ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU POVERAVANJA OBAVLJANJA KOMUNALNIH DELATNOSTI NA TERITORIJI GRADA ZAJEČARA

("Sl. list grada Zaječara", br. 3/2008 i 12/2009)

 

I - OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se uslovi i način poveravanja obavljanja komunalnih delatnosti, kao i način i postupak poveravanja pojedinih poslova iz okvira komunalne delatnosti koje obavlja javno komunalno preduzeće od strane komunalnog preduzeća drugom preduzeću, odnosno preduzetniku.

Član 2

Komunalne delatnosti u smislu ove Odluke su: prečišćavanje i distribucija vode, prečišćavanje i odvođenje atmosferskih i otpadnih voda, proizvodnja i snabdevanje parom i toplom vodom, prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju, održavanje čistoće u gradu i naseljima, uređenje i održavanje parkova, zelenih i rekreacionih površina, održavanje ulica, puteva i drugih javnih površina u gradu i naseljenim mestima, održavanje javnih bunara i česmi, javna rasveta, održavanje deponija, uređenje i održavanje groblja i sahranjivanje, dimničarske usluge, održavanje javnih prostora za parkiranje, održavanje pijaca, vašara i pružanje usluga na njima, održavanje javnih WC-a, humano hvatanje i uništavanje pasa i mačaka lutalica i uklanjanje nepropisno parkiranih vozila sa javnih površina.

Član 3

U zavisnosti od vrste komunalnih delatnosti Skupština grada posebnim propisima utvrđuje uslove koje javna i druga preduzeća i preduzetnici moraju ispunjavati za obavljanje komunalnih delatnosti u pogledu tehničke opremljenosti, organizacione i kadrovske osposobljenosti, uslova za kontinuirano obavljanje komunalnih delatnosti i propisuje potreban nivo, obim i kvalitet usluga i komunalnih proizvoda.

II - USLOVI I NAČIN POVERAVANJA KOMUNALNIH DELATNOSTI

Član 4

Obavljanje komunalne delatnosti može se poveriti preduzeću ili preduzetniku koji su registrovani za tu delatnost i ispunjavaju uslove propisane zakonima.

Poveravanje obavljanja komunalnih delatnosti vrši se ugovorom na osnovu javnog konkursa.

Izuzetno, poveravanje obavljanja komunalnih delatnosti vrši se prikupljanjem ponuda, odnosno neposrednom pogodbom ukoliko Skupština grada Zaječara proceni opravdanost ovakvog načina poveravanja.

Član 5

Javni konkurs iz člana 4. ove Odluke raspisuje Izvršni organ grada Zaječara.

Javni konkurs se objavljuje u sredstvima informisanja i na oglasnoj tabli Skupštine grada Zaječara.

Član 6

Javni konkurs sadrži:

1. Naziv organa koji raspisuje javni konkurs,

2. Naziv i vrstu komunalne delatnosti za čije se poveravanje raspisuje javni konkurs,

3. Vreme na koje se poverava obavljanje komunalne delatnosti,

4. Tehničke, organizacione, kadrovske i druge uslove propisane za tu delatnost,

5. Komunalne objekte, druga dobra u opštoj upotrebi i druga sredstva koja grad ustupa ili obezbeđuje za obavljanje komunalne delatnosti,

6. Sredstva kojima moraju raspolagati učesnici javnog konkursa,

7. Izjavu o preuzimanju obaveze ulaganja sredstava u komunalnu delatnost, iznos sredstava i način ulaganja,

8. Dokaze koje učesnik konkursa treba da podnese,

9. Organ kome se podnose prijave i rok za podnošenje dokumentacije koju podnose učesnici javnog konkursa,

10. Način objavljivanja rezultata konkursa.

Član 7

Javni konkurs sprovodi Komisija od 5 članova i isto toliko zamenika koju imenuje Izvršni organ grada Zaječara.

