TARIFNI SISTEM
ZA OBRAČUN I NAČIN OBRAČUNA ISPORUČENE TOPLOTNE ENERGIJE I USLUGA

("Sl. list grada Niša", br. 18/2009)

 

I - OPŠTE ODREDBE

Član 1

Tarifnim sistemom utvrđuju se elementi za obračun i način obračuna isporučene količine toplotne energije, kao i elementi za obračun i način obračuna izvršenih usluga za potrebe tarifnih kupaca.

Tarifni elementi za obračun energije i usluga sadrže opravdane troškove poslovanja koji čine troškove amortizacije, održavanja, izgradnje, rekonstrukcije i modernizacije objekata, osiguranja, energenata, zaštite životne sredine i druge troškove poslovanja kojima se obezbeđuje odgovarajuća stopa i rok povraćaja sredstava od investicija u energetske objekte.

Elementi tarifnog sistema iskazuju se u tarifnim stavovima na osnovu kojih se vrši obračun preuzete energije, odnosno izvršenih usluga u obavljanju energetskih delatnosti za obračunski period.

Tarifnim sistemom se mogu odrediti različiti tarifni stavovi, zavisno od količine i vrste preuzete energije, snage i drugih karakteristika preuzete energije, sezonske i dnevne dinamike isporuke, mesta preuzimanja i načina merenja.

Član 2

Tarifni sistem važi za sve kupce toplotne energije iz distributivne mreže kao i sve korisnike usluga koje su u funkciji proizvodnje i distribucije toplotne energije.

II - TARIFNI ELEMENTI I TARIFNI STAVOVI

Član 3

Tarifni elementi, za koje se utvrđuju tarifni stavovi, su:

- priključna snaga,

- isporučena količina toplotne energije,

- očitavanje merača, raspodela troškova, obračun i naplata,

- nadzor nad gradnjom priključnog toplovoda i toplotne podstanice,

- probna ispitivanja i probni rad,

- održavanje toplotne podstanice u ispravnom stanju sa zamenom svih dotrajalih elemenata u njoj,

- nestandardne usluge: ispuštanje vode iz sistema za grejanje radi intervencija na instalacijama, dopuna instalacija vodom i odzračivanje sistema, izrada priključaka na magistralnom toplovodu za priključni toplovod pod pritiskom, izrada priključnih toplovoda, otklanjanje kvarova na sistemu za grejanje (zavarivanje cevi, popravka radijatorskih ventila i priključaka, popravka cirkulacionih pumpi), popravka elektro opreme na sistemu za grejanje.

U prelaznom periodu od 2 godine, dok se ne sklopi ugovor sa kupcem u kojem će biti definisani i ugovoreni kapaciteti i dok se ne steknu uslovi za merenje i obračun isporučene toplotne energije, obračun će se vršiti prema ekvivalentnom m2 grejne površine, a ne na osnovu isporučene toplotne energije.

Član 4

Priključna snaga se određuje po odredbama Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom i obračunava se u kW, a vrednost se zaokružuje na dva decimalna mesta.

Priključna snaga za pojedinačnu toplotnu podstanicu je nazivna snaga priključene unutrašnje toplotne instalacije i unutrašnjih toplotnih uređaja definisana projektom za izvođenje ili projektom izvedenih radova na koji je dobijena saglasnost energetskog subjekta, odnosno prema ugovoru o isporuci toplotne energije.

Član 5

Količina isporučene toplotne energije se utvrđuje neposredno na osnovu očitavanja sa merača utroška toplotne energije (kWh). Pri obračunu se vrednosti, merene u kWh, zaokružuju na dva decimalna mesta.

Do uspostavljanja odgovarajućih uslova za merenje i obračun na nivou toplotne podstanice, obračun se vrši paušalno po ekvivalentnom m2 grejane površine (ekvivalentni m2 se odnosi na grejane prostore standardne visine od 2,6 m), a za sanitarnu vodu po članu domaćinstva.

