PRAVILNIK

O DRUŠTVENOM STANDARDU KORISNIKA PENZIJA REPUBLIČKOG FONDA ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE

("Sl. glasnik RS", br. 29/2008 i 24/2009)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se način i uslovi korišćenja sredstava za društveni standard korisnika penzija u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (u daljem tekstu: Fond).

Član 2

Sredstva za društveni standard korisnika penzija planirana finansijskim planom Fonda, do visine propisane Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, mogu se koristiti za finansiranje troškova rehabilitacije korisnika penzija u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima (u daljem tekstu: ustanova), i naknadu troškova organizacijama korisnika penzija u vezi sa sprovođenjem postupka upućivanja korisnika penzija u ustanove (prijem zahteva na obrascu: prijava, kontrola podnete dokumentacije, izbor korisnika penzija, razmatranje eventualnih prigovora, davanje obaveštenja i objašnjenja i drugo).

Član 3

Upravni odbor Fonda donosi odluku o visini sredstava predviđenih za rehabilitaciju korisnika penzija i raspoređuje ih po filijalama Fonda srazmerno broju korisnika penzija.

Sredstva iz stava 1. ovog člana raspoređuju se za korisnike penzija iz svake kategorije osiguranika posebno (zaposlenih, samostalnih delatnosti i poljoprivrednika), a u okviru kategorije osiguranika po vrsti korisnika penzije (starosna, porodična, invalidska).

Za naknadu troškova u vezi sa sprovođenjem postupka upućivanja korisnika penzija u ustanove, reprezentativnim organizacijama korisnika penzija pripadaju sredstva u visini od 6,7% od iznosa sredstava raspoređenih po opštinama na području filijale.

Od iznosa sredstava iz stava 3. ovog člana, 94% pripada Savezu penzionera Srbije, a 6% Sindikatu penzionera Srbije "Nezavisnost", kao reprezentativnim organizacijama korisnika penzija.

Prenos sredstava iz stava 4. ovog člana vrši Direkcija Fonda najkasnije do dana isteka roka iz člana 7. stav 2. ovog pravilnika Savezu penzionera Srbije i Sindikatu penzionera Srbije "Nezavisnost", kao asocijacijama dobrovoljno udruženih organizacija penzionera, koji sredstva zatim prenose opštinskim organizacijama korisnika penzija.

Opštinske organizacije korisnika penzija dužne su da po obavljenim poslovima dostave preko regionalnih organizacija korisnika penzija i Saveza penzionera Srbije odnosno Sindikata penzionera Srbije "Nezavisnost" izveštaj o utrošenim sredstvima Direkciji Fonda.

Član 4

Fond snosi troškove rehabilitacije korisnika penzije u trajanju od 10 dana, u toku kalendarske godine, u određenoj ustanovi, kao i putne troškove u visini cene autobuske, odnosno vozne karte II razreda.

Troškove rehabilitacije korisnika penzije Fond finansira u celini prema ceni bolničnog dana, koju je za ustanove utvrdio nadležni organ Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, na dan donošenja odluke o izdvajanju sredstava za rehabilitaciju korisnika penzije.

Član 5

Fond snosi troškove rehabilitacije za korisnika penzije pod uslovom da:

- penzija iznosi do visine prosečne penzije,

- nema druga lična primanja,

- u prethodne tri godine nije koristio pravo na rehabilitaciju u Fondu,

- korisnik poljoprivrednik ima najmanje 10 godina staža osiguranja po osnovu obavljanja poljoprivredne delatnosti.

Član 6

Korisnik penzije upućuje se na rehabilitaciju u sledeće ustanove:

1) Institut za lečenje i rehabilitaciju "Niška Banja", Niš;

2) Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i metabolizma "Zlatibor";

3) Institut za rehabilitaciju Beograd "Selters", Mladenovac;

4) Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju "Merkur", Vrnjačka Banja;

5) Specijalna bolnica za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju nespecifičnih plućnih bolesti "Sokobanja";

6) Specijalna bolnica za neurološka oboljenja i posttraumatska stanja "Dr Borivoje Gnjatić", Stari Slankamen;

7) Specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Rusanda", Melenci;

8) Specijalna bolnica za plućne i očne bolesti i tuberkulozu "Ozren", Sokobanja;

9) Specijalna bolnica za rehabilitaciju "B. Koviljača";

10) Specijalna bolnica za specijalizovanu i opštu rehabilitaciju "Bukovička Banja", Aranđelovac;

11) Specijalna bolnica za lečenje progresivnih mišićnih i neuromišićnih bolesti "Novopazarska Banja", Novi Pazar;

