ODLUKA

O MESNIM ZAJEDNICAMA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 2/2009)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se način obrazovanja, spajanja i ukidanja mesnih zajednica na teritoriji grada Sremska Mitrovica, određuju njihova područja i poslovi, način odlučivanja, postupak izbora i način rada organa, kao i druga pitanja koja su od značaja za njihov rad.

Član 2

Mesne zajednice, kao posebni oblici mesne samouprave (u daljem tekstu: Mesna zajednica), obrazuju se za područje koje predstavlja teritorijalnu celinu i na kome postoji međusobna povezanost građana u svakodnevnom životu i mogućnost neposrednog dogovaranja i odlučivanja o zadovoljenju određenih zajedničkih potreba i interesa.

Član 3

Na području grada Sremska Mitrovica i naseljenih mesta, Mesne zajednice su:

1. U gradu Sremska Mitrovica

Mesna zajednica "22. AVGUST"

Obuhvata područje grada čije se granice protežu sa severa i zapada granicom k.o. Sremska Mitrovica od Ležimirskog puta do železničke pruge Beograd-Zagreb, sa juga železničkom prugom Beograd-Zagreb i sa istoka industrijskom prugom do KDC obuhvatajući i KPD do Ležimirskog puta.

Mesna zajednica "SLOBODAN BAJIĆ-PAJA"

Obuhvata područje grada čije granice se protežu industrijskom prugom od KPD do železničke pruge Beograd-Zagreb, sa juga prugom Beograd-Zagreb i sa istoka, severoistoka i severa granicom k.o. Sremska Mitrovica.

Mesna zajednica "29. NOVEMBAR"

Obuhvata područje grada čije granice se protežu sa severa železničkom prugom Beograd-Zagreb, sa zapada granicom k.o. Sremska Mitrovica, sa juga obalom reke Save do ulice Bulevar Konstantina Velikog, sa severoistoka sredinom ulice Bulevar Konstantina Velikog do železničke pruge Beograd-Zagreb.

Mesna zajednica "NIKOLA TESLA"

Obuhvata područje grada čije granice se protežu sa severa železničkom prugom Beograd-Zagreb od ulice Žrtava fašizma do ukrštanja sa Bulevarom Konstantina Velikog, sa jugozapada sredinom Bulevara Konstantina Velikog do ulice Žrtava fašizma i sa istoka sredinom ulice Žrtava fašizma do Aleje heroja, dalje ulica Žrtava fašizma obuhvatajući desnu i levu stranu do železničke pruge Beograd-Zagreb.

Mesna zajednica "SUTJESKA"

Obuhvata područje grada čije se granice protežu sa severa železničkom prugom Beograd-Zagreb od ul. Radinački put do ul. Žrtava fašizma, sa zapada granicom pripadajućih parcela ul. Žrtava fašizma do Aleje heroja, sa juga Cvetnom ulicom obuhvatajući desnu i levu stranu do ul. Save Kovačevića, ul. Save Kovačevića obuhvatajući i desnu i levu stranu do Aleje heroja, Alejom heroja do ul. Kralja Petra I, sa istoka sredinom ulice Kralja Petra I i Železničke do ulice Tarasa Ševčenka, ul. Tarasa Ševčenka obuhvatajući levu i desnu stranu do ul. Ratarske, sredinom ul. Ratarske, Draginje Nikšić do železničke pruge Beograd-Zagreb obuhvatajući mlin i pekaru.

Mesna zajednica "MATIJE HUĐI"

Obuhvata područje grada čije granice se protežu sa severa granicom pripadajućih parcela ul. Tarasa Ševčenka, sa zapada sredinom ul. Železnička i Kralja Petra I do ul. Stari šor sa juga sredinom ul. Stari šor i Arsenija Čarnojevića do ul. Petra Preradovića i sa istoka granicom pripadajućih parcela ul. Petra Preradovića do ul. Tarasa Ševčenka izuzimajući Osnovnu školu "Jovan Popović" i kč. br. 2174/2 i 2174/3 u ulici Uroša Stojšića.

