ZAKLJUČAK
O USVAJANJU AKCIONOG PLANA ZA SPROVOĐENJE NACIONALNE STRATEGIJE ODRŽIVOG RAZVOJA ZA PERIOD OD 2009. DO 2017. GODINE

("Sl. glasnik RS", br. 22/2009)

1. Usvaja se Akcioni plan za sprovođenje Nacionalne strategije održivog razvoja za period od 2009. do 2017. godine, koji je odštampan uz ovaj zaključak i čini njegov sastavni deo.

2. Ovaj zaključak objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

AKCIONI PLAN
ZA SPROVOĐENJE NACIONALNE STRATEGIJE ODRŽIVOG RAZVOJA ZA PERIOD OD 2009. DO 2017. GODINE

 

I UVOD

Akcionim planom za sprovođenje Nacionalne strategije održivog razvoja (u daljem tekstu: Akcioni plan) utvrđuju se mere i/ili aktivnosti za sprovođenje Nacionalne strategije održivog razvoja Republike Srbije (u daljem tekstu: Strategija) koju je Vlada usvojila 9. maja 2008. godine. Akcioni plan se odnosi na ceo period na koji se odnosi Strategija, odnosno na period od 2009. do 2017. godine.

Ovim akcionim planom na osnovu ciljeva utvrđenih Strategijom, definisane su:

1) specifične mere i/ili aktivnosti za sprovođenje Strategije;

2) nadležne institucije i partneri u sprovođenju mera i/ili aktivnosti;

3) rokovi za sprovođenje mera i/ili aktivnosti;

4) ukupni troškovi sprovođenja mera i/ili aktivnosti i izvori finansiranja.

1) Specifične mere i/ili aktivnosti za sprovođenje Strategije definisane su za svaki od specifičnih ciljeva utvrđenih Strategijom, imajući u vidu viziju održivog razvoja Republike Srbije, kao i nacionalne prioritete i principe Strategije. Kako se Akcioni plan odnosi na ceo period na koji se odnosi Strategija, specifične mere i/ili aktivnosti definisane su sa različitim stepenom operacionalizacije. U principu stepen operacionalizacije je detaljniji za mere i/ili aktivnosti koje su utvrđene u prve tri godine sprovođenja Akcionog plana, dok je za mere i/ili aktivnosti koje imaju dugoročniji karakter ili je njihovo sprovođenje utvrđeno posle prve tri godine, stepen operacionalizacije mnogo opštiji. Za sve definisane mere i/ili aktivnosti nadležne institucije će razviti detaljne projekte neophodne za njihovo sprovođenje.

2) Strategijom je definisan institucionalni okvir za njeno sprovođenje, što predstavlja osnov za definisanje nadležnosti za sprovođenje specifičnih mera i/ili aktivnosti u ovom akcionom planu. Za svaku od mera i/ili aktivnosti u ovom akcionom planu definisane su nadležne institucije i partneri u sprovođenju. Imajući u vidu kompleksnost definisanih mera i/ili aktivnosti, kao i činjenicu da su multidisciplinarnost ciljeva, kao i koncept održivog razvoja višedimenzionalni, veoma mali broj mera i/ili aktivnosti može se sprovesti kroz delovanje samo jedne nadležne institucije, tako da je za najveći deo mera i/ili aktivnosti utvrđeno partnersko delovanje više institucija ili organizacija. Ukoliko to nije posebno istaknuto, prvoimenovana institucija se smatra nosiocem sprovođenja specifičnih mera i/ili aktivnosti, odnosno nadležnom institucijom, dok su ostale navedene institucije partneri u sprovođenju. Za određeni broj mera i/ili aktivnosti potrebno je istovremeno i simultano dejstvo svih zainteresovanih strana u društvu, što je posebno naglašeno u Akcionom planu.

Sprovođenje mera i/ili aktivnosti utvrđenim ovim akcionim planom povereno je institucijama i organizacijama koje su definisane u Strategiji u poglavlju "Institucionalni okvir". To nikako ne znači da jedino ove institucije i organizacije treba da sprovode definisane mere i/ili aktivnosti. Održivi razvoj jedne zemlje ne može se uspešno sprovoditi ukoliko u sve aktivnosti sprovođenja ne budu uključena sva tri sektora: javni, civilni i privatni, ali i građani kao pojedinci. Zbog toga se mora naglasiti da se u ovom akcionom planu kod najvećeg broja mera i/ili aktivnosti nadležne institucije i partneri u sprovođenju, smatraju odgovornim institucijama za planiranje, koordinaciju i praćenje sprovođenja specifičnih mera i/ili aktivnosti i da će ove mere i/ili aktivnosti uključivati širi spektar zainteresovanih strana. Posebno se mora naglasiti učešće udruženja građana (u daljem tekstu: udruženja), kao neophodan preduslov za uspešno sprovođenje mera i/ili aktivnosti. U Akcionom planu udruženja su navedena kao partneri u sprovođenju mera i/ili aktivnosti kod kojih se one mogu smatrati neposredno odgovornim za planiranje, sprovođenje i nadgledanje mera i/ili aktivnosti, ali se očekuje njihovo puno učešće i u sprovođenju čitavog niza drugih mera i/ili aktivnosti.

3) Za svaku od utvrđenih mera i/ili aktivnosti definisani su rokovi za sprovođenje. Neke mere i/ili aktivnosti, koje su deo postojećih akcionih planova drugih sektorskih strategija, započete su još u 2008. godini, kako i stoji u Akcionom planu. Takođe, neke mere i/ili aktivnosti su definisane kao kontinuirane, jer će njihovo sprovođenje trajati tokom perioda za koji su Strategija i Akcioni plan definisani.

4) Akcionim planom su definisani izvori finansiranja sprovođenja Strategije. Gde je to bilo moguće, jasno su naznačeni izvori finansiranja iz budžeta Republike Srbije dok su sredstva autonomnih pokrajina i jedinica lokalnih samouprava, namenska sredstva fondova Republike Srbije, kao i sredstva iz sopstvenih prihoda, donacija, i sredstva privrednih subjekata definisana kao "ostala sredstva". Za većinu utvrđenih mera i/ili aktivnosti u ovom akcionom planu, odnosno gde god je to bilo moguće izraziti, definisani su godišnji ili ukupni troškovi sprovođenja u dinarima ili evrima.

Strategijom su definisane veze sa postojećim strateškim i planskim dokumentima na nivou Republike Srbije, sa kojima je Strategija usklađena. Imajući u vidu da je Strategija multisektorski strateški dokument i da je jedan od uslova za njenu uspešnu primenu usaglašenost sa ostalim (sektorskim) strategijama i planovima, kao i da je koncept održivog razvoja baziran na integraciji svih komponenti razvoja, u ovom akcionom planu definisane su i one mere i/ili aktivnosti koje su već deo postojećih (sektorskih) akcionih planova, a bitne su sa stanovišta održivosti. Kod definisanja specifičnih mera i/ili aktivnosti u ovom akcionom planu svuda gde je to neophodno ukazano je na vezu sa drugim strateškim i planskim dokumentima kroz opis mere i/ili aktivnosti.

Ovim akcionim planom nisu posebno definisani ishodni indikatori, imajući u vidu da je okvir za praćenje sprovođenja sa indikatorima definisan u tekstu Strategije. Takođe kao poseban deo tabele nisu definisani ni procesni indikatori za svaku od utvrđenih mera i/ili aktivnosti. Za to postoji više razloga. Određeni broj mera i/ili aktivnosti ima kontinuirani karakter i nije moguće definisati procesne indikatore. Za određeni broj mera i/ili aktivnosti procesni indikatori su definisani samim opisom mere i/ili aktivnosti. Postoji takođe i određeni broj mera i/ili aktivnosti za koje je u daljem postupku sprovođenja Strategije neophodno dodatno definisati jedan ili više pokazatelja uspešnosti, koji će zavisiti od načina sprovođenja. Procesni indikatori za mere i/ili aktivnosti čije je sprovođenje predviđeno u 2009. i 2010. godini biće definisani u posebnom aktu.

Koordinaciju sprovođenja Akcionog plana vršiće Kabinet potpredsednika Vlade za evropske integracije koji je nadležan za sprovođenje Strategije, do osnivanja Kancelarije za održivi razvoj čije formiranje je utvrđeno Strategijom.

Skraćenice koje se koriste u tekstu Akcionog plana imaju sledeće značenje:

AE - Agencija za energetiku;

AEE - Agencija za energetsku efikasnost;

AOD - Agencija za osiguranje depozita;

AP - Agencija za privatizaciju;

APok - Autonomna Pokrajina;

AR - Agencija za reciklažu;

ATS - Akreditaciono telo Srbije;

BAT - Best Available Technology / najbolja raspoloživa tehnologija;

BDP - bruto domaći proizvod;

BEP - Best environmental practice / najbolja praksa po životnu sredinu;

GVE - granična vrednost emisije;

GEF - Global environmental facility / finansijski program Svetske banke namenjen podršci zaštite životne sredine;

GHG - Greenhouse gasses / gasovi sa efektom "staklene bašte";

GMO - genetski modifikovani organizmi;

Dir. - Direktiva EU;

EBRD - European Bank for Reconstruction and Development / Evropska banka za obnovu i razvoj;

ECD - European Commission Delegation / Delegacija Evropske komisije;

EIB - European Investment Bank / Evropska investiciona banka;

ESCO - Energy Service Company / kompanije za pružanje usluga u energetici, koje razvijaju, izvode i finansiraju tržišno zasnovane projekte energetske efikasnosti;

EPS - Elektroprivreda Srbije;

EMS - Elektromreža Srbije;

EU - Evropska unija;

ZZPS - Zavod za zaštitu prirode Srbije;

ZIS - Zavod za intelektualu svojinu;

ZJZ - Zavodi za javno zdravlje;

ZS - Zdravstvene službe;

ZUOV - Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja;

IZ - Institut za zemljište;

IZJZ - Instituti / zavodi za javno zdravlje;

IKT - informaciono komunikacione tehnologije;

IR - istraživanja i razvoj;

ISS - Institut za standardizaciju Srbije;

ILO - International Labour Organization / Međunarodna organizacija rada;

IOM - International Organization for Migration / Međunarodna organizacija za migracije;

IPA - Instrument for pre-accession assistance / Pretpristupni fondovi;

IPCC - Intergovernmental Panel on Climate Change / Međudržavni panel o klimatskim promenama;

IPPC - Integrated Prevention and Pollution Control / integrisano sprečavanje i kontrola zagađivanja životne sredine;

JVP - Javna vodoprivredna preduzeća;

JKP - Javna komunalna preduzeća;

JLS - jedinice lokalne samouprave;

JNZ - jedinstvena nomenklatura zanimanja;

JP - Javna preduzeća;

KOR - Kancelarija za održivi razvoj;

KORNP - Kancelarija za održivi razvoj nerazvijenih područja;

KEI - Kancelarija za evropske integracije;

MV - Ministarstvo vera;

MD - Ministarstvo za dijasporu;

MDULS - Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu;

MERR - Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja;

MŽSPP - Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja;

MZ - Ministarstvo zdravlja;

MI - Ministarstvo za infrastrukturu;

MK - Ministarstvo kulture;

MKiM - Ministarstvo za Kosovo i Metohiju;

MLJMP - Ministarstvo za ljudska i manjinska prava;

MNTR - Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj;

MO - Ministarstvo odbrane;

MOS - Ministarstvo omladine i sporta;

MP - Ministarstvo pravde;

MPr - Ministarstvo prosvete;

MPŠV - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede;

MRE - Ministarstvo rudarstva i energetike;

MRSP - Ministarstvo rada i socijalne politike;

MSP - Ministarstvo spoljnih poslova;

MSP - Mala i srednja preduzeća;

MTID - Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo;

MTU - Ministarstvo trgovine i usluga;

MUP - Ministarstvo unutrašnjih poslova;

MF - Ministarstvo finansija;

MHE - Male hidroelektrane do 10 MW;

NBS - Narodna banka Srbije;

NI - Nauka i istraživanja;

NIO - Naučno-istraživačke organizacije;

NIS - Naftna industrija Srbije;

NKMZ - Nacionalna komisija za mentalno zdravlje;

NLMRZ - Nacionalna laboratorija za zemljište i mineralne resurse;

NP - Nacionalni parkovi;

NRA - Nacionalna radiodifuzna agencija;

NSZ - Nacionalna služba za zapošljavanje;

NSR - Nacionalni savet Roma;

NOx - azotni oksidi;

NUTS - NUTS klasifikacija / nomenklatura teritorijalnih statističkih jedinica;

OIE - obnovljivi izvori energije;

PIJZ - Poverenik za informacije od javnog značaja;

PKS - Privredna komora Srbije;

PSZŽS - Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine;

PCB - Polychlorinated biphenyl / polihlorovani bifenili;

RAPP - Republička agencija za prostorno planiranje;

RAS - Republička agencija za stanovanje;

RGZ - Republički geodetski zavod;

RZII - Republički zavod za informatiku i internet;

RZJZ - Republički zavod za javno zdravlje;

RZR - Republički zavod za razvoj;

RRA - Republička radiodifuzna agencija;

RS - Republika Srbija;

RZS - Republički zavod za statistiku;

RHMZ - Republički hidrometeorološki zavod;

SB - Svetska banka;

SEPA - Agencija za zaštitu životne sredine;

SIEPA - Agencija za promociju izvoza;

SIDA - Swedish International Development Cooperation Agency / Švedska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju;

SKGO - Stalna konferencija gradova i opština;

SMZ - Službe mentalnog zdravlja;

SRP - Savet za ravnopravnost polova Vlade Republike Srbije;

SS - Socijalne službe;

SU - Stručna udruženja;

TE - Termo elektrane;

TNG - tečni naftni gas;

TO - Toplane;

TOS - Turistička organizacija Srbije;

UNDP - United Nations Development Programme / Program za razvoj Ujedinjenih nacija;

UNICEF - United Nations Children’s Fund / Fond Ujedinjenih nacija za decu;

UNFCCC - United Nations Framework Convention on Climate Change / Okvirna konvencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama;

Udruženja - Udruženja građana;

URR - Uprava za rodnu ravnopravnost;

Fond - Fond za zaštitu životne sredine Republike Srbije;

HE - Hidro elektrane;

CORINAIR - Core Inventory of Air Emissions / osnovni inventar emisija u vazduh;

CO2 - ugljendioksid;

WHO - World Health Organization / Svetska zdravstvena organizacija.

 

II PLAN AKTIVNOSTI

 

1. PRIVREDA REPUBLIKE SRBIJE - ODRŽIVOST ZASNOVANA NA ZNANJU

1.1. Kakva je ekonomija potrebna Republici Srbiji

 

Ciljevi

Aktivnosti/mere

Nadležna institucija i partneri u sprovođenju

Rok za primenu

Ukupni troškovi

Izvori finansiranja

1.1.1. Održiva ekonomija

1. Usklađivanje potrošnje sa rezultatima proizvodnje i produktivnosti rada, odnosno sa mogućnostima alimentiranja budžeta Republike Srbije.

MF, MERR, MRSP

Kontinuirano

 

 

2. Nastavak reforme javnih finansija:
- Smanjivanje poreskog opterećenja privrede i građana tako da javni rashodi ne prelaze 40% BDP;
- Proširivanje poreske osnovice na sve aktivnosti.

MF

2014.

 

 

3. Fiskalna ravnoteža:
- Uravnoteženje fiskalnih prihoda i rashoda;
- Prelazak na dugoročno suficitarno finansiranje budžeta.

MF

2012.
2014.

 

 

4. Održivo upravljanje eksternim i unutrašnjim dugom:
- Svođenje učešća ukupnog javnog duga do 30% BDP;
- Ukupnog eksternog duga do 60% BDP;
- Javnog eksternog duga na 15% BDP;
- Kontrola dužničkog opterećenja po zaposlenom (do 5 prosečnih mesečnih zarada) i po stanovniku (do 10% godišnjeg dohotka per capita).

MF, NBS, privreda - preduzeća i banke

2017.
2015.
2015.
2010.

 

 

5. Smanjivanje deficita tekućeg računa na nivo:
- Ispod 10% BDP.

MF, NBS, MERR, privreda - preduzeća i banke

2014.

 

 

6. Ostvarivanje cenovne stabilnosti:
- Permanentno smanjivanje inflacije na niži nivo;
- Ispod 4% godišnje.

NBS, MTU, MF

Kontinuirano
2010.
2012.

 

 

1.1.2. Privreda zasnovana na znanju

1. Ostvarivanje materijalnih i tehničkih uslova za što šire korišćenje znanja kao javnog dobra:
- Uvođenje e-uprave:
- na republičkom nivou,
- na lokalnom nivou;
- Unapređenje infrastrukture za korišćenje brzog interneta;
- Bitno poboljšanje uslova za kvalitetni prenos signala mobilne telefonije; - Umanjivanje poreza na transfer tehnologije i "know how";
- Formiranje i primena adresnog koda u Srbiji.

MTID, MNTR, MF, MERR, Telekom, univerziteti, škole, naučni instituti, udruženja

Kontinuirano

2.000.000 din

Budžet RS (Sredstva namenjena za izradu strategije razvoja širokopojasnog pristupa)

2. Uvođenje standarda neophodnog nivoa znanja za funkcionisanje privrede:
- Utvrđivanje neophodne stručne strukture zaposlenih u tehnološki intenzivnim kompanijama;
- Omogućavanje boljeg sistema obrazovanja uz rad;
- Izjednačavanje standarda za ispunjavanje stručnih uslova rada u privatnom i javnom sektoru;
- Identifikacija domaćih potencijala tradicionalnih znanja, tehnika i zanata.

MERR, MNTR, MRSP, ZIS, MPr

2009.
2010.
2009.

60.000.000 din.
1.000.000 din

Agencija za razvoj MSP
NSZ

3. Obrazovanje o ekonomiji znanja i o mogućnostima razvoja privrede zasnovane na znanju:
- Obrazovanje i seminari za poljoprivredno stanovništvo;
- Regionalni seminari o ekologiji, resursima i održivom razvoju;
- Podizanje informatičke pismenosti radne populacije;
- Unapređenje kvaliteta opšteg obrazovnog sistema;
- Razvoj savetodavnih službi u poljoprivredi;
- Uspostavljanje institucionalnog monitoringa za praćenje razvoja ekonomije zasnovane na znanju.

