ODLUKA
O NAČINU UPRAVLJANJA TOKOVIMA GOTOVINE SNABDEVANJEM BANAKA NOVČANICAMA I KOVANIM NOVCEM

("Sl. glasnik RS", br. 116/2008 i 27/2009)

1. Ovom odlukom propisuje se način upravljanja tokovima gotovine snabdevanjem banaka novčanicama i kovanim novcem (u daljem tekstu: gotov novac), kao i način uplate gotovog novca kod Narodne banke Srbije.

2. Banke se gotovim novcem snabdevaju kod filijala Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: filijale) (Prilog 1), s tim da se po apoenima minimalno isplaćuje: za apoene od 10, 20, 50, 100, 200, 500 i 1000 dinara - 1 svežanj (1.000 komada), a za apoen od 5000 dinara - 1 paket (100 komada).

U slučaju isplata manjih od minimuma iz stava 1. ove tačke, Narodna banka Srbije naplaćuje naknadu utvrđenu odlukom iz tačke 18. ove odluke.

Bankama se kovani novac minimalno isplaćuje: za apoen od 1 dinar - 1.000 komada, a za apoene od 2, 5,10 i 20 dinara - 500 komada.

3. Banka zahtev za isplatu gotovog novca (u daljem tekstu: zahtev) dostavlja Narodnoj banci Srbije - Sektoru za poslove trezora (u daljem tekstu: Sektor) u elektronskoj formi, a može ga dostaviti i u pismenoj formi u slučaju prekida rada elektronskog sistema. Sadržaj zahteva u elektronskoj formi određen je uputstvom kojim se uređuju izrada i elektronsko dostavljanje podataka Narodnoj banci Srbije. Zahtev u pismenoj formi (Prilog 2) sadrži poslovno ime i sedište banke i identifikacioni broj banke, broj i datum podnošenja zahteva, datum isplate, specifikaciju iznosa za isplatu po apoenskoj strukturi po filijalama i po organizacionim delovima banke, kao i podatke o licima u banci koja su ovlašćena da predaju, odnosno preuzimaju gotov novac (u daljem tekstu: ovlašćena lica banke). Zahtev mora biti overen pečatom i mora ga potpisati zakonski predstavnik i zastupnik banke, odnosno lice koje je za to ovlašćeno (u daljem tekstu: odgovorno lice u banci), osim kada se zahtev dostavlja u elektronskoj formi.

4. Banka zahtev podnosi dan pre dana isplate gotovog novca - do 16,00 časova.

Banka zahtev može podneti i na sam dan isplate, i to najkasnije do 15,00 časova, ako dobije potvrdu Sektora da je ta isplata moguća.

Zahtev ne mogu podnositi organizacioni delovi banke.

5. Banka, na dan isplate gotovog novca, najkasnije do 15,00 časova, sredstva sa svog računa prenosi na račun Narodne banke Srbije otvoren za te namene br. 908 0000000098101 70.

Banka je dužna da, na osnovu obaveštenja Sektora, zahtev uskladi s nalogom za prenos sredstava. U slučaju neusklađenosti zahteva s nalogom za prenos sredstava - gotov novac neće se isplatiti.

6. Banka je dužna da Sektoru dostavi spisak ovlašćenih lica banke, s deponovanim potpisima i podacima o imenu, prezimenu i jedinstvenom matičnom broju građana za ta lica. Ovaj spisak mora biti overen pečatom i mora ga potpisati odgovorno lice u banci.

Banka je dužna da, istovremeno s dostavljanjem spiska iz stava 1. ove tačke, Sektoru elektronski dostavi (na kompakt disku, i-mejlom na adresu ovlascena.lica.@nbs.rs ili na drugi način) podatke o ovlašćenim licima banke, i to: ime i prezime, jedinstveni matični broj građana, fotografiju i deponovani potpis.

Banka je dužna da o promeni ovlašćenih lica banke obavesti Sektor najkasnije tri radna dana pre datuma isplate navedenog u zahtevu, odnosno datuma uplate gotovog novca.

7. Gotov novac preuzima ovlašćeno lice banke navedeno u zahtevu, koje je dužno da kod sebe ima ovlašćenje banke za preuzimanje gotovog novca, kao i ličnu kartu ili pasoš (ličnu ispravu) radi identifikacije.

Ovlašćenje iz stava 1. ove tačke mora da sadrži ime i prezime ovlašćenog lica banke, podatke za identifikaciju, naziv filijale u kojoj se vrši preuzimanje, datum preuzimanja i iznos koji se preuzima, mora ga potpisati odgovorno lice u banci i mora biti overeno pečatom banke.

Ovlašćeno lice banke dužno je da ovlašćenje iz stava 2. ove tačke preda pri preuzimanju gotovog novca na isplatnom mestu filijale. U suprotnom, filijala neće izvršiti isplatu.

Gotov novac preuzima se nalogom - specifikacijom za isplatu gotovog novca (u daljem tekstu: nalog) (Prilog 3).

8. Ovlašćeno lice banke dužno je da preuzeti gotov novac prebroji u prisustvu lica u filijali koje je ovlašćeno da predaje, odnosno preuzima gotov novac (u daljem tekstu: ovlašćeno lice filijale) i utvrdi njegovu brojnu tačnost.

