ODLUKA
O RADNOM VREMENU U UGOSTITELJSKIM, TRGOVINSKIM I ZANATSKIM OBJEKTIMA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 3/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Odlukom o radnom vremenu u ugostiteljskim, trgovinskim i zanatskim objektima (u daljem tekstu: Odluka) utvrđuje se raspored, početak i završetak radnog vremena u objektima ugostiteljskih, trgovinskih i zanatskih, pravnih lica i radnji, kao i u objektima za priređivanje igara na sreću i zabavnih igara (u daljem tekstu: ugostiteljski, trgovinski, zanatski objekti i objekti za priređivanje igara na sreću i zabavnih igara), u kojima se u skladu sa zakonom obavlja ugostiteljska, trgovinska i zanatska delatnost i priređuju igre na sreću i zabavne igre.

Član 2

Ugostiteljskim objektom, u smislu odredaba ove odluke, smatra se objekat u smislu Pravilnika o razvrstavanju, minimalnim uslovima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata, kao i diskoteke, klubovi i slično.

Pod klubom se, u smislu odredaba ove odluke podrazumevaju klubovi organizovani u okviru društvenih organizacija ili udruženja građana.

Pod ugostiteljskim objektom, u smislu odredaba ove odluke podrazumevaju se i sale registrovane za izdavanje, a u kojima se održavaju svadbe i razne druge proslave.

Član 3

Objektom za priređivanje igara na sreću, smatra se objekat u kome se, u skladu sa Zakonom o igrama na sreću, priređuju klasične igre na sreću (lutrija, sportska prognoza, loto, keno, tombola, fonto) i posebne igre na sreću (igre koje se priređuju u igračnicama - kazinima kuglicama, kockicama, kartama i drugim sličnim rekvizitima, igre koje se priređuju na automatima, klađenje na sportske i druge događaje).

Objektom za priređivanje zabavnih igara smatra se objekat u kome se priređuju zabavne igre na računarima, simulatorima, video-automatima, fliperima i drugim sličnim napravama, koje se stavljaju u pogon uz pomoć novca ili žetona, kao i pikado, bilijar i druge slične igre.

Član 4

Trgovinskim objektom, u smislu odredaba ove odluke smatra se objekat u kojem se prodaju proizvodi krajnjim potrošačima.

Benzinske pumpe i apoteke, ne smatraju se trgovinskim objektima u smislu odredaba ove Odluke.

Član 5

Zanatskim objektom, u smislu odredaba ove Odluke smatra se objekat u kojem se obavlja registrovana zanatska delatnost.

Pod zanatskom delatnošću smatra se proizvodnja roba i pružanje usluga građanima.

Član 6

Radno vreme u ugostiteljskim, trgovinskim i zanatskim objektima i u objektima za priređivanje igara na sreću i zabavnih igara, utvrđuje se u skladu sa potrebama građana i korisnika usluga, a u ugostiteljskim objektima i u zavisnosti od uslova koje pruža određena lokacija i vrste ugostiteljskog objekta.

Član 7

U okviru ovom odlukom utvrđenog radnog vremena ugostiteljskih, trgovinskih, zanatskih objekata i objekata za priređivanje igara na sreću i zabavnih igara, osnivač, odnosno nadležni organ u ugostiteljskom, trgovinskom, zanatskom i objektu za priređivanje igara na sreću i zabavnih igara (u daljem tekstu: ovlašćeno lice) utvrđuje početak i završetak radnog vremena tako da ono može biti i kraće od utvrđenog ovom odlukom.

Početak i završetak radnog vremena mora biti istaknut na vidnom mestu na ulazu u ugostiteljski, trgovinski, zanatski objekat i objekat za priređivanje igara na sreću i zabavnih igara.

Član 8

Ugostiteljski objekat i objekat za priređivanje igara na sreću i zabavnih igara, se smatra zatvorenim kad su ulazna vrata zaključana i u njemu nema gostiju.

Trgovinski objekat se smatra zatvorenim kad su ulazna vrata zaključana i u njemu nema kupaca.

U vreme kad je zatvoren, u objektu iz stava 1. i 2. ovog člana, mogu se zadržavati samo vlasnik, odnosno ovlašćeno lice i radnici koji obračunavaju dnevni pazar i čiste objekat.

II RADNO VREME U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA I OBJEKTIMA ZA PRIREĐIVANJE IGARA NA SREĆU I ZABAVNIH IGARA

Član 9

Radno vreme u ugostiteljskim objektima i objektima za priređivanje igara na sreću i zabavnih igara se utvrđuje posebno za rad u radne dane, dane vikenda (petak i subota), dane državnih, republičkih i verskih praznika, 8. mart - Međunarodnog dana žena, za Dan Grada - 8. novembar (Mitrovdan), za vreme seoskih slava.

