UREDBA
O KORIŠĆENJU SREDSTAVA ZA PODRŠKU RAZVOJU SELA KROZ POVEĆANJE KONKURENTNOSTI POLJOPRIVREDE ZA 2009. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 14/2009 i 24/2009)

Član 1

Ovom uredbom urećuju se uslovi i način korišćenja podsticajnih sredstava za podršku razvoju sela kroz povećanje konkurentnosti poljoprivrede za 2009. godinu (u daljem tekstu: podsticajna sredstva).

Podsticajna sredstva koriste se za:

1) podizanje konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava, kroz podsticaje za nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme, kao i putem podsticaja za kupovinu kvalitetnog priplodnog materijala;

2) podizanje konkurentnosti preduzetnika i pravnih lica koja se bave poljoprivredno-prerađivačkom delatnošću kroz podsticaj za nabavku opreme za proizvodnju vina i rakije.

Član 2

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava pod uslovima utvrđenim ovom uredbom, imaju:

1) fizičko lice - nosilac poljoprivrednog gazdinstva;

2) preduzetnik;

3) pravno lice.

Lice iz stava 1. tačka 1) ovog člana ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava ako je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava (u daljem tekstu: Registar) u skladu sa Uredbom o Registru poljoprivrednih gazdinstava ("Službeni glasnik RS", broj 119/08 - u daljem tekstu: Uredba), ako ima utvrđeno svojstvo osiguranika poljoprivrednika kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (u daljem tekstu: Fond) i ako je platilo glavni dug po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2008. godinu.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, pravo na korišćenje podsticajnih sredstava, pod uslovima utvrđenim ovom uredbom, ima fizičko lice - nosilac poljoprivrednog gazdinstva koje nema utvrđeno svojstvo osiguranika poljoprivrednika kod Fonda, ako na dan 31. decembra 2008. godine i nadalje ima prebivalište i parcele upisane u Registar na teritoriji opštine, koja pripada marginalnom području.

Izuzetno od stava 2. ovog člana pravo na korišćenje podsticajnih sredstava ima fizičko lice - nosilac poljoprivrednog gazdinstva kojem je utvrđeno svojstvo osiguranika poljoprivrednika kod Fonda od 2009. godine i koje u 2008. godini nije bilo upisano u Registar kao nosilac ili član drugog poljoprivrednog gazdinstva.

Nosilac poljoprivrednog gazdinstva koji ima utvrđeno svojstvo osiguranika poljoprivrednika kod Fonda od 2009. godine, ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava iako je bio upisan kao član ili nosilac poljoprivrednog gazdinstva pod uslovom da u 2008. godini ima najmanje šest meseci plaćene doprinose po osnovu radnog odnosa.

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava ima i korisnik penzije ostvarene po osnovu poljoprivredne proizvodnje ako je nosilac komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva.

Lice iz stava 1. tač. 2) i 3) ovog člana ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava ako je upisano u Registar u skladu sa Uredbom i ako je registrovano kod Agencije za privredne registre za obavljanje poljoprivredno-prerađivačke delatnosti, kao i da je izmirio sve poreske obaveze za 2008. godinu.

Lice iz stava 1. tačka 3) ovog člana ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava ako je, pored uslova iz stava 7. ovog člana, koje je prema podacima iz finansijskog izveštaja iz 2008. godine razvrstano u malo preduzeće, u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", broj 46/06).

Član 3

Lice iz člana 2. stav 1. tačka 1) ove uredbe ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava za namene iz člana 1. tačka 1) ove uredbe.

Lice iz člana 2. stav 1. tač. 2) i 3) ove uredbe ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava za namene iz člana 1. tačka 2) ove uredbe.

Član 4

Podsticajna sredstva za namene iz člana 1. stav 2. ove uredbe utvrđuju se u procentu od plaćenog iznosa cene za nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme, odnosno kvalitetnog priplodnog materijala (u daljem tekstu: procenat od iznosa cene), umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost.

Podsticajna sredstva iz stava 1. ovog člana dodeljuju se kao bespovratna, u maksimalnom iznosu od 800.000 dinara, po jednom korisniku.