Član 6

Tarifni stavovi za pojedinačne tarifne elemente su:

- cena za jedinicu priključne snage u din/kW,

- cena za jedinicu isporučene količine toplotne energije u din/kWh,

- cene očitavanja merača (na nivou predajnog mesta), raspodele troškova (sistem delitelja), obračuna i naplate u din/krajnjem kupcu (prema delovniku troškova),

- cene za nadzor nad gradnjom priključnog toplovoda i toplotne podstanice,

- cene za probna ispitivanja i probni rad,

- cena održavanje toplotne podstanice u ispravnom stanju sa zamenom svih dotrajalih elemenata u njoj,

- cena za nestandardne usluge: ispuštanje vode iz sistema za grejanje radi intervencija na instalacijama, dopuna instalacija vodom i odzračivanje sistema, izrada priključaka na magistralnom toplovodu za priključni toplovod pod pritiskom, izrada priključnih toplovoda, otklanjanje kvarova na sistemu za grejanje (zavarivanje cevi, popravka radijatorskih ventila i priključaka, popravka cirkulacionih pumpi), popravka elektro opreme na sistemu za grejanje.

U prelaznom periodu od 2 godine dok se ne steknu uslovi za merenje isporučene količine toplotne energije na nivou toplotne podstanice, neće se primenjivati jedinica za isporučenu količinu toplotne energije (din/kWh), već će se ovaj deo tarife obračunavati u din/m2 ekvivalentnog m2 grejne površine.

Član 7

Godišnji iznos za priključnu snagu predstavlja fiksni deo troškova grejanja i po pravilu se obračunava mesečno. Mesečni iznos se određuje tako što se mesečni tarifni stav za jedinicu priključne snage (din/kW) množi sa priključnom snagom. Iznos je nezavisan od količine isporučene toplotne energije i po pravilu pokriva sledeće troškove poslovanja:

- troškove amortizacije,

- troškove investicionog održavanja,

- ukupne troškove radne snage,

- troškove doprinosa i poreza na lična primanja,

- troškove potrošene električne energije, osim one koja je potrošena u proizvodnji i distribuciji toplotne energije,

- troškove izgradnje, rekonstrukcije i modernizacije objekata,

- troškove zaštite životne sredine,

- ostale nepomenute troškove definisane zakonom o računovodstvu i reviziji (kontni okvir).

Član 8

U zgradama sa više korisnika iznos za priključnu snagu se raspodeljuje u odnosu na instalisanu snagu priključenih toplotnih uređaja svakog korisnika.

Član 9

Iznos za količinu isporučene toplotne energije se izračunava tako što se broj isporučenih kWh pomnoži sa odgovarajućom cenom za jedinicu isporučene količine toplotne energije (din/kWh).

Očitana vrednost potrošene toplotne energije na zajedničkom mestu preuzimanja (merači utroška toplotne energije u priključnim podstanicama) u zgradama sa više kupaca raspoređuje se po delovniku troškova na pojedinačne kupce.

Delovnik troškova se formira prema očitanim odnosima potrošnje (delitelj toplote) ili prema ekvivalentnom m2 grejne površine.

Iznos za isporučenu količinu toplotne energije predstavlja varijabilni deo troškova grejanja i obuhvata troškove:

- energenata,

- potrošene električne energije u procesu proizvodnje i distribuciji toplotne energije,

- troškove tekućeg održavanja,

- troškove utroška vode i hemijske pripreme vode,

- ostale nepomenute troškove vezane za proizvodnju i distribuciju toplotne energije, a koji su definisani zakonom o računovodstvu i reviziji (kontni okvir).

Član 10

Iznos za količinu isporučene toplotne energije za zagrevanje sanitarne tople vode, utvrđuje se tako što se količina utrošene toplotne energije, izmerena na posebno ugrađenom meraču utroška toplotne energije u toplotnoj podstanici za sanitarnu toplu vodu, izražena u kWh, pomnoži sa odgovarajućom tarifom za jedinicu isporučene količine toplotne energije (din/kWh).

U zgradama sa više stanova, gde se toplotna energija takođe koristi za pripremu sanitarne tople vode, iznos za isporučenu količinu toplotne energije za pripremu sanitarne tople vode se dalje raspodeljuje prema broju članova domaćinstva.

III - RAZVRSTAVANJE POTROŠAČA PO NAMENI KORIŠĆENJA TOPLOTNE ENERGIJE

Član 11

Potrošači toplotne razvrstavaju u dve grupe:

- tarifni kupci,

- kvalifikovani kupci.

Član 12

U prelaznom periodu definisanim članom 27. ovog Tarifnog sistema, tarifni kupci se razvrstavaju po nameni korišćenja objekta na:

- domaćinstva sa koeficijentom za obračun utrošene toplotne energije 1.0 i

- ostale kupce sa koeficijentom za obračun utrošene toplotne energije 1.6.

