ODLUKA
O NAČINU OBRAČUNA DOPRINOSA ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE U POSTUPKU UTVRĐIVANJA SVOJSTVA OSIGURANIKA

("Sl. glasnik RS", br. 25/2009)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se način obračuna doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i utvrđuje osnovica osiguranja koja se unosi u matičnu evidenciju osiguraniku kome se svojstvo osiguranika utvrđuje po isteku roka za podnošenje prijave na osiguranje, odnosno za koga prijava na osiguranje nije podneta.

Član 2

Osiguraniku iz člana 1. ove odluke, doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje obračunava se prema najnižoj mesečnoj osnovici doprinosa i stopi doprinosa, koje važe na dan uplate doprinosa, prema zakonu kojim se uređuju doprinosi za obavezno socijalno osiguranje.

Obračun doprinosa iz stava 1. ovog člana vrši Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje i obaveštava osiguranika o iznosu, roku i računu javnih prihoda na koji treba da se izvrši uplata.

Član 3

Osiguraniku za koga je doprinos obračunat i uplaćen u skladu sa članom 2. ove odluke, u matičnu evidenciju se kao osnovica osiguranja unosi iznos od 35% prosečne zarade u Republici za godinu za koju je izvršena uplata doprinosa, odnosno 35% srazmernog iznosa te zarade ako se uplata doprinosa ne vrši za celu godinu.

Član 4

Ova odluka primenjuje se i na osiguranike kojima doprinos i dodatni doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje nije utvrđen, odnosno nije utvrđen i naplaćen u skladu sa zakonom.

Član 5

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o načinu utvrđivanja doprinosa za osiguranike kojima se svojstvo osiguranika utvrđuje po isteku roka za podnošenje prijava na osiguranje, odnosno kao doprinos nije utvrđen i naplaćen od strane organa nadležnog za poslove javnih prihoda ("Službeni glasnik RS", broj 106/03) i Odluka o utvrđivanju doprinosa za osiguranike kojima se svojstvo osiguranika utvrđuje po isteku roka za podnošenje prijave na osiguranje ("Službeni glasnik RS", br. 96/03, 100/03 i 65/04).

Član 6

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".