ODLUKA

O KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE ZAKUPNINE I NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 2/2009)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se kriterijumi i merila za utvrđivanje visine početnog iznosa zakupnine prilikom davanja u zakup neizgrađenog javnog građevinskog zemljišta i ostalog građevinskog zemljišta u državnoj svojini po postupku uređenom posebnom odlukom (u daljem tekstu: zakupnina), kao i kriterijumi i merila za utvrđivanje visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta na području Grada Sremska Mitrovica.

Član 2

Područje Grada Sremska Mitrovica u smislu ove Odluke, deli se na devet zona, koje su osnov za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Za parcele koje pripadaju različitim zonama osnov za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta je zona višeg ranga.

Sastavni deo ove Odluke je spisak područja koje obuhvataju pojedine zone.

II ZAKUPNINA

Član 3

Zakupnina se utvrđuje po zonama i plaća se po m2 zemljišta.

Zakupnina se utvrđuje na mesečnom nivou, bez obračunatog poreza.

Visina zakupnine po zonama prikazana je u tabeli 1.1., 1.2., 1.3., 1.4., koje su sastavni deo ove Odluke.

U slučaju davanja zemljišta u zakup putem neposredne pogodbe, predviđenom u članu 81. stav 3. tačka 1. Zakona o planiranju i izgradnji, radi izgradnje objekta od opšteg interesa, Gradsko veće može odlučiti da se zakupac oslobodi plaćanja dela zakupnine ili zakupnine u celosti.

Član 4

Zakupcem u smislu ove Odluke smatra se:

- lice koje je ostvarilo pravo zakupa putem javnog nadmetanja ili neposrednom pogodbom, za izgradnju objekta, legalizaciju objekata odnosno ispravku granica susednih parcela, na neizgrađenom ostalom građevinskom zemljištu u državnoj svojini;

- lice koje je ostvarilo pravo zakupa na neizgrađenom javnom građevinskom zemljištu, na određeno vreme, do privođenja zemljišta nameni;

- lice koje je ostvarilo pravo zakupa na izgrađenom javnom građevinskom zemljištu radi postavljanja manjih montažnih objekata.

Ugovor o zakupu građevinskog zemljišta, lica u alineji 1 i 2 prethodnog stava zaključuju sa Gradskim većem a lica navedena u alineji 3 sa JP "Direkcija za izgradnju grada Sremska Mitrovica" (u daljem tekstu: Direkcija).

Član 5

Zakupac koji je ostvario pravo zakupa u postupku javnog nadmetanja, plaća izlicitirani iznos zakupnine, u celosti po zaključenju ugovora.

Zakupac koji je ostvario pravo zakupa neposrednom pogodbom u skladu sa članom 81. stav 3. tačka 1. i 3. Zakona o planiranju i izgradnji, plaća početni iznos zakupnine utvrđen ovom Odlukom u celosti, po zaključivanju ugovora.

Početni iznos zakupnine u smislu stava 1. i 2. utvrđen je u tabeli 1.1. koja je sastavni deo ove Odluke.

Izuzetno od odredbe prethodnog stava, početni iznos zakupnine utvrđen u tabeli 1.1., može se utvrditi u višem iznosu od iznosa propisanog u tabeli, i to:

- oglasom o javnom nadmetanju, ukoliko određena lokacija pruža izuzetne pogodnosti u pogledu opremljenosti ili samog položaja,

- u slučaju davanja zemljišta u zakup neposrednom pogodbom, radi ispravke granica susednih katastarskih odnosno građevinskih parcela.

O utvrđivanju višeg početnog iznosa zakupnine u smislu prethodnog stava odlučuje Gradsko veće, na predlog Direkcije.

Pre dostavljanja predloga Gradskom veću iz prethodnog stava, Direkcija je dužna da pribavi od nadležnog organa, podatak o tržišnoj vrednosti građevinskog zemljišta u toj zoni.