Član 5

Iznos podsticajnih sredstava utvrđuje se u zavisnosti od toga da li se podsticajna sredstva koriste na marginalnom području ili na ostalom području.

Marginalno područje, u smislu ove uredbe, jeste područje opštine na čijoj teritoriji postoje prirodna ograničenja za poljoprivrednu proizvodnju u smislu velikih nadmorskih visina, zakonska ograničenja za bavljenjem poljoprivrednom proizvodnjom u nacionalnim parkovima i ekonomski nerazvijene opštine.

Ministar nadležan za poslove poljoprivrede utvrdiće spisak opština koje predstavljaju marginalna područja iz stava 2. ovog člana.

Član 6

Podsticajna sredstva za namene iz člana 1. stav 2. ove uredbe utvrđuju se u procentu od iznosa cene, i to za:

Mera

 

Procenat od iznosa cene za ostala područja

Procenat od iznosa cene za marginalna područja

Maksimalni iznos odobrenih sredstava

Nabavku kvalitetnog priplodnog materijala: priplodne junice; nazimice; nerastovi; dviske i dvisci koza i ovaca do 18 meseci starosti; roditeljska jata živine

 

40

50

800.000,00

Mehanizacija za pripremu i distribuciju stočne hrane na gazdinstvu: kosačice, prevrtači sena, balirke i miks prikolice

 

40

50

600.000,00

Oprema za mužu, distribuciju i skladištenje mleka (muzilice sa trotaktnim pulsatorom, kompletni linijski sistemi muže, oprema za izmuzišta, laktofrizi kapaciteta 500-2000 l)

 

40

50

600.000,00

Oprema za farme: automatske pojilice, automatske hranilice (za davanje koncentrovanih hraniva), cisterne za prevoz i aplikaciju osoke i tečnog stajnjaka, rasturači stajnjaka i utovarivači stajnjaka

 

40

50

600.000,00

Nabavka opreme za gajenje biljaka u zaštićenom prostoru: plastični tuneli i staklenici konstrukcija (aluminijumske, pocinkovane, čelične i plastične konstrukcije, folije za pokrivanje plastenika, oprema za gasovanje CO2), oprema za naduvavanje prostora između dve folije, folije za senčenje i sprečavanje gubitaka toplote, stolovi za proizvodnju rasada, oprema za usejavanje semena u kontejnere, oprema za orošavanje, oprema za ventilaciju, oprema za grejanje) plastenika

 

40

50

600.000,00

Oprema za zaštitu voća i povrća (prskalice i atomizeri, protivgradne mreže)

 

40

50

400.000,00

Sistemi i oprema za navodnjavanje [pumpe, kardanske pumpe, agregati za pokretanje pumpi, tifoni, sistemi za veštačku kišu (cevi, rasprskivači) sistemi "kap po kap", sistemi za mikroorošavanje]

 

40

50

600.000,00

Oprema za setvu i sadnju (pneumatske sejalice, sadilice za rasad)

 

40

50

400.000,00

Oprema za berbu (vadilice, kupilice, tresači za voće)

 

40

50

400.000,00

Nabavka opreme za proizvodnju rakije (mlinovi i pasirke za voće, inoks sudovi za fermentaciju, sudovi za odležavanje i sazrevanje rakije, kazani za destilaciju, uređaji za pranje, punjenje i etiketiranje boca, pumpe za pretakanje)

 

40

50

600.000,00

Nabavku opreme za proizvodnju vina (muljače, prese, inoks sudovi i vinifikatori, burići za barikiranje, rashladni agregati za kontrolisanu fermentaciju, rashladni agregati za hladnu stabilizaciju, parni generatori za sterilizaciju sudova i uređaji za pranje punjenje i etiketiranje)

 

40

50

600.000,00

Član 7

Zahtev za korišćenje podsticajnih sredstava podnosi se na Obrascu broj 1: Podrška razvoju sela kroz povećanje konkurentnosti poljoprivrede u 2009. godini - Obrazac zahteva za nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme, Obrascu broj 2: Podrška razvoju sela kroz povećanje konkurentnosti poljoprivrede u 2009. godini - Obrazac zahteva za nabavku kvalitetnog priplodnog materijala i Obrascu broj 3: Podrška razvoju sela kroz povećanje konkurentnosti poljoprivrede u 2009. godini - Obrazac zahteva za nabavku opreme za proizvodnju vina i rakije, uz koji se podnosi Prilog - Zahtev za izdavanje poreskog uverenja o izmirenim javnim prihodima - doprinosu za penzijsko i invalidsko osiguranje, koji su odštampani uz ovu uredbu i čine njen sastavni deo.