MPr, MŽSPP, MNTR, MTID, MPŠV, SB, udruženja

2010.
2009 - 2010.
Kontinuirano
2012.
2015.
2012.

 

Veza sa 3.3.4.4.

4. Poboljšanje kapaciteta medijskog sistema i unapređenje kulture sadržajima o ekonomiji znanja:
- Kvalitativno popravljanje sadržaja ekonomije znanja u okviru programa medijskog nacionalnog servisa;
- Široko medijsko i kulturno promovisanje ekonomije zasnovane na znanju;
- Uspostavljanje sistemskog monitoringa za praćenje sadržaja ekonomije zasnovane na znanju u medijima;
- Promocija domaćih resursa znanja.

MK, MTID, RRA, mediji, strukovna udruženja

Kontinuirano
2010.
2012.

 

 

1.1.3. Ekspanzija trećeg sektora

1. Podsticanje održivog razvoja sektora usluga poreskim stimulacijama.

MF

2012.

 

 

2. Ekonomska rekonstrukcija i racionalizacija državne uprave:
- Reorganizacija sistema javnih usluga;
- Podizanje kvaliteta javnih usluga.

MDULS u saradnji sa ostalim nadležnim ministarstvima

2010.

 

 

3. Podsticaj razmene informacija, obrazovanja i znanja kao faktora proizvodnje:
- Organizacija stručnih skupova i istraživanja o razvoju trećeg sektora;
- Međunarodna saradnja u ovoj oblasti.

MNTR, ZIS

Kontinuirano

2009.
725.000 EUR
451.000 EUR
2009 - 2012.
3.144.000 EUR
4.747.000 EUR


Budžet RS
Ostala sr.

Budžet RS
Ostala sr.

4. Restrukturiranje javnog i društvenog sektora privrede u pravcu jačanja trećeg sektora, posebno onog njegovog dela sa najvećim učešćem znanja.

MERR, MNTR, AP

2012.

 

 

5. Unapređenje kapaciteta infrastrukture:
- Saobraćaja;
- Telekomunikacija;
- Vodosnabdevanja;
- Energetskog sistema;
- Komunalnog sistema;
- Poštanskog sistema.

MI, MRE, MTID, MERR, JLS

Kontinuirano

4.000.000 din
godišnje

Budžet RS

1.1.4. Uspostavljanje sistema održive proizvodnje i potrošnje

1. Donošenje nacionalne strategije održivog korišćenja prirodnih resursa i dobara kao i planova, programa i osnova za svaki pojedinačni resurs.

MŽSPP, MERR, MPŠV

2010.

 

Veza sa:
3.1.
3.2.

2. Donošenje odgovarajućeg zakonodavnog okvira kojim se reguliše za životnu sredinu štetna i neprihvatljiva proizvodnja i potrošnja, odnosno uvoz i izvoz po životnu sredinu ekološki nepodobnih dobara i usluga.

MŽSPP, udruženja

2010.

 

Veza sa 3.3.8.

3. Razvoj i stimulacija "bestežinske" ekonomije i čiste proizvodnje sprovođenjem programa:
- Dematerijalizacije;
- Reciklaže;
- Energetske efikasnosti;
- Životnog ciklusa proizvoda.

MŽSPP, MNTR, MRE, AR, AEE

2015.
2009.

 

Veza sa
3.3.1.
3.3.8.

4. Standardizacija prihvatljivih proizvoda i usluga sa stanovišta zaštite životne sredine i zaštite potrošača.

MTU, ISS, MERR, MŽSPP, udruženja

2012.

224.410.000 din

Budžet RS
Ostala sr.

5. Podsticaji eko-ambalaže, "zelenih" pakovanja i ekoloških projekata:
- Poreskim stimulacijama;
- Naučnim istraživanjima.

MŽSPP, MF, AR, MNTR, udruženja

2010.

 

 

6. Restrukturiranje industrije na osnovu programa čistije proizvodnje, organske poljoprivrede i održive ekonomije.

MERR, MRE, MPŠV, MŽSPP, privredni subjekti, udruženja

2015.

 

Veza sa 3.3.8.

7. Program obuke i obrazovanja za održivu proizvodnju i potrošnju na širokom frontu:
- Promena navika, i promocija održivog ponašanja ljudi u potrošnji energije, vode, hrane, zaštiti prirode i čuvanja biodiverziteta, kulturnih i drugih trajnih vrednosti u potrošnji;
- Negovanje zdravih stilova života;
- Pokretanje i vođenje medijske kampanje za prihvatanje održivog načina proizvodnje i potrošnje.

MPr, MŽSPP, KOR, MZ, udruženja, mediji

Kontinuirano

 

Veza sa 3.2.2.6.

8. Podrška reciklaži i "zelenim" proizvodima preko sistema javnih nabavki:
- Izmene u Zakonu o javnim nabavkama kod tehničke specifikacije
- definisanje zahteva kvaliteta proizvoda, usluga i radova, kao i u pogledu organizovanja i menadžmenta ponuđača u odnosu na ekološke imperative.

MŽSPP, AEE AR, udruženja, privredni subjekti

2009.

 

 

9. Uvođenje i primena sistema društveno odgovornog poslovanja.

MŽSPP, privredni subjekti, udruženja

2012.

 

 

1.1.5. Internalizacija eksternalija (ekonomija u kojoj korisnik plaća sveukupne, interne i eksterne-ekološke troškove)

1. Postepeno uvođenje principa "zagađivač plaća" i "korisnik plaća" u kompletan zakonodavni okvir ekonomije:
- Ekološki porezi na zagađujuću proizvodnju i tehnologije;
- Uvođenje posebnih taksi ("congestion charges") za individualni saobraćaj, GPS kontrole i drugih mera u gradskim jezgrima;
- Uvođenje i promocija mera održive urbane mobilnosti: pešačenje, biciklizam, javni prevoz.

MŽSPP, MF, MI

2010.
2012.
2012.

 

 

2. Uvođenje i primena mehanizma plaćanja prirodne i ekološke rente (zakonski i operativno) za:
- Rudarstvo;
- Energetiku;
- Poljoprivredu;
- Saobraćaj;
- Građevinarstvo.

MŽSPP

2012.
2010.
2015.
2015.
2012.

 

Veza sa 3.3.1.5.

3. Unapređenje rada ekoloških fondova na republičkom i lokalnom nivou koji će prihodovati od prirodne rente, ekoloških poreza, taksi i kazni, a koji će služiti isključivo za unapređenje stanja životne sredine i zaštitu neobnovljivih resursa i prirode.

MŽSPP, JLS, Fond

2012.

 

Veza sa 2.9.6.2.

1.2. Ekonomija Republike Srbije - razvoj i održivost

Ciljevi

Aktivnosti/mere

Nadležna institucija i partneri u sprovođenju

Rok za primenu

Ukupni troškovi

Izvori finansiranja

1.2.1. Rast BDP po stopi od 5,0% godišnje i porast BDP per capita na oko 6.000 evra do 2012.

1. Podsticanje stranih direktnih investicija (stvaranjem investicione klime) na oko 4 milijarde evra godišnje:
- Olakšanje procedure otvaranja firmi;
- Strateško mapiranje domaćih resursa znanja i inovacija;
- Promocija poslovne saradnje sa srpskom dijasporom;
- Dovršetak privatizacije i restrukturiranja društvenog i državnog sektora;
- Bitno popravljanje stanja infrastrukture;
- Privatizacijom gradskog građevinskog zemljišta;
- Subvencije privatnim preduzećima izvoznicima.

MERR, MPŠV, AP, MD, MNTR, ZIS

Kontinuirano
2010.
2009 - 2010.
2010.
2012.
2012.

68.000.000 din

Budžet RS

2. Povećanje "green field" investicija do nivoa 50% u ukupnim stranim direktnim investicijama.

MERR, privreda - preduzeća i banke, JLS, MI

2012.

1.700.000.000 din

Budžet RS
Ostala sr.
Veza sa 1.2.1.1.

3. Zaštita institucija tržišne privrede:
- Vlasnička prava: održivi dovršetak privatizacije, pravna zaštita poverilaca i manjinskih vlasnika;
- Restitucija: usvajanje i primena zakona o restituciji;
- Zaštita intelektualne svojine / usvajanje zakona.

MERR, MNTR, ZIS, AP, privreda - preduzeća i banke, reprezentativni sindikati

2009.

 

 

4. Bitno unapređenje opšteg poslovnog ambijenta:
- Izgradnja održive ekonomije zasnovane na tržištu;
- Vladavina zakona;
- Povećanje konkurencije i njena zaštita usklađena sa pravilima EU;
- Podizanje konkurentnosti privrede Srbije u međunarodnim okvirima;
- Smanjenje korupcije i kriminala;
- Podizanje poslovne etike;
- Izgradnja tržišne i poslovne kulture i kulture konkurencije;
- Zaštita potrošača prema EU standardima;
- Smanjenje rada na crno.

MERR, Komisija za hartije od vrednosti, Komisija za zaštitu konkurencije, AEE, MTU, MRSP, MI, MUP, MO, privredni subjekti, udruženja

2010.

2.000.000.000 din
7.000.000 din

Ostala sr.
Budžet RS

1.2.2. Povećanje zaposlenosti ukupne radne snage na 54% do 2010. i 65% do 2017.

1. Ostvarivanje institucionalnih pretpostavki za brži ekonomski rast:
- Ubrzanje privatizacije;
- Programi restrukturiranja;
- Reforme tržišta rada;
- Uspostavljanje monitoringa zapošljavanja.

MERR, MF, MRSP

Kontinuirano

 

Veza sa 2.6.3. (7, 8, 9)

2. Podsticaji većeg zapošljavanja u privatnom sektoru:
- Poreske i proceduralne olakšice za privatnu inicijativu;
- Posebni podsticaji za mikropreduzetništvo;
- Programi obrazovanja privatnog sektora u cilju dodatnog zapošljavanja.

MERR, MRSP, NSZ, udruženja, privredni subjekti

2009 - 2010.
2009 - 2012.
2009 - 2010.

 

 

3. Podsticanje i razvoj nefinansijskih usluga.

MTU

Kontinuirano

 

 

4. Veća finansijska podrška samozapošljavanju:
- Krediti za projekte samozapošljavanja;
- Obrazovanje i prekvalifikacije radi samozapošljavanja;
- Uspostavljanje čvršće socijalne mreže (pomoć i podrška privremeno nezaposlenim licima);
- Program za mlade;
- Široka podrška malim ekonomskim inicijativama zasnovanim na domaćem znanju;
- Podsticaji za mali porodični biznis u urbanim i ruralnim sredinama.

MERR, MRSP, Razvojni fondovi Republike Srbije, Agencija za MSP, NSZ

2015.

1,5 milijardi dinara

NZS
Ostala sr.

5. Usvajanje programa podsticanja zapošljavanja u ekonomski nerazvijenim ili zaostalim regionima Republike Srbije, sa prosekom ispod 70% republičkog dohotka.

MERR, KORNP

2009.

2.490.000.000 din



Veza sa:
2.2.6.
2.9.1.
2.9.4.

6. Usvajanje republičkog programa podsticanja zapošljavanja posebnih talenata i visokoobrazovanih mladih sa visokim prosekom ocena.

MPr, MOS

2009.

 

 

1.2.3. Smanjenje nezaposlenosti na nivo do 13% do 2012. i ispod 10% do 2017. (po kriterijumima MOR)

1. Sve mere orijentisane ka održivom rastu ekonomije (cilj 1.1.1)

KOR u koordinaciji sa MERR, MRSP, MNTR, MPr

Kontinuirano

 

 

2. Unapređenje načina ulaganja i povećanje domaćih i stranih direktnih investicija.

MERR, MRSP

2009 - 2010.

 

 

3. Prilagođavanje obrazovnog sistema zahtevima tržišta rada.

MERR, NSZ, MPr, MRSP, MOS, privredni subjekti, obrazovne ustanove, udruženja

Kontinuirano

 

 

4. Dalje poresko rasterećenje zarada zaposlenih i drugih davanja poslodavaca na osnovu angažovanja radne snage.

MRSP, MF

2015.

 

 

5. Podrška programima regionalnog i lokalnog sistema samozapošljavanja (posebno u manje razvijenim područjima).

MERR, KORNP, NZS, JLS

2012.

 

Veza sa 1.2.2.

1.2.4. Povećanje broja malih i srednjih preduzeća za 50% do 2010. i još za 30% u odnosu na dostignutu veličinu do 2017.

1. Realizacija Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća:
- Usvajanje programa za razvoj mikropreduzetništva.

MERR, privredni subjekti, udruženja

Kontinuirano

 

 

2. Usvajanje zakona o malim i srednjim preduzećima i regulisanje pozicije mikropreduzetništva.

MERR

2009.

 

 

3. Primena lokalnih i regionalnih razvojnih programa na bazi ekspanzije MSP, i podsticanje korišćenja lokalnog domaćeg znanja i resursa sa određenim geografskim poreklom.

Agencija za MSP, JLS

Kontinuirano

 

 

4. Program posebnog razvoja ruralnih područja Republike Srbije na bazi širenja MSP-a:
- Kreditna podrška projektima na bazi osnivanja MSP;
- Obrazovanje (seminari o MSP);
- Obrazovanje za preduzetništvo i održivi razvoj.

MERR, MPŠV, privredni subjekti, udruženja

2010.

3.100.000.000 din

Budžet RS
Ostala sr.

1.2.5. Povećanje udela investicija u BDP na 25% do 2014.

1. Podsticanje investicija kroz privatizaciju preostalog društvenog kapitala.

MERR, AP

2009.

 

 

2. Razvoj preduzetništva kroz restituciju.

MERR

Kontinuirano

 

 

1.2.6. Jačanje najpropulzivnijih sektora ekonomije znanja

1. Bitno popravljanje stanja infrastrukture:
- Putevi;
- Aviosaobraćaj;
- Železnica;
- Telekomunikacije;
- Poštanski saobraćaj.

MI, JP, MTID

Kontinuirano

 

Veza sa 1.1.3.

2. Modernizacija i restrukturiranje energetike:
- Ekonomizacija elektroprivrede;
- Modernizacija naftne i gasne industrije.

MRE, MNTR, JP, EPS, EMS, NIS

Kontinuirano

 

Veza sa 3.3.3.3.

3. Poboljšanje stanja informacionih tehnologija i radiotelekomunikacija:
- Sprečavanje zloupotreba dominantnog položaja od strane operatora sa značajnim tržišnim udelom i zaštita konkurencije na tržištu internet usluga;
- Povezivanje domaćih sa stranim internet provajderima;
- Unapređenje opštih tehničkih uslova za bežične internet veze.

MTID, MNTR, RRA

Kontinuirano

 

Veza sa 1.1.3.

4. Promovisanje rasta i povećanje udela propulzivnih industrija (farmaceutike, biotehnologije, informatičke industrije, hemijske industrije, automobilske industrije) u nacionalnoj ekonomiji.

MERR, MTID

Kontinuirano

 

 

1.3. Tranzicija i održivi razvoj privrede u Republici Srbiji

Ciljevi

Aktivnosti/mere

Nadležna institucija i partneri u sprovođenju

Rok za primenu

Ukupni troškovi

Izvori finansiranja

1.3.1. Održivo okončanje privatizacije društvenog kapitala do kraja 2009.

1. Priprema za privatizaciju svih preostalih društvenih preduzeća, banaka i osiguravajućih društava:
- Podsticaji za zakonitu i legitimnu privatizaciju u predviđenom roku;
- Vlasničko povezivanje preduzeća sa strateškim investitorima (posebno u oblastima automobilske industrije, elektronske industrije i dr);
- Podsticaj za vlasničko povezivanje, investiranje i zapošljavanje;
- Programi obrazovanja održivog dovršetka privatizacije;
- Obrada i distribucija celovitih informacija i preostalim obavezama u privatizaciji;
- Osmišljavanje i zakonsko usvajanje vaučerske privatizacije na osnovu podele akcija građanima.

MERR, MF, AP, NBS, AOD, privreda - preduzeća i banke

2009.

 

 

2. Privatizacija većinskog dela kapitala preduzeća pripremljenih za privatizaciju.

AP, NBS

2009.

 

 

3. Vlasnička identifikacija preostalog društvenog kapitala - fondovi, građani, poverioci, država.

AP

2009.

 

 

4. Podela preostalog društvenog i predviđenog državnog dela kapitala građanima koji nisu prethodno iskoristili pravo na besplatne akcije.

AP, Akcioni fond Republike Srbije

2010.

 

 

5. Rešavanje pitanja restitucije:
- Usvajanje zakona;
- Sprovođenje mera povraćaja ili nadoknade oduzete imovine.

MF, Direkcija za restituciju Republike Srbije

2010.
2012.

 

 

6. Monitoring privatizovanih preduzeća - kontrola izvršenja ugovornih obaveza kupaca.

MERR, AP

Kontinuirano

 

 

1.3.2. Restrukturiranje i (delimična) privatizacija javnog sektora ekonomije i grupe strateških društvenih preduzeća

1. Usvajanje strategije restrukturiranja i privatizacije javnog sektora.

MERR, AP

2009.

 

 

2. Restrukturiranje velikih društvenih preduzeća sa "liste 65"

MERR, AP

2009.

 

 

3. Rekonstrukcija i delimična privatizacija velikih javnih preduzeća Republike Srbije:
- Uspostavljanje zajedničke socijalne strategije sindikata, vlade i poslodavaca;
- Osmišljavanje zaštitne socijalne mreže za tranzicione gubitnike i neprilagođene radnike.

MERR, MRSP reprezentativni sindikati, privredne komore, Unija poslodavaca Srbije

2010.
2009.
2009.

15.371.292 EUR

Budžet RS

4. Restrukturiranje i privatizacija odgovarajućeg dela lokalnih javnih preduzeća:
- Uspostavljanje zajedničke strategije;
- Uspostavljanje sistema zaštite za neprilagođene.

AP i JLS

2011.
2010.
2010.

 

 

5. Monitoring stanja u restrukturiranim preduzećima javnog i društvenog sektora.

AP i JLS

Kontinuirano

 

 

1.3.3. Uspostavljanje i unapređenje konstruktivnog i efektivnog socijalnog dijaloga

1. Promena zakonodavnog okvira o socijalnom dijalogu:
- Zakonsko regulisanje novih sadržaja socijalnog dijaloga;
- Zakonsko osnaživanje instituta socijalnih saveta.