Mesna zajednica "BLOK B"

Obuhvata područje grada čije granice se protežu sa severa železničkom prugom Beograd-Zagreb od granice k.o. Sremska Mitrovica do ulice Draginje Nikšić, sa zapada sredinom ulice Draginje Nikšić (izuzimajući mlin i pekaru) i Ratarske do ulice Tarasa Ševčenka, ulicom Tarasa Ševčenka uključujući levu i desnu stranu do ulice Petra Preradovića, ulicom Petra Preradovića uključujući levu i desnu stranu, osnovnu školu "Jovan Popović" i kč. br. 2174/2 i 2174/3 u ulici Uroša Stojšića do ulice Arsenija Čarnojevića, sa juga sredinom ulice Arsenija Čarnojevića i Palanka do granice k.o. Sremska Mitrovica, sa istoka granica k.o. Sremska Mitrovica do železničke pruge Beograd-Zagreb.

Mesna zajednica "CENTAR"

Obuhvata područje grada čije granice se protežu sa severa do ulaska u Aleju heroja iz ulice Kralja Petra I zamišljenom linijom do Cvetne ulice, izuzimajući deo ulice Save Kovačevića, zatim južnom granicom pripadajućih parcela Cvetne ulice, Alejom heroja do ulice Žrtava fašizma, sa zapada sredinom ulice Žrtava fašizma do ulice Ribarska obala, sa jugozapada i juga ulicom Ribarska obala, Promenada i sa istoka sredinom ulice Vodne, Zmaj Jovine i trga Svetog Dimitrija do ulice Stari šor, zatim sredinom ulice Stari šor do ulice Kralja Petra I i sredinom ulice Kralja Petra I do ulaza u Aleju heroja.

Mesna zajednica "SAVA"

Obuhvata područje grada čije granice se protežu sa severa Voganjskim putem od granice k.o. Sremska Mitrovica, sredinom ulice Palanka i Arsenija Čarnojevića, sa zapada sredinom ulica Trg Svetog Dimitrija, Zmaj Jovina i Vodna, sa juga obalom reke Save do granice k.o. Sremska Mitrovica, sa istoka granicom k.o. Sremska Mitrovica do Voganjskog puta.

2. U naseljenim mestima:

- za naseljeno mesto Bešenovački Prnjavor

Mesna zajednica "Bešenovački Prnjavor"

- za naseljeno mesto Bešenovo

Mesna zajednica "Bešenovo",

- za naseljeno mesto Bosut

Mesna zajednica "Bosut",

- za naseljeno mesto Veliki Radinci

Mesna zajednica "Veliki Radinci",

- za naseljeno mesto Grgurevci

Mesna zajednica "Grgurevci",

- za naseljeno mesto Divoš

Mesna zajednica "Divoš",

- za naseljeno mesto Zasavica I

Mesna zajednica "Zasavica I",

- za naseljeno mesto Zasavica Ii

Mesna zajednica "Zasavica II",

- za naseljeno mesto Jarak

Mesna zajednica "Jarak",

- za naseljeno mesto Kuzmin

Mesna zajednica "Kuzmin",

- za prigradsko naselje Laćarak

Mesna zajednica "Laćarak"

- za naseljeno mesto Ležimir

Mesna zajednica "Ležimir",

- za naseljeno mesto Manđelos

Mesna zajednica "Manđelos",

- za naseljeno mesto Martinci

Mesna zajednica "Martinci",

- za gradsko naselje Mačvanska Mitrovica

Mesna zajednica "Mačvanska Mitrovica",

- za naseljeno mesto Noćaj

Mesna zajednica "Noćaj",

- za naseljeno mesto Ravnje

Mesna zajednica "Ravnje",

- za naseljeno mesto Radenković

Mesna zajednica "Radenković"

- za naseljeno mesto Salaš Noćajski

Mesna zajednica "Salaš Noćajski",

- za naseljeno mesto Sremska Rača

Mesna zajednica "Sremska Rača",

- za naseljeno mesto Stara Bingula

Mesna zajednica "Stara Bingula",

- za naseljeno mesto Čalma

Mesna zajednica "Čalma",

- za naseljeno mesto Šašinci

Mesna zajednica "Šašinci",

- za naseljeno mesto Šišatovac

Mesna zajednica "Šišatovac",

- za naseljeno mesto Šuljam

Mesna zajednica "Šuljam".

Član 4

Mesna zajednica ima svojstvo pravnog lica u okviru prava i dužnosti utvrđenih Statutom grada, ovom Odlukom i Statutom mesne zajednice.

Član 5

Mesna zajednica ima Statut.

