PRAVILNIK

O OBRASCIMA I SADRŽINI POZICIJA U OBRASCIMA KONSOLIDOVANIH FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA BANKE

("Sl. glasnik RS", br. 74/2008, 3/2009, 12/2009 - ispr. i 26/2009)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom se za banke propisuju obrasci konsolidovanih finansijskih izveštaja i sadržina pozicija u obrascima Bilans stanja, Bilans uspeha, Izveštaj o tokovima gotovine, Izveštaj o promenama na kapitalu i Statistički aneks, kao i minimum sadržaja napomena uz te izveštaje.

Obrasci iz stava 1. ovog člana su, kao prilozi 1, 2, 3, 4 i 5, odštampani uz ovaj pravilnik i njegov su sastavni deo.

Član 2

Pri popunjavanju obrazaca iz člana 1. ovog pravilnika, podaci se unose na određene pozicije u kolonama za tekuću i prethodnu godinu s grupa računa i računa propisanih Pravilnikom o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za banke ("Službeni glasnik RS", br. 98/07 i 57/08).

U obrasce iz člana 1. ovog pravilnika iznosi se upisuju u hiljadama dinara.

Član 3

Banka Narodnoj banci Srbije, u skladu s čl. 30. i 31. Zakona o računovodstvu i reviziji i Odlukom o bližim uslovima i načinu prijema, kontrole i obrade finansijskih izveštaja i davanja podataka iz tih izveštaja ("Službeni glasnik RS", broj 129/07), dostavlja konsolidovane finansijske izveštaje sa stanjem na dan 31. decembra tekuće godine (u daljem tekstu: konsolidovani finansijski izveštaji) na obrascima Bilans stanja, Bilans uspeha, Izveštaj o tokovima gotovine, Izveštaj o promenama na kapitalu, Statistički aneks, kao i napomene uz konsolidovane finansijske izveštaje - u jednom primerku.

II SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS STANJA

Član 4

U obrazac Bilans stanja banka unosi podatke u kolone 5 i 6, prema sadržini grupa računa i računa označenih u koloni 1 tog obrasca.

Pri izradi konsolidovanih finansijskog izveštaja, pod oznakama AOP od 001 do 014 u aktivi i od 101 do 129 u pasivi, kao i u vanbilansnim pozicijama, podaci se unose sa odgovarajućih grupa računa i računa označenih u koloni 1 ovog obrasca. Za period za koji se sastavlja konsolidovani finansijski izveštaj, podaci se unose u kolone 5 aktive, pasive i vanbilansnih pozicija uzimanjem stanja s računa na kraju perioda za koji se obračun sastavlja.

U kolonu 6 aktive, pasive i vanbilansnih pozicija unose se podaci prethodne godine (početno stanje tekuće godine).

Ako su podaci prethodne godine korigovani u skladu s propisima, u kolonu 6 unose se tako korigovani podaci.

III SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS USPEHA

Član 5

U obrazac Bilans uspeha banka unosi podatke u kolone 5 i 6, prema sadržini grupa račina i računa označenih u koloni 1 tog obrasca.

U ovaj obrazac, pri izradi konsolidovanog finansijskog izveštaja, podaci se unose pod oznakama AOP od 201 do 229 - prihodi i rashodi redovnog poslovanja, pod oznakama AOP 232 i 233 - dobitak i gubitak iz poslovanja koje se obustavlja, pod oznakama AOP 234 i 235 - dobitak i gubitak pre oporezivanja, pod oznakom AOP 236 - porez na dobit, pod oznakama AOP 237 i 238 - dobitak i gubitak od odloženih poreskih sredstava i odloženih poreskih obaveza, a pod oznakama AOP 239 i 240 - dobitak i gubitak perioda posle oporezivanja. Pod oznakama AOP od 245 do 247 - zarada po akciji, odnosno osnovna i umanjena zarada po akciji, izračunavaju se i unose podaci u dinarima bez para.

Podaci se sa odgovarajućih grupa računa i računa označenih u koloni 1 unose tako što se u kolonu 5 (tekuća godina) unose podaci s računa na kraju perioda za koji se obračun sastavlja, dok se u kolonu 6 (prethodna godina) unose podaci obračuna odgovarajućeg perioda prethodne godine.

Ako su podaci prethodne godine korigovani u skladu s propisima, u kolonu 6 unose se tako korigovani podaci.

IV SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU IZVEŠTAJ O TOKOVIMA GOTOVINE

Član 6

Pod tokovima gotovine (novčanim tokovima), u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se naplate i isplate u gotovini i gotovinskim ekvivalentima preko žiro-računa, tekućeg i deviznog računa, uključujući kompenzacije, asignacije i cesije sprovedene preko tih računa.

Kretanje između pojedinih računa gotovine i gotovinskih ekvivalenata u istoj banci ne smatra se tokovima gotovine.

Iznos priliva i odliva gotovine može se utvrditi na osnovu evidencije o prilivima i odlivima na žiro-računu i deviznom računu ili na osnovu stanja i prometa na pojedinim računima imovine i obaveza, odnosno prihoda i rashoda.

Pri sastavljanju obrasca Izveštaj o tokovima gotovine, u kolonu 4 unose se podaci odgovarajućeg perioda prethodne godine, a za tekuću godinu podaci se unose u kolonu 3.

1. Tokovi gotovine iz poslovnih aktivnosti

Član 7

Pod oznakom AOP 301 - Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine s pozicija pod oznakama AOP od 302 do 305.

Pod oznakom AOP 302 - Prilivi od kamata, iskazuju se prilivi gotovine po osnovu naplate aktivnih kamata.

Pod oznakom AOP 303 - Prilivi od naknada, iskazuju se prilivi od naplate svih naknada i provizija iz redovnog poslovanja banke.

Pod oznakom AOP 304 - Prilivi po osnovu ostalih poslovnih prihoda, iskazuju se prilivi gotovine od prodaje proizvoda i usluga (izuzev naknada i provizija), zakupnina i drugi prilivi gotovine iz redovnog poslovanja.

Pod oznakom AOP 305 - Prilivi od dividendi i učešća u dobitku, iskazuju se iznosi naplaćenih prinosa po osnovu investiranja u vidu dividendi i učešća u dobitku.

Član 8

Pod oznakom AOP 306 - Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti, upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine s pozicija pod oznakama AOP od 307 do 311.

Pod oznakom AOP 307 - Odlivi po osnovu kamata, iskazuju se odlivi gotovine po osnovu plaćanja pasivnih kamata.

Pod oznakom AOP 308 - Odlivi po osnovu naknada, iskazuju se iznosi plaćenih naknada i provizija iz redovnog poslovanja banke.

Pod oznakom AOP 309 - Odlivi po osnovu bruto zarada, naknada zarada i drugih ličnih rashoda, iskazuju se iznosi isplaćenih bruto zarada, naknada zarada, naknada za privremene i povremene poslove i drugih ličnih rashoda u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 310 - Odlivi po osnovu poreza, doprinosa i drugih dažbina na teret prihoda, iskazuju se iznosi isplaćenih poreza, doprinosa i drugih dažbina u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 311 - Odlivi po osnovu drugih troškova poslovanja, iskazuju se odlivi po osnovu nabavke materijala, isplate za izvršene usluge i druge nematerijalne troškove i isplate po osnovu ostalih troškova poslovanja.

Pod oznakom AOP 312 - Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre povećanja ili smanjenja u plasmanima i depozitima, iskazuje se razlika između pozicija AOP 301 - Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti i AOP 306 - Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti.

Pod oznakom AOP 313 - Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre povećanja ili smanjenja u plasmanima i depozitima, iskazuje se razlika između pozicija AOP 306 - Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti i AOP 301 - Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti.

Član 9

Pod oznakom AOP 314 - Smanjenje plasmana i povećanje uzetih depozita, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine s pozicija AOP od 315 do 317.

Pod oznakama AOP 315 i 316 iskazuje se neto smanjenje plasmana po osnovima označenim u nazivima ovih pozicija. Neto smanjenje plasmana predstavlja negativnu razliku između ukupnog iznosa novih plasmana i ukupnog iznosa plasmana naplaćenih u obračunskom periodu.

Pod oznakom AOP 317 iskazuje se neto povećanje depozita po osnovima označenim u nazivu ove pozicije. Neto povećanje depozita predstavlja pozitivnu razliku između ukupnog iznosa novih depozita i ukupnog iznosa depozita isplaćenih u obračunskom periodu.

Pod oznakom AOP 318 - Povećanje plasmana i smanjenje uzetih depozita, upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine s pozicija AOP od 319 do 321.

