ODLUKA
O GRAĐEVINSKOM ZEMLJIŠTU

("Sl. list opštine Pančevo", br. 14/2003, 2/2005 i 2/2007 i "Sl. list grada Pančeva", br. 7/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se pitanja koja se odnose na pojam i vrste građevinskog zemljišta, način njihovog određivanja, uslove za uređivanje, korišćenje, unapređivanje i zaštitu građevinskog zemljišta, finansiranje radova na uređivanju građevinskog zemljišta, davanje u zakup građevinskog zemljišta i prestanak prava zakupa.

Član 2

Građevinsko zemljište je zemljište na kome su izgrađeni objekti i zemljište koje služi redovnoj upotrebi tih objekata, kao i zemljište koje je u skladu sa Zakonom, odgovarajućim planom predviđeno za izgradnju i redovno korišćenje objekata.

Građevinsko zemljište može biti:

1. Javno građevinsko zemljište,

2. Ostalo građevinsko zemljište.

Javno građevinsko zemljište je zemljište koje je u državnoj svojini, a na kojem su do dana stupanja na snagu Zakona o planiranju i izgradnji izgrađeni javni objekti od opšteg interesa kao i javne površine.

Pod javnim građevinskim zemljištem se podrazumeva i zemljište koje je planom donetim u skladu sa Zakonom namenjeno za izgradnju javnih objekata od opšteg interesa i za javne površine i koje je u državnoj svojini.

Ostalo građevinsko zemljište je izgrađeno zemljište, kao i zemljište namenjeno za izgradnju objekata a koje nije određeno kao javno građevinsko zemljište.

Skupština grada Pančeva doneće Odluku o određivanju javnog građevinskog zemljišta u skladu sa Zakonom i urbanističkim planom.

Odluka iz prethodnog stava ovog člana sadrži:

- opis granica zemljišta koje se određuje za javno građevinsko zemljište,

- naziv katastarske opštine,

- spisak brojeva katastarskih parcela.

Član 3

Građevinsko zemljište koristi se kao:

1. izgrađeno građevinsko zemljište, ili

2. neizgrađeno građevinsko zemljište.

Izgrađeno građevinsko zemljište je zemljište na kojem su izgrađeni objekti u skladu sa Zakonom i namenjeni za trajnu upotrebu.

Neizgrađeno građevinsko zemljište je zemljište na kojem nisu izgrađeni objekti, ili su objekti na njemu izgrađeni suprotno Zakonu, ili na kojem su izgrađeni objekti privremenog karaktera.

Član 4

Davanje u zakup neizgrađenog javnog građevinskog zemljišta i neizgrađenog ostalog građevinskog zemljišta, kao i pribavljanje i otuđenje ostalog građevinskog zemljišta na teritoriji grada Pančeva vrši se u skladu sa Zakonom, a putem organa određenog Statutom grada Pančeva.

Član 5

Poslove obezbeđivanja uslova za pribavljanje, davanje u zakup, uređivanje, korišćenje unapređenje i zaštitu građevinskog zemljišta, vrši JP "Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo (u daljem tekstu: JP "Direkcija").

Pored poslova iz stava 1. ovog člana JP "Direkcija" Pančevo može zaključiti ugovor o ustanovljavanju prava službenosti preko parcela u državnoj svojini Republike Srbije sa pravom korišćenja grada Pančeva u korist povlasnog dobra - parcela koje nemaju izlaz na javni put, a čiji su korisnici fizička i pravna lica.

Visina naknade za ustanovljavanje prava službenosti prolaza utvrđuje se u visini naknade za korišćenje građevinskog zemljišta na teret vlasnika povlasnog dobra, srazmerno veličini dela zemljišta parcele opterećenog pravom službenog prolaza.

Član 6

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta, naknada za korišćenje građevinskog zemljišta, prihod od zakupa građevinskog zemljišta, prihodi su Budžeta grada Pančeva i uplaćuju se na račun određen Pravilnikom o uslovima i načinima vođenja računa za uplatu javnih prihoda i raspored sredstava sa tih računa.

Sredstva iz prethodnog stava usmeravaju se JP "Direkciji" Pančevo u ostvarenom iznosu a za namene propisane ovom odlukom u skladu sa Zakonom.

II UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 7

Javno građevinsko zemljište može biti uređeno i neuređeno, izgrađeno i neizgrađeno.

Član 8

Uređivanje javnog građevinskog zemljišta vrši se u skladu sa dugoročnim, srednjoročnim i godišnjim programom uređivanja.

Programe iz stava 1. ovog člana donosi na predlog Upravnog odbora JP "Direkcije" Skupština grada Pančeva.