Statutom mesne zajednice bliže se uređuju poslovi koje mesna zajednica obavlja, rad organa, javnost rada, mesne zajednice, dan mesne zajednice, obavljanje aministrativno-tehničkih poslova za potrebe mesne zajednice i druga pitanja.

Član 6

Mesna zajednica ima pečat.

Pečat je okruglog oblika sa tekstom ispisanim na srpskom jeziku i ćiriličnim pismom, mesna zajednica i nazivom - mesne zajednice.

Pečat mesne zajednice Stara Bingula je okruglog oblika sa ispisanim tekstom na srpskom i hrvatskom jeziku i ćiriličnim i latiničnim pismom.

Član 7

Mesna zajednica ima žiro račun.

Član 8

Mesna zajednica ostvaruje neposrednu saradnju sa drugim mesnim zajednicama, saradnju sa Gradom i njegovim organima, drugim pravnim licima i udruženjima građana.

Član 9

Mesna zajednica može imati svoj dan.

Dan mesne zajednice utvrđuje se Statutom mesne zajednice.

Član 10

O obrazovanju nove, promeni područja i ukidanju mesne zajednice, odlučuje Skupština grada, posebnom Odlukom, većinom glasova od ukupnog broja odbornika.

Predlog za obrazovanje nove, promenu ili ukidanje postojeće mesne zajednice mogu podneti: najmanje 1/3 odbornika, Gradsko veće, Gradonačelnik i Savet mesne zajednice.

Član 11

Skupština grada dužna je da, pre donošenja Odluke o obrazovanju nove mesne zajednice, o promeni područja i ukidanju mesne zajednice, pribavi mišljenje građana sa dela teritorije grada na koji se predlog odnosi.

O predlogu za ukidanje, promenu područja odnosno obrazovanju nove mesne zajednice, građani se izjašnjavaju putem referenduma.

Skupština grada dužna je da raspiše referendum za deo teritorije grada na koji se predlog odnosi, u roku od 30 dana od dana podnošenja predloga iz člana 10. ove odluke.

U Odluci o raspisivanju referenduma, Skupština grada će odrediti i organe za sprovođenje i utvrđivanje rezultata referenduma.

II POSLOVI MESNE ZAJEDNICE

Član 12

Mesna zajednica, radi ostvarivanja zajedničkih interesa i zadovoljavanja zajedničkih potreba građana, obavlja poslove:

1. Uvođenje i realizacija samodoprinosa,

2. Komunalno uređenje mesne zajednice, i to:

- održavanje zelenih i parkovskih površina,

- održavanje grobalja,

- održavanje javnih česmi i bunara,

- održavanje pijačnog prostora,

3. Održavanje atarskih puteva,

4. Održavanje trotoara i kanala,

5. Izgradnja i održavanje javne rasvete,

6. Zaštita i unapređenje životne sredine,

7. Održavanje objekata na kojima pravo korišćenja ima mesna zajednica i

8. Druge poslove.

Član 13

Skupština grada Mesnoj zajednici može da poveri obavljanje pojedinih poslova iz komunalne oblasti kada je to, s obzirom na prirodu i obim poslova svrsishodnije od poveravanja tih poslova javnim komunalnim preduzećima, drugom pravnom licu odnosno preduzetniku, uz obezbeđenje za to potrebnih sredstava.

Za obavljanje određenih poslova iz nadležnosti gradskih uprava, a koji se tiču izvornih poslova grada, posebno u vezi sa ostvarivanjem prava građana, može se organizovati rad gradskih uprava u mesnim zajednicama.

Poslove iz stava 2. ovog člana, način i mesto njihovog vršenja odrediće Gradonačelnik, na predlog načelnika nadležne Gradske uprave.

III FINANSIRANJE MESNE ZAJEDNICE

Član 14

Sredstva za rad mesne zajednice obezbeđuju se iz:

1. sredstava utvrđenih Odlukom o budžetu grada uključujući i samodoprinos,

2. dela sredstava koja za aktivnosti mesne zajednice izdvajaju zainteresovani pravni subjekti,

3. prihoda koje mesne zajednica ostvaruje svojom aktivnošću,

4. donacija, poklona i drugih sredstava.

Ostvarena sredstva iz prethodnog stava, mesna zajednica koristi u skladu sa Godišnjim programom i finansijskim planom, na koji saglasnost daje Skupština grada.

