PROGRAM
PRAĆENJA KVALITETA POVRŠINSKIH VODA REKE NIŠAVE NA TERITORIJI GRADA NIŠA ZA 2009. GODINU

("Sl. list grada Niša", br. 19/2009)

 

I - OSNOVE PROGRAMA

Reka Nišava je najznačajnija reka u Nišavskom okrugu, prvenstveno zbog toga što predstavlja jedan od izvora za snabdevanje vodom za piće. U skladu sa Uredbom o klasifikaciji voda ("Sl. list SFRJ" br. 6/78), reka Nišava trebalo bi da pripada II klasi.

Nekontrolisano ispuštanje otpadnih voda bez prethodne prerade prouzrokuje zagađenje ovog vodotoka. Pored uliva kanalizacionih voda gradova uzvodno od Niša, u Nišavu se direktno ulivaju otpadne vode iz industrije. Gradskom kanalizacionom mrežom Niša odvode se sve otpadne vode, bez prečišćavanja, u Nišavu. Otpadne vode seoskih naselja indirektno se ulivaju u Nišavu.

Činjenica je da su reka Nišava i njene pritoke ugrožene otpadnim vodama različitog porekla i sastava i da sve češće gube svoje prirodne karakteristike. Moć samoprečišćavanja reke usled tolikog opterećenja otpadnim materijalom polako opada, degradira se njen kvalitet, te se ona vremenom ne može koristiti za određene svrhe za koje se ranije koristila.

II - CILJ PROGRAMA

Cilj sprovođenja Programa je:

- kontinuirano praćenje kvaliteta vode reke Nišave i

- zaštita zdravlja ljudi blagovremenim obezbeđivanjem pravih informacija o kvalitetu reka.

III - MONITORING VODA

Monitoring je osnova za dobijanje informacija o kvalitetu vode vodotokova. Posebna uloga monitoringa je zaštita vode kao prirodnog resursa i njenog korišćenja za vodosnabdevanje, sport, rekreaciju i dr.

Ispitivanje kvaliteta vode obuhvata organoleptička svojstva vode, fizičko-hemijske i mikrobiološke parametre.

1. Monitoringom bi bila obuhvaćena sledeća merna mesta:

- Nišava, između Sićevačke klisure i Niške Banje;

- Nišava, u delu vodotoka kod JKP "Naisus";

- Nišava, 100 m uzvodno od uliva pomoćnog i glavnog kolektora Niša;

- Nišava, 300 m nizvodno od uliva pomoćnog i glavnog kolektora Niša;

- Nišava, 100 m pre uliva u Južnu Moravu.

Dinamika uzorkovanja podrazumevala bi kvartalno (sezonsko) ispitivanje, s tim što bi u letnjim mesecima ispitivanje bilo dva puta mesečno.

Tumačenje rezultata ispitivanja vršiće se na osnovu važeće zakonske regulative.

2. Izveštavanje o rezultatima merenja

Izveštaji se dostavljaju u skladu sa dinamikom uzorkovanja, kvartalno, a u letnjim mesecima mesečno, u roku od 10 dana po isteku prethodnog meseca.

Godišnji izveštaj sa predlogom mera za poboljšanje kvaliteta vodotoka reke Nišave, dostavlja se u roku od 30 dana, po isteku kalendarske godine.

U slučaju pojave akcidentnog zagađenja, uzorkovanje i izveštavanje se vrši odmah.

Ovlašćena organizacija je u obavezi da prilikom dostavljanja izveštaja opiše metodologiju uzorkovanja, mernu opremu i metodologiju obrade podataka. Rezultati će biti prikazani tabelarno, grafički i tekstualno objašnjeni, sa zaključkom o stanju na lokacijama koje su utvrđene Programom.

IV - MERE ZA REALIZACIJU PROGRAMA

Izvođenje Programa sistematskog praćenja kvaliteta površinskih voda na teritoriji Grada Niša za 2009. godinu obuhvata dve faze:

I faza - Usvajanje Programa sistematskog praćenja kvaliteta površinskih voda na teritoriji Grada Niša za 2009. godinu, od strane Skupštine Grada Niša;

II faza - Izbor organizacije za realizaciju Programa i potpisivanje ugovora.

V - IZVORI FINANSIRANJA

Sredstva za finansiranje ovog Programa obezbeđena su u budžetu Grada Niša za 2009. godinu, na poziciji Uprave za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, - zaštita životne sredine-specijalizovane usluge, glava 3.8. funkcija 560, pozicija 213/7, ekonomska klasifikacija 424, u iznosu od 600.000,00 dinara.

Ovaj Program stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".