ODLUKA
O POSTAVLJANJU MONTAŽNIH OBJEKATA NA JAVNIM POVRŠINAMA NA PODRUČJU GRADA LOZNICE

("Sl. list Grada Loznice", br. 3/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom propisuju se uslovi i način postavljanja i uklanjanja montažnih objekata na javnim površinama na području grada Loznice.

Javne površine su zemljišne površine koje su deo Javnog građevinskog zemljišta kako uređenog i neuređenog, te izgrađenog i neizgrađenog.

Javno građevinsko zemljište određeno je opštim aktom grada u skladu sa zakonom i urbanističkim planom, a namenjeno je za izgradnju javnih objekata od opšteg interesa i za javne površine, a koje je u državnoj svojini.

Član 2

Neizgrađeno javno građevinsko zemljište grad Loznica može dati u zakup na određeno vreme do privođenja planiranoj nameni, javnim nadmetanjem ili prikupljanjem ponuda.

Postupak, uslove, način, kao i program davanja u zakup na određeno vreme izgrađenog javnog građevinskog zemljišta, uređuje grad.

Lice kome je neizgrađeno javno građevinsko zemljište dato u zakup na određeno vreme dužno je da, pre zaključenja ugovora o zakupu, dostavi glavni projekat za izgradnju montažnog objekta i projekat rušenja tog objekta, sa predračunom troškova rušenja i dovođenja zemljišta u prvobitno stanje. Sredstva se uplaćuju na žiro račun nadležnog organa grada Loznice.

Ako vlasnik u roku utvrđenom ugovorom ne ukloni objekat, rušenje i odnošenje građevinskog materijala izvršiće grad iz sredstava depozita. Depozit se vlasniku vraća u celini ako sam ukloni objekat.

II MONTAŽNI OBJEKTI

Član 3

Montažni objekat iz ove Odluke je kiosk, pokretni i drugi sličan objekat za prodaju prehrambenih i drugih proizvoda na malo, za vršenje ugostiteljskih i drugih zanatskih usluga i zadovoljenje drugih potreba građana.

Montažnim objektima iz ove Odluke smatraju se i objekti mikro urbane opreme kao što su žardinjere, tende, klupe, razne ograde, bilbordi i druge reklamne oznake.

Član 4

Montažne objekte iz ove odluke mogu postavljati pravna i fizička lica u skladu sa Zakonom i odredbama ove Odluke.

Član 5

Vrste objekata koji se postavljaju na lokacije za koje se raspisuje javni oglas o javnom nadmetanju radi davanja u zakup su:

Kiosk je tipski objekat za pružanje usluga čija površina ne može biti veća od 10,00 m2, i koji se postavlja kao gotov objekat tj. u finalnom obliku;

Montažni objekat je objekat zatvorenog tipa maksimalne površine do 80 m2, koji se formira od gotovih elemenata;

Pokretni montažni objekti u smislu ove Odluke su tezga maksimalne površine 2,00 m2, bruto prostora i aparati za sladoled, kokice i slični objekti čija je maksimalna bruto površina 2,00 m2, bilbordi i drugi reklamni panoi prema Programu koji će biti donet i usvojen za pojedine vrste objekata na način i postupak predviđen članom 10. ove Odluke.

Član 6

Vrsta objekata koji se postavljaju na lokacije neposredno uz objekat u čijoj su funkciji:

Otvorena bašta je otvoreni montažno-demontažni objekat koji se postavlja neposredno uz objekat u čijoj je funkciji;

Pokretni montažni objekat u smislu ove Odluke su: gondole za robu, tezge, frižideri i sl. maksimalne površine do 10 m2.

Član 7

Montažni objekti iz ove Odluke mogu se postavljati na javnoj površini pod sledećim uslovima:

- da se ne ometa prilaz i normalno korišćenje susednih objekata i da se ne ometa normalno i bezbedno kretanje pešaka;

- da se ne smanjuje vidljivost na raskrsnicima i uglovima ulica i ne ugrožava bezbednost saobraćaja;

- da se ne narušava izgled ambijentalne i druge vrednosti naselja i da se ne ugrožavaju zaštićeni kulturni objekti;

- da se ispune minimalni sanitarno-higijenski uslovi, uslovi zaštite životne sredine i drugi uslovi u zavisnosti od namene objekata;

- da je postavljanje objekata na javnoj površini na području grada Loznica predviđeno Programom postavljanja montažnih objekata na javnim površinama.

Član 8

Nije dozvoljeno postavljanje nadstrešnica na stubovima iznad uličnih trotoara, ispred trgovinskih, ugostiteljskih i drugih poslovnih objekata odnosno lokala.

Izuzetno, vlasnicima ugostiteljskih, trgovinskih i drugih lokala se može odobriti postavljanje konzolnih nadstrešnica - tende iznad ulaza, izloga i prozorskih otvora, na osnovu idejne skice sa izgledom fasade objekta i njenog položaja.

Ovakve tende mogu da imaju prepust najviše 2,00 m računajući od fasadnog zida (regulacione linije) prema ulici i minimalnu visinu 2,50 m računajući od uličnog trotoara do donje ivice tende, uz uslov da tenda ne ometa normalno korišćenje i funkciju objekta na kome se postavlja, okolne objekte i bezbednost prolaznika i saobraćaja.

