ODLUKA
O UREĐENJU KOORDINACIONOG TELA VLADE REPUBLIKE SRBIJE ZA OPŠTINE PREŠEVO, BUJANOVAC I MEDVEĐA

("Sl. glasnik RS", br. 26/2009)

1. Sastav Koordinacionog tela. Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa (u daljem tekstu: Koordinaciono telo) ima uži i širi sastav.

2. Uži sastav Koordinacionog tela. Uži sastav Koordinacionog tela čine: predsednik Koordinacionog tela, zamenik predsednika Koordinacionog tela, šest potpredsednika Koordinacionog tela, direktor Službe Koordinacionog tela, predsednici skupština opština Preševo, Bujanovac i Medveđa i poslanici Narodne skupštine Republike Srbije iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Funkciju zamenika predsednika Koordinacionog tela naizmenično vrše predsednici opština Bujanovac i Preševo.

Predsednici opština Bujanovac i Preševo smenjuju se na funkciji zamenika predsednika Koordinacionog tela na period od godinu dana.

Troje potpredsednika Koordinacionog tela imenuje Vlada na predlog predsednika Koordinacionog tela.

Predsednici opština Preševo, Bujanovac i Medveđa su potpredsednici Koordinacionog tela po položaju.

Predsednici Skupština opština Preševo, Bujanovac i Medveđa su članovi užeg sastava Koordinacionog tela po položaju.

Narodni poslanici iz Preševa, Bujanovca i Medveđe su članovi užeg sastava Koordinacionog tela po položaju.

3. Širi sastav Koordinacionog tela. Širi sastav Koordinacionog tela, pored članova užeg sastava, čine i članovi po položaju.

Članovi šireg sastava po položaju su zamenici predsednika opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, zamenici predsednika skupština opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, rukovodioci radnih grupa Koordinacionog tela i zamenici rukovodioca radnih grupa iz redova lokalne samouprave.

Član šireg sastava po položaju je i predstavnik romske etničke zajednice, koga imenuje Nacionalni savet romske nacionalne manjine.

4. Radne grupe Koordinacionog tela. Koordinaciono telo ima radne grupe koje pripremaju predloge odluka, planova i operativnih programa Koordinacionog tela. Radne grupe se obrazuju za: privredni i infrastrukturni razvoj; političke i društvene integracije; bezbednost i pravosuđe; jačanje kapaciteta lokalnih samouprava i njihovo osposobljavanje za održiv razvoj; obrazovanje, kulturu, informisanje, sport i omladinu i zdravstvo i socijalnu politiku.

Članove radnih grupa imenuje predsednik Koordinacionog tela na predlog nadležnih organa.

Svaka radna grupa ima po 12 članova.

Radnu grupu čine tri člana iz redova ministarstava, po tri člana iz redova lokalnih samouprava opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, koja imenuje predsednik Koordinacionog tela, na predlog skupština opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, a koje skupštini opštine predlažu poslaničke grupe, tako da odgovaraju etničkom sastavu opštine.

Radom svake radne grupe rukovodi član Koordinacionog tela iz resornog ministarstva koga imenuje predsednik Koordinacionog tela.

Svaka radna grupa ima zamenika koga iz redova lokalne samouprave imenuje predsednik Koordinacionog tela.

Način rada radnih grupa bliže se uređuje Poslovnikom Koordinacionog tela.

5. Nadležnost Koordinacionog tela. Predsednik Koordinacionog tela, predstavlja Koordinaciono telo, rukovodi njegovim radom i radi na koordinaciji obaveza organa državne uprave, koje su zasnovane na odlukama Vlade i u ostvarivanju njihovih obaveza koje proizilaze iz Programa i odluka Koordinacionog tela koje je usvojila ili odobrila Vlada. Predsednika Koordinacionog tela imenuje Vlada.

Predsednik Koordinacionog tela za svoj rad i rad Koordinacionog tela odgovara Vladi.

Predsednik Koordinacionog tela podnosi izveštaje o radu Koordinacionog tela Vladi.

Zamenik predsednika Koordinacionog tela pomaže i zamenjuje predsednika Koordinacionog tela (u slučaju njegove sprečenosti) i koordinira radom lokalnih samouprava u obavljanju poslova potrebnih za donošenje i ostvarivanje Programa i odluka Koordinacionog tela.

Uži sastav Koordinacionog tela donosi planove, operativne programe, odluke i Poslovnik Koordinacionog tela.

Širi sastav Koordinacionog tela donosi strategiju rada Koordinacionog tela i prati njenu realizaciju.

Radne grupe pripremaju predloge odluka, planova i operativnih programa Koordinacionog tela.

Direktor Službe Koordinacionog tela obavlja svoje obaveze u skladu sa Zakonom o državnim službenicima.

6. Funkcionisanje Koordinacionog tela. Koordinaciono telo ne može da utiče na sužavanje Ustavom utvrđenih prava i nadležnosti lokalnih samouprava.

Funkcionisanje Koordinacionog tela mora da bude u funkciji ostvarivanja postavljenih ciljeva Programa savezne i republičke vlade iz 2001. godine za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Sporazuma o osnovnim principima održavanja prevremenih opštinskih izbora u južnoj Srbiji, potpisanog 18. marta 2002. godine u Beogradu, kao i drugih strateških dokumenata i akcionih planova.

Smatrajući da pluralističko i istinsko demokratsko društvo treba da stvara odgovarajuće uslove koji omogućavaju svim zajednicama da izraze, očuvaju i razviju svoj identitet, Koordinaciono telo će raditi na stvaranju istinskog multietničkog i multikonfesionalnog društva zasnovanog na demokratskim principima, uz poštovanje ljudskih, političkih i manjinskih prava, kao i političkih prava i sloboda svih građana u skladu sa najvišim standardima.

Koordinaciono telo će raditi na formiranju multietničke vlasti u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa i odgovarajućem uključivanju albanske zajednice u državne institucije čime bi se postiglo njeno delotvorno učešće u procesu donošenja odluka.

7. Poslovnik. Koordinaciono telo ima svoj poslovnik.

Poslovnik Koordinacionog tela zajednički donose članovi užeg sastava Koordinacionog tela.

Odluke u užem i širem sastavu Koordinacionog tela donose se konsenzusom.

8. Završne odredbe. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uređenju Koordinacionog tela Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa ("Službeni glasnik RS", broj 78/07).

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".