ODLUKA
O USLOVIMA ZA DRŽANJE I ZAŠTITU DOMAĆIH I EGZOTIČNIH ŽIVOTINJA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 3/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi i način držanja, zaštite, zbrinjavanja, hvatanja i oduzimanja domaćih životinja, kao i neškodljivog uklanjanja uginulih domaćih životinja na teritoriji grada Sremska Mitrovica.

Član 2

Domaće životinje, u smislu ove odluke, su: psi, mačke, ukrasne i egzotične ptice, kunići, živina, golubovi, nojevi, pčele, kopitari i papkari.

Član 3

Vlasnik ili držalac domaćih životinja, dužan je da obezbedi čuvanje i nadzor, negu, ishranu, higijenske uslove i lečenje domaćih životinja, kao i da držanjem domaćih životinja ne zagađuje okolinu i ne uznemirava treća lica.

Član 4

U slučaju da vlasnik ili držalac domaćih životinja posumnja da je životinja obolela od neke zarazne bolesti, dužan je da o tome odmah obavesti najbližu veterinarsku službu ili nadležnu veterinarsku inspekciju, u skladu sa posebnim propisima.

Član 5

Uslovi i način držanja domaćih životinja zavise od vrste stambenog objekta i područja teritorije grada Sremska Mitrovica u kome se stambeni objekat nalazi.

Vrste stambenih objekata, u smislu ove odluke su:

1. objekti višeporodičnog stanovanja;

2. objekti porodičnog stanovanja na području grada Sremska Mitrovica, gradskog naselja Mačvanska Mitrovica i prigradskog naselja Laćarak;

3. objekti porodičnog stanovanja na području ostalih naseljenih mesta na teritoriji grada Sremska Mitrovica.

Član 6

Nije dozvoljeno na celom području teritorije grada Sremska Mitrovica držanje sledećih životinja u bilo koje svrhe:

- zmije, otrovne pauke, zveri, krokodile, iguane i pirane.

II DRŽANJE DOMAĆIH ŽIVOTINJA

 

1. PSI I MAČKE

Član 7

U objektima višeporodičnog stanovanja u jednom stanu mogu da se drže najviše jedan pas i jedna mačka, a njihov podmladak najduže do četiri meseca starosti.

U zajedničkom stanu, u objektima iz stava 1. ovog člana, psi i mačke mogu da se drže samo ako postoji saglasnost sustanara.

Psi sledećih rasa: nemački ovčar, belgijski ovčari (svi varijeteti), rotvajler, doberman, nemački bokser (oba varijeteta), šnaucer-veliki (oba varijeteta), crni terijer, argentinski pas, bul mastif, mastif, napuljski mastif, pirinejski mastif, šarplaninac, kavkaski ovčar, erdel terijer, američki staford terijer, bul terijer (normalne veličine), stafordski bul terijer, kao i svi psi nastali ukrštanjem sa jednom ili više navedenih rasa pasa, mogu da se drže u objektima iz stava 1. ovog člana, samo uz saglasnost skupštine zgrade.

Član 8

U objektima višeporodičnog stanovanja nije dozvoljeno držanje pasa i mačaka na balkonu, terasi ili lođi, na tavanu, u podrumu, garaži, šupi, vrtnoj bašti ili drugoj zajedničkoj prostoriji, kao i uvođenje pasa i mačaka u liftove.

Član 9

U objektima porodičnog stanovanja iz člana 5. stav 2. tač. 2. i 3. ove odluke, u dvorištu, mogu da se drže najviše dva psa i tri mačke, a njihov podmladak najduže do četiri meseca starosti,

Izuzetno od odredaba stava 1. ovog člana odgajivači rasnih pasa koji imaju registrovanu odgajivačnicu i članovi Lovačkog udruženja mogu držati više rasnih pasa, ali ne više od četiri para.

Član 10

Na teritoriji grada Sremska Mitrovica nije dozvoljeno držanje, izvođenje i šetanje pasa rase pitbul terijer.

Član 11

U objektima porodičnog stanovanja iz člana 5. stav 2. tač, 2. i 3. ove odluke, psi moraju da se drže u ograđenom prostoru ili u odgovarajućoj kućici vezani na lancu, koji ne može da bude kraći od dva ni duži od tri metra.

Ograđeni prostor, odnosno odgovarajuća kućica mora da bude udaljena najmanje 10 metara od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli.

Pas se može puštati van ograđenog prostora odnosno sa lanca ako ne postoji mogućnost da napusti dvorište ili na drugi način ugrozi prolaznike i susede.

Član 12

U zajedničkom dvorištu objekata porodičnog stanovanja iz člana 5. stav 2. tačke 2. i 3. ove odluke, psi mogu da se drže, samo ako postoji saglasnost svih korisnika zajedničkog dvorišta.

Član 13

Vlasnik ili držalac psa može da izvodi psa samo na povodniku.

Povodnik iz stava 1. ovog člana, ne može da bude duži od dva metra.