Pod verskim praznicima, u smislu odredaba ove Odluke smatraju se: prvi dan Božića (7. januar) i Vaskršnji praznici počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Vaskrsa.

Radno vreme u ugostiteljskim objektima se utvrđuje posebno i za vreme održavanja svadbi, kao i proslava maturskih večeri.

Član 10

U ugostiteljskom objektu i objektu za priređivanje igara na sreću i zabavnih igara, usluge za koje je objekat registrovan pružaju se u okviru radnog vremena i to:

- radnim danima i nedeljom od 7,00 do 23,00 časa, a u letnjem periodu do 24,00 časa,

- petkom i subotom od 7,00 do 01,00 čas,

- u dane državnih, republičkih i verskih praznika od 07,00 do 02,00 časa,

- za vreme Novogodišnjih praznika bez ograničenja,

- za 8. Mart - međunarodni dan žena od 7,00 do 02,00 časa,

- za Dan grada - Mitrovdan, bez ograničenja,

- dan pre i dan seoske slave, bez ograničenja.

Pod letnjim periodom, u smislu odredaba ove Odluke, podrazumeva se period od 16.05. do 15.09.

U ugostiteljskom objektu za vreme održavanja svadbi i proslava maturskih večeri, utvrđuje se radno vreme do 03,00 časa.

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, za noćni bar utvrđuje se radno vreme od 09 do 03 časa i to petkom, subotom i u dane državnih, republičkih i verskih praznika, a ostalim danima do 01 čas.

Član 11

Ugostiteljski objekat koji je registrovan za pružanje usluga smeštaja i prenoćišta radi neprekidno 24 časa, u delu koji pruža smeštaj i prenoćište.

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, ugostiteljski objekti izgrađeni na Koridoru 10, mogu i usluge ishrane i pića pružati neprekidno 24 časa.

Član 12

U ugostiteljskom objektu koji se nalazi u zatvorenom prostoru, muzički program se može izvoditi u okviru propisanog radnog vremena, s tim da jačina zvuka ne sme prelaziti nivo utvrđen propisima koji regulišu dozvoljeni nivo buke u životnoj sredini.

Pod muzičkim programom, u smislu odredaba ove odluke, smatra se izvođenje muzičkog programa uživo i puštanje muzike sa muzičkih uređaja.

Član 13

U letnjoj bašti, odnosno drugom otvorenom prostoru muzički program se može izvoditi do 23 časa, a u skladu sa propisima koji regulišu dozvoljeni nivo buke u životnoj sredini.

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, u letnjoj bašti, odnosno drugom otvorenom prostoru koji se nalazi na Gradskoj plaži, muzički program se može izvoditi do 24 časa i to: petkom, subotom i u dane državnih, republičkih i verskih praznika, a u skladu sa propisima koji regulišu dozvoljeni nivo buke u životnoj sredini.

a) Uslovi za rad noćnog bara

Član 14

Noćnim barom smatra se ugostiteljski objekat koji je registrovan za obavljanje ugostiteljske delatnosti i koji pored uslova predviđenih Pravilnikom o razvrstavanju, minimalnim uslovima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata, ispunjava i uslove propisane ovom odlukom.

Član 15

Noćni bar mora ispunjavati sledeće uslove:

1. Da se prostor u kome je noćni bar ne nalazi u zgradi kolektivnog stanovanja.

2. Da površina prostora u kome je noćni bar nije manja od 100 m2.

3. Ako se noćni bar nalazi u blizini stambenog i poslovnog prostora, da delatnost obavlja u poslovnom prostoru koji je zvučno izolovan i na način koji neće ometati normalan rad i život korisnika stambenog i poslovnog prostora.

4. Da objekat ima sopstveni, osvetljeni parking prostor, kao i organizovanu čuvarsku službu - minimalni broj parking mesta utvrđuje se tako što se površina prostora koji zauzima noćni bar izražena u kvadratnim metrima podeli sa brojem četiri.

5. Da ima organizovano fizičko obezbeđenje u objektu, koje obezbeđuje održavanje javnog reda i mira u objektu i oko objekta.

b) Postupak za utvrđivanje ispunjenosti uslova za rad noćnog bara

Član 16

Ispunjenost uslova iz člana 15. ove odluke, rešenjem utvrđuje organ nadležan za poslove privrede (u daljem tekstu: nadležni organ).