MRSP, socijalni saveti, sindikati, udruženja

2009.

 

 

2. Usvajanje izmena i dopuna Zakona o radu u delu koji se odnosi na sindikate i udruženja poslodavaca:
- Priprema i diskusija nacrta zakona u saradnji sa poslodavcima i reprezentativnim sindikatima.

MRSP, reprezentativni sindikati, privredne komore, Unija poslodavaca Srbije, udruženja

2009 - 2010.

 

 

3. Usvajanje novog zakona o udruženjima poslodavaca i privrednim komorama

MRSP, MTU, privredne komore, Unija poslodavaca Srbije

2009.

 

 

4. Organizovanje okruglog stola i regulisanje pitanja podele sindikalne imovine iz socijalističkog nasleđa:
- Inicijativa za socijalni dogovor u vezi sa sindikalnim nasleđem;
- Formulisanje i ponuda platforme pregovora:
- Realizacija pregovora pod okriljem Vlade Republike Srbije;
- Usvajanje i potpisivanje pakta o sindikalnom nasleđu i budućim odnosima socijalnih partnera;
- Realizacija odredaba socijalnog ugovora: podela sindikalne imovine.

MERR, MF, reprezentativni sindikati, privredne komore, Unija poslodavaca Srbije, MRSP

2009 - 2010.

 

 

5. Formiranje novih i jačanje kapaciteta postojećih ekonomsko-socijalnih saveta:
- Aktivnosti na jačanju saveta na republičkom i lokalnom nivou.

MRSP, reprezentativni sindikati, privredne komore, Unija poslodavaca Srbije

Kontinuirano

 

 

6. Podsticanje opšteg socijalnog učešća, industrijske demokratije i socijalne saradnje:
- Organizacija zajedničkih seminara o socijalnoj saradnji na republičkom, lokalnom i kompanijskom nivou.

privredne komore, Unija poslodavaca Srbije, reprezentativni sindikati

Kontinuirano

 

 

1.3.4. Povećanje preduzetničkih projekata i samozapošljavanja na dvostruki nivo u odnosu na sadašnji do 2017.

1. Definisanje segmenta razvoja samozapošljavanja kao sastavnog dela Strategije zapošljavanja.

MERR, MRSP

2010.

 

 

2. Sistematsko organizovanje na lokalnom nivou: obuke nezaposlenih za samozapošljavanje, pokretanje preduzetničkih poduhvata i podrške (para) državnih organa i institucija tom procesu.

MERR, NSZ, MOS, Fond za razvoj, udruženja

2010.

 

 

3. Projekti obrazovanja za preduzetništvo:
- Promene u školskim programima;
- Seminari za zaposlene;
- Obrazovanje nezaposlenih.

MERR, MOS, MPr, NSZ, KOR

2009 - 2010.

 

Veza sa 3.3.2.6.

4. Organizovanje skupova i istraživačkih projekata o preduzetničkoj ekonomiji uz:
- Angažman poslodavaca;
- Sindikata;
- Međunarodnih eksperata.

MERR, MNTR, MRSP, NSZ, privredne komore, Unija poslodavaca Srbije, sindikati, udruženja

2010.

 

 

1.3.5. Unapređenje poslovnog ambijenta, posebno politike konkurencije i zaštite vlasničkih prava, pogotovo manjinskih

1. Izgradnja adekvatne i ekološki prihvatljive infrastrukture za ekonomiju zasnovanu na znanju i razvoj trećeg sektora.

MI, udruženja

2015.

 

 

2. Popravljanje vlasničke strukture ekonomije tako da privatni sektor proizvodi 80% BDP i zapošljava 60% radne snage.

MERR, AP

2017.

 

 

3. Podsticanje razvoja tržišta i konkurencije kroz privatizaciju, deregulaciju i razvoj finansijskog tržišta:
- Unapređenje rada Komisije za hartije od vrednosti u skladu sa evropskom praksom;
- Izmene Zakona o hartijama od vrednosti;
- Razvoj infrastrukture za ekspanziju finansijskog tržišta;
- Zakonska i faktička zaštita interesa manjinskih vlasnika kapitala;
- Podsticanje konkurencije dolaskom stranih trgovinskih lanaca;
- Izrada strategije razvoja nacionalnog tržišta kapitala;
- Izmene i dopune Zakona o preuzimanju akcionarskih društava u skladu sa evropskom praksom.

MF, AP, Komisija za hartije od vrednosti, MERR, Udruženje finansijskih posrednika, Centralni registar, berze, naučni instituti

Kontinuirano
2009.
2012.
2012.
2009.
2009.

 

 

4. Unapređivanje rada i podizanje efikasnosti Komisije za zaštitu konkurencije:
- Donošenje novog zakona o zaštiti konkurencije;
- Jačanje samostalnosti i stručnih kapaciteta Komisije;
- Promocija zaštite i unapređenja konkurencije u skladu sa evropskim standardima:
- Sprovođenje programa obrazovanja o antimonopolskom zakonodavstvu.

MTU, Komisija za zaštitu konkurencije, ECD

Kontinuirano
2009.
Kontinuirano

4.000.000 din

Budžet RS

5. Smanjenje korupcije:
- Programi obrazovanja o štetnosti i borbi protiv korupcije;
- Unapređenje rada Saveta za borbu protiv korupcije;
- Propagandna kampanja za smanjenje korupcije;
- Posebne akcije u borbi protiv korupcije u:
- zdravstvu;
- obrazovanju;
- državnoj upravi (posebno carini);
- pravosuđu;
- Uspostavljanje organizovanog monitoringa za borbu protiv korupcije.

MUP, MP, MPr, Agencija za borbu protiv korupcije, JLS, udruženja

Kontinuirano

 

 

1.3.6. Smanjenje rizika za održivu ekonomiju i reforme

1. Ostvarenje socijalne saglasnosti za dalje ekonomske reforme na bazi:
- Tržišne privrede;
- Evropske i demokratske orijentacije;
- Društva jednakih šansi;
- Zaštite i razvoja zdrave životne sredine.

MERR, MRSP, privredne komore, Unija poslodavaca Srbije, reprezentativni sindikati, udruženja

2009.

 

 

2. Bitno smanjenje kriminala (posebno u privredi) za 30%:
- Osposobljavanje policije i sudstva;
- Tehnička modernizacija službe unutrašnjih poslova;
- Bolja kontrola (istraživanja) socijalne ravnoteže društva;
- Izmene u krivičnom zakonu u cilju smanjivanja privrednog kriminala;
- Obrazovanje u duhu tolerancije i socijalnog učešća.

MUP, MO, MP, udruženja

2017.

 

 

3. Borba protiv korupcije:
- Izmene u krivičnom zakonu - preciziranje odredaba o korupciji;
- Donošenje zakona o finansijskoj kontroli rada stranaka;
- Jačanje kapaciteta sudova i policije;
- Organizacija stručnih skupova - istraživanja i praćenja korupcije.

MUP, MP, Savet za borbu protiv korupcije, udruženja

Kontinuirano

 

 

4. Smanjenje obima sive ekonomije i njenog učešća u BDP na 20%:
- Sprovođenje zakona i ostvarenje principa vladavine prava i pravne države;
- Ostvarivanje principa transparentnosti i dostupnosti javnih informacija;
- Koordinacija rada inspekcijskih službi na nivou republičkih organa radi povećanje efikasnosti i unapređenja rada i postavljanja osnova za uvođenje sistema samoregulisanja privrednih subjekata;
- Generalno smanjivanje poreskog opterećenja za privredu i građane;
- Unapređenje administracije i infrastrukture;
- Dalja fiskalna reforma - transparentnost poreskog sistema.

MUP, MF, MP, MRSP, udruženja

2012.
Kontinuirano

 

 

1.4. Obrazovanje za održivi razvoj

Ciljevi

Aktivnosti/mere

Nadležna institucija i partneri u sprovođenju

Rok za primenu

Ukupni troškovi

Izvori finansiranja

1.4.1. Unaprediti kvalitet obrazovanja u funkciji održivog razvoja kojim će se osigurati veća produktivnost (efektivnost) i efikasnost obrazovanja, podizanje nivoa postignuća učenika i sticanje kompetencija od značaja za ekonomiju zasnovanu na znanju

1. Podizanje kvaliteta inicijalnog obrazovanja i profesionalnog razvoja zaposlenih u obrazovanju.

MPr, univerziteti, ZUOV

2012.

 

 

2. Unapređivanje obrazovno-vaspitnih programa, udžbenika i nastavnih materijala.

ZUOV, Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, MPr

2010.

 

 

3. Opremanje obrazovno-vaspitnih ustanova.

MPr, JLS

2011.

 

 

4. Obezbeđivanje pristupa i osposobljavanje za korišćenje IKT u procesu učenja.

MPr, MTID, udruženja, privredni subjekti

2011.

 

 

5. Uspostavljanje i primena standarda u obrazovanju.

MPr, Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, ZUOV

2010.

 

 

6. Uspostavljanje efikasnog sistema praćenja i evaluacije obrazovanja na svim nivoima.

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, MPr

2011.

 

 

7. Uspostavljanje i održavanje baze podataka o obrazovanju.

MPr

2009.

 

 

8. Podizanje nivoa izdvajanja za obrazovanje na 6% iz BDP.

MF, MPr

2012.

 

 

9. Reforma sistema finansiranja obrazovanja.

MF, MPr

2010.

 

 

10. Decentralizacija rukovođenja i upravljanja obrazovno-vaspitnim ustanovama.

MPr

2010.

 

 

11. Uvođenje mera za racionalno i efikasno korišćenje resursa: materijalnih, ljudskih i finansijskih.

MPr

2010.

 

 

12. Obezbeđivanje zakonskog okvira u cilju unapređivanja kvaliteta obrazovanja.

MPr

2010.

 

 

13. Promovisanje obrazovanja i dobiti od obrazovanja u široj populaciji i podizanje nivoa razumevanja obrazovno-političkih pitanja u stručnoj i široj javnosti.

MPr, MK, mediji

2009.

 

 

1.4.2. Obezbediti potpuni obuhvat i olakšati pristup obrazovanju i sticanju kvalifikacija pripadnika svih, naročito ugroženih kategorija stanovništva i smanjiti stopu osipanja iz sistema obrazovanja

1. Uspostavljanje optimalne mreže predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola koji omogućavaju potpuni obuhvat.

MPr, JLS

2011.

 

 

2. Prilagođavanje objekata, sredstava, opreme i programa za uključivanje u obrazovanje i sticanje kvalifikacije pripadnika svih društvenih grupa.

MPr, JLS

2012.

 

 

3. Poboljšanje uslova za obrazovanje dece iz ugroženih kategorija (kroz obezbeđivanje asistenata/medijatora, mentorske podrške, produžene nastave, besplatnih udžbenika, IKT, prevoza, ishrane, smeštaja u učeničkim domovima, stipendija i dr.).

JLS, MPr, MRSP, udruženja

2010.

 

 

4, Uspostavljanje sistema inkluzivnog obrazovanja (kadrovi, programi, udžbenici i dr.).

MPr, ZUOV, Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, JLS, udruženja

2012.

 

Veza sa 2.4.4.

5. Primena afirmativnih mera upisa učenika i studenata iz ugroženih grupa.

MPr, fakulteti

2009.

 

 

6. Uspostavljanje sistema obrazovanja odraslih (kadrovi, programi, udžbenici i dr.).

MPr, NSZ

2012.

 

 

7. Uključivanje učenika koji su ispali iz sistema obrazovanja u neformalno obrazovanje, sticanje kvalifikacije, funkcionalno osnovno obrazovanje.

MPr, NSZ, MOS

2009.

 

 

8. Osnivanje i podrška centrima za karijerno vođenje i centrima za profesionalno informisanje i savetovanje - CIPS.

MPr, NSZ, MOS

2010 - 2012.

 

 

9. Uspostavljanje agencije za akreditaciju obuka.

MPr

2010 - 2012.

 

 

10. Razvijanje i realizacija posebnih programa za smanjivanje socijalne distance prema deci iz ugroženih grupa unutar obrazovnog sistema.

MPr, udruženja

2009.

 

 

11. Unapređivanje partnerstva sa udruženjima aktivnim u oblasti obrazovanja.

MPr, udruženja

2010.

 

 

1.4.3. Povećati procenat visoko obrazovanih u Republici Srbiji i stvoriti uslove za njihov razvoj i profesionalno angažovanje u zemlji

1. Dosledno sprovođenje Bolonjske deklaracije radi obezbeđivanja efikasnog visokog obrazovanja i uključivanja u svet rada.

MPr, univerziteti

2010.

 

 

2. Obezbeđivanje stipendija i kredita za studiranje na visokoškolskim ustanovama u zemlji i inostranstvu.

MOS, MPr

2009.

 

 

3. Uključivanje u EU programe razmene studenata i nastavnika.

MNTR, univerziteti, škole, MPr, studentske organizacije

2009.

 

 

4. Obezbeđivanje uslova za povratak mladih stručnjaka.

MERR, MNTR

2010.

 

 

5. Podsticanje naučno-istraživačkog rada.

MNTR, MPr

2009 - 2012.

2009
4.115.000 EUR
2.994.000 EUR
2009 - 2012.
17.847.000 EUR
31.489.000 EUR


Budžet RS
Ostala sr.

Budžet RS
Ostala sr.

6. Jačanje veze između visokog obrazovanja, istraživanja i privrede u cilju zadovoljavanja potreba tržišta rada i društva u celini.

MERR, NSZ, MNTR, MPr i fakulteti

2010.

 

 

7. Obezbeđivanje uslova za prepoznavanje, podršku i podsticanje darovitih i talentovanih.

MPr, MOS

2010.

 

 

1.4.4. Unaprediti otvorenost sistema obrazovanja za međusobne uticaje sa drugim delovima društva, u nacionalnim i međunarodnim okvirima

1. Uspostavljanje i unapređivanje socijalnog partnerstva.

MPr, MRSP, udruženja, univerziteti

2010.

 

 

2. Unapređivanje saradnje i funkcionalno povezivanje formalnog i neformalnog obrazovanja.

MPr, NSZ, MOS, udruženja

2009.

 

 

3. Izrada nacionalnog okvira kvalifikacija u skladu sa EU.

MPr

2012.

 

 

4. Inoviranje nacionalnog sistema klasifikacije zanimanja odnosno usklađivanje JNZ sa međunarodnim standardima.

NSZ

2009.

 

 

5. Razvijanje duha preduzetništva i razvijanje povoljnog okruženja za inovativni biznis.

MERR, privredni subjekti, MPr, škole, fakulteti, JLS

2010.

200.000.000 din

30.000.000 din

Agencija za MSP

Veza sa 1.2.3.(3)

6. Obezbeđivanje efikasnijeg učenja stranih jezika.

MPr, ZUOV udruženja

2010.

 

 

7. Uključivanje učenika, studenata, nastavnog kadra i menadžmenta obrazovnih ustanova u međunarodne programe i projekte.

MPr, škole, univerziteti. udruženja

2010.

 

 

8. Donošenje zakonskih i podzakonskih akata kojima se obezbeđuje usklađenost nacionalnih propisa u obrazovanju sa evropskim.

MPr

2012.

 

 

1.4.5. Povećati nivo informisanosti i obučenosti stanovništva za očuvanje životne sredine putem programa formalnog i neformalnog obrazovanja, ličnog i profesionalnog usavršavanja i doživotnog učenja.

1. Integracija obrazovanja za zaštitu životne sredine u sve nivoe obrazovno-vaspitnog sistema.

MPr, MŽSPP, ZUOV, Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja

2011.

 

Veza sa 3.3.3.9.

2. Razvijanje kompetenci zaposlenih u obrazovanju za uključivanje obrazovanja za životnu sredinu u nastavne i vannastavne aktivnosti, izrada i dostupnost nastavnih sredstva i radnih materijala.

MPr, MŽSPP, ZUOV, univerziteti. udruženja

2011.

 

Veza sa 3.2.2.6.

3. Podrška van-nastavnim i terenskim obrazovno-istraživačkim aktivnostima sa ciljem očuvanja biološkog, geološkog biodiverziteta i kulturnog nasleđa u kontekstu održivog razvoja.

MNTR, MPr, MK, MŽSPP, udruženja

2009 - 2012.

2009.
427.000 EUR
191.000 EUR
2009-2012.
1.854.000 EUR
2.006.000 EUR


Budžet RS
Ostala sr.

Budžet RS
Ostala sr.

4. Podrška u izradi i primeni standarda za zaštitu životne sredine i održivi razvoj koji su usklađeni sa međunarodnim standardima.

MŽSPP

2010.

 

 

5. Podrška obrazovno-vaspitnim institucijama radi promovisanja zaštite životne sredine i uključivanje održivosti u njihovo svakodnevno funkcionisanje (energetska efikasnost, ušteda vode, itd).

MPr, MŽSPP

2010.

 

 

6. Podrška projektima obrazovanja i podizanja svesti o zaštiti životne sredine i održivog razvoja.

MŽSPP, MPr, KOR, udruženja

2010.

 

 

7. Podrška udruženjima za razvoj neformalnih vidova obrazovanja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

KOR, MPr, MŽSPP, udruženja

2009 - 2010.

 

 

8. Izrada veb sajt portala, sa bazom podataka o obrazovanju za zaštitu životne sredine i održivi razvoj na svim nivoima vladinog, civilnog sektora, sektora privrede i na međunarodnom nivou.

KOR, MŽSPP, udruženja, MPr

2010.

 

 

1.5. Informaciono-komunikacione tehnologije, održivost naučnotehnološke politike i i zaštita intelektualne svojine i održivi razvoj

Ciljevi

Aktivnosti/mere

Nadležna institucija i partneri u sprovođenju

Rok za primenu

Ukupni troškovi

Izvori finansiranja

1.5.1. Izgradnja nacionalne infrastrukture za IKT

1. Realizacija Strategije razvoja telekomunikacija u Republici Srbiji:
- Liberalizacija tržišta;
- Povezivanje sa IKT sistemima drugih zemalja.

MTID

Kontinuirano

3.000.000 din

Budžet RS

2. Izgradnja mreže "širokog protoka" IKT:
- Aktivno uključivanje u naučno-istraživački rad na razvoju IKT;
- Podsticanje naučno-istraživačkog učešća u programima IKT i programima za inovacije EU.

MTID, RZII

2009 - 2012.