Pod oznakama AOP 319 i 320 - iskazuje se neto povećanje plasmana po osnovima označenim u nazivima ovih pozicija. Neto povećanje plasmana predstavlja pozitivnu razliku između ukupnog iznosa novih plasmana i ukupnog iznosa plasmana naplaćenih u obračunskom periodu.

Pod oznakom AOP 321 iskazuje se neto smanjenje depozita po osnovima označenim u nazivu ove pozicije. Neto smanjenje depozita predstavlja negativnu razliku između ukupnog iznosa novih depozita i ukupnog iznosa depozita isplaćenih u obračunskom periodu.

Član 10

Pod oznakom AOP 322 - Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre poreza na dobit, iskazuje se razlika između vrednosti zbira iznosa iskazanih na pozicijama AOP 312 i 314 i vrednosti zbira iznosa iskazanih na pozicijama AOP 313 i 318.

Pod oznakom AOP 323 - Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre poreza na dobit, iskazuje se razlika između vrednosti zbira iznosa iskazanih na pozicijama AOP 313 i 318 i vrednosti zbira iznosa iskazanih na pozicijama AOP 312 i 314.

Član 11

Pod oznakom AOP 324 - Plaćeni porez na dobit, iskazuju se iznosi plaćenih akontacija poreza na dobit u toku izveštajnog perioda i po konačnom obračunu za prethodnu godinu, umanjeni za povraćaje izvršene u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 325 - Isplaćene dividende, iskazuju se iznosi plaćenih akontacija dividendi iz dobitka u toku godine, kao i iznosi dividendi iz dobitka za prethodne godine isplaćeni u tekućoj godini.

Član 12

Pod oznakom AOP 326 - Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti, iskazuje se rezultat razlike iznosa iskazanog pod oznakom AOP 322 i zbira iznosa iskazanih pod oznakama AOP 323, 324 i 325.

Pod oznakom AOP 327 - Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti, iskazuje se rezultat razlike između zbira iznosa iskazanih pod oznakama AOP 323, 324 i 325 i iznosa iskazanog pod oznakom AOP 322.

2. Tokovi gotovine iz aktivnosti investiranja

Član 13

Pod oznakom AOP 328 - Prilivi gotovine iz aktivnosti investiranja, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine s pozicija AOP od 329 do 333.

Pod oznakom AOP 329 - Prilivi od dugoročnih ulaganja u hartije od vrednosti, iskazuju se naplaćeni iznosi dugoročnih ulaganja u hartije od vrednosti koje se drže do dospeća.

Pod oznakom AOP 330 - Prilivi od prodaje udela (učešća), iskazuju se iznosi naplaćeni prodajom udela, odnosno učešća u kapitalu.

Pod oznakom AOP 331 - Prilivi od prodaje nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava, iskazuju se iznosi naplaćeni prodajom pojedinih nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava.

Pod oznakom AOP 332 - Prilivi od prodaje investicionih nekretnina, iskazuju se iznosi naplaćeni prodajom investicionih nekretnina banke.

Pod oznakom AOP 333 - Ostali prilivi iz aktivnosti investiranja, iskazuju se iznosi koji su naplaćeni iz ostalih aktivnosti investiranja banke.

Član 14

Pod oznakom AOP 334 - Odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja, upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine s pozicija AOP od 335 do 339.

Pod oznakom AOP 335 - Odlivi po osnovu ulaganja u dugoročne hartije od vrednosti, iskazuju se isplate po osnovu investiranja u dugoročne hartije od vrednosti koje se drže do dospeća.

Pod oznakom AOP 336 - Odlivi za kupovinu udela (učešća), iskazuju se odlivi po osnovu kupovine udela, odnosno učešća u kapitalu.

Pod oznakom AOP 337 - Odlivi za kupovinu nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava, iskazuju se iznosi isplaćeni po osnovu pribavljanja pojedinih nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava.

Pod oznakom AOP 338 - Odlivi po osnovu nabavke investicionih nekretnina, iskazuju se iznosi isplaćeni po osnovu nabavke investicionih nekretnina banke.

Pod oznakom AOP 339 - Ostali odlivi iz aktivnosti investiranja, iskazuju se iznosi koji su isplaćeni iz ostalih aktivnosti investiranja banke.

Član 15

Pod oznakom AOP 340 - Neto priliv gotovine iz aktivnosti investiranja, iskazuje se razlika između pozicija AOP 328 - Prilivi gotovine iz aktivnosti investiranja i AOP 334 - Odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja.

Pod oznakom AOP 341 - Neto odliv gotovine iz aktivnosti investiranja, iskazuje se razlika između pozicija AOP 334 - Odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja i AOP 328 - Prilivi gotovine iz aktivnosti investiranja.

3. Tokovi gotovine iz aktivnosti finansiranja

Član 16

Pod oznakom AOP 342 - Prilivi gotovine iz aktivnosti finansiranja, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine s pozicija AOP od 343 do 348.

Pod oznakom AOP 343 - Prilivi po osnovu uvećanja kapitala, iskazuju se iznosi priliva gotovine po osnovu uplata akcija banke.

Pod oznakom AOP 344 - Neto prilivi gotovine po osnovu subordiniranih obaveza, iskazuje se iznos ukupnih priliva po osnovu subordiniranih obaveza umanjen za iznos otplaćenih subordiniranih obaveza u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 345 - Neto prilivi gotovine po osnovu uzetih kredita, iskazuje se iznos primljenih kredita umanjen za izvršene otplate uzetih kredita u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 346 - Neto prilivi po osnovu hartija od vrednosti, iskazuje se iznos priliva gotovine po osnovu uplaćenih hartija od vrednosti umanjen za odlive po osnovu amortizacije hartija od vrednosti (izuzev kamate) u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 347 - Prilivi po osnovu prodaje sopstvenih akcija, iskazuje se iznos priliva gotovine u toku obračunskog perioda po osnovu prodaje sopstvenih akcija.

Pod oznakom AOP 348 - Ostali prilivi iz aktivnosti finansiranja, iskazuje se iznos priliva gotovine po osnovu ostalih aktivnosti finansiranja.

Član 17

Pod oznakom AOP 349 - Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja, upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine s pozicija AOP od 350 do 354.

Pod oznakom AOP 350 - Odlivi po osnovu otkupa sopstvenih akcija, iskazuju se odlivi gotovine u toku obračunskog perioda za otkup sopstvenih akcija.

Pod oznakom AOP 351 - Neto odlivi gotovine po osnovu subordiniranih obaveza, iskazuje se iznos ukupnih otplata subordiniranih obaveza umanjen za iznos ukupnih priliva po osnovu subordiniranih obaveza u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 352 - Neto odlivi gotovine po osnovu uzetih kredita, iskazuje se iznos izvršenih otplata uzetih kredita umanjen za iznos uzetih kredita u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 353 - Neto odlivi po osnovu hartija od vrednosti, iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu amortizacije hartija od vrednosti (izuzev kamate) umanjen za iznos priliva gotovine po osnovu uplaćenih hartija od vrednosti.

Pod oznakom AOP 354 - Ostali odlivi iz aktivnosti finansiranja, iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu ostalih aktivnosti finansiranja.

Pod oznakom AOP 355 - Neto priliv gotovine iz aktivnosti finansiranja, iskazuje se razlika između pozicija AOP 342 - Prilivi gotovine iz aktivnosti finansiranja i AOP 349 - Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja.

Pod oznakom AOP 356 - Neto odliv gotovine iz aktivnosti finansiranja, iskazuje se razlika između pozicija AOP 349 - Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja i AOP 342 - Prilivi gotovine iz aktivnosti finansiranja.

4. Zaključivanje izveštaja o tokovima gotovine

Član 18

Pod oznakom AOP 357 - Svega neto prilivi gotovine, iskazuje se zbir iznosa na pozicijama AOP 301, 314, 328 i 342.

Pod oznakom AOP 358 - Svega neto odlivi gotovine, iskazuje se zbir iznosa na pozicijama AOP 306, 318, 324, 325, 334 i 349.

Pod oznakom AOP 359 - Neto povećanje gotovine, iskazuje se razlika između iznosa na pozicijama AOP 357 i 358.

Pod oznakom AOP 360 - Neto smanjenje gotovine, iskazuje se razlika između iznosa na pozicijama AOP 358 i 357.

Pod oznakom AOP 361 - Gotovina na početku godine, iskazuje se iznos gotovine na dan otvaranja bilansa obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 362 - Pozitivne kursne razlike, iskazuje se iznos pozitivnih kursnih razlika na dan bilansa.

Pod oznakom AOP 363 - Negativne kursne razlike, iskazuje se iznos negativnih kursnih razlika na dan bilansa.

