ODLUKA
O NAČINU OBAVLJANJA POSLOVA U VEZI SA EFEKTIVNIM STRANIM NOVCEM IZMEĐU NARODNE BANKE SRBIJE I BANAKA

("Sl. glasnik RS", br. 27/2009)

1. Ovom odlukom uređuje se način na koji Narodna banka Srbije obavlja s bankama poslove u vezi sa efektivnim stranim novcem - papirnim novcem (u daljem tekstu: efektiva).

Bankom, u smislu ove odluke, smatra se banka iz člana 2. stav 3. Zakona o deviznom poslovanju.

2. Poslovima iz tačke 1. ove odluke smatraju se:

1) zamena efektive za devize u istoj valuti,

2) zamena deviza za efektivu u istoj valuti,

3) zamena efektive u jednoj valuti za efektivu u drugoj valuti,

4) zamena efektive u jednoj valuti za devize u drugoj valuti,

5) zamena deviza u jednoj valuti za efektivu u drugoj valuti,

6) zamena oštećene i vanopticajne efektive za opticajnu efektivu.

Efektivom i devizama iz stava 1. ove tačke smatraju se evro (EUR), švajcarski franak (CHF) i američki dolar (USD).

Narodna banka Srbije je dužna da bankama dostavi Standardne instrukcije za plaćanje.

Narodna banka Srbije prima efektivu kao opticajnu po poslovima iz stava 1, odredbe pod 1, 3 i 4, ove tačke, odnosno kao vanopticajnu ili oštećenu po poslu iz odredbe pod 6 tog stava (u daljem tekstu: kategorija efektive).

Vanopticajna efektiva koja je istovremeno i oštećena smatra se, u smislu ove odluke, vanopticajnom efektivom.

Oštećenom efektivom, u smislu ove odluke, smatra se efektiva iz tačke 23. ove odluke.

3. Poslovi iz tačke 2. stav 1, odredbe od 1 do 5, ove odluke - vrše se za transakcije čija vrednost iznosi najmanje 10.000 evra (protivvrednost u drugoj valuti) predate efektive, odnosno uplaćenih deviza na devizni račun Narodne banke Srbije kod strane banke, pri čemu je minimalno pakovanje predate efektive paket novčanica (100 komada).

Posao iz tačke 2. stav 1, odredba pod 6, ove odluke vrši se za transakcije u kojima je minimalno pakovanje predate efektive paket novčanica (100 komada).

4. Za zamenu efektive, odnosno deviza po poslovima iz tačke 2. stav 1. ove odluke, banka podnosi pismeni zahtev (u daljem tekstu: zahtev) Narodnoj banci Srbije - Sektoru za poslove trezora (u daljem tekstu: Sektor) (Prilog 1), i to poseban zahtev za svaku vrstu posla - svakog radnog dana od 8,30 do 15,00 časova. Ako banka zahtev podnese posle 15,00 časova, smatraće se da zahtev nije ni podnet.

U odnosu na datum, odnosno dan podnošenja zahteva - banka svoju obavezu može izvršiti istog datuma, odnosno dana ili u jedan od naredna dva radna dana. U suprotnom, smatraće se da zahtev nije podnet.

Ako zahtev, kao mesto predaje, odnosno preuzimanja efektive, sadrži nazive više filijala Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: filijale) - datum predaje, odnosno preuzimanja efektive mora biti isti.

5. Zahtev se dostavlja na način propisan uputstvom Narodne banke Srbije kojim se uređuje elektronsko dostavljanje podataka Narodnoj banci Srbije, a može se dostaviti i faksom ili mejlom u slučaju prekida rada elektronskog sistema.

Banka je dužna da zahtev dostavi i u originalu, najkasnije u roku od tri dana od dana kad je zahtev podnet.

Zahtev mora potpisati zakonski predstavnik i zastupnik banke, odnosno lice koje je za to ovlašćeno (u daljem tekstu: odgovorno lice u banci), a mora sadržati i pečat banke.

Zahtev ne mogu podnositi organizacioni delovi banke.