2009.
11.073.000 din
2.000.000 din
2009-2012.
15.959.000 din
77.404.000 din


Budžet RS
Ostala sr.

Budžet RS
Ostala sr.

3. Usaglašavanje IKT sistema sa standardima EU.

MTID, RZII

2010.

 

 

4. Definisanje liste strateških informacionih sistema.

MTID, RZII

2010.

 

 

1.5.2. Kompjutersko opismenjavanje mladih

1. Realizacija program Vlade Republike Srbije: PC u svakoj školi u Srbiji.

MTID. MPr, RZII

Kontinuirano 2010 - 2013.

2010.
140.000.000 din
2011.
120.000.000 din
2012.
100.000.000 din
2013.
80.000.000 din
2010 - 2013.
440.000.000 din


Budžet RS

Budžet RS

Budžet RS

Budžet RS

Budžet RS

2. Organizovanje i podrška kreativnim radionicama mladih programera.

RZII

Kontinuirano

 

 

3. Organizacija i podrška stalnim (republičkim i lokalnim) takmičenjima mladih informatičara.

MPr

Kontinuirano

 

 

4. Informatičko opismenjavanje zaposlenih u privredi i bankama.

MRSP, NSZ

2009 - 2010.

 

 

1.5.3. Podsticanje aktivnog korišćenja interneta

1. Programi informatičkog obrazovanja i korišćenja interneta u okviru Nacionalne službe za zapošljavanje.

RZII, NSZ

2012.

 

 

2. Programi aktivnog interneta u školama.

MPr, škole i fakulteti

Kontinuirano

 

 

3. Programi aktivnog interneta u privredi.

MTID, RZII, privreda-preduzeća i banke

Kontinuirano

 

 

4. Realizacija programa: Aktivni internet u državnim službama.

MTID

Kontinuirano

 

 

5. Podsticanje unapređenja i širenja elektronskog poslovanja.

MTU, privreda - preduzeća i banke

Kontinuirano

 

 

1.5.4. Unapređivanje efikasnosti NI sektora kroz merenje i kompariranje rezultata NI aktivnosti

1. Povećanje potrošnje na IR u ukupnoj potrošnji BDP:
- Povećavanje izdvajanja javnih sredstava za IR;
- Izjednačavanje privatnih i javnih istraživačko-razvojnih jedinica pri korišćenju javnih sredstava;
- Podsticanje privatnih ulaganja u IR stimulativnom poreskom politikom;
- Smanjenje odlazaka najkvalitetnijih istraživača u inostranstvo.

MNTR, ZIS, privreda - preduzeća i banke

2010 - 2012.

2009.
105.000.000 EUR
82.330.000 EUR
2009 - 2012.
405.286.000 EUR
866.037.000 EUR


Budžet RS
Ostala sr.
 
Budžet RS
Ostala sr.

2. Bolja opremljenost naučnoistraživačkih organizacija:
- Tehnički i infrastrukturni uslovi.

MNTR

Kontinuirano

 

 

3. Poboljšanje materijalnog statusa istraživača:
- Selektivno vrednovanje najkvalitetnijih istraživača;
- Finansijska pozicija.

MNTR

2009 - 2012.

2009.
858.000 EUR
2009-2012.
3.724.000 EUR


Budžet RS
 
Budžet RS

4. Definisanje vlasničkog statusa i vlasnička transformacija NI sektora:
- Delimična ili potpuna privatizacija dela NI sektora;
- Definisanje statusa i unapređenje kvaliteta nacionalnih istraživačko-razvojnih jedinica.

MERR, AP, MNTR

2012.

 

 

5. Restrukturiranje i modernizacija sistema javnih NIO:
- Racionalizacija mreže;
- Reorganizacija;
- Podizanje kvaliteta.

MNTR

2009 - 2012.

2009.
1.128.000 EUR
2009-2012.
11.869.000 EUR


Ostala sr.

Ostala sr.

6. Umrežavanje i podizanje efikasnosti saradnje NI organizacija sa svetom:
- Međunarodna razmena naučnika, projekata;
- Istraživačkih podataka naučnih ustanova;
- Uklanjanje prepreka za priliv inostranog znanja i tehnologija.

MNTR, RZII, ZIS

2012.

 

 

7. Sprovođenje akreditacije NI ustanova.

MNTR i Akreditaciona komisija

Kontinuirano

 

 

8. Usvajanje stalne aktivnosti podsticanja inovativnog ponašanja stanovništva i privrede uz visoke i prestižne nagrade za preduzetništvo i primenljivu inovaciju (kao npr. Kroz organizovanje takmičenja za najuspešniju inovaciju) kao i za realizaciju projekata podsticaja preduzeća za investiranje u jačanje inovativnosti.

MNTR
MERR

2009 - 2012.

2009.
250.000 EUR
2009.
60.000.000 din
2009-2012.
532.000 EUR


Budžet RS
  
Budžet RS
  
Budžet RS

1.5.5. Efikasna zaštita intelektualne svojine

1. Usvajanje nacionalne strategije za zaštitu intelektualne svojine.

MNTR, ZIS

Kontinuirano

 

 

2. Promene u kompleksu Zakona o zaštiti intelektualne svojine i njihova primena.

MNTR, ZIS

Kontinuirano

 

 

3. Program kontinuiranog obrazovanja zaposlenih u državnim organima koji su zaduženi za primenu propisa u oblasti intelektualne svojine.

ZIS

Kontinuirano

 

 

4. Uvođenje sadržaja o zaštiti intelektualne svojine u opšte obrazovne programe pravne i tehničke struke.

MPr, fakulteti, ZIS

2010.

 

 

5. Usvajanje i realizacija programa dugoročnog plana medijske podrške promocije važnosti pitanja zaštite intelektualne svojine za efikasno funkcionisanje domaće privrede.

ZIS, Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Republike Srbije

2012.

 

 

 

2. DRUŠTVENO-EKONOMSKI USLOVI I PERSPEKTIVE

2.1. Društvene vrednosti, kvalitet života i društveno blagostanje

Ciljevi

Aktivnosti/mere

Nadležna institucija i partneri u sprovođenju

Rok za primenu

Ukupni troškovi

Izvori finansiranja

2.1.1. Stvaranje povoljnijih ekonomskih uslova na makro nivou kroz povećanje stope rasta, udela ulaganja u BDP i greenfield ulaganja

Aktivnosti i mere su definisane u delu "Privreda Republike Srbije
- Održivost zasnovana na znanju"

 

 

 

Veza sa:
1.1.
1.2.
1.3.

2.1.2. Promocija i razvoj održivih životnih stilova

1. Promocija zdravih životnih stilova kod opšte populacije, a pre svega kod mladih, kroz:
- Program vršnjačkog obrazovanja u oblasti zdravih stilova života u skladu sa Nacionalnom strategijom za mlade;
- Program zaštite reproduktivnog zdravlja;
- Program unapređenja znanja, stavova i ponašanja mladih u oblasti mentalnog zdravlja;
- Program zaštite mladih od zloupotrebe duvana, alkohola i psihoaktivnih supstanci.

MZ, MOS RZJZ, MPr, škole i fakulteti, udruženja

Kontinuirano

2009.
4.000.000 din



2009-2012.
16.000.000 din





2009-2012.
10.000.000 din


Budžet RS
Veza sa:
2.7.4.4.
2.2.4.1.

Budžet RS
Veza sa:
2.7.6.2.
2.2.5.3.
2.7.5.


Ostala sr.

2. Osmišljavanje i sprovođenje kampanje u medijima za promociju solidarnosti sa starim licima i marginalizovanim društvenim grupama ("Kampanja tolerancije").

MRSP, MLJMP, MOS, udruženja, Medijski javni servis

2010 - 2014.

 

Veza sa 2.2.4.2.

3. Osmišljavanje i sprovođenje kampanje podizanja svesti o potrebi poštovanja zakona i moralnih normi ponašanja, usmerene ka mladima i sprovođenje informativne kampanje za mlade na nacionalnom i lokalnom nivou, koja će uključivati medijska kampanje, javne akcije i pripremu i distribuciju štampanih i elektronskih informativnih materijala, čije je sprovođenje planirano za period 2010-2014.

MOS, MK, udruženja, Medijski javni servis

2010 - 2014.

 

 

4. Promocija aktivnog učešća i osnaživanja građana u svim aspektima društvenog života i osnaživanje aktera za proces učešća.

MOS, MK, udruženja

Kontinuirano

 

 

5. Razvoj zdravih okruženja uz afirmaciju zdravih oblika ponašanja i "denormalizaciju" ponašanja koja ugrožavaju zdravlje kao društveno neprihvatljivih, posebno kroz doslednu primenu zakona i podzakonskih akata koja podržavaju ovu "denormalizaciju" odnosno sankcionišu društveno neprihvatljivo ponašanje (Porodični zakon, Zakon o nošenju oružja, Strategija i Zakon o kontroli duvana, zabrana prodaje duvana i alkoholnih pića maloletnicima, zabrana pristupa maloletnicima rizičnim mestima, i slično).

MUP

Kontinuirano

4.000.000 din

Budžet RS

2.1.3. Promovisanje vrednosti baziranih na političkom liberalizmu, građanskoj participativnosti, tržišnoj privredi i socijalnoj pravdi kao dominantnih u javnosti i političkom životu

1. Dosledno sprovođenje Nacionalnog programa i Akcionog plana za pristupanje EU.

KEI

Kontinuirano

 

 

2. Program podrške građanskim i humanitarnim organizacijama u cilju promocije volonterskog rada i omasovljavanja učešća.

MOS, MPr

2009 - 2013.

10.000.000 EUR
godišnje

Ostala sr.

3. Program podrške udruženjima angažovanim na informisanju javnosti o pitanjima evropskog partnerstva i na sprovođenju Strategije komunikacije u procesu stabilizacije i pridruživanja EU.

KEI

2009 - 2013.

 

Veza sa 2.1.6.12.

2.1.4. Podizanje nivoa opšteg poverenja građana na 40% i postizanje natpolovičnog poverenja građana u većinu modernih institucija

1. Dosledno sprovođenje Strategije borbe protiv korupcije u svim oblastima, uz operacionalizaciju mera i aktivnosti:
- Usvajanje i sprovođenje akcionog plana borbe protiv korupcije, baziranog na pomenutoj Strategiji.

MP, Savet za borbu protiv korupcije, Agencija za borbu protiv korupcije, Komisija za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, MUP, JLS, udruženja

Kontinuirano

 

Veza sa 1.3.5.4.

2. Usvajanje zakona o udruženjima, kojim bi se definisao okvir za saradnju državnih institucija sa udruženjima, prava i obaveze. metodologija transparentnog praćenja pokazatelja rada i način održivog finansiranja udruženja.

MDULS

2009.

 

 

3. Programi obrazovanja o idejama i ciljevima održivog razvoja i o socijalnom kapitalu za: medijske poslenike, aktiviste političkih partija, zaposlene u državnim institucijama, učenike srednjih škola i studente.

KOR, MŽSPP, MOS, MPr, škole i fakulteti

2009 - 2017.

 

Veza sa 1.1.4.8.

2.1.5. Formulisanje politike identiteta kao dela dugoročne strategije razvoja kulture

1. Jačanje politike kolektivnog identiteta građana Republike Srbije, bazirane na balansu nacionalnog i evropskog identiteta, na inkluzivnosti (otvorenosti prema identitetima drugih) i kulturnoj raznolikosti.

MK, udruženja, Medijski javni servis

Kontinuirano

 

 

2. Razvoj i sprovođenje projekata razvoja interkulturalnog dijaloga.

MK

2009 - 2012.

5.000.000 din

Budžet RS

3. Jačanje politike negovanja i zaštite identiteta manjina.

MLJMP, MK, MPr

Kontinuirano

 

 

4. Dalji razvoj pozitivnog odnosa prema identitetskim obeležjima Republike Srbije (grb, zastava i himna) i jačanja patriotizma.

MK, MPr, Medijski javni servis, udruženja

Kontinuirano

 

 

5. Razvoj programa kulturne razmene sa zemljama u regionu i EU:
- Realizacija bilateralnih sporazuma o kulturnoj saradnji;
- Učešće u programu "Kultura 2007 - 2013".

MK

2009 - 2013.

20.000.000 din
300.000 EUR

Budžet RS
Evropska komisija

6. Razvoj programske raznovrsnosti javnog radiodifuznog servisa u cilju afirmacije pluralnih identiteta.

RRA, Medijski javni servis

Kontinuirano

 

 

2.1.6. Uvećanje kulturnog kapitala očuvanjem, afirmacijom i prezentovanjem kulturnog nasleđa Republike Srbije

1. Usvajanje i sprovođenje nacionalne politike očuvanja kulturnog nasleđa.

MK

2009 - 2017.

 

 

2. Izrada i usvajanje akcionog plana očuvanja kulturnog nasleđa na teritoriji Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije.

MK, MKiM

2009.

 

 

3. Izrada detaljne analize mogućeg doprinosa kulturnog nasleđa Republike Srbije povećanju socijalne kohezije unutar Evrope i regiona afirmacijom kulturne raznolikosti.

MK

2009.

 

 

4. Ratifikovanje Okvirne konvencije Saveta Evrope o vrednosti kulturnog nasleđa za društvo.

MK

2009.

 

 

5. Usvajanje metodologije za upravljanje kulturnog nasleđa u okviru održivog upravljanja prostorom, kojom će se:
- Definisati instrumenti za procenu kvantitativnog i kvalitativnog uticaja investicija državnog i privatnog sektora;
- Definisati uloge kulturnog nasleđa u stvaranju novih mogućnosti zapošljavanja, imajući u vidu lokalne planove razvoja i urbane obnove.

MK, MŽSPP

2009 - 2010.

 

 

6. Realizacija tri projekta rehabilitacije kulturnog nasleđa u okviru Regionalnog programa rehabilitacije nasleđa Jugoistočne Evrope (sa Savetom Evrope i Evropskom komisijom) "Senjski rudnik - park istorijskog nasleđa", "Feliks Romulijana", "Vekovi Bača".

MK, JLS udruženja

2009 - 2012.

60.000.000 din
5.000.000 EUR

Budžet RS
Evropski fondovi

7. Realizacija pilot projekta regionalnog razvoja zasnovanog na korišćenju kulturnog nasleđa kao resursa za razvoj.

MK, JLS, udruženja

2009 - 2012.

10.000.000 din
2.000.000 EUR

Budžet RS
Evropski fondovi

8. Ratifikacija Evropske konvencije o predelu.

MK, MŽSPP

2009.

 

 

9. Promovisanje "Dana kulturnog nasleđa Srbije" kao dela evropskog programa Dana evropskog kulturnog nasleđa i evropskih puteva kulture.

MK

2009 - 2017.

 

 

10. Usvajanje strategije kulturnog turizma kao aneksa Strategije razvoja turizma Republike Srbije, kojim bi se posebno regulisalo:
- Integralno planiranje razvoja lokaliteta kulturnog turizma kroz proces valorizacije kulturnog nasleđa i drugih pogodnosti i društveno ekonomske strukture teritorije;
- Promovisanje politike korišćenja kulturnog nasleđa kojom se ne ugrožavaju granice održivosti određene osetljivošću lokaliteta ili nasleđa:
- Formiranje centralnog instituta za konzervaciju;
- Finansiranje očuvanja kulturnog nasleđa od prihoda od turizma.

MK, MERR

2009.

 

 

11. Razvoj i oblikovanje kulturnog identiteta regiona i gradova u Republici Srbiji:
- Dalji razvoj politika koje će omogućiti lokalnim zajednicama da otkriju i očuvaju svoj identitet i osećaj pripadnosti kroz bolje razumevanje kulturnog nasleđa;
- Program mera za očuvanje zanatske delatnosti i malih i srednjih preduzeća koje se bave očuvanjem i restauracijom regionalnog karaktera kulturnog nasleđa;
- Program mera za ostvarivanje ravnoteže između usavršavanja u novim tehnologijama i razvoja i prenošenja tradicionalnih znanja uz dostupnost tradicionalnih materijala i tehnika;
- Program podizanja svesti lokalnih zajednica o vrednostima kulturnog nasleđa kao potencijala za njihov održivi razvoj i kvalitet života;
- Izrada strategije očuvanja narodnog stvaralaštva.

MK, MDULS, JLS

2009 - 2017.

 

Veza sa 3.3.7.3.

12. Program jačanja kapaciteta udruženja koje se bave očuvanjem i prezentacijom kulturnog nasleđa.

MK

2010 - 2017.

 

Veza sa 2.1.3.4.

2.1.7. Razvoj politike upravljanja rizicima na nivou Republike Srbije

1. Dalji razvoj normativnog, strateškog i institucionalnog regulisanja sektora bezbednosti u Republici Srbiji, kroz:
- Usvajanje strategije nacionalne bezbednosti Republike Srbije;
- Usvajanje strategije odbrane Republike Srbije;
- Usvajanje nacionalne strategije prevencije kriminaliteta;
- Usvajanje i dosledno sprovođenje zakona o bezbednosti saobraćaja;
- Osnaživanje civilne demokratske kontrole u sektoru bezbednosti.

MUP, MO, Zaštitnik građana

2009 - 2011.

 

 

2. Razvoj bezbednosne kulture mladih, kroz:
- Dosledno sprovođenje Nacionalne strategije za mlade;
- Uvođenje sadržaja bezbednosne kulture u nastavni plan i program u vaspitno-obrazovnim ustanovama;
- Program kontinuiranog promovisanja bezbednosne kulture i razvoja zdravih okruženja putem medijskih kampanja i drugih vidova obrazovanja.

MOS, MPr, udruženja, Medijski javni servis

2009 - 2012.

 

 

3. Dalji razvoj sistema bezbednosti i zdravlja na radnom mestu.

MRSP

2009 - 2011.

471.433 EUR

Budžet RS

2.2. Populaciona politika

Ciljevi

Aktivnosti/mere

Nadležna institucija i partneri u sprovođenju

Rok za primenu

Ukupni troškovi

Izvori finansiranja

2.2.1. Zaustavljanje i/ili usporavanje nepovoljnih demografskih tendencija tako što će se podsticati rađanje i stvarati uslovi za stabilizovanje broja stanovnika

1. Usvajanje nacionalne strategije demografskog razvoja u skladu sa međunarodnim dokumentima i politikama EU.

MRSP, MPr, MF, JLS, udruženja

2009 - 2010.