Pod oznakom AOP 364 - Gotovina na kraju perioda, iskazuje se iznos gotovine na kraju obračunskog perioda (AOP 359 - AOP 360 + AOP 361 + AOP 362 - AOP 363).

V SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU IZVEŠTAJ O PROMENAMA NA KAPITALU

Član 19

U obrazac Izveštaj o promenama na kapitalu banka unosi podatke o stanju i promenama na kapitalu.

Na rednom broju 1 pod oznakom AOP 401 iskazuje se stanje na računu 800 - Akcijski kapital, na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1 pod oznakom AOP 414 iskazuje se stanje na računu 801 - Ostali kapital (državni i drugi kapital), na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1 pod oznakom AOP 427 iskazuje se stanje na računu 803 - Upisani a neuplaćeni akcijski kapital, na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1 pod oznakom AOP 440 iskazuje se stanje na računu 802 - Emisiona premija, na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1 pod oznakom AOP 453 iskazuje se stanje na grupi računa 81 - Rezerve iz dobiti i ostale rezerve, na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1 pod oznakom AOP 466 iskazuje se stanje na grupi računa 82 (osim računa 823) - Revalorizacione rezerve, na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1 pod oznakom AOP 479 iskazuje se stanje na grupi računa 83 - Dobitak, na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1 pod oznakom AOP 492 iskazuje se stanje na računima gubitka do visine kapitala (računi 840 i 841) na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1 pod oznakom AOP 505 iskazuje se stanje na računu 128 - Sopstvene akcije, na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1 pod oznakom AOP 518 iskazuje se stanje na računu 823 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1 pod oznakom AOP 531 iskazuje se stanje pozitivnih kumulativnih razlika po osnovu kursiranja inooperacija na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1 pod oznakom AOP 544 iskazuje se stanje negativnih kumulativnih razlika po osnovu kursiranja inooperacija na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1 pod oznakom AOP 557 iskazuje se ukupno stanje kapitala na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1 pod oznakom AOP 570 iskazuje se stanje na računu 842 - Gubitak iznad iznosa kapitala, na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 2 pod oznakom AOP 402 iskazuje se povećanje stanja na računu 800 - Akcijski kapital, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2 pod oznakom AOP 415 iskazuje se povećanje stanja na računu 801 - Ostali kapital (državni i drugi kapital), po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2 pod oznakom AOP 428 iskazuje se povećanje stanja na računu 803 - Upisani a neuplaćeni akcijski kapital, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2 pod oznakom AOP 441 iskazuje se povećanje stanja na računu 802 - Emisiona premija, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2 pod oznakom AOP 454 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 81 - Rezerve iz dobiti i ostale rezerve, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2 pod oznakom AOP 467 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 82 (osim računa 823) - Revalorizacione rezerve, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2 pod oznakom AOP 480 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 83 - Dobitak, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2 pod oznakom AOP 493 iskazuje se povećanje stanja na računima gubitka do visine kapitala (računi 840 i 841) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2 pod oznakom AOP 506 iskazuje se povećanje stanja na računu 128 - Sopstvene akcije, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2 pod oznakom AOP 519 iskazuje se povećanje stanja na računu 823 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2 pod oznakom AOP 532 iskazuje se povećanje stanja pozitivnih kumulativnih razlika po osnovu kursiranja inooperacija po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2 pod oznakom AOP 545 iskazuje se povećanje stanja negativnih kumulativnih razlika po osnovu kursiranja inooperacija po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2 pod oznakom AOP 558 iskazuje se ukupno povećanje stanja kapitala po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2 pod oznakom AOP 571 iskazuje se povećanje stanja na računu 842 - Gubitak iznad iznosa kapitala, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3 pod oznakom AOP 403 iskazuje se smanjenje stanja na računu 800 - Akcijski kapital, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3 pod oznakom AOP 416 iskazuje se smanjenje stanja na računu 801 - Ostali kapital (državni i drugi kapital), po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3 pod oznakom AOP 429 iskazuje se smanjenje stanja na računu 803 - Upisani a neuplaćeni akcijski kapital, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3 pod oznakom AOP 442 iskazuje se smanjenje stanja na računu 802 - Emisiona premija, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3 pod oznakom AOP 455 iskazuje se smanjenje stanja na računu 81 - Rezerve iz dobiti i ostale rezerve, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3 pod oznakom AOP 468 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 82 (osim računa 823) - Revalorizacione rezerve, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3 pod oznakom AOP 481 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 83 - Dobitak, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3 pod oznakom AOP 494 iskazuje se smanjenje stanja na računima gubitka do visine kapitala (računi 840 i 841) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3 pod oznakom AOP 507 iskazuje se smanjenje stanja na računu 128 - Sopstvene akcije, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3 pod oznakom AOP 520 iskazuje se smanjenje stanja na računu 823 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3 pod oznakom AOP 533 iskazuje se smanjenje stanja pozitivnih kumulativnih razlika po osnovu kursiranja inooperacija po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3 pod oznakom AOP 546 iskazuje se smanjenje stanja negativnih kumulativnih razlika po osnovu kursiranja inooperacija po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3 pod oznakom AOP 559 iskazuje se ukupno smanjenje stanja kapitala po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3 pod oznakom AOP 572 iskazuje se smanjenje stanja na računu 842 - Gubitak iznad iznosa kapitala, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 4 pod oznakom AOP 404 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 800 - Akcijski kapital, na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4 pod oznakom AOP 417 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 801 - Ostali kapital (državni i drugi kapital), na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4 pod oznakom AOP 430 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 803 - Upisani a neuplaćeni akcijski kapital, na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4 pod oznakom AOP 443 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 802 - Emisiona premija, na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4 pod oznakom AOP 456 iskazuje se korigovano početno stanje na grupi računa 81 - Rezerve iz dobiti i ostale rezerve, na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4 pod oznakom AOP 469 iskazuje se korigovano početno stanje na grupi računa 82 (osim računa 823) - Revalorizacione rezerve, na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4 pod oznakom AOP 482 iskazuje se korigovano početno stanje na grupi računa 83 - Dobitak, na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4 pod oznakom AOP 495 iskazuje se korigovano početno stanje na računima gubitka do visine kapitala (računi 840 i 841) na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4 pod oznakom AOP 508 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 128 - Sopstvene akcije, na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4 pod oznakom AOP 521 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 823 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4 pod oznakom AOP 534 iskazuje se korigovano početno stanje pozitivnih kumulativnih razlika po osnovu kursiranja inooperacija na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4 pod oznakom AOP 547 iskazuje se korigovano početno stanje negativnih kumulativnih razlika po osnovu kursiranja inooperacija na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4 pod oznakom AOP 560 iskazuje se ukupno korigovano početno stanje kapitala na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4 pod oznakom AOP 573 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 842 - Gubitak iznad iznosa kapitala, na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 5 pod oznakom AOP 405 iskazuje se povećanje stanja u prethodnoj godini na računu 800 - Akcijski kapital, po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 5 pod oznakom AOP 418 iskazuje se povećanje stanja u prethodnoj godini na računu 801 - Ostali kapital (državni i drugi kapital), po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 5 pod oznakom AOP 431 iskazuje se povećanje stanja u prethodnoj godini na računu 803 - Upisani a neuplaćeni akcijski kapital, po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 5 pod oznakom AOP 444 iskazuje se povećanje stanja u prethodnoj godini na računu 802 - Emisiona premija, po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 5 pod oznakom AOP 457 iskazuje se povećanje stanja u prethodnoj godini na grupi računa 81 - Rezerve iz dobiti i ostale rezerve, po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 5 pod oznakom AOP 470 iskazuje se povećanje stanja u prethodnoj godini na grupi računa 82 (osim računa 823) - Revalorizacione rezerve, po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 5 pod oznakom AOP 483 iskazuje se povećanje stanja dobitka na dan 31. decembra prethodne godine po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 5 pod oznakom AOP 496 iskazuje se povećanje stanja na računima gubitka do visine kapitala na dan 31. decembra prethodne godine po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 5 pod oznakom AOP 509 iskazuje se povećanje stanja u prethodnoj godini na računu 128 - Sopstvene akcije, po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 5 pod oznakom AOP 522 iskazuje se povećanje stanja u prethodnoj godini na računu 823 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 5 pod oznakom AOP 535 iskazuje se povećanje stanja u prethodnoj godini pozitivnih kumulativnih razlika po osnovu kursiranja inooperacija po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 5 pod oznakom AOP 548 iskazuje se povećanja stanja u prethodnoj godini negativnih kumulativnih razlika po osnovu kursiranja inooperacija po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 5 pod oznakom AOP 561 iskazuje se ukupno povećanje stanja kapitala u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 5 pod oznakom AOP 574 iskazuje se povećanje stanja u prethodnoj godini na računu 842 - Gubitak iznad iznosa kapitala, po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 6 pod oznakom AOP 406 iskazuje se smanjenje stanja u prethodnoj godini na računu 800 - Akcijski kapital, po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 6 pod oznakom AOP 419 iskazuje se smanjenje stanja u prethodnoj godini na računu 801 - Ostali kapital (državni i ostali kapital), po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 6 pod oznakom AOP 432 iskazuje se smanjenje stanja u prethodnoj godini na računu 803 - Upisani a neuplaćeni akcijski kapital, po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 6 pod oznakom AOP 445 iskazuje se smanjenje stanja u prethodnoj godini na računu 802 - Emisiona premija, po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 6 pod oznakom AOP 458 iskazuje se smanjenje stanja u prethodnoj godini na grupi računa 81 - Rezerve iz dobiti i ostale rezerve, po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 6 pod oznakom AOP 471 iskazuje se smanjenje stanja u prethodnoj godini na grupi računa 82 (osim računa 823) - Revalorizacione rezerve, po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 6 pod oznakom AOP 484 iskazuje se smanjenje stanja dobitka na dan 31. decembra prethodne godine po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 6 pod oznakom AOP 497 iskazuje se smanjenje stanja na računima gubitka do visine kapitala na dan 31. decembra prethodne godine po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 6 pod oznakom AOP 510 iskazuje se smanjenje stanja u prethodnoj godini na računu 128 - Sopstvene akcije, po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 6 pod oznakom AOP 523 iskazuje se smanjenje stanja u prethodnoj godini na računu 823 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 6 pod oznakom AOP 536 iskazuje se smanjenje stanja u prethodnoj godini pozitivnih kumulativnih razlika po osnovu kursiranja inooperacija po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 6 pod oznakom AOP 549 iskazuje se smanjenje stanja u prethodnoj godini negativnih kumulativnih razlika po osnovu kursiranja inooperacija po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 6 pod oznakom AOP 562 iskazuje se ukupno smanjenje stanja kapitala u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 6 pod oznakom AOP 575 iskazuje se smanjenje stanja na računu 842 - Gubitak iznad iznosa kapitala, po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 7 pod oznakom AOP 407 iskazuje se stanje na računu 800 - Akcijski kapital, na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 7 pod oznakom AOP 420 iskazuje se stanje na računu 801 - Ostali kapital (državni i drugi kapital), na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 7 pod oznakom AOP 433 iskazuje se stanje na računu 803 - Upisani a neuplaćeni akcijski kapital, na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 7 pod oznakom AOP 446 iskazuje se stanje na računu 802 - Emisiona premija, na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 7 pod oznakom AOP 459 iskazuje se stanje na grupi računa 81 - Rezerve iz dobiti i ostale rezerve, na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 7 pod oznakom AOP 472 iskazuje se stanje na grupi računa 82 (osim računa 823) - Revalorizacione