PRAVILNIK
O VELIČINI, IZGLEDU I DRUGIM USLOVIMA ZA POSTAVLJANJE BAŠTI NA JAVNIM POVRŠINAMA NA TERITORIJI GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Pčinjskog okruga", br. 9/2009)

 

I - OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi za postavljanje bašti ispred ugostiteljskih objekata, kao i sadržina zahteva i tehničke dokumentacije, koja se podnosi uz zahtev za postavljanje bašte na teritoriji grada Vranja.

Član 2

Bašta ugostiteljskog objekta (u daljem tekstu: bašta) je montažno-demontažni objekat otvorenog ili zatvorenog tipa, u funkciji ugostiteljske delatnosti koja se obavlja u ugostiteljskom objektu.

Član 3

Bašta otvorenog tipa je otvoreni montažno-demontažni objekat, koji se može postaviti i koristiti u periodu od 1. aprila do 1. novembra tekuće godine.

Bašta zatvorenog tipa je zatvoreni montažno-demontažni objekat, koji se može postaviti i koristiti u periodu od 1. novembra do 1. aprila tekućih godina.

II - USLOVI ZA POSTAVLJANJE BAŠTE

Član 4

Javne površine na kojima se mogu postavljati bašte su: trgovi, trotoari, autobuske stanice, sportski, zabavni tereni i prostor oko njih, površine namenjene za javno korišćenje u tržnim centrima i neizgrađeno građevinsko zemljište namenjeno za javno korišćenje.

Bašta se može postaviti na trotoaru, ukoliko je trotoar dovoljno širok da je na njemu moguće obezbediti potrebnu širinu prolaza za pešake.

Minimalna širina prolaza za pešake je 1,60 m.

U zoni intenzivnog saobraćaja, minimalna širina zone za kretanje pešaka je 3,00 m.

Prilikom postavljanja bašte, ne sme se ometati funkcija kolskog i pešačkog saobraćaja.

Član 5

Bašte se ne mogu postaviti na sledećim javnim površinama:

- u zoni raskrsnice, ukoliko ometaju preglednost raskrsnice,

- u širini kolskog ulaza u zgradu ili dvorište,

- na površinama za parkiranje,

- na površinama gde ometaju pristup komunalnim, protivpožarnim i drugim službenim vozilima,

- na javnim zelenim površinama, osim na uređenim stazama i platoima.

Bašta se ne može postaviti u funkciji ugostiteljske delatnosti, koja se obavlja u privremenom objektu.

Član 6

Bašta ugostiteljskog objekta se može postaviti tako da njena dužina bude u dužini ugostiteljskog objekta, uz saglasnost susednih objekata ili maksimalno u dužini zgrade, pod uslovom da nema stanova u prizemlju i da postoji saglasnost korisnika poslovnog objekta prizemlja zgrade.

Bašta se postavlja odvojeno od zgrade u kojoj se nalazi ugostiteljski objekat ili uz građevinsku liniju zgrade, s tim da ne ometa glavne pešačke tokove, ne narušava arhitektonske i urbanističke karakteristike i vrednosti zgrade.

Bašta se, po pravilu, u ulicama zatvorenim za određenu vrstu saobraćaja, postavlja uz građevinsku liniju zgrade, uz obezbeđenje minimalne širine kolovoza od 4,00 m.

Baštu koja se postavlja uz građevinsku liniju zgrade, bez saglasnosti suseda, udaljiti od ivice susednog poslovnog objekta 1,00 m.

Član 7

Bašta otvorenog tipa sadrži sledeće elemente: stolove, stolice, suncobrane, montažno-demontažne ograde visine do 1,00 m, podne platoe i rasvetu.

Bašta otvorenog tipa može da sadrži tende.

Tende moraju biti izrađene od lake konstrukcije, prekrivene fleksibilnim materijalom - vodootporno platno, plastificirani ili gumirani materijali. Mogu se postavljati na tlo kao slobodnostojeće ili na fasadi objekta, konzolno fiksirane.

Tende koje se postavljaju na tlo su tipa suncobrana, tende na slobodnostojećem ramu ili fiksirane za podnu platformu.

Tende koje se postavljaju konzolno na fasadi objekta, moraju biti rasklopive.

Član 8

Postavljanjem bašte ne može se menjati nagib tla i njegova površinska obrada.