Posle utvrđivanja brojne tačnosti gotovog novca iz stava 1. ove tačke, ovlašćeno lice banke tačnost primljenog iznosa potvrđuje svojim potpisom na nalogu (u dva primerka).

Isplata gotovog novca bankama vrši se svakog radnog dana, s tim da je ovlašćeno lice banke dužno da, najkasnije do 15,00 časova, ovlašćenje iz tačke 7. ove odluke preda ovlašćenom licu filijale u kojoj se vrši isplata gotovog novca.

9. Ako ovlašćeno lice banke ovlašćenom licu filijale ne preda ovlašćenje iz tačke 7. ove odluke do 15,00 časova ili gotov novac ne preuzme do 15,30 časova - Sektor će nepreuzeti iznos sredstava uplatiti na račun banke na kraju radnog vremena Sektora (u 16,30 časova).

Ako banka na račun Narodne banke Srbije iz tačke 5. stav 1. ove odluke sredstva prenese u vremenu od 15,00 do 16,30 časova - Sektor će povraćaj tih sredstava na račun banke izvršiti na kraju radnog vremena Sektora (u 16,30 časova).

Ako banka na račun Narodne banke Srbije iz stava 2. ove tačke sredstva prenese posle 16,30 časova, Sektor će povraćaj prenetih sredstava na račun banke izvršiti narednog radnog dana, i to na početku radnog vremena RTGS sistema utvrđenog Dnevnim terminskim planom.

10. Banka je dužna da obrađuje gotov novac, a da novac koji nije podoban za opticaj, kao i vanopticajni novac, odvaja i ne sme ga isplaćivati svojim klijentima, pri čemu se pod novcem koji nije podoban za opticaj podrazumeva novac utvrđen uputstvom iz tačke 24. ove odluke.

Banka uplaćuje gotov novac - kao opticajni (bez razdvajanja na podoban, odnosno nepodoban) i kao vanopticajni.

Uz predati gotov novac iz stava 2. ove tačke, banka ispostavlja nalog - specifikaciju za uplatu gotovog novca (u daljem tekstu: nalog - specifikacija) (Prilog 4), u dva primerka, koje je potpisalo ovlašćeno lice banke koje je banka ovlastila za svaku vrstu i kategoriju novca koji predaje. Nalog - specifikacija mora biti overen pečatom i mora ga potpisati odgovorno lice u banci.

Pri uplati gotovog novca, ovlašćeno lice banke uz nalog - specifikaciju predaje ovlašćenom licu filijale i ovlašćenje banke za uplatu gotovog novca. U suprotnom, ovlašćeno lice filijale neće primiti uplatu.

Ovlašćenje iz stava 4. ove tačke mora da sadrži ime i prezime ovlašćenog lica banke, podatke za identifikaciju, naziv filijale u kojoj se vrši uplata, datum uplate i iznos koji se uplaćuje, mora ga potpisati odgovorno lice u banci i mora biti overeno pečatom banke.

11. Banka može uplaćivati gotov novac svakog radnog dana, s tim da je ovlašćeno lice banke dužno da nalog - specifikaciju koji se pri predaji tog novca podnosi preda ovlašćenom licu filijale najkasnije do 14,30 časova.

12. Ovlašćeno lice banke, uz prethodno podneti pismeni zahtev Sektoru, može prisustvovati brojanju gotovog novca koji se uplaćuje, a Sektor obaveštava banku o datumu, vremenu i mestu brojanja tog novca.

Zahtev iz stava 1. ove tačke ne mogu podnositi organizacioni delovi banke.

13. Posle prijema gotovog novca na blagajni, ovlašćeno lice filijale prijem deklarisane vrednosti tog novca potvrđuje overom naloga - specifikacije, u dva primerka, od kojih jedan predaje ovlašćenom licu banke.

Uz nalog - specifikaciju, ovlašćeno lice filijale predaje ovlašćenom licu banke i specifikaciju primljenih amaneta za dokument uplate, koja se izrađuje u dva primerka i sadrži: naziv filijale u kojoj se prima uplata, datum uplate, broj dokumenta uplate, ukupan iznos gotovog novca s dokumenta uplate, kategoriju gotovog novca koji se uplaćuje, redni broj amaneta, šifru apoena, broj komada i iznos, ukupan iznos po amanetu, kao i ime, prezime i potpis ovlašćenog lica filijale i pečat filijale.

14. Gotov novac iz tačke 13. ove odluke, Sektor istog dana uplaćuje na račun banke.

Narodna banka Srbije zadržava pravo korekcije računa banke za eventualne razlike između deklarisane i obradom utvrđene vrednosti primljenog gotovog novca.

15. Ako se pri obradi gotovog novca iz tačke 13. ove odluke utvrde razlike (manjak/višak) ili uoči primerak novca za koji se sumnja da je falsifikovan, postupa se na način utvrđen uputstvom iz tačke 24. te odluke.

16. Ako postoji sumnja da je gotov novac falsifikovan, banke su dužne da postupaju na način predviđen uputstvom iz tačke 24. ove odluke.