Psi rasa navedenih u članu 7. stav 3. ove odluke, mogu da se izvode samo sa zaštitnom korpom na njušci i na povodniku, koji ne može da bude duži od jednog metra.

Član 14

Vlasnik ili držalac psa dužan je da, u objektima iz člana 5. stav 2. i 3. ove odluke, na ulaznim vratima - kapiji, na vidnom mestu, istakne natpis "ČUVAJ SE PSA".

Član 15

Lica mlađa od 16 godina ne mogu da izvode psa iz člana 7. stav 3. ove odluke.

Član 16

Vlasnik ili držalac psa dužan je da izvrši obeležavanje psa u skladu sa posebnim propisima o obeležavanju pasa i vođenju evidencije o obeleženim psima.

Vlasnik ili držalac psa dužan je da psa starijeg od četiri meseca, prijavi nadležnoj veterinarskoj službi radi registracije.

Član 17

Za držanje pasa u objektima iz člana 5. stav 2. ove odluke, plaća se gradska komunalna taksa u skladu sa odlukom Skupštine grada Sremska Mitrovica.

Član 18

Gradska uprava za urbanizam i stambeno-komunalne poslove može na predlog preduzeća odnosno preduzetnika, kome su povereni poslovi održavanja javnih zelenih površina, da odredi javne zelene površine na koje se mogu puštati psi sa povodnika.

Na javnim zelenim površinama iz stava 1. ovog člana psi mogu slobodno da se kreću pod kontrolom vlasnika ili držaoca, a psi iz člana 7. stav 3. ove odluke samo sa zaštitnom korpom na njušci.

Član 19

Lovački psi za vreme lova, službeni psi u toku policijske akcije, potrage za izgubljenim licima i slično, i ovčarski psi za vreme čuvanja stoke, mogu slobodno da se kreću, pod kontrolom vlasnika ili držaoca psa, bez zaštitne korpe na njušci.

Član 20

Prilikom izvođenja psa, vlasnik ili držalac dužan je da kod sebe ima potvrde o izvršenom obeležavanju psa i o vakcinaciji.

Neobeležen pas, bez zaštitne korpe i povodnika, koji se zatekne na javnoj površini smatra se psom lutalicom.

Obeleženi pas koji se zatekne na javnoj površini bez prisustva vlasnika ili držaoca, smatra se psom bez nadzora.

Psom bez nadzora smatraće se i pas čiji vlasnik ili držalac odbije da se, na zahtev nadležnog inspektora, legitimiše i pruži dokaz o vlasništvu nad psom, odnosno dokaz da je držalac psa.

Član 21

Ako pas ili mačka zaprljaju stepenište ili druge zajedničke prostorije u objektima višeporodičnog stanovanja, kao i zajedničko dvorište objekata porodičnog stanovanja iz člana 5. stav 2. tač. 2. i 3. vlasnik ili držalac dužan je da, bez odlaganja, zaprljanu površinu očisti i opere, a po potrebi i dezinfikuje.

Ako pas ili mačka zaprljaju javnu površinu vlasnik ili držalac dužan je da, bez odlaganja, zaprljanu površinu očisti i opere, a po potrebi i dezinfikuje.

Član 22

Vlasnik ili držalac psa ili mačke dužan je da redovno vakciniše psa ili mačku protiv besnila, u skladu sa posebnim propisom.

2. UKRASNE I EGZOTIČNE PTICE

Član 23

U objektima višeporodičnog stanovanja, u stanovima, mogu da se drže ukrasne i egzotične ptice u broju i na način kojim se treća lica ne ometaju u mirnom korišćenju stanova.

U objektima porodičnog stanovanja iz člana 5. stav 2. tač. 2. i 3. ove odluke, u posebnim objektima ili u kavezima u dvorištu, mogu da se drže ukrasne i egzotične ptice pod uslovom da se ne uznemiravaju treća lica i da se ne zagađuje okolina.

Član 24

Ako objekte porodičnog stanovanja iz člana 5. stav 2. tač. 2. i 3. ove odluke, koristi više vlasnika ili korisnika, ukrasne i egzotične ptice mogu da se drže pod uslovima i na način propisan ovom odlukom, samo ako se sa tim saglase svi vlasnici, odnosno korisnici.

3. KUNIĆI

Član 25

U objektima porodičnog stanovanja iz člana 5. stav 2. tačka 2. i 3. ove odluke u dvorištu u posebno izgrađenom objektu, ograđenom prostoru ili kavezu, mogu da se drže kunići.

U objektima porodičnog stanovanja na području grada Sremska Mitrovica i gradskog naselja Mačvanska Mitrovica može da se drži do šest kunića, pod uslovima i na način propisan ovom odlukom.

U posebno izgrađenom objektu, ograđenom prostoru ili kavezu iz stava 1, mogu da se drže najviše dva kunića na jednom kvadratnom metru.

Član 26

Posebno izgrađeni objekat, ograđen prostor ili kavez iz člana 25. stava 1, mora da bude udaljen najmanje 10 metara od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na istoj parceli i 15 metara od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli.