Sadržinu i način donošenja programa iz stava 2. ovog člana propisuje ministar nadležan za poslove urbanizma i građevinarstva.

Član 9

Uređivanje javnog građevinskog zemljišta obuhvata:

- pripremanje zemljišta,

- opremanje zemljišta.

Radove na uređivanju javnog građevinskog zemljišta utvrđene programima iz člana 8. stav 1. ove odluke vrši JP "Direkcija".

Član 10

Pripremanje zemljišta obuhvata radove i poslove koji prethode izgradnji, i to:

- izradu prostornih i urbanističkih planova za građevinsko zemljište koje se uređuje,

- izrada programa za uređivanje,

- pribavljanje zemljišta (rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, raseljavanje i slično),

- istražne radove, izradu geodetskih i drugih podloga,

- sanacione radove na raščišćavanje zemljišta od postojećih objekata i uređaja koje treba ukloniti kao i pripremne radove koji se preduzimaju radi zaštite životne sredine i kulturnih dobara,

- druge radove koji prethode izgradnji.

Član 11

Opremanje zemljišta obuhvata izgradnju primarnih i sekundarnih komunalnih objekata i instalacija do granica građevinskih parcela, odnosno do priključka građevinske parcele na instalacije i uređenje javnih površina. Ukoliko građevinsku parcelu čini kompleks zemljišta na kome se gradi više objekata za koju se gradi zajednička (interna) infrastruktura uređivanje zemljišta obuhvata zemljište do granice kompleksa.

Član 12

Uređivanje ostalog građevinskog zemljišta vrši JP "Direkcija" na osnovu programa koji na predlog Upravnog odbora JP "Direkcije" donosi Skupština grada Pančeva.

Sadržinu i način donošenja programa iz stava 1. ovog člana propisuje ministar nadležan za poslove urbanizma i građevinarstva.

Član 13

Naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta plaća investitor na osnovu ugovora koji zaključuje sa JP "Direkcijom".

Kriterijume, merila, visinu, način i rokove plaćanja naknade iz stava 1. ovog člana propisaće Skupština grada Pančeva posebnom odlukom.

Član 14

Finansiranje uređivanja javnog građevinskog zemljišta obezbeđuje se iz sredstava ostvarenih od:

- zakupnine za građevinsko zemljište,

- naknade za uređivanje građevinskog zemljišta,

- naknade za korišćenje građevinskog zemljišta,

- drugih izvora u skladu sa Zakonom.

Sredstva od naknade za uređivanje i korišćenje građevinskog zemljišta koriste se za uređivanje građevinskog zemljišta i za izgradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukture.

Održavanje objekata gradske komunalne infrastrukture podrazumeva održavanje: javne rasvete, kišne kanalizacije, otvorenih kišnih kanala, kolovoza, trotoara, popločanih površina trgova, javnih gradskih spomenika, javnih časovnika i tretiranje krpelja i komaraca.

III KORIŠĆENJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 15

Građevinsko zemljište koristi se kao izgrađeno i neizgrađeno.

Član 16

Naknadu za korišćenje izgrađenog javnog građevinskog zemljišta i ostalog građevinskog zemljišta u državnoj svojini, plaća vlasnik objekta, nosilac prava korišćenja na objektu, nosilac prava korišćenja na posebnom delu objekta, zakupac objekta, odnosno zakupac dela objekta.

Naknadu za korišćenje neizgrađenog javnog građevinskog zemljišta i ostalog građevinskog zemljišta u državnoj svojini plaća korisnik.

Član 17

Naknada za korišćenje ostalog građevinskog zemljišta koje nije u državnoj svojini plaća se ako je to zemljište sredstvima grada, odnosno drugim sredstvima u državnoj svojini opremljeno osnovnim objektima komunalne infrastrukture (električna mreža, vodovod, pristupni put i sl.).

Naknada za korišćenje ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta plaća se i u slučaju ako se to zemljište ne privrede nameni, odnosno ne ponudi u otkup gradu radi privođenja nameni, u roku od dve godine od dana donošenja urbanističkog plana.

Visina naknade iz stava 2. ovog člana utvrđuje se kao i za ostalo izgrađeno građevinsko zemljište.

Član 18

Kriterijume, merila, visinu, način i rokove plaćanja naknade iz člana 16. i 17. ove odluke propisaće Skupština grada Pančeva posebnom odlukom.