 

 

2. Inkorporirati demografski razvoj i populacionu politiku u sve relevantne nacionalne strategije.

MRSP, MOS

Kontinuirano

 

 

3. Izgradnja i razvijanje institucionalnih kapaciteta za sprovođenje nacionalnih i lokalnih politika i projekata podsticanja rađanja i drugih mera populacione politike.

MRSP, MPr, MF, MZ, MK, MI, MERR, MOS, JLS, udruženja

2010 - 2017.

 

 

4. Unapređenje zakonskih i drugih rešenja koja regulišu biološku reprodukciju uz poštovanje osnovnih ljudskih prava.

MRSP, MZ, MLJMP, udruženja

Kontinuirano

 

 

5. Stvaranje pretpostavki za ekonomsko osnaživanje porodica sa decom:
- Usklađivanje porodičnih i radnih obaveza kako bi se podstaklo veće prisustvo žena na tržištu rada;
- Direktna finansijska podrška porodici sa decom;
- Subvencioniranje izdataka za zbrinjavanje i podizanje dece posebno ugroženih kategorija (nezaposleni, niske zarade, višečlane porodice, porodice sa izdržavanim članovima);
- Poreske olakšice za poslodavce, puna naknada zarade zaposlenim roditeljima za vreme održavanja trudnoće i pomoć nezaposlenim majkama.

MRSP, MF, MERR, MZ, NSZ, JLS

2008 - 2017.

 

 

6. Obrazovanje i informisanje javnosti o demografskim tendencijama i uslovima za predupređenje negativnih posledica podsticanjem rađanja.

MPr, MRSP, udruženja

Kontinuirano

 

 

2.2.2. Stvaranje odgovarajuće politike rađanja i briga o mladima

1. Stvaranje institucionalnog okvira za kreiranje adekvatne politike podrške porodici, deci i mladima:
- Formulisanje politike i strategije demografskog razvoja poštovanje principa, prava i slobode odlučivanja pojedinaca;
- Učešće mladih u kreiranju politike i jačanje uticaja omladinskih organizacija.

MRSP, MPr, MOS

2008 - 2012.

 

Veza sa 1.4.

2. Izgradnja normativne osnove u skladu sa međunarodnim pravom i evropskim standardima:
- Unapređenje zakonske regulative i stvaranje pretpostavki za njihovu realizaciju u praksi;
- Usvajanje normative EU i ugradnja u nacionalno zakonodavstvo;
- Praktikovanje mera afirmativne akcije;
- Izgradnja mehanizama podizanja nivoa životnog standarda.

MRSP, MPr, JLS, MNTR. MOS, udruženja

2009 - 2011.

 

Veza sa:
1.3.5.
1.4.2.
2.4.1.

3. Sprovođenje reformskih ciljeva i strateških opredeljenja:
- Podsticanja mladih da budu aktivni učesnici u kreiranju povoljnog društvenog okruženja;
- Adekvatna zastupljenost na svim nivoima vlasti;
- Poštovanje principa jednakih šansi za sve i razvijanje sistema vrednosti;
- Razvijanje zdravih stilova života i suzbijanje svih oblika nasilja u porodici, prema deci, mladima. marginalizovanim grupama;
- Unapređenje zdravlja i bezbednosti u svim fazama života.

MOS, MZ, MPr, udruženja

2008 - 2015.

 

Veza sa:
2.1.2.
2.5.
2.9.4.

2.2.3. Uvažavanje starenja u svim aspektima politike razvoja

1. Unapređenje politike starenja na svim nivoima i nadgledanje primene institucionalnih i zakonodavnih mehanizama radi postizanja konsenzusa o realizaciji strateških dokumenata.

MRSP, MNTR, JLS, MZ, udruženja

Kontinuirano

 

 

2. Stvaranje pretpostavki za podizanje nivoa životnog standarda starih i participaciju u ekonomskom, političkom i kulturnom životu:
- Unapređenje kvaliteta života starih;
- Stvaranje finansijski održivog javnog penzijskog sistema i razvoj privatnog osiguranja (obavezno i dobrovoljno);
- Smanjivanje siromaštva među starim licima;
- Obezbeđenje "osnovne" (socijalne penzije - 0 stub) za sve iznad određenih godina života;
- Obezbeđenje stabilne i dovoljno visoke penzije za sve osiguranike.

MRSP, MF, NIO, udruženja

2009 - 2017.

 

 

3. Obezbeđivanje uslova za "aktivnu starost" u skladu sa evropskim dokumentima i nacionalnim specifičnostima.

MRSP, NSZ, MERR, Univerzitet za treće doba, udruženja

Kontinuirano

 

 

4. Stvaranje mreže civilnog i javnog sektora radi podrške i pomoći starijim licima.

MRSP, MZ, MF, JLS, udruženja

Kontinuirano

 

 

5. Obezbediti pluralizam u oblasti pružanja usluga: konkurentnost privatnog i javnog sektora, povećanje efikasnosti sistema i mogućnost većeg izbora pojedinaca.

MRSP, udruženja

2008 - 2017.

 

 

6. Razvijanje bolje prilagođenosti socijalnih programa i usluga shodno specifičnim potrebama korisnika.

MRSP, JLS

Kontinuirano

 

 

2.2.4. Povećanje očekivanog trajanja života i povećanje broja godina u dobrom zdravlju

1. Promovisanje zdravih stilova života i otklanjanje faktora rizika.

MZ, MRSP, ZS, MK, MOS

2008 - 2011.

 

 

2. Razvoj adekvatne mreže pomoći i nege starim licima:
- Povećanje lične odgovornosti;
- Podrška porodici u zbrinjavanju i nezi starih i podsticanje međugeneracijske solidarnosti;
- Obezbeđenje potrebnih kapaciteta otvorene i institucionalne zaštite:
- Stvaranje pretpostavki za razvoj tržišta usluga ka lokalnom i regionalnom nivou;
- Podrška kulturnim programima koji su prilagođeni starijim licima;
- Razvoj privatne inicijative i poštovanje standarda;
- Uvažavanje korisnika usluga i učešće u donošenju odluka;
- Decentralizacija i jačanje nadležnosti lokalne samouprave;
- Razvoj zdravstvene nege starih;
- Senzibilisanje javnosti za efekte demografskih promena.

MRSP, MZ, MF, MK, JLS, udruženja

2008 - 2010.

9.742.368 EUR
5.737.173 EUR




Budžet RS
 NIP
Veza sa:
1.2.2.
2.1.3.
2.3.3.

3. Razvijanje bolje prilagođenosti socijalnih programa i usluga specifičnim potrebama korisnika: Institucionalizacija primera pozitivne prakse.

MRSP, JLS, udruženja

Kontinuirano

 

Veza sa 2.9.2.

2.2.5. Smanjenje smrtnosti odojčadi u pravcu približavanja nivoima dostignutim u evropskim državama

1. Usvajanje evropskih standarda, usklađivanje nacionalnih propisa sa međunarodnim aktima i stvaranje pretpostavki za njihovo sprovođenje.

MZ, MRSP, JLS, udruženja

2008 - 2010.

 

 

2. Ostvarenje Milenijumskih ciljeva razvoja u pogledu stope smanjenju smrtnosti dece, razvijanje preventivnih programa, potpun obuhvat vakcinacije dece.

MZ, MRSP, JLS, udruženja

2008 - 2017.

 

 

3. Unaprediti zdravstvenu zaštitu žena u reproduktivnom periodu:
- Razvijanje savremenih programa prevencije neželjene trudnoće;
- Smanjenje stope namernog prekida trudnoće;
- Obezbediti viši nivo usluga i bolju teritorijalnu raspoređenost.

MZ, MRSP, MF

Kontinuirano

 

 

4. Preduzeti mere za smanjenje smrtnosti dece kod posebno rizičnih grupa stanovnika.

MZ, MRSP, JLS, ZS, SS

2008 - 2017.
Kontinuirano

 

 

5. Sprovođenje programa javnog zdravlja.

MZ, MPr

2008 - 2017.
Kontinuirano

 

 

2.2.6. Podsticanje unutrašnjih migracija radi uravnoteženja prostorne raspoređenosti stanovništva i ukidanje faktora koji utiču na "odliv mozgova" tako što će se stvoriti povoljni uslovi za povratak i / ili investiranje dijaspore u Republici Srbiji

1. Izgradnja i realizacija strategijskih opredeljenja regionalnog razvoja:
- Definisanje migracione politike u skladu sa demografskim promenama i ciljevima održivog razvoja;
- Eliminisanje faktora izrazitih regionalnih razlika i nejednakosti u nivou životnog standarda stanovništva;
- Podsticanje investicija i jačanje kapaciteta regiona i lokalne samouprave;
- Prenošenje nadležnosti na niži nivo i kreiranje politike u skladu sa regionalnim potencijalima.

MERR, MD, JLS, udruženja

2008 - 2011.

 

Veza sa:
1.1.
1.2.2 (5).
1.3.6.
2.9.1.
2.9.4

2. Jačanje finansijskih i administrativnih kapaciteta na regionalnom nivou:
- Jačanje mehanizama većeg učešća u kreiranju politike i donošenju odluka;
- Uključivanje u evropske tokove regionalnog razvoja;
- Podizanje nivoa stručnih kapaciteta na lokalnom nivou;
- Razvijanje obrazovnih, zdravstvenih i socijalnih službi;
- Uključivanje udruženja i jačanje odgovornosti pojedinca.

MERR, JLS, MNTR, MPr, udruženja

Kontinuirano

 

Veza sa:
1.2.2 (5)
1.4.
2.9.4.

3. Izrada koncepta, strategijskih opredeljenja migracione politike u skladu sa evropskim standardima:
- Poštovanje prava na slobodu kretanja i zapošljavanja;
- Stimulisanje zapošljavanja i povratka u nerazvijene regione;
- Prihvatanje povratnika na osnovu ugovora o readmisiji;
- Saradnja sa međunarodnim organizacijama (UNDP, UNICEF) u sprovođenju mera podrške migrantima;
- Razvijanje programa socijalne integracije i uključivanja u društveno okruženje.

MD, MERR, MLJMP, MPr, udruženja

2008 - 2009.

 

Veza sa:
1.2.2 (5)
2.4.1.
2.9
2.9.4.

4. Eliminisanje faktora koji stimulišu odlazak visokokvalifikovanih kadrova:
- Mere bržeg zapošljavanja, stručnog usavršavanja i napredovanja;
- Stimulisanje naučno-istraživačkog rada;
- Podizanje nivoa životnog standarda i zarada;
- Izgradnja podsticajnih mera u privlačenju stručnjaka.

MERR, MRSP, MD, MNTR, JLS, udruženja

Kontinuirano

 

Veza sa:
1.2.
1.2.2 (5)
1.4.
2.3.
2.9.4.

5. Razvijanje strategijskih mera za povratak mladih:
- Održavanje dobrih odnosa sa dijasporom;
- Stimulisanje ulaganja;
- Razvijanje mreže kadrova koji rade u naučno-istraživačkim institucijama i univerzitetima;
- Razvoj adekvatne politike povratka i zapošljavanja.

MERR, MRSP, MOS, MNTR, MD, JLS, udruženja

2008 - 2010.

 

Veza sa:
1.2.2 (5)
1.2.3.
1.2.5.
1.2.6.
1.4.3.
2.9.4.

2.3. Socijalna sigurnost

Ciljevi

Aktivnosti/mere

Nadležna institucija i partneri u sprovođenju

Rok za primenu

Ukupni troškovi

Izvori finansiranja

2.3.1. Jačanje socijalne stabilnosti i solidarnosti

1. Usvajanje strateških dokumenata i propisa u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima.

KEI, MP, MRSP

2008 - 2010.

 

 

2. Izgradnja i razvijanje administrativnih, institucionalnih i zakonodavnih kapaciteta za sprovođenje nacionalnih i lokalnih politika i projekata podsticanja solidarnosti i kohezije.

MRSP, MERR, MLJMP, MOS, JLS, udruženja

2008 - 2012.

 

 

3. Afirmisanje principa socijalne kohezije i solidarnosti u različitim sektorskim pristupima.

MERR, MRSP, MPr, MLJMP, udruženja

Kontinuirano

 

 

4. Garantovanje i unapređenje prava u oblastima koje su od značaja za koheziju u društvu: zapošljavanje, stanovanje, obrazovanje, zdravstvo i socijalna sigurnost.

MERR, MO, MZ, MRSP, JLS, udruženja

Kontinuirano

 

 

5. Obrazovanje i informisanje javnosti o socijalnim rizicima i problemima, u pravcu podsticanja volonterskih i solidarnih aktivnosti.

MPr, MRSP, MV, JLS, udruženja

Kontinuirano

 

 

2.3.2. Sprečavanje ekstremnih nejednakosti u raspodeli dohotka

1. Unapređenje i nadgledanje primene institucionalnih i zakonodavnih mehanizama za smanjenje ekstremnih nejednakosti u raspodeli dohotka.

MRSP, MP, JLS, udruženja

Kontinuirano

 

 

2. Redukovanje ekstremnih nejednakosti merama socijalne kohezije i solidarnosti.

MERR, MRSP, MPr, NSZ, MOS, udruženja

2008 - 2010.

 

 

3. Obezbeđivanje minimalnog dohotka za stanovništvo koje živi ispod zvanično utvrđene linije siromaštva.

MRSP, JLS, udruženja

2009.

146.226.456 EUR

Budžet RS

4. Proširenje obuhvata stanovništva u sistemu socijalne zaštite.

MRSP

2008 - 2010.

 

 

2.3.3. Podsticanje komponente efikasnosti u sistemu socijalne sigurnosti

1. Modernizacija i koordinacija sistema socijalne sigurnosti sa usvojenim standardima i preporukama EU:
- Razvijanje sistema dobrovoljnih penzijskih fondova;
- Unapređenje aktivnih mera za nezaposlene;
- Sprovođenje adekvatne privatizacije u zdravstvu;
- Uspostavljanje pluralizma pružaoca usluga u dečijoj i socijalnoj zaštiti;
- Razvoj sistema dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja,

MRSP, MERR, MZ, NSZ, JLS

2008 - 2011.

 

Veza sa 1.2.

2. Obezbeđivanje održivosti prava i usluga posredstvom unapređivanja adekvatnog sistema njihovog finansiranja.

MRSP, MF, JLS

2008 - 2012.

 

 

3. Osnaživanje koncepta preuzimanja individualne odgovornosti pojedinca za sopstveni socijalni položaj, uz garantovanje minimalne socijalne sigurnosti onima koji nisu sposobni za rad.

MRSP, MERR, SS

Kontinuirano

 

 

4. Razvijanje bolje prilagođenosti socijalnih programa i usluga shodno specifičnim potrebama korisnika.

MRSP, SS, JLS, udruženja

Kontinuirano

668.000 EUR

Ostala sr.

5. Pluralizam u oblasti organizovanja, prikupljanja sredstava i pružanja usluga, uvođenje privatnog i civilnog sektora, u svrhu povećanja efikasnosti sistema i izbora pojedinaca.

MRSP, JLS, udruženja

2008 - 2015.

 

Veza sa 1.3.

2.3.4. Povećanje socijalne sigurnosti korisnika sistema socijalnog osiguranja, socijalne i dečje zaštite

1. Obezbeđivanje adekvatnih sredstava za finansiranje davanja i usluga u sistemu socijalnog osiguranja.

MF, MRSP, MZ, NSZ

2008 - 2010.

 

 

2. Uvećanje iznosa minimalnih socijalnih naknada.

MRSP, JLS, udruženja

2008 - 2010.

 

 

3. Poboljšanje targetiranja prava.

MRSP, JLS, udruženja

2008 - 2010.

 

 

4. Zakonsko uređenje minimalnih prava, standarda kvaliteta usluga i kontrole realizacije prava koje je lokalna samouprava u obavezi da obezbedi svojim građanima.

MRSP, JLS, udruženja

2008 - 2009.

 

 

2.3.5. Podsticanje socijalne uključenosti

1. Stvaranje regulatornih instrumenata i mehanizama.

MRSP, MERR, MZ, JLS, udruženja

2009 - 2011.

 

 

2. Poštovanje evropskih standarda i prakse.

MRSP, MNTR

2009 - 2017.

 

 

3. Jačanje podsticajnih mera i popularizacija specifičnih programa.

MRSP, MERR, JLS, udruženja

2009 - 2012.

 

 

2.4. Siromaštvo i socijalna uključenost

Ciljevi

Aktivnosti/mere

Nadležna institucija i partneri u sprovođenju

Rok za primenu

Ukupni troškovi

Izvori finansiranja

2.4.1. Unapređivanje ravnomernog pristupa svih građana koristima od društvenog i privrednog napretka i razvoja

1. Usklađivanje i sprovođenje Milenijumskih ciljeva razvoja, kao i ciljeva promovisanih u različitih nacionalnim strateškim dokumentima (Strategiji zapošljavanja, Strategiji za smanjenje siromaštva, Strategiji razvoja socijalne zaštite, strategijama kojima se uređuju osnovni pravci privrednog razvoja Republike Srbije i dr.) koji su komplementarni sa politikom održivog razvoja i socijalne uključenosti stanovništva.

MERR, MRSP, JLS, udruženja

2008 - 2015.

 

Veza sa 2.1.

2. Stvaranje preduslova, podsticaja i garancija za realizaciju potpunog učešća svih u kreiranju socijalno-političkih mera:
- Decentralizacija, regionalizacija, lokalna samouprava;
- Uvažavanje principa tržišnih vrednosti i smanjenje uloge države;
- Veća uključenost korisnika programa i zaštita interesa marginalnih grupa;
- Jačanje uloge civilnog sektora.

MERR, MRSP, MDULS, JLS, SU, udruženja

2008 -
Kontinuirano

 

Veza sa:
1.3.
2.8.
2.9.

3. Obrazovanje i informisanje javnosti, razvijanje svesti o značaju poboljšanog pristupa sveukupnog stanovništva rezultatima napretka društva i posledicama.

MPr, MNTR, MK i mediji, udruženja

2008 - 2012.

 

Veza sa 1.4.1.

4. Istraživanje i analiziranje postojećeg (i očekivanog) jaza u mogućnostima populacije da ostvari koristi od razvoja društva pod jednakim uslovima:
- Targetiranje "gubitnika" u procesima društvenih promena i onih koji su "generacijski" siromašni;
- Razvijanje specifičnih preventivnih programa;
- Popularizacija mera aktivizacije korisnika;
- Smanjivanje nejednakosti i korišćenje potencijala na svim nivoima;
- Kreiranje aktivnih mera i smanjivanje pasivnih davanja;
- Otklanjanje nedostataka u administrativnoj proceduri i smanjenje troškova realizacije.