Član 6

Vlasnik objekta izgrađenog, odnosno rekonstruisanog bez građevinskog dozvole, kome je zemljište dato u zakup radi legalizacije objekta, plaća zakupninu u mesečnim ratama najduže do 120 meseci (tabela 1.1.).

Član 7

Zakupac koji je ostvario pravo zakupa na neizgrađenom javnom građevinskom zemljištu radi izgradnje privremenog objekta, do privođenja zemljišta planiranoj nameni, plaća izlicitirani iznos zakupnine u celosti, po zaključenju ugovora.

Početni iznos zakupnine u smislu stava 1. utvrđen je u tabeli 1.1.

Član 8

Zakupac koji je ostvario pravo zakupa na izgrađenom javnom građevinskom zemljištu radi postavljanja manjih montažnih objekata (kiosci i objekti za izvođenje zabavnih programa i bilbordi), plaća izlicitirani iznos zakupnine, u celosti, po zaključivanju ugovora ili mesečno dok traje zakup.

Početni iznos zakupnine za kioske obračunava se po lokaciji i utvrđen je u tabeli 1.2. koja je sastavni deo ove Odluke.

Početni iznos zakupnine za objekte za izvođenje zabavnih programa utvrđen je u tabeli 1.3. koja je sastavni deo ove Odluke.

Početni iznos zakupnine za bilborde obračunava se po tipu objekta i lokaciji na mesečnom nivou, utvrđeno u tabeli 1.4. koja čini sastavni deo ove Odluke

Član 9

Ukoliko se zakupnina plaća u mesečnim iznosima, u slučaju iz člana 6. ove Odluke neisplaćeni deo zakupnine podleže promeni svakih šest meseci u skladu sa rastom cena na malo, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Ukoliko se zakupnina plaća u mesečnim iznosima, u slučaju iz člana 8. stav 1. ove Odluke, izuzev za bilborde, neisplaćeni deo zakupnine podleže usklađivanju sa kretanjem cena na malo u Republici Srbiji. Korekcija se vrši kada rast cena na malo pređe 5% od poslednjeg usklađivanja.

III NAKNADA ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 10

Naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: naknada) plaća:

- investitor objekta,

- vlasnik objekta izgrađenog, odnosno rekonstruisanog bez građevinske dozvole, koji je podneo zahtev za legalizaciju u skladu sa Zakonom,

- vlasnik izgrađenog objekta.

Naknada se plaća na osnovu Ugovora zaključenog sa Direkcijom.

Naknadu za uređivanje javnog građevinskog zemljišta plaća i investitor odnosno vlasnik manjeg montažnog objekta, koji nema zaključen ugovor o zakupu zemljišta radi postavljanja istog sa Direkcijom.

Izuzetno od odredbe iz stava 1., ovog člana, u slučaju izgradnje objekata za potrebe obavljanja poslova iz nadležnosti državnih organa i organizacija, organa i organizacija teritorijalne autonomije i lokalne samouprave i organizacije koje obavljaju javnu službu koje posluju sredstvima u državnoj svojini, kao i drugih objekata u državnoj svojini od opšteg interesa, Gradsko veće može odlučiti da se investitor oslobodi plaćanja dela naknade ili naknade u celini.

Odluku o oslobađanju od obaveze plaćanja naknade u smislu prethodnog stava, donosi Gradsko veće imajući u vidu opšti interes i interes Grada.

Član 11

Naknada se utvrđuje prema zoni iz člana 2. ove Odluke, nameni objekta odnosno zemljišta i troškovima uređivanja građevinskog zemljišta.

