ODLUKA
O POVERAVANJU POSLOVA PREMEŠTANJA (UKLANJANJA) NEPROPISNO PARKIRANIH I NAPUŠTENIH VOZILA SPECIJALNIM VOZILOM "PAUK"

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 3/2009)

Član 1

Premeštanje (uklanjanje) nepropisno parkiranih i napuštenih vozila specijalnim vozilom "PAUK" poverava se JP "Zavodu za urbanizam, izgradnju i uređivanje opštine Novi Pazar".

Član 2

JP "Zavod za urbanizam, izgradnju i uređivanje opštine Novi Pazar" obezbeđuje vozilo, opremu i zaposlene za premeštanje (uklanjanje) nepropisno parkiranih i napuštenih vozila na području grada Novog Pazara, ograđeni prostor za čuvanje vozila i dežurnu službu za čuvanje i izdavanje vozila.

Član 3

Nepropisno parkirana vozila, uklonjena sa kolovoza, trotoara i drugih javnih površina biće odložena i čuvana u sabirnom centru gde odredi JP "Zavod za urbanizam, izgradnju i uređivanje opštine Novi Pazar".

Napuštenim vozilima, smatraju se ona vozila na kojima nema vidnih obeležja o vlasništvu i za koje je prema stanju u kome se nalaze očigledno da su napuštena kao i vozila za koja poznati vlasnik nije postupio po nalogu za uklanjanje (premeštanje), a bio je upozoren da će se u slučaju da ih sam ne ukloni, smatrati napuštenim.

Član 4

Potrebu premeštanja (uklanjanja) vozila utvrđuje ovlašćeno lice MUP-a SPI ili komunalna inspekcija nadležne Gradske uprave za izvorne i poverene poslove lokalne samouprave grada Novog Pazara (u daljem tekstu: ovlašćeno lice), u okviru nadležnosti određene zakonom i drugim propisima.

Po utvrđenoj potrebi za premeštanje (uklanjanje) vozila ovlašćeno lice u saradnji sa JP Zavodom za urbanizam, izgradnju i uređivanje opštine Novi Pazar, vrši premeštanje (uklanjanje) vozila.

Pre premeštanja (uklanjanja) vozila ovlašćeno lice fotografiše vozilo sa mesta prekršaja i sačinjava zapisnik o stanju vozila pre premeštanja (uklanjanja).

Štetu na vozilu koje se premešta (uklanja) nastalu u toku premeštanja (uklanjanja), ili čuvanja snosi preduzeće kome je povereno premeštanje (uklanjanje).

Ovlašćeno lice dužno je da prisustvuje premeštanju (uklanjanju) vozila.

Član 5

Postupak premeštanja (uklanjanja) vozila započinje po isteku 15 minuta (¼ časa) od momenta utvrđene potrebe za premeštanjem (uklanjanjem) vozila.

Postupak premeštanja (uklanjanja) vozila smatra se započetim kada se na poziv ovlašćenog lica započne podizanje vozila na vozilu "PAUK" za premeštanje (uklanjanje) vozila.

Za premeštanje (uklanjanje), odvoženje i čuvanje vozila korisnik plaća naknadu, koju utvrđuje JP "Zavod za urbanizam, izgradnju i uređivanje opštine Novi Pazar" uz saglasnost Gradskog veća grada Novog Pazara.

Nakon plaćanja naknade iz stava 3. ovog člana korisnik može preuzeti vozilo.

Korisnik koji je odbio da plati naknadu, a preuzme vozilo, dužan je da plati naknadu za premeštanje (uklanjanje) u dvostrukom iznosu u postupku pred nadležnim sudom.

Nalog za plaćanje iz stava 4. ovog člana ima snagu verodostojne isprave u postupku sudskog izvršenja.

Za napuštena vozila i vozila koja korisnici nisu preuzeli, JP "Zavod za urbanizam, izgradnju i uređivanje opštine Novi Pazar" propisuje uslove pod kojima se vozilo može preuzeti.

NADZOR

Član 6

Nadzor nad primenom odredaba ove Odluke i nad zakonitošću rada JP "Zavod za urbanizam, izgradnju i uređivanje opštine Novi Pazar" vrši organ Gradske uprave za izvorne i poverene poslove lokalne samouprave grada Novog Pazara nadležan za poslove saobraćaja.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove Odluke i akata donetih na osnovu ove odluke vrši organ Gradske uprave za izvorne i poverene poslove lokalne samouprave grada Novog Pazara nadležan za inspekcijske poslove.

Član 7

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja.

Odluka će se objaviti u "Službenom listu grada Novog Pazara".