ODLUKA
O NAKNADI ZA ZAŠTITU I UNAPREĐIVANJE ŽIVOTNE SREDINE

("Sl. list grada Zaječara", br. 3/2008, 6/2008 i 12/2009)

Član 1

Ovom Odlukom uvodi se obaveza plaćanja naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine na teritoriji grada Zaječara, određuju obveznici plaćanja, visina naknade, način plaćanja i namena korišćenja sredstava.

Član 2

Naknadu za zaštitu i unapređivanje životne sredine plaćaju:

1. Fizička i pravna lica koja poseduju nepokretnosti (stambene objekte, poslovni prostor, garaže i kuće za odmor) na teritoriji grada Zaječara. Osnovica za utvrđivanje naknade je tržišna, odnosno knjigovodstvena vrednost nepokretnosti koja se koristi za utvrđivanje poreza na imovinu fizičkih i pravnih lica. Stopa izdvajanja je 0,1% od iznosa osnovice za oporezivanje. Utvrđivanje i naplatu naknade vrši Služba lokalne poreske administracije Odeljenja za finansije, kvartalno prilikom naplate naknade na odgovarajući uplatni račun koji se prazni u korist računa budžeta Grada.

2. Korisnici usluga JKP "Vodovod". Osnovica za utvrđivanje naknade je račun za utrošenu vodu iz javnog vodovoda. Stopa izdvajanja je 20% cene potrošene količine vode. Naknada se obračunava i naplaćuje uz mesečni račun za utrošenu vodu JKP "Vodovod", a izdvaja se na poseban žiro račun budžeta Grada, preko naplatnog servisa JKP "Vodovod" mesečno.

3. Korisnici usluga izvoženja smeća JKP "Kraljevica". Osnovica za utvrđivanje naknade je račun za usluge izvoženja smeća. Stopa izdvajanja je 20% od mesečnog računa. Naknada se obračunava i naplaćuje uz račun izvoženja smeća a izdvaja se na poseban žiro račun budžeta Grada, preko naplatnog servisa JKP "Kraljevica".

4. Pravna i fizička lica koja koriste podzemnu vodu u proizvodnom procesu. Osnovica za utvrđivanje naknade je količina upotrebljene vode. Stopa izdvajanja je 90,00 dinara po kubnom metru utrošene podzemne vode.

Obračun i uplatu naknade mesečno vrši korisnik direktno na poseban žiro račun budžeta Grada Zaječara, do 5-og u mesecu za prethodni mesec, na osnovu ispostavljene fakture.

Svakog prvog u mesecu, u isto vreme, nadležna služba Gradske uprave vršiće merenje količine utrošene podzemne vode, radi ispostavljanja odgovarajuće fakture.

5. Pravna i fizička lica koja na teritoriji Grada Zaječara obavljaju delatnost proizvodnje rizle i eksploatacije kamena, naknadu plaćaju 110,00 dinara po m3.

Za delatnost drobljenja kamena naknada se plaća u iznosu od 150,00 dinara po m3.

Uplatu naknade vrši obveznik preko uplatnog računa u budžet Grada Zaječara, na osnovu ispostavljenog računa od strane nadležne službe Gradske uprave.

6. Za eksploataciju kvarcnog peska bez obzira na vrstu i kvalitet, naknada se plaća 50,00 dinara po toni.

Uplatu naknade vrši obveznik preko uplatnog računa u budžet Grada Zaječara, na osnovu ispostavljenog računa od strane nadležne službe Gradske uprave.

7. Za eksploataciju gline naknada se plaća 200,00 dinara po toni.

Uplatu naknade vrši obveznik preko uplatnog računa u budžet Grada Zaječara, na osnovu ispostavljenog računa od strane nadležne službe Gradske uprave.

8. Za eksploataciju šljunka naknada se plaća u iznosu od 90,00 dinara po m3 i peska u iznosu od 110 dinara po m3.

Uplatu naknade vrši obveznik preko uplatnog računa u budžet Grada Zaječara, na osnovu ispostavljenog računa od strane nadležne službe Gradske uprave.

9. Za eksploataciju uglja, naknada se plaća u iznosu od 5.000.000 dinara na godišnjem nivou.

Uplatu naknade vrši obveznik preko uplatnog računa u budžet Grada Zaječara, na osnovu ispostavljenog računa od strane nadležne službe Gradske uprave i to kvartalno.

10. Za proizvedeni asfalt naknada se plaća 150 dinara po toni ili u paušalnom iznosu od 3.000.000 dinara mesečno.

Uplatu naknade vrši obveznik preko uplatnog računa u budžet Grada Zaječara, na osnovu ispostavljenog računa od strane nadležne službe Gradske uprave.

11. Investitori, za objekte privrede, poljoprivrede i industrije za koje je u skladu sa zakonom potrebna izrada Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, i za koje odobrenje za izgradnju izdaje Gradska uprava Zaječar, u iznosu od 0,5% od predračunske vrednosti objekta, iz glavnog projekta. O regulisanoj uplati naknade, investitoru se izdaje uverenje.