Član 12

Namene objekta-prostora, odnosno zemljišta u smislu ove Odluke, za koje se utvrđuje naknada su:

1. stambeni objekti (porodični stambeni objekti na zasebnim parcelama i ekonomski objekti na tim parcelama, stambeni prostori u stambeno-poslovnim objektima, stambeni prostori u kolektivnim stambenim zgradama sa više zasebnih stambenih jedinica i pomoćni objekti uz navedene objekte);

Pod ekonomskim objektima se podrazumevaju se sledeći objekti: letnje kuhinje, ambari, pušnice, nadstrešnice za mašine, magacini hrane i objekti namenjeni ishrani stoke, tovilišta, štale i sl.

Pod pomoćnim objektima podrazumevaju se sledeći objekti: garaže, kotlarnice, šupe i sl.

2. objekti društvenog standarda i objekti privredno-proizvodne delatnosti (škole, fakulteti, dečije ustanove, ustanove socijalne zaštite, zdravstveni objekti, objekti kulture, objekti sporta i verski objekti, proizvodno zanatstvo, industrija, građevinarstvo, komunalni objekti, pijace, saobraćajni i prateći objekti, prateći skladišni, stovarišni i magacinski prostor uz privredno-proizvodne objekte kao i prateći poslovno-kancelarijski prostor u privrednom odnosno proizvodnom objektu i prateći garažni prostor u ovim objektima, kolske vage i poljoprivredni objekti i objekti za preradu poljoprivrednih proizvoda);

3. objekti poslovno-uslužne delatnosti i poslovno-komercijalne delatnosti (ugostiteljski objekti, hotelijerski objekti, banke, osiguravajuća društva, menjačnice, ateljei, galerije, izložbeni saloni, sportski tereni i poslovni sadržaji u objektima sporta za komercijalnu upotrebu, uslužno zanatstvo i prateći garažni prostor, administrativni, komercijalni, trgovinski objekti, tržni centri, trgovina na veliko, diskonti, šoping molovi, skladišta, stovarišta, magacini, garaže, objekti zabave i razonode: kladionice, kockarnice, video klubovi, ostali objekti komercijalnog karaktera i prateći garažni prostor);

4. objekti čija se delatnost obavlja i na otvorenom prostoru (benzinske pumpe, sportski tereni, građare, pilane, stovarišta, i svi drugi objekti čija se delatnost obavlja i na otvorenom prostoru).

Namena objekta - prostora, koji nisu navedeni u stavu 1. ovog člana utvrđuju se prema najsličnijoj nameni.

Član 13

Troškovi uređivanja građevinskog zemljišta obuhvataju:

- Pripremanje građevinskog zemljišta - istražne radove, izradu geodetskih podloga, izradu planske i projektne dokumentacije, rešavanje imovinsko - pravnih odnosa, raseljavanje, rušenje objekata koji su za to planom predviđeni, saniranje terena, izradu programa za uređivanje zemljišta i druge radove.

- Opremanje građevinskog zemljišta - izgradnju objekata: elektroenergetskih, fekalne kanalizacije, atmosferske kanalizacije, vodovodne mreže, kolovoza, trotoara i izgradnju kao i uređenje javnih zelenih površina sa pratećim sadržajima.

Troškovi uređivanja građevinskog zemljišta obuhvataju i naknadu za izgradnju parkinga na javnim površinama, ako je planskim aktom utvrđeno da je parkiranje za pojedinačnu parcelu ili vrstu objekta, moguće organizovati i na javnoj površini, odnosno da se mora organizovati u bloku.

Troškovi uređivanja građevinskog zemljišta ne obuhvataju troškove infrastrukture koje investitor posebno ugovara sa nadležnim preduzećima (TT objekti i mreža, kablovski i distributivni sistem, toplifikacija, gasifikacija i drugo).

Član 14

Naknada se utvrđuje prema funkcionalnom rangu mreže za čije finansiranje služi odnosi se na:

- magistralnu i primarnu mrežu,

- sekundarnu mrežu.