6. Zahtev po poslovima iz tačke 2. stav 1, odredbe pod 1 i 4, ove odluke sadrži poslovno ime i sedište banke, poreski identifikacioni broj banke, broj i datum podnošenja zahteva, vrstu posla, mesto i datum predaje efektive, vrstu i iznos efektive koja se predaje, vrstu i iznos deviza, instrukciju za odobrenje deviznog računa banke kod korespondentske banke u inostranstvu (u daljem tekstu: strana banka) i podatke o osobi za kontakt (broj telefona i faksa).

Zahtev po poslovima iz tačke 2. stav 1, odredbe pod 2 i 5, ove odluke sadrži poslovno ime i sedište banke, poreski identifikacioni broj banke, broj i datum podnošenja zahteva, vrstu posla, vrstu i iznos efektive koja se preuzima i mesto preuzimanja, vrstu i iznos deviza koje će banka odobriti na račun Narodne banke Srbije kod strane banke, kao i podatke o osobi za kontakt (broj telefona i faksa).

Zahtev po poslovima iz tačke 2. stav 1, odredbe pod 3 i 6, ove odluke sadrži poslovno ime i sedište banke, poreski identifikacioni broj banke, broj i datum podnošenja zahteva, vrstu posla, mesto i datum predaje, odnosno preuzimanja efektive, vrstu i iznos te efektive, kao i podatke o osobi za kontakt (broj telefona i faksa).

7. Sektor istog radnog dana kad je podnet zahtev obaveštava banku da li prihvata izvršenje posla, a obaveštava je i o datumu isplate efektive za poslove za koje je predviđena isplata efektive.

Obaveštenje iz stava 1. ove tačke dostavlja se na način propisan tačkom 5. stav 1. ove odluke, kao i u originalu.

8. Ako Sektor prihvati izvršenje posla, banka je dužna da preda efektivu ili odobri devize na račun Narodne banke Srbije kod strane banke u roku iz tačke 4. stav 2. ove odluke.

Ako Sektor ne prihvati izvršenje posla - o tome obaveštava banku u roku i na način iz tačke 7. ove odluke.

9. Efektivu po poslovima iz tačke 2. stav 1, odredbe pod 1, 3, 4 i 6, ove odluke Narodna banka Srbije prima, odnosno efektivu iz odredaba pod 2, 3, 5 i 6 tog stava isplaćuje u filijalama (Prilog 2) - svakog radnog dana od 9,00 do 15,30 časova.

10. Banka je dužna da Sektoru dostavi spisak lica u banci koja su ovlašćena da predaju, odnosno preuzimaju efektivu (u daljem tekstu: ovlašćena lica banke), s deponovanim potpisima i podacima o imenu, prezimenu i jedinstvenom matičnom broju građana za ta lica. Ovaj spisak mora biti overen pečatom i mora ga potpisati odgovorno lice u banci.

Banka je dužna da, istovremeno s dostavljanjem spiska iz stava 1. ove tačke, Sektoru elektronski dostavi (na kompakt disku, mejlom na adresu ovlascena.lica@nbs.rs ili na drugi način) sledeće podatke o ovlašćenim licima banke: ime i prezime, jedinstveni matični broj građana, fotografiju i deponovani potpis.

11. Ovlašćeno lice banke mora imati kod sebe ovlašćenje banke za predaju, odnosno preuzimanje efektive (u daljem tekstu: posebno ovlašćenje), kao i ličnu kartu ili pasoš (u daljem tekstu: lična isprava), radi identifikacije. Posebno ovlašćenje mora sadržati ime i prezime ovlašćenog lica banke, broj njegove lične isprave i jedinstveni matični broj građana, vrstu i iznos efektive koju predaje, odnosno preuzima, potpis odgovornog lica u banci i pečat banke.

Ovlašćeno lice banke dužno je da, prilikom predaje, odnosno preuzimanja efektive, posebno ovlašćenje preda zaposlenom u Narodnoj banci Srbije koji je ovlašćen da predaje, odnosno preuzima efektivu (u daljem tekstu: ovlašćeno lice Narodne banke Srbije) i da mu dâ na uvid ličnu ispravu. U suprotnom, Narodna banka Srbije neće izvršiti preuzimanje, odnosno predaju efektive.

