PRAVILNIK
O POSTAVLJANJU TEZGI I DRUGIH POKRETNIH OBJEKATA NA JAVNIM POVRŠINAMA NA TERITORIJI GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Pčinjskog okruga", br. 9/2009)

I - Osnovne odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se vrsta, izgled, uslovi i način postavljanja i korišćenja tezgi i drugih pokretnih objekata na javnim površinama, na teritoriji grada Vranja.

Član 2

Tezga je tipski, otvoreni objekat za izlaganje i prodaju robe, i može da zauzima najviše 2,00 m2 javne površine.

Član 3

Pokretni objekat je:

- rashladni uređaj (horizontalne i vertikalne komore),

- aparat za sladoled i kokice,

- pokretni stolovi za prodaju srećki, čestitki, razglednica, knjiga i sličnih stvari,

- reklamne vitrine i reklamni panoi,

- uređaji za ringišpil,

- uređaji za dečju zabavu i sport,

- šatori i slično,

- montažne tribine.

II - Uslovi za postavljanje

Član 4

Javne površine na kojima se mogu postavljati tezge i drugi pokretni objekti su: trgovi, trotoari, autobuske stanice, sportski, zabavni tereni i prostor oko njih, površine namenjene za javno korišćenje u tržnim centrima i neizgrađeno građevinsko zemljište namenjeno za javno korišćenje.

Tezge i drugi pokretni objekti se mogu postaviti na trotoaru širine preko 3,00 m, uz obezbeđenje potrebne širine prolaza za pešake.

Minimalna širina prolaza za pešake je 1,60 m.

Član 5

Tezge i drugi pokretni objekti se ne mogu postaviti na sledećim javnim površinama:

- na trotoarima, širine do 3,00 m,

- u zoni raskrsnice, ukoliko ometaju preglednost raskrsnice,

- na površinama za parkiranje,

- na površinama gde ometaju pristup komunalnim, protivpožarnim i drugim službenim vozilima,

- na javnim zelenim površinama, osim na uređenim stazama i platoima,

- u pasažima stambenih i poslovnih zgrada,

- na prostoru ispred prodavnica, odnosno radnji istovetne delatnosti i ponude robe, osim korisnika prodavnica, odnosno radnji.

Član 6

Rashladni uređaji, aparati za kokice i drugi manji pokretni objekti za prodaju prehrambene robe, mogu se postavljati uz objekat u kome se obavlja delatnost za koji su ispunjeni propisani sanitarni uslovi, i to po pravilu, prednjom stranom, okrenuti prema prolaznicima ili, izuzetno, postavljeni bočno, uz zaštitu zadnje strane, naročito kod rashladnih uređaja, ukoliko se utvrdi da za to postoje uslovi.

Rashladni uređaji mogu da zauzmu najviše 6,00 m2 javne površine, s tim da se maksimalno mogu postaviti 2 horizontalna i 2 vertikalna uređaja.

Član 7

Ostali pokretni objekti, postavljaju se uz objekat, po pravilu, prednjom stranom, okrenuti prema prolaznicima ili kao slobodnostojeći, u zavisnosti od izgleda, veličine i namene, a da pritom ne ugrožavaju bezbednost kretanja pešaka, kretanje motornih vozila, normalno korišćenje susednih objekata i objekata zelenila, i da ne remete izgled ambijentalne celine.

Član 8

Rashladni uređaji i aparati za sladoled mogu se postaviti i koristiti u periodu od 1. marta do 1. novembra tekuće godine.

III - Sadržina zahteva i dokumentacija

Član 9

Zahtev za korišćenje prostora na javnoj površini radi postavljanja tezgi i drugih pokretnih objekata, podnosi se Sekretarijatu za finansije i privredu Gradske uprave grada Vranja, na propisanom obrascu, koji je sastavni deo ovog Pravilnika.

Član 10

Nakon podnetog zahteva, Sekretarijat za finansije i privredu, traži stručno mišljenje od Komisije za davanje stručnog mišljenja za korišćenje prostora na javnim površinama u poslovne svrhe, o mogućnostima postavljanja tezgi i drugih pokretnih objekata na određenom prostoru.

Ukoliko postoje uslovi za postavljanje tezgi i drugih pokretnih objekata, kod Sekretarijata za finansije i privredu, sklapa se ugovor o privremenom korišćenju javne površine za lociranje privremenog objekta - tezge i drugog pokretnog objekta, u poslovne svrhe.

Član 11

Urbanističke uslove za postavljanje tezgi i drugih pokretnih objekata na javnoj površini, u roku od 5 (pet) dana, izdaje Sekretarijat za urbanizam i imovinsko-pravne poslove Gradske uprave grada Vranja - Odsek za urbanizam, nakon priloženog Ugovora iz člana 10. stav 2. Pravilnika.

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana, od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Pčinjskog okruga".