Obračun naknade se vrši na osnovu troškova infrastrukture prema funkcionalnom rangu, i to:

- troškovi izgradnje magistralne mreže i primarne mreže (objekti i radovi koji su od neposrednog uticaja na ukupan kapacitet i funkciju odgovarajućeg komunalnog sistema i imaju značaj za područje Grada, kao i objekti i radovi koji opslužuju dva ili više stambenih blokova, postojećih ili planiranih, ili užih prostornih celina druge namene i imaju značaj samo za područje Grada).

- troškovi izgradnje sekundarne mreže (delovi komunalnih sistema koji opslužuju dva ili više objekata u jednom stambenom bloku, ili užoj prostornoj celini druge namene i od značaja su samo za taj stambeni blok ili užu prostornu celinu).

Radovi na izgradnji komunalnih objekta, u delu koji služi samo pojedinim stambenim zgradama ili objektima druge namene, u cilju povezivanja tih objekata sa odgovarajućim sistemima gradske komunalne infrastrukture (priključci), smatraju se sastavnim delovima objekata kojima služe, ne iskazuju se u okviru radova na uređivanju građevinskog zemljišta i nisu sadržani u naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta.

Izvođenje i finansiranje radova, iz prethodnog stava, snosi investitor.

Ako se zbog izgradnje i dogradnje objekta ukaže potreba za rekonstrukcijom odnosno proširenjem sekundarnih mreža komunalnih objekata troškove će snositi investitor u stvarnom iznosu, s tim što se za objekte infrastrukture koji se grade ili rekonstruišu neće obračunavati troškovi sekundarne mreže.

Obračun naknade za uređivanje javnog građevinskog zemljišta za izgradnju objekata u naseljenim mestima, osim grada Sremska Mitrovica a koji se odnose na troškove izgradnje fekalne kanalizacije, podrazumeva troškove izgradnje sekundarne mreže, kao i troškove samih priključaka.

Član 15

Naknada se obračunava po m2 neto površine objekta čija se izgradnja predviđa planskim dokumentom na osnovu JUS U.C.2.100 ("Sl. list SRJ" br. 32/2002), odnosno koja je određena projektom, a vodeći računa o zoni utvrđenoj u članu 2; nameni objekta i troškovima uređenja građevinskog zemljišta.

Neto površinu u smislu stava 1. ovog člana, čine površine svih prostora između zidova i pregrada i to:

- korisna površina (predstavlja delove neto površine koji odgovaraju nameni i funkciji zgrade). Korisne površine se klasifikuju prema nameni i funkciji zgrade.

- Površina pod instalacijama, tehničke prostorije (predstavlja delove neto površine u kojima su smeštene tehničke instalacije objekta za: kanalizaciju, vodovod, grejanje i potrošnju tople vode, gasne instalacije, snabdevanje električnom energijom, generatore, ventilaciju, klimatizaciju, hlađenje, telekomunikacije, liftove, eskalatore i transportere, kao i ostale uslužne instalacije).

- Površina za komunikaciju (predstavlja delove neto površine koji služe za komunikaciju u objektu, kao što su: stepeništa, koridori, unutrašnje rampe, holovi, hodnici, liftovski otvori, instalacije za opšti promet i slično).

Naknada iz člana 12. stav 1. tačka 4. obračunava se po m2 neto površine objekta i kompleksa zemljišta uz objekat.

Broj parking mesta koji predstavlja osnovu za obračun troškova iz člana 13. stav 2. utvrđuje se kao kod objekata za koje se parking mesta obezbeđuju na sopstvenoj parceli, odnosno u bloku, prema projektnoj dokumentaciji.

Broj parking mesta iz prethodnog stava utvrđuje se nezavisno od toga koliko je parking mesta projektnom dokumentacijom predviđeno na predmetnoj parceli, pod uslovom da investitor nije obezbedio parkiranje na sopstvenoj parceli u celosti, osim u slučaju kada se parkiranje organizuje u garaži na parceli na kojoj se gradi objekat, u kom slučaju se broj parking mesta koji predstavljaju osnov za obračun umanjuje za broj parking mesta u garaži.