U ovom periodu, pored domaćinstva, u istu grupu razvrstavanja po nameni korišćenja objekta, ubrajaju se i javni sanitarni objekti, kupatila, vaspitno-zaštitne ustanove, opštinski domovi starih, đački i studentski domovi, samački hoteli, verski objekti, obdaništa, osnovne i srednje škole, institucije kulture, ustanove zaštite dece i omladine, ustanove socijalne zaštite u prostorijama mesnih zajednica, sportsko rekreativni objekti.

U ovom periodu, obračun za utrošenu toplotnu energiju za ostale kupce, vrši se primenom koeficijenta od maksimalno 1,6 u prvoj godini sa postepenim smanjivanjem od 0,05 mesečno, do konačnog izjednačenja koeficijenta sa koeficijentom za domaćinstva.

Član 13

Kvalifikovani kupac, čija ukupna potrošnja prelazi minimalnu graničnu vrednost godišnje potrošnje određenu od strane Agencije za energetiku, nije predmet ovog Tarifnog sistema i može kod energetskog subjekta zahtevati sklapanje posebnog ugovora i slobodno ugovarati kupovinu toplotne energije na tržištu.

IV - OBRAČUN ISPORUČENE TOPLOTNE ENERGIJE I USLUGA

Član 14

Obračun isporučene toplotne energije i usluga vrši se u odnosu na:

- razvrstanost kupaca po nameni korišćenja, shodno članu 12. Tarifnog sistema,

- priključnu snagu po važećoj tarifi,

- isporučenu količinu toplotne energije po važećoj tarifi,

- očitavanje merača, raspodelu troškova, ispostavu računa i naplatu,

- nadzor nad gradnjom priključnog toplovoda i toplotne podstanice,

- probna ispitivanja i probni rad,

- održavanje toplotne podstanice u ispravnom stanju sa zamenom svih dotrajalih elemenata u njoj,

- nestandardne usluge: ispuštanje vode iz sistema za grejanje radi intervencija na instalacijama, dopuna instalacija vodom i odzračivanje sistema, izrada priključaka na magistralnom toplovodu za priključni toplovod pod pritiskom, izrada priključnih toplovoda, otklanjanje kvarova na sistemu za grejanje (zavarivanje cevi, popravka radijatorskih ventila i priključaka, popravka cirkulacionih pumpi), popravka elektro opreme na sistemu za grejanje.

Član 15

Ako se više kupaca iste ili različite grupe snabdeva toplotnom energijom preko zajedničkog predajnog mesta preko zajedničkog merača utroška toplotne energije, isporučena količina toplotne energije se obračunava na osnovu očitavanja sa zajedničkog merača utroška toplotne energije, s tim što se njihov pojedinačni udeo u plaćanju isporučene toplotne energije određuje u skladu sa delovnikom troškova na tom mernom mestu, (član 36. Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom) i odgovarajućim razvrstavanjem po nameni korišćenja objekta, shodno članu 12. Tarifnog sistema.

Član 16

Iznos za priključnu snagu, odnosno fiksni troškovi izraženi u din/kW, se obračunava i fakturiše svakog meseca i to je 1/12 godišnjeg iznosa.

Početak obračunskog perioda za naplatu fiksnih troškova je datum priključenja novih korisnika na distributivni sistem, a za stare korisnike, datum sticanja uslova za merenje isporučene količine toplotne energije na nivou toplotne podstanice, ali ne duže od 2 godine od dana stupanja na snagu ovog Tarifnog sistema.

Starim korisnikom u smislu ovog člana smatraju se oni korisnici koji su u trenutku stupanja na snagu ovog Tarifnog sistema već bili priključeni na distributivnu mrežu.

Član 17

Isporučena količina toplotne energije se meri svakog meseca do 25. u mesecu i najkasnije do poslednjeg dana u mesecu u pisanoj formi predaje nadležnoj službi za fakturisanje tarifnim kupcima.

Član 18

Isporučena količina toplotne energije se obračunava na osnovu očitanog stanja na meraču utroška toplotne energije postavljenom na mernom mestu u priključnoj podstanici.