Pod u posebno izgrađenom objektu, ograđenom prostoru ili kavezu, mora da bude izgrađen od vodonepropusnog materijala koji može da se čisti i dezinfikuje.

Posebno izgrađeni objekat, ograđen prostor ili kavez, mora redovno da se čisti i najmanje dva puta godišnje da se dezinfikuje.

Član 27

Vlasnik ili držalac kunića mora da poseduje potvrdu ovlašćene veterinarske službe o redovnoj dezinfekciji objekata iz člana 25. ove odluke.

Član 28

Ako objekte porodičnog stanovanja iz člana 5. stav 2. tač. 2. i 3. ove odluke, koristi više vlasnika ili korisnika, kunići mogu da se drže pod uslovima i na način propisan ovom odlukom, samo ako se sa tim saglase svi vlasnici, odnosno korisnici.

4. ŽIVINA

Član 29

U objektima porodičnog stanovanja iz člana 5. stav 2. tačka 2. i 3. u dvorištu u posebno izgrađenom objektu, ograđenom prostoru ili kavezu, može da se drži živina.

Na području grada Sremska Mitrovica koje se nalazi unutar granice koja ide ulicom: Stari šor, Arsenija Čarnojevića, Kuzminska, Vodna, Promenada i Ribarske obale, zabranjeno je držanje živine.

Na području grada Sremska Mitrovica koje se nalazi izvan granice područja iz prethodnog stava i u gradskom naselju Mačvanska Mitrovica, dozvoljeno je držanje živine do 20 komada i tovnih pilića do 60 komada, pod uslovima i na način propisan ovom odlukom.

U posebno izgrađenom objektu, ograđenom prostoru ili kavezu iz stava 1. ovog člana, može da se drži najviše pet komada živine na jednom kvadratnom metru.

Član 30

Posebno izgrađeni objekat, ograđen prostor ili kavez iz člana 29. stav 1, mora da bude udaljen najmanje 5 metara od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na istoj parceli i 10 metara od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli.

Pod u posebno izgrađenom objektu, ograđenom prostoru ili kavezu mora da bude izgrađen od vodonepropusnog materijala, koji može da se čisti i dezinfikuje.

Posebno izgrađeni objekat, ograđen prostor ili kavez mora redovno da se čisti i najmanje dva puta godišnje da se dezinfikuje.

Član 31

Vlasnik ili držalac živine mora da poseduje potvrdu ovlašćene veterinarske službe o redovnoj dezinfekciji objekata iz člana 29. ove odluke.

Član 32

Ako objekte porodičnog stanovanja iz člana 5. stav 2. tač. 2. i 3. ove odluke, koristi više vlasnika ili korisnika, živinu mogu da drže pod uslovima i na način propisan ovom odlukom, samo ako se sa tim saglase svi vlasnici, odnosno korisnici.

5. GOLUBOVI

Član 33

U objektima porodičnog stanovanja iz člana 5. stav 2. tačka 2 i 3. ove odluke, mogu da se drže golubovi u posebnoj prostoriji na tavanu, ograđenom prostoru ili kavezu u dvorištu, pod uslovom da se ne uznemiravaju treća lica i da se ne zagađuje okolina.

U objektima porodičnog stanovanja na području grada Sremska Mitrovica i gradskog naselja Mačvanska Mitrovica, može da se drži najviše deset golubova pod uslovima i na način propisan ovom odlukom.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, u posebno izgrađenom objektu, može da se drži i više od deset golubova, pod uslovom da se ne uznemiravaju treća lica i ne zagađuje okolina.

Član 34

U objektima višeporodičnog stanovanja nije dozvoljeno držanje i hranjenje golubova.

Član 35

Posebno izgrađeni objekat mora biti udaljen najmanje 10 metara od najbližeg stambenog objekta i objekata za snabdevanje vodom.

Podovi objekata za držanje golubova iz člana 33, moraju da budu izgrađeni od vodonepropusnog materijala, koji može da se čisti i dezinfikuje.

Objekti za držanje golubova iz čl. 33. ove odluke, moraju redovno da se čiste i najmanje dva puta godišnje dezinfikuju.

Član 36

Vlasnik ili držalac golubova mora da poseduje potvrdu ovlašćene veterinarske službe o redovnoj dezinfekciji objekata iz člana 33. ove odluke.

Član 37

Ako objekte porodičnog stanovanja iz člana 5. stav 2. tač. 2. i 3. ove odluke, koristi više vlasnika ili korisnika, golubovi mogu da se drže pod uslovima i na način propisan ovom odlukom, samo ako se sa tim saglase svi vlasnici, odnosno korisnici.

6. NOJEVI

Član 38

U objektima porodičnog stanovanja iz člana 5. stav 2. tačka 2. i 3. ove odluke, mogu da se drže nojevi u posebno izgrađenim objektima.

Na području grada Sremska Mitrovica koje se nalazi unutar granice koja ide ulicom: Stari šor, Arsenija Čarnojevića, Kuzminska, Vodna, Promenada i Ribarske obale, zabranjeno je držanje nojeva.