Prinudna naplata naknade iz člana 16. i 17. ove odluke vrši se po propisima kojima se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

IV DAVANJE U ZAKUP

 

DAVANJE U ZAKUP JAVNOG NEIZGRAĐENOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA NA ODREĐENO VREME

Član 19

Neizgrađeno javno građevinsko zemljište može se dati u zakup na određeno vreme do privođenja planiranoj nameni, a najduže do pet godina u skladu sa Programom davanja u zakup na određeno vreme neizgrađenog javnog građevinskog zemljišta.

Program iz stava 1. ovog člana na predlog Upravnog odbora JP "Direkcije" donosi Skupština grada Pančeva.

Neizgrađeno javno građevinsko zemljište daje se u zakup javnim nadmetanjem ili prikupljanjem ponuda javnim oglasom u skladu sa odredbama ove odluke.

Član 20

Akt o davanju u zakup na određeno vreme neizgrađenog javnog građevinskog zemljišta donosi gradonačelnik grada Pančeva po sprovedenom postupku i na predlog Upravnog odbora JP "Direkcije".

Na osnovu akata o davanju u zakup na određeno vreme neizgrađenog javnog građevinskog zemljišta zaključuje se ugovor u roku od 30 dana od dana donošenja ovog akta.

Lice kome se daje u zakup na određeno vreme neizgrađeno javno građevinsko zemljište obavezno je da pre potpisivanja ugovora iz stava 2. ovog člana dostavi JP "Direkciji" glavni projekat za izgradnju privremenog objekta i projekat rušenja tog objekta sa predračunom troškova rušenja i potvrdu o deponovanim sredstvima na računu budžeta grada Pančeva, a u visini predračuna troškova rušenja iz odobrenog projekta.

Obaveze lica iz stava 3. ovog člana moraju biti sadržane u javnom oglasu.

Ako vlasnik objekta izgrađenog na zemljištu iz stava 1. ovog člana u ugovorenom roku ukloni objekat, odnese građevinski materijal i dovede zemljište u prvobitno stanje deponovana sredstva iz stava 3. ovog člana vraćaju se u celini.

Potvrdu o deponovanim sredstvima na računu Budžeta grada Pančeva izdaje Gradska uprava Sekretarijat za finansije i imovinsko-pravne poslove.

Ako vlasnik objekta ne postupi u skladu sa stavom 4. ovog člana dovođenje zemljišta u prvobitno stanje, izvršiće JP "Direkcija" na teret deponovanih sredstava iz stava 2. ovog člana.

Član 21

Lice kome se daje u zakup neizgrađeno javno građevinsko zemljište na određeno vreme do privođenja planiranoj nameni, po isteku zakupa nema pravo na naknadu za učinjena ulaganja za uređivanje građevinskog zemljišta.

Član 22

Pre isteka ugovorenog roka zakupa neizgrađenog javnog građevinskog zemljišta, zakup se može produžiti u skladu sa Programom davanja u zakup neizgrađenog javnog građevinskog zemljišta na određeno vreme.

U slučajevima predviđenim ovim članom objekat se ne ruši, do isteka roka zakupa iz stava 1. ovog člana.

DAVANJE U ZAKUP OSTALOG NEIZGRAĐENOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 23

Ostalo neizgrađeno građevinsko zemljište u državnoj svojini daje se u zakup na određeno vreme radi izgradnje i privođenja nameni u skladu sa urbanističkim planom, planskim dokumentom odnosno prostornim planom i to:

- za objekte čija je namena stanovanje rok trajanja zakupa je 99 godina,

- za poslovne objekte rok trajanja zakupa je 80 godina,

- za stambene objekte sa poslovanjem rok trajanja zakupa je 99 godina.

Član 24

Ostalo neizgrađeno građevinsko zemljište u državnoj svojini daje se u zakup kao uređeno.

Izuzetno može se dati u zakup kao neuređeno, pod uslovom da lice kome se to zemljište daje u zakup preuzme obavezu da o svom trošku izvrši određene radove na uređivanju tog zemljišta.

Ukoliko se ostalo neizgrađeno građevinsko zemljište u državnoj svojini daje u zakup kao neuređeno to se posebno navodi u javnom oglasu.

V NAČIN I POSTUPAK DAVANJA U ZAKUP NEIZGRAĐENOG JAVNOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA NA ODREĐENO VREME DO PRIVOĐENJA NAMENI I OSTALOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U DRŽAVNOJ SVOJINI

Član 25

Neizgrađeno javno građevinsko zemljište i ostalo neizgrađeno građevinsko zemljište u državnoj svojini daje se u zakup javnim nadmetanjem ili prikupljanjem ponuda javnim oglasom.

