PRAVILNIK

O NAČINU I USLOVIMA PRUŽANJA USLUGA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA NACIONALNE SLUŽBE ZA ZAPOŠLJAVANJE

("Sl. glasnik RS", br. 31/2008 i 29/2009)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Pravilnikom o načinu i uslovima pružanja usluga i korišćenja sredstava Nacionalne službe za zapošljavanje (u daljem tekstu: pravilnik), uređuju se način i uslovi pružanja usluga i korišćenja sredstava Nacionalne službe za zapošljavanje (u daljem tekstu: Nacionalna služba), u skladu sa Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti (u daljem tekstu: Zakon), kao i međusobna prava, obaveze i odgovornosti Nacionalne službe i korisnika usluga i sredstava.

Član 2

Korisnici usluga i sredstava Nacionalne službe (u daljem tekstu: korisnici), su lica koja traže zaposlenje i poslodavci.

Lice koje traži zaposlenje (u daljem tekstu: tražilac zaposlenja), u skladu sa Zakonom, je nezaposleno lice (u daljem tekstu: nezaposleni) i zaposleni koji traži promenu zaposlenja.

Poslodavac, u skladu sa Zakonom, je domaće ili strano pravno i fizičko lice koje zapošljava, prijavljuje potrebu za zapošljavanjem i plaća osiguranje za slučaj nezaposlenosti (u daljem tekstu: poslodavac).

Član 3

Osim korisnika iz člana 2. ovog pravilnika, korisnici Nacionalne službe mogu biti i: profesionalna i strukovna udruženja poslodavaca, udruženja građana i nevladinih organizacija, koja se bave zaštitom interesa određenih kategorija tražilaca zaposlenja (osoba sa invaliditetom, etničkih manjina, učesnika oružanih sukoba, izbeglih i raseljenih lica, žena, omladine, nezaposlenih, zaposlenih i dr.), druga udruženja od značaja za oblast zapošljavanja, agencije za zapošljavanje, organizacije koje se bave istraživanjima tržišta rada, stručnjaci za oblast zapošljavanja, obrazovne ustanove i izvođači obuka, učenici i studenti završnih razreda škola, fondovi za podsticaj zapošljavanja, državni organi i organizacije, međunarodne organizacije i institucije, predstavnici medija, saveti za zapošljavanje koje osnivaju organi teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, socijalni partneri i druga pravna i fizička lica.

Član 4

Nacionalna služba obavlja poslove zapošljavanja i pruža usluge korisnicima, i to:

1) informisanje i obaveštavanje o mogućnostima i uslovima za zapošljavanje;

2) evidentiranje korisnika i oglašavanje potreba za zapošljavanjem;

3) utvrđivanje i ostvarivanje prava na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti, zdravstvenog osiguranja i penzijskog i invalidskog osiguranja, u skladu sa zakonom;

4) karijerno vođenje i savetovanje za zapošljavanje;

5) posredovanje u zapošljavanju;

6) stručnu pomoć poslodavcu;

7) sprovođenje programa i mera aktivne politike zapošljavanja;

8) zapošljavanje i profesionalna rehabilitacija osoba sa invaliditetom;

9) izdavanje radne dozvole strancu i licu bez državljanstva;

10) utvrđivanje i ostvarivanje i drugih prava i obaveza utvrđenih zakonom i ovim pravilnikom.

Član 5

Sredstva Nacionalne službe koriste se za namene utvrđene zakonom i aktima Vlade.

Sredstva se odobravaju na način, po postupku i u visini utvrđenim zakonom, aktima Vlade, ministra nadležnog za poslove zapošljavanja i Nacionalne službe.

Sredstva se koriste u cilju podsticanja privrednog rasta i razvoja kroz otvaranje novih radnih mesta, povećanje zaposlenosti i mogućnosti za zapošljavanje i sprovođenja programa i mera aktivne politike zapošljavanja.

II SARADNJA NACIONALNE SLUŽBE SA KORISNICIMA

Član 6

Međusobni odnosi Nacionalne službe i korisnika mogu se regulisati sporazumom o saradnji, kojim se bliže uređuju oblici saradnje i zajedničke aktivnosti na poslovima zapošljavanja.

1. Sporazum između Nacionalne službe i nezaposlenog

Član 7

Sporazum, odnosno individualni plan zapošljavanja zaključuju Nacionalna služba i nezaposleni, koji sadrži plan aktivnosti nezaposlenog usmerenih na aktivno traženje posla, kao i mere podrške za zapošljavanjem u skladu sa kvalifikacijama i radnim sposobnostima nezaposlenog, uzimajući u obzir tražnju za radnom snagom.

2. Sporazum između Nacionalne službe i poslodavca, odnosno udruženja poslodavaca

Član 8

Sporazum između Nacionalne službe i poslodavca, odnosno udruženja poslodavaca, može se zaključiti u cilju unapređenja saradnje sa poslodavcima kao strateškim partnerima na poslovima smanjenja nezaposlenosti i povećanja konkurentnosti i zapošljivosti tražilaca zaposlenja.

Sporazumom između Nacionalne službe i poslodavca, odnosno udruženja poslodavaca uređuje se saradnja u vezi sa načinom pružanja usluga pri zapošljavanju i razvoju ljudskih resursa prema potrebama poslodavaca.

3. Sporazum između Nacionalne službe i agencija

Član 9

Nacionalna služba sarađuje sa agencijama za zapošljavanje u interesu nezaposlenog i poslodavca, radi obavljanja poslova zapošljavanja i sprovođenja programa i mera aktivne politike zapošljavanja.

Nacionalna služba i agencija za zapošljavanje sporazumno donose Kodeks saradnje i profesionalne etike (u daljem tekstu: kodeks).

Cilj donošenja kodeksa je promocija svih oblika saradnje i standarda profesionalnog ponašanja kojima se podstiče veće i brže zapošljavanje, smanjenje nezaposlenosti, razvoj institucionalnih kapaciteta tržišta rada, podizanje kompetentnosti i zapošljivosti, profesionalna i teritorijalna pokretljivost radne snage i prevencija socijalne isključenosti ugroženih grupa.

4. Sporazum između Nacionalne službe i organa teritorijalne autonomije i lokalne samouprave

Član 10

Sporazum između Nacionalne službe i organa teritorijalne autonomije i lokalne samouprave može se zaključiti u cilju ostvarivanja saradnje u planiranju i sprovođenju mera aktivne politike zapošljavanja u skladu sa lokalnim specifičnostima tržišta rada i realizacije poslova zapošljavanja sa savetima za zapošljavanje, u skladu sa zakonom.

