PRAVILNIK
O PLATAMA I OSTALIM PRIMANJIMA IZABRANIH LICA GRADA SREMSKE MITROVICE, NAKNADAMA ODBORNICIMA SKUPŠTINE GRADA SREMSKE MITROVICE, ČLANOVIMA GRADSKOG VEĆA I ČLANOVIMA RADNIH TELA SKUPŠTINE GRADA SREMSKE MITROVICE

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 3/2009)

Član 1

Ovim Pravilnikom određuje se način utvrđivanja plata, dodataka, naknada i ostalih primanja izabranih lica Grada Sremske Mitrovice (u daljem tekstu: izabrana lica), naknade za rad i naknade troškova prevoza odbornicima, članovima radnih tela Skupštine i članovima Gradskog veća.

Član 2

Plate izabranih lica utvrđuju se na osnovu:

1. Osnovice za obračun plata (u daljem tekstu: Osnovica)

2. Koeficijenta koji se množi osnovicom (u daljem tekstu: Koeficijent)

3. Dodatka na platu i

4. Obaveza koje zaposleni plaća po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Član 3

Osnovicu za obračun plata utvrđuje Vlada Republike Srbije (u daljem tekstu: Vlada).

Član 4

Za obračun i isplatu plata izabranih lica primenjuju se sledeći koeficijenti:

koeficijent

- za Gradonačelnika

9,40

- za Zamenika gradonačelnika

9,20

- za Predsednika Skupštine grada

9,20

- za Zamenika Predsednika Skupštine grada

9,10

- za Člana Gradskog veća na stalnom radu

3,20.

Predsednik Skupštine grada i Zamenik Predsednika Skupštine grada, u slučaju da ne ostvaruju prava iz radnog odnosa u Skupštini grada, imaju pravo na naknadu u mesečnom iznosu i to: 45% neto zarade koju bi ostvario ukoliko bi ostvarivao prava iz radnog odnosa u Skupštini grada.

Član 5

Komisija za kadrovska i administrativna pitanja Skupštine grada Sremske Mitrovice može, rešenjem, utvrditi za određeni mesec iznos dodatka na platu - nagrade za ostvarene rezultate rada do 30% osnovice, iz izvornih prihoda Grada, u skladu sa sredstvima koja su obezbeđena budžetom Grada.

Član 6

Koeficijent izražava složenost poslova, odgovornost, uslove rada i stručnu spremu.

Koeficijent sadrži i dodatak na ime naknade za ishranu u toku rada i regres za korišćenje godišnjeg odmora.

Član 7

Dodatak na platu pripada za:

1. Vreme provedeno u radnom odnosu (minuli rad) - za svaku punu godinu rada ostvarenu u radnom odnosu - u iznosu od 0,4% od osnovice;

2. Dežurstvo i druge slučajeve rada dužeg od punog radnog vremena (prekovremeni rad) - u iznosu od 26% od osnovice, srazmerno vremenu provedenom na radu;

3. Rad na dane državnog i verskog praznika - u iznosu od 110% od osnovice, srazmerno vremenu provedenom na radu;

4. Dnevnu naknadu za povećane troškove rada i boravka na terenu (terenski dodatak) - u iznosu od 3% prosečne mesečne zarade zaposlenog u privredi Republike, prema poslednjem konačnom objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za statistiku, a ako nisu obezbeđeni smeštaj i ishrana, u terenski dodatak ulaze i troškovi smeštaja i ishrane, ali najviše do iznosa naknada za dnevnicu za službeno putovanje i troškove noćenja;

5. Rad noću (između 22 i 06 časova narednog dana), ako takav rad nije vrednovan pri utvrđivanju koeficijenta - u iznosu od 26% od osnovice, srazmerno vremenu provedenom na radu.

Ako su se istovremeno stekli uslovi za ostvarivanje prava na dodatak na platu po više osnova utvrđenih u stavu 1. tačke 2. 3. i 5. ovog člana, dodatak koji se isplaćuje ne može biti manji od zbira procenata dodatka po svakom osnovu.

Član 8

Izabrano lice, iz člana 4. Ovog Pravilnika, ima pravo na naknadu zarade za vreme odsustvovanja sa rada zbog privremene sprečenosti za rad do 30 dana, i to:

1) u visini od 85% prosečne mesečne zarade u prethodna tri meseca pre meseca u kojem je nastupila privremena sprečenost za rad, s tim da ne može biti niža od minimalne zarade utvrđene u skladu sa zakonom, ako je sprečenost za rad prouzrokovana bolešću ili povredom van rada i

2) u visini od 100% prosečne mesečne zarade u prethodna tri meseca pre meseca u kojem je nastupila privremena sprečenost za rad, s tim da ne može biti niža od minimalne zarade utvrđene u skladu sa zakonom, ako je sprečenost za rad prouzrokovana povredom na radu ili profesionalnom bolešću.