Izuzetno ostalo neizgrađeno građevinsko zemljište može se dati u zakup neposrednom pogodbom u slučajevima predviđenim zakonom radi:

- izgradnje objekata za potrebe obavljanja poslova iz nadležnosti državnih organa i organizacija, organa i organizacija jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave i organizacija koje obavljaju javnu službu koja posluje sredstvima u državnoj svojini,

- davanja u zakup zemljišta vlasniku postojećeg objekta izgrađenog bez građevinske dozvole, radi pribavljanja odobrenja za izgradnju, ako je izgradnja tog objekta u skladu sa uslovima predviđenim urbanističkim planom,

- ispravke granica susednih katastarskih, odnosno građevinskih parcela.

Član 26

Postupak za davanje u zakup neizgrađenog javnog građevinskog zemljišta i ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini (u daljem tekstu: neizgrađeno građevinsko zemljište) sprovodi Komisija za sprovođenje postupka davanja u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: Komisija).

Član 27

Komisiju obrazuje Skupština grada Pančeva iz reda odbornika, zaposlenih u JP "Direkciji", zaposlenih u Sekretarijatu Gradske uprave nadležnom za urbanizam, građevinske, stambeno komunalne poslove i saobraćaj i zaposlenih u Sekretarijatu gradske uprave nadležnom za finansije i imovinsko-pravne poslove.

Komisija se imenuje na period od četiri godine, odnosno do isteka mandata odbornicima SO Pančevo, a može biti razrešena i pre isteka perioda na koji je imenovana.

Komisiju čine predsednik, četiri člana i njihovi zamenici.

Predsednik Komisije, jedan član i njihovi zamenici imenuju se iz reda zaposlenih u JP "Direkciji" jedan član i njegov zamenik imenuje se iz reda zaposlenih u Sekretarijatu Gradske uprave nadležnom za urbanizam, građevinske, stambeno komunalne poslove i saobraćaj, jedan član i njegov zamenik imenuju se iz reda zaposlenih u Sekretarijatu Gradske uprave nadležnom za finansije i imovinsko-pravne poslove i jedan član i njegov zamenik imenuju se iz reda odbornika Skupštine grada Pančeva.

Za punovažan rad i odlučivanje Komisije potrebna je većina od ukupnog broja članova.

Administrativne i stručne poslove za Komisiju obavlja JP "Direkcija".

Članovi Komisije i njihovi zamenici ne mogu učestvovati u postupku javnog nadmetanja i prikupljanja ponuda u svojstvu učesnika postupka za davanje u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta.

Član 28

Upravni odbor JP "Direkcije" raspisuje oglas za davanje u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: Oglas) putem javnog nadmetanja ili prikupljanjem ponuda, u skladu sa Programom iz člana 8. odnosno člana 12. ove odluke u zavisnosti da li se u zakup daje neizgrađeno javno građevinsko zemljište ili ostalo građevinsko zemljište u državnoj svojini.

Član 29

Oglas se objavljuje putem sredstava javnog informisanja kao i na oglasnoj tabli JP "Direkcije".

Član 30

Oglas obavezno sadrži:

1. napomenu da li se neizgrađeno građevinsko zemljište daje u zakup putem javnog nadmetanja ili prikupljanja ponuda,

2. opis i bliže podatke o građevinskoj parceli,

3. uslove za izgradnju na parceli (namena objekta, spratnost, površina objekta u m2, gabarit i dr.) i rok izgradnje,

4. stepen komunalne opremljenosti građevinske parcele,

5. napomenu da ukoliko se zemljište daje u zakup kao neuređeno učesnik je u obavezi da o svom trošku izvrši određene radove na uređivanju tog zemljišta, bez prava na refundaciju uloženih sredstava,

6. vreme trajanja zakupa,

7. početni iznos zakupnine,

8. obaveštenje o iznosu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, za parcelu koja se daje u zakup,

9. rok privođenja zemljišta nameni,

10. visinu garantnog iznosa za učešće u postupku, rok uplate istog i odredbu o povraćaju garantnog iznosa učesnicima koji ne dobiju u zakup zemljište. Garantni iznos utvrđuje se u visini od 20% od početnog iznosa zakupnine,

11. rok za podnošenje prijava,

12. napomenu da podnosilac prijave gubi pravo na povraćaj garantnog iznosa ako ne pristupi javnom nadmetanju, odnosno ukoliko odustane od date ponude, kao i ako ne potpiše izjavu iz člana 36. ove odluke,

13. mesto i vreme javnog nadmetanja, odnosno otvaranja ponuda i naznaku da se neuredne i neblagovremene prijave za učešće na javnom nadmetanju kao i ponude neće uzeti u razmatranje,

14. napomenu da se (ukoliko se sprovodi postupak prikupljanja ponuda) ponude dostavljaju u zapečaćenim kovertama sa naznakom "Ponude za zakup zemljišta - ne otvaraju",

15. napomenu do kog roka će učesnici postupka biti obavešteni o rezultatima sprovedenog postupka javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja ponuda,

16. naznaku da je učesnik u postupku javnog nadmetanja u obavezi da odmah po postignutoj najvišoj izlicitiranoj ceni potpiše izjavu o prihvatanju iste, u suprotnom će se postupak nastaviti u smislu člana 36. ove odluke,

17. napomenu o obavezi dostavljanja uredne punomoći ukoliko učesnik lično ne učestvuje u postupku javnog nadmetanja, odnosno otvaranja ponude.