O promeni ovlašćenih lica banke, banka je dužna da obavesti Sektor, na način propisan tačkom 10. ove odluke, i to tri radna dana pre predaje, odnosno preuzimanja efektive.

12. Banka je dužna da, vodeći računa o tome da lice novčanice bude okrenuto prema gore, efektivu koju predaje Narodnoj banci Srbije pakuje po vrstama, apoenima i kategoriji - u pakete od po 100 komada novčanica, na koje se stavlja karika za pakovanje novčanica. Ovi paketi pakuju se u svežnjeve od po 1.000 komada novčanica (10 paketa iste vrste, apoena i kategorije efektive).

Svežanj se pakuje mašinom za vezivanje (unakrsno, trakom za vezivanje novca) ili vakuumiranjem.

Novčanice iste vrste, apoena i kategorije efektive čiji je broj manji od 100 komada (u daljem tekstu: restl), banka pakuje na način predviđen za pakovanje paketa - i to isključivo za predaju Narodnoj banci Srbije po osnovima utvrđenim u tački 30. ove odluke.

Karika za pakovanje novčanica mora da sadrži poslovno ime i sedište banke, naziv organizacionog dela banke u kome je pakovana efektiva, vrstu i kategoriju efektive, apoene, broj komada i iznos, datum pakovanja i potpise brojača. Ispravljanje podataka na karici za pakovanje novčanica nije dozvoljeno.

13. Efektivu upakovanu na način utvrđen u tački 12. ove odluke banka stavlja u amanete tako da bude bezbedna. Na amanetu ili na kartonu privezanom za amanet upisuju se: poslovno ime i sedište banke, naziv organizacionog dela banke u kome se ova efektiva stavlja u amanete, vrsta i kategorija efektive, apoeni, broj komada i iznos, ukupan iznos efektive, datum pakovanja i potpisi lica koja su izvršila pakovanje.

Amanet sadrži jednu vrstu i kategoriju efektive a iste ili različite apoene efektive.

14. Narodna banka Srbije prima efektivu pakovanu u amanete na način utvrđen u tački 13. ove odluke.

Narodna banka Srbije neće primati efektivu koja nije pakovana na način iz stava 1. ove tačke, kao ni efektivu koju je pakovala druga banka.

15. Prilikom predaje efektive, banka predaje i specifikaciju (Prilog 3), koju sačinjava posebno za svaku vrstu i kategoriju efektive. Specifikacija predate efektive sadrži: poslovno ime i sedište banke i naziv organizacionog dela banke koji predaje efektivu, broj i datum specifikacije, broj i datum zahteva, odnosno dopisa iz tačke 30. ove odluke, vrstu i kategoriju efektive, apoene, broj komada, iznos po apoenima i ukupan iznos, broj sigurnosne veze, odnosno serijski broj sigurnosne kese, ime, prezime i potpis ovlašćenog lica banke, kao i izjavu banke da je saglasna da, u roku od osam radnih dana od dana prijema zapisnika i obaveštenja iz tač. 17. i 18. ove odluke, odnosno izveštaja o ekspertizi lažnog novca (u daljem tekstu: izveštaj o ekspertizi), nadoknadi razlike (manjak i falsifikat) koje Narodna banka Srbije utvrdi pri preradi efektive, kao i potpis odgovornog lica u banci i pečat banke.

Banka specifikaciju iz stava 1. ove tačke izrađuje u tri primerka, od kojih jedan stavlja u amanet, a dva predaje ovlašćenom licu Narodne banke Srbije.

16. Pri preuzimanju efektive, ovlašćeno lice Narodne banke Srbije proverava podatke upisane na amanetima ili kartonima tako što ih upoređuje s podacima upisanim u specifikaciji predate efektive, i na primercima te specifikacije (dva primerka) potpisom i pečatom potvrđuje da su ovi podaci identični. Ako ovlašćeno lice Narodne banke Srbije utvrdi da ovi podaci nisu indentični, neće primiti efektivu.