Visina naknade iskazana je u tabelama 2.1., 2.2., 2.3., 2.4., 2.5. i 2.6., koje su sastavni deo ove Odluke.

Za manje montažne objekte za koje se po ovoj Odluci plaća naknada za uređivanje građevinskog zemljišta, visina naknade se obračunava u tabelama iz prethodnog stava, preračunata na mesečnom nivou i to tako što se ukupna vrednost naknade podeli sa brojem 1.188.

U slučaju iz člana 14. stav 5. visina naknade data je u tabeli 2.5. koja je sastavni deo ove Odluke i utvrđena u celosti za objekat čija se izgradnja predviđa ili je već izgrađen na predmetnoj parceli.

U slučaju iz člana 13. stav 2. visina naknade data je u tabeli 2.6. koja je sastavni deo ove Odluke.

Član 16

Za rekonstrukciju, adaptaciju kao i promenu namene stambenog u poslovni prostor, plaća se razlika u ceni u zavisnosti od namene objekta, odnosno prostora.

Za rekonstrukciju, adaptaciju kao i promenu namene poslovnog prostora u poslovni prostor druge namene, plaća se razlika u ceni u zavisnosti od namene prostora.

Član 17

Visina naknade, utvrđena na način iz člana 15. ove Odluke, umanjuje se na sledeći način:

1. Za 25%

1.1. površine otvorenog prostora

2. Za 50%

2.1. pomoćni prostori u okviru objekata iz člana 12. stav 1. tačka 1. (garažni prostor, ajnforti, vešernice i ostave u u kolektivnom stambenom i stambeno poslovnom objektu, kotlarnice, šupe za ogrev i sl.)

2.2. otvoreni bazeni uz porodičnu individualnu stambenu zgradu

2.3. površine u podrumskim etažama

2.4. površine skloništa

3. Za 75%

3.1. površina na otvorenom prostoru rekreativno - sportski objekti i objekti zabave i razonode

3.2. površine na otvorenom prostoru koje čine funkcionalnu celinu sa objektom (kolske vage i sl.)

3.3. ekonomski prostori iz člana 12. stav 1. tačka 1.

Otvoreni prostor iz stava 1. predstavlja površinu koja konstrukciono i funkcionalno pripada zgradi i ima jednu ili više neposrednih veza sa spoljnim prostorom (lođa, balkon, terasa, galerija, trem, veranda i slično).

Otvoreni prostori mogu da budu:

- pokriveni prostori koji nisu zatvoreni sa svih strana do pune spratne visine, npr. pokriveni balkoni;

- nepokriveni prostori ali ograničeni parapetnim zidovima, vencima, rukohvatima, npr. nepokriveni balkoni).

Umanjenje se primenjuje samo po jednom osnovu i to onom koji je najpovoljniji za investitora.

Član 18

Izuzetno od odredbe člana 15. ove Odluke

- za dogradnju i izgradnju porodičnog stambenog objekta, na katastarskoj parceli na kojoj ima ili je bio legalno izgrađen objekat, za površinu sa već izgrađenim ili srušenim porodičnim stambenim objektom do 200 m2 neto površine, naknada se obračunava samo po osnovu troškova primarne i magistralne mreže, a za preostali deo površine objekta koji se gradi, preko površine od 200 m2 plaća se pun iznos naknade,

- za rekonstrukciju tavanskog u stambeni prostor do visine nadzitka 0,6 m i dogradnju potkrovlja na objektima sa ravnim krovom naknada se obračunava samo po osnovu troškova primarne i magistralne mreže.

- ukoliko je neto površina objekta manja od 100 m2 naknada troškova sekundarne mreže fekalne kanalizacije i vodovoda plaća se za minimalnu neto površinu 100 m2.