Izuzetno od prethodnog stava ove tačke, naknadu ne plaćaju preduzeća čiji je osnivač Grad Zaječar.

12. Za korišćenje prirodnog lekovitog faktora naknada se plaća u iznosu od 20,00 dinara, po bolesničkom danu u Zavodu za rehabilitaciju Gamzigradska Banja i 10,00 dinara po pansionu ostvarenom u ostalim objektima u koji ispunjavaju propisane uslove za pansionski smeštaj u Banji. Mehanizam zaduženja utvrđuje se odlukom o poveravanju korišćenja prirodnog lekovitog faktora i ugovorom, odnosno godišnjim aneksima ugovora između grada i korisnika. Obračun i uplatu naknade mesečno vrši korisnik preko uplatnog računa u korist budžeta Grada.

13. Pravna i fizička lica na čije ime se registruje motorno vozilo u skladu sa posebnim propisima. Obračun i naplata naknade vrši se prilikom obavezne godišnje registracije vozila, produženja registracije, odnosno zamene registarskih tablica, prema navedenim stopama, od strane nadležnog organa za registraciju vozila. Sredstva se mesečno izdvajaju na poseban račun budžeta Grada Zaječara.

a) za putničke automobile i kombi vozila 0,40 dinara po cm3 zapremine motora.

b) za motocikle 0,40 dinara po cm3 zapremine motora.

v) za autobuse i drumska teretna vozila (kamioni, kamioneti i specijalna motorna vozila namenjena za prevoz određenih tereta) 0,50 dinara po cm3 zapremine motora,

g) priključna vozila (teretne prikolice, poluprikolice i specijalne teretne prikolice namenjene za prevoz određenog tereta) u iznosu od 10% u odnosu na tačke a), b) i v).

14. Pravna lica koja imaju tehničku mogućnost priključenja na centralnu toplovodnu mrežu, a to ne učine do početka grejne sezone 2009./2010., plaćaju naknadu u visini cene grejanja za pravna lica po metru kvadratnom grejne površine.

Od obaveze plaćanja naknade oslobođeni su ratni vojni invalidi, invalidi rata I kategorije, izbeglice, raseljena lica i vlasnici vozila sa posebnom namenom (sanitetska, vatrogasna, komunalna i policijska vozila).

Član 3

U pogledu plaćanja naknade iz člana 2. ove Odluke, za obračun kamate za docnju u plaćanju, prinudnu naplatu i ostalo što nije posebno propisano ovom Odlukom, shodno se primenjuju odredbe Zakona kojim se uređuje poreski postupak.

Član 4

Aktom Gradskog veća Grada Zaječara, obveznici plaćanja iz ove Odluke mogu se osloboditi plaćanja naknade, pod uslovom da sredstva u visini tog ili približnog iznosa, ulažu u sportske, kulturne ili druge sadržaje od opšteg interesa, to jest interesa Grada Zaječara.

Član 5

Sredstva ostvarena naplatom naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine u skladu sa odredbama ove Odluke koriste se namenski za:

1. zaštitu i unapređivanje životne sredine prema Programu, odnosno lokalnom akcionom i sanacionom planu koji se donosi na nivou lokalne samouprave, u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine i posebnim zakonima;

2. obezbeđivanje kontinuirane kontrole i praćenje stanja životne sredine (monitoring) u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine i posebnim zakonima;

3. sprovođenje Nacionalne strategije upravljanja otpadom na teritoriji grada Zaječara;

4. podsticanje održivog korišćenja zaštićenih prirodnih dobara i očuvanje bio-diverziteta;

5. podsticanje održivog razvoja ruralnog područja;

6. povećanje energetske efikasnosti;

7. podsticanje održivog privrednog razvoja;

8. unapređenje sistema informisanja o stanju životne sredine;

9. uvođenje sistema upravljanja životnom sredinom;

10. podsticanje obrazovnih, istraživačkih razvojnih studija, projekata, programa iz oblasti zaštite životne sredine;

11. sufinansiranje projekata zaštite životne sredine ili investicija koje doprinose smanjenju zagađivanja životne sredine;

12. organizovanje akcija u prevenciji i sanaciji zaštite životne sredine;

13. izgradnju objekata koji kapitalno unapređuju gradsku infrastrukturu;

14. zaštita, korišćenje i unapređivanje banja;

15. zaštita i korišćenje voda;

16. ostale namene, a na osnovu rešenja Izvršnog organa Grada Zaječara.

Član 6

Sredstva ostvarena naplatom naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine, uplaćuju se na račun br. 840-714562-843-56 - posebna naknada za zaštitu i unapređivanje životne sredine, sa pozivom na broj 41-116.

Član 7

O sprovođenju ove Odluke staraće se organ Gradske uprave nadležan za poslove zaštite životne sredine, nadležna inspekcijska služba i organ Gradske uprave nadležan za poslove finansija.

Član 8

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine ("Sl. list opština", br. 6/07).

Član 9

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sl. listu Grada Zaječara".