12) Specijalna bolnica za ortopedska, koštano-zglobna i degenerativna oboljenja "Ribarska Banja";

13) Specijalna bolnica za specijalizovanu rehabilitaciju "Agens", Mataruška Banja;

14) Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih oboljenja "Zlatar", Nova Varoš;

15) Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Ivanjica";

16) Specijalna bolnica "Gamzigrad", Gamzigradska Banja;

17) Zavod za degenerativni reumatizam i posttraumatska stanja "Vranjska Banja";

18) Zavod za specijalizovanu rehabilitaciju "B. Kanjiža", Kanjiža;

19) Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Bujanovac", Bujanovačka Banja;

20) Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gejzer", Sijarinska Banja;

21) Dom zdravlja R.R.C. "Banja Junaković", Apatin;

22) Zavod za specijalnu rehabilitaciju "Termal", Vrdnik;

23) Prirodno lečilište ratnih vojnih invalida "Banjica", Sokobanja;

24) Prirodno lečilište "Prolom Banja";

25) Prirodno lečilište "Lukovska Banja", Kuršumlija.

Član 7

Fond raspisuje oglas za podnošenje prijave za upućivanje na rehabilitaciju korisnika penzije, objavljuje ga u listu Fonda "Glas osiguranika" i u dnevnoj štampi.

Oglas je otvoren petnaest dana od dana objavljivanja i sadrži propisane uslove za ostvarivanje prava na rehabilitaciju, rok za podnošenje prijave i dokaze koje korisnik penzije podnosi uz prijavu.

Član 8

Prijava za upućivanje na rehabilitaciju podnosi se opštinskoj organizaciji korisnika penzija sa područja filijale Fonda na kojoj korisnik penzije ima prebivalište, na Obrascu: Prijava, koji je sastavni deo ovog pravilnika, a izuzetno se može podneti u ispostavi, službi filijale ili filijali Fonda.

Korisnik penzije sa teritorije AP Kosovo i Metohija prijavu podnosi najbližoj filijali prema mestu prebivališta, odnosno boravišta, koja prijavu prosleđuje Službi Direkcije Fonda u Prištini na dalji postupak u skladu sa ovim pravilnikom.

Uz prijavu se podnosi poslednji ček od penzije, fotokopija lične karte, medicinska dokumentacija, pismena izjava o drugim ličnim primanjima i o tome da li je u prethodne tri godine koristio pravo na rehabilitaciju u Fondu.

Član 9

O izboru korisnika penzija koji ispunjavaju uslove za upućivanje na rehabilitaciju odlučuje komisija koja se obrazuje za opštinsku organizaciju korisnika penzija.

Komisiju obrazuje direktor filijale Fonda, a čine je predstavnici iz reda korisnika starosne penzije, invalidske penzije, porodične penzije i radnika filijale Fonda.

Komisija iz stava 1. ovog člana vrši izbor korisnika penzije koji ispunjavaju uslove, na osnovu kriterijuma propisanih ovim pravilnikom, utvrđuje spisak korisnika penzija kojima će troškovi rehabilitacije biti finansirani sredstvima Fonda i objavljuje ga na oglasnoj tabli opštinske organizacije korisnika penzija i oglasnoj tabli ispostave, odnosno službe filijale ili filijale Fonda.

Spisak korisnika penzija posebno se utvrđuje za korisnike penzija iz svake kategorije osiguranja (zaposlenih, samostalnih delatnosti i poljoprivrednika), a u okviru kategorije osiguranika po vrsti korisnika penzija (starosne, porodične, invalidske).

Član 10

Spisak korisnika penzija za upućivanje na rehabilitaciju utvrđuje se prema broju bodova na osnovu sledećih kriterijuma:

1. visine penzije:

 

1) do najnižeg iznosa penzije

40 bodova

2) do 60% prosečne penzije

35 bodova

3) do 70% prosečne penzije

30 bodova

4) do 80% prosečne penzije

25 bodova

5) do 90% prosečne penzije

20 bodova

6) do prosečne penzije

15 bodova

2. broja godina staža osiguranja

 

- za svaku godinu staža osiguranja

1 bod

3. broja godina korišćenja penzije

 

- za svaku godinu korišćenja penzije

1 bod

4. ostvarenog prava na tuđu negu i pomoć

 

- na osnovu činjenice da je korisnik penzije ostvario pravo na tuđu negu i pomoć

10 bodova

Pod jednakim uslovima za upućivanje na rehabilitaciju prednost ima korisnik penzije koji je stariji na dan objavljivanja oglasa.

Član 11

U roku od osam dana od dana objavljivanja spiska, korisnik penzije može podneti prigovor komisiji iz člana 9. ovog pravilnika.