Komisija iz prethodnog stava ovog člana u svom sastavu obavezno ima 1 diplomiranog ekonomistu, 1 diplomiranog pravnika, a ostali članovi su iz redova stručnjaka u određenoj komunalnoj oblasti.

Član 8

Prijava na javni konkurs obavezno sadrži cenu komunalne usluge.

Uz prijavu iz stava 1. ovog člana podnosi se:

1. Dokaz o registraciji za obavljanje komunalne delatnosti za koju je javni konkurs raspisan,

2. Dokaz o ispunjavanju uslova u pogledu tehničko-tehnološke opremljenosti i organizacione i kadrovske osposobljenosti za obavljanje komunalne delatnosti,

3. Dokaz o ispunjavanju posebnih uslova ukoliko su predviđeni javnim konkursom, gradskom odlukom ili zakonom.

Član 9

Prijave na javni konkurs podnose se Komisiji u zatvorenoj koverti sa naznakom "za javni konkurs" u roku od 15 dana od dana objavljivanja konkursa.

Član 10

Komisija razmatra prispele prijave u roku od 15 dana po isteku roka za podnošenje prijava.

Nepotpune i neblagovremene prijave Komisija neće uzimati u razmatranje.

Prilikom utvrđivanja najpovoljnijeg ponuđača Komisija ceni ispunjenost uslova i Izvršnom organu grada Zaječara daje mišljenje o učesniku konkursa za koga stručno oceni da će svojom tehničkom, organizacionom, kadrovskom osposobljenošću i ponuđenim drugim uslovima poverene poslove obavljati u skladu sa propisanim uslovima.

Stručne, administrativno-tehničke poslove za potrebe rada Komisije obavlja Gradska uprava grada Zaječara - Odeljenje za urbanizam, građevinske i komunalno stambene poslove.

Član 11

Poveravanje obavljanja komunalne delatnosti u smislu člana 4. stav 3. Odluke vrši se na osnovu oglasa o prikupljanju ponuda.

Oglas raspisuje Izvršni organ grada Zaječara, a sprovodi Komisija iz člana 7. Odluke.

Oglas sadrži: naziv organa koji raspisuje oglas, komunalnu delatnost koja se poverava, rok za podnošenje prijava i objavljuje se u sredstvima informisanja i na oglasnoj tabli Skupštine grada Zaječara.

Član 12

Poveravanje obavljanja komunalnih delatnosti neposrednom pogodbom vrši se za obavljanje delatnosti javne rasvete, u seoskim mesnim zajednicama kada one ugovorom povere obavljanje pojedinih komunalnih delatnosti preduzeću, odnosno preduzetniku, ukoliko Skupština grada proceni opravdanost ovakvog načina poveravanja.

Član 13

U slučaju poveravanja obavljanja komunalnih delatnosti iz člana 11. i 12. Komisija iz člana 7. Odluke je dužna da pribavi pregled i stručnu ocenu ponuda od strane specijalizovane organizacije.

III - ODLUČIVANJE O POVERAVANJU OBAVLJANJA KOMUNALNE DELATNOSTI

Član 14

Rešenje o poveravanju obavljanja komunalne delatnosti, donosi Skupština grada Zaječara.

Rešenje iz prethodnog stava objavljuje se u "Službenom listu grada".

IV - UGOVOR O POVERAVANJU OBAVLJANJA KOMUNALNE DELATNOSTI

Član 15

U roku od 15 dana od dana donošenja rešenja o poveravanju obavljanja komunalne delatnosti zaključuje se ugovor između grada i preduzeća, odnosno preduzetnika kome je povereno obavljanje komunalne delatnosti.

Ugovor u ime Grada zaključuje Gradonačelnik.

Član 16

Ugovor o obavljanju komunalne delatnosti zaključuje se na vreme do 5 godina.

Ako preduzeće, ili preduzetnik preuzima obavezu ulaganja sredstava u komunalnu delatnost, ugovor se zaključuje na period do povraćaja uloženih sredstava, ali ne duže od 25 godina.