Ovlašćeno lice Narodne banke Srbije, uz specifikaciju iz stava 1. ove tačke, ovlašćenom licu banke predaje i specifikaciju primljenih amaneta (u daljem tekstu: specifikacija), koja se izrađuje u dva primerka i naročito sadrži: naziv filijale u kojoj se prima efektiva, datum prijema efektive, broj specifikacije, ukupan iznos sa specifikacije, vrstu i kategoriju primljene efektive, kao i apoen/e i broj komada novčanica, iznos po apoenu, ukupan iznos po amanetu, redni broj amaneta, pečat Narodne banke Srbije, kao i potpis ovlašćenog lica Narodne banke Srbije. Ovlašćeno lice Narodne banke Srbije primerak specifikacije predaje ovlašćenom licu banke, koje njen prijem potvrđuje svojim potpisom.

17. Kad Narodna banka Srbije pri preradi efektive primljene u skladu sa ovom odlukom utvrdi razlike (manjak, višak, sumnja na falsifikat i dr.) - sačinjava o tome zapisnik (u daljem tekstu: zapisnik o utvrđenim razlikama), koji naročito sadrži: broj i datum zapisnika, broj specifikacije, datum prijema i broj amaneta, iznos utvrđenog manjka/viška po vrstama i kategorijama efektive, podatak o novčanici za koju se sumnja da je falsifikovana, imena, prezimena i potpise lica koja su utvrdila razliku, pečat i druge podatke. Sastavni deo zapisnika o utvrđenim razlikama je identifikacija s pakovanja u kome je utvrđena razlika, odnosno kopija te identifikacije.

18. Banka je dužna da, u roku od osam radnih dana od dana prijema obaveštenja Narodne banke Srbije da su pri preradi efektive utvrđene razlike i zapisnika o utvrđenim razlikama, odnosno izveštaja o ekspertizi, Narodnoj banci Srbije nadoknadi razliku utvrđenu po osnovu manjka, odnosno falsifikata - u istoj vrsti efektive.

Predaja efektive u smislu stava 1. ove tačke vrši se u mestu gde je banka predala amanet u kome je utvrđena razlika.

Narodna banka Srbije je dužna da, u roku od osam radnih dana od dana dostavljanja obaveštenja iz stava 1. ove tačke i zapisnika o utvrđenim razlikama, iznos utvrđenog viška preda banci - u istoj vrsti efektive, u mestu gde je banka predala amanet.

19. Na zahtev banke (Prilog 1), Narodna banka Srbije izvršiće preradu efektive u prisustvu ovlašćenih lica banke.

20. S novčanicom za koju postoji sumnja da je falsifikat, Narodna banka Srbije postupa kao da je ispravna - do dobijanja izveštaja o ekspertizi. Kad se izveštajem o ekspertizi utvrdi da je novčanica falsifikovana, banka je obavezna da postupi na način utvrđen u tački 18. ove odluke. Ako se, međutim, izveštajem o ekspertizi utvrdi da je ova novčanica ispravna, Narodna banka Srbije je dužna da, u roku od tri radna dana od dana izrade tog izveštaja, obavesti o tome banku i dostavi joj izveštaj o ekspertizi.

21. Ovlašćeno lice banke svojim potpisom u knjizi isplata i u potvrdi o primopredaji efektive (Prilog 4) potvrđuje ispravnost preuzete efektive. Ova potvrda naročito sadrži: broj potvrde i datum izdavanja, poslovno ime i sedište banke i naziv organizacionog dela banke kojoj se predaje efektiva, vrstu i iznos efektive, datum primopredaje efektive, broj i datum zahteva banke, ime i prezime ovlašćenog lica Narodne banke Srbije i ime i prezime ovlašćenog lica banke, kao i potpise ovih lica, te pečat Narodne banke Srbije.

Potvrda iz stava 1. ove tačke sačinjava se u dva primerka, od kojih se jedan predaje ovlašćenom licu banke, a drugi zadržava Narodna banka Srbije. Posle potpisivanja ovlašćenog lica banke u knjizi isplata i u ovoj potvrdi - Narodna banka Srbije neće prihvatati reklamacije banke za isplaćenu efektivu.