MNTR, NIO, udruženja

2008 - 2012.

 

 

5. Stvaranje aktivnih politika za podizanje nivoa životnog standarda i poboljšanje kvaliteta života populacije koja je iznad proseka izložena siromaštvu:
- Promovisanje pozitivnih primera aktivizacije socijalne politike;
- Jačanje odgovornosti pojedinca, snošenje rizika i stvaranje uslova za suzbijanje monopola i jačanje konkurentnosti;
- Stimulisanje programa socijalne uključenosti programa državne pomoći;
- Izgradnja institucionalnih kapaciteta i podsticajnih mera na svim nivoima.

MERR, MRSP, JLS, udruženja

2008 - 2014.

 

 

6. Predupređivanje i redukovanje okolnosti koje izrazito nepovoljno utiču na nejednaku (re)distribuciju dohotka:
- Smanjivanje regionalnih razlika;
- Usklađivanje obrazovnih programa sa potrebama ka tržištu rada;
- Razbijanje "začaranog kruga siromaštva" marginalizovanih grupa.

MERR, MRSP, MPr, JLS, udruženja

2008 -
Kontinuirano

 

Veza sa:
1.4.
2.9.

2.4.2. Obezbeđivanje pretpostavki za stvaranje socijalno-uključenog društva udruženja

1. Definisanje i jasno profilisanje nacionalne politike socijalne uključenosti, usklađene sa relevantnim međunarodnim (i evropskim) propisima.

MRSP, MNTR, KEI

2008 - 2009.

 

Veza sa 1.3.

2. Stvaranje regulatornih preduslova za uvođenje problematike socijalne isključenosti i politike socijalne uključenosti u odgovarajuća akta.

MRSP, MPr, MZ, JLS, udruženja

2009 - 2012.

 

 

3. Formiranje institucija koje bi obezbedile instrumente i stvorile organizacione preduslove za sprovođenje politike održivog razvoja i socijalne uključenosti.

MERR, MRSP, MŽSPP, JLS, udruženja

2009 - 2012.

 

 

4. Formiranje institucija za praćenje primene ovih instrumenata i kontrolnih mehanizama.

MRSP, MERR, MNTR, JLS, SU

2009 - 2013.

 

 

5. Razvijanje regionalnih i opštinskih akcionih planova za socijalno uključivanje i održivi razvoj.

MERR, JLS, SKGO, KOR, udruženja

2010 - 2015.

 

Veza sa 2.9.

6. Formiranje specifičnih državnih, regionalnih i opštinskih tela za održivi razvoj i socijalno uključivanje.

MRSP, MERR, JLS, KOR, SKGO

2010 - 2017.

 

Veza sa 2.9.

2.4.3. Uklanjanje prepreka za prilike koje vode ka jačanju kompetencija krajnje siromašnih i siromašnih

1. Obezbeđivanje i garantovanje minimalnog dohotka.

MRSP, JLS, udruženja

2008 - 2010.

 

Veza sa 1.1.

2. Stvaranje podsticajnog okruženja za rad i za zapošljavanje.

MERR, MRSP, MOS, JLS

2008 -
Kontinuirano

 

Veza sa 1.3.

3. Podsticanje mogućnosti za zapošljavanje lica sa:
- Invaliditetom;
- Pripadnika etničkih manjina;
- Izbeglica i interno raseljenih lica;
- Starijih koji nisu ispunili uslove za penzionisanje;
- Mladih koji su tek završili školovanje, itd.

MERR, MRSP, MZ, MOS, JLS, NSZ

2008 - 2015.

 

Iz budžeta se obezbeđuje 50% prosečne zarade po zaposlenom
Veza sa 1.2.

4. Pristup školskom i vanškolskom obrazovanju, permanentnom obrazovanju, programima obrazovanja, prekvalifikacije i dokvalifikacije.

MPr, MOS, MRSP, NSZ, JLS, udruženja

2008 - 2017.

 

Veza sa 1.4.

5. Podizanje nivoa zdravstvene zaštite, naročito iskorenjivanje tzv. socijalnih bolesti i bolesti koje nastaju u vezi sa degradacijom životne sredine.

MZ, MŽSPP, JLS

2008 - 2017.

 

 

2.4.4. Sprovođenje posebnih programa socijalnog uključivanja i povećanje podrške onima koji su naročito izloženi riziku od siromaštva

1. Jasno diferenciranje mera usmerenih ka siromašnima koji zavise od tuđe pomoći i podrške:
- Bolja targetiranost državnih programa pomoći.

MRSP, SS, JLS, udruženja

2009 - 2012.

776.175.785 EUR

Budžet RS

2. Razvoj specifičnih socijalnih programa usmerenih ka siromašnima koji nisu sposobni za rad.

MRSP, JLS , udruženja

2008 - 2009.

 

Veza sa 1.3.3.

3. Ustanovljavanje državnih mehanizama za subvencioniranje zapošljavanja društveno marginalizovanih grupa, kao i mladih, lica starosti preko 50 godina.

MERR, MRSP, MOS, NSZ

2009 - 2012.

 

Veza sa:
1.3.5.
2.5.
2.6.

4. Koncipiranje aktivne politike zapošljavanja siromašnih i socijalno isključenih:
- Promovisanje programa radnog angažovanja radno sposobnih korisnika socijalne zaštite.

MERR, MRSP, MOS, JLS, udruženja

2009 - 2012.

 

Veza sa:
1.1.
1.2.

5. Uključivanje siromašnih u programe obuke, prekvalifikacije, dokvalifikacije. Integrisanje "life-long learning" programa (obrazovanja za čitav život), specifično usmerenih ka najranjivijim kategorijama.

MRSP, NSZ, MPr, MOS, JLS, udruženja

2009 - 2015.

 

Veza sa 1.4.

6. Podsticanje principa učešća siromašnih u kreiranje programa koji su usmereni ka njima.

MRSP, JLS, SS, udruženja

2009 - 2010.

 

 

2.5. Politika jednakih mogućnosti

Ciljevi

Aktivnosti/mere

Nadležna institucija i partneri u sprovođenju

Rok za primenu

Ukupni troškovi

Izvori finansiranja

2.5.1. Završetak započetog usaglašavanja domaćeg zakonodavstva sa evropskim normama u sferi ljudskih prava i stvaranje institucionalnih mehanizama za ostvarivanje garantovanih prava

1. Usaglašavanje sektorskih zakona i njihovo sprovođenje u saglasnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, Evropskom konvencijom o sprečavanju torture i Evropskom socijalnom poveljom.

MLJMP, MRSP

2009 - 2010.

2.000.000 din

Budžet RS

2. Usvajanje opšteg zakona o sprečavanju diskriminacije.

MRSP, MLJMP

2009.

 

 

3. Priprema i usvajanje zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

MLJMP

2009.

 

 

4. Rešavanje finansiranja rada Nacionalnih saveta manjina, uz aktivno učešće pripadnika manjina.

MLJMP

2009.

350.000.000 din
28.000.000 din

Budžet RS
Ostala sr.

5. Određivanje nosioca aktivnosti i odgovornosti vezanih za Dekadu Roma i jačanje kapaciteta ove organizacije.

MLJMP, NSR

2009.

30.706.000 din

Budžet RS

2.5.2. Ujednačavanje socio-ekonomskog standarda života nekih nacionalnih manjina (pre svih Roma) sa standardom života većinskog srpskog naroda

1. Program podrške unapređenju obrazovanja Roma, u skladu sa Nacionalnom strategijom za davanje novih ovlašćenja Romima.

MLJMP, MPr, JLS

2009 - 2011.

 

 

2. Program integracije Roma u tržište rada:
- Uključivanje u programe javnih radova;
- Podrška poslodavcima koji zapošljavaju Rome;
- Programi razvoja preduzeća za Rome;
- Programi poboljšanja kvalifikacione strukture Roma.

MLJMP, MPr, JLS, NSZ

2009 - 2017.

 

 

3. Usvajanje programa za reintegraciju Roma koji se vraćaju u okviru programa readmisije.

MRSP, MLJMP

2009 - 2010.

55.000 EUR

Budžet RS

2.5.3. Srazmerno učešće pripadnika nacionalne manjine u pravosuđu, tužilaštvu, policiji, vojsci, lokalnoj upravi

1. Izmene propisa koji uređuju radne odnose i kojima se omogućava srazmeran procenat učešća manjina u strukturi zaposlenih.

MLJMP

2009 - 2010.

 

 

2. Program obuke za senzibilizaciju za primenu prava manjina u sektorima pravosuđa, tužilaštva policije, vojske i u lokalnim samoupravama.

MP, MLJMP, MO

2010 - 2012.

 

 

2.5.4. Smanjenje etničke distance

1. Program integracije ljudskih i manjinskih prava u nastavne planove i programe na nivou osnovnog i srednjeg školstva.

MPr, MLJMP

2009 - 2013.

 

 

2. Program senzibilizacije javnosti za etničku toleranciju i multikulturalizam ("Kampanja tolerancije i multikulturalizma").

MLJMP

2009 - 2012.

 

Veza 2.1.2.2.

2.5.5. Poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom dok ne postanu ravnopravni građani koji uživaju sva prava i odgovornosti

1. Razvoj i primena mehanizama za uključivanje pitanja invalidnosti u glavne tokove društva, razvojne planove, programe i projekte, kroz osnaživanje organizacija i predstavničkih grupa osoba sa invaliditetom i dosledno sprovođenje Strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom Republike Srbije.

MRSP, MERR

2009 - 2011.

14.581.078 EUR

Budžet RS - Sopstveni prihodi Ministarstva

2. Usvajanje nacionalnog akcionog plana unapređenja položaja osoba sa invaliditetom.

MRSP

2009.

 

 

3. Obezbeđivanje kontinuiranog prikupljanja podataka o osobama sa invaliditetom i razvoj jedinstvene baze podataka o osobama sa invaliditetom i mehanizama redovnog izveštavanja kao dela sistema za praćenje (monitoring) aktivnosti na unapređenju položaja osoba sa invaliditetom.

MRSP

2009.

 

 

4. Ratifikacije Međunarodne konvencije o pravima osoba sa invaliditetom.

MRSP

2009.

 

 

5. Podizanje nivoa javne svesti o osobama sa invaliditetom i nivoa znanja samih osoba sa invaliditetom o njihovim pravima, kroz programe obrazovanja javnosti o pitanjima invalidnosti:
- Kontinuirano informisanje javnost o pravima, položaju i potrebama i mogućnostima osoba sa invaliditetom;
- Programe obrazovanja osoba sa invaliditetom u cilju obezbeđivanja uslova da osobe sa invaliditetom znaju svoja prava, prepoznaju diskriminaciju, poznaju mehanizme zaštite i jačaju svoje samozastupničke veštine;
- Programe podrške organizacija osoba sa invaliditetom koje razvijaju i pružaju usluge namenjene osobama sa invaliditetom (dnevni boravci, klubovi, servis personalnih asistenata, SOS-telefon) na lokalnom, okružnom, pokrajinskom i nacionalnom nivou.

MRSP, MK, udruženja, Medijski javni servis

2009 - 2017.

 

 

6. Unapređenje sistema podrške i usluga usmerenih ka korisniku u skladu sa njegovim potrebama, saglasno Strategiji unapređenja položaja osoba sa invaliditetom Republike Srbije.

MRSP, udruženja

2009 - 2017.

 

 

7. Program osnaživanja porodica osoba sa invaliditetom kroz sistem pružanja adekvatne podrške odgovarajućih servisa i službi koje pomažu integraciju osoba sa invaliditetom u zajednicu.

MRSP, udruženja

2009 - 2011.

 

 

8. Program individualnih mera podrška osobama sa invaliditetom u obrazovanju (kako formalnom, tako i neformalnom).

MRSP, MPr

2009 - 2013.

 

 

9. Program ostvarivanja jednakih mogućnosti za rad i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

MRSP, MERR

2009 - 2013.

 

 

10. Program ostvarivanja pristupa izgrađenom okruženju osobama sa invaliditetom kroz donošenje i nadzor nad sprovođenjem odgovarajućih propisa u urbanističkom projektovanju, saobraćaju i komunikacijama.

MRSP, MŽSPP, MI

2009 - 2011.

 

 

11. Izrada i sprovođenje nacionalnog profama za unapređenje zdravstvene zaštite osoba sa invaliditetom.

MZ

2009 - 2010.

 

 

2.6. Rodna ravnopravnost

Ciljevi

Aktivnosti/mere

Nadležna institucija i partneri u sprovođenju

Rok za primenu

Ukupni troškovi

Izvori finansiranja

2.6.1. Uspostavljanje institucionalnog okvira za mere koje će obezbediti integraciju principa rodne ravnopravnosti u sve aktivnosti državnih organa i institucija

1. Usvajanje zakona o ravnopravnosti polova.

MRSP (URR)

2009.

 

 

2. Uspostavljanje saveta za ravnopravnost polova kao stalnog radnog tela Vlade Republike Srbije i definisanje mesta i uloge ovog tela u praćenju stanja i odlučivanju.

MRSP (URR)

2009.

 

 

3. Program stvaranja sistemskih pretpostavki za ostvarivanje rodne ravnopravnosti na svim nivoima vlasti do kraja 2009. godine:
- Usvajanje planova za sprovođenje nacionalnog plana aktivnosti za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti 2007 - 2010;
- Sprovođenje analize rodnog budžetiranja i poreskog sistema i usvajanje predloga za poboljšanja;
- Institucionalno jačanje na svim nivoima vlasti, a posebno na lokalnom nivou;
- Institucionalno uključivanje udruženja.

MRSP (URR), udruženja

2009.

 

 

4. Usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa Konvencijom o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena i preduzimanje konkretnih mera kako bi sadržaj Konvencije bio vidljiv u svim aktivnostima državnih organa u svim oblastima i na svim nivoima.

MRSP (URR), udruženja

2009.

 

 

5. Podizanje svesti o značaju Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena i njenog Opcionog protokola u medijima, među zvaničnicima u organima vlasti i sprovođenje kontinuirane obuke nadležnih za sprovođenje relevantnih zakona i programa, naročito zaposlenih u policiji, pravosuđu i zdravstvu.

MRSP (URR), udruženja

2009 - 2012.

 

 

2.6.2. Ravnopravno učešće žena i muškaraca u vlasti i odlučivanju o javnoj politici

1. Program povećanja zastupljenosti žena, uključujući i pripadnice nacionalnih manjina, na svim nivoima političkog odlučivanja za najmanje 30% do 2012. godine, kroz:
- Izmene izbornog zakonodavstva na nacionalnom nivou, kojima se propisuje obavezno učešće žena u organima zakonodavne i izvršne vlasti;
- Dosledno sprovođenje Zakona o lokalnim izborima;
- Izmene Zakona o Vladi Republike Srbije i Poslovnika Skupštine Srbije.

Republički sekretarijat za zakonodavstvo, MDULS, Skupština Republike Srbije

2009 - 2012.

 

 

2.6.3. Poboljšanje položaja žena na tržištu rada i na poslu uz ostvarivanje ravnopravnog položaja s muškarcima

1. Usvajanje i sprovođenje nacionalnog plana aktivnosti za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti 2007 - 2010.

MRSP (URR)

2009.

2.253.955 EUR

Projekti međunarodnih organizacija - donacije

2. Podizanje kapaciteta inspekcije rada i tržišne inspekcije i njihova senzibilizacija za probleme rodne ravnopravnosti.

MRSP (URR)

2009 - 2010.

1.601.750 din

Budžet RS

3. Povećanje zastupljenosti žena u programima zapošljavanja, posebno onima koji se odnose na obuku i finansijsku pomoć za pokretanje sopstvenog posla.

MRSP (URR), MERR

2009 - 2011.

1.102.197 EUR

Veza sa 1.2.4

4. Poboljšanje usklađenosti aktivnih mera tržišta rada profilu korisnica i potražnji radne snage.

MRSP, MERR, JLS

2009 - 2011.

 

 

5. Promovisanje ženskog zadrugarstva.

MRSP, MERR, JLS

2009 - 2011.

 

 

6. Promovisanje i osnivanje centara za podršku i inkubatora za žensko preduzetništvo.

MERR, JLS

2009 - 2011.

 

 

7. Promovisanje oblika socijalnog preduzetništva - zapošljavanje kroz mala udruženja u sektoru usluga socijalne zaštite, brige o domaćinstvu i porodici, uslužnih delatnosti i sl.

MRSP, MERR

2009 - 2011.

 

 

8. Otvaranje kreditnih programa za podsticanje ženskog preduzetništva i svih oblika samozapošljavanja.

MERR, MF

2009.

10.000.000 din

Ostala sr.

9. Formiranje fondova za podsticanje preduzetništva i samozapošljavanja žena.

MERR, MF

2010.

 

 

10. Programi obuke i prekvalifikacije nezaposlenih žena, uključujući i marginalizovane grupe žena, obezbeđivanje kredita za preduzetnice i socijalna davanja za žene koje rade kao neplaćeni pomažući članovi u domaćinstvu.

MRSP, JLS, udruženja

2009 - 2012.

 

 

2.6.4. Socijalna integracija žena i muškaraca iz marginalizovanih društvenih grupa kroz obrazovanje, tržište rada i učešće u odlučivanju o javnoj politici

1. Iskorenjivanje nepismenosti među seoskim ženama i Romkinjama.

MPr, SRP

2009 - 2017.

 

 

2. Potpuni obuhvat Romkinja osnovnim obrazovanjem i mere pozitivne akcije za njihovo uključivanje u više nivoe obrazovanja.

MPr, SRP

2009 - 2017.

 

 

3. Mere pozitivne akcije (stipendiranje, kampanje i sl.) za školovanje ženske dece i omladine iz ranjivih grupa.

MPr, SRP

2009 - 2017.

 

 

4. Pokretanje posebnih programa ekonomskog osnaživanja i zapošljavanja Romkinja, žena sa invaliditetom, žena u statusu izbeglica i žena interno raseljenih sa teritorije Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije, žena sa sela, kao i samohranih majki nepovoljnog socijalnog položaja.

MRSP, SRP

2009 - 2017.

