ODLUKA
O JAVNIM PARKIRALIŠTIMA

("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 6/2009 i 9/2009 - ispr.)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se uslovi i način organizovanja poslova u obavljanju komunalne delatnosti korišćenja, uređenja i održavanja javnih parkirališta, uređuje se način naplate takse za korišćenje javnih parkirališta, kao i uslovi za obavljanje poslova premeštanja nepropisno parkiranih i napuštenih vozila na teritoriji grada Šapca.

Član 2

Komunalnu delatnost iz člana 1. ove Odluke obavlja Javno komunalno preduzeće "Parking Šabac" (u daljem tekstu: Preduzeće).

Član 3

Javna parkirališta, u smislu odredaba ove Odluke, su javne površine određene za parkiranje motornih vozila.

Javnim parkiralištem, u smislu odredaba ove Odluke, ne smatraju se posebne površine za parkiranje motornih vozila koje pripadaju određenom objektu (preduzeću, ustanovi i dr.).

Javna parkirališta mogu biti opšta i posebna.

Član 4

Opšta parkirališta su ulična parkirališta (parkirališta koja su uređena ili izgrađena duž ivičnjaka pod bilo kojim uglom parkiranja), kao i druge (vanulične) površine, posebno uređene ili izgrađene i obeležene za parkiranje motornih vozila.

Član 5

Posebna parkirališta su objekti i površine koje su posebno uređene ili izgrađene za parkiranje motornih vozila, sa definisanim ulazom i izlazom i unutrašnjom mrežom komunikacija za vozila i pešake isključivo u funkciji parkiranja.

Kontrola ulaska i izlaska vozila sa posebnog parkirališta vrši se postavljanjem rampe i izgradnjom ili postavljanjem objekta za naplatu.

Posebna parkirališta se izgrađuju i uređuju u skladu sa odgovarajućim urbanističkim planom.

Korisnik površina iz člana 3. stav 2. ove Odluke može ih ustupati Preduzeću koje će te prostore urediti kao posebna parkirališta.

Član 6

Na javnim parkiralištima se mogu parkirati putnički automobili, kombi-teretna vozila do 1 tone nosivosti i motocikli (u daljem tekstu: vozila).

Autobusi, teretna motorna vozila, njihova priključna vozila i kamp prikolice ne smeju se parkirati u Šapcu, osim na za to određenim prostorima.

Određivanje prostora za parkiranje vozila iz stava 2. ovog člana, kao i način njihovog korišćenja, utvrdiće Gradska uprava - Odeljenje nadležno za poslove saobraćaja.

Na ulazima u Šabac moraju se postaviti saobraćajni znaci o zabrani parkiranja vozila iz stava 2. ovog člana. Na ovim mestima moraju se postaviti i saobraćajni znaci koji pokazuju gde se nalaze prostori za parkiranje navedenih vozila.

Član 7

Javna parkirališta se kategorišu prema zonama i dozvoljenom vremenu parkiranja.

Gradska uprava - Odeljenje nadležno za poslove saobraćaja, u zavisnosti od potreba za parkiranjem, određuje zone, kao i dozvoljeno vreme parkiranja na javnim parkiralištima u tim zonama.

Član 8

Javna parkirališta na kojima se plaća taksa za parkiranje određuje rešenjem Gradsko veća grada Šapca na predlog Gradske uprave - Odeljenja nadležnog za poslove saobraćaja.

Član 9

Javna parkirališta obeležavaju se saobraćajnom signalizacijom u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja.

Javna parkirališta, pored obeležavanja iz stava 1. ovog člana, moraju imati na vidnom mestu istaknuto obaveštenje koje sadrži: zonu, kategoriju vozila kojima je parkiralište namenjeno, način parkiranja i naplate, kao i vremensko ograničenje korišćenja parkirališta.

Član 10

Obeležavanje javnih parkirališta vrši Preduzeće po nalogu Gradske uprave - Odeljenja nadležnog za poslove saobraćaja.

Preduzeće je dužno da održava, uređuje, oprema i obeležava javna parkirališta.