Zahtev se podnosi Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo), od 1. aprila do 31. avgusta 2009. godine.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana, podnosi se:

1) original, odnosno overena fotokopija računa sa dokazom o izvršenoj uplati izdat u 2009. godini;

2) otpremnica kojom se dokazuje nabavka opreme za koju je po važećim propisima utvrđena obaveza izdavanja otpremnice;

3) kopija garantnog lista za izvršenu nabavku opreme za koju je po važećim propisima utvrđena obaveza izdavanja garantnog lista;

4) kopija izvoda iz Registra privrednih subjekata - za lica iz člana 2. stav 1. tač. 2) i 3) ove uredbe;

5) kopija obaveštenja o razvrstavanju u malo preduzeće koje je dostavljeno Narodnoj banci Srbije uz finansijski izveštaj - za lica iz člana 2. stav 1. tačka 3) ove uredbe;

6) uverenje o izmirenim poreskim obavezama za 2008. godinu - za lica iz člana 2. stav 1. tač. 2) i 3) ove uredbe;

7) overena fotokopija uverenja o poreklu i proizvodnim osobinama kvalitetne priplodne stoke (pedigre), a za uvežena jata živine odgovarajući dokument o poreklu izdat od nadležnog organa izvoznice i potvrdu o kontroli jata u odgoju izdatu od strane ovlašćene ustanove za selekciju i reprodukciju stoke - za nabavku kvalitetnog priplodnog materijala;

8) fotokopija pasoša - za nabavku kvalitetnog priplodnog materijala;

8a) rešenje o ispunjenosti uslova za proizvodnju vina, odnosno rakije i punjenje u originalno pakovanje - za lica iz člana 2. stav 1. tač. 2) i 3) ove uredbe.

Ministarstvo, po službenoj dužnosti, u saradnji sa nadležnim organima pribavlja dokaze o plaćenom doprinosu za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2008. godinu od nadležne organizacione jedinice Poreske uprave.

Ministarstvo, posle sprovedenog postupka utvrđivanja ispunjenosti uslova i upoređivanja podataka iz zahteva i priloženih dokumenata i podataka iz Registra, u saradnji sa nadležnim organima utvrđuje ispunjenost uslova propisanih ovom uredbom.

Član 8

Korisnik sredstava ne može otuđiti poljoprivrednu mehanizaciju i opremu iz člana 1. st. 1. i 2. ove uredbe u narednih pet godina, od dana kupovine opreme.

Korisnik sredstava kvalitetno priplodno grlo koristi za dalju reprodukciju, i to:

1) u naredne četiri godine - junice;

2) u naredne tri godine - nazimice i nerastovi;

3) u naredne dve godine - za dvisce i dviske koza i ovaca;

4) u narednoj godini - roditeljska jata živine i služe za dalju reprodukciju na sopstvenom gazdinstvu.

Ako korisnik sredstava suprotno stavu 1. ovog člana otuđi poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, odnosno koristi kvalitetna priplodna grla suprotno stavu 2. ovog člana, dužan je vratiti primljeni iznos podsticajnih sredstava, uz obračun zatezne kamate.

Član 9

Podsticajna sredstva isplaćuju se po redosledu podnošenja zahteva do iznosa utvrđenog posebnim aktom, koji je donela Vlada.

Član 10

U slučaju dostavljanja netačnih podataka iz člana 7. ove uredbe, korisnik sredstava gubi status aktivnog poljoprivrednog gazdinstva i stiče status pasivnog poljoprivrednog gazdinstva, u skladu sa Uredbom, uz obavezu vraćanja primljenog iznosa podsticajnih sredstava, sa obračunom zakonske zatezne kamate.

Član 11

Nadzor nad sprovođenjem ove uredbe vrši Ministarstvo.