rezerve, na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 7 pod oznakom AOP 485 iskazuje se stanje na grupi računa 83 - Dobitak, na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 7 pod oznakom AOP 498 iskazuje se stanje na računima gubitka do visine kapitala (računi 840 i 841) na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 7 pod oznakom AOP 511 iskazuje se stanje na računu 128 - Sopstvene akcije, na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 7 pod oznakom AOP 524 iskazuje se stanje na računu 823 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 7 pod oznakom AOP 537 iskazuje se stanje pozitivnih kumulativnih razlika po osnovu kursiranja inooperacija na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 7 pod oznakom AOP 550 iskazuje se stanje negativnih kumulativnih razlika po osnovu kursiranja inooperacija na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 7 pod oznakom AOP 563 iskazuje se ukupno stanje kapitala na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 7 pod oznakom AOP 576 iskazuje se stanje na računu 842 - Gubitak iznad iznosa kapitala, na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 8 pod oznakom AOP 408 iskazuje se povećanje stanja na računu 800 - Akcijski kapital, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 8 pod oznakom AOP 421 iskazuje se povećanje stanja na računu 801 - Ostali kapital (državni i drugi kapital), po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 8 pod oznakom AOP 434 iskazuje se povećanje stanja na računu 803 - Upisani a neuplaćeni akcijski kapital, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 8 pod oznakom AOP 447 iskazuje se povećanje stanja na računu 802 - Emisiona premija, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 8 pod oznakom AOP 460 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 81 - Rezerve iz dobiti i ostale rezerve, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 8 pod oznakom AOP 473 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 82 (osim računa 823) - Revalorizacione rezerve, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 8 pod oznakom AOP 486 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 83 - Dobitak, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 8 pod oznakom AOP 499 iskazuje se povećanje stanja na računima gubitka do visine kapitala (računi 840 i 841) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 8 pod oznakom AOP 512 iskazuje se povećanje stanja na računu 128 - Sopstvene akcije, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 8 pod oznakom AOP 525 iskazuje se povećanje stanja na računu 823 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 8 pod oznakom AOP 538 iskazuje se povećanje stanja pozitivnih kumulativnih razlika po osnovu kursiranja inooperacija po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 8 pod oznakom AOP 551 iskazuje se povećanje stanja negativnih kumulativnih razlika po osnovu kursiranja inooperacija po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 8 pod oznakom AOP 564 iskazuje se ukupno povećanje stanja kapitala po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 8 pod oznakom AOP 577 iskazuje se povećanje stanja na računu 842 - Gubitak iznad iznosa kapitala, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 9 pod oznakom AOP 409 iskazuje se smanjenje stanja na računu 800 - Akcijski kapital, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 9 pod oznakom AOP 422 iskazuje se smanjenje stanja na računu 801 - Ostali kapital (državni i drugi kapital), po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 9 pod oznakom AOP 435 iskazuje se smanjenje stanja na računu 803 - Upisani a neuplaćeni akcijski kapital, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 9 pod oznakom AOP 448 iskazuje se smanjenje stanja na računu 802 - Emisiona premija, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 9 pod oznakom AOP 461 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 81 - Rezerve iz dobiti i ostale rezerve, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 9 pod oznakom AOP 474 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 82 (osim računa 823) - Revalorizacione rezerve, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 9 pod oznakom AOP 487 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 83 - Dobitak, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 9 pod oznakom AOP 500 iskazuje se smanjenje stanja na računima gubitka do visine kapitala (računi 840 i 841) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 9 pod oznakom AOP 513 iskazuje se smanjenje stanja na računu 128 - Sopstvene akcije, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 9 pod oznakom AOP 526 iskazuje se smanjenje stanja na računu 823 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 9 pod oznakom AOP 539 iskazuje se smanjenje stanja pozitivnih kumulativnih razlika po osnovu kursiranja inooperacija po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 9 pod oznakom AOP 552 iskazuje se smanjenje stanja negativnih kumulativnih razlika po osnovu kursiranja inooperacija po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 9 pod oznakom AOP 565 iskazuje se ukupno smanjenje stanja kapitala po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 9 pod oznakom AOP 578 iskazuje se smanjenje stanja na računu 842 - Gubitak iznad iznosa kapitala, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 10 pod oznakom AOP 410 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 800 - Akcijski kapital, na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 10 pod oznakom AOP 423 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 801 - Ostali kapital (državni i drugi kapital), na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 10 pod oznakom AOP 436 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 803 - Upisani a neuplaćeni akcijski kapital, na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 10 pod oznakom AOP 449 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 802 - Emisiona premija, na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 10 pod oznakom AOP 462 iskazuje se korigovano početno stanje na grupi računa 81 - Rezerve iz dobiti i ostale rezerve, na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 10 pod oznakom AOP 475 iskazuje se korigovano početno stanje na grupi računa 82 (osim računa 823) - Revalorizacione rezerve, na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 10 pod oznakom AOP 488 iskazuje se korigovano početno stanje na grupi računa 83 - Dobitak, na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 10 pod oznakom AOP 501 iskazuje se korigovano početno stanje na računima gubitka do visine kapitala (računi 840 i 841) na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 10 pod oznakom AOP 514 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 128 - Sopstvene akcije, na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 10 pod oznakom AOP 527 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 823 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 10 pod oznakom AOP 540 iskazuje se korigovano početno stanje pozitivnih kumulativnih razlika po osnovu kursiranja inooperacija na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 10 pod oznakom AOP 553 iskazuje se korigovano početno stanje negativnih kumulativnih razlika po osnovu kursiranja inooperacija na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 10 pod oznakom AOP 566 iskazuje se ukupno korigovano početno stanje kapitala na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 10 pod oznakom AOP 579 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 842 - Gubitak iznad iznosa kapitala, na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 11 pod oznakom AOP 411 iskazuje se povećanje stanja u tekućoj godini na računu 800 - Akcijski kapital, po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 11 pod oznakom AOP 424 iskazuje se povećanje stanja u tekućoj godini na računu 801 - Ostali kapital (državni i drugi kapital), po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 11 pod oznakom AOP 437 iskazuje se povećanje stanja u tekućoj godini na računu 803 - Upisani a neuplaćeni akcijski kapital, po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 11 pod oznakom AOP 450 iskazuje se povećanje stanja u tekućoj godini na računu 802 - Emisiona premija, po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 11 pod oznakom AOP 463 iskazuje se povećanje stanja u tekućoj godini na grupi računa 81 - Rezerve iz dobiti i ostale rezerve, po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 11 pod oznakom AOP 476 iskazuje se povećanje stanja u tekućoj godini na grupi računa 82 (osim računa 823) - Revalorizacione rezerve, po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 11 pod oznakom AOP 489 iskazuje se povećanje stanja dobitka na dan 31. decembra tekuće godine po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 11 pod oznakom AOP 502 iskazuje se povećanje stanja na računima gubitka do visine kapitala na dan 31. decembra tekuće godine po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 11 pod oznakom AOP 515 iskazuje se povećanje stanja u tekućoj godini na računu 128 - Sopstvene akcije, po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 11 pod oznakom AOP 528 iskazuje se povećanje stanja u tekućoj godini na računu 823 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 11 pod oznakom AOP 541 iskazuje se povećanje stanja u tekućoj godini pozitivnih kumulativnih razlika po osnovu kursiranja inooperacija po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 11 pod oznakom AOP 554 iskazuje se povećanje stanja u tekućoj godini negativnih kumulativnih razlika po osnovu kursiranja inooperacija po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 11 pod oznakom AOP 567 iskazuje se ukupno povećanje stanja kapitala u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 11 pod oznakom AOP 580 iskazuje se povećanje stanja u tekućoj godini na računu 842 - Gubitak iznad iznosa kapitala, po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 12 pod oznakom AOP 412 iskazuje se smanjenje stanja u tekućoj godini na računu 800 - Akcijski kapital, po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 12 pod oznakom AOP 425 iskazuje se smanjenje stanja u tekućoj godini na računu 801 - Ostali kapital (državni i drugi kapital), po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 12 pod oznakom AOP 438 iskazuje se smanjenje stanja u tekućoj godini na računu 803 - Upisani a neuplaćeni akcijski kapital, po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 12 pod oznakom AOP 451 iskazuje se smanjenje stanja u tekućoj godini na računu 802 - Emisiona premija, po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 12 pod oznakom AOP 464 iskazuje se smanjenje stanja u tekućoj godini na grupi računa 81 - Rezerve iz dobiti i ostale rezerve, po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 12 pod oznakom AOP 477 iskazuje se smanjenje stanja u tekućoj godini na grupi računa 82 (osim računa 823) - Revalorizacione rezerve, po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 12 pod oznakom AOP 490 iskazuje se smanjenje stanja dobitka na dan 31. decembra tekuće godine po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 12 pod oznakom AOP 503 iskazuje se smanjenje stanja na računima gubitka do visine kapitala na dan 31. decembra tekuće godine po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 12 pod oznakom AOP 516 iskazuje se smanjenje stanja u tekućoj godini na računu 128 - Sopstvene akcije, po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 12 pod oznakom AOP 529 iskazuje se smanjenje stanja u tekućoj godini na računu 823 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 12 pod oznakom AOP 542 iskazuje se smanjenje stanja u tekućoj godini pozitivnih kumulativnih razlika po osnovu kursiranja inooperacija po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 12 pod oznakom AOP 555 iskazuje se smanjenje stanja u tekućoj godini negativnih kumulativnih razlika po osnovu kursiranja inooperacija po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 12 pod oznakom AOP 568 iskazuje se ukupno smanjenje stanja u tekućoj godini kapitala po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 12 pod oznakom AOP 581 iskazuje se smanjenje stanja u tekućoj godini na računu 842 - Gubitak iznad iznosa kapitala, po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 13 pod oznakom AOP 413 iskazuje se stanje na računu 800 - Akcijski kapital, na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 13 pod oznakom AOP 426 iskazuje se stanje na računu 801 - Ostali kapital (državni i drugi kapital), na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 13 pod oznakom AOP 439 iskazuje se stanje na računu 803 - Upisani a neuplaćeni akcijski kapital, na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 13 pod oznakom AOP 452 iskazuje se stanje na računu 802 - Emisiona premija, na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 13 pod oznakom AOP 465 iskazuje se stanje na grupi računa 81 - Rezerve iz dobiti i ostale rezerve, na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 13 pod oznakom AOP 478 iskazuje se stanje na grupi računa 82 (osim računa 823) - Revalorizacione rezerve, na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 13 pod oznakom AOP 491 iskazuje se stanje na grupi računa 83 - Dobitak, na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 13 pod oznakom AOP 504 iskazuje se stanje na računima gubitka do visine kapitala (računi 840 i 841) na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 13 pod oznakom AOP 517 iskazuje se stanje na računu 128 - Sopstvene akcije, na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 13 pod oznakom AOP 530 iskazuje se stanje na računu 823 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 13 pod oznakom AOP 543 iskazuje se stanje pozitivnih kumulativnih razlika po osnovu kursiranja inooperacija na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 13 pod oznakom AOP 556 iskazuje se stanje negativnih kumulativnih razlika po osnovu kursiranja inooperacija na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 13 pod oznakom AOP 569 iskazuje se ukupno stanje kapitala na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 13 pod oznakom AOP 582 iskazuje se stanje na računu 842 - Gubitak iznad iznosa kapitala, na dan 31. decembra tekuće godine.