Pored elemenata iz prethodnog stava ovog člana oglas obavezno sadrži i uslove propisane članom 20. stav 3. ove odluke u slučajevima davanja u zakup na određeno vreme javnog neizgrađenog građevinskog zemljišta.

Pored elemenata koje oglas obavezno mora da sadrži isti može da sadrži i druge elemente koji se odnose na uslove zakupa, zemljište koje je predmet zakupa i sl.

Član 31

Komisija je u obavezi da u roku od 15 dana od dana javnog oglašavanja oglasa pristupi javnom nadmetanju, odnosno otvaranju ponuda.

Postupak javnog nadmetanja, odnosno postupak po prikupljenim ponudama neće se održati ukoliko u postupku javnog nadmetanja pristupi jedan učesnik, odnosno ako u postupku prikupljanja ponuda pristigne samo jedna ponuda.

Ukoliko se u ponovljenom postupku javnog nadmetanja prijavi samo jedan učesnik, odnosno u postupku prikupljanja ponuda pristigne samo jedna ponuda, prihvatiće se njegova ponuda.

Član 32

Najpovoljnijim ponuđačem, odnosno ponudom u smislu ove odluke smatra se ponuđač, odnosno ponuda koja sadrži najviši iznos zakupnine.

Ukoliko je više ponuđača ponudilo isti iznos zakupnine najpovoljnijim ponuđačem smatra se onaj čija je ponuda prva prispela.

POSTUPAK JAVNOG NADMETANJA

Član 33

Prijava za učešće na javnom nadmetanju (u daljem tekstu: prijava) sadrži:

1. Ime, prezime, jedinstveni matični broj i adresu građana, ako je privatni preduzetnik i matični broj radnje iz jedinstvenog registra radnji i poreski identifikacioni broj (PIB),

2. naziv, odnosno firmu i sedište pravnog lica, odnosno dokaz o upisanoj delatnosti u registar nadležnog suda i poreski identifikacioni broj (PIB),

3. uredno ovlašćenje za zastupanje i

4. dokaz o uplaćenom garantnom iznosu.

Prijava se dostavlja Komisiji.

Član 34

Komisija vodi zapisnik o toku postupka.

Predsedavajući Komisije po otvaranju postupka javnog nadmetanja utvrđuje i zapisnički konstatuje:

- ko je od licitanata lično prisutan,

- ko od lica koja su prisutna ima ovlašćenje da u ime licitanta može da učini ponudu, odnosno da preduzima radnje u postupku javnog nadmetanja,

- imena lica, odnosno licitanata koja su podnela dokaz o uplaćenom garantnom iznosu.

U zapisnik se pored vremena sprovođenja, odnosno početka postupka, lica koja prisustvuju postupku i u kom svojstvu, unosi ceo tok postupka, a obavezno se konstatuju sve ponude i lica koja su ih učinila, kao i sve drugo što se dešavalo u toku postupka i što je od značaja za postupak.

Član 35

Predsedavajući Komisije objavljuje početni iznos zakupnine i poziva učesnike da daju svoje ponude.

Svaki učesnik u javnom nadmetanju obavezan je da javno kaže iznos koji nudi i u ime kog ponuđača.

Iznos koji se nudi ne može biti manji od 5% od početne cene, a svaki sledeći licitacioni korak ne može iznositi manje od 5% od cene postignute u prethodnom licitacionom krugu.

Nakon što zainteresovani učesnici učine ponude, predsedavajući Komisije, pita tri puta učesnike javnog nadmetanja, da li neko od učesnika daje ponudu sa većim iznosom od u tom momentu najvećeg ponuđenog iznosa.

Ukoliko neko od učesnika ponudi veći iznos od do tada ponuđenog iznosa postupak se nastavlja na način utvrđen stavom 3. ovog člana sve dok učesnici javnog nadmetanja daju ponude sa iznosima većim, od onog koji sadrži poslednja učinjena ponuda.