 

 

5. Osnaživanje žena pripadnica marginalizovanih grupa za učešće u javnom i političkom životu.

URR, SRP

2009 - 2017.

 

 

2.6.5. Prevencija, suzbijanje nasilja i zaštita žena od nasilja

1. Sistemsko i redovno prikupljanje podatka i informacija o svim vidovima nasilja nad ženama.

URR

Kontinuirano

 

 

2. Standardizovanje procedura i usvajanje protokola o postupanju u slučajevima nasilja prema ženama u ustanovama socijalne zaštite, zdravstvenim, vaspitnim i obrazovnim ustanovama, policiji i pravosuđu.

MUP, MP, URR, MZ, SRP

2009 - 2011.

 

 

3. Kontinuirana obuka kadrova u pravosuđu, policiji, socijalnim, zdravstvenim, vaspitnim i obrazovanim ustanovama i medijima.

URR, MP, MK, MZ, udruženja

2009 - 2011.

 

 

4. Program informisanja i senzibilizacije javnosti o uzrocima i posledicama nasilja nad ženama.

URR, SRP, udruženja

2008 - 2017.

 

 

5. Program obrazovanja žena da prepoznaju nasilje i upoznavanje sa mehanizmima zaštite.

URR, udruženja

2008 - 2017.

 

 

6. Obezbeđenje dovoljnog broja sigurnih kuća koje bi bile dostupne za sve žrtve nasilja u porodici i obezbeđenje sredstva za tekuće troškove sigurnih kuća na svim nivoima.

MRSP, JLS, udruženja

2009 - 2012.

2009
190.842 EUR

 
Budžet RS

7. Kontinuirano praćenje primene kriterijuma za prihvatanje žrtava nasilja u porodici koji se koriste u sigurnim kućama za žrtve nasilja.

MRSP, MLJMP, JLS, udruženja

Kontinuirano

 

 

2.6.6. Uklanjanje rodnih stereotipa i promocija rodne ravnopravnosti u javnosti

1. Usvajanje i dosledna primena kodeksa rodne ravnopravnosti u medijima.

SRP, NRA

2009 - 2012.

 

 

2. Program praćenja medija i medijskih programa iz rodne perspektive.

SRP, URR

2009 - 2017.

 

 

3. Program obuke nastavnog osoblja za integraciju rodne perspektive u obrazovanje.

SRP, URR, MPr

2009 - 2012.

 

 

4. Integrisanje rodne perspektive u obrazovne programe.

SRP, URR, MPr

2009 - 2012.

 

 

5. Priprema i sprovođenje medijskih kampanja protiv nasilja, seksualne eksploatacije i trgovine ženama.

SRP, MK, URR, Medijski javni servis

2009 - 2017.

 

 

2.7. Javno zdravlje

Ciljevi

Aktivnosti/mere

Nadležna institucija i partneri u sprovođenju

Rok za primenu

Ukupni troškovi

Izvori finansiranja

2.7.1. Jačanje preventivne zdravstvene zaštite

1. Usklađivanje politike javnog zdravlja sa principima Svetske zdravstvene organizacije (WHO), evropskom zdravstvenom politikom i sprovođenje nacionalnih strategijskih opredeljenja:
- Prevencija bolesti, produžavanja života i unapređenje zdravlja organizovanim naporima društva;
- Razvoj političkih, ekonomskih i zakonodavnih pretpostavki za promociju javnog zdravlja;
- Kolektivna odgovornost i usmerenost ka socio-ekonomskim uslovima i faktorima rizika.

MZ, ZJZ, MŽSPP, ZS, JLS, udruženja

2008 - 2017.

 

Veza sa:
1.1.
3.2.

2. Donošenje strategije javnog zdravlja.

MZ

2009 - 2010.

 

 

3. Sprovođenje rasprave i usvajanje zakona o javnom zdravlju.

MZ

2008 - 2009.

 

 

4. Definisanje finansiranja javno zdravstvenih aktivnosti - preventivnih usluga.

MZ

2008 - 2009.

 

 

2.7.2. Smanjenje morbiditeta, nesposobnosti i prevremene smrtnosti od najdominantnijih hroničnih nezaraznih bolesti (bolesti krvotoka, malignih bolesti i dijabetesa)

1. Unapređenje sistema prikupljanja, analiza podataka i determinantama zdravlja kao i nejednakostima u zdravlju.

MZ, MNTR, IZJZ

2008 - 2011.

 

Veza sa 3.3.

2. Unapređenje rada mreže instituta i zavoda za zaštitu javnog zdravlja.

MZ, IZJZ

2008.
Kontinuirano

 

Veza sa:
3.2.
3.3.

3. Obezbeđenje pravičnosti i jednakosti u korišćenju zdravstvene zaštite svih građana.

MZ, JLS, ZS

2008 - 2017.

 

 

4. Praćenje morbiditeta, nesposobnosti i prevremene smrtnosti od hroničnih nezaraznih bolesti prema geografskim, demografskim, socio-ekonomskim specifičnostima.

IZJZ

Kontinuirano

 

Veza sa:
3.2.
3.3.

5. Obrazovanje stručnih radnika i multidisciplinarnost u pristupu.

MPr, MZ, privredne komore, SU, udruženja

Kontinuirano

 

 

2.7.3. Smanjenje morbiditeta, nesposobnosti i prevremenog mortaliteta uzrokovanog povredama

1. Izrada i sprovođenje programa prevencije hroničnih nezaraznih bolesti i povreda.

MZ, IZJZ, JLS

2008 - 2009.

 

Veza sa:
3.2.
3.3.

2. Dizajniranje i sprovođenje zdravstvenih kampanja usmerenih na unapređenje stilova života i bezbednost i zdravlje na radu.

MZ, MRSP

2008 - 2009.

 

 

3. Izrada i sprovođenje programa zaštite zdravlja na radnim mestima sa povećanim rizikom.

MZ, MRSP

2008 - 2010.

 

 

4. Jačanje kapaciteta ustanova koje se bave javnim zdravljem za praćenje i analizu oboljevanja, nesposobnosti i prevremenog mortaliteta izazvanog povredama.

MZ, MRSP

Kontinuirano

 

 

5. Sprovođenje i poštovanje međunarodnih konvencija, preporuka i direktiva (ILO-Konvencija 155 o zaštiti na radu, zdravstvenoj zaštiti i radnoj okolini, Direktiva EU-89-391-EEC i ostale, smernice EU za procenu rizika).

MRSP, MZ

Kontinuirano

 

Veza sa:
3.2.
3.3.

6. Obrazovni i informativni programi za zaposlene i poslodavce, inspektore rada i druge stručne kadrove, informisanje javnosti.

MRSP, MNTR

2008 - 2012.

2009.
522.888 EUR


Budžet RS

2.7.4. Smanjenje negativnih efekata zaraznih bolesti, posebno side i tuberkuloze na zdravlje ljudi

1. Usklađivanje nacionalnih propisa i sprovođenje međunarodnih akata (Deklaracije UN o posvećenosti borbi protiv HIV / SIDE, Milenijumski ciljevi razvoja UN (br. 6), - o borbi protiv HIV / SIDE, tuberkuloze i ostalih zaraznih bolesti, Nacionalna strategija za borbu protiv HIV/SIDE i dr.).

MZ, IZJZ, udruženja

Kontinuirano

 

 

2. Razvoj sistema za brzo reagovanje u nepredvidivim situacijama uključujući i kontrolu i nadzor nad zaraznim bolestima.

MZ, IZJZ

2008 - 2012.

 

 

3. Borba protiv HIV-a i kompletiranje epidemiološke slike (još uvek nepotpuna).

MZ, udruženja

Kontinuirano

 

 

4. Razvoj programa za mlade, sprečavanje stigmatizacije i socijalne isključenosti.

MZ, MOS, MPr, JLS, udruženja

2008 -
Kontinuirano

 

 

5. Prevencija i lečenje tuberkuloze, primena opservirane terapije, lečenje multirezistentne tuberkuloze, obrazovanje stanovništva i informisanje javnosti.

MZ, IZJZ, JLS, udruženja

2008 - 2010.

 

 

6. Prevencija i lečenje ostalih zaraznih bolesti.

MZ, IZJZ

Kontinuirano

 

Veza sa:
3.2.
3.3.

2.7.5. Smanjenje opterećenja stanovništva bolestima usled depresije i drugih poremećaja mentalnog zdravlja

1. Razvoj zakonodavstva u oblasti mentalnog zdravlja i poštovanje međunarodnih standarda.

MZ, SMZ

2008 - 2010.

 

 

2. Usvajanje i sprovođenje nacionalne strategije u oblasti mentalnog zdravlja.

MZ, JLS, SMZ, udruženja

2008.

 

 

3. Prevencija mentalnih poremećaja (depresija) i unapređenje mentalnog zdravlja.

MZ, SMZ, udruženja

2008 -
Kontinuirano

 

 

4. Unapređenje službi, ljudski resursi i obrazovanje (prevencija, razvoj službi za mentalno zdravlje na lokalnom nivou, skraćivanje hospitalizacije, razvoj dnevnih bolnica i dispanzersko lečenje).

MZ, MPr, IZJZ

2008 - 2017.

 

 

5. Podizanje nivoa pruženih usluga i usvajanje standarda (dobra klinička praksa, kriteriji akreditacije, nadzor i praćenje i dr.).

MZ, SMZ, NKMZ

2008 - 2015.

 

 

6. Razvijanje programa međusektorske saradnje u oblasti resornih ministarstava (zdravlja, rada i socijalne politike, obrazovanja, pravde).

MZ, MRSP, MPr, MP

2008 -
Kontinuirano

 

 

7. Informisanje javnosti i obrazovanje.

MZ, SMZ, MOS, udruženja

Kontinuirano

 

 

2.7.6. Smanjenje nejednakosti u zdravlju između populacionih grupa tako što će se poboljšati zdravlje osetljivih populacionih grupa

1. Procena uticaja zdravstvene politike i politike u drugim sektorima na nejednakosti u zdravstvenom stanju stanovništva.

MZ, MRSP, JLS, ZS

2008 - 2010.

 

Veza sa:
2.4.
3.3.

2. Izrada i sprovođenje programa unapređenja zdravlja osetljivih populacionih grupa:
- Unapređenje dostupnosti zdravstvenih usluga ženama i smanjenje regionalnih razlika;
- Poboljšanje dostupnosti usluga u vezi sa seksualnim i reproduktivnim zdravljem;
- Obrazovanje mladih o reproduktivnom zdravlju.

MZ, MRSP, MPr i škole, udruženja

2009 -
Kontinuirano

 

Veza sa:
2.5.
2.6.
3.2.

3. Smanjenje negativnih uticaja životne sredine na zdravlje dece:
- Obezbeđenje pristupa zdravoj vodi za piće i sanitaciju;
- Smanjenje štetnog uticaja aerozagađenja na zdravlje dece;
- Smanjenje broja povreda u saobraćaju.

MZ, MŽSPP, MPr, udruženja

Kontinuirano

 

Veza sa:
3.2.
3.3.

4. Izrada i sprovođenje zdravstveno-vaspitnih programa za određene populacione grupe.

MZ, MPr, MOS, udruženja

2008 -
Kontinuirano

 

Veza sa:
1.4.
3.3.

2.8. Stanovanje i stambena politika

Ciljevi

Aktivnosti/mere

Nadležna institucija i partneri u sprovođenju

Rok za primenu

Ukupni troškovi

Izvori finansiranja

2.8.1. Obezbeđenje odgovarajućeg stana licima /domaćinstvima bez stana uz podizanje akcionog potencijala svih aktera u tome

1. Usvajanje zakona o socijalnom stanovanju.

MŽSPP

2009.

 

 

2. Priprema i usvajanje nacionalne strategije socijalnog stanovanja.

MŽSPP

2008 - 2009.

50.000 EUR

Budžet RS

3. Osnivanje republičke agencije za stanovanje.

MŽSPP

2009.

200.000 EUR

Budžet RS

4. Razvoj i usvajanje novog zakonodavnog okvira stambene politike (izmena Zakona o stanovanju, izmene Zakona o održavanju stambenih zgrada).

MŽSPP

2009 - 2010.

80.000 EUR

Budžet RS

5. Izrada i usvajanje:
- Pravilnika o prostornim i tehničkim standardima gradnje stanova u skladu sa ekološkim parametrima i energetskom efikasnošću;
- Uredbe o merilima i kriterijumima za korišćenje sredstava za socijalno stanovanje;
- Uredbe o uslovima i merilima za rešavanje stambenih potreba lica bez stana, odnosno lica bez stana odgovarajućeg standarda;
- Uredbe o uslovima, standardima i normativima za planiranje i projektovanje, građenje, korišćenje i održavanje stanova za socijalno stanovanje;
- Pravilnika o uslovima za izdavanje i oduzimanje licence za rad, kao i sadržinu posebnog registra neprofitnih stambenih organizacija;
- Pravilnika o proceduri izrade i primene planova za konsolidaciju / preuređivanje neformalnih naselja;
- Pravilnika o održavanju stambenih zgrada u odnosu na standarde kvaliteta stanovanja i življenja.

MŽSPP, RAS

2010 - 2011.

50.000 EUR

Budžet RS

6. Usaglašavanje zakonskih akata i sistemskih mera koje su neophodne za adekvatnu primenu Zakona o socijalnom stanovanju (u oblasti finansiranja, imovine, planiranja, izgradnje, građevinskog zemljišta, eksproprijacije).

MŽSPP, MF, RAS

2009 - 2010.

80.000 EUR

Budžet RS

7. Osnivanje opštinskih stambenih agencija i/ili drugih udruženja na regionalnom i/ili lokalnom nivou zaluženih za sprovođenje stambene politike u domenu socijalnog stanovanja i za sprovođenje nacionalne strategije socijalnog stanovanja.

JLS uz koordinaciju MŽSPP i RAS

2008 - 2011.

30.000 - 50.000 EUR
godišnje

Budžeti lokalnih samouprava

Delimična podrška iz budžeta RS, donacije, IRA fonda za manje razvijene JLS

8. Priprema i usvajanje lokalnih strategija stanovanja.

JLS uz koordinaciju MŽSPP i RAS

2008 - 2012.

 

 

9. Razvoj i sprovođenje sistema stambenih subvencija:
- Objektnih subvencija (direktna davanja, poreske olakšice i sl.) usmerenih na podsticanje gradnje stanova u neprofitnom sektoru, legalizaciju stambenog fonda, konsolidaciju neformalnih naselja, održavanje stanova i stambenih zgrada, a čiji su primaoci investitori odnosno izvođači radova, pod uslovom da deluju neprofitno u delu svojih aktivnosti za koje dobijaju objektne subvencije;
- Subjektnih subvencija (stambenog dodatka), u okviru postojećeg sistema socijalne zaštite, usmerenih na povećanje sposobnosti domaćinstava da plate troškove stanovanja, legalizacije stana, priključivanja na javnu komunalnu infrastrukturu uz prethodnu izradu propisa o ukrštenoj proveri imovine i prihoda domaćinstava koja primaju subvencije.

MŽSPP, RAS

2009 - 2017.

 

Procena moguća nakon usvajanja nacionalne strategije socijalnog stanovanja

10. Program dostupnog stanovanja u javnom (neprofitnom) sektoru:
- Izrada planske i urbanističke dokumentacije i izgradnja 20.000 stanova u javnom (neprofitnom) sektoru uz subvencionisane uslove izgradnje u centrima administrativnih okruga;
- Izrada planske i urbanističke dokumentacije i izgradnja 3.000 stanova namenjenih stanovanju u zaštićenim uslovima.

MŽSPP, MNiP, RAS, lokalne stambene agencije

2009 - 2015.

 

 

2.8.2. Sprečavanje propadanja određenih naselja, odnosno otklanjanje postojećih nehigijenskih i divljih (slamova) uz najveće izbegavanje relokacije stanovništva

1. Program evidentiranja beskućnika i područja podstandardnog stanovanja.

MŽSPP, RAS

2009.

 

 

2. Lokalni programi sanacije nehigijenskih naselja:
- Izrada planske dokumentacije i rešavanje problema vlasništva nad zemljištem, izdavanje dozvola gradnje, pribavljanje subvencija;
- Renoviranje zgrada i komunalne infrastrukture;
- Razvijanje socijalne infrastrukture i integracija naselja u širu zajednicu.

lokalne stambene agencije

2009 - 2012.

 

 

2.8.3. Povećanje sigurnosti stanovanja - zaustavljanje ilegalne gradnje, sprovođenje legalizacije uz najveće izbegavanje nepotrebnog rušenja i regulisanje tržišta iznajmljivanja stanova

1. Razvoj i sprovođenje povoljnih kredita za završavanja/adaptaciju nedovršenih/nenastanjenih stanova u gradovima (uz obavezu da se stanovi aktiviraju na tržištu pod kontrolisanim uslovima zakupa ili prodaje).

MŽSPP, MF

2009 - 2015.

 

Veza sa 2.8.4.1.

2. Program sanacije neformalnih naselja - priprema operativnih (integralnih) projekata konsolidacije neformalnih naselja, uključujući komunalno opremanje društvenom infrastrukturom i obezbeđivanje društveno - ekonomskog razvoja, kao i urbanističke planove.

RAS, lokalne stambene agencije

2009 - 2012.

 

 

2.8.4. Zaustavljanje propadanja stambenog fonda i približavanje prosečnih uslova stanovanja standardima EU

1. Razvoj i sprovođenje povoljnih kredita za renoviranje i radove na kapitalnom investicionom održavanju iz budžetskih izvora, sanacija najugroženijih zgrada i završavanje nedovršenih stanova u gradovima (uz obavezu da se stanovi aktiviraju na tržištu pod kontrolisanim uslovima zakupa ili prodaje).

MŽSPP

2009 - 2010.

 

Veza sa 2.8.3.1.

2. Organizovanje programa obuke vlasnika stanova u organizovanju upravljanja stambenim zgradama.

RAS

2010 -
Kontinuirano

100.000 EUR

Budžet RS

2.8.5. Otklanjanje velikih razlika u kvalitetu stanovanja na nivou naselja uz očuvanje regionalnih specifičnosti

1. Program jačanja institucionalnih kapaciteta u postojećim telima (gradska ili opštinska uprava i administracija, opštinska stambena agencija ili javno preduzeće za održavanje stambenih zgrada) za obučavanje u organizovanju udruženja stanara, upravljanju i načinu konkurisanja za pristup podsticajnim finansijskim sredstvima.