VI SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU STATISTIČKI ANEKS

Član 20

Pod oznakom AOP 617 upisuje se, i to kao ceo broj, prosečan broj zaposlenih utvrđen na osnovu stanja na kraju svakog meseca poslovne godine.

Pod oznakama AOP 618 i 619 upisuje se apsolutni broj običnih, odnosno prioritetnih akcija na kraju godine.

Pod oznakama AOP 620 i 621 upisuje se ukupna nominalna vrednost svih običnih, odnosno prioritetnih akcija na kraju godine.

VII MINIMUM SADRŽAJA NAPOMENA UZ KONSOLIDOVANE FINANSIJSKE IZVEŠTAJE

Član 21

Minimum sadržaja napomena uz konsolidovane finansijske izveštaje (MRS 1, tač. od 103. do 126. i MSFI 7) čini:

- izjava o usklađenosti s MSFI;

- pregled značajnih računovodstvenih politika koje su primenjene;

- obelodanjivanje primenjenog računovodstva zaštite (hedžing);

- obelodanjivanje fer vrednosti finansijskih instrumenata;

- dodatne informacije za pozicije koje su prikazane u samom Bilansu stanja, Bilansu uspeha, Izveštaju o promenama na kapitalu ili Izveštaju o tokovima gotovine, i to onim redosledom kojim su svaki konsolidovani finansijski izveštaj i svaka pozicija prikazani;

- priroda i obim rizika koji potiču od finansijskih instrumenata;

- ostala obelodanjivanja, uključujući i potencijalne obaveze i obaveze preuzete po ugovorima koje nisu ispunile uslove za priznavanje i uključivanje u konsolidovane finansijske izveštaje, kao i obelodanjivanja koja nisu finansijske prirode;

- razlozi zbog kojih vlasnički udeo banke ne obezbeđuje kontrolu nad pravnim licem u koje je izvršeno ulaganje;

- kriterijumi za razlikovanje investicionih nekretnina od nekretnina koje u poslovne svrhe koristi banka, odnosno nekretnina koje se drže radi prodaje tokom redovnog poslovanja;

- informacije o ključnim pretpostavkama koje se tiču budućnosti, kao i drugi ključni izvori za procenu neizvesnosti koje postoje na datum Bilansa stanja a nose znatan rizik da izazovu značajnu ispravku iskazanih iznosa sredstava i obaveza u narednoj finansijskoj godini (pojedinosti o njihovoj prirodi i njihovom iskazanom iznosu na datum Bilansa stanja);

- obelodanjivanje glavnih pretpostavki koje se tiču budućih događaja koji utiču na rezervisanja;

- obelodanjivanje značajnih pretpostavki koje se primenjuju pri proceni fer vrednosti finansijskih sredstava i finansijskih obaveza koje se iskazuju po fer vrednosti;

- obelodanjivanje značajnih pretpostavki koje se primenjuju pri proceni fer vrednosti revalorizacionih pozicija nekretnina, postrojenja i opreme;

- obelodanjivanje informacija koje korisnicima konsolidovanih finansijskih izveštaja omogućavaju da procene ciljeve, politike i procese upravljanja kapitalom banke;

- iznos dividendi koje su predložene ili objavljene pre nego što su konsolidovani finansijski izveštaji odobreni za objavljivanje ali nisu priznate kao raspodela vlasnicima kapitala tokom datog perioda, kao i odgovarajući iznos dividendi po akciji;

- iznos svih kumulativnih preferencijalnih dividendi koje nisu priznate;

- primanja rukovodstva - članova upravnog i izvršnog odbora;

- podaci o nedostajućim iznosima rezervi iz dobitka za procenjene gubitke;

- sve nepomenute a bitne informacije za sagledavanje finansijskog položaja banke.