Ukoliko, posle trećeg poziva predsedavajućeg Komisije niko od učesnika u javnom nadmetanju ne učini povoljniju ponudu, od poslednje učinjene ponude, predsedavajući Komisije javno konstatuje koji je najviši ponuđeni iznos i ime ponuđača.

Član 36

Ponuđač koji je učinio najpovoljniju ponudu obavezan je da, na poziv predsedavajućeg Komisije odmah potpiše izjavu da je ponudio najviši iznos zakupnine sa naznakom izlicitiranog iznosa zakupnine.

Ukoliko najpovoljniji ponuđač odbije da potpiše izjavu iz stava 1. ovog člana, predsedavajući Komisije obaveštava učesnike da će se postupak javnog nadmetanja ponoviti po objavljivanju oglasa.

Član 37

Kada najpovoljniji ponuđač potpiše izjavu da je prihvatio najviši ponuđeni iznos zakupnine, predsedavajući Komisije objavljuje da je postupak javnog nadmetanja završen.

Predsedavajući Komisije obaveštava sve učesnike da će im u roku iz oglasa biti dostavljeno obaveštenje o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

POSTUPAK PRIKUPLJANJA PONUDA

Član 38

Ponuda treba da sadrži visinu ponuđene zakupnine, kao i sve elemente koje treba da sadrži prijava za javno nadmetanje predviđene u članu 33. ove odluke.

Član 39

Komisija u pogledu utvrđivanja prisutnosti ponuđača i lica ovlašćenih od strane ponuđača da učestvuju u postupku, postupa na način utvrđen članom 34. ove odluke.

Član 40

Komisija vodi zapisnik o toku postupka, u koji se pored vremena sprovođenja, odnosno početka postupka, lica koja prisustvuju postupku i u kom svojstvu unosi ceo tok postupka, a obavezno se konstatuje koliko je ponuda ukupno pristiglo, koliko neblagovremenih, koliko nepotpunih (ako ih ima), kao i sve drugo što je od značaja za postupak.

Član 41

Predsedavajući Komisije otvara prispele ponude uz navođenje lica koja su ponudu učinila i elemente koje sadrži ponuda.

Neblagovremene ponude se ne otvaraju, a nepotpune ponude se ne razmatraju.

Nakon otvaranja, čitanja ponuda i njihovog zapisničkog konstatovanja predsedavajući Komisije objavljuje koja je ponuda najpovoljnija i ime ponuđača. Nakon toga oglašava da je postupak završen i poziva prisutne učesnike da potpišu zapisnik i u isti unesu eventualne primedbe na tok postupka.

Obaveštenje o izboru najpovoljnijeg ponuđača dostavlja se u roku iz oglasa po sprovedenom postupku.

DAVANJE U ZAKUP OSTALOG NEIZGRAĐENOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA NEPOSREDNOM POGODBOM

Član 42

Ostalo neizgrađeno građevinsko zemljište daje se u zakup neposrednom pogodbom na pisani zahtev lica kome se u skladu sa Zakonom zemljište može dati u zakup neposrednom pogodbom.

Član 43

Zahtev za davanje u zakup ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta iz člana 42. ove odluke, podnosi se Komisiji iz člana 26. ove odluke.

Komisija utvrđuje osnovanost podnetog zahteva i predočava podnosiocu istog uslove za davanje tog zemljišta u zakup, koji se o istom izjašnjava pisanom izjavom.

Komisija sačinjava predlog koji u roku od 8 dana, sa pisanim izjašnjenjem podnosioca zahteva, dostavlja gradonačelniku grada Pančeva.

Akt o davanju u zakup neposrednom pogodbom donosi gradonačelnik grada Pančeva.

Na osnovu akta iz stava 4. ovog člana zaključuje se ugovor o zakupu sa JP "Direkcijom".

VI ODLUKA I UGOVOR O DAVANJU U ZAKUP NEIZGRAĐENOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 44

Komisija je obavezna da gradonačelniku grada Pančeva u roku od 8 dana od dana sprovedenog postupka javnog nadmetanja, odnosno otvaranja pismenih ponuda dostavi predlog odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača, fotokopije prijava, dokaz o uplati garantnog iznosa, zapisnik sa javnog nadmetanja, odnosno otvaranja ponuda sa pratećom dokumentacijom.

Član 45

Ukoliko gradonačelnik grada Pančeva na osnovu dokumentacije iz člana 44. ove odluke utvrdi da postupak javnog nadmetanja, odnosno otvaranja ponuda nije pravilno sproveden doneće rešenje o poništaju oglasa, odnosno dela oglasa.