Član 19

Naknada se ne plaća za izgradnju stambenih objekata u VII i VIII zoni, osim troškova sekundarne mreže objekata fekalne kanalizacije i vodovoda, ukoliko postoji izgrađena mreža ili je srednjoročnim programom uređivanja građevinskog zemljišta predviđena izgradnja te mreže.

Za izgradnju stambenih objekata u VI zoni obračunava se po osnovu troškova magistralne i primarne mreže i troškova sekundarne mreže objekata fekalne kanalizacije i vodovoda, ukoliko postoji izgrađena mreža ili je srednjoročnim programom uređivanja građevinskog zemljišta predviđena izgradnja te mreže, po osnovu troškova magistralne i primarne mreže.

Za objekte iz člana 12. stav 1. tačka 2., 3. i 4 u naseljenom mestu Laćarak i u VII i VIII zoni, obračunava se naknada po osnovu troškova magistralne i primarne mreže i troškova sekundarne mreže za objekte fekalne kanalizacije i vodovoda, ukoliko postoji izgrađena mreža ili je srednjoročnim programom uređivanja građevinskog zemljišta predviđena izgradnja te mreže.

Član 20

Za izgradnju objekata komunalne infrastrukture (vodovodne mreže, mreže fekalne i atmosferske kanalizacije, javnih puteva, mreže za distribuciju pare i tople vode, distributivne gasne mreže, objekata za distribuciju električne energije zaključno sa 20 kV, TT distributivne mreže osim telefonskih centrala i isturenih jedinica, mreže KDS), deponija i grobalja, ne plaća se naknada za uređivanje građevinskog zemljišta.

Član 21

Investitor koji ruši postojeći legalno izgrađeni objekat i gradi novi, u skladu sa planskim aktom, plaća naknadu za razliku u površini i nameni između objekta koji gradi i izgrađenog objekta koji se ruši.

Legalnost izgradnje i površina objekta iz stava 1. dokazuje se: izvodom zemljišne knjige ili iz lista nepokretnosti, kopijom plana, građevinskom dozvolom, upotrebnom dozvolom, tehničkom dokumentacijom i uvidom na licu mesta šo će obaviti ovlašćeno lice Direkcije.

Ako u toku građenja objekta investitor odstupi od dokumentacije na osnovu koje je pribavio odobrenje za izgradnju, odnosno odstupi od glavnog projekta na osnovu koga je prijavio početak izvođenja radova, dužan je da snosi troškove razlike u naknadi.

Razliku u površini iz stava 1. ovog člana utvrđuje komisija Direkcije.

Član 22

Plaćanje naknade obračunate po ovoj Odluci investitor vrši: jednokratno ili u ratama.

Naknada se plaća jednokratno, ukoliko iznos naknade ne prelazi 30.000 dinara.

Ukoliko se kao način plaćanja utvrdi plaćanje u ratama, isto se vrši tako što:

- prvu ratu u visini od 20% od obračunate naknade investitor plaća u roku od sedam dana od dana obračuna;

- preostali iznos obračunate naknade investitor plaća u jednakim mesečnim ratama do 36 meseci:

Plaćanje naknade obračunate u skladu sa članom 14. stav 5. ove Odluke vrši se u jednakim mesečnim ratama do 36 meseci.

Vlasnik objekta izgrađenog, dograđenog ili rekonstruisanog bez građevinske dozvole, plaća naknadu obračunatu u skladu sa ovom Odlukom:

- na način utvrđen u stavu 3. ovog člana ako se objekat nalazi u IE i I zoni,

- u jednakim mesečnim ratama na 120 meseci, ako se objekat nalazi na području počev od II zaključno sa VIII zonom.

Član 23

Kod plaćanja naknade u ratama, investitor je dužan da pre potpisivanja ugovora, Direkciji dostavi:

- bankarsku garanciju: "bezuslovnu", "naplativ na prvi poziv" uz obaveznu klauzulu o uključenju rasta cena na malo i zakonske zatezne kamate u garanciju

- dokaz o izmirenju svih ostalih obaveza (po osnovu zakupa zemljišta, naknade za uređenje građevinskog zemljišta i naknade za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta) prema Direkciji i Gradu.

