap 19-20

3 kom.

- bager BGH 600

1 kom.

- utovarivač

1 kom.

- traktor

1 kom.

- građ. radnike bujičare

po potrebi

- alat i materijal (pesak, džakovi, daske i dr.).

po potrebi

5. MZ "Rečica"

 

- Traktor

3 kom.

- radna snaga

15 radnika

6. MZ "Kličevac"

 

- Traktor

2 kom.

- radna snaga

15 radnika

7. MZ "Klenovnik"

 

- Traktor

3 kom.

8. MZ "Ćirikovac"

 

- Traktor

3 kom.

- radna snaga

15 radnika

9. MZ "Trnjane"

 

- Traktor

6 kom.

- radna snaga

10 radnika

10. MZ "Nabrđe"

 

- Traktor

2 kom.

- radna snaga

10 radnika

11. MZ "Bratinac"

 

- Traktor

2 kom.

- radna snaga

10 radnika

12. MZ "Bubušinac"

 

- Traktor

2 kom.

- radna snaga

10 radnika

13. MZ "Maljurevac"

 

- Traktor

2 kom.

- radna snaga

10 radnika

14. MZ "Bradarac"

 

- Traktor

2 kom.

- radna snaga

10 radnika

15. MZ "Poljana"

 

- Traktor

6 kom.

- radna snaga

20 radnika

IV Sprovođenje mobilizacije građana i materijalnih sredstava (član 35. Zakona o vodama)

Ako preti da nastane ili je nastala elementarna nepogoda koja može da ugrozi ili je ugrozila zdravlje i živote ljudi, ili preti da uništi materijalna dobra u većem obimu na teritoriji grada Požarevca, Štab civilne zaštite grada Požarevca može na predlog rukovodioca zaštite narediti i sprovesti opštu ili delimičnu mobilizaciju radnih ljudi i građana, radnih jedinica preduzeća, kao i mobilizaciju potrebnih tehničkih sredstava od preduzeća i građana, radi sprovođenja mera i spasavanja lica i imovine.

V Utvrđivanje potreba za učešće jedinica Vojske Srbije - redovnog sastava

Ako je poplava ugrozila zdravlje i živote ljudi ili materijalna sredstva u većem obimu, a proceni se da organizovane i angažovane snage neće biti dovoljne za izvršavanje potrebnih zadataka, Štab civilne zaštite grada Požarevca na predlog rukovodioca zaštite može zatražiti pomoć i učešće jedinica Vojske Srbije.

SPISAK
RUKOVODILACA ODBRANE OD POPLAVA

 

Funkcija

Ime i prezime

Adresa

Telefon

na poslu

kod kuće

1

2

3

4

5

Gradski rukovodilac zaštite

Slađan Stević

grad Požarevac Gradsko veće

 

587-181
063/216-153

Zamenik

Zlatan Svetozarević

MUP Požarevac

222-777

064/810-5016

Zamenik

Vojislav Stojićević

Bradarac Gradsko Veće

 

261-375
062/227-558

Pomoćnik

Ljubinko Janković

PDTE "Kopovi" Kostolac

 

064/83-61-024

Pomoćnik

Petar Mojović

"Autotransport" Kostolac

241-840

063/2156-56

Pomoćnik

Željko Luković

PZP "Požarevac"

522-258

064/847-2000

Pomoćnik

Aleksandar Ilić

VIK "Požarevac"

555-800

062/27-2858

Pomoćnik

Marko Dragićević

"Georad" Kostolac

246-096

 

Pomoćnik

Dragan Ranđelović

VHDP "Hidrogradnja i erozija"

221-944
221-646

063/606-700

Pomoćnik

Srđan Filipović

JKP Komunalne službe

555-750
555-650

 

Pomoćnik

Jotić Nikola

DP "Vodoprivreda"

223-022

063/8267391

pomoćnik za Poljanu

Živadinka Kandić

Poljana

582-161

582-170

pomoćnik za Trnjane

Slaviša Mladenović

Trnjane

286-687

 

pomoćnik za Klenovnik

Slađana Manojlović

Klenovnik

243-111

243-243

pomoćnik za Rečicu

Živanović Dragiša

Rečica

565-115

565-114

pomoćnik za Nabrđe

Slađan Maksić

Nabrđe

286-207

286-015

pomoćnik za Beranje

Tomislav Stević

Beranje

587-285

587-183
063/8329173

pomoćnik za Kličevac

Živanović Dragiša

Kličevac

565-048

565-114

pomoćnik za Stari Kostolac

Rajković Dragiša

St. Kostolac

248-104

221-263

pomoćnik za Ćirikovac

Dragana Milošević

Ćirikovac

264-202

248-072

pomoćnik za Batovac

Živković Branislav

Batovac

574-188

530-567

pomoćnik za Dragovac

Novica Kostić

Dragovac

575-063

575-499

pomoćnik za Maljurevac

Stanković Danijela

Bubušinac

261-330

261-477

pomoćnik za Bratinac

Olivera Bogdanović

Bratinac

286-125

286-288

pomoćnik za Bare

Lazić Milan

Kasidol

587-283

587-054

pomoćnik za Bubušinac

Danijela Stanković

Bubušinac

261-440

261-477

pomoćnik za Lučicu

Dragiša Novanović

Lučica

566-405

566-061

pomoćnik za Bradarac

Jesić Milomir

Bradarac

261-230

261-101