Član 9

Izabranom licu, iz člana 4. Ovog Pravilnika, se naknađuju troškovi prevoza za dolazak na rad i odlazak sa rada u visini cene mesečne pretplatne karte u gradskom ili prigradskom, odnosno međugradskom saobraćaju.

Naknada iz stava 1. ovog člana pripada izabranom licu za dane provedene na radu.

Član 10

Izabrano lice ima pravo na naknadu troškova za vreme provedeno na službenom putovanju u zemlji i inostranstvu.

Službeno putovanje u zemlji, u smislu ovog Pravilnika, jeste putovanje na koje se upućuje izabrano lice da, po nalogu Komisije za kadrovska i administrativna pitanja Skupštine grada Sremske Mitrovice, izvrši službeni posao van mesta rada.

Službeno putovanje u zemlji može da traje najduže 15 dana neprekidno.

Ako potrebe službenog puta zahtevaju ili ako započeti posao ne može da se prekine, službeno putovanje, uz saglasnost Komisije za kadrovska i administrativna pitanja Skupštine grada Sremske Mitrovice, može da traje i duže od 15 dana, ali najviše 30 dana neprekidno.

Član 11

Izabranom licu se naknađuju troškovi smeštaja, ishrane, prevoza i ostali troškovi u vezi sa službenim putovanjem u zemlji.

Troškovi ishrane i gradskog prevoza u mestu u kojem se vrši službeni posao naknađuju se preko dnevnica.

Član 12

Izabranom licu se naknađuju troškovi službenog putovanja u zemlji, i to:

1. Troškovi smeštaja;

2. Dnevnica ili umanjena dnevnica;

3. Troškovi prevoza i

4. Ostali troškovi službenog putovanja u zemlji.

Član 13

Izabranom licu se troškovi smeštaja naknađuju prema priloženom hotelskom računu za prenoćište i doručak, izuzev za prenoćište i doručak u hotelu prve kategorije (pet zvezdica).

Izabranom licu kome su obezbeđeni besplatno prenoćište i doručak ne naknađuju se troškovi smeštaja.

Član 14

Izabranom licu se isplaćuje dnevnica za službeno putovanje u zemlji koja iznosi 5% prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi Republike Srbije, prema poslednjem konačnom objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike na dan polaska na službeno putovanje.

Ukoliko je izabranom licu obezbeđena besplatna ishrana, dnevnica za službeno putovanje umanjuje se za 80% (umanjena dnevnica).

Član 15

Dnevnica za službeno putovanje računa se od časa polaska do časa povratka sa službenog putovanja.

Cela dnevnica isplaćuje se za vreme od 12 do 24 časa provedenih na službenom putovanju neprekidno, a polovina dnevnice isplaćuje se za vreme od 8 do 12 časova provedenih na službenom putovanju neprekidno.

Član 16

Izabranom licu se naknađuju troškovi prevoza od mesta rada do mesta gde treba da se izvrši službeni posao i troškovi prevoza za povratak do mesta rada, u visini stvarnih troškova prevoza u javnom saobraćaju.

Ako zbog hitnosti, odnosno potreba službenog posla izabrano lice ne može koristiti javni prevoz ili službeno vozilo, po pismenom odobrenju Komisije za kadrovska i administrativna pitanja Skupštine grada Sremska Mitrovica, u kome su navedeni razlozi hitnosti, odnosno potreba službenog posla, može koristiti sopstveni automobil.

Izabranom licu koje, po pismenom odobrenju, koristi sopstveni automobil, isplaćuje se naknada od 10% propisane cene za litar pogonskog goriva po pređenom kilometru.

Član 17

Ostali troškovi koji su u vezi sa službenim poslom na službenom putovanju (rezervacija mesta u prevoznom sredstvu, prevoz prtljaga, telefonski razgovori i sl.) naknađuju se u visini stvarnih troškova, prema priloženom računu.