Pre donošenja rešenja iz stava 1. ovog člana, nadležni organ pribavlja stručno mišljenje komisije.

Komisija iz stava 2. ovog člana u svom sastavu ima tri člana i imenuje je nadležni organ.

Na rešenje iz stava 1. ovog člana podnosilac zahteva može, u roku od 8 dana od dana prijema istog, uložiti žalbu Gradskom veću.

Član 17

Zahtev za utvrđivanje ispunjenosti uslova za rad noćnog bara podnosi se nadležnom organu.

Na osnovu podnetog zahteva, komisija iz člana 16. ove odluke vrši pregled ugostiteljskog objekta o ispunjenosti uslova iz člana 15. ove odluke i o utvrđenim činjenicama sastavlja zapisnik i daje mišljenje.

III RADNO VREME U TRGOVINSKIM OBJEKTIMA

Član 18

U trgovinskim objektima radno vreme nije ograničeno.

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, trgovinski objekti koji su registrovani za prodaju alkohola, mogu raditi od 05 do 23 časa.

U okviru ovog radnog vremena, trgovinski objekat mora pružati usluge u trajanju od najmanje 8 časova po rasporedu koji utvrdi ovlašćeno lice.

Radno vreme može biti određeno jednokratno ili dvokratno.

Član 19

Ovlašćeno lice ima pravo da odredi jedan dan u nedelji kada trgovinski objekat neće pružati usluge za koje je registrovan.

IV RADNO VREME U ZANATSKIM OBJEKTIMA

Član 20

U zanatskim objektima radno vreme nije ograničeno.

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, zanatski objekat koji prilikom obavljanja svoje delatnosti stvara buku iznad nivoa utvrđenog propisima koji regulišu dozvoljeni nivo buke u životnoj sredini, može raditi u vremenu od 06 do 22 časa, osim zanatskih objekata koji se nalaze u industrijskoj zoni "Istok", čije radno vreme nije ograničeno.

U okviru radnog vremena zanatski objekat mora pružati usluge u trajanju od najmanje osam časova po rasporedu koji utvrdi ovlašćeno lice.

Radno vreme može biti određeno jednokratno ili dvokratno.

Član 21

Ovlašćeno lice ima pravo da odredi jedan dan u nedelji kada zanatski objekat neće raditi.

V NADZOR

Član 22

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrše komunalna inspekcija i inspekcija za zaštitu životne sredine.

Inspekcije iz stava 1. ovog člana dužne su da Skupštini grada podnesu, najmanje dva puta u toku godine izveštaje o sprovođenju ove odluke i vršenju nadzora.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 23

Novčanom kaznom od 5.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

1. ako se ne pridržava odredbe ove odluke koja se odnosi na jačinu zvuka u ugostiteljskom objektu zatvorenog tipa u kome se izvodi muzički program ili pušta muzika sa muzičkih uređaja (član 12.),

2. ako se ne pridržava odredbe ove odluke koja se odnosi na dozvoljenu jačinu zvuka u letnjoj bašti, odnosno drugom otvorenom prostoru gde se izvodi muzički program (član 13.).

Novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara za prekršaj iz prethodnog stava ovog člana, kazniće se odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom od 2.500 do 250.000 dinara, za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se privatni preduzetnik.

Član 24

Novčanom kaznom od 5.000 do 500.000 dinara kazniće se pravno lice "ako u ugostiteljskom objektu i objektu za priređivanje igara na sreću i zabavnih igara, usluge za koje je registrovan, pruža van radnog vremena kako je to određeno ovom odlukom (član 10.)".

Novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom od 2.500 do 250.000 dinara za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se preduzetnik.

Član 25

Novčanom kaznom od 5.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, "ako usluge za koje je trgovinski objekat registrovan pruža van radnog vremena kako je to ovom odlukom utvrđeno (član 18.)".

Novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom od 2.500 do 250.000 dinara, za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se privatni preduzetnik.

Član 26

Novčanom kaznom od 5.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice "ako zanatsku delatnost obavlja protivno odredbi člana 20. ove odluke".

Novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara, za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom od 2.500 do 250.000 dinara, za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se privatni preduzetnik.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 27

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o radnom vremenu u ugostiteljskim, trgovinskim i zanatskim objektima ("Službeni list opština Srema", br. 9/05 i "Službeni list opštine Sremska Mitrovica", br. 7/2006).

Član 28

Ova odluka stupa na snagu osmog dana, od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sremska Mitrovica".