Član 19

Očitana vrednost potrošene toplotne energije na zajedničkom mestu preuzimanja (merači utroška toplotne energije u priključnim podstanicama) u zgradama sa više kupaca raspoređuje se po delovniku troškova na pojedinačne kupce.

U zgradama gde su kod 100% kupaca ugrađeni delitelji toplote, raspodela se vrši u skladu sa očitanim odnosima potrošnje od strane ovlašćene kompanije sa kojom je sklopljen ugovor o održavanju i očitavanju uređaja.

U zgradama gde nisu kod 100% kupaca ugrađeni delitelji toplote, raspodela se kod onih kupaca sa ugrađenim deliteljima toplote vrši u skladu sa očitanim odnosima potrošnje, a za one kupce kod kojih nisu ugrađeni delitelji toplote, očitana razlika u potrošnji se raspodeljuje prema ekvivalentnom m2 grejne površine.

Sva grejna tela koja su vezana za isti merač utroška toplotne energije u toplotnoj podstanici moraju biti opremljena deliteljem toplote istog tipa, za koji se sporazumno odlučila kvalifikovana većina, odnosno 2/3 vlasnika uz saglasnost energetskog subjekta.

Izabrani tip delitelja toplote mora biti kompatibilan sa grejnim sistemom, a jedinični delitelji moraju biti ugrađeni u skladu sa uputstvom proizvođača odnosno isporučioca.

U zgradama gde su ugrađeni delitelji toplote, kupci su obavezni da omoguće očitavanje i kontrolu za to ovlašćenoj kompaniji sa kojom je sklopljen ugovor za vršenje tih usluga.

Ukoliko postoje kupci koji ne dozvoljavaju kontrolu i očitavanje istih, njihov obračun isporučene količine toplotne energije vršiće se shodno stavu 3. ovog člana.

Član 20

Kupac plaća isporučenu toplotnu energiju i usluge, u roku navedenom na ispostavljenom računu odnosno u roku od 15 dana od dana nastanka dužničko-poverilačkih odnosa (od poslednjeg dana u mesecu).

Član 21

Za slučaj eventualne obustave isporuke toplotne energije odgovornošću energetskog subjekta, odobrava se tarifnom kupcu umanjenje fiksnog iznosa za taj period.

Za slučaj eventualne obustave isporuke toplotne energije u prelaznom periodu, pre nego što su se stekli uslovi za obračun na osnovu priključne snage i isporučene toplotne energije odgovornošću energetskog subjekta, odobrava se tarifnom kupcu umanjenje mesečnog računa za period obustave u udvostručenom proporcionalnom iznosu.

Član 22

Kupac mora izmiriti fiksni deo troškova isporuke toplotne energije nezavisno od potrošnje, odnosno za vreme u kojem mu je bila prekinuta isporuka toplotne energije, odgovornošću tarifnog kupca.

Ako do obustave isporuke toplotne energije dođe krivicom tarifnog kupca u prelaznom periodu, pre nego što su se stekli uslovi za obračun na osnovu priključne snage i isporučene toplotne energije, tarifni kupac je u obavezi da račun izmiri u punom iznosu.

Član 23

Energetski subjekt shodno članu 17. Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom vrši održavanje, redovne preglede, baždarenja i zamene mernih uređaja u toplotnoj podstanici bez posebne nadoknade od strane kupca.

Održavanje, redovni pregledi, baždarenja i zamene delitelja toplote, regulisaće se ugovorom sa ovlašćenom kompanijom.

Član 24

Cena isporučene toplotne energije i visina naknade za priključak na toplovodnu mrežu određuje se na bazi Pravilnika o metodologiji za formiranje cena toplotne energije i Pravilnika za određivanje visine naknade za priključak na toplovodnu mrežu koje donosi nadležna uprava.

Saglasnost na cene toplotne energije i usluga, za sve tarifne grupe daje nadležni organ grada.

V - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 25

Energetski subjekt je u obavezi da sa svakim kupcem sklopi poseban ugovor kojim će se definisati međusobna prava i obaveze vezane za isporuku toplotne energije.

Saglasnost na model ugovora daje nadležna uprava.

Član 26

Tarifni sistem stupa na snagu osmog dana po objavljivanju u "Službenom listu Grada Niša".

Član 27

Energetski subjekti su u obavezi da u roku od 2 godine od dana stupanja na snagu ovog Tarifnog sistema obezbedi primenu istog.