ODLUKA
O OSNIVANJU JAVNOG KOMUNALNOG PREDUZEĆA "PARKING SERVIS" POŽAREVAC

("Sl. glasnik opštine Požarevac", br. 4/2006 i "Sl. glasnik grada Požarevca", br. 1/2009)

Član 1

Grad Požarevac osniva Javno komunalno preduzeće "Parking servis" Požarevac kome se poverava na upravljanje, korišćenje i održavanje javnih prostora za parkiranje motornih vozila, kao i odnošenje i čuvanje nepropisno parkiranih vozila sa javnih površina, izdvajanjem iz Javnog preduzeća Direkcija za izgradnju opštine Požarevac.

Fir­ma osnivača je: Grad Požarevac.

Sedište osnivača je u Požarevcu, ulica Drinska broj 2.

Član 2

Javno preduzeće će poslovati pod imenom: Javno komunalno preduzeće "Parking servis" Požarevac.

Sedište javnog preduzeća je u Požarevcu, ulica Lole Ribara broj 2.

Član 3

De­lat­nost javnog preduzeća je:

- 63214 - usluge u drumskom saobraćaju.

Javno preduzeće ima i dopunske delatnosti koje se uređuju Statutom, u saglasnosti sa osnivačem.

Član 4

Osnivački ulog Grada Požarevca čini osnovni kapital Javnog komunalnog preduzeća "Parking servis".

Osnivački kapital sadržan u sredstvima je i deo državnog kapitala koji se prenosi na upravljanje i korišćenje Javnom komunalnom preduzeću "Parking servis", a čija će nominalna vrednost biti utvrđena prilikom popisa imovine i sredstava koja se izdvaja iz Javnog preduzeća Direkcija za izgradnju opštine Požarevac na dan 31.05.2006. godine.

Osnivački kapital može činiti jednokratni deo unosa sredstava iz budžeta Grada Požarevca za 2006. godinu.

Član 5

Grad, kao osnivač, propisuje, uređuje i u granicama svojih obaveza i odgovornosti obezbeđuje uslove za obavljanje komunalne delatnosti iz člana 1. ove odluke.

Član 6

Javno komunalno preduzeće "Parking servis" je dužno da svoj rad i poslovanje organizuje na način kojim se obezbeđuje trajnost, kontinuitet u obavljanju delatnosti iz člana 1. ove odluke; potre­ban obim i kvalitet obavljanja registrovane komunalne delatnosti za područje Grada Požarevca; unapređenje i razvoj delatnosti; zaštita objekata i sredstava za rad.

Član 7

Materijalne uslove za delatnost javnog preduzeća obezbeđuje javno preduzeće prodajom svojih usluga na tr­žištu.

Član 8

Javno preduzeće ima svojstvo pravnog lica.

Javno preduzeće za svoje obaveze odgovara celokupnom svojom imovinom.

Član 9

Za svaku kalendarsku godinu javno preduzeće donosi godišnji program poslovanja i finansijski plan.

Godišnji program poslovanja iz stava 1. ovog člana posebno utvrđuje planirane izvore prihode i pozicije rashoda po namenama, elemente za celovito sagledavanje politike za obračun zarada i zaposlenosti u preduzeću, kriterijume za korišćenje sredstava za pomoć, kao i kriterijume za određivanje naknada za rad upravnog i nadzornog odbora.

Na program poslovanja i finansijski plan javnog preduzeća saglasnost daje osnivač.

Član 10

Organi javnog preduzeća su:

1. Upravni odbor, kao organ upravljanja;

2. direktor, kao organ poslovođenja; i

3. Nadzorni odbor, kao organ nadzora.

Član 11

Or­gan upravljanja javnog preduzeća je Upravni odbor koji ima predsednika, zamenika i pet članova koje imenuje i razrešava Skupština grada Požarevca i to:

- četiri člana iz reda stručnjaka afirmisanih u oblasti iz delatnosti javnog preduzeća i

- tri člana iz reda zaposlenih u javnom preduzeću.

Mandat članova Upravnog odbora traje četiri godine sa pravom ponovnog izbora.

Član 12

Upravni odbor javnog preduzeća:

1. utvrđuje poslovnu politiku;

2. odlučuje o statusnim promenama;

3. usvaja izveštaje o poslovanju preduzeća i godišnji obračun;

4. donosi statut;

5. donosi odluku o usvajanju plana razvoja i programa rada, uz saglasnost osnivača;

6. donosi investicione odluke;

7. donosi odluku o promeni imena i sedišta preduzeća uz saglasnost osnivača;

8. i vrši druge poslove utvrđene aktom o osnivanju i statutom.

Član 13

Direktora javnog preduzeća imenuje i razrešava osnivač.

Mandat direktora traje četiri godine sa pravom ponovnog izbora.