Na području grada Sremska Mitrovica koje se nalazi izvan granice područja iz prethodnog stava i u gradskom naselju Mačvanska Mitrovica, može da se drži do šest nojeva pod uslovima i na način propisan ovom odlukom.

Izuzetno, u letnjim mesecima, nojevi mogu da se drže ispod nadstrešnice, pod uslovom da se njihovim držanjem ne zagađuje okolina i ne uznemiravaju treća lica.

U posebno izgrađenom objektu ili ispod nadstrešnice, može da se drži na prvih deset kvadratnih metara jedan noj, a na svakih sledećih pet kvadratnih metara još po jedan noj.

Član 39

Posebno izgrađen objekat iz člana 38. stav 1. ove odluke, mora da bude od tvrdog materijala, koji može da se čisti i dezinfikuje, da bude osvetljen, da ima prirodnu ventilaciju i vrata okrenuta prema dvorištu.

Posebno izgrađeni objekat, mora redovno da se čisti i najmanje dva puta godišnje da se dezinfikuje.

Član 40

Posebno izgrađen objekat ili nadstrešnica iz člana 38. ove odluke, moraju da budu udaljeni od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na istoj parceli najmanje 15 metara, a od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli najmanje 20 metara.

Član 41

Vlasnik ili držalac nojeva mora da poseduje potvrdu ovlašćene veterinarske službe o redovnoj dezinfekciji objekata i nastrešnice iz člana 38. ove odluke.

Član 42

Ako objekte porodičnog stanovanja iz člana 5. stav 2. tač. 2. i 3. ove odluke, koristi više vlasnika ili korisnika, nojevi mogu da se drže pod uslovima i na način propisan ovom odlukom, samo ako se sa tim saglase svi vlasnici, odnosno korisnici.

7. PČELE

Član 43

Pčelinjak se postavlja tako da ne smeta u korišćenju stambenih, poslovnih, ekonomskih i pomoćnih objekata, javnih puteva i parcela na kojima se obavlja određena delatnost ili uzgajaju poljoprivredne kulture, a po mogućnosti ispred pčelinjaka podigne zaštitni zid u visini od 2 metra (zaštitno zelenilo, ograda ili druga prepreka).

Član 44

Pčelinjak do 10 košnica može se postaviti u dvorištu porodične stambene zgrade, bašti, vrtu, ili voćnjaku u naseljenom mestu, pod uslovom da bude udaljen najmanje 10 metara od regulacione linije susedne parcele i najmanje 40 metara od susednog stambenog odnosno poslovnog objekta.

Pčelinjak preko 10 košnica može se postavljati u dvorištu porodične stambene zgrade, bašti, vrtu, ili voćnjaku u naseljenom mestu, pod uslovom da bude udaljen najmanje 50 metara od regulacione linije susedne parcele.

Član 45

Pčelinjak se može postaviti i van naseljenog mesta ako se obezbedi najmanja udaljenost od 10 metara od regulacione linije puta ili susednih poljoprivrednih parcela odnosno od objekata za odmor i rekreaciju, kao i drugih objekata izgrađenih van naseljenog mesta.

Član 46

Izuzetno od odredaba člana 44. i 45. ove odluke, pčelinjak se može postaviti i na manjoj udaljenosti, ako se sa tim saglase suvlasnici odnosno korisnici susednih parcela.

Član 47

Pčelinjaci moraju imati vidno istaknuto ime i prezime i punu adresu držaoca pčela, a košnice moraju biti obeležene rednim brojem.

8. KOPITARI I PAPKARI

Član 48

U objektima porodičnog stanovanja iz člana 5. stav 2. tač. 2. i 3. ove odluke, kopitari i papkari mogu da se drže u posebno izgrađenim objektima.

Posebno izgrađen objekat iz stava 1. ovog člana, mora da bude izgrađen od čvrstog materijala sa podom od vodonepropusnog materijala, da bude osvetljen, sa prirodnom ventilacijom, vratima okrenutim prema dvorištu i povezan na jamu za osoku.

Posebno izgrađeni objekat iz stava 1. ovog člana, mora redovno da se čisti i najmanje dva puta godišnje da se dezinfikuje.

Izuzetno, u letnjim mesecima kopitari i papkari mogu da se drže i ispod nadstrešnice, pod uslovom da se obezbedi odvođenje nečistoće i vode u jamu za osoku.

Jama za osoku mora da bude od betona ili drugog vodonepropusnog materijala, sa poklopcem i sa dnom ispod nivoa đubrišta.

Jama za osoku mora da bude udaljena od česme, bunara ili drugog izvora vodosnabdevanja najmanje 20 metara, a od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli, najmanje 15 metara.

Jama za osoku mora redovno da se čisti.

Jama za osoku ne može da se priključak na javnu kanalizaciju.

Član 49

Posebno izgrađen objekat iz člana 48. stav 1. ove odluke, mora da bude udaljen od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na istoj parceli najmanje 10 metara, a od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli, najmanje 15 metara.