Član 12

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

 

Obrazac broj 1

Republika Srbija
Ministarstvo poljoprivrede,
šumarstva i vodoprivrede

 

PODRŠKA RAZVOJU SELA
KROZ POVEĆANJE KONKURENTNOSTI POLJOPRIVREDE U 2009. GODINI

 

OBRAZAC ZAHTEVA ZA NABAVKU POLJOPRIVREDNE
MEHANIZACIJE I OPREME

 

Beograd, 2009.

 

Podaci o podnosiocu zahteva (za fizička lica)

 

Ime i prezime
        (fizičko lice - nosilac
        poljoprivrednog gazdinstva)

 

JMBG

 

Ulica i broj

 

Poštanski broj i naziv mesta

 

Opština

 

Telefon (kućni / mobilni)

 

Broj registracije poljoprivrednog gazdinstva

Pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću IZJAVLJUJEM da sam pre popunjavanja obrasca isti pažljivo pročitao i razumeo, kao i da su svi navedeni podaci tačni.

 

 

Potpis podnosioca zahteva

 

 

 

Napomena: Podnošenje dokumentacije je propisano do 31. avgusta 2009. godine na adresu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, 11000 Beograd, ul. Nemanjina br. 22-26 putem pošte ili predajom na istoj adresi na šalteru Pisarnice Uprave za zajedničke poslove republičkih organa svakog radnog dana u vremenu 8,30 - 16,00 časova.

 

PODACI O
PODNETOM ZAHTEVU

 

Potrebna dokumentacija za podnošenje zahteva:

1.

čitko popunjen zahtev sa obaveznim potpisom podnosioca zahteva;

2.

dokaz o izmirenom glavnom dugu po osnovu doprinosa za obavezno penziono i invalidsko osiguranje poljoprivrednika (korisniku sredstava) za 2008. godinu.
Korisniku sredstava dozvoliće se da uplati glavnicu duga po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje poljoprivrednika za 2008. godinu iako nije izmirio obaveze po tom osnovu za ranije godine niti kamatu po osnovu duga za 2008. godinu;

3.

račun sa dokazom o izvršenoj uplati za kupljenu poljoprivrednu i mehanizaciju i opremu, izdati od 01.01.2009. godine (NAPOMENA: podnosi se originalni primerak računa ili fotokopija koja je overena; račun mora da glasi na podnosioca zahteva i mora da sadrži sve podatke u skladu sa važećim propisima iz ove oblasti);

4.

otpremnica za kupljenu poljoprivrednu mehanizaciju i opremu za koju je po važećim propisima utvrđena obaveza izdavanja otpremnice;

5.

kopija garantnog lista za opremu za koju je po važećem propisima utvrđena obaveza izdavanja garantnog lista.

ZAHTEV PODNOSIM ZA SLEDEĆU VRSTU POLJOPRIVREDNE MEHANIZACIJE I OPREME (u priložene tabele uneti podatke sa računa)

1. Nabavka poljoprivredne opreme radi smanjenja rizika u poljoprivrednoj proizvodnji

Vrsta opreme i mehanizacije

Maksimalni iznos odobrenih sredstava (u dinarima)

Iznos cene (sva ostala područja)

%

Procenat od iznosa cene (sva ostala područja)

Iznos cene (marginalna područja)

%

Procenat od iznosa cene (marginalna područja)

1.1. Sistemi i oprema za navodnjavanje (pumpe, kardanske pumpe, agregati za pokretanje pumpi, tifoni, sistemi za veštačku kišu (cevi, rasprskivači) sistemi kap po kap, sistemi za mikroorošavanje)

600.000,00

 

40

 

 

50

 

1.2. Oprema za setvu i sadnju (pneumatske sejalice, sadilice za rasad)

400.000,00

 

40

 

 

50

 

1.3. Oprema za berbu (vadilice, kupilice, tresači za voće)

400.000,00

 

40

 

 

50

 

1.4. Oprema za zaštitu voća i povrća (prskalice i atomizeri, protivgradne mreže)

400.000,00

 

40

 

 

50

 

2. Nabavka opreme za povrtarsku, ratarsku i hortikulturnu proizvodnju

Vrsta opreme i mehanizacije

Maksimalni iznos odobrenih sredstava (u dinarima)