III INFORMISANJE I OBAVEŠTAVANJE O MOGUĆNOSTIMA I USLOVIMA ZA ZAPOŠLJAVANJE

1. Informisanje

Član 11

Nacionalna služba korisnicima pruža pravovremene, jasne, kvalitetne i tačne informacije o stanju i kretanju na tržištu rada, kao i o mogućnostima ostvarivanja prava i korišćenja usluga Nacionalne službe.

Nacionalna služba korisnicima pruža savete o zakonima, podzakonskim propisima i drugim aktima, pravima i obavezama i odgovornostima poslodavaca i zaposlenima, kao i njihovih udruženja, koji se odnose na zapošljavanje i osiguranje za vreme nezaposlenosti.

Nacionalna služba korisnicima pruža pomoć o načinu popunjavanja i dostavljanja njenih obrazaca i dokumenata.

Član 12

Nacionalna služba informiše korisnike putem:

- neposrednog individualnog i grupnog obaveštavanja;

- primene samouslužnog sistema;

- telefona ili preko pozivnog centra;

- pisanog obaveštenja, koje se dostavlja poštom ili elektronskom poštom;

- posebnog glasila Nacionalne službe;

- Internet adrese Nacionalne službe;

- i drugog načina, u zavisnosti od mogućnosti i prirode informacija i obaveštenja.

Grupno informisanje

Član 13

Grupno informisanje u smislu ovog pravilnika obuhvata:

- informisanje o pravima i obavezama prema Zakonu i ovom pravilniku;

- informisanje o kretanjima na tržištu rada;

- upoznavanje sa aktivnostima koje je nezaposleno lice obavezno da sprovodi u saradnji sa Nacionalnom službom;

- obaveštavanje o uslugama Nacionalne službe u obavljanju poslova zapošljavanja u skladu sa Zakonom i ovim pravilnikom.

2. Obaveštavanje o mogućnostima i uslovima za zapošljavanje

Član 14

Nacionalna služba je dužna da korisnika obaveštava o mogućnostima i uslovima za zapošljavanje i korišćenje usluga Nacionalne službe iz člana 4. ovog pravilnika.

Pravo na obaveštavanje iz stava 1. ovog člana, korisnik ostvaruje u Nacionalnoj službi, odnosno u organizacionim jedinicama Nacionalne službe.

Član 15

Nacionalna služba je dužna da, na osnovu prikupljenih podataka od poslodavca o potrebama za zapošljavanjem, obaveštava lice koje traži zaposlenje o mogućnostima i uslovima za zapošljavanje.

Nacionalna služba je dužna da, na zahtev poslodavca koji iskaže potrebu za zapošljavanjem, obavesti poslodavca o mogućnostima zadovoljavanja iskazane potrebe za zapošljavanjem lica sa evidencije Nacionalne službe.

IV EVIDENTIRANJE KORISNIKA I OGLAŠAVANJE POTREBA ZA ZAPOŠLJAVANJEM

1. Vođenje evidencija

Član 16

Nacionalna služba vodi evidencije o korisnicima u skladu sa Zakonom i propisima o evidenciji u oblasti rada i zapošljavanja.

Korisnici su dužni da daju potpune i tačne podatke radi uvođenja u evidenciju.

Član 17

Nacionalna služba vodi i posebne evidencije o:

- slobodnim poslovima,

- zaposlenom koji traži promenu zaposlenja,

- nezaposlenom strancu ili licu bez državljanstva,

- poslodavcu,

- osiguranim licima za slučaj nezaposlenosti,

- sprovođenju mera aktivne politike zapošljavanja i dr.

Uvođenje u evidenciju tražilaca zaposlenja

Član 18

Nezaposleni se lično prijavljuje Nacionalnoj službi prema mestu prebivališta ili prema mestu prestanka radnog odnosa, ako u tom mestu ima boravište.

Nezaposleni je u obavezi da o sebi pruži odgovarajuće podatke, bitne za posredovanje u zapošljavanju i ostvarivanje drugih prava po osnovu nezaposlenosti i da Nacionalnu službu obavesti u roku od pet dana o svakoj promeni koja utiče na sticanje ili gubljenje prava, kao i o svakoj promeni koja utiče na njegovu spremnost za rad.

Član 19

Strani državljanin i lice bez državljanstva može da se prijavi na evidenciju nezaposlenih ako ima odobrenje za stalno nastanjenje ili privremeni boravak.

Član 20

Zaposleni koji traži promenu zaposlenja može da se prijavi Nacionalnoj službi radi promene zaposlenja, odnosno radi savetovanja, obaveštavanja ili posredovanja u zapošljavanju.

Javljanje na evidenciju

Član 21

Nezaposleni je dužan da se lično javlja Nacionalnoj službi najmanje jednom u tri meseca i na svaki poziv Nacionalne službe, radi obaveštavanja o mogućnostima i uslovima za zapošljavanje i posredovanja u zapošljavanju i da dokaže da aktivno traži zaposlenje na način utvrđen Zakonom i ovim pravilnikom.

Nezaposleni koji ostvaruje pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti, dužan je da se lično javlja Nacionalnoj službi svakih trideset dana i na svaki poziv Nacionalne službe i da dokaže da aktivno traži zaposlenje na način utvrđen Zakonom i ovim pravilnikom.

Zaposleni koji traži promenu zaposlenja dužan je da se javlja Nacionalnoj službi najmanje jednom u 6 meseci, lično ili putem telefona.

Član 22

Nezaposleni je, pored obaveza iz člana 21. ovog pravilnika, dužan da:

1) traži zaposlenje posredstvom Nacionalne službe, agencije ili se neposredno obraća poslodavcu radi zaposlenja;

2) se javlja na prijavljene slobodne poslove objavljene u sredstvima javnog informisanja, posebnom glasilu Nacionalne službe, oglasnoj tabli Nacionalne službe ili na drugi način;

3) prihvati ponuđeno odgovarajuće zaposlenje, dodatno obrazovanje i obuku i druge mere u cilju pripreme za zapošljavanje, u skladu sa zakonom i ovim pravilnikom;

Nezaposleni je dužan da Nacionalnoj službi dostavi dokaz o aktivnom traženju posla.