Član 17

Ugovor o poveravanju obavljanja komunalne delatnosti sadrži: ugovorne strane, datum i mesto zaključenja ugovora, podatke o komunalnoj delatnosti, obimu, rokovima i kvalitetu komunalnih usluga i komunalnih proizvoda, visinu i način ulaganja sredstava, druge uslove za obavljanje određene komunalne delatnosti, vreme na koje se zaključuje ugovor, prava i obaveza ugovornih strana, način naplate cene za komunalne proizvode i usluge, odgovornost za slučaj nekvalitetnog ili po obimu nedovoljnog obezbeđivanja komunalnih proizvoda i usluga, pravne i ekonomske posledice neizvršavanja ili lošeg izvršavanja poslova, odredbe o raskidu ugovora i način vršenja kontrole nad obavljanjem komunalne delatnosti.

V - RASKID UGOVORA PRE ISTEKA VREMENA NA KOJE JE ZAKLJUČEN

Član 18

Ugovor se može raskinuti pre isteka vremena na koje je zaključen sporazumnim raskidom ili otkazom jedne od ugovornih strana.

Sporazumnim raskidom ugovor prestaje da važi po potpisivanju sporazuma o raskidu ugovora.

Ugovor prestaje da važi pre isteka vremena na koje je zaključen otkazom jedne od ugovornih strana pismenim putem, istekom otkaznog roka.

Član 19

Ugovor o poveravanju obavljanja komunalne delatnosti može se raskinuti otkazom jedne od ugovornih strana u sledećim slučajevima:

1. Ako se zbog promenjenih okolnosti koje se nisu mogle predvideti u momentu zaključenja ugovora ne može ostvariti svrha ugovora,

2. Ako se ne preduzimaju potrebne mere za zaštitu, obezbeđenje i održavanje komunalnih objekata,

3. Ako preduzeće ili preduzetnik ne izvršava obaveze ili ne obavlja komunalnu delatnost na način utvrđen ugovorom i gradskom odlukom,

4. Ako preduzeće ili preduzetnik ne postupi po nalogu nadležnog organa Gradske uprave u postupku nadzora,

5. Ako preduzeće, odnosno preduzetnik ne preduzima naložene mere u slučaju poremećaja ili prekida u isporuci komunalnih proizvoda ili pružanju komunalne usluge u slučaju više sile ili štrajka,

6. I u drugim slučajevima predviđenim zakonom.

Član 20

Otkazni rok utvrđuje se ugovorom u trajanju od 30 do 90 dana.

Otkazni rok počinje da teče od momenta prijema pismenog otkaza jedne od ugovornih strana.

U toku otkaznog roka preduzeće, odnosno preduzetnik obavezno je da nastavi sa obavljanjem delatnosti u skladu sa zaključenim ugovorom.

U toku otkaznog roka Izvršni organ grada Zaječara je obavezan da sprovede postupak novog javnog konkursa.

Kada preduzeće, odnosno preduzetnik u toku otkaznog roka ne nastavi obavljanje poverene komunalne delatnosti Skupština grada privremeno poverava obavljanje komunalne delatnosti, neposrednom pogodbom, drugom preduzeću ili preduzetniku, a na teret preduzeća, odnosno preduzetnika kome je vršenje komunalne delatnosti bilo povereno ugovorom.

VI - ODGOVORNOST ZA NEISPUNJENJE UGOVORNIH OBAVEZA

Član 21

U slučaju raskida ugovora otkazom ugovorna strana čijom je krivicom došlo do raskida ugovora, obavezna je da naknadi štetu drugoj ugovornoj strani.

Član 22

U slučaju raskida ugovora obe ugovorne strane imaju obavezu da izvrše primopredaju komunalnih objekata preuzetih prilikom poveravanja obavljanja komunalne delatnosti i da o tome sačine zapisnik.

