ODLUKA
O DELOKRUGU, SASTAVU I NAČINU RADA SAVETA ZA MEĐUNACIONALNE ODNOSE GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 10/2009)

Opšte odredbe

Član 1

Ovom odlukom uređuje se delokrug, sastav i način rada Saveta za međunacionalne odnose Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Savet), način izbora članova Saveta, kao i druga pitanja od značaja za njegov rad.

Član 2

Savet razmatra pitanja ostvarivanja, zaštite i unapređenja nacionalne ravnopravnosti u Gradu Novom Sadu (u daljem tekstu: Grad), u skladu sa zakonom, odlukom Autonomne Pokrajine Vojvodine i Statutom Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Statut).

Skupština Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Skupština Grada), Gradsko veće Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradsko veće), i Gradonačelnik Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradonačelnik) su dužni da predloge odluka koji se tiču nacionalne ravnopravnosti prethodno dostave na mišljenje Savetu.

Izbor i mandat članova Saveta

Član 3

Savet ima deset članova.

Predstavnike u Savetu imaju pripadnici srpskog naroda i mađarske, hrvatske, rusinske i slovačke nacionalne manjine.

Srpski narod ima pet predstavnika, mađarska nacionalna manjina dva predstavnika, a hrvatska, rusinska i slovačka nacionalna manjina po jednog predstavnika u Savetu.

Predsednika, zamenika predsednika i članove Saveta bira Skupština Grada većinom glasova prisutnih odbornika, iz reda pripadnika srpskog naroda i mađarske, hrvatske, rusinske i slovačke nacionalne manjine.

Članovi Saveta iz reda nacionalnih manjina biraju se na predlog nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Mandat članova Saveta traje pet godina.

Član 4

Komisija za kadrovska, administrativna i mandatno-imunitetna pitanja podnosi Skupštini Grada predlog za izbor predsednika, zamenika predsednika i članova Saveta.

Delokrug rada Saveta

Član 5

Kada Savet razmatra pitanja i predloge odluka i drugih akata organa Grada koji se tiču prava nacionalnih manjina koje nemaju svoje predstavnike u Savetu, predstavnici tih nacionalnih manjina imaju pravo da učestvuju u radu Saveta, bez prava odlučivanja.

Član 6

Savet obavlja sledeće poslove:

1. razmatra pitanja ostvarivanja nacionalne ravnopravnosti, zaštite i unapređenja prava nacionalnih manjina u oblasti obrazovanja, informisanja, službene upotrebe jezika i pisama i kulture u Gradu;

2. učestvuje u utvrđivanju opštinskih planova i programa koji su od značaja za ostvarivanje nacionalne ravnopravnosti;

3. prati i razmatra mogućnosti za sticanje obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina, naročito u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada;

4. razmatra postojanje neophodnih uslova za neometan razvoj kulture svih nacionalnih manjina zastupljenih na teritoriji Grada i pitanja finansiranja kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina;

5. razmatra sprovođenje zakonskih odredbi o isticanju simbola nacionalnih manjina u Gradu;

6. preduzima aktivnosti na podsticanju međuetničke i međuverske tolerancije, promoviše međusobno razumevanje i dobre odnose među zajednicama koje žive u Gradu; i

7. obavlja i druge poslove u vezi sa zaštitom prava nacionalnih manjina na teritoriji Grada.

Član 7

Savet ima pravo da pred Ustavnim sudom pokrene postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke ili drugog opšteg akta Skupštine Grada ako smatra da su njime neposredno povređena prava pripadnika srpskog naroda i mađarske, hrvatske, rusinske i slovačke nacionalne manjine, i pravo da pod istim uslovima pred Vrhovnim sudom Srbije pokrene postupak za ocenu saglasnosti odluke ili drugog opšteg akta Skupštine Grada sa Statutom.

Međusobni odnosi sa drugim organima

Član 8

Prilikom razmatranja pitanja iz svoje nadležnosti Savet ostvaruje saradnju sa organima Grada koji su dužni da na zahtev Saveta dostave tražene podatke i informacije iz svoje nadležnosti.

Savet sarađuje i sa organizacijama koje deluju u oblasti zaštite i unapređenja nacionalne ravnopravnosti, multikulturalnosti i tolerancije.

Savet obaveštava Skupštinu Grada o stavovima i predlozima povodom razmatranja pitanja iz svog delokruga rada, koja je dužna da se o njima izjasni na prvoj narednoj sednici, a najkasnije u roku od 30 dana od dana dostavljanja predloga ili stava Saveta.

Način rada i odlučivanje

Član 9

Predsednik i zamenik predsednika Saveta ne mogu istovremeno biti predstavnici srpskog naroda, odnosno iste nacionalne manjine.

Predsednik Saveta predstavlja Savet, saziva i rukovodi sednicama, potpisuje akta i vrši druge poslove u skladu sa zakonom, Statutom i ovom odlukom.

Predsednik Saveta je dužan da sazove sednicu Saveta na predlog predstavnika srpskog naroda, odnosno nacionalne manjine koja ima predstavnika u Savetu.

Član 10

Savet donosi Poslovnik o radu, kojim se uređuje način rada Saveta.

Savet donosi zaključke, stavove, mišljenja i predloge konsensusom članova Saveta.

Javnost rada

Član 11

Sednice Saveta su javne, sem u slučajevima kada članovi Saveta odluče drugačije.

Javnost rada se obezbeđuje prisustvom predstavnika sredstava javnog informisanja sednicama Saveta, davanjem saopštenja, održavanjem konferencija za štampu i na druge odgovarajuće načine.

Završne odredbe

Član 12

Administrativno tehničke poslove za potrebe rada Saveta obavlja Služba za skupštinske poslove.

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".