17. Narodna banka Srbije obavlja za banke i druge poslove u vezi s gotovim novcem, u skladu sa ugovorom koji te banke zaključe s Narodnom bankom Srbije i kojim se uređuju njihova međusobna prava i obaveze.

18. Naknade za usluge po transakcijama s gotovim novcem obračunavaju se i naplaćuju u skladu sa odlukom kojom se utvrđuje jedinstvena tarifa po kojoj Narodna banka Srbije naplaćuje naknadu za izvršene usluge.

19. Ako se u postupku kontrole utvrdi da banka ne postupa u skladu sa ovom odlukom i propisima donetim na osnovu te odluke, Narodna banke Srbije će prema toj banci preduzeti mere utvrđene zakonom.

20. Imaoci računa kod Narodne banke Srbije snabdevaju se gotovim novcem i gotov novac uplaćuju kod Narodne banke Srbije pod uslovima i na način koji su ovom odlukom propisani za banke.

21. Banke su dužne da pravnim i fizičkim licima zamenjuju gotov novac koji nije podoban za opticaj i vanopticajni novac.

Banke mogu pravnim i fizičkim licima zamenjivati gotov novac podoban za opticaj po apoenskoj strukturi.

22. Bankom, u smislu ove odluke, smatra se banka iz člana 2. tačka 10, odredba pod a), Zakona o platnom prometu.

23. Prilozi iz ove odluke odštampani su uz tu odluku i njen su sastavni deo.

24. Za sprovođenje ove odluke guverner Narodne banke Srbije donosi uputstvo.

25. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o načinu upravljanja tokovima gotovine snabdevanjem banaka novčanicama i kovanim novcem ("Službeni glasnik RS", br. 83/2005, 109/2005, 25/2006, 39/2007, 129/2007, 70/2008 i 111/2008).

26. Ova odluka objavljuje se u "Službenom glasniku RS" i stupa na snagu 1. januara 2009. godine.

 

Samostalna odredba Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o načinu upravljanja tokovima gotovine snabdevanjem banaka novčanicama i kovanim novcem

("Sl. glasnik RS", br. 27/2009)

10. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Prilog 1

 

SPISAK FILIJALA NARODNE BANKE SRBIJE

 

Redni broj

Naziv

Adresa

Šifra

1.

Beograd

Beograd, 27. marta 28-32

111

2.

Niš

Niš, Milojka Lešjanina 19

180

3.

Novi Sad

Novi Sad, Vase Stajića 22

210

4.

Užice

Užice, Trg partizana 8

310

5.

Kragujevac

Kragujevac, Branka Radičevića 16a

340

 

Kosovska Mitrovica

Leposavić, 24. novembra bb

383

 

 

Prilog 2

 

 

 

(poslovno ime banke)

 

(sedište banke)

 

(identifikacioni broj banke)

 

ZAHTEV ZA ISPLATU GOTOVOG NOVCA

 

1. Zahtev br.

od

 

2. Datum isplate

 

3. Iz filijale NBS

 

4. Ovlašćeno lice banke:

 

    1) ime i prezime

 

JMBG

 

 

           

 

5. Banka ili izdvojena jedinica koju treba isplatiti

 

6. Specifikacija apoenske strukture

 

Novčanice


Iznos


Ukupno novčanice:

Kovani novac

Iznos

   

Ukupno kovani novac:

Ukupno za isplatu:

(Delove zahteva obeležene rednim br. 3, 4, 5, 6, i 7 ponoviti za svaku filijalu NBS iz koje se traži isplata, a delove zahteva obeležene rednim br. 4, 5, 6, i 7 ponoviti za svaku filijalu banke za koju se traži isplata iz navedenog trezora.)

 

7. Ukupno po filijali NBS:

 

8. Ukupno za isplatu banci:

 

9. Lice za kontakt
    Telefon
    Faks

Potpis
odgovornog lica u banci

M.P.

 

 

Prilog 3

 

Narodna banka Srbije

(datum štampe)

 

NALOG - SPECIFIKACIJA
ZA ISPLATU GOTOVOG NOVCA

br.

 

Šifra i naziv apoena

Komada

Iznos

 

 

Ukupan iznos za isplatu:

 

 

Predao:

Primio:

1. _____________________

M.P.

1. _______________________

 

 

Prilog 4

 

Poslovno ime i sedište banke

Narodna banka Srbije

 

NALOG - SPECIFIKACIJA
ZA UPLATU GOTOVOG NOVCA

 

 

Datum podnošenja:

Vreme podnošenja:

Paraf:

 

(datum i vreme podnošenja upisuje, odnosno paraf stavlja ovlašćeno lice filijale)

 

Vrsta

Kategorija

Apoen

Komada

Iznos

 

 

 

   

 

 

 

   

 

 

 

   

 

 

 

   

 

 

 

   

 

Ukupan iznos za uplatu:

Serijski broj sigurnosne kese:
Broj sigurnosne veze:

 

 

Potpis

 

Predao:

odgovornog lica u banci

Primio:

1. _____________________

 

1. _______________________

   

M.P.