Iznos cene (sva ostala područja)

%

Procenat od iznosa cene (sva ostala područja)

Iznos cene (marginalna područja)

%

Procenat od iznosa cene (marginalna područja)

2.1. Oprema za gajenje biljaka u zaštićenom prostoru - plastični tuneli i staklenici (aluminijumske, pocinkovane čelične ili plastične konstrukcije)

600.000,00

 

40

 

 

50

 

2.2. Oprema za naduvavanje prostora između dve folije, folije za senčenje i sprečavanje gubitaka toplote, folije za pokrivanje plastenika, oprema za gasovanje (CO2)

600.000,00

 

40

 

 

50

 

2.3. Stolovi za proizvodnju rasada

600.000,00

 

40

 

 

50

 

2.4. Oprema za usejavanje semena u kontejnere

600.000,00

 

40

 

 

50

 

2.5. Oprema za orošavanje

600.000,00

 

40

 

 

50

 

2.6. Oprema za ventilaciju

600.000,00

 

40

 

 

50

 

2.7. Oprema za grejanje (plastenika)

600.000,00

 

40

 

 

50

 

3. Nabavka opreme za poboljšanje organizacije i efikasnosti stočarske proizvodnje i pripreme stočne hrane

Vrsta opreme i mehanizacije

Maksimalni iznos odobrenih sredstava (u dinarima)

Iznos cene (sva ostala područja)

%

Procenat od iznosa cene (sva ostala područja)

Iznos cene (marginalna područja)

%

Procenat od iznosa cene (marginalna područja)

3.1. Mehanizacija za pripremu i distribuciju stočne hrane na gazdinstvu (kosačice, prevrtači sena, balirke i miks prikolice)

600.000,00

 

40

 

 

50

 

3.2. Oprema za mužu, distribuciju i skladištenje mleka (muzilice sa trotaktnim pulsatorom, kompletni linijski sistemi muže, oprema za izmuzišta (laktofrizi kapaciteta 500 - 2000l)

600.000,00

 

40

 

 

50

 

3.3. Oprema za farme (automatske pojilice, automatske hranilice za dozirano davanje koncentrovanih hraniva, cisterne za prevoz i aplikaciju osoke i tečnog stajnjaka, rasturači stajnjaka i utovarivači stajnjaka)

600.000,00

 

40

 

 

50

 

 

Obrazac broj 2

Republika Srbija
Ministarstvo poljoprivrede,
šumarstva i vodoprivrede

 

PODRŠKA RAZVOJU SELA
KROZ POVEĆANJE KONKURENTNOSTI POLJOPRIVREDE U 2009. GODINI

 

OBRAZAC ZAHTEVA ZA NABAVKU KVALITETNOG
PRIPLODNOG MATERIJALA

 

Beograd, 2009.

 

Podaci o podnosiocu zahteva (za fizička lica)

 

Ime i prezime
        (fizičko lice - nosilac
        poljoprivrednog gazdinstva)

 

JMBG

 

Ulica i broj

 

Poštanski broj i naziv mesta

 

Opština

 

Telefon (kućni / mobilni)

 

Broj registracije poljoprivrednog gazdinstva

Pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću IZJAVLJUJEM da sam pre popunjavanja obrasca isti pažljivo pročitao i razumeo, kao i da su svi navedeni podaci tačni.

 

 

Potpis podnosioca zahteva

 

 

 

Napomena: Podnošenje dokumentacije je propisano do 31. avgusta 2009. godine na adresu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, 11000 Beograd, ul. Nemanjina br. 22-26 putem pošte ili predajom na istoj adresi na šalteru Pisarnice Uprave za zajedničke poslove republičkih organa svakog radnog dana u vremenu 8,30 - 16,00 časova.

 

PODACI O
PODNETOM ZAHTEVU

 

Potrebna dokumentacija za podnošenje zahteva:

1.