Član 9

Postavljanje objekata iz člana 6. ove Odluke se može odobriti na uličnom trotoaru čija je širina najmanje 3,00 m uz obezbeđenje čistog prolaza za pešake od najmanje 1,50 m i pod uslovom da se ne ugrožava normalno korišćenje susednih objekata, prilaz tim objektima, da se ne ugrožava saobraćaj i da zauzeta površina bude neposredno uz objekat u čijoj je funkciji.

Član 10

Mesta za postavljanje montažnih objekata na javnim površinama na području grada Loznice određuju se Programom postavljanja montažnih objekata na javnim površinama (u daljem tekstu: Program).

Program priprema Odeljenje za planiranje i izgradnju Gradske uprave Loznice.

Program postavljanja montažnih objekata donosi Gradonačelnik na predlog napred navedenog Odeljenja.

III POSTUPAK DODELE LOKACIJA

Član 11

Postupak dodele lokacije za objekte iz čl. 5. ove Odluke određuje se oglasom.

Postupak dodele lokacije za postavljanje montažnih objekata se sprovodi na osnovu prikupljanja ponuda javnim oglasom, u svemu prema Odluci o građevinskom zemljištu objavljenoj u "Službenom listu opštine Loznica", broj 9/03 i 11/06.

Objekti iz člana 6. ove Odluke postavljaju se na osnovu rešenja Odeljenja za planiranje i izgradnju nakon zaključenog ugovora o zakupu javne površine sa korisnikom javne površine.

Zemljište se može dati u zakup najduže 5 godina.

Član 12

Na osnovu Odluke Upravnog odbora J.P. "Grad" Loznica, odnosno Odluke Upravnog odbora JP "Direkcija za upravljanje i razvoj B. Koviljače" Banja Koviljača, Gradonačelnik grada Loznice donosi Odluku o raspisivanju javnog oglasa za javno nadmetanje radi davanja u zakup javnog građevinskog zemljišta na određeno vreme, a u skladu sa Odlukom o građevinskom zemljištu.

Član 13

Postavljanje montažnih objekata na javnoj površini odobrava se na osnovu rešenja o postavljanju montažnih objekata izdatog od strane Odeljenja za planiranje i izgradnju u skladu sa Programom i uslovima iz ove Odluke u zavisnosti od namene objekta.

Član 14

Uz zahtev za izdavanje rešenja za postavljanje montažnih objekata podnosi se:

- ugovor o zakupu javne površine;

- tehnička skica za objekat iz člana 6. Odluke;

- dokaz o rešenim obavezama u vezi plaćanja naknada za uređenje građevinskog zemljišta i slično;

- saglasnost nadležnih organa ili preduzeća u zavisnosti od vrste objekta i delatnosti koje obavlja i

- za objekte iz člana 5. Odluke Glavni projekat sa izvršenom tehničkom kontrolom.

Član 15

Korisnik je dužan da montažni objekat iz ove Odluke koristi u skladu sa rešenjem i da prostor oko njega održava u urednom i ispravnom stanju.

IV UKLANJANJE MONTAŽNIH OBJEKATA

Član 16

Vlasnici montažnih objekata iz ove Odluke dužni su po isteku vremena na koje je odobreno korišćenje javne površine, da uklone svoj objekat o svom trošku nakon čega će im se vratiti sredstva uplaćena na žiro račun nadležnog organa grada i bez obaveze Gradske uprave da im dodeli novu lokaciju.

Ukoliko vlasnik ne ukloni objekat u određenom roku, uklanjanje će biti izvršeno preko drugog lica a na teret vlasnika objekta.

V NADZOR

Član 17

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši Gradska uprava - Odeljenje za inspekcijske poslove - Komunalna inspekcija.

Član 18

U vršenju inspekcijskog nadzora, komunalni inspektor je ovlašćen da rešenjem naredi uklanjanje montažnog objekta u sledećim slučajevima:

- ako se montažni objekat postavi bez odobrenja nadležnog organa;

- ako montažni objekat postavi neovlašćeno lice (pravno ili fizičko lice kome nije izdato rešenje za postavljanje objekta kao korisniku javne površine);

- ako se montažni objekat postavi ili koristi suprotno odobrenju;

- ako se zemljište na kome je postavljen montažni objekat privodi nameni.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 19

Novčanom kaznom od 10.000,00 do 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. Montažni objekat postavi bez odobrenja ili suprotno odobrenju (član 18)

2. Koristi montažni objekat suprotno odobrenju (član 18)

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 7.500,00 do 50.000,00 dinara preduzetnik.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 5.000,00 do 25.000,00 dinara fizičko lice.

Član 20

Novčanom kaznom od 500,00 dinara kazniće se pravno lice i preduzetnik ako montažni objekat i prostor oko njega ne održava uredno (član 15). Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 500,00 dinara odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 21

Ovom Odlukom stavlja se van snage Odluka o postavljanju privremenih objekata na javnim površinama na području opštine Loznica ("Sl. list opštine Loznica", broj 6/05) i Odluka o izmenama i dopunama Odluke o postavljanju privremenih objekata na javnim površinama na području opštine Loznica ("Sl. list opštine Loznica", broj 3/07).

Član 22

Ova Odluka stupa na snagu 8 dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Loznice".