Obaveza iz stava 1. ovog člana se ne odnosi na fizičko lice investitora objekta koji je izgrađen, dograđen ili rekonstruisan bez građevinske dozvole.

Kod plaćanja naknade u ratama, ukoliko je investitor pravno lice obavezan je da pre potpisivanja ugovora, dostavi sledeću overenu dokumentaciju:

- izvoda iz registra nadležnog organa,

- OP obrazac (potpis lica ovlašćenih za zastupanje) potvrdu o dodeli poreskog identifikacionog broja,

- izvod iz registra Republičkog zavoda za statistiku.

Kod plaćanja naknade u ratama kada je investitor fizičko lice, dužan je da dostavi fotokopiju lične karte.

Član 24

Izuzetno, od odredbe iz člana 23. stava 1. alineja 1. ove Odluke, za stambene objekte do 200 m2 neto površine, kada je investitor fizičko lice, nije potrebno sredstvo obezbeđenja plaćanja preostalog duga.

Član 25

Ukoliko se naknada plaća u ratama, neisplaćene rate podležu usklađivanju sa kretanjem cena na malo u Republici Srbiji. Korekcija se vrši, kada rast cena na malo pređe 5% od poslednjeg usklađivanja.

Član 26

Ukoliko se naknada plaća jednokratno, iznos naknade obračunat po odredbama ove Odluke umanjuje se za 20%, a plaća se u roku od 7 dana od dana obračuna.

Za izgradnju privrednih i privredno - proizvodnih objekata preko 2000 m2, može se osloboditi obaveze plaćanja naknade delimično ili u celosti, investitor koji se obavezuje da u tom objektu zaposli 100 i više novozaposlenih radnika.

Odluku o oslobađanju obaveze plaćanja, naknade u smislu stava 2. ovog člana, donosi Gradsko veće, po zahtevu investitora, imajući u vidu interes Grada, vezano za podsticanje privrednog razvoja u Gradu.

Uz zahtev investitor je dužan da podnese:

- izvod iz registra privrednih subjekata,

- idejni projekat sa odobrenjem za izgradnju za objekat koji namerava da gradi,

- investicioni projekat ili biznis plan (koji treba da sadrži program zapošljavanja radnika).

Doneta odluka Gradskog veća, predstavlja osnov za zaključenje ugovora o naknadi.

U slučaju kada se radi izgradnje objekta u smislu stava 2. ovog člana, pribavlja zemljište u zakup od Grada, u postupku javnog nadmetanja, propisane povoljnosti u pogledu načina i rokova plaćanja naknade, odnosno mogućnost oslobađanja obaveze plaćanja naknade u celosti, moraju se naglasiti u oglasu o javnom nadmetanju.

Član 27

Ako se proverom, po proteku 3 godine od zaključenja ugovora, utvrdi da investitor iz člana 26. stav 2. nije ispoštovao obavezu u pogledu broja zaposlenih radnika, dužan je odmah u celosti isplatiti naknadu u iznosu obračunatom po cenovniku koji važi u momentu utvrđivanja obaveze.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 28

Vlasniku objekta, izgrađenog, odnosno rekonstruisanog bez građevinske dozvole, koji je podneo zahtev za legalizaciju u skladu sa Zakonom, a za koji objekat nadležna uprava utvrdi da ispunjava propisane uslove za građenje i korišćenje, u naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta uračunavaju se samo troškovi magistralne i primarne mreže.

Naknada obračunata na način iz stava 1. umanjuje se za 50% za stambene objekte neto površine do 120 m2.

Umanjenje iz stava 2. ovog člana se primenjuje i na površinu utvrđenu primenom člana 21. ove Odluke.

Vlasnici stambenih objekata u VII i VIII zoni ne plaćaju naknadu.