Član 23

Ponuđeno odgovarajuće zaposlenje iz člana 22. ovog pravilnika jeste zaposlenje utvrđeno zakonom.

Ponuđeno dodatno obrazovanje i obuka ili druge mere podrške za zapošljavanje iz člana 22. ovog pravilnika, odnose se na programe obrazovanja i obuka ili druge mere koje je Nacionalna služba ponudila nezaposlenom radi zapošljavanja, stvaranja mogućnosti za zapošljavanje ili samozapošljavanje.

2. Izdavanje izvoda i podataka iz evidencije

Član 24

Nacionalna služba nezaposlenom izdaje izvode iz evidencije.

Član 25

Prestanak vođenja evidencije, brisanje iz evidencije i mirovanje prava nezaposlenog obavlja se na način i pod uslovima utvrđenim zakonom.

Član 26

Nacionalna služba je dužna da na zahtev korisnika, omogući uvid u podatke iz evidencije koji se odnose na to lice, u skladu sa zakonom.

Lični podaci o licima sa evidencije Nacionalne službe mogu se dostavljati drugim korisnicima, samo uz prethodno dobijenu saglasnost tog lica.

Lični podaci iz stava 2. ovog člana mogu se dostavljati drugim korisnicima u cilju kreiranja programa i mera aktivne politike zapošljavanja, istraživanja stanja i kretanja na tržištu rada i u druge svrhe, u skladu sa zakonom.

3. Oglašavanje potreba za zapošljavanjem

Član 27

Nacionalna služba je dužna da oglašava potrebu za zapošljavanjem (u daljem tekstu: slobodni poslovi), na zahtev ili uz saglasnost poslodavca:

- objavljivanjem na oglasnoj tabli i internet adresi Nacionalne službe, u roku od 24 sata od dobijanja prijave od poslodavca;

- objavljivanjem slobodnih poslova na zahtev poslodavca u posebnom glasilu Nacionalne službe;

- objavljivanjem slobodnih poslova na zahtev poslodavca u posebnoj formi, u određenom sredstvu javnog informisanja i u roku koji zahteva poslodavac;

- obezbeđivanjem dostupnosti informacija o ponudi radne snage u skladu sa potrebama poslodavca, na internet adresi ili na drugi način u zavisnosti od mogućnosti i prirode obaveštenja.

Potrebu za zapošljavanjem iz stava 1. ovog člana poslodavac može da dostavi i u elektronskom obliku, u skladu sa zakonom i procedurom Nacionalne službe.

Nacionalna služba može da omogući poslodavcu uvid u ponudu radne snage prema iskazanim potrebama za radnicima pod uslovima utvrđenim zakonom i procedurom za prijavljivanje.

Član 28

Nacionalna služba, objavljivanje slobodnih poslova iz člana 27. stav 1. al. 1. i 2. ovog pravilnika, vrši besplatno za poslodavca.

Nacionalna služba, objavljivanje slobodnih poslova iz člana 27. stav 1. alineja 3. ovog pravilnika, vrši uz naknadu troškova objavljivanja.

Troškovi objavljivanja iz stava 2. ovog člana obuhvataju troškove pripreme i objavljivanja oglasa prema zahtevu poslodavca.

Član 29

Prijava o slobodnim poslovima dostavlja se organizacionoj jedinici Nacionalne službe prema sedištu poslodavca, a ukoliko je mesto rada van sedišta poslodavca, prijava o slobodnim poslovima dostavlja se organizacionoj jedinici Nacionalne službe prema mestu rada.

Član 30

Nacionalna služba ili poslodavac mogu vršiti ispravke, izmene i dopune uslova objavljenih u oglasu u roku za prijavljivanje na oglas, s tim što novi rok za podnošenje prijava teče od dana objavljivanja ispravke, izmene ili dopune.

Član 31

Oglasi koji se objavljuju na oglasnoj tabli Nacionalne službe, ističu se na vidnom mestu, koje je dostupno tražiocima zaposlenja, sa obaveznom napomenom od kog datuma teče rok za prijavljivanje kandidata.

Član 32

Kada je oglas objavljen u više sredstava javnog informisanja (oglasna tabla, internet adresa Nacionalne službe ili posebno glasilo Nacionalne službe i dr.), rok za podnošenje prijave na oglas teče do isteka roka u sredstvu javnog informisanja u kome je oglas poslednji objavljen.

Član 33

Nacionalna služba je dužna da blagovremeno vrši ažuriranje oglasa na oglasnim tablama, kao i na internet adresi.

Član 34

Nacionalna služba može omogućiti i tražiocu zaposlenja, objavljivanje standardizovanih oglasa na svojoj internet adresi, kao i u svom posebnom glasilu ili oglasnoj tabli.

V UTVRĐIVANJE I OSTVARIVANJE PRAVA NA NOVČANU NAKNADU

Član 35

Pravo na novčanu naknadu nezaposleni ostvaruje pod uslovima i na način utvrđen Zakonom i ovim pravilnikom.

Član 36

Korisniku novčane naknade, kome je u mesecu za koji se vrši obračun i isplata novčane naknade, isplaćen određeni iznos na ime prihoda po osnovu autorskog ugovora, obavljanja zanatskih i drugih poslova ili na drugi način stečenog prihoda, srazmerno se umanjuje novčana naknada za iznos isplaćenih prihoda.

Novčana naknada, po umanjenju za iznos doprinosa za penzijsko i invalidsko i zdravstveno osiguranje, umanjuje se za iznos isplaćenih prihoda u neto iznosu iz stava 1. ovog člana.

Član 37

Korisnik novčane naknade koji ostvari prihode iz člana 36. ovog pravilnika, dužan je da u roku od pet dana od dana nastanka osnova, odnosno od dana izvršene isplate ostvarenog prihoda, dostavi Nacionalnoj službi dokaz o osnovu po kome ostvaruje prihode, kao i o visini prihoda i datumu izvršene isplate.

Korisniku novčane naknade koji dokaz o izvršenoj isplati iz stava 1. ovog člana, dostavi po izvršenom obračunu i isplati novčane naknade za mesec na koji se odnosi umanjenje novčane naknade, umanjenje novčane naknade izvršiće se prilikom obračuna i isplate novčane naknade za naredni mesec.

Nacionalna služba je dužna da korisniku novčane naknade dostavi obaveštenje o umanjenju novčane naknade po izvršenom obračunu novčane naknade za mesec u kome je korisniku novčane naknade isplaćen određeni iznos na ime prihoda iz člana 36. ovog pravilnika.