U slučaju da ovlašćeno lice banke, pre preuzimanja efektive iz stava 1. ove tačke, zatraži da proveri ispravnost te efektive (provera autentičnosti, vrste i kategorije efektive, apoena i brojne tačnosti) - ta provera se vrši u prisustvu ovlašćenog lica Narodne banke Srbije.

22. Narodna banka Srbije odobrava devizni račun banke kod strane banke, odnosno vrši isplatu efektive - najkasnije u roku od dva radna dana od dana prijema efektive u Narodnoj banci Srbije, odnosno od dana odobrenja deviznog računa Narodne banke Srbije kod strane banke.

23. Narodna banka Srbije prima od banke oštećenu efektivu prema sledećim kriterijumima:

1) ako nije falsifikovana;

2) ako su u pitanju vanopticajne novčanice čiji rok zamene nije istekao;

3) ako podneti deo novčanice, ili više delova koji nesumnjivo potiču od iste novčanice, iznosi najmanje 55% njene površine a pri tom na tom delu postoji bar jedan zaštitni element koji je vidljiv (npr. vodeni žig, magnetna zaštita, obojena vlakna, sigurnosna nit) ili bar jedno od obeležja autentičnosti (npr. poslovno ime banke, serijski broj, vrednost novčanice iskazana slovima i brojevima, glavni motivi), pri čemu se oštećenom novčanicom ne smatra novčanica kojoj nedostaje deo čija je površina manja ili jednaka 10 mm2 pod uslovom da nije oštećena na drugi način opisan u ovoj odredbi;

4) ako je zacepljena, s tim da je to zacepljenje veće od 10 mm;

5) ako je cela iscepana na dva ili više delova i pri tom se pouzdano može utvrditi da su to delovi iste novčanice;

6) ako je zalepljena lepljivom trakom a ta traka prelazi veličinu 10 x 10 mm;

7) ako je dugo u opticaju i, usled čestog korišćenja, pohabana (meka), s tim da su zaštitni elementi, kao i obeležja autentičnosti, vidljivi i mogu se proveriti;

8) ako je ispisana ili iscrtana, polivena mastilom, bojom slabog intenziteta ili uljem, s tim da je ukupno oštećenje veće od 2% površine ispravne novčanice a pri tom na novčanici postoji bar jedan zaštitni element koji je vidljiv (npr. vodeni žig, magnetna zaštita, obojena vlakna, sigurnosna nit, mikrotekst), odnosno bar jedno od obeležja autentičnosti (npr. naziv banke, serijski broj, vrednost novčanice iskazana slovima i brojevima, glavni motivi);

9) ako nije umrljana jakom bojom (ALERT COLOUR) kojom se vrši hemijska zaštita novčanica u transportu, odnosno kojom se novčanice boje u slučaju nasilnog otvaranja pakovanja novca.

Stepen oštećenja novčanice utvrđuje se upotrebom šablona za merenje (mera) izrađenog od providnog materijala (mera odgovara površini ispravne novčanice). Mera je podeljena na 100 jednakih pravougaonika, a jedan pravougaonik odgovara jednom procentu (1%) površine cele novčanice. Pri utvrđivanju stepena oštećenja novčanice merom uzimaju se u obzirom svi potpuno ili delimično oštećeni, odnosno neispunjeni pravougaonici.

24. Kao opticajnu efektivu Narodna banka Srbije prima od banke i efektivu koja se povlači iz opticaja - najkasnije 60 dana pre dana povlačenja te efektive iz opticaja.

Narodna banka Srbije prima od banke vanopticajnu efektivu najkasnije 60 dana pre isteka roka za njenu zamenu.

Rokove iz st. 1. i 2. ove tačke Narodna banka Srbije računa prema aktima banke emitenta o povlačenju efektive iz opticaja, odnosno prema krajnjem roku zamene efektive.