Nadstrešnica iz člana 48. stav 4. ove odluke, mora da bude udaljena od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na istoj parceli najmanje 15 metara, a od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli, najmanje 20 metara.

Član 50

Vlasnik ili korisnik objekta porodičnog stanovanja iz člana 5. stav 2. tač. 2. i 3. ove odluke, mora da izgradi đubrište za čvrst stajnjak od betona ili drugog vodonepropusnog materijala.

Dno đubrišta za stajnjak mora da bude izgrađeno u nagibu ka sabirnom kanalu - kineti za sakupljanje oceđene vode iz stajnjaka, a sabirni kanal mora da se uliva u jamu za osoku.

Đubrište mora redovno da se čisti.

Član 51

U posebno izgrađenom objektu se može držati određen broj kopitara i papkara u zavisnosti od površine objekta i to:

1. goveda, konji, magarci, mazge i mule - po jedna životinja na prvih 10 m2, a na svakih sledećih 5 m2 još po jedna životinja;

2. ovce, koze i svinje - po jedna životinja na svaka 2 m2.

Član 52

Zabranjeno je držanje papkara i kopitara u objektima porodičnog stanovanja iz člana 5. stav 2. tačka 2. ove odluke, na području:

- grada Sremska Mitrovica koje se nalazi unutar granice koja ide ulicom: Promenada, ulicom Muzejskom, ulicom Zanatlijskom, ulicom Ribarske obale, Bulevarom Konstantina Velikog do ulice Antona Smaženka i ulice Miloša Obilića, ulicom Miloša Obilića, ulicom Dušana Popovića, ulicom Tarasa Ševčenka do ukrštanja sa ulicom Petra Preradovića, delom ulice Petra Preradovića do ukrštanja sa Bulevarom Aleksandra Karađorđevića, Bulevarom Aleksandra Karađorđevića do ukrštanja sa ulicom Palanka, ulicom Palanka do ulice Marka Aurelija i saobraćajnice do teretnog Mosta, ulicom Stevana Sremca, sastavljajući krug sa ulicom Promenada;

- u naselju Severno od Planinske unutar granice koja ide sledećim ulicama: ulicom Posavskog odreda do ukrštanja sa ulicom Stevana Mokranjca, ulicom Fruškogorskog odreda do ukrštanja sa ulicom Kuveždinska. ulicom Kuveždinska do ulice Planinska. ulicom Planinska do ukrštanja sa ulicom Posavskih odreda;

- u naselju KPD unutar granice koja ide sledećim ulicama: ulicom Mileve Marić, ulicom Zmaj Ognjenog Vuka, ulicom Šišatovačka do ulice Fruškogorska. ulica Fruškogorska i ulica dr Milana Kostića;

- u gradskom naselju Mačvanska Mitrovica u ulici Mačvanski kej.

Pored područja iz stava 1. ovog člana zabranjeno je držati papkare i kopitare i u drugim delovima grada i gradskog naselja na najbližoj udaljenosti od 100 metara od zdravstvenih i obrazovnih objekata, kao i u stambenim naseljima visokogradnje.

Član 53

U objektima porodičnog stanovanja iz člana 5. stav 2. tačka 2. ove odluke, u objektima za držanje domaćih životinja, mogu da se drže, pod uslovima i na način propisan ovom odlukom: papkari do tri grla, a njihov podmladak do četiri meseca starosti, i to:

- u gradu Sremska Mitrovica u području koje se nalazi izvan granica područja iz člana 52. stav 1. alineja 1. i 2 i 3. ove odluke;

- u gradskog naselju Mačvanska Mitrovica osim ulice Mačvanski kej i

- u prigradskom naselju Laćarak u naselju "Bela Ruža".

U objektima porodičnog stanovanja iz stava 1. ovog člana zabranjeno je držanje kopitara.

Član 54

Vlasnik ili držalac papkara i kopitara mora da poseduje potvrdu ovlašćene veterinarske službe o redovnoj dezinfekciji objekata i nastrešnice iz člana 48. ove odluke.

Član 55

Ako objekte porodičnog stanovanja iz člana 5. stav 2. tač. 2. i 3. ove odluke, koristi više vlasnika ili korisnika, papkari i kopitari mogu da se drže pod uslovima i na način propisan ovom odlukom, samo ako se sa tim saglase svi vlasnici, odnosno korisnici.

III PRIHVATILIŠTE ZA PSE I MAČKE

Član 56

Psi i mačke koji se zateknu na javnoj površini, suprotno odredbama ove odluke, smeštaju se u posebno izgrađen i uređen prostor (u daljem tekstu: prihvatilište).

Član 57

Psi i mačke koji su oduzeti od vlasnika ili držaoca, po nalogu komunalnog odnosno inspektora za zaštitu životne sredine, smeštaju se u prihvatilište.

Član 58

Psi i mačke iz člana 56. ove odluke, čuvaju se u prihvatilištu najduže tri dana, a po rešenju organa nadležnog za poslove veterinarske inspekcije, i duže, ukoliko to zahtevaju veterinarsko-sanitarni razlozi.