Član 38

Obaveštenje iz člana 37. ovog pravilnika, sadrži naročito podatke o:

- obračunatom iznosu novčane naknade, u skladu sa zakonom;

- iznosu novčane naknade po umanjenju za iznos doprinosa za penzijsko i invalidsko i zdravstveno osiguranje;

- iznos isplaćenih prihoda za koji se umanjuje novčana naknada iz alineje 2. ovog člana;

- iznos novčane naknade koji preostaje za isplatu korisniku, i

- izvršenoj uplati doprinosa za penzijsko i invalidsko i zdravstveno osiguranje na osnovicu koju čini novčana naknada iz alineje 1. ovog člana.

Član 39

Korisniku novčane naknade koji je zasnovao radni odnos sa nepunim radnim vremenom, a kome je, u mesecu za koji se vrši isplata novčane naknade, isplaćena zarada, odnosno naknada zarade (u daljem tekstu: zarada), novčana naknada se isplaćuje u visini razlike između iznosa novčane naknade, umanjenog za iznos doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i iznosa isplaćene zarade kod poslodavca, ako je iznos zarade niži od pripadajućeg iznosa novčane naknade.

Korisniku novčane naknade se ne vrši isplata novčane naknade za taj mesec, za koji je iznos zarade viši od iznosa novčane naknade za isplatu u neto iznosu.

Član 40

Korisnik novčane naknade koji zasnuje radni odnos sa nepunim radnim vremenom, dužan je da u roku od 5 dana dostavi Nacionalnoj službi ugovor o radu, kao i dokaz o isplaćenom iznosu zarade i datumu izvršene isplate.

Na korisnike novčane naknade iz stava 1. ovog člana, shodno se primenjuju odredbe čl. 37. i 38. ovog pravilnika.

Član 41

Ostvarivanje prava iz osiguranja za slučaj nezaposlenosti, u skladu sa zakonom i ovim pravilnikom, obezbeđuje se u organizacionoj jedinici Nacionalne službe kod koje je nezaposleni uveden u evidenciju i podneo zahtev za novčanu naknadu, u skladu sa zakonom.

Nezaposleni koji je ostvario pravo iz stava 1. ovog člana, na osnovu netačnih podataka, odnosno koji u propisanom roku ne prijavi promene koje su od uticaja na prestanak ili obustavu prava, odnosno umanjenje novčane naknade dužan je da vrati neosnovano isplaćeni iznos novčane naknade (neto), pod uslovima utvrđenim zakonom.

Nacionalna služba je dužna da od nadležnih organizacija za obavezno socijalno osiguranje traži povraćaj plaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za lica kojima je neosnovano isplaćena novčana naknada.

Član 42

Nezaposlenom se prilikom podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na novčanu naknadu, pored dokaza potrebnih za ostvarivanje prava, zadržava i radna knjižica.

Nezaposlenom se izdaje potvrda (revers), o zadržavanju radne knjižice.

Radna knjižica se vraća nezaposlenom, po prestanku ili obustavi prava iz stava 1. ovog člana.

Član 43

Nezaposlenom se u toku korišćenja prava može dati radna knjižica na korišćenje, uz obaveštenje da istu vrati u roku od 15 dana.

Nezaposleni, koji bez opravdanog razloga u roku iz stava 1. ovog člana, ne vrati radnu knjižicu, smatra se da se neopravdano nije odazvao na poziv Nacionalne službe i prestaje mu pravo na novčanu naknadu.

Opravdanim razlozima iz stava 2. ovog člana smatra se:

- zdravstvena nesposobnost nezaposlenog,

- smrtni slučaj člana uže porodice, odnosno porodičnog domaćinstva nezaposlenog.

Član 44

O radnim knjižicama vodi se evidencija, koja sadrži: prezime, očevo ime i ime nezaposlenog, matični broj nezaposlenog, registarski broj knjižice, datum uzimanja i vraćanja radne knjižice i potpis nezaposlenog.

Nezaposlenom, vraćanje radne knjižice potvrđuje ovlašćeni radnik, svojim potpisom u knjizi evidencije.

Član 45

Nacionalna služba je u obavezi da radnu knjižicu preda u arhivski depo u roku od šest meseci po isteku prava, ako nezaposleni po isteku korišćenja prava ne preuzme radnu knjižicu, ni po pozivu ovlašćenog zaposlenog.

VI KARIJERNO VOĐENJE I SAVETOVANJE ZA ZAPOŠLJAVANJE

Član 46

Karijerno vođenje i savetovanje za zapošljavanje u smislu ovog pravilnika, predstavlja skup mera i aktivnosti koje Nacionalna služba preduzima u saradnji sa tražiocem zaposlenja u cilju utvrđivanja potreba tražioca zaposlenja i planiranja njegovog zapošljavanja i razvoja karijere.

Karijerno vođenje i savetovanje za zapošljavanje iz stava 1. ovog člana obuhvata:

- intervju sa tražiocima zaposlenja i pripremu individualnog plana zapošljavanja,

- profesionalna orijentacija, i

- pomoć u traženju posla.

Aktivno traženje posla

Član 47

Nezaposleni je u obavezi da aktivno traži zaposlenje.

Nezaposleni koji aktivno traži zaposlenje je lice od 15 do 65 godina života, sposobno i odmah spremno da radi, koje nije zasnovalo radni odnos ili na drugi način ostvarilo pravo na rad, a koje se vodi na evidenciji nezaposlenih.

Nezaposlenom koji aktivno traži zaposlenje, Nacionalna služba je dužna da pruža stručnu pomoć u izboru i pronalaženju zaposlenja koje odgovara njegovim stručnim i radnim sposobnostima.

Član 48

Aktivno traženje posla obuhvata:

1. učešće nezaposlenog na grupnom informisanju,

2. učešće nezaposlenog na individualnom savetovanju u cilju utvrđivanja profesionalnih i drugih sposobnosti koje su od značaja za posredovanje u zapošljavanju,

3. zaključivanje individualnog plana zapošljavanja između nezaposlenog i Nacionalne službe,

4. realizaciju individualnog plana zapošljavanja od strane nezaposlenog i Nacionalne službe,

5. javljanje nezaposlenog na slobodne poslove,

6. prihvatanje ponuđenih mera i poslova od strane Nacionalne službe, i

7. dostupnost i odazivanje nezaposlenog na poziv Nacionalne službe.