Član 18

Obračun putnih troškova sa odgovarajućim dokazima o njihovoj visini (karta za prevoz, račun za prenoćište i doručak, računi za ostale troškove i dr.), podnosi se ovlašćenom licu radi odobrenja isplate naknade za službeno putovanje u roku od 3 dana od dana kada je službeno putovanje završeno.

Član 19

Na osnovu naloga za službeno putovanje u zemlji, izabranom licu se može isplatiti akontacija u visini procenjenih troškova.

Ukoliko službeno putovanje ne započne u roku od tri dana od datuma koji je naveden u nalogu za službeno putovanje, imenovano i postavljeno lice je dužno da isplaćenu akontaciju vrati narednog dana od isteka tog roka.

Član 20

Izabrano lice ima pravo na naknadu troškova službenog putovanja u inostranstvo na način propisan Uredbom o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika.

Član 21

Izabranom licu, iz člana 4. Ovog Pravilnika, koje odlazi u penziju isplaćuje se otpremnina na način propisan Uredbom o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika.

Član 22

Izabrano lice, iz člana 4. Ovog Pravilnika, koje po isteku mandata ne bude ponovo postavljeno ili koje u toku trajanja mandata bude razrešeno, a ne može se rasporediti na radno mesto u istom organu koje odgovara njegovoj stručnoj spremi i radnim sposobnostima i shodno tome mu je prestao radni odnos, ima pravo na platu u trajanju od šest meseci koju je imalo u vreme kada mu je prestao radni odnos.

Pravo na platu iz stava 1. ovog člana može se izuzetno produžiti do šest mesece ukoliko u tom vremenu izabrano lice stiče pravo na penziju.

Pravo na platu iz stava 1. i 2. ovog člana prestaje zasnivanjem radnog odnosa ili sticanjem prava na penziju prema propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Član 23

Deci izabranog lica, iz člana 4. Ovog Pravilnika, starosti do 15 godina života obezbeđuje se poklon za Božić i Novu godinu u vrednosti do neoporezivog iznosa koji je predviđen zakonom kojim se uređuje porez na dohodak građana.

Pravo iz stava 1. ovog člana obezbeđuje se preko Gradske uprave za budžet i finansije grada Sremske Mitrovice.

Odluku o poklonu iz stava 1. ovog člana donosi Gradonačelnik.

Član 24

Izabrano lice, iz člana 4. Ovog Pravilnika, ima pravo na naknadu troškova pogrebnih usluga u slučaju smrti člana uže porodice, a članovi uže porodice u slučaju smrti izabranog lica, u visini troškova pogrebnih usluga, a najviše do vrednosti neoporezovanog iznosa predviđenog zakonom kojim se uređuje porez na dohodak građana.

Članovima uže porodice u smislu stava 1. ovog člana, smatraju se bračni drug i deca izabranog lica.

Član 25

Odbornici Skupštine grada, osim Predsednika i Zamenika predsednika Skupštine grada, imaju pravo na naknadu za prisustvovanje sednicama Skupštine grada u iznosu od 8000,00 dinara mesečno, uvećan za troškove poreza i doprinosa.

Članovi Gradskog veća, koji nisu na stalnom radu u Gradskom veću, imaju pravo na naknadu za prisustvovanje sednicama Gradskog veća u iznosu od 20000,00 dinara mesečno, uvećan za troškove poreza i doprinosa.

Pravo na naknadu, iz stava 1. i 2. ovog člana, ne pripada odborniku, odnosno članu Gradskog veća, u slučaju neopravdanog izostanka sa sednice. U slučaju održavanja više od jedne sednice u toku meseca, naknada za taj mesec se umanjuje srazmerno broju neopravdanih izostanaka.

Članovi radnih tela Skupštine grada imaju pravo na naknadu za prisustvovanje sednicama radnih tela u iznosu od 8,5% od osnovice iz člana 3. ovog Pravilnika.

Član 26

Odbornici, članovi radnih tela Skupštine grada i članovi Gradskog veća koji nisu na stalnom radu u Gradskom veću, imaju pravo na naknadu troškova prevoza za dolazak na sednice Skupštine grada, radnih tela Skupštine grada i Gradskog veća, u visini cena autobuske karte u javnom prevozu.

Član 27

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o platama i drugim primanjima izabranih lica Opštine Sremska Mitrovica i naknadama odbornicima, članovima Opštinskog veća i članovima radnih tela Skupštine opštine Sremska Mitrovica broj 06-124/2008-1 od 22.09.2008. godine.

Član 28

Ovaj Pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana donošenja, a primenjivaće se na prvi naredni obračun naknada.