25. Narodna banka Srbije, pored poslova iz tačke 2. ove odluke, i to samo za banke koje imaju više ugovora o obavljanju menjačkih poslova zaključenih sa ovlašćenim menjačima koji menjačke poslove obavljaju na teritoriji sedišta banke i više ovih ugovora zaključenih sa ovlašćenim menjačima koji menjačke poslove obavljaju van te teritorije, obavlja i sledeće poslove:

1) zamenu efektive (opticajne, vanopticajne i oštećene) za devize u istoj valuti - za sledeće vrste valuta:

- australijski dolar (AUD),

- kanadski dolar (CAD),

- dansku krunu (DKK),

- japanski jen (JPY),

- norvešku krunu (NOK),

- švedsku krunu (SEK),

- funtu sterlinga (GBP);

2) zamenu efektive (opticajne, vanopticajne i oštećene) u jednoj valuti za devize u drugoj valuti (isključivo u evro), za sledeće vrste valuta:

- kuvajtski dinar (KWD),

- hrvatsku kunu (HRK),

- češku krunu (CZK),

- mađarsku forintu (HUF),

- konvertibilnu marku (BAM),

- poljski zlot (PLN).

26. Narodna banka Srbije prima od banaka efektivu iz tačke 25. ove odluke prema sledećoj dinamici:

- nedeljno, svake srede i četvrtka - opticajnu efektivu spakovanu u svežnjeve (1.000 komada);

- tromesečno, svake poslednje srede i četvrtka u mesecu - opticajne, vanopticajne i oštećene novčanice efektive spakovane u svežnjeve (1.000 komada) ili pakete (100 komada).

27. Banka efektivu iz tačke 25. ove odluke pakuje u skladu s tačkom 12, st. 1, 2. i 4, te odluke i predaje je Narodnoj banci Srbije vakuumiranu u foliji ili u sigurnosnoj kesi. Folija ili sigurnosna kesa može sadržati više paketa novčanica iste vrste i kategorije efektive a različitih apoena te efektive. Na foliji i sigurnosnoj kesi upisuju se sledeći podaci: poslovno ime i sedište banke, naziv organizacionog dela banke koja je predala efektivu, vrsta i kategorija efektive, iznosi i apoenska struktura, kao i datum pakovanja, pri čemu se ti podaci upisuju na način i uz upotrebu sredstava (flomasteri, nalepnice, kartoni itd.) koji će obezbediti da oni ostanu vidljivi uprkos proteku vremena i rukovanju folijama i sigurnosnim kesama.

Pri predaji efektive iz ove tačke, banka predaje i specifikaciju predate efektive s tekstom izjave da je banka saglasna da, u roku od osam radnih dana od dana prijema obaveštenja Narodne banke Srbije o razlici koju je utvrdila strana banka i prateće dokumentacije o toj razlici, nadoknadi razliku (manjak i falsifikat).

Pri preuzimanju efektive iz ove tačke, ovlašćeno lice Narodne banke Srbije proverava da li je efektiva upakovana na način iz te tačke, a podatke upisane na foliji ili sigurnosnoj kesi upoređuje s podacima upisanim u specifikaciji predate efektive, pa ako utvrdi da je banka postupila na propisan način - potpisuje i overava tu specifikaciju, pri čemu jedan njen primerak predaje ovlašćenom licu banke, a drugi zadržava. Ovlašćeno lice Narodne banke Srbije neće primiti efektivu koja nije propisno upakovana i čiji podaci nisu indentični.

28. Ako od strane banke primi obaveštenje da je u pošiljci utvrđena razlika (manjak/višak) ili je utvrđena falsifikovana novčanica efektive - Narodna banka Srbije o tome obaveštava banku, uz odgovarajuću dokumentaciju (karika, sigurnosna kesa i dr.). U slučaju utvrđivanja u ovoj pošiljci manjka ili falsifikata novčanice, banka je dužna da, u roku od osam radnih dana od dana prijema tog obaveštenja, na račun Narodne banke Srbije kod strane banke uplati razliku utvrđenog manjka ili falsifikata, i to u istoj vrsti valute, odnosno odgovarajući iznos preračunat u evre, primenom srednjih kurseva iz kursne liste za zvanični srednji kurs dinara Narodne banke Srbije koji važe na dan uplate, kao i da dokaz o tome dostavi Sektoru. U slučaju utvrđivanja viška u toj pošiljci, Narodna banka Srbije će, za iznos viška, odobriti banci njen devizni račun u roku od osam radnih dana od dana prijema obaveštenja banke koje sadrži instrukciju o odobrenju deviznog računa kod strane banke, po ceni (po valutama) koju Narodna banka Srbije postiže na inostranom tržištu pri prodaji efektive.