RAS, lokalne stambene agencije

2009 -
Kontinuirano

 

 

2. Program podrške stanovanju na selu.

RAS, lokalne stambene agencije

2009 -
Kontinuirano

 

 

2.9. Regionalni i lokalni aspekti održivog razvoja

Ciljevi

Aktivnosti/mere

Nadležna institucija i partneri u sprovođenju

Rok za primenu

Ukupni troškovi

Izvori finansiranja

2.9.1. Decentralizacija uz primenu savremenog koncepta regionalizacije i socio-ekonomskog pristupa

1. Usvajanje zakona kojima se definiše oblast regionalnog razvoja (zakon o ravnomernom regionalnom razvoju Republike Srbije), kao i odgovarajućih podzakonskih akata, a u skladu sa Strategijom regionalnog razvoja Republike Srbije 2007 - 2012.

MERR

2009.

 

 

2. Formiranje nacionalne agencije za regionalni razvoj i mreže regionalnih agencija.

MERR

2009 - 2010.

10.000.000 din
2.000.000 EUR

Budžet RS
IPA fondovi

3. Ustanovljavanje tipologije regiona u skladu sa evropskom klasifikacijom teritorijalnih jedinica (NUTS).

MERR, MDULS, RZS

2009.

 

 

4. Uspostavljanje sistema prava na ostvarivanje lokalne samouprave koji pripada građaninu i koji je kompatibilan sa zakonodavstvom EU i sistemima lokalne samouprave u EU i zemljama u okruženju.

MDULS

Kontinuirano

 

 

2.9.2. Izgradnja i jačanje novog sistema raspodele nadležnosti između različitih vertikalnih nivoa vlasti

1. Usvajanje zakona o imovini lokalne samouprave.

MF

2009.

 

 

2. Zakonsko uređivanje raspodele ustupljenih priroda jedinicama lokalne samouprave od prihoda Republike Srbije koji nisu regulisani Zakonom o lokalnoj samoupravi (pre svega prihoda od naknada za korišćenje dobara od opšteg interesa i naknade za zaštitu životne sredine).

MF

2009.

 

 

2.9.3. Jačanje koncepta regionalne konkurentnosti i povezivanja

1. Program razvoja infrastrukture nerazvijenih područja.

MI, KORNP

2009 - 2012.

 

 

2. Program jačanja regionalnih nosilaca razvoja - Usklađivanje zakonske regulative i uspostavljanje mreže institucija za podsticanje regionalne konkurentnosti (garancijskih fondova, mikrokreditnih organizacija, garancijskih šema ili lokalnih fondova za finansiranje).

MERR

2009 - 2010.

 

Veza sa 1.2.4.3.

3. Stvaranje statističko-analitičke osnove za procenu, praćenje i predviđanje elemenata regionalne konkurentnosti u skladu sa EU.

MERR, RZS

2009 - 2011.

 

 

2.9.4. Smanjenje neravnomernosti u regionalnom razvoju; unutar regiona i između sela i grada

1. Uspostavljanje institucionalnog okvira za vođenje politike podsticanja ravnomernog regionalnog razvoja:
- Formiranje odgovarajućih organa, odnosno organizacija za regionalni razvoj na nacionalnom i regionalnom nivou i njihovo umrežavanje (nacionalna agencija za regionalni razvoj, regionalne agencije);
- Definisanje i primena metodologije za merenje stepena razvijenosti, usklađene sa NUTS metodologijom;
- Definisanje podsticajnih mehanizama za ravnomeran regionalni razvoj;
- Izrada programa razvoja 10 najnerazvijenijih opština.

MERR, KORNP, RZR, RZS

2009.

 

Veza sa:
1.2.2.(5)
2.9.1.(2)

2. Program podsticajnih kreditnih sredstava za ravnomerni regionalni razvoj:
- Finansiranje i kreditiranje infrastrukturnih projekata;
- Odobravanje podsticajnih kredita za osnivanje novih preduzeća, kao i za poboljšanje opremljenosti i proširenje kapaciteta postojećih privrednih subjekata;
- Podsticajni krediti za novozaposlene, i one koji su ostali bez posla, kao posledica tranzicionog procesa;
- Krediti za podsticanje izvoza;
- Usmeravanje dela sredstava iz privatizacije za podsticajno kreditiranje profitabilnih projekata na nerazvijenom području.

MERR, MF, Fond za razvoj, SIEPA, KORNP

2009 - 2013.

 

Veza sa:
1.2.2.(5)
2.9.1.(2)

3. Povećanje uticaja sektora malog i srednjeg preduzetništva ujednačenijem regionalnom razvoju:
- Uvođenje diferenciranih podsticaja na osnovu poreske politike (poreski podsticaji, oslobađanje, olakšice i drugi elementi poreske politike za podsticanje regionalnog razvoja, stimulisanje investicija, zapošljavanja i privrednog rasta na nerazvijenom području);
- Vođenje politike direktnog programiranja prostornog razvoja i razvoja poslovnih lokacija;
- Stvaranje lokalnih razvojnih koalicija (udruženja) za podršku preduzetničkim aktivnostima;
- Razvoj lokalnih fondova kroz kofinansiranje javnog i privatnog sektora;
- Odgovarajuća alokacija regionalnih razvojnih resursa.

MERR, MF, Fond za razvoj, SIEPA, KORNP

2009 -
Kontinuirano

 

Veza sa 1.2.4

2.9.5. Razvoj, kvalitetno i neprekidno unapređenje komunalne infrastrukture

1. Promena zakonskih propisa kojima bi se omogućilo lokalnim samoupravama da ulaze u koncesione i ostale finansijske aranžmane u cilju izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture.

MŽSPP, MF

2009.

 

 

2. Restrukturiranje javnih i javnih komunalnih preduzeća, uvođenje tržišta i konkurencije u javnom sektoru i stvaranje privatno-javnih partnerstava uz privatizaciju non core delatnosti.

JLS uz koordinaciju MF

2009 - 2010.

 

Veza sa 1.3.2.

3. Usvajanje opštinskih strategija razvoja infrastrukture.

JLS uz koordinaciju MI

2009 - 2011.

 

 

2.9.6. Zaštita i korišćenje prirodnih resursa kojima gazduje jedinica lokalne samouprave u skladu s principima održivog razvoja, primenom ekonomskih instrumenata

1. Jačanje administrativnih kapaciteta za efikasnije sprovođenje strategija i propisa u oblasti zaštite životne sredine i održivog korišćenja prirodnih resursa i dobara na lokalnom i regionalnom nivou.

MŽSPP, JLS

2008 - 2015.

 

 

2. Institucionalno jačanje jedinica lokalne samouprave kroz:
- Osnivanje uprava za zaštitu životne sredine ili uprava za održivi razvoj;
- Osnivanje ili podršku rada opštinskih fondova za zaštitu životne sredine.

JLS uz koordinaciju MŽSPP

2009 - 2011.

 

 

3. Program unapređenja rada inspekcijskih službi u ingerenciji lokalne samouprave kroz njihovo opremanje, obuku i podsticanje preventivnog rada, kao i poboljšanje koordinacije sa centralnim nivoom i međusektorske koordinacije na nivou opština.

MŽSPP, JLS

2009 - 2011.

 

 

2.9.7. Stvaranje bolje organizovane i koordinisane lokalne vlasti, lokalne administracije i javnih preduzeća, stalna promocija uključivanja javnosti u planiranje i usvajanje principa dobre prakse i održivog razvoja u urbanističko planskoj dokumentaciji

1. Uspostavljanje sistema praćenja i izveštavanja o promenama u prostoru i sprovođenja prostornih i urbanističkih planova i veće investiranje u informacione tehnologije u okviru organa za urbanizam i prostorno planiranje na nacionalnom i lokalnom nivou.

MŽSPP

 

 

 

2. Pomoć opštinama prilikom izrade generalnih planova kroz stručnu, administrativnu i finansijsku podršku sa nacionalnog nivoa:
- Razrada sadržaja prostornih planova na lokalnom i regionalnom nivou (pravilnik, uputstvo);
- Stvaranje informacione osnove i praćenje realizacije planova - registar prostornog planiranja u MŽSPP;
- Definisanje institucija međuopštinske saradnje; grupe za usklađivanje razvojnih i prostornih planova na nivou više opština;
- Fondovi za prostorno planiranje i usmeravanje razvoja na državnom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

MŽSPP

2009 - 2010.

 

 

3. Jačanje administrativnih kapaciteta institucija i organa zaduženih za planiranje, izdavanje dozvola, kontrolu i praćenje, kao i upravljanje projektima na lokalnom nivou.

JLS uz koordinaciju MŽSPP

2009 - 2010.

 

 

4. Promovisanje jasnih procedura sa uputstvima o izgradnji i realizovanju investicija za potencijalne investitore.

JLS uz koordinaciju MERR

2009 - 2010.

 

 

5. Ugrađivanje principa energetske efikasnosti, racionalne izgradnje, očuvanja prirodnih resursa i vizuelnog identiteta područja, kao i poštovanja tradicije prilikom izrade prostornih i urbanističkih planova.

JLS uz koordinaciju MŽSPP

Kontinuirano

 

Veza sa:
3.3.3.1.
3.1.4.1.
3.1.4.2

6. Jačanje uloge javnog prevoza, uz uvođenje novih vidova javnog prevoza, pre svega lakog šinskog saobraćaja.

JLS uz koordinaciju MI

Kontinuirano

 

Veza sa 3.3.6.4

7. Uvođenje Geografskog informacionog sistema na lokalnom nivou i umrežavanje.

JLS uz koordinaciju MŽSPP

2009 - 2012.

 

 

8. Primena visokih ekoloških standarda pri izradi prostornih i urbanističkih planova (određeni procenat parkovskih površina, pošumljenih površina, izletišta i prostora za rekreaciju).

JLS uz koordinaciju MŽSPP

Kontinuirano

 

Veza sa 3.1.5.

2.9.8. Razvoj lokalne ekonomije na osnovu raspoloživih prirodnih resursa i mera za podršku promocije održivog korišćenja resursa

1. Usvajanje zakonske regulative koja rešava pitanja vlasništva nad zemljištem, prava prodaje, naknada i dažbina u vezi sa njegovim korišćenjem:
- Donošenje propisa kojim se uvode tržišni kriterijumi u oblasti gradskog građevinskog zemljišta;
- Rešavanje pitanja imovine oduzete nakon Drugog svetskog rata (donošenje zakona o povraćaju imovine);
- Donošenje zakona o državnom premeru i katastru nepokretnosti, kojim se onemogućava dosadašnja praksa dvostrukog knjiženja zemljišta u zemljišnim knjigama;
- Završetak formiranja jedinstvene evidencije o nepokretnostima.

MŽSPP, MF

2009.

 

 

2. Razvoj i sprovođenje horizontalnih programa podsticanja preduzetništva na lokalnom nivou, u skladu sa strategijama kojima se uređuju osnovni pravci privrednog razvoja Republike Srbije (podrška razvoju klastera, industrijskih i tehnoloških parkova, malog i srednjeg preduzetništva, itd).

MERR

2009 - 2013.

40.000.000 din

Budžet RS

3. Izrada i usvajanje strategija lokalnog ekonomskog razvoja (LER), sa pratećim opštinskim odlukama i sa izgradnjom ili jačanjem institucija u okviru lokalne samouprave, koje bi pratile izradu i sprovođenje strategije.

JLS uz koordinaciju MERR

2009 - 2013.

 

 

4. Program horizontalnog i vertikalnog institucionalnog povezivanja i umrežavanje opština u cilju stimulisanja ekonomskog razvoja i zapošljavanja.

MDULS, SKGO

2010 - 2012.

 

 

2.9.9. Institucionalno jačanje lokalne samouprave i podizanje nivoa znanja izabranih i postavljenih lica zaposlenih u opštinskim upravama

1. Razvoj kapaciteta lokalnih samouprava za preuzimanje novih ovlašćenja i nadležnosti koje proizilaze iz procesa fiskalne decentralizacije, a na osnovu Strategije regionalnog razvoja Republike Srbije.

MF, MERR, JLS

2008 - 2009.

 

 

2. Obrazovanje i usavršavanje stručnih kadrova, kako nosioca odlučivanja, tako i zaposlenih u opštinskoj administraciji i javnim preduzećima, u cilju efikasnijeg, organizovanijeg i koordinisanog rada:
- Usvajanje i sprovođenje strategije obuke za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave u Republici Srbiji

MDULS, JLS

2009 - 2017.

 

Preko projekta Evropske komisije obezbeđena su sredstva do maja 2009. godine

3. Razvoj finansijskog menadžmenta u opštinama kroz obučavanje opštinske administracije i nosilaca odlučivanja u JP i JKP u sprovođenju Zakona o koncesijama, finansijskom lizingu, itd.

MF, JLS

2009 - 2017.

 

Evropska komisija

2.9.10. Promovisanje razvoja lokalnog menadžmenta za održivi razvoj putem izrade lokalnih strateških i razvojnih planova

1. Program Lokalne Agende 21, kojim bi se ustanovila metodologija i centar izvrsnosti za konsultativnu pomoć opštinama pri izradi lokalnih strategija održivog razvoja, kao i pilot projekti u opštinama.

KOR, MDULS, MŽSPP, SKGO, JLS

2009 - 2012.

 

 

2. Izrada, usvajanje i sprovođenje strategija lokalnog održivog razvoja.

JLS uz koordinaciju KOR, KORNP, SKGO

2010 - 2017.

 

 

3. Izrada, usvajanje i sprovođenje lokalnih planova zaštite životne sredine (LEAP).

JLS uz koordinaciju MŽSPP

2008 - 2012.

 

 

4. Program promocije uvođenja i sertifikacije ekomenadžment sistema (EMAS i ISO 14001) u javnom i privatnom sektoru.

JLS uz koordinaciju MŽSPP

Kontinuirano

 

 

2.9.11. Policentričan razvoj mreže naselja i stvaranje urbanih regija s mrežom srednjih i malih gradova i seoskih naselja.

1. Podsticanje decentralizacije privrednih aktivnosti ka regionalnim centrima i ruralnim područjima.

MERR

Kontinuirano

 

 

2. Usvajanje i sprovođenje strategije ruralnog razvoja i uspostavljanje sistema praćenja i finansijske kontrole koji će omogućiti korišćenje IRA fondova.

MPŠV

2009.

 

 

3. Poboljšanje opšte informisanosti i pružanje podrške za planiranje i sprovođenje programa razvoja sela.

MPŠV

Kontinuirano

 

 

2.10. Informisanje javnosti i njeno učešće u odlučivanju

Ciljevi

Aktivnosti/mere

Nadležna institucija i partneri u sprovođenju

Rok za primenu

Ukupni troškovi

Izvori finansiranja

2.10.1. Afirmacija proekološkog mišljenja i svesti o održivom razvoju među građanima i u udruženjima i u medijima

1. Program podizanja javne svesti o ciljevima i mehanizmima ostvarivanja održivog razvoja, namenjen nosiocima javnog odlučivanja na nacionalnom i lokalnom nivou.

KOR, udruženja

2009 - 2017.

 

 

2. Program podizanja javne svesti o ciljevima i mehanizmima ostvarivanja održivog razvoja, namenjen medijima.

KOR, udruženja

2009 - 2017.

 

 

2.10.2. Promovisanje dijaloga među proekološki usmerenim udruženjima i ekološkim pokretima i drugim građanskim inicijativama

1. Izrada zajedničkog programa za razmenu i širenje informacija među organima republičkih i opštinskih uprava, udruženja i ostalih građanskih inicijativa, sa ciljem da se ohrabri i podstakne učešće javnosti u donošenju odluka o životnoj sredini, posebno na lokalnom nivou.

MŽSPP, PIJZ

2009.

 

 

2. Dosledna primena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i afirmativna akcija na rešavanju problema u funkcionisanju i na afirmisanju institucije Poverenika za informacije od javnog značaja.

MK, MP, PIJZ

Kontinuirano

 

 

2.10.3. Izgradnja institucija javne uprave i lokalne samouprave za podršku građanima, udruženjima, ekološkim pokretima i drugim oblicima građanskih inicijativa; saradnju sa lokalnim vlastima u pristupu informacijama, učešću javnosti u odlučivanju i pristupu pravosuđu u oblasti zaštite životne sredine

1. Usvajanje zakona o ratifikaciji Arhuske konvencije o pristupu informacijama, učešću javnosti i donošenju odluka o materiji vezanoj za zaštitu životne sredine.

MŽSPP

2009.

 

 

2. Povećanje budžetskih sredstava namenjenih projektnom finansiranju organa lokalne samouprave i udruženja, koji imaju obrazovni karakter i koji doprinose povećanju zainteresovanosti građana da učestvuju u rešavanju problema zaštite životne sredine na lokalnom nivou (sukcesivno povećanje do nivoa od 20.000.000 u 2017. godini).

MŽSPP

2009 - 2017.

 

 

3. Finansiranje naučno - istraživačkih projekata sa zadatom temom održivog razvoja kroz Program istraživanja u oblasti tehnološkog razvoja 2009 - 2011.

MNTR

2009 - 2011.

 

 

2.10.4. Povezivanje proekoloških i drugih udruženja i građanskih inicijativa u jedinstvenu mrežu

1. Povećanje finansiranja postojećih i organizovanje i novih mreža udruženja aktivnih na polju zaštite životne sredine.

MŽSPP

Kontinuirano

 

 

2.10.5. Motivisanje građana da učestvuju u odlučivanju i ostvarivanju prava na informacije o stanju životne sredine na lokalnom nivou

1. Program obrazovanja građana o pravu na odlučivanje o pitanjima od značaja za zaštitu životne sredine.

MŽSPP

2009 - 2011.

 

 

2.10.6. Aktivno uključivanje medija u problematiku održivog razvoja i zaštite životne sredine, obrazovanje novinara i jasna uređivačka koncepcija, kako javnog radiodifuznog servisa tako i ostalih medija u informisanju o strateški važnim segmentima održivog razvoja i ekologije radi postizanja opšteg razvoja

1. Koncipiranje i finansiranje uvođenja u programsku šemu javnog servisa obrazovnih programa sa adekvatnom zastupljenošću problematike održivog razvoja.

KOR, udruženja, Medijski javni servis

2010 - 2012.

 

 

Sledeći