VIII PRELAZNA I ZAVRŠNA ODREDBA

Član 22

Banke su dužne da stanja na računima na dan 31. decembra 2007. godine prevedu (konvertuju) u račune propisane Pravilnikom o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za banke ("Službeni glasnik RS", br. 98/07 i 57/08) kao stanja na dan 31. decembra 2007. godine, i tako pripreme podatke koji će se pri izradi finansijskih izveštaja za 2008. godinu koristiti kao podaci iz 2007. godine (prethodna godina).

Član 23

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Samostalni članovi Pravilnika o izmenama i dopuni
Pravilnika o obrascima i sadržini pozicija u obrascima konsolidovanih finansijskih izveštaja za banke

("Sl. glasnik RS", br. 3/2009)

Član 6

Banke su dužne da u skladu sa ovim pravilnikom pripreme konsolidovane finansijske izveštaje i za 2008. godinu.

Član 7

Ovaj pravilnik objavljuje se u "Službenom glasniku RS" i stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja.

 

Samostalni članovi Pravilnika o izmenama
Pravilnika o obrascima i sadržini pozicija u obrascima konsolidovanih finansijskih izveštaja za banke

("Sl. glasnik RS", br. 26/2009)

Član 3

Banke su dužne da u skladu sa ovim pravilnikom pripreme konsolidovane finansijske izveštaje i za 2008. godinu.

Član 4

Ovaj pravilnik objavljuje se u "Službenom glasniku RS" i stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja.

 

Prilog 1

 

Popunjava banka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

Popunjava Narodna banka Srbije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

19

20

21

22

23

24

25

26

Vrsta posla

 

Naziv:

Sedište:

 

BILANS STANJA - konsolidovani

na dan ___________

(u hiljadama dinara)

Grupa računa, račun

POZICIJA

Oznaka za AOP

Broj napomene

Iznos tekuće godine

Iznos prethodne godine

1

2

3

4

5

6

00, 05, 07

AKTIVA
Gotovina i gotovinski ekvivalenti

0

0

1

 

 

 

01, 06

Opozivi depoziti i krediti

0

0

2

 

 

 

02, 08

Potraživanja po osnovu kamata, naknada, prodaje, promene fer vrednosti derivata i druga potraživanja

0

0

3

 

 

 

10, 11, 20, 21

Dati krediti i depoziti

0

0

4

 

 

 

12 (osim 128), 22

Hartije od vrednosti (bez sopstvenih akcija)

0

0

5

 

 

 

deo 13, 23

Udeli (učešća) kod nepovezanih pravnih lica

0

0

6

 

 

 

16, 26

Ostali plasmani

0

0

7

 

 

 

33

Nematerijalna ulaganja

0

0

8

 

 

 

34, 35

Osnovna sredstva i investicione nekretnine

0

0

9

 

 

 

36

Stalna sredstva namenjena prodaji i sredstva poslovanja koje se obustavlja

0

1

0

 

 

 

37

Odložena poreska sredstva

0

1

1

 

 

 

03, 09, 19, 29, 30, 38

Ostala sredstva

0

1

2

 

 

 

842

Gubitak iznad iznosa kapitala

0

1

3

 

 

 

deo 13, 23

Udeli (učešća) u kapitalu povezanih pravnih lica po metodu kapitala

0

1

4

 

 

 

 

UKUPNA AKTIVA (od 001 do 014)

0

1

5

 

 

 

400, 500

PASIVA
Transakcioni depoziti

1

0

1

 

 

 

401, 402, 403, 404, 405, 501, 502, 503, 504, 505

Ostali depoziti

1

0

2

 

 

 

406, 407, 408, 409, 506, 507, 508, 509

Primljeni krediti

1

0

3

 

 

 

41, 51

Obaveze po osnovu hartija od vrednosti

1

0

4

 

 

 

42, 52

Obaveze po osnovu kamata, naknada i promene vrednosti derivata

1

0

5

 

 

 

od 450 do 454

Rezervisanja

1

0

6

 

 

 

456, 457

Obaveze za poreze

1

0

7

 

 

 

434, 455

Obaveze iz dobitka

1

0

8

 

 

 

46

Obaveze po osnovu sredstava namenjenih prodaji i sredstava poslovanja koje se obustavlja

1

0

9

 

 

 

47

Odložene poreske obaveze

1

1

0

 

 

 

43 (osim 434),
44, 48, 49, 53, 58, 59

Ostale obaveze

1

1

1

 

 

 

 

UKUPNO OBAVEZE (od 101 do 111)

1

1

2

 

 

 

80, minus 128

KAPITAL

Kapital

1

1

3

 

 

 

81

Rezerve iz dobiti

1

1

4

 

 

 

82 (osim 823)

Revalorizacione rezerve

1

1

5

 

 

 

823

Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju

1

1

6

 

 

 

83

Dobitak

1

1

7

 

 

 

84 (osim 842)

Gubitak do nivoa kapitala

1

1

8

 

 

 

 

Pozitivne kumulativne razlike po osnovu kursiranja inooperacija

1

1

9

 

 

 

 

Negativne kumulativne razlike po osnovu kursiranja inooperacija

1

2

0

 

 

 

 

UKUPAN KAPITAL (od 113 do 115 - 116+117-118+119-120)

1

2

1

 

 

 

 

UKUPNO PASIVA (112+121)

1

2

2

 

 

 

 

Interes manjinskih vlasnika

1

2

3

 

 

 

 

VANBILANSNE POZICIJE (od 125 do 129)

1

2

4

 

 

 

90, odnosno 95

Poslovi u ime i za račun trećih lica

1

2

5

 

 

 

91 (osim 911 i 916),
odnosno
96 (osim 961 i 966)

Preuzete buduće obaveze

1

2

6

 

 

 

911, 916, 932, odnosno
961, 966, 982

Primljena jemstva za obaveze

1

2

7

 

 

 

92, odnosno 97

Derivati

1

2

8

 

 

 

93 (osim 932), odnosno
98 (osim 982)

Druge vanbilansne pozicije

1

2

9

 

 

 

 

U _______________,
dana ____________

Lice odgovorno za sastavljanje
konsolidovanog finansijskog izveštaja

Zakonski zastupnik banke
_____________________

 

 

Prilog 2

 

Popunjava banka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

Popunjava Narodna banka Srbije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

19

20

21

22

23

24

25

26

Vrsta posla

 

Naziv:

Sedište:

 

BILANS USPEHA - konsolidovani

u periodu od 1. januara do 31. decembra 200x. godine

(u hiljadama dinara)

Grupa računa, račun

POZICIJA

Oznaka za AOP

Broj napomene

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

6

70

PRIHODI I RASHODI REDOVNOG POSLOVANJA
Prihodi od kamata

2

0

1

 

 

 

60

Rashodi od kamata

2

0

2

 

 

 

 

Dobitak po osnovu kamata (201-202)

2

0

3

 

 

 

 

Gubitak po osnovu kamata (202-201)

2

0

4

 

 

 

71

Prihodi od naknada i provizija

2

0

5

 

 

 

61

Rashodi od naknada i provizija

2

0

6

 

 

 

 

Dobitak po osnovu naknada i provizija (205-206)

2

0

7

 

 

 

 

Gubitak po osnovu naknada i provizija (206-205)

2

0

8

 

 

 

720-620

Neto dobitak po osnovu prodaje hartija od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha

2

0

9

 

 

 

620-720

Neto gubitak po osnovu prodaje hartija od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha

2

1

0

 

 

 

721-621

Neto dobitak po osnovu prodaje hartija od vrednosti koje su raspoložive za prodaju

2

1

1

 

 

 

621-721

Neto gubitak po osnovu prodaje hartija od vrednosti koje su raspoložive za prodaju