Po isteku roka iz stava 1. ovog člana, komisija u roku od tri dana razmatra podnete prigovore, utvrđuje konačan spisak korisnika penzija koji se upućuju na rehabilitaciju i objavljuje ga u skladu sa članom 9. ovog pravilnika.

Član 12

Radi određivanja ustanova za upućivanja korisnika penzija na rehabilitaciju, direktor filijale Fonda obrazuje komisiju od tri člana koju čine: predstavnik regionalne organizacije korisnika penzija, radnik filijale i lekar veštak Fonda.

Komisija iz stava 1. ovog člana, na osnovu medicinske dokumentacije, predlaže odgovarajuću ustanovu u kojoj će se sprovesti rehabilitacija, vodeći računa da to bude jedna od ustanova bližih prebivalištu korisnika penzije.

Ako korisnik penzije ne iskoristi pravo na rehabilitaciju, komisija iz stava 1. ovog člana će odrediti drugog korisnika prema redosledu na spisku.

Član 13

Spiskovi korisnika penzija koji se upućuju na rehabilitaciju dostavljaju se finansijskoj službi filijale Fonda i ustanovama u koje se korisnici penzija upućuju na rehabilitaciju.

Član 14

Po izvršenju usluge ustanova dostavlja filijali Fonda, koja je uputila korisnika na rehabilitaciju, fakturu koja sadrži broj dana boravka, cenu korišćenja usluge i troškove prevoza.

Uz fakturu ustanova dostavlja i otpusnu listu sa imenom, prezimenom, matičnim brojem i potpisom korisnika penzije, kao dokaz da je koristio usluge i naplatio prevoz.

Fakture se sačinjavaju za korisnike penzija iz svake kategorije osiguranja posebno.

Filijala Fonda, po prijemu faktura sa otpusnim listama, proverava verodostojnost podnete dokumentacije i izvršava isplatu troškova rehabilitacije i putnih troškova u celini.

Korisnik penzije koji nije naplatio troškove prevoza u ustanovi može podneti zahtev filijali za naplatu tih troškova.

Član 15

Filijala Fonda je dužna da za iznos troškova za rehabilitaciju i putnih troškova korisnika penzija podnese zahtev za prenos sredstava Direkciji Fonda, u visini stvarnih troškova.

Član 16

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac: Prijava

 

 

(POPUNJAVA KORISNIK PENZIJE)

 

 

 

(ime, prezime i očevo ime)

 

 

 

(matični broj)

 

 

 

(ulica i broj)

 

 

 

(mesto i opština stanovanja)

 

 

 

(broj telefona)

 

 

OPŠTINSKOJ ORGANIZACIJI
KORISNIKA PENZIJA _________________

PRIJAVA
ZA UPUĆIVANJE NA REHABILITACIJU

U vezi sa Oglasom za upućivanje korisnika penzija Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje na rehabilitaciju, koji je objavljen u listu "Glas osiguranika" i u dnevnoj štampi, podnosim Prijavu i prilažem:

- ček od penzije za mesec ________________ godine,

- medicinsku dokumentaciju,

- fotokopiju lične karte.

Pod materijalnom i krivičnom odgovornošću dajem

IZJAVU

Izjavljujem da osim penzije nemam drugih ličnih primanja i da u prethodne tri godine nisam preko Fonda koristio-la rehabilitaciju u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i prirodnim lečilištima.

U ______________, ________ godine

 

 

POTPIS KORISNIKA PENZIJE

 

 

 

(POPUNJAVA KOMISIJA IZ ČLANA 9. PRAVILNIKA)

U konačnom Spisku korisnika penzije koji se upućuju na rehabilitaciju koji je utvrdila Komisija, podnosilac Prijave je pod rednim brojem ________.

S obzirom da korisnik penzije ispunjava uslove da se uputi na rehabilitaciju, uz Prijavu dostavljamo njegovu medicinsku dokumentaciju i ček od penzije.

U ______________, ________ godine

 

 

 

Za Komisiju:

 

 

1.

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

M.P.

4.

 

 

 

5.

 

 

 

6.

 

 

(POPUNJAVA KOMISIJA IZ ČLANA 12. PRAVILNIKA)

Na osnovu konačnog spiska Komisije iz člana 9. Pravilnika i medicinske dokumentacije, korisnik penzije može se uputiti na oporavak u _________________________.

U ______________, ________ godine

 

 

 

Članovi Komisije:

 

 

1.

 

 

 

2.

 

 

M.P.

 

 

 

 

 

LEKAR VEŠTAK

 

 

3.