Nezaposleni koji nije odmah spreman za rad, odnosno koji je privremeno sprečen za rad, nije u obavezi da preduzima aktivnosti iz stava 1. ovog člana, dok postoje razlozi zbog kojih je privremeno sprečen za rad.

1. Intervju sa tražiocima zaposlenja i priprema individualnog plana zapošljavanja

Član 49

Intervju, odnosno individualni razgovor obavlja se u cilju procene znanja, veština i iskustva i drugih karakteristika tražioca zaposlenja relevantnih za posredovanje i procenu mogućnosti za zapošljavanje uzimajući u obzir potražnju na tržištu rada.

U postupku intervjua prikupljaju se informacije o:

- zanimanjima u kojima se licu posreduje;

- obrazovanju;

- znanjima i veštinama;

- radnom iskustvu i poslovima koje je lice obavljalo, i

- profesionalnim ciljevima i sl.

Član 50

Informacije iz člana 49. ovog pravilnika upisuju se u propisane obrasce, odnosno u odgovarajuću aplikaciju informacionog sistema Nacionalne službe.

Individualno savetovanje

Član 51

Tražiocu zaposlenja se, na osnovu prikupljenih informacija i analize potreba tražioca zaposlenja, kao i analize ponude slobodnih poslova i stanja i kretanja na tržištu rada, pružaju odgovarajući saveti o preduzimanju mera u cilju zapošljavanja i podizanja nivoa kompetentnosti.

Član 52

Nacionalna služba je dužna da tražiocu zaposlenja sa evidencije, osim savetovanja iz člana 51. ovog pravilnika, pruža savete o primeni zakonskih i drugih propisa u oblasti rada i zapošljavanja, koji se odnose na zapošljavanje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti, kao i pomoć u načinu popunjavanja i dostavljanja Nacionalnoj službi obrazaca i dokumenata u postupku obavljanja poslova zapošljavanja i ostvarivanja prava i obaveza tražioca zaposlenja.

Nacionalna služba, savete i pomoć iz stava 1. ovog člana, pruža naročito u okviru poslovnog centra.

Individualni plan zapošljavanja

Član 53

Nacionalna služba i nezaposleni sporazumno utvrđuju individualni plan zapošljavanja, nakon što je Nacionalna služba informisala nezaposlenog o svim relevantnim i bitnim činjenicama od značaja za zapošljavanje i ostvarivanja prava po osnovu nezaposlenosti.

Individualni plan zapošljavanja sadrži plan aktivnosti lica usmerenih na aktivno traženje posla, kao i mere podrške za zapošljavanje u skladu sa kvalifikacijama i radnim sposobnostima lica uzimajući u obzir tražnju za radnom snagom.

Član 54

Individualni plan zapošljavanja obuhvata:

- zanimanja i poslove koje nezaposleni, prema svojim stručnim i radnim sposobnostima, može uspešno obavljati,

- profesionalne ciljeve,

- aktivnosti koje će lice preduzeti u cilju traženja posla,

- dnevnik aktivnog traženja posla,

- mere podrške za zapošljavanje i sl.

Član 55

Individualni plan zapošljavanja podleže reviziji u zavisnosti od postignutih rezultata utvrđenih članom 54. ovog pravilnika.

Član 56

Nezaposleni svojim potpisom potvrđuje da će aktivno tražiti posao i da je spreman da prihvati zaposlenje, kao i uključivanje u mere aktivne politike zapošljavanja u skladu sa Zakonom i individualnim planom zapošljavanja iz člana 54. ovog pravilnika.

2. Profesionalna orijentacija

Član 57

Nezaposleni i drugo zainteresovano lice ima pravo na profesionalnu orijentaciju, u skladu sa zakonom i ovim pravilnikom, radi pružanja pomoći u izboru i promeni zvanja ili zanimanja kao i pri donošenju drugih odluka u vezi sa planiranjem karijere, profesionalnim i ličnim razvojem.

Nacionalna služba, pravo iz stava 1. ovog člana obezbeđuje profesionalnim informisanjem, savetovanjem i selekcijom.

Član 58

Profesionalno informisanje ostvaruje se neposredno (individualno i grupno) i posredno putem samoinformisanja u Centrima za informisanje i profesionalno savetovanje (CIPS) i kroz druge organizacione oblike i načine kojima se obezbeđuje da relevantne informacije za planiranje i upravljanje karijerom budu dostupne većem broju nezaposlenih i drugih zainteresovanih lica.

Član 59

Nacionalna služba može organizovati sajmove profesionalne orijentacije u cilju približavanja usluge profesionalnog informisanja većem broju zainteresovanih korisnika.

Član 60

Profesionalno savetovanje, u skladu sa zakonom i ovim pravilnikom je pružanje pomoći deci, mladima, nezaposlenima i zaposlenima, pri izboru ili promeni zanimanja, obrazovanja i kvalifikacija kao i pri donošenju drugih odluka u vezi sa promenom u karijeri uključujući i profesionalnu rehabilitaciju.

Član 61

Profesionalna selekcija podrazumeva proveru usklađenosti psihofizičkih osobina kandidata sa zahtevima poslova za čije obavljanje konkuriše tražilac zaposlenja, odnosno lice koje se upućuje na dodatno obrazovanje i obuku.

Profesionalna selekcija iz stava 1. ovog člana, obavlja se individualno i po potrebi timski.

3. Pomoć u traženju posla

Obuka za aktivno traženje posla

Član 62

Nacionalna služba organizuje obuke za aktivno traženje posla, u cilju prevencije dugoročne nezaposlenosti, za nezaposlena i druga lica sa evidencije za koja se proceni da im je potrebna podrška da ovladaju tehnikama aktivnog traženja posla - nauče da napišu radnu biografiju, pripreme za razgovor s poslodavcem i odrede profesionalni cilj.

Trening samoefikasnosti

Član 63

Nacionalna služba organizuje treninge samoefikasnosti za lica sa objektivnim i subjektivnim faktorima otežane zapošljivosti, u cilju prevencije njihove socijalne isključenosti, podizanja nivoa kompetentnosti i lične efikasnosti u postupku traženja posla uz psihološko osnaživanje.