29. Po poslovima iz tačke 2, odredbe pod 1, 2 i 6, ove odluke, naknade se obračunavaju i naplaćuju u skladu sa odlukom kojom se utvrđuje jedinstvena tarifa po kojoj Narodna banka Srbije naplaćuje naknadu za izvršene usluge.

Po poslovima iz tačke 2, odredbe pod 3, 4 i 5, ove odluke primenjuju se kupoprodajni kursevi za efektivu, odnosno za devize koji važe na dan predaje efektive, odnosno na dan odobrenja deviznog računa Narodne banke Srbije u inostranstvu.

Po poslovima iz tačke 25. ove odluke primenjuju se cene (po valutama) koje Narodna banka Srbije postiže pri prodaji efektive na inostranom tržištu i koje objavljuje na svojoj Internet stranici.

30. Narodna banka Srbije prima efektivu od banaka i po osnovima utvrđenim zakonom i drugim propisom (donacije, humanitarna pomoć i dr.) - uz dopis koji banka prilaže (Prilog 5), a koji sadrži sledeće elemente: poslovno ime i sedište banke, poreski identifikacioni broj banke, broj i datum podnošenja dopisa, vrstu posla, naziv zakona i drugog propisa u kome je utvrđen ovaj osnov, vrstu i iznos efektive koja se predaje, broj računa banke s pozivom na broj, podatke o osobi za kontakt (broj telefona i faksa), a dinarsku protivvrednost ove efektive odobrava u korist računa banke.

Dopis iz stava 1. ove tačke mora potpisati odgovorno lice u banci, a mora sadržati i pečat banke.

Efektivom iz stava 1. ove tačke smatraju se opticajne novčanice evra (EUR), švajcarskog franka (CHF) i američkog dolara (USD).

Na pakovanje i predaju efektive iz ove tačke primenjuju se odredbe tač. od 9. do 20. ove odluke.

31. Prilozi iz ove odluke odštampani su uz tu odluku i njen su sastavni deo.

32. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o načinu obavljanja poslova u vezi sa efektivnim stranim novcem između Narodne banke Srbije i banaka ("Službeni glasnik RS", broj 116/08).

33. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Prilog 1

 

 

 

 

(poslovno ime i sedište banke)

 

(datum podnošenja zahteva)

 

 

 

(PIB banke)

 

 

 

 

 

(broj zahteva)

 

 

 

ZAHTEV
ZA ZAMENU EFEKTIVE, ODNOSNO DEVIZA PO ODREĐENIM POSLOVIMA

 

Vrsta posla:

 

 

 

Mesto i datum predaje efektive:

 

Vrsta i iznos efektive koja se predaje:

 

 

 

Kategorija efektive:

 

Vrsta i iznos efektive koja se preuzima:

 

Mesto preuzimanja efektive:

 

Vrsta i iznos deviza:

 

Poslovno ime i sedište strane banke:

 

SWIFT kôd:

 

Broj deviznog računa:

 

** Banka zahteva prisustvo pri preradi efektive u NBS:

 

Osoba za kontakt:

 

Telefon:

 

Faks:

 

 

* Stavke se popunjavaju zavisno od vrste posla.

 

 

** Popunjava se kada banka želi da ovlašćeno lice banke prisustvuje preradi efektive u NBS, upisivanjem imena i prezimena, broja lične karte i JMBG lica koje prisustvuje preradi.

