ODLUKA
O ČIŠĆENJU I UKLANJANJU SNEGA NA TERITORIJI GRADA NOVOG PAZARA

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 2/2009)

Član 1

Ovom Odlukom propisuju se obaveze i mere za čišćenje i uklanjanje snega i ledenih naslaga na teritoriji grada Novog Pazara.

Član 2

O čišćenju i uklanjanju snega sa javnih i drugih površina dužni su da se staraju pravna lica i građani kao i vlasnici odnosno korisnici zgrada i javnih površina.

Član 3

Čišćenje snega i uklanjanje leda sa kolovoza, gradskih saobraćajnica i lokalnih puteva na teritoriji grada Novog Pazara, vrši Javno komunalno preduzeće "Čistoća" Novi Pazar ili drugo preduzeće kome se poslovi povere.

Čišćenje i uklanjanje snega i leda sa trotoara, parking prostora, trgova, ulica, skverova parkovskih staza i drugih javnih površina osim čišćenja snega i uklanjanja leda sa površina koje spadaju u obavezu građana i drugih pravnih lica, vrši JKP "Čistoća" Novi Pazar.

Čišćenje i uklanjanje snega i leda sa trotoara pored i ispred stambenih zgrada i poslovnih zgrada, pomoćnih i privremenih objekata, prodavnica, zanatskih radnji, kioska, perona, parkinga i sl. površina vrše korisnici odnosno vlasnici ovih objekata u širini 5 m a u dužini svog objekta.

Čišćenje i uklanjanje snega i leda sa trotoara pored dvorišta porodičnih stambenih zgrada, ispred građevinskih objekata i objekata u izgradnji vrše vlasnici, odnosno korisnici u širini 5 m.

Član 4

JP "Zavod za urbanizam, izgradnju i uređenje opštine Novi Pazar", donosi Program zimskog održavanja grada. Saglasnost na program daje Gradsko veće grada Novog Pazara uz prethodno pribavljeno mišljenje nadležnog organa za komunalne poslove Gradske uprave grada Novog Pazara.

Program se donosi svake godine, najkasnije do 15. oktobra za narednu godinu.

Član 5

Čišćenje snega sa gradske saobraćajnice i lokalnih puteva vrši se kada njegova debljina pređe 10 cm u rastresitom stanju, a 5 cm na trotoarima u rastresitom stanju.

Sneg sa trotoara i drugih javnih površina osim kolovoza sakuplja se odmah na gomile, pri čemu se mora paziti da se oluci i slivnici ne zatrpavaju, kako bi se omogućio normalan tok atmosferske vode, da se ne ometa prolaz pešaka a najmanje rastojanje između gomila je 15 m.

Sneg sa trotoara smešta se na ivicu trotoara ako su trotoari nedovoljno široki na kolovoz pored ivičnjaka.

Sneg sa gomila uklanja se na mesto koje odredi komunalna inspekcija, odmah po sakupljanju.

Sneg i led sa trotoara i ispred stambenih zgrada, gde fizička lica ne mogu ukloniti sneg i led sa trotoara usled bolesti i starosti, čišćenje će izvršiti JKP "Čistoća" Novi Pazar, po rešenju nadležne inspekcije.

Član 6

Zabranjuje se rasturanje i bacanje snega i leda iz dvorišta porodičnih stambenih zgrada i sa sakupljenih gomila na trotoar i kolovoz.

Zabranjeno je sankati se i klizati na ulicama i putevima.

Član 7

Vlasnici i korisnici stambenih zgrada u svojini građana, kao i korisnici zgrada u državnoj svojini neposredno su odgovorni za uklanjanje snega sa trotoara, ispred zgrade i pristupnog puta do zgrade.

Član 8

O uklanjanju snega sa krova stambenih zgrada u državnoj svojini, stara se kućni savet ili skupština stanara, u slučaju da sneg predstavlja opasnost za prolaznike, bezbednost stanara i drugih lica ili same zgrade.

O uklanjanju snega sa krovova zgrade u svojini građana ili poslovnih objekata, staraju se vlasnici odnosno korisnici.

Pri uklanjanju snega i leda sa krovova zgrade mora se voditi računa o bezbednosti prolaznika i drugih učesnika u saobraćaju, i da se ne oštete električne i druge instalacije, kao i zelenilo (sadnice).

Sneg i led uklonjen sa krovova ako nije u dvorištu zgrade, deponuje se ispred zgrade tako da se ne ometa saobraćaj na kolovozu, i prolaz pešaka na trotoaru.

Član 9

Ukoliko se ne izvrše obaveze predviđene ovom Odlukom, Komunalna inspekcija će rešenjem narediti izvršenje obaveze iz ove Odluke na teret pravnih odnosno fizičkih lica odnosno korisnika neizgrađenog zemljišta koje su bile dužne da postupe po odredbama ove Odluke.

Član 10

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši Komunalna inspekcija.

Ova Odluka je sastavni deo Odluke o komunalnom uređenju.

KAZNENE ODREDBE

Član 11

Novčanom kaznom u iznosu od 20.000 dinara do 100.000 dinara kazniće se pravno lice ako ne izvrši obaveze ili postupi suprotno odredbi člana 3. stav 1, 2, 3, člana 4, člana 5, . člana 6. i člana 7. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 25.000 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu zbog prekršaja iz ovog člana.

Član 12

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 70.000 dinara kazniće se preduzetnik (vlasnik samostalne, trgovinske i druge radnje, zanatske radionice, servisa i sl.) ako ne izvrši obaveze iz člana 3. stav 3. ove Odluke.

Član 13

Novčana kazna koja se naplaćuje na licu mesta za fizičko i odgovorno lice propisuje se u fiksnom iznosu od 2.500 dinara.

Fizičko i odgovorno lice kazniće se u iznosu propisanim ovim članom ukoliko postupi suprotno odredbi člana 3, člana 6. i člana 7. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 dinara na licu mesta kazniće se preduzetnik ako učini prekršaj iz člana 3. ove odluke.

Član 14

Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku" grada Novog Pazara.

Član 15

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi, Odluka o čišćenju i uklanjanju snega na teritoriji opštine Novi Pazar, objavljena u Službenom glasniku br. 19/92, i Odluka o izmeni i dopuni odluke o čišćenju i uklanjanju snega na teritoriji opštine Novi Pazar objavljena u Službenom glasniku opštine Novi Pazar br. 7/95 od 27.03.1995. god.