Član 59

Psi i mačke iz člana 57. ove odluke, čuvaju se u prihvatilištu najduže osam dana, a po rešenju organa nadležnog za poslove veterinarske inspekcije, i duže, ukoliko to zahtevaju veterinarsko-sanitarni razlozi.

Član 60

Troškovi hvatanja, prevoza i smeštaja pasa i mačaka iz člana 56. ove odluke, padaju na teret vlasnika ili držaoca.

Ako je vlasnik ili držalac psa ili mačke iz člana 56. ove odluke, nepoznat, troškovi iz stava 1. ovog člana, obezbeđuju se iz budžeta grada.

Troškovi hvatanja, prevoza i smeštaja pasa i mačaka iz člana 57. ove odluke, padaju na teret vlasnika ili držaoca, pod pretnjom prinudne naplate.

Član 61

Nad psima i mačkama koji se smeštaju u prihvatilište mora da se izvrši dezinfekcija i dehelminizacija prilikom prijema i otpuštanja.

Psi i mačke smešteni u prihvatilište moraju redovno da se hrane i poje.

Nakon isteka roka iz čl. 58. i 59. ove odluke, uhvaćeni i oduzeti psi i mačke mogu da se ustupe naučnoistraživačkim i drugim ustanovama, pravnom ili fizičkom licu, uz naknadu troškova hvatanja, prevoza i čuvanja, uz prethodnu saglasnost veterinarskog inspektora.

Psi i mačke iz stava 3. ovog člana, pre ustupanja moraju da budu pregledani, vakcinisani, kastrirani, odnosno sterilisani i obeleženi.

U slučaju da se oduzeti psi ili mačke ne ustupe, eutanaziraće se savremenim metodama i na human način, pod nadzorom veterinarskog ili po nalogu komunalnog odnosno inspektora za zaštitu životne sredine.

Član 62

Prihvatilište mora redovno higijenski da se održava i dezinfikuje.

Psi i mačke koji se smeštaju u prihvatilište, obeležavaju se posebnim markicama sa rednim brojevima, a vodi se i posebna evidencija za svakog psa ili mačku o datumu i mestu hvatanja, zdravstvenom stanju i daljem postupku sa uhvaćenim psom ili mačkom.

Član 63

U slučaju nestanka psa ili mačke, vlasnik ili držalac dužan je da u roku od 24 sata prijavi nestanak JKP.

Prijava iz stava 1. ovog člana mora da sadrži vreme i mesto nestanka psa ili mačke, rasu, fizički opis i ime nestalog psa ili mačke, kao i potvrdu o izvršenom obeležavanju i podatke o izvršenoj vakcinaciji.

Član 64

Uhvaćeni psi koji su obeleženi u skladu sa posebnim propisom o obeležavanju i vođenju evidencije o obeleženim psima i mačke koje imaju na sebi evidencionu - registarsku oznaku, smeštaju se u prihvatilište odvojeno od pasa koji nisu obeleženi i mačaka koje nemaju na sebi evidencionu - registarsku oznaku.

O uhvaćenim psima i mačkama iz stava 1. ovog člana, odmah, a najkasnije u roku od 24 sata, obaveštava se veterinarski i komunalni odnosno inspektor za zaštitu životne sredine, a vlasnik ili držalac psa ili mačke, najkasnije u roku od dva dana od dana hvatanja.

U slučaju nestanka psa ili mačke, vlasnik ili držalac dužan je da u roku od 24 sata prijavi nestanak JKP.

Prijava iz stava 1. ovog člana mora da sadrži vreme i mesto nestanka psa ili mačke, rasu, fizički opis i ime nestalog psa ili mačke, kao i potvrdu o izvršenom obeležavanju i podatke o izvršenoj vakcinaciji.

Član 65

Ukoliko pas ili mačka obole u prihvatilištu, moraju da se smeste odvojeno od ostalih pasa i mačaka i da se preduzmu mere za njihovo lečenje, a ako obole od zaraznih bolesti, način lečenja određuje veterinarska služba.

Ukoliko pas ili mačka uginu u prihvatilištu, veterinarska služba obavezno utvrđuje uzrok uginuća, a njihovi leševi uklanjaju se na neškodljiv način.

Član 66

Pristup u prihvatilište dozvoljen je veterinarskom i komunalnom odnosno inspektoru za zaštitu životne sredine, a drugim licima samo po odobrenju veterinarskog ili komunalnog odnosno inspektora za zaštitu životne sredine.

IV HVATANJE I ODUZIMANJE DOMAĆIH ŽIVOTINJA I NEŠKODLJIVO UKLANJANJE UGINULIH DOMAĆIH ŽIVOTINJA

Član 67

Poslove hvatanja, prevoza i smeštaja pasa i mačaka lutalica i pasa bez nadzora, kao i poslove oduzimanja pasa i mačaka po nalogu nadležnog inspektora poveravaju se ŽP "Komunalije" Sremska Mitrovica (u daljem tekstu: JKP).