čitko popunjen zahtev sa obaveznim potpisom podnosioca zahteva;

2.

dokaz o izmirenom glavnom dugu po osnovu doprinosa za obavezno penziono i invalidsko osiguranje poljoprivrednika (korisniku sredstava) za 2008. godinu.
Korisniku sredstava dozvoliće se da uplati glavnicu duga po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje poljoprivrednika za 2008. godinu iako nije izmirio obaveze po tom osnovu za ranije godine niti kamatu po osnovu duga za 2008. godinu;

3.

račun sa dokazom o izvršenoj uplati za kupljen kvalitetan priplodni materijal, izdat od 01.01.2009. godine (NAPOMENA: podnosi se originalni primerak računa ili fotokopija koja je overena; račun mora da glasi na podnosioca zahteva i mora da sadrži sve podatke u skladu sa važećim propisima iz ove oblasti);

4.

overena fotokopija uverenja o poreklu i proizvodnim osobinama kvalitetne priplodne stoke (pedigre), a za uvežena jata živine odgovarajući dokument o poreklu izdat od nadležnog organa izvoznice i potvrdu o kontroli jata u odgoju izdatu od strane ovlašćene ustanove za selekciju i reprodukciju stoke;

5.

fotokopija stočnog pasoša.

 

ZAHTEV PODNOSIM ZA SLEDEĆI KUPLJEN KVALITETAN PRIPLODNI MATERIJAL (u priložene tabele uneti podatke sa računa)

1. Kupovina kvalitetnog priplodnog materijala

Vrsta priplodnog materijala

Maksimalni iznos odobrenih sredstava (u dinarima)

Iznos cene (sva ostala područja)

%

Procenat od iznosa cene (sva ostala područja)

Iznos cene (marginalna područja)

%

Procenat od iznosa cene (marginalna područja)

1.1. Priplodne junice

800.000,00

 

40

 

 

50

 

1.2. Nazimice i nerastovi

800.000,00

 

40

 

 

50

 

1.3. Dviske i dvisci koza i ovaca do 18 meseci starosti

800.000,00

 

40

 

 

50

 

1.4. Roditeljska jata živine

800.000,00

 

40

 

 

50

 

 

Obrazac broj 3

Republika Srbija
Ministarstvo poljoprivrede,
šumarstva i vodoprivrede

 

PODRŠKA RAZVOJU SELA
KROZ POVEĆANJE KONKURENTNOSTI POLJOPRIVREDE U 2009. GODINI

 

OBRAZAC ZAHTEVA ZA NABAVKU OPREME ZA PROIZVODNJU VINA I RAKIJE

 

Beograd, 2009.

 

Podaci o podnosiocu zahteva (za preduzetnike i pravna lica)

 

Naziv fizičkog/pravnog lica:
          1. preduzetnik;
          2. pravno lice

 

Adresa sedišta (Opština/poštanski broj i naziv
mesta/ulica i broj)

 

PIB

 

Telefon

 

Naziv banke

 

Broj tekućeg računa

 

Broj registracije poljoprivrednog gazdinstva

Broj rešenja o upisu kod Agencije za privredne registre

Pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću IZJAVLJUJEM da sam pre popunjavanja obrasca isti pažljivo pročitao i razumeo, kao i da su gore navedeni podaci tačni.

 

Potpis podnosioca zahteva
(potpis odgovorne osobe)

M.P.     

 

 

 

Napomena: Podnošenje dokumentacije je propisano do 31. avgusta 2009. godine na adresu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, 11000 Beograd, ul. Nemanjina br. 22-26 putem pošte ili predajom na istoj adresi na šalteru Pisarnice Uprave za zajedničke poslove republičkih organa svakog radnog dana u vremenu 8,30 - 16,00 časova.

 

PODACI O
PODNETOM ZAHTEVU

 

 

Potrebna dokumentacija za podnošenje zahteva:

1.