Nivelisanje površne bašte može se vršiti samo kada je to neophodno zbog nagiba tla, postavljanjem montažno-demontažne podne platforme, koja ne može biti viša od 0,45 m, uz obavezno zatvaranje prostora ispod platforme metalnim, nerđajućim rešetkama, koje su pričvršćene za konstrukciju platforme.

Elementi bašte ne mogu biti fiksirani za javnu površinu zavrtnjima, ankerovanjem ili na neki drugi način.

Član 9

U okviru bašte, nije dozvoljeno zidanje bilo kakvih zidova, betoniranje podnih platoa, postavljanje šanka, roštilja i pečenjara.

Postavljanjem bašte ne sme se menjati i oštetiti postojeća podloga.

Član 10

U bašti se ne smeju emitovati snažni izvori svetlosti i zvuka.

Član 11

Prilikom postavljanja bašte u blizini drveta, sadnice, žive ograde, rondele, žardinjere i drugog objekta zelenila, ostavlja se prostor za njihovo održavanje.

Elementi bašte postavljaju se tako da oko stabla drveta ili sadnice ostane slobodan prostor, u dimenzijama površine sadnog mesta - elemenata horizontalne zaštite.

Tenda - senilo se postavlja tako da oko drveta čija se krošnja nalazi iznad senila postoji slobodan prostor, u dimenzijama površine elemenata horizontalne zaštite, a oko sadnice i drveta kod kojih se krošnja nalazi u visini senila, prostor u dimenzijama površine elemenata horizontalne zaštite, uvećanim sa svake strane za 0,40 m.

Prilikom postavljanja tende, ne sme se menjati izgled i veličina objekta zelenila.

Član 12

Bašte zatvorenog tipa mogu se postavljati u ulicama zatvorenim za određenu vrstu saobraćaja i na trotoarima, gde je moguće obezbediti minimalnu širinu prolaza za pešake od 3,00 m.

Član 13

Kod bašte zatvorenog tipa, zatvoren prostor bašte formiraju bočni elementi, koji sa podnom platformom i senilom čine konstruktivnu celinu, u funkciji su ograde, zaštite od buke i izduvnih gasova i zaštite od vetra.

Bočni elementi moraju biti transparentni i izrađeni od prozirnog i bezbednog materijala - providne PVC folije, debljine od 0,8 do 1,00 mm.

Bočni elementi ne mogu biti izrađeni od fiksne bravarije, drveta, stakla i drugih sličnih materijala.

Član 14

Zaštita bašte od niskih temperatura u periodu od 1. novembra do 1. aprila, može se ostvariti postavljanjem i korišćenjem opreme za zagrevanje, u skladu sa projektnom dokumentacijom, na koju se pribavlja saglasnost nadležnog organa, u zavisnosti od vrste energenata.

III - SADRŽINA ZAHTEVA I DOKUMENTACIJA

Član 15

Zahtev za korišćenje prostora na javnoj površini radi postavljanja bašte ispred ugostiteljskog objekta, podnosi se Sekretarijatu za finansije i privredu Gradske uprave grada Vranja, na propisanom obrascu, koji je sastavni deo ovog pravilnika.

Član 16

Nakon podnetog zahteva, Sekretarijat za finansije i privredu, traži stručno mišljenje od Komisije za davanje stručnog mišljenja za korišćenje prostora na javnim površinama u poslovne svrhe, o mogućnostima postavljanja bašte na određenom prostoru, ispred ugostiteljskog objekta.

Ukoliko postoje uslovi za postavljanje bašte (otvoreno-zatvorenog tipa), kod Sekretarijata za finansije i privredu, sklapa se Ugovor o privremenom korišćenju javne površine za lociranje privremenog objekta - bašte u poslovne svrhe.

Član 17

Urbanističke uslove za postavljanje bašte na javnoj površini ispred ugostiteljskog objekta, u roku od 5 (pet) dana, izdaje Sekretarijat za urbanizam i imovinsko-pravne poslove Gradske uprave grada Vranja - Odsek za urbanizam, nakon priloženog Ugovora iz člana 16. stav 2. Pravilnika i podnetog Idejnog projekta.

Za bašte otvorenog tipa, Idejni projekat treba da sadrži:

- prikaz elemenata bašte iz člana 7. Pravilnika (crtež, fotografija, prospekt);

- tehnički opis elemenata bašte i načina montaže.

Za bašte zatvorenog tipa, pored uslova iz stava 2., potrebno je priložiti i saglasnost nadležnog organa, u zavisnosti od opreme i vrste energenata za zagrevanje.

Član 18

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana, od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Pčinjskog okruga".