Poslove sakupljanja i neškodljivog uklanjanja uginulih domaćih životinja, čiji je držalac nepoznat na području grada Sremska Mitrovica i gradskog naselja Mačvanska Mitrovica, obavlja JKP, a u naseljenim mestima lice koje ovlasti mesna zajednica, u skladu sa posebnim propisima.

Član 68

Troškove oduzimanja domaćih životinja, osim pasa i mačaka, u postupku prinudnog izvršenja, snosi vlasnik ili držalac, tako što se oduzeta životinja ustupa odgovarajućoj organizaciji ili preduzetniku uz naknadu, od koje vlasniku ili držaocu pripada iznos naknade umanjen za troškove prinudnog izvršenja.

Troškovi iz stava 1. ovog člana obuhvataju troškove prevoza, lečenja, smeštaja i ishrane domaćih životinja, kao i druge troškove.

Ako troškovi iz stava 2. ovog člana budu veći od iznosa naknade iz stava 1. ovog člana, razliku troškova snosi vlasnik ili držalac domaće životinje, pod pretnjom prinudne naplate.

V MERE ZABRANE

Član 69

Zabranjeno je:

1. zlostavljanje domaćih životinja;

2. napuštanje domaćih životinja;

3. hvatanje i uklanjanje domaćih životinja, osim od strane ovlašćenog preduzeća;

4. ostavljanje leševa uginulih domaćih životinja i njihovih delova na javnim površinama;

5. sahranjivanje uginulih domaćih životinja i njihovih delova van mesta određenog za tu svrhu;

6. uvođenje domaćih životinja u službene prostorije, sredstva javnog saobraćaja, dečija igrališta ili na druga javna mesta gde se okuplja veći broj građana;

7. šišanje pasa na javnim površinama;

8. pojenje domaćih životinja na javnim česmama i bunarima namenjenim za vodosnabdevanje građana;

9. samostalno zbrinjavanje i hranjenje pasa i mačaka lutalica na javnim površinama, u zajedničkim prostorijama i dvorištima objekata višeporodičnog stanovanja;

10. puštanje psa sa povodnika na javnim mestima i zelenim površinama, osim ako su obeležene za tu svrhu;

11. huškanje jednog psa na drugog;

12. organizovanje borbe životinja;

13. napasanje životinja na javnim površinama.

VI NADZOR

Član 70

Nadzor nad primenom ove odluke vrši Gradska uprava za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

Inspekcijski nadzor nad primenom i sprovođenjem odredaba ove odluke vrši inspektor za zaštitu životne sredine, a u delu koji se odnosi na javne površine i komunalni inspektor (u daljem tekstu: nadležni inspektor).

Član 71

U vršenju inspekcijskog nadzora nadležni inspektor je dužan da:

1. donese rešenje o otklanjanju nedostatka ili rešenje o zabrani držanja domaćih životinja, kada se nedostaci ne mogu otkloniti, pod pretnjom prinudnog izvršenja;

2. pokrene postupak prinudnog oduzimanja domaće životinje ukoliko vlasnik ili držalac ne postupi u skladu sa rešenjem o zabrani držanja domaće životinje ili ne otuđi domaću životinju u ostavljenom roku;

3. donese rešenje o zabrani držanja domaće životinje i oduzme je od vlasnika, odnosno držaoca, bez naknade i prava vraćanja, ukoliko se radi o zabranjenoj rasi psa iz člana 10. ove odluke, ili ako je domaća životinja nanela telesnu ozledu ili materijalnu štetu trećim licima;

4. pokrene prekršajni postupak protiv vlasnika ili držaoca domaće životinje ukoliko je ista nanela telesnu ozledu ili prouzrokovala materijalnu štetu trećim licima;

5. pokrene prekršajni postupak protiv vlasnika ili držaoca domaće životinje ukoliko ne postupi u skladu sa rešenjem iz tač. 1, 2. i 3. ovog stava;

6. izda nalog ovlašćenom preduzeću da ukloni psa ili mačku lutalicu, psa bez nadzora, kao i uginulu domaću životinju sa javne površine;

7. izda nalog ovlašćenom preduzeću da oduzme psa ili mačku u postupku prinudnog izvršenja;

8. obavlja i druge poslove u skladu sa ovom odlukom i drugim propisima.

Na rešenje nadležnog inspektora može se uložiti žalba Gradskom veću, u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Žalba ne odlaže izvršenje rešenja.

VII KAZNENE ODREDBE

Član 72

Novčanom kaznom od 5.000 dinara do 250.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice - JKP ako:

1. ne poštuje rokove čuvanja pasa i mačaka smeštenih u prihvatilište, propisane čl. 58. i 59,

2. ne postupa sa psima i mačkama smeštenim u prihvatilište, na način propisan u članu 61. st. 1. i 2,

3. prilikom ustupanja životinje, ne postupi u skladu sa odredbama člana 61. st. 3. i 4,

4. ne postupa na način propisan u članu 62,

5. ne postupa sa uhvaćenim psima i mačkama na način propisan u članu 64. stav 1,

6. ne obavesti veterinarskog i nadležnog inspektora, odnosno vlasnika ili držaoca psa ili mačke, u roku propisanom u članu 64. stav 2,

7. ne postupi u skladu sa članom 65,

8. bez odobrenja nadležnog inspektora ili veterinarskog inspektora dozvoli pristup drugim licima u prihvatilište (član 66),

9. ne postupi po nalogu nadležnog inspektora (član 71. tač. 6. i 7).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara.