II KORIŠĆENJE JAVNIH PARKIRALIŠTA

Član 11

Javna parkirališta, pod uslovima utvrđenim ovom Odlukom, koriste se za parkiranje vozila pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica (u daljem tekstu: korisnik).

Korisnikom javnog parkirališta, u smislu odredaba ove Odluke, smatra se vozač ili vlasnik vozila, ako vozač nije identifikovan.

Član 12

Preduzeće je dužno da na javnim parkiralištima, u zavisnosti od kapaciteta, odredi parking mesta za vozila invalidnih lica.

Invalidna lica besplatno koriste samo obeležena parking mesta za vozila invalidnih lica na javnim parkiralištima.

Član 13

Vlasnici stana, koji se nalazi u zoni naplate parkiranja, mogu javna parkirališta koristiti kao povlašćeni korisnici, pod uslovima koje odredi Preduzeće.

Povlašćenim korisnicima, iz stava 1. ovog člana, Preduzeće izdaje mesečnu pretplatnu parking kartu.

Fizičkom licu se može izdati najviše jedna povlašćena parking karta.

Povlašćenu parking kartu korisnik može koristiti isključivo za vozilo na lokaciji za koju je ista izdata.

Član 14

Preduzeće može, pod određenim uslovima, odobriti rezervaciju na javnim parkiralištima.

Pod rezervacijom parking mesta podrazumeva se korišćenje određenog, posebno obeleženog ili uređenog parking mesta na javnim parkiralištima, u vremenskom periodu do godinu dana, a najmanje za jedan kalendarski mesec.

Rezervaciju parking mesta na javnim parkiralištima mogu izvršiti na osnovu podnetog zahteva: pravna lica, preduzetnici i fizička lica.

Zahtev za rezervaciju treba da sadrži: predlog lokacije za rezervaciju parking mesta, broj mesta za rezervaciju, vreme za koje se traži rezervacija.

Pravna lica i preduzetnici podnose dokaz o registraciji delatnosti, a fizička lica fotokopiju lične karte.

III NAPLATA PARKIRANJA

Član 15

Korisnik javnog parkirališta je dužan da plati taksu za korišćenje prostora za parkiranje na uređenim i obeleženim mestima koja su za to određena.

Visina takse za korišćenje prostora za parkiranje je određena Odlukom o lokalnim komunalnim taksama.

Član 16

Preduzeće naplaćuje taksu za korišćenje parking prostora.

Preduzeće nema obavezu čuvanja vozila i ne snosi odgovornost za oštećenje ili krađu vozila na javnim parkiralištima gde vrši naplatu takse za korišćenje parking mesta.

Član 17

Korisnik javnog parkirališta dužan je da:

1. kupi parking kartu, u nju pravilno unese potrebne podatke i vidljivo je istakne s unutrašnje strane prednjeg vetrobranskog stakla vozila ili plati parkiranje elektronskim putem na propisan način,

2. koristi javno parkiralište u vremenu za koje je plaćeno parkiranje,

3. koristi parking mesto u skladu sa horizontalnom i vertikalnom signalizacijom kojom je označeno javno parkiralište.

Član 18

Kontrolu parkiranja, odnosno ispravnost korišćenja parking mesta na javnim parkiralištima, vrši ovlašćeni kontrolor Preduzeća (u daljem tekstu: kontrolor).

Kontrolor ima službenu legitimaciju koju izdaje Preduzeće i mora nositi službeno odelo.

Izgled legitimacije i službenog odela kontrolora utvrđuje Preduzeće posebnim aktom.

Član 19

Korisnik koji postupa suprotno odredbama člana 17. stav 1. tačka 1. ove Odluke dužan je da plati doplatnu kartu prema cenovniku Preduzeća.

Nalog za plaćanje doplatne karte izdaje kontrolor i uručuje ga korisniku, a kada nije u mogućnosti da uruči nalog korisniku, pričvršćuje ga na vozilo.