Direktor predstavlja i zastupa javno preduzeće, organizuje i rukovodi procesom rada i vodi poslovanje javnog preduzeća, samostalno donosi odluke i odgovara za zakonitost rada javnog preduzeća, predlaže osnove poslovne politike, program rada i plana razvoja i preduzima mere za njihovo sprovođenje, izvršava odluke Upravnog odbora i donosi pravilnik o sistematizaciji radnih mesta i vrši druge poslove određene zakonom i statutom javnog preduzeća.

Član 14

Nadzorni odbor javnog preduzeća ima predsednika i četiri člana koje ime­nuje i razrešava Skupština grada Požarevca i to:

- predsednika i dva člana iz reda stručnjaka afirmisanih u oblasti iz delatnosti javnog preduzeća; i

- dva člana iz reda zaposlenih u javnom preduzeću.

Mandat člana Nadzornog odbora traje četiri godine sa pravom ponovnog izbora.

Član 15

Nadzorni odbor:

1. vrši nadzor nad poslovanjem javnog preduzeća, pregleda godišnje i periodične izveštaje o radu i obračune sredstava, kao i odluke o raspodeli dobiti i ulaganju kapitala; i

2. obaveštava Upravni odbor javnog preduzeća o rezultatima nadzora.

Član 16

Upravni i Nadzor­ni odbor za svoj rad odgovaraju Skupštini grada Požarevca, a direktor javnog preduzeća Upravnom odboru i Skupštini grada Požarevca.

Član 17

U slučaju poremećaja u poslovanju javnog preduzeća, osnivač može preduzeti mere kojima će se obezbediti uslovi za nesmetano funkcionisanje rada javnog preduzeća. Ova pitanja bliže se određuju zakonom i statutom javnog preduzeća.

Član 18

U svom poslovanju javno preduzeće je dužno da se pridržava svih pozitivnih propisa koji se odnose na zaštitu životne sredine.

Član 19

Upravni odbor javnog preduzeća donosi statut javnog preduzeća i dostavlja ga Skupštini grada Požarevca radi davanja saglasnosti, u roku od 30 dana od dana imenovanja Upravnog odbora.

Član 20

Osnivač razmatra godišnji izveštaj o radu i program rada javnog preduzeća, prati ostvarivanje programske orijentacije i može doneti odluku o prestanku rada javnog preduzeća.

U slučaju iskazanog gubitka u poslovanju javnog preduzeća u tekućoj godini osnivač vrši verifikaciju mandata direktora i članova Upravnog odbora javnog preduzeća za dalji rad.

Član 21

Javno preduzeće Direkcija za izgradnju opštine Požarevac će poslove upravljanja, korišćenja i održavanja javnih parkirališta i poslove uklanjanja nepropisno parkiranih vozila koja ometaju kolski i pešački saobraćaj i oštećuju javne površine obavljati do početka rada Javnog preduzeća "Parking servis" Požarevac.

Član 22

Danom osnivanja Javnog komunalnog preduzeća "Parking servis" Požarevac sistematizacija radnih mesta popunjava se prvenstveno preuzetim radnicima iz Javnog preduzeća Direkcija za izgradnju opštine Požarevac koji su obavljali poslove na održavanju i upravljanju javnih parkirališta, kao i na poslovima uklanjanja nepropisno parkiranih vozila na javnim površinama ili na drugim poslovima u JP Direkcija za izgradnju opštine Požarevac u trenutku donošenja ove odluke.

Član 23

Za početak rada novoformiranog Javnog komunalnog preduzeća "Parking servis" Požarevac u 2006. godini (zarade zaposlenih i materijalni troškovi) koristiće se adekvatni deo sredstava finansijskog plana JP Direkcije za izgradnju opštine Požarevac za 2006. godinu.

Ukoliko postoji potreba finansijske pomoći za nesmetani rad javnog preduzeća sredstva će se obezbediti odlukom o budžetu opštine Požarevac za 2007. godinu, nakon čega osnivač neće imati finansijske obaveze prema ovom javnom preduzeću.

Član 24

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama
Odluke o osnivanju Javnog komunalnog preduzeća "Parking servis" Požarevac

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 1/2009)

Član 7

Upravni odbor Javnog komunalnog preduzeća je u obavezi da uskladi odredbe Statuta preduzeća sa odredbama ove odluke, u roku od 30 dana od stupanja na snagu iste.

Skupština grada Požarevca daje saglasnost na Statut.

Član 8

Ostale odredbe odluke ostaju neizmenjene.

Član 9

Zadužuje se Komisija za propise da utvrdi prečišćeni tekst odluke.

Član 10

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o osnivanju Javnog komunalnog preduzeća "Parking servis" Požarevac ("Službeni glasnik grada Požarevca", broj 3/2008).

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".