Član 73

Novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara kazniće se za prekršaj vlasnik odnosno držalac (fizičko lice) ako:

1. u objektima višeporodičnog stanovanja drži pse ili mačke suprotno odredbama člana 7. i 8,

2. u objektima porodičnog stanovanja iz člana 5. stav 2. tač. 2. i 3. drži pse ili mačke suprotno odredbama člana 9, 11. i 12,

3. drži, izvodi i šeta pse rase pitbul terijer (član 10),

4. izvodi i šeta psa suprotno odredbama člana 13,

5. ne istakne natpis "čuvaj se psa" (član 14),

6. izvodi u šetnju psa suprotno odredbama člana 20,

7. drži ukrasne i egzotične ptice, suprotno odredbama člana 23, 24,

8. drži kuniće, suprotno odredbama člana 25, 26, 27. i 28,

9. drži živinu i druge pernate životinje, suprotno odredbama člana 29, 30, 31. i 32,

10. drži golubove, suprotno odredbama čl. 33, 34, 35, 36. i 37,

11. drži nojeve, suprotno odredbama čl. 38, 39, 40, 41. i 42,

12. drži pčele, suprotno odredbama člana 43, 44, 45, 46. i 47,

13. drži kopitare i papkare, suprotno odredbama čl. 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54. i 55.

14. odbije da plati troškove hvatanja, prevoza i smeštaja psa ili mačke u prihvatilište (član 60),

15. postupa protivno merama zabrane iz člana 69. stav 1. tačke 1-13,

16. ne postupi po rešenju nadležnog inspektora (član 71. tač. 1, 2. i 3),

17. ukoliko je domaća životinja nanela telesnu ozledu ili prouzrokovala materijalnu štetu trećim licima,

18. ne omogući nadležnom inspektoru da izvrši inspekcijski nadzor u skladu sa odredbama ove odluke,

19. uvodi domaće životinje u službene prostorije, sredstva javnog saobraćaja, dečja igrališta ili na druga javna mesta gde se okuplja veći broj građana (član 69. tačka 6).

Član 74

Novčanom kaznom od 5.000 dinara do 250.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. drži pse ili mačke suprotno odredbama člana 7. i 8;

2. drži pse ili mačke suprotno odredbama člana 9, 11. i 12;

3. ne istakne natpis "čuvaj se psa" (član 14);

4. drži ukrasne i egzotične ptice, suprotno odredbama člana 23, 24;

5. drži kuniće, suprotno odredbama člana 25, 26, 27. i 28;

6. drži živinu i druge pernate životinje, suprotno odredbama člana 29, 30, 31. i 32;

7. drži golubove, suprotno odredbama čl. 33, 34, 35, 36. i 37;

8. drži nojeve, suprotno odredbama čl. 38, 39, 40, 41. i 42;

9. drži pčele, suprotno odredbama člana 43, 44, 45, 46. i 47;

10. drži kopitare i papkare, suprotno odredbama čl. 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54. i 55;

11. odbije da plati troškove hvatanja, prevoza i smeštaja psa ili mačke u prihvatilište (član 60);

12. postupa protivno merama zabrane iz člana 69. stav 1. tačke 1-13;

13. ne postupi po rešenju nadležnog inspektora (član 71. tač. 1, 2. i 3);

14. ukoliko je domaća životinja nanela telesnu ozledu ili prouzrokovala materijalnu štetu trećim licima;

15. ne omogući nadležnom inspektoru da izvrši inspekcijski nadzor u skladu sa odredbama ove odluke;

16. dozvoli uvođenje domaćih životinja u službene prostorije, sredstva javnog saobraćaja, dečja igrališta ili na druga javna mesta gde se okuplja veći broj građana (član 69. tačka 6).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i preduzetnik novčanom kaznom od 2.500 do 150.000 dinara.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 75

Vlasnik ili držalac domaćih životinja dužan je da način držanja domaćih životinja uskladi sa odredbama ove odluke, u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 76

Predmeti u postupku inspekcijskog nadzora, započeti pre stupanja na snagu ove odluke, okončaće se prema odredbama odluke koja je važila u momentu pokretanja postupka.

Član 77

U pogledu uslova za držanje domaćih životinja u objektima koji nisu navedeni u ovoj odluci, a na koje se ne odnose posebni propisi, shodno će se primenjivati odredbe ove Odluke.

Član 78

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima za držanje i zaštitu domaćih i egzotičnih životinja ("Službeni list Opštine Sremska Mitrovica", br. 5/2007 i 6/2007).

Član 79

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sremska Mitrovica".