Dostavljanje naloga za plaćanje doplatne karte iz stava 2. ovog člana smatra se urednim i docnije oštećenje ili uništenje naloga nema uticaj na valjanost dostavljanja i ne odlaže plaćanje doplatne parking karte.

Korisnik parkiranja dužan je da postupi po primljenom nalogu i plati doplatnu parking kartu u roku od osam dana, od dana dostavljanja naloga za plaćanje, na način naznačen u nalogu.

Ako korisnik ne postupi po nalogu, odnosno ne izvrši uplatu doplatne karte u roku iz stava 4. ovog člana, Preduzeće će mu dostaviti opomenu.

Korisnik je dužan da postupi po opomeni u narednom roku od 8 dana, uz istovremeno plaćanje doplatne karte i troškova opomene.

Ukoliko korisnik ne postupi na način propisan stavom 4. odnosno stavom 6. ovog člana Preduzeće će pokrenuti prekršajni postupak pred nadležnim sudom.

U slučaju kada korisnik postupi suprotno odredbama člana 17. ove Odluke, a kontrolor nije u mogućnosti da izvrši identifikaciju korisnika javnog parkirališta (vozila registrovana van teritorije Republike Srbije), po nalogu komunalnog inspektora, Preduzeće će izvršiti premeštanje vozila specijalnim vozilom "Pauk", u skladu sa odredbama ove Odluke.

Član 20

Za parkiranje vozila hitne pomoći, vozila MUP-a, Vojske Srbije, vatrogasnih vozila i vozila lokalne samouprave, u toku interventnih akcija, ne naplaćuje se usluga parkiranja.

IV ZABRANE

Član 21

Na javnim parkiralištima zabranjeno je:

1. parkiranje vozila suprotno saobraćajnom znaku, horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji (parkiranje na rezervisanom parking mestu, parkiranje na parking mestu obeleženom za invalide), kao i na drugi način ometanje korišćenja javnih parkirališta,

2. parkiranje neregistrovanog vozila,

3. ostavljanje neispravnog ili havarisanog vozila, odnosno priključnog vozila bez sopstvenog pogona, plovnih objekata, kao i drugih stvari i predmeta,

4. vršiti zauzimanje parking mesta putem ograđivanja ili ometanje parkiranja drugih vozila,

5. na parking mestu postavljati ograde ili slične prepreke bez odobrenja Gradske uprave - Odeljenja nadležnog za poslove saobraćaja,

6. pranje i popravka vozila i druge radnje koje dovode do prljanja i uništavanja javnog parkinga.

Član 22

U slučajevima kada se javna parkirališta koriste suprotno odredbama člana 17. i 21. ove Odluke, komunalni inspektor narediće korisniku javnog parkirališta, ako je prisutan, da odmah ukloni vozilo sa javnog parkirališta. pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Ukoliko se korisnik javnog parkirališta ne nalazi na licu mesta, komunalni inspektor će doneti rešenje kojim će naložiti da se vozilo ukloni, pod pretnjom prinudnog izvršenja. Ovo rešenje se pričvršćuje na vozilo, uz naznačenje dana i časa kada je pričvršćeno, čime se smatra da je dostavljanje izvršeno.

Prinudno izvršenje iz stava 1. i 2. ovog člana sprovodi Preduzeće po donetom zaključku o dozvoli izvršenja od strane komunalnog inspektora upotrebom specijalnog vozila "Pauk".

Član 23

Troškovi uklanjanja vozila po nalogu komunalnog inspektora upotrebom specijalnog vozila "Pauk" naplaćuju se od korisnika javnog parkirališta prema cenovniku koji utvrđuje Preduzeće, na koji daje saglasnost Gradsko veće grada Šapca.

Naplaćeni troškovi za uklanjanje vozila su prihod Preduzeća.

V USLOVI ZA OBAVLJANJE PREMEŠTANJA VOZILA

Član 24

Preduzeće obezbeđuje specijalno vozilo "Pauk", opremu i zaposlene za premeštanje nepropisno parkiranih i napuštenih vozila na području grada Šapca, ograđeni prostor za čuvanje vozila i dežurnu službu za čuvanje i izdavanje vozila.