2

1

2

 

 

 

722-622

Neto dobitak po osnovu prodaje hartija od vrednosti koje se drže do dospeća

2

1

3

 

 

 

622-722

Neto gubitak po osnovu prodaje hartija od vrednosti koje se drže do dospeća

2

1

4

 

 

 

723-623

Neto dobitak po osnovu prodaje udela (učešća)

2

1

5

 

 

 

623-723

Neto gubitak po osnovu prodaje udela (učešća)

2

1

6

 

 

 

724-624

Neto dobitak po osnovu prodaje ostalih plasmana

2

1

7

 

 

 

624-724

Neto gubitak po osnovu prodaje ostalih plasmana

2

1

8

 

 

 

78-68

Neto prihodi od kursnih razlika

2

1

9

 

 

 

68-78

Neto rashodi od kursnih razlika

2

2

0

 

 

 

766

Prihodi od dividendi i učešća

2

2

1

 

 

 

74,76 (osim 766 i 769)

Ostali poslovni prihodi

2

2

2

 

 

 

75 - 65

Neto prihodi po osnovu indirektnih otpisa plasmana i rezervisanja

2

2

3

 

 

 

65 - 75

Neto rashodi po osnovu indirektnih otpisa plasmana i rezervisanja

2

2

4

 

 

 

63

Troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi

2

2

5

 

 

 

642

Troškovi amortizacije

2

2

6

 

 

 

64 (osim 642), 66 (osim 669)

Operativni i ostali poslovni rashodi

2

2

7

 

 

 

77

Prihodi od promene vrednosti imovine i obaveza

2

2

8

 

 

 

67

Rashodi od promene vrednosti imovine i obaveza

2

2

9

 

 

 

 

DOBITAK IZ REDOVNOG POSLOVANJA (203-204+207-208+209-210+211-212+213-214+215-216+217-218+219-220+221+222+223-224-225-226-227+228-229)

2

3

0

 

 

 

 

GUBITAK IZ REDOVNOG POSLOVANJA (204-203+208-207+210-209+212-211+214-213+216-215+218-217+220-219-221-222+224-223+225+226+227-228+229)

2

3

1

 

 

 

769 - 669

NETO DOBICI POSLOVANJA KOJE SE OBUSTAVLJA

2

3

2

 

 

 

669 - 769

NETO GUBICI POSLOVANJA KOJE SE OBUSTAVLJA

2

3

3

 

 

 

 

REZULTAT PERIODA - DOBITAK PRE OPOREZIVANJA (230-231+232-233)

2

3

4

 

 

 

 

REZULTAT PERIODA - GUBITAK PRE OPOREZIVANJA (231-230+233-232)

2

3

5

 

 

 

850

Porez na dobit

2

3

6

 

 

 

861

Dobitak od kreiranih odloženih poreskih sredstava i smanjenja odloženih poreskih obaveza

2

3

7

 

 

 

860

Gubitak od smanjenja odloženih poreskih sredstava i kreiranja odloženih poreskih obaveza

2

3

8

 

 

 

 

DOBITAK (234-235-236+237-238)

2

3

9

 

 

 

 

GUBITAK (235-234+236+238-237)

2

4

0

 

 

 

 

Neto dobitak koji pripada manjinskim ulagačima

2

4

1

 

 

 

 

Neto dobitak koji pripada vlasnicima matičnog pravnog lica

2

4

2

 

 

 

 

Neto gubitak manjinskih ulagača

2

4

3

 

 

 

 

Neto gubitak vlasnika matičnog pravnog lica

2

4

4

 

 

 

 

Zarada po akciji (u dinarima bez para)

2

4

5

 

 

 

 

Osnovna zarada po akciji (u dinarima bez para)

2

4

6

 

 

 

 

Umanjena (razvodnjena) zarada po akciji (u dinarima bez para)

2

4

7

 

 

 

 

U _______________,
dana ____________

Lice odgovorno za sastavljanje
konsolidovanog finansijskog izveštaja

Zakonski zastupnik banke
_____________________

 

 

Prilog 3

 

Popunjava banka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

Popunjava Narodna banka Srbije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

19

20

21

22

23

24

25

26

Vrsta posla

 

Naziv:

Sedište:

 

IZVEŠTAJ O TOKOVIMA GOTOVINE - konsolidovani

u periodu od __________ do ___________

(u hiljadama dinara)

POZICIJA

Oznaka za AOP

Iznos

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

A. TOKOVI GOTOVINE IZ POSLOVNIH AKTIVNOSTI
I. Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti (od 302 do 305)


3


0


1

 

 

1. Prilivi od kamata

3

0

2

 

 

2. Prilivi od naknada

3

0

3

 

 

3. Prilivi po osnovu ostalih poslovnih prihoda

3

0

4

 

 

4. Prilivi od dividendi i učešća u dobitku

3

0

5

 

 

II. Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti (od 307 do 311)

3

0

6

 

 

5. Odlivi po osnovu kamata

3

0

7

 

 

6. Odlivi po osnovu naknada

3

0

8

 

 

7. Odlivi po osnovu bruto zarada, naknada zarada i drugih ličnih rashoda

3

0

9

 

 

8. Odlivi po osnovu poreza, doprinosa i drugih dažbina na teret prihoda

3

1

0

 

 

9. Odlivi po osnovu drugih troškova poslovanja

3

1

1

 

 

III. Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre povećanja ili smanjenja u plasmanima i depozitima (301 minus 306)

3

1

2

 

 

IV. Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre povećanja ili smanjenja u plasmanima i depozitima (306 minus 301)

3

1

3

 

 

V. Smanjenje plasmana i povećanje uzetih depozita (od 315 do 317)

3

1

4

 

 

10. Smanjenje kredita i plasmana bankama i komitentima

3

1

5

 

 

11. Smanjenje hartija od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha, plasmana kojima se trguje i kratkoročnih hartija od vrednosti koje se drže do dospeća

3

1

6

 

 

12. Povećanje depozita od banaka i komitenata

3

1

7

 

 

VI. Povećanje plasmana i smanjenje uzetih depozita (od 319 do 321)

3

1

8

 

 

13. Povećanje kredita i plasmana bankama i komitentima

3

1

9

 

 

14. Povećanje hartija od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha, plasmana kojima se trguje i kratkoročnih hartija od vrednosti koje se drže do dospeća

3

2

0

 

 

15. Smanjenje depozita od banaka i komitenata

3

2

1

 

 

VII. Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre poreza na dobit (312 minus 313 plus 314 minus 318)

3

2

2

 

 

VIII. Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre poreza na dobit (313 plus 318 minus 312 minus 314)

3

2

3

 

 

16. Plaćeni porez na dobit

3

2

4

 

 

17. Isplaćene dividende

3

2

5

 

 

IX. Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti (322 minus 323 minus 324 minus 325)

3

2

6

 

 

X. Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti (323 minus 322 plus 324 plus 325)

3

2

7

 

 

B. TOKOVI GOTOVINE IZ AKTIVNOSTI INVESTIRANJA
I. Prilivi gotovine iz aktivnosti investiranja (od 329 do 333)

3

2

8

 

 

1. Prilivi od dugoročnih ulaganja u hartije od vrednosti

3

2

9

 

 

2. Prilivi od prodaje udela (učešća)

3

3

0

 

 

3. Prilivi od prodaje nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava

3

3

1

 

 

4. Prilivi po osnovu prodaje investicionih nekretnina

3

3

2

 

 

5. Ostali prilivi iz aktivnosti investiranja

3

3

3

 

 

II. Odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja (od 335 do 339)

3

3

4

 

 

6. Odlivi po osnovu ulaganja u dugoročne hartije od vrednosti

3

3

5

 

 

7. Odlivi za kupovinu udela (učešća)

3

3

6

 

 

8. Odlivi za kupovinu nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava

3

3

7

 

 

9. Odlivi po osnovu nabavke investicionih nekretnina

3

3

8

 

 

10. Ostali odlivi iz aktivnosti investiranja

3

3

9

 

 

III. Neto priliv gotovine iz aktivnosti investiranja (328 minus 334)

3

4

0

 

 

IV. Neto odliv gotovine iz aktivnosti investiranja (334 minus 328)

3

4

1

 

 

V. TOKOVI GOTOVINE IZ AKTIVNOSTI FINANSIRANJA
I. Prilivi gotovine iz aktivnosti finansiranja (od 343 do 348)

3

4

2

 

 

1. Prilivi po osnovu uvećanja kapitala

3

4

3

 

 

2. Neto prilivi gotovine po osnovu subordiniranih obaveza

3

4

4

 

 