Mesna zajednica može zaključivati ugovore o sticanju sredstava sa zainteresovanim subjektima, a u cilju realizacije određenih projekata, uz pribavljenu saglasnost Gradskog veća.

IV ORGANIZACIJA I ODLUČIVANJE U MESNIM ZAJEDNICAMA

Član 15

Građani koji imaju biračko pravo i prebivalište u mesnoj zajednici, odlučuju o svojim zajedničkim interesima putem građanske inicijative, na zboru građana i referendumu, u skladu sa Zakonom, Statutom grada i Statutom mesne zajednice i putem izabranih predstavnika u Savetu mesne zajednice.

Član 16

Zbor građana može se sazvati za mesnu zajednicu, deo mesne zajednice, ili više mesnih zajednica.

Zbor građana raspravlja i daje predloge po pitanjima iz nadležnosti organa grada, u skladu sa Statutom grada.

Član 17

Referendum se može raspisati i sprovesti za područje mesne zajednice po pitanjima koja se odnose na potrebe odnosno interese stanovništva mesne zajednice, u skladu sa Zakonom i Statutom grada.

Član 18

Putem građanske inicijative, građani Mesne zajednice predlažu Skupštini grada donošenje akta kojim će se urediti određeno pitanje iz nadležnosti grada, u skladu sa Zakonom i Statutom grada.

V SAVET MESNE ZAJEDNICE

Član 19

Savet mesne zajednice je predstavnički organ građana mesne zajednice (u daljem tekstu: Savet).

Član 20

Savet ima:

- 5 članova u mesnoj zajednici koja ima do 1000 građana sa biračkim pravom,

- 7 članova u mesnoj zajednici koja ima od 1000 do 2000 građana sa biračkim pravom,

- 9 članova u mesnoj zajednici koja ima preko 2000 građana sa biračkim pravom.

Član 21

Savet biraju građani koji imaju biračko pravo i prebivalište na području mesne zajednice, na dan raspisivanja izbora, tajnim glasanjem, na period od 4 godine.

Član 22

Izbore za članove Saveta raspisuje predsednik Skupštine grada.

Odlukom o raspisivanju izbora određuje se dan održavanja izbora i dan kada počinju teći rokovi za izvršenje izbornih radnji.

Izbori se moraju održati najkasnije 15 dana pre isteka mandata članovima Saveta, kojim mandat ističe.

Član 23

Izbore za članove Saveta sprovodi Komisija za sprovođenje izbora za izbor članova Saveta (u daljem tekstu: Komisija) i birački odbori.

Komisiju čini 5 članova i 5 zamenika članova, koje imenuje predsednik Skupštine grada posebnim rešenjem.

Član 24

Komisija:

- donosi uputstvo za sprovođenje izbora,

- utvrđuje obrasce za sprovođenje izbora,

- imenuje predsednika i članove biračkog odbora,

- određuje biračka mesta,

- obezbeđuje tehnički materijal,

- utvrđuje da li su predlozi sačinjeni i podneti u skladu sa ovom Odlukom i Uputstvom i utvrđuje i proglašava listu kandidata,

- vrši nadzor nad radom biračkih odbora i odlučuje o prigovoru na rad biračkih odbora,

- na osnovu zapisnika biračkih odbora, utvrđuje i objavljuje rezultate izbora,

- podnosi izveštaj Skupštini grada o sprovedenim izborima za članove Saveta mesne zajednice,

- obavlja i druge poslove, u skladu sa ovom Odlukom i Uputstvom.

Član 25

Birački odbor ima 3 člana i 3 zamenika člana.

Birački odbor neposredno sprovodi glasanje, obezbeđuje pravilnost i tajnost glasanja, utvrđuje rezultate glasanja na biračkom mestu i zapisnik o utvrđenim rezultatima dostavlja Komisiji, obavlja i druge poslove, utvrđene ovom Odlukom i Uputstvom.

Član 26

Kandidat za člana Saveta može biti građanin koji ima biračko pravo i prebivalište na području mesne zajednice i koji je dobio pismenu podršku i to najmanje:

- 10 građana, ako mesna zajednica ima do 1000 birača,

- 20 građana, ako mesna zajednica ima od 1000-2000 birača,

- 30 građana, ako mesna zajednica ima preko 2000 birača.

Član 27

Kandidata za člana Saveta može da predloži svaki građanin koji ima biračko pravo i prebivalište na području mesne zajednice.