čitko popunjen zahtev sa obaveznim potpisom podnosioca zahteva i pečatom preduzetnika odn. pravnog lica;

2.

račun sa dokazom o izvršenoj uplati za kupljenu opremu za proizvodnju vina i rakije, izdati od 01.01.2009. godine (NAPOMENA: podnosi se originalni primerak računa ili fotokopija koja je overena; račun mora da glasi na podnosioca zahteva i mora da sadrži sve podatke u skladu sa važećim propisima iz ove oblasti);

3.

otpremnica za kupljenu opremu za proizvodnju vina i rakije za koju je po važećim propisima utvrđena obaveza izdavanja otpremnice;

4.

kopija garantnog lista za opremu za koju je po važećim propisima utvrđena obaveza izdavanja garantnog lista;

5.

kopija potvrde o upisu u Registar privrednih subjekata;

6.

uverenje o izmirenim poreskim obavezama;

7.

kopija obaveštenja o razvrstavanju u malo preduzeće koje je dostavljeno Narodnoj banci Srbije uz finansijski izveštaj - za pravna lica;

8.

rešenje o ispunjenosti uslova za proizvodnju vina, odnosno rakije i punjenje u originalno pakovanje - za preduzetnike i pravna lica.

ZAHTEV PODNOSIMO ZA SLEDEĆU VRSTU OPREME ZA PROIZVODNJU VINA I RAKIJE (u priložene tabele uneti podatke sa računa)

1. Nabavka opreme za proizvodnju vina

Vrsta opreme za proizvodnju vina

Maksimalni iznos odobrenih sredstava (u dinarima)

Iznos cene (sva ostala područja)

%

Procenat od iznosa cene (sva ostala područja)

Iznos cene (marginalna područja)

%

Procenat od iznosa cene (marginalna područja)

1.1. Muljače i prese

600.000,00

 

40

 

 

50

 

1.2. Inoks sudovi i vinifikatori

600.000,00

 

40

 

 

50

 

1.3. Burići za barikiranje

600.000,00

 

40

 

 

50

 

1.4. Rashladni agregati za kontrolisanu fermentaciju

600.000,00

 

40

 

 

50

 

1.5. Rashladni agregati za hladnu stabilizaciju

600.000,00

 

40

 

 

50

 

1.6. Parni generatori za sterilizaciju sudova

600.000,00

 

40

 

 

50

 

2. Nabavka opreme za proizvodnju rakije

Vrsta opreme za proizvodnju rakije

Maksimalni iznos odobrenih sredstava (u dinarima)

Iznos cene (sva ostala područja)

%

Procenat od iznosa cene (sva ostala područja)

Iznos cene (marginalna područja)

%

Procenat od iznosa cene (marginalna područja)

2.1. Mlinovi i pasirke za voće

600.000,00

 

40

 

 

50

 

2.2. Inoks sudovi za fermentaciju

600.000,00

 

40

 

 

50

 

2.3. Sudovi za odležavanje i sazrevanje rakije

600.000,00

 

40

 

 

50

 

2.4. Kazani za destilaciju

600.000,00

 

40

 

 

50

 

2.5. Uređaji za pranje, punjenje i etiketiranje boca

600.000,00

 

40

 

 

50

 

2.6. Pumpe za pretakanje

600.000,00

 

40

 

 

50

 

 

Prilog

 

ZAHTEV ZA IZDAVANJE PORESKOG UVERENJA O IZMIRENIM JAVNIM PRIHODIMA - DOPRINOSU ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE

 

Predmet:   

Zahtev za izdavanje poreskog uverenja o izmirenim javnim prihodima - doprinosu za penzijsko i invalidsko osiguranje

Podaci o nosiocu poljoprivrednog gazdinstva

Ime i prezime _____________________________________________________
Ime oca _____________________________ JMBG ________________________
PIB (ukoliko ostvaruje prihod po osnovu poljoprivrede na stvarni prihod) __________________
Broj lične karte ____________________________ izdata od ___________________________
Mesto prebivališta - boravišta, adresa _____________________________________________

Podaci o nosiocu poljoprivrednog domaćinstva (obveznik poreza na prihode od poljoprivrede i šumarstva na katastarski prihod (stvarni prihod)

Ime i prezime _____________________________________________________
Ime oca _____________________________ JMBG ________________________
PIB (ukoliko ostvaruje prihod po osnovu poljoprivrede na stvarni prihod) _________________
Broj lične karte ____________________________ izdata od ___________________________
Mesto prebivališta - boravišta, adresa _____________________________________________

Uverenje je potrebno radi ostvarivanja prava __________________________________________________________.

U ________________,
Dana ______________ 200_. godine

 

 

 

    Obrazac primio     

 

    Podnosilac zahteva