ODLUKA
O GRADSKOM JAVNOM PRAVOBRANILAŠTVU

("Sl. list grada Užica", br. 4/2009)

I Osnovne odredbe

Član 1

Poslove pravne zaštite i imovinskih prava i interesa grada Užica (u daljem tekstu: Grad) vrši Gradsko javno pravobranilaštvo grada Užica (u daljem tekstu: Gradsko javno pravobranilaštvo).

Gradsko javno pravobranilaštvo je poseban organ grada.

Član 2

Gradsko javno pravobranilaštvo ima status pravnog lica.

Sedište Gradskog javnog pravobranilaštva je u Užicu.

Član 3

Gradsko javno pravobranilaštvo ima svoj pečat i štambilj.

Pečat je okruglog oblika sa tekstom: Republika Srbija, Grad Užice, Gradsko javno pravobranilaštvo Užice i grbom Republike Srbije u sredini pečata.

II Delokrug rada

Član 4

Gradsko javno pravobranilaštvo preduzima pravne radnje i koristi pravna sredstva pred sudovima i drugim nadležnim organima radi ostvarivanja prava i zaštite imovinskih prava i interesa Grada, njegovih organa, organizacija, i drugih pravnih lica čije se finansiranje obezbeđuje iz budžeta Grada.

Gradsko javno pravobranilaštvo u ostvarivanju funkcije iz prethodnog stava ovog člana, ima položaj zakonskog zastupnika.

Član 5

Gradsko javno pravobranilaštvo, na osnovu punomoćja, može zastupati mesne zajednice, javna preduzeća i ustanove čiji je osnivač Grad pred sudovima i drugim nadležnim organima, u pogledu njihovih imovinskih prava i interesa, kada interesi tih pravnih lica nisu u suprotnosti sa funkcijom koju vrši.

Član 6

Gradsko javno pravobranilaštvo daje pravnim licima čija imovinska prava i interese zastupa, na njihov zahtev, pravna mišljenja u vezi imovinsko pravnih pitanja i zaključivanja imovinsko pravnih ugovora.

Mišljenje iz stava 1. ovog člana dužno je dati u roku od 30 dana od dana prijema zahteva za davanje mišljenja.

Član 7

U slučaju kada to priroda spora dopušta Gradsko javno pravobranilaštvo će, pre pokretanja parnice ili drugog postupka, odnosno u toku samog postupka preduzimati sve potrebne mere radi sporazumnog rešavanja spornog odnosa.

Član 8

Gradsko pravobranilaštvo obavlja svoju funkciju na osnovu zakona i drugih podzakonskih akata donetih u skladu sa Ustavom i zakonom, Statutom Grada i ovom Odlukom.

Član 9

U imovinsko pravnim stvarima u kojima je predviđeno zastupanje Gradskog javnog pravobranilaštva, sudovi i drugi organi dužni su dostavljati sva pismena Gradskom javnom pravobranilaštvu.

Član 10

Organi i službe grada dužni su da Gradskom javnom pravobranilaštvu dostavljaju sve potrebne dokaze, podatke i tražena obaveštenja radi obavljanja funkcije koju vrši.

III Organizacija i rad

Član 11

Funkciju Gradskog javnog pravobranilaštva vrši gradski javni pravobranilac.

Gradski javni pravobranilac ima dva zamenika.

Zamenik gradskog javnog pravobranioca može izvršiti svaku radnju u postupku pred sudom i drugim organima na koje je ovlašćen i gradski javni pravobranilac.

Gradski javni pravobranilac se postavlja na četiri godine i može biti ponovo postavljen.

Zamenika javnog pravobranioca postavlja Skupština Grada na osnovu konkursa i postavljeni zasniva radni odnos na neodređeno vreme.

Član 12

Za gradskog javnog pravobranioca i njegove zamenike mogu biti postavljena lica koja su državljani Republike Srbije, koja ispunjavaju opšte uslove za zasnivanje radnog odnosa u lokalnoj samoupravi, koja su završila pravni fakultet i položila pravosudni ispit i imaju pet godina radnog iskustva na poslovima pravne struke.

Gradskog javnog pravobranioca i zamenike postavlja i razrešava Skupština grada, čije postavljenje, na osnovu konkursa, Skupštini predlaže Gradsko veće.

Gradsko veće donosi odluku o raspisivanju javnog konkursa za izbor javnog pravobranioca i zamenike javnog pravobranioca.

Član 13

Gradski javni pravobranilac za svoj rad i rad Gradskog javnog pravobranilaštva odgovara Skupštini grada, a zamenik gradskom javnom pravobraniocu i Skupštini grada.

Kada je gradski javni pravobranilac odsutan ili sprečen da rukovodi Gradskim javnim pravobranilaštvom, zamenjuje ga zamenik sa svim ovlašćenjima koje on ima.

Član 14

Administrativno-tehničke poslove Gradskog javnog pravobranilaštva obavlja služba pravobranilaštva.

Akt o sistematizaciji poslova i zadataka u Gradskom javnom pravobranilaštvu donosi gradski javni pravobranilac, uz saglasnost Gradskog veća.

Član 15

Na prava, obaveze i odgovornosti postavljenih i zaposlenih u Gradskom javnom pravobranilaštvu primenjuju se odredbe zakona kojim se uređuju prava i obaveze iz radnih odnosa u lokalnoj samoupravi.

O pravima, obavezama i odgovornostima pravobranioca i zamenika pravobranioca, po osnovu rada i iz rada, odlučuje gradonačelnik.

O pravima, obavezama i odgovornostima zaposlenih lica odlučuje gradski javni pravobranilac.

Zarade gradskog pravobranioca i njegovog zamenika regulišu se posebnom odlukom Gradskog veća.

IV Sredstva za rad

Član 16

Sredstva za rad Gradskog javnog pravobranilaštva obezbeđuju se u budžetu Grada.

Član 17

Troškovi zastupanja u sudskim i upravnim postupcima priznaju se Gradskom javnom pravobranilaštvu po propisima o nagradama i naknadi troškova za rad advokata.

Troškovi zastupanja koje Gradsko javno pravobranilaštvo ostvari vršeći svoju funkciju, čine prihod budžeta Grada.

V Prelazne i završne odredbe

Član 18

Postavljenje gradskog javnog pravobranioca i zamenika po odredbama ove Odluke, sprovešće se u roku od 90 dana od dana njenog stupanja na snagu.

Član 19

Od dana stupanja na snagu ove Odluke Javno pravobranilaštvo opštine Užice nastavlja sa radom do postavljenja gradskog javnog pravobranioca i njegovih zamenika u skladu sa članovima 11. i 12. ove Odluke.

Član 20

Predmete koje je primilo na rad Javno pravobranilaštvo opštine Užice do dana stupanja na snagu ove Odluke, preuzima Gradsko javno pravobranilaštvo grada Užica.

Član 21

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o Javnom pravobranilaštvu opštine Užice ("Sl. list opštine Užice", broj 9/92).

Član 22

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".