Klub za traženje posla

Član 64

U klubu za traženje posla koriste se sledeće usluge:

- individualno i grupno informisanje i savetovanje nezaposlenih o uslovima i mogućnostima za zapošljavanje,

- informacije o slobodnim poslovima,

- pomoć u traženju i nalaženju posla, i

- druge aktivnosti u cilju aktivacije i motivacije nezaposlenih da aktivno traže zaposlenje.

Sajmovi zapošljavanja

Član 65

Nacionalna služba organizuje sajmove zapošljavanja u cilju stvaranja neposrednih uslova za ostvarivanje direktnog susretanja ponude i tražnje kroz promociju nezaposlenih određenih zanimanja i kvalifikacija i zadovoljavanje iskazanih potreba poslodavaca za odgovarajućim kadrovima.

VII POSREDOVANJE U ZAPOŠLJAVANJU

Član 66

Pravo na posredovanje u zapošljavanju, u skladu sa zakonom i ovim pravilnikom, ostvaruje tražilac zaposlenja, koji je uveden u evidenciju Nacionalne službe, u skladu sa zakonom i propisima o evidenciji u oblasti rada i zapošljavanja.

Član 67

Posredovanjem u zapošljavanju, u smislu ovog pravilnika, smatraju se poslovi i mere kojima se uspostavlja veza između tražioca zaposlenja i poslodavca, u cilju zasnivanja radnog odnosa ili zaključivanja ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova, kao i zaključenja ugovora o radnom angažovanju nezaposlenih lica, shodno Zakonu o radu.

Poslove posredovanja iz stava 1. ovog člana, Nacionalna služba obavlja na osnovu podataka iz evidencije kao i informacijama dobijenim na osnovu intervjua sa nezaposlenim licem, neposrednog kontakta sa poslodavcem i ispitivanja kadrovskih potreba.

Direktno povezivanje poslodavca koji je iskazao potrebu za zapošljavanjem i tražioca zaposlenja koji ispunjava uslove za obavljanje posla, Nacionalna služba ostvaruje:

- upućivanjem nezaposlenog kod poslodavca;

- organizovanjem grupnog razgovora ili individualnih intervjua kod poslodavca ili u prostorijama Nacionalne službe;

- organizovanjem sajmova zapošljavanja;

- kao i kroz druge oblike povezivanja nezaposlenih i poslodavaca.

Član 68

Nacionalna služba u postupku posredovanja u zapošljavanju, uzima u obzir uslove za rad na odgovarajućem poslu kod poslodavca, stručnu spremu, zanimanje, znanja i veštine, iskustva i radne sposobnosti lica koje traži zaposlenje.

Selekcija na osnovu procene radne sposobnosti vrši se u zavisnosti od zahteva poslodavca i karakteristika radnog mesta.

Nacionalna služba je dužna da, u roku od 48 sati od dana prijema prijave o potrebi za zapošljavanjem, odnosno zahteva, obavesti poslodavca o mogućnostima zadovoljenja iskazane potrebe, odnosno o merama koje preduzima ili može preduzeti (obezbeđivanjem nezaposlenih sa područja van sedišta poslodavca, odnosno organizacione jedinice Nacionalne službe, dodatnim obrazovanjem i obukom, merama aktivne politike zapošljavanja i dr.), radi zadovoljenja potrebe za zapošljavanjem.

Ako na evidenciji Nacionalne službe postoji veći broj nezaposlenih i zaposlenih koji traže promenu zaposlenja, a koji podjednako ispunjavaju uslove koje je odredio poslodavac za zasnivanje radnog odnosa, Nacionalna služba će prvenstveno obavestiti nezaposlenog da podnese prijavu za posao, odnosno poslodavcu ponuditi izbor nezaposlenog za zasnivanje radnog odnosa.

Član 69

Nacionalna služba je dužna da nezaposlenom, na njegov zahtev, pruži pomoć u pripremi i podnošenju prijave (u pogledu forme i sadržine prijave, načina pribavljanja odgovarajućih dokaza i sl.), za posao iz člana 68. ovog pravilnika.

Član 70

Nacionalna služba može, da uputi nezaposlenog na ispitivanje zdravstvene sposobnosti, u postupku posredovanja u zapošljavanju ili ostvarivanja drugog prava po osnovu nezaposlenosti, ako postoji sumnja u zdravstvenu sposobnost nezaposlenog.

Podaci o ispitivanju zdravstvene sposobnosti nezaposlenog su poverljivi i dostavljaju se Nacionalnoj službi - ovlašćenom zaposlenom koji posreduje u njegovom zapošljavanju.

Nacionalna služba snosi troškove ispitivanja zdravstvene sposobnosti iz stava 1. ovog člana.

Upućivanje nezaposlenog iz stava 1. ovog člana i visina troškova za ispitivanje zdravstvene sposobnosti, uređuju se ugovorom koji zaključuju Nacionalna služba i odgovarajuća zdravstvena ustanova.

1. Upućivanje nezaposlenog kod poslodavca

Član 71

Organizaciona jedinica Nacionalne službe, na zahtev poslodavca upućuje poslodavcu nezaposlenog sa evidencije ili na drugi način obezbeđuje uspostavljanje neposrednog kontakta tražioca zaposlenja i poslodavca, radi izbora za zasnivanje radnog odnosa.

Organizaciona jedinica Nacionalne službe, u postupku po zahtevu iz stava 1. ovog člana poziva nezaposlene koji ispunjavaju uslove za obavljanje poslova, obaveštava ih o mogućnostima i uslovima za zasnivanje radnog odnosa, vrši selekciju i učestvuje u organizaciji intervjua sa poslodavcem za određeni broj lica radi izbora za zasnivanje radnog odnosa.

Organizaciona jedinica Nacionalne službe, u postupku iz stava 2. ovog člana, u dogovoru sa poslodavcem, određuje način izbora i broj nezaposlenih za intervju sa poslodavcem u odnosu na broj traženih lica.

Ukoliko poslodavac traži da Nacionalna služba obavi intervjue sa kandidatima i predloži kandidate sa poslodavcem se dogovara mesto i termin za razgovor sa odabranim kandidatima i u zavisnosti od zahteva radnoga mesta i broja traženih kadrova proces obezbeđivanja kandidata može da traje najduže 15 dana odnosno 3 dana od dostavljanja zahteva za posredovanjem ukoliko je reč o obaveštavanju lica o ponudi i rokovima za prijavljivanje odnosno upućivanju lica bez prethodno obavljenih intervjua i selekcije.

