ODLUKA
O IZRADI GENERALNOG PLANA VRANJA

("Sl. glasnik Pčinjskog okruga", br. 9/2009)

Član 1

Pristupa se izradi Generalnog plana Vranja (u daljem tekstu: Generalni plan).

Član 2

Generalnim planom odrediće se dugoročna projekcija razvoja i prostornog uređenja naselja, granice područja obuhvaćene planom, osnovne namene površina obuhvaćenog područja, pravce, koridore i kapacitete saobraćajnica, energetsku, vodoprivrednu, komunalnu i drugu infrastrukturu, zone za koje se Generalnim planom definišu ista pravila građenja.

Član 3

Generalni plan se donosi za područje od oko 3000 ha, u granicama cele katastarske opštine Vranje 1 i u delovima sledećih katastarskih opština Vranje 2, Soderce, Bunuševac, Donji Neradovac, Ribince, Suvi Dol i Ranutovac.

Granica planskog obuhvata iz prethodnog stava je okvirna, biće bliže utvrđena u fazi izrade predloga Generalnog plana.

Član 4

Generalni plan, predstavljaće planski i pravni osnov za izdavanje Izvoda iz plana od strane nadležnog organa Gradske uprave grada Vranja.

Član 5

Za nosioca izrade Generalnog plana određuje se Javno preduzeće Zavod za urbanizam Vranje, u skladu sa Odlukom o poveravanju poslova izrade Generalnog plana Vranja ("Službeni glasnik Pčinjskog okruga", broj 24/06).

Član 6

Nosilac izrade Generalnog plana dužan je da Plan izradi u roku od 150 dana od dana objavljivanja ove odluke.

Vreme potrebno za izlaganje plana na javni uvid i sprovođenje stručne rasprave nije obuhvaćeno rokom predviđenim u prethodnom stavu.

Član 7

Sredstva za izradu Generalnog plana obezbeđuje Grad Vranje po posebnom Programu.

Član 8

Pre donošenja predloga Generalnog plana Skupštini grada Vranja na usvajanje, isti podleže stručnoj kontroli od strane Komisije za planove.

Nakon stručne kontrole oglašava se javni uvid u lokalnom listu "Vranjske", a tekst oglasa ističe se na oglasnoj tabli Gradske uprave.

Član 9

Predlog Generalnog plana Vranja biće izložen na javni uvid u prostorijama JP "Zavod za urbanizam" Vranje u trajanju od 30 dana od dana oglašavanja.

O obavljanju javnog uvida stara se Sekretarijat za urbanizam i imovinsko-pravne poslove Gradske uprave grada Vranja.

Član 10

Sastavni deo ove odluke je Program za izradu urbanističkog plana Vranja, urađen od strane JP "Zavod za urbanizam" Vranje.

Član 11

Uporedo sa Odlukom o izradi Generalnog plana, doneće se Odluka o izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu plana u skladu sa Zakonom o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 135/04).

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Pčinjskog okruga".