Napuštenim vozilima, smatraju se ona vozila na kojima nema vidnih obeležja o vlasništvu i za koje je prema stanju u kome se nalaze očigledno da su napuštena, kao i vozila za koja poznati vlasnik nije postupio po nalogu za uklanjanje, a bio je upozoren da će se u slučaju da ih sam ne ukloni, smatrati napuštenim.

Član 25

Potrebu premeštanja vozila, utvrđuje ovlašćeno službeno lice MUP-a, ili komunalni inspektor Odeljenja za inspekcijske i komunalno-stambene poslove Gradske uprave (u daljem tekstu: ovlašćeno lice), u okviru nadležnosti određene zakonom, ovom Odlukom i drugim propisima.

Po utvrđenoj potrebi za premeštanje vozila, ovlašćeno lice izdaje Preduzeću nalog za premeštanje vozila.

Uz nalog za premeštanje vozila, ovlašćeno lice prilaže fotografiju vozila sa mesta prekršaja i zapisnik o stanju vozila pre premeštanja.

Ovlašćeno lice dužno je da prisustvuje premeštanju vozila.

Preduzeće je dužno da prilikom uklanjanja nepropisno parkiranih i zaustavljenih vozila i njihovog odvoženja do mesta čuvanja postupa sa pažnjom dobrog domaćina, da vozila čuva od oštećenja, brižljivo sa njima rukuje i obezbedi čuvanje vozila na prostoru posebno određenom za tu namenu.

Štetu na vozilu koje se premešta nastalu u toku premeštanja ili čuvanja snosi Preduzeće.

Član 26

Postupak premeštanja vozila smatra se započetim kada ovlašćeno lice izda nalog Preduzeću za premeštanje vozila.

Uklonjeno vozilo korisnik može preuzeti pod sledećim uslovima:

1. da se identifikuje i evidentira kao korisnik uklonjenog vozila i

2. da plati sve troškove uklanjanja i čuvanja vozila po važećem cenovniku Preduzeća.

Vreme od dobijanja pismenog naloga za uklanjanje vozila do momenta završetka priprema za uklanjanje istog smatra se pokušajem uklanjanja i bliže je regulisano aktom Preduzeća.

Ukoliko korisnik nepropisno parkiranog i zaustavljenog vozila dođe u vreme pokušaja odnošenja, vozilo će se vratiti vlasniku uz plaćanje paušalnog iznosa naknade čija je visina određena stavom 5. ovog člana.

Naknadu za premeštanje, odvoženje i čuvanje vozila i visinu paušalne naknade iz stava 4. ovog člana plaća korisnik javnog parkirališta, prema cenovniku koji utvrđuje Preduzeće na koji daje saglasnost Gradsko veće grada Šapca.

Član 27

Postupanje sa napuštenim, kao i sa uklonjenim i odveženim vozilom, za koje vlasnik odbije da plati troškove odvoženja ili ne dođe da ga preuzme, je regulisano aktom Preduzeća.

VI NADZOR

Član 28

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši Gradska uprava - Odeljenje za inspekcijske i komunalno-stambene poslove.

VII KAZNENE ODREDBE

Član 29

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj Preduzeće ako:

1. ne održava, uređuje, oprema i obeležava javna parkirališta (člana 10. stav 2. ove Odluke),

2. na javnim parkiralištima ne odredi parking mesta za vozila invalidnih lica (član 12. stav 1. ove Odluke),

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 5.000,00 dinara kazniće se za prekršaje iz stava 1. ovog člana odgovorno lice u Preduzeću.

Član 30

Novčanom kaznom od 10.000,00 do 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako koristi parkiralište na način suprotan članovima 17., 19. stav 6. i 21. ove Odluke.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 do 10.000,00 dinara.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 50.000,00 dinara kazniće se preduzetnik za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 do 10.000,00 dinara kazniće se fizičko lice za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 31

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o javnim parkiralištima ("Sl. list opštine Šabac", br. 6/06, 16/06 i 25/06).

Član 32

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Šapca".