Član 72

Nacionalna služba je u obavezi da obezbedi svoje učešće na razgovoru poslodavca i kandidata ako je to prethodno dogovoreno kao oblik posredovanja, a obavezno ukoliko postoji problem u obezbeđivanju kadrova.

Organizaciona jedinica Nacionalne službe, pri izboru nezaposlenih koje upućuje poslodavcu, dužna je da na intervju sa poslodavcem pozove nezaposlene čiji profil kompetencija i profesionalnih interesovanja odgovara profilu poslova za koje se posreduje u zapošljavanju.

Osobe sa invaliditetom i druga lica iz rizičnih kategorija nezaposlenih, kao i lica kod kojih je registrovana izraženija stopa nezaposlenosti ili kod kojih postoji izražen rizik od dugoročne, odnosno prolongirane nezaposlenosti, imaju prvenstvo u posredovanju u zapošljavanju, ukoliko ispunjavaju kriterijume iz prethodnog stava ovog člana, odnosno ukoliko se radi o uključivanju u programe aktivne politike tržišta rada u cilju zapošljavanja nezavisno od kriterijuma iz stava 2. ovog člana.

Nacionalna služba nastoji da obezbedi povratnu informaciju od poslodavca o realizaciji zahteva za posredovanjem u zapošljavanju, kao i o razlozima za eventualni izostanak realizacije.

Član 73

Nezaposleni kome se posreduje u zapošljavanju, dužan je da se javi na intervju poslodavcu određenog dana i u vreme radi izbora za zasnivanje radnog odnosa ili druge vrste radnog angažovanja.

Nezaposleni iz stava 1. ovog člana, koji nije u mogućnosti da se javi, odnosno dođe na intervju sa poslodavcem u dogovoreno vreme, dužan je da blagovremeno, a najkasnije dan pre održavanja intervjua o razlozima nejavljanja obavesti organizacionu jedinicu Nacionalne službe.

Nezaposleni koji nije bio u mogućnosti da dođe na zakazani intervju, dužan je da lično obavesti organizacionu jedinicu Nacionalne službe, odmah po prestanku opravdanog razloga.

Član 74

Opravdanim razlozima, u smislu člana 73. ovog pravilnika, smatraju se:

- zdravstvena nesposobnost nezaposlenog ili članova njegove porodice, odnosno domaćinstva;

- smrtni slučaj u porodici, odnosno domaćinstvu nezaposlenog;

- ako je ponuđeno zaposlenje van mesta prebivališta, a prevoz u jednom smeru traje duže od 120 minuta ili ako poslodavac ne snosi troškove javnog prevoza, odnosno ne obezbeđuje sopstveni prevoz i

- drugi razlozi, nastali bez krivice i volje nezaposlenog.

Opravdanim razlogom smatra se i ako ponuđeno zaposlenje van mesta prebivališta odbije: majka sa detetom do sedam godina života, trudnica, samohrani roditelj sa detetom do deset godina života i roditelji deteta s težim smetnjama u razvoju.

Opravdanost razloga nejavljanja nezaposlenog ceni ovlašćeni zaposleni organizacione jedinice Nacionalne službe na osnovu priloženih dokaza o razlozima nejavljanja.

2. Organizovanje grupnih razgovora

Član 75

Nacionalna služba može organizovati grupni razgovor poslodavca sa većim brojem nezaposlenih, selektovanih u skladu sa potrebama poslodavca, radi predstavljanja ponude slobodnih poslova i uslova rada i stvaranja mogućnosti neposrednog predstavljanja nezaposlenih.

Nacionalna služba može organizovati i individualne razgovore poslodavca sa kandidatima za posao.

Grupni i individualni razgovori iz st. 1. i 2. ovoga člana mogu se organizovati u prostorijama u organizacionim jedinicama Nacionalne službe.

3. Posredovanje u zapošljavanju u inostranstvu

Član 76

Posredovanjem u zapošljavanju u inostranstvu, u smislu ovog pravilnika, smatraju se poslovi kojima se, u saradnji sa organizacijama za zapošljavanje određenih država, uspostavlja veza između lica koje traži zaposlenje i stranog poslodavca, u skladu sa potvrđenim i objavljenim konvencijama Međunarodne organizacije rada, međunarodnim ugovorima i drugim ugovorima i sporazumima.

Nacionalna služba je dužna da u postupku posredovanja u zapošljavanju u inostranstvu, lice koje traži zaposlenje, a za koje utvrdi da ispunjava uslove za zapošljavanje u inostranstvu, upozna sa uslovima rada i života, pravima i obavezama na radu kao i da pruži pomoć u ostvarivanju prava po osnovu rada za slučaj nezaposlenosti posle povratka sa rada u inostranstvu, u skladu sa zakonom.

4. Pravo nezaposlenog na naknadu troškova u postupku zapošljavanja posredstvom Nacionalne službe

Član 77

Nezaposleni koji ostvaruje pravo na materijalno obezbeđenje u skladu sa zakonom, ima pravo na troškove slanja prijave na oglas o slobodnim poslovima, kao i naknadu troškova javnog prevoza kada je pozvan na razgovor kod poslodavca u vezi sa izborom za zasnivanje radnog odnosa.

Nacionalna služba, na zahtev nezaposlenog iz stava 1. ovog člana, snosi troškove slanja prijave na oglas u visini stvarnih troškova (obezbeđivanje dokaza, fotokopiranje, overa kod nadležnog organa, poštanske usluge i sl.), a troškove javnog prevoza, u visini troškova najjeftinijeg prevoznog sredstva.

Član 78

Nezaposleni koji se prijavi na oglas o slobodnim poslovima van mesta prebivališta, ima pravo na troškove prevoza, kada je pozvan na razgovor u vezi sa zasnivanjem radnog odnosa, ukoliko te troškove ne snosi poslodavac.

Nezaposleni koji se po pozivu Nacionalne službe uključuje u mere aktivne politike zapošljavanja ima pravo na troškove prevoza za vreme učešća u meri.

Nacionalna služba snosi troškove prevoza iz stava 1. ovog člana u visini troškova najjeftinijeg sredstva javnog prevoza.

Član 79

Nezaposleni koji, posredstvom Nacionalne službe ili na drugi način, zasnuje radni odnos na neodređeno vreme van mesta prebivališta, ima pravo na jednokratnu novčanu pomoć za naknadu putnih i troškova selidbe.