VII - NAČIN I POSTUPAK POVERAVANJA POJEDINIH POSLOVA IZ OKVIRA KOMUNALNE DELATNOSTI OD STRANE JAVNOG KOMUNALNOG PREDUZEĆA DRUGOM PREDUZEĆU, ODNOSNO PREDUZETNIKU

Član 23

Javno komunalno preduzeće može uz saglasnost Izvršnog organa grada Zaječara, pojedine poslove iz okvira svoje komunalne delatnosti da poveri drugom preduzeću ili preduzetniku na način i postupak utvrđen Odlukom pod uslovom da nisu u funkciji ostvarivanja jedinstva tehničko-tehnološkog sistema.

Član 24

Poslove iz člana 23. ove Odluke Javno komunalno preduzeće poverava u sledećim slučajevima:

1. Kada zbog obima poslova ne može na zadovoljavajući način da obavlja pojedine poslove iz okvira svoje komunalne delatnosti,

2. Kada je ekonomičnije da pojedine poslove iz okvira svoje komunalne delatnosti obavlja drugo preduzeće, odnosno preduzetnik,

3. Kada obavljanje pojedinih poslova iz okvira komunalne delatnosti od strane Javnog komunalnog preduzeća s obzirom na broj korisnika ne bi bilo racionalno na određenom području i

4. U drugim opravdanim slučajevima.

Član 25

Odluku o poveravanju pojedinih poslova iz okvira komunalne delatnosti donosi Upravni odbor Javnog komunalnog preduzeća na predlog direktora ili Nadzornog odbora, na način i po postupku utvrđenom Statutom preduzeća, uz saglasnost Izvršnog organa grada Zaječara.

Član 26

Postupak poveravanja pojedinih poslova iz okvira svoje komunalne delatnosti Javno komunalno preduzeće sprovodi na isti način i pod uslovima utvrđenim članovima od 4. do 10. ove Odluke.

Odluku o najpovoljnijem ponuđaču donosi Upravni odbor Javnog komunalnog preduzeća, uz saglasnost Izvršnog organa grada Zaječara.

Kontrolu nad sprovođenjem ugovora vrši Upravni odbor Javnog komunalnog preduzeća.

VIII - KONTROLA OBAVLJANJA POVERENIH KOMUNALNIH DELATNOSTI

Član 27

Preduzeće, odnosno preduzetnik kome je povereno obavljanje komunalne delatnosti, dostavlja Skupštini grada Zaječara godišnji izveštaj o svom radu.

Član 28

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove Odluke vrši Gradska uprava Zaječara - Odeljenje za urbanizam, građevinske i komunalno stambene poslove.

Član 29

Gradska uprava Zaječara - Odeljenje za urbanizam, građevinske i komunalno stambene poslove u vršenju nadzora ovlašćeno je da:

- Kontroliše da li je organizaciona i kadrovska osposobljenost preduzeća i preduzetnika u skladu sa propisanim i ugovorenim uslovima,

- Prati i kontroliše izvršenje ugovora o poveravanju obavljanja komunalne delatnosti i o uočenim nepravilnostima i propustima obaveštava Izvršni organ grada i Gradsku skupštinu,

- Kontroliše preduzimanje operativnih namera i izvršenje minimuma procesa rada u zakonom utvrđenim slučajevima,

- Kontroliše sprovođenje utvrđenog reda prvenstva u isporuci komunalnih proizvoda i pružanju komunalne usluge,

- Naloži preduzeću, odnosno preduzetniku otklanjanje nedostataka u određenom roku,

- Predlaže Skupštini grada Zaječara raskid ugovora pre isteka vremena na koje je zaključen ukoliko oceni da su ispunjeni uslovi iz člana 19. ove Odluke.

Član 30

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o uslovima i načinu poveravanja obavljanja komunalnih delatnosti na teritoriji opštine Zaječar ("Sl. list opština", br. 16/98, 18/98, 14/02, 7/05 i 6/07).

Član 31

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopuni
Odluke o uslovima i načinu poveravanja obavljanja komunalnih delatnosti na teritoriji grada Zaječara

("Sl. list grada Zaječara", 12/2009)

Član 3

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u "Službenom listu grada Zaječara".