Građanin može predložiti samo jednog kandidata i jednom kandidatu dati pismenu podršku.

Član 28

Predlog kandidata za članove Saveta podnosi se Komisiji.

Komisija utvrđuje listu kandidata za članove Saveta po azbučnom redu prezimena predloženih kandidata.

Član 29

Za članove Saveta izabrani su oni kandidati koji dobiju najveći broj glasova od građana koji su glasali.

Član 30

Ako se ne izvrši izbor Saveta, predsednik Skupštine grada će raspisati ponovne izbore u roku od 60 dana od dana sprovedenih izbora.

Savet čiji je mandat istekao nastavlja sa radom do izbora članova novog Saveta.

Član 31

Na prvoj sednici, Savet iz reda svojih članova bira predsednika i zamenika predsednika Saveta, koji svoju funkciju obavljaju volonterski.

Član 32

Savet obavlja sledeće poslove:

- donosi Statut mesne zajednice,

- donosi Program rada i finansijski plan mesne zajednice i stara se o njihovom izvršenju,

- stara se o realizaciji programa koji je utvrđen Odlukom o uvođenju samodoprinosa,

- stara se o vršenju poslova koje mesnoj zajednici poveri grad,

- obavlja i druge poslove u skladu sa ovom Odlukom i Statutom mesne zajednice.

Na Statut mesne zajednice saglasnost daje Skupština grada.

Program rada i finansijski plan donosi se do kraja godine za narednu godinu i nakon usvajanja dostavlja Skupštini grada na saglasnost.

Član 33

U cilju praćenja i unapređivanja rada mesnih zajednica, Skupština grada obrazuje posebnu komisiju.

Komisija ima predsednika i 4 člana.

Komisija daje mišljenje Skupštini grada o programu rada i finansijskom planu mesne zajednice i izveštaju o realizaciji programa rada i finansijskog plana.

Član 34

Skupština grada najmanje jednom godišnje razmatra izveštaj o realizaciji Programa rada i finansijskog plana mesne zajednice.

Član 35

Na osnovu mišljenja Komisije iz člana 33., ove Odluke, Gradsko veće može da predloži Skupštini grada donošenje odluke o raspuštanju Saveta i raspisivanju izbora za nove članove Saveta, ako mesna zajednica:

- ne usaglasi Statut sa odredbama ove Odluke, u roku utvrđenom u članu 38. ove Odluke,

- ne donese Program rada i finansijski plan u skladu sa odredbom člana 32. ove Odluke,

- ne sprovodi Program rada i finansijski plan.

Skupština grada će doneti Odluku iz stava 1. ovog člana i ukoliko odbije davanje saglasnosti na Statut, Program rada i finansijski plan i ne prihvati izveštaj o realizaciji programa rada i finansijskog plana.

Član 36

Poslove Saveta mesne zajednice, do izbora članova novog saveta u smislu člana 35. ove Odluke, obavljaće poseban organ koga imenuje Skupština grada.

Član 37

Ako Savet ne može da obavlja funkciju zbog ostavke pojedinih članova, prestanka svojstva člana Saveta ili ne dolaska članova saveta na sednice, raspisaće se dopunski izbori za taj broj članova saveta.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 38

Mesne zajednice su dužne da, u roku od 30 dana, od dana stupanja na snagu ove odluke, usaglase svoje Statute sa odredbama ove Odluke i dostave na saglasnost Skupštini grada.

Član 39

Saveti mesnih zajednica, izabrani pre stupanja na snagu ove Odluke, nastavljaju sa radom do sprovođenja izbora za članove Saveta, u skladu sa ovom Odlukom.

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, Saveti Mesnih zajednica, izabrani posle 13.02.2005. godine, nastavljaju da rade do isteka tekućeg mandata.

Predsednik Skupštine grada raspisaće izbore za članove Saveta mesnih zajednica, u skladu sa ovom Odlukom, u roku od 30 dana od dana davanja saglasnosti Skupštine grada na Statute mesnih zajednica.

Član 40

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o obrazovanju mesnih zajednica ("Sl. list opština Srema", br. 7/2003 i "Sl. list opštine Sremska Mitrovica", br. 2/2007) i Pravilnik o načinu i postupku izbora za članove Saveta mesne zajednice ("Sl. list opštine Sremska Mitrovica", br. 3/2007).

Član 41

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja, u "Službenom listu grada Sremska Mitrovica".