Rešenje iz prethodnog stava nadležno odeljenje Opštinske uprave dostavlja svim učesnicima postupka javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja ponuda, na koje učesnici postupka mogu uložiti prigovor Skupštini grada Pančeva u roku od 8 dana od dana prijema.

Član 46

Na osnovu dokumentacije iz člana 44. ove odluke gradonačelnik grada Pančeva donosi akt o davanju u zakup radi izgradnje neizgrađenog građevinskog zemljišta.

Član 47

Nadležno odeljenje Opštinske uprave dostavlja akt o davanju u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta JP "Direkciji" i svim učesnicima postupka javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja ponuda.

Na akt o davanju u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta svaki učesnik postupka javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja ponuda može uložiti prigovor Skupštini grada Pančeva u roku od 8 dana od dana prijema.

Akt o davanju u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta objavljuje se na oglasnoj tabli Skupštine grada Pančeva i JP "Direkcije".

Član 48

Akt o davanju u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta na koji nije uložen prigovor, odnosno rešenje Skupštine grada Pančeva doneto po prigovoru, smatra se konačnim.

Član 49

Lice kome je zemljište dato u zakup, u roku od 30 dana od dana donošenja konačnog akta o davanju zemljišta u zakup, sa JP "Direkcijom" zaključuje Ugovor o zakupu neizgrađenog građevinskog zemljišta za izgradnju na određeno vreme (u daljem tekstu: Ugovor).

Ugovor iz stava 1. ovog člana sadrži naročito podatke:

- o građevinskoj parceli,

- roku trajanja zakupa,

- nameni i veličini objekta,

- visni zakupnine,

- obavezi plaćanja zakupa pre potpisivanja Ugovora,

- roku i načinu plaćanja naknade za uređivanje zemljišta,

- roku u kome lice kome se zemljište daje u zakup treba da privede zemljište nameni kao i prava i obaveze u slučaju neizvršavanja obaveza,

- klauzulu da ugovor o zakupu prestaje u slučajevima kada posle smrti zakupca nema naslednika koji pravo na zakup ostvaruju po članu 58. ove odluke.

Ako lice kome je dato u zakup neizgrađeno zemljište, ne zaključi ugovor u roku od 30 dana gradonačelnik grada Pančeva će na predlog Upravnog odbora JP "Direkcije" doneti akt o stavljanju van snage akta o davanju u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta. U tom slučaju lice nema pravo na povraćaj uplaćenog garantnog iznosa.

Član 50

Ako je neizgrađeno građevinsko zemljište dato u zakup suprotno odredbama Zakona i ove odluke učesnik javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja ponude koji smatra da mu je na taj način povređeno pravo može da podnese tužbu za poništaj ugovora nadležnom sudu u roku od 8 dana od dana saznanja za zaključenje ugovora, odnosno u roku od 60 dana od dana zaključenja ugovora.

Član 51

Zakupninu plaća lice kome je neizgrađeno građevinsko zemljište dato u zakup u postupku utvrđenom ovom odlukom.

Početni iznos zakupnine za davanje u zakup na određeno vreme neizgrađenog javnog građevinskog zemljišta utvrđuje se u visni od 30% od tržišne vrednosti zemljišta.

Početni iznos zakupnine za davanje u zakup ostalog građevinskog zemljišta za izgradnju utvrđuje se u visni od 100% od tržišne vrednosti zemljišta.

Zakupnina za davanje u zakup ostalog građevinskog zemljišta koja se daje u zakup neposrednom pogodbom radi izgradnje objekata u slučajevima predviđenim u članu 25. stav 2. alineja 1. ove odluke utvrđuje se u visni 60% od tržišne vrednosti zemljišta, alineja 2. i 3. u visini tržišne vrednosti zemljišta.

Početni iznos zakupnine koji predstavlja tržišnu vrednost zemljišta utvrđuje gradonačelnik na predlog Upravnog odbora JP "Direkcija", u svakom pojedinačnom slučaju, koji se daje na osnovu pribavljenog izveštaja o visini tržišne cene od strane Poreske uprave - Filijala u Pančevu.

Izveštaj o visini tržišne cene Poreske uprave - filijala u Pančevu ne može biti stariji od 6 meseci za svaki pojedinačni slučaj.

Visina zakupnine utvrđuje se u neto iznosu bez obračunatog poreza na promet usluga koji snosi zakupac.

Član 52

Lice kome je u skladu sa Zakonom i ovom odlukom dato u zakup građevinsko zemljište dužno je da plati zakupninu pre zaključenja ugovora o davanju u zakup građevinskog zemljišta, a na osnovu ispostavljene profakture.