 

(ime i prezime odgovornog lica u banci)

 

 

 

 

 

M.P

 

Prilog 2

 

SPISAK FILIJALA NARODNE BANKE SRBIJE U KOJIMA NARODNA BANKA SRBIJE PRIMA I ISPLAĆUJE EFEKTIVU

 

Redni
broj

Naziv

Prijem/
Isplata

Adresa

1

Filijala Narodne banke Srbije u Beogradu

prijem i isplata

Beograd, Ustanička 130

2

Filijala Narodne banke Srbije u Nišu

prijem i isplata

Niš, Milojka Lešjanina 19

3

Filijala Narodne banke Srbije u Novom Sadu

prijem i isplata

Novi Sad, Modene 7

4

Filijala Narodne banke Srbije u Užicu

prijem i isplata

Užice, Trg partizana 8

5

Filijala Narodne banke Srbije u Kragujevcu

prijem i isplata

Kragujevac, Branka Radičevića 16a

 

Prilog 3

 

 

 

(poslovno ime i sedište banke)

 

 

 

(organizacioni deo banke)

 

 

 

(broj i datum specifikacije)

 

 

 

(broj i datum zahteva/dopisa banke)

 

 

SPECIFIKACIJA PREDATE EFEKTIVE

 

 

 

 

 

(kategorija efektive: opticajna/oštećena/vanopticajna)

 

 

 

Vrsta efektive: __________

 

 

Apoen

Komada

Ukupno

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno:

 

 

 

 

Apoen

Komada

Ukupno

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno:

 

 

Serijski broj sigurnosne kese:
Broj sigurnosne veze:

 

Saglasni smo da naša pošiljka bude primljena neotvorena.

Sva utvrđena neslaganja (manjak, falsifikat) banka će nadoknaditi Narodnoj banci Srbije u roku od osam radnih dana od dana prijema obaveštenja Narodne banke Srbije o tome - bez obzira na to da li je ta razlika utvrđena u Narodnoj banci Srbije ili u stranoj banci kojoj je Narodna banka Srbije prodala ovu efektivu.

 

Predao:

 

Ime i prezime odgovornog lica u banci:

 

Primio:

 

 

 

 

 

Ovlašćeno lice banke:

 

 

 

Ovlašćeno lice NBS

 

 

 

 

 

(ime i prezime)

 

(potpis)

 

(ime i prezime)

 

 

 

 

 

(potpis)

 

M.P.

 

(potpis)

 

Prilog 4

 

Narodna banka Srbije

 

 

 

 

(datum izdavanja potvrde)

(organizaciona jedinica Narodne banke Srbije)

 

 

Broj potvrde __________

 

POTVRDA
O PRIMOPREDAJI EFEKTIVE

 

Poslovno ime i sedište banke i naziv organizacionog dela banke kojoj se predaje efektiva:   

 

Vrsta i iznos efektive:

 

 

 

 

 

 

Datum primopredaje efektive:

 

 

Broj i datum zahteva banke:

 

 

Ovlašćeno lice banke:

 

Ovlašćeno lice Narodne banke Srbije:

 

 

 

(ime i prezime)

 

(ime i prezime)

 

 

 

(potpis)

 

(potpis)

 

 

 

 

 

M.P.

Posle potpisivanja ovlašćenog lica banke u knjizi isplata i u ovoj potvrdi - Narodna banka Srbije neće prihvatati reklamaciju banke za isplaćenu efektivu.

 

Prilog 5

 

 

 

 

(poslovno ime i sedište banke)

 

(datum podnošenja dopisa)

 

 

 

(PIB banke)

 

 

 

 

 

(broj dopisa)

 

 

 

NARODNA BANKA SRBIJE
PREDAJA EFEKTIVE PO OSNOVU UTVRĐENOM ZAKONOM
I DRUGIM PROPISOM (DONACIJE, HUMANITARNA POMOĆ I DR.)

 

Vrsta posla:

 

Po osnovu (naziv zakona i drugog propisa):  

 

 

Vrsta i iznos efektive:

 

 

 

 

 

 

Broj računa banke:

 

s pozivom na broj:

 

 

 

Osoba za kontakt:

Telefon:

Faks:

 

 

 

 

(ime i prezime odgovornog lica u banci)

   

 

M.P.