3. Neto prilivi gotovine po osnovu uzetih kredita

3

4

5

 

 

4. Neto prilivi po osnovu hartija od vrednosti

3

4

6

 

 

5. Prilivi po osnovu prodaje sopstvenih akcija

3

4

7

 

 

6. Ostali prilivi iz aktivnosti finansiranja

3

4

8

 

 

II. Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja (od 350 do 354)

3

4

9

 

 

7. Odlivi po osnovu otkupa sopstvenih akcija

3

5

0

 

 

8. Neto odlivi gotovine po osnovu subordiniranih obaveza

3

5

1

 

 

9. Neto odlivi gotovine po osnovu uzetih kredita

3

5

2

 

 

10. Neto odlivi po osnovu hartija od vrednosti

3

5

3

 

 

11. Ostali odlivi iz aktivnosti finansiranja

3

5

4

 

 

III. Neto priliv gotovine iz aktivnosti finansiranja (342 minus 349)

3

5

5

 

 

IV. Neto odliv gotovine iz aktivnosti finansiranja (349 minus 342)

3

5

6

 

 

G. SVEGA NETO PRILIVI GOTOVINE (301 plus 314 plus 328 plus 342)

3

5

7

 

 

D. SVEGA NETO ODLIVI GOTOVINE (306 plus 318 plus 324 plus 325 plus 334 plus 349)

3

5

8

 

 

Đ. NETO POVEĆANJE GOTOVINE (357 minus 358)

3

5

9

 

 

E. NETO SMANJENJE GOTOVINE (358 minus 357)

3

6

0

 

 

Ž. GOTOVINA NA POČETKU GODINE (Napomena: __________)
    (361, kol. 3 = 001, kol. 6)

3

6

1

 

 

Z. POZITIVNE KURSNE RAZLIKE

3

6

2

 

 

I. NEGATIVNE KURSNE RAZLIKE

3

6

3

 

 

J. GOTOVINA NA KRAJU PERIODA (Napomena: ___________)
   359 minus 360 plus 361 plus 362 minus 363)
   (364, kol. 3 = 001, kol. 5 i 364, kol. 4 = 001, kol. 6)
   (364, kol. 4 = 361, kol. 3)

3

6

4

 

 

 

U _______________,
dana ____________

Lice odgovorno za sastavljanje konsolidovanog
finansijskog izveštaja

Zakonski zastupnik banke
_____________________

 

 

Prilog 4

 

Popunjava banka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

Popunjava Narodna banka Srbije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

19

20

21

22

23

24

25

26

Vrsta posla

 

Naziv banke:

Sedište:

 

IZVEŠTAJ O PROMENAMA NA KAPITALU - konsolidovani

u periodu od __________ do __________ 20_____ godine

(u hiljadama dinara)

Redni broj

OPIS

AOP

Akcijski kapital
(rn 800)

AOP

Ostali kapital
(rn 801)

AOP

Upisani a neuplaćeni akcijski kapital
(rn 803)

AOP

Emisiona premija
(rn 802)

AOP

Rezerve iz dobiti i ostale rezerve
(grupa računa 81)

AOP

Revalorizacione rezerve
(grupa računa 82, osim rn 823)

AOP

Dobitak
(grupa računa 83)

AOP

Gubitak do visine kapitala
(rn 840, 841)

AOP

Sopstvene akcije
(rn 128)

AOP

Nereal. gubici po osn. HOV ras. za prodaju (rn 823)

AOP

Poz. kum. razlike po osnovu kursir. inooperacija

AOP

Neg. kum. razlike po osnovu kursir. inooperacija

AOP

Ukupno (kol. 2+3-4+5+6+7+ 8-9-10-11+12-13)

AOP

Gubitak iznad iznosa kapitala
(rn 842)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

 

12

 

13

14

15

1.

Stanje na dan 1. januara prethodne godine ____

401

 

414

 

427

 

440

 

453

 

466

 

479

 

492

 

505

 

518

 

531

 

544

 

557

 

570

 

2.

Ispravka materijalno značajnih grešaka i promena računovodstvenih politika u prethodnoj godini - povećanje

402

 

415

 

428

 

441

 

454

 

467

 

480

 

493

 

506

 

519

 

532

 

545

 

558

 

571

 

3.

Ispravka materijalno značajnih grešaka i promena računovodstvenih politika u prethodnoj godini - smanjenje

403

 

416

 

429

 

442

 

455

 

468

 

481

 

494

 

507

 

520

 

533

 

546

 

559

 

572

 

4.

Korigovano početno stanje na dan 1. januara prethodne godine _____ (redni br. 1+2-3)

404

 

417

 

430

 

443

 

456

 

469

 

482

 

495

 

508

 

521

 

534

 

547

 

560

 

573

 

5.

Ukupna povećanja u prethodnoj godini

405

 

418

 

431

 

444

 

457

 

470

 

483

 

496

 

509

 

522

 

535

 

548

 

561

 

574

 

6.

Ukupna smanjenja u prethodnoj godini

406

 

419

 

432

 

445

 

458

 

471

 

484

 

497

 

510

 

523

 

536

 

549

 

562

 

575

 

7.

Stanje na dan 31. decembra prethodne godine _____ (redni br. 4+5-6)

407

 

420

 

433

 

446

 

459

 

472

 

485

 

498

 

511

 

524

 

537

 

550

 

563

 

576

 

8.

Ispravka materijalno značajnih grešaka i promena računovodstvenih politika u tekućoj godini - povećanje

408

 

421

 

434

 

447

 

460

 

473

 

486

 

499

 

512

 

525

 

538

 

551

 

564

 

577

 

9.

Ispravka materijalno značajnih grešaka i promena računovodstvenih politika u tekućoj godini - smanjenje

409

 

422

 

435

 

448

 

461

 

474

 

487

 

500

 

513

 

526

 

539

 

552

 

565

 

578

 

10.

Korigovano početno stanje na dan 1. januara tekuće godine _____ (redni br. 7+8-9)

410

 

423

 

436

 

449

 

462

 

475

 

488

 

501

 

514

 

527

 

540

 

553

 

566

 

579

 

11.

Ukupna povećanja u tekućoj godini

411

 

424

 

437

 

450

 

463

 

476

 

489

 

502

 

515

 

528

 

541

 

554

 

567

 

580

 

12.

Ukupna smanjenja u tekućoj godini

412

 

425

 

438

 

451

 

464

 

477

 

490

 

503

 

516

 

529

 

542

 

555

 

568

 

581

 

13.

Stanje na dan 31. decembra tekuće godine _____ (redni br. 10+11-12)

413

 

426

 

439

 

452

 

465

 

478

 

491

 

504

 

517

 

530

 

543

 

556

 

569

 

582

 

 

U _______________,
dana _________ 200 ___ godine

Lice odgovorno za sastavljanje konsolidovanog
finansijskog izveštaja

Zakonski zastupnik banke
____________________

 

 

Prilog 5

 

Popunjava banka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

Popunjava Narodna banka Srbije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

19

20

21

22

23

24

25

26

Vrsta posla

 

Naziv:

Sedište:

 

STATISTIČKI ANEKS - konsolidovani

za 20 _____. godinu

(u hiljadama dinara)

Grupa računa, račun

POZICIJA

Oznaka za AOP

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

630

Troškovi zarada

601

 

 

631

Troškovi naknada zarada

602

 

 

632

Troškovi poreza na zarade i naknade zarada

603

 

 

633

Troškovi doprinosa na zarade i naknade zarada

604

 

 

634

Troškovi naknada za privremene i povremene poslove

605

 

 

635

Ostali lični rashodi

606

 

 

642

Troškovi amortizacije

607

 

 

deo 643

Troškovi premija osiguranja

608

 

 

deo 643

Naknade troškova zaposlenima

609

 

 

deo 641

Troškovi zakupnina

610

 

 

644

Troškovi poreza

611

 

 

645

Troškovi doprinosa

612

 

 

deo 746

Prihodi od zakupnina

613

 

 

68

Negativne kursne razlike

614

 

 

78

Pozitivne kursne razlike

615

 

 

30

Zalihe

616

 

 

 

Prosečan broj zaposlenih utvrđen na osnovu stanja na kraju svakog meseca poslovne godine (ceo broj)

617

 

 

 

Broj običnih akcija

618

 

 

 

Broj prioritetnih akcija

619

 

 

 

Nominalna vrednost običnih akcija

620

 

 

 

Nominalna vrednost prioritetnih akcija

621

 

 

 

U _______________,
dana _________ 200 ___

Lice odgovorno za sastavljanje konsolidovanog
finansijskog izveštaja

Zakonski zastupnik banke
____________________