Član 53

Zakupac zemljišta ima pravo da na zemljištu izgradi predviđeni objekat, na kome stiče pravo svojine i da objekat i zemljište koristi u skladu sa njihovom namenom.

Član 54

Potpisi ugovarača na ugovor o zakupu overavaju se u Sudu.

Ugovor o zakupu upisuje se u javne knjige.

Član 55

Prilikom prometa objekta izgrađenog na ostalom građevinskom zemljištu u državnoj svojini datom u zakup zakupac je dužan da ugovor o prometu objekta dostavi JP "Direkciji" u roku od 15 dana od dana sudske overe Ugovora.

VII PRESTANAK ZAKUPA GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 56

Zakup prestaje istekom ugovorenog roka.

Izuzetno, zakup će prestati i pre isteka ugovorenog roka ako zakupac:

- ne plati naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta,

- koristi građevinsko zemljište protivno nameni radi kojeg mu je ono dato u zakup,

- u roku od tri godine od dana zaključenja ugovora o davanju u zakup građevinsko zemljište isto ne privede nameni.

Akt o prestanku zakupa donosi gradonačelnik grada Pančeva po predlogu Upravnog odbora JP "Direkcije" Pančevo.

Član 57

Ako zakupac odustane od izgradnje objekta pre isteka roka od 3 godine od dana zaključenja ugovora o zakupu, kao i ako zakup prestaje na osnovu člana 56. stav 2. zakupac ima pravo na povraćaj uplaćenog iznosa zakupnine umanjenog za 20% na ime troškova postupka davanja građevinskog zemljišta u zakup, na osnovu odluke Upravnog odbora JP "Direkcije" Pančevo.

Upravni odbor JP "Direkcije" utvrđuje iznos sredstava koji se vraća u skladu sa stavom 1. ovog člana.

U slučaju odustajanja iz stava 1. ovog člana ne vrši se povraćaj sredstava koja su data na ime garantnog iznosa za učešće u postupku dodele građevinskog zemljišta.

Član 58

Lica koja su pravosnažnim ostavinskim rešenjem utvrđena kao naslednici u slučaju smrti zakupca ostalog građevinskog zemljišta u državnoj svojini, mogu podneti zahtev za nastavak zakupa, a za preostalo vreme trajanja zakupa.

Zahtev iz stava 1. ovog člana se podnosi gradonačelniku grada Pančeva u roku od 60 dana od pravosnažnosti rešenja o nasleđivanju, koji po istom donosi odluku o davanju u zakup ostalog građevinskog zemljišta.

Na osnovu odluke iz stava 2. ovog člana naslednici kojima je dato ostalo građevinsko zemljište u zakup na preostali period zakupa, imaju obvezu da zaključe aneks ugovora o zakupu sa JP "Direkcijom".

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 59

Izuzetno od odredaba ove odluke ostalo neizgrađeno građevinsko zemljište može se dati u zakup neposrednom pogodbom, bez naknade, za izgradnju verskih, sakralnih i drugih objekata za potrebe tradicionalnih crkava i verskih zajednica u skladu sa Zakonom o crkvama i verskim zajednicama, ukoliko je izgradnja tih objekata u skladu sa uslovima predviđenim urbanističkim planom.

Odluku o davanju u zakup ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta iz stava 1. ovog člana donosi Skupština grada Pančeva na predlog gradonačelnika grada Pančeva, i ista je pravni osnov upisa prava zakupa u zemljište i druge javne knjige.

Rok trajanja zakupa utvrdiće se na period od 80 godina.

Pravo zakupa na ostalom neizgrađenom građevinskom zemljištu prestaje ukoliko crkve i verske zajednice u roku od dve godine od pravosnažnosti odobrenja za izgradnju ne otpočnu sa građenjem objekta, odnosno izvođenjem radova.

Član 60

Do donošenja Odluke iz člana 2. ove odluke u zakonom utvrđenom roku građevinskim zemljištem smatra se zemljište koje je kao takvo utvrđeno Odlukom o građevinskom zemljištu ("Službeni list opštine Pančevo", br. 4/96, 11/96, 1/98 i 7/99).

Član 61

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o građevinskom zemljištu ("Službeni list opštine Pančevo", br. 4/96, 11/96, 1/98 i 7/99), osim odredaba kojima je definisano građevinsko zemljište na području opštine Pančevo, a koje nisu u suprotnosti sa odredbama Zakona.

Član 62

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opštine Pančevo".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o građevinskom zemljištu

("Sl. list opštine Pančevo", br. 2/2007)

Član 3

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opštine Pančevo".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o građevinskom zemljištu

("Sl. list grada Pančeva", br. 7/2009)

Član 8

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".