Član 29

Vlasnik izgrađenog objekta plaća naknadu za troškove sekundarne mreže objekata fekalne kanalizacije i vodovoda pre podnošenja zahteva Javnom komunalnom preduzeću "Vodovod" za priključenje na postojeću mrežu.

Član 30

Investitor koji je sa Direkcijom, odnosno njenim pravnim prethodnikom, zaključio Ugovor o regulisanju naknade za zemljište i uređivanje zemljišta radi izgradnje prema odredbama Odluke o građevinskom zemljištu ("Sl. list opština Srema", br. 8/96, 5/97, 15/98, 13/2001) i kome je istekao ugovoreni rok plaćanja, može izmiriti svoju preostalu obavezu u roku do 12 meseci od dana stupanja na snagu ove Odluke, o čemu je dužan zaključiti Aneks ugovora sa Direkcijom u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 31

Investitor koji je sa Direkcijom odnosno njenim pravnim prethodnikom, zaključio Ugovor o regulisanju naknade za zemljište i uređivanje građevinskog zemljišta radi izgradnje prema odredbama Odluke o uslovima plaćanja naknade troškova za uređenje građevinskog zemljišta za bespravno izgrađene objekte ("Sl. list opština Srema", br. 5/99), kao i odredbama Odluke o uslovima i postupku za priznavanje statusa bespravno izgrađenih objekata ("Sl. list opština Srema", br. 3/95 i 14/95) i kome je istekao ugovoreni rok plaćanja, kao i onaj kojem nije istekao rok plaćanja, može izmiriti svoju preostalu obavezu u roku do 120 meseci od dana zaključenja ugovora, o čemu je dužan zaključiti aneks ugovora sa Direkcijom u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 32

Lica iz člana 86. stav 1, 2, 3. i 5. Zakona o planiranju i izgradnji, mogu ostvariti svoje pravo na povraćaj sredstava uplaćenih na ime naknade ugovorene na osnovu Odluka koje su bile na snazi do stupanja na snagu Zakona o planiranju i izgradnji.

Obračun iznosa iz stava 1. ovog člana vrši Direkcija nakon pravnosnažnosti rešenja iz člana 86. stav 8. Zakona.

Obračun iz prethodnog stava vrši se utvrđivanjem početnog iznosa zakupnine za zemljište na kome je utvrđen prestanak prava korišćenja i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, na osnovu ove Odluke, uzimajući u obzir namenu objekta.

Kao osnov za obračun naknade za uređivanje uzima se 20% od površine zemljišta na kojem je utvrđen prestanak prava korišćenja, kao neto površina objekta.

Ukoliko se radi o stambenom objektu odnosno prostoru, pri obračunu iz stava 3. ovog člana primenjivaće se visina naknade iskazana u tabeli 2.1., a ukoliko se radi o poslovnom objektu odnosno prostoru, primenjivaće se visina naknade iskazana u tabeli 2.2.

Obračunati iznos iz stava 3. ovog člana umanjuje se za 10% na ime troškova postupka davanja građevinskog zemljišta u zakup.

Član 33

Povraćaj iznosa utvrđenog na osnovu člana 32. ove Odluke vrši se nakon davanja zemljišta na kome je prestalo pravo korišćenja, u zakup drugom licu, a najkasnije u roku od 12. meseci, od zaključenja ugovora o zakupu sa novim zakupcem.

Član 34

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o kriterijumima i merilima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Sl. list opština Srema", br. 4/2004 i 1/05 i Sl. list Opštine Sremska Mitrovica, br. 1/05, 5/05, 7/06, 1/07 i 7/07).

Član 35

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sremska Mitrovica".

Napomene

Spisak područja po zonama sa tabelama zakupnina po zonama i naknadama za uređivanje javnog građevinskog zemljišta objavljen je u "Sl. listu grada Sremska Mitrovica", br. 2/2009, str. 28-43.