Nezaposleni koji zasnuje radni odnos na određeno vreme u trajanju najmanje godinu dana ima i pravo iz stava 1. ovog člana.

Nezaposleni može da ostvari pravo na jednokratnu novčanu pomoć iz stava 1. ovog člana, ako u roku od 30 dana od dana zasnivanja radnog odnosa, podnese zahtev sa odgovarajućim dokazima organizacionoj jedinici Nacionalne službe kod koje je bio prijavljen na evidenciji.

Visina naknade iz stava 1. ovog člana utvrđuje se u visini stvarnih putnih i troškova selidbe, s tim da visina naknade troškova selidbe ne može da bude viša od iznosa prosečnih troškova selidbe.

Član 80

Nezaposleni koga Nacionalna služba uputi, radi zasnivanja radnog odnosa na poslovima za čije obavljanje su propisani posebni uslovi rada (rad na visini, pod vodom, pod zemljom i sl.), ima pravo na naknadu troškova specijalističkih zdravstvenih pregleda i troškova izdavanja uverenja o zdravstvenoj sposobnosti za rad.

Nezaposleno maloletno lice koga Nacionalna služba uputi, radi zasnivanja radnog odnosa ima pravo na naknadu troškova zdravstvenih pregleda i troškova izdavanja uverenja o zdravstvenoj sposobnosti za rad.

Član 81

Pravo na naknadu troškova zdravstvenih pregleda i troškove izdavanja uverenja o zdravstvenoj sposobnosti za rad, u skladu sa zakonom u postupku uključivanja na dodatno obrazovanje i obuku, imaju nezaposleni koje Nacionalna služba uputi na dodatno obrazovanje i obuku, radi zapošljavanja za poznatog poslodavca, odnosno za tržište rada.

Pravo iz stava 1. ovog člana ne ostvaruju nezaposleni koji se uključuju na dodatno obrazovanje i obuku radi sticanja posebnih znanja i veština za obavljanje poslova u okviru zanimanja za koje ne postoje specifični psihofizički zahtevi, i to po programu:

- osnovne informatičke obuke;

- obuke za strane jezike;

- obuke za osnivanje i vođenje malog biznisa;

- obuke za administrativna zanimanja (za poslovne sekretare, tehničke sekretare, novinare, knjigovođe...), i

- druge obuke u zavisnosti od psihofizičkih zahteva poslova, za koje se obuke organizuju.

Član 82

Nezaposleni, koga Nacionalna služba uputi nadležnom organu radi utvrđivanja preostale radne sposobnosti, ima pravo na naknadu troškova zdravstvenih pregleda potrebnih za utvrđivanje preostale radne sposobnosti, odnosno nesposobnosti za rad, u postupku pred organima nadležnim za ocenu radne sposobnosti.

Član 83

Naknada troškova zdravstvenih pregleda i troškova izdavanja uverenja zdravstvene sposobnosti za rad iz čl. 80–82. ovog pravilnika, isplaćuje se nadležnoj zdravstvenoj ustanovi na osnovu posebnog ugovora zaključenog sa Nacionalnom službom.

VIII STRUČNA POMOĆ POSLODAVCU

Član 84

Nacionalna služba pruža stručnu pomoć poslodavcu kroz usluge:

1) analize stanja i kretanja na tržištu rada, u smislu procene mogućnosti obezbeđivanja odgovarajućih kadrova;

2) poslovnog savetovanja i pomoći o primeni zakonskih i drugih propisa u oblasti rada i zapošljavanja, koji se odnose na zapošljavanje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti, kao i pomoć u načinu popunjavanja i dostavljanja Nacionalnoj službi obrazaca i dokumenata u postupku obavljanja poslova zapošljavanja;

3) organizovanja grupnog i individualnog razgovora sa nezaposlenima i obezbeđivanja učešća na sajmu zapošljavanja, omogućavanjem korišćenja prostorija Nacionalne službe, odnosno sajamskog štanda, prezentovanja svog poslovanja i potreba za zapošljavanjem i upućivanjem odgovarajućih kandidata na razgovor o zaposlenju;

4) selekcije kandidata i posredovanja u zapošljavanju;

5) profesionalne klasifikacije;

6) stručne pomoći pri izradi programa i utvrđivanja mera za rešavanje viška zaposlenih;

7) stručne pomoći pri izradi i organizaciji programa dodatnog obrazovanja i obuka, i

8) druge stručne usluge.

Profesionalna klasifikacija

Član 85

Profesionalna klasifikacija ostvaruje se na zahtev poslodavca, radi provere usklađenosti psihofizičkih karakteristika zaposlenih sa zahtevima poslova, sa ciljem bolje organizacije posla i adekvatne iskorišćenosti ljudskih resursa.

Poslodavac, zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi organizacionoj jedinici Nacionalne službe nadležnoj prema sedištu poslodavca.

Višak zaposlenih kod poslodavca

Član 86

Nacionalna služba pruža poslodavcu stručnu pomoć u postupku utvrđivanja i sprovođenja mera za prevenciju nezaposlenosti i rešavanje viška zaposlenih, u skladu sa zakonom.

IX SPROVOĐENJE PROGRAMA I MERA AKTIVNE POLITIKE ZAPOŠLJAVANJA

Član 87

Vlada Republike Srbije na predlog ministarstva nadležnog za poslove zapošljavanja, uz prethodno pribavljeno mišljenje Socijalno-ekonomskog saveta, donosi program aktivne politike zapošljavanja u Republici Srbiji (u daljem tekstu: Program).

Programe za teritorijalnu autonomiju (u daljem tekstu: pokrajinski program) i lokalnu samoupravu (grad, opština), donosi nadležni organ teritorijalne autonomije i lokalne samouprave.

Nacionalna služba sprovodi programe i mere aktivne politike zapošljavanja iz st. 1. i 2. ovog člana.

Programi i mere aktivne politike zapošljavanja finansiraju se iz budžeta Republike Srbije, sredstava teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, sredstava poklona, donacija, legata, a mogu se finansirati i iz doprinosa i drugih sredstava Nacionalne službe.

Korišćenje sredstava za sprovođenje programa i mera aktivne politike zapošljavanja

Član 88

Sredstva za realizaciju programa i mera aktivne politike zapošljavanja, koriste se za podsticanje zapošljavanja, povećanja zapošljivosti i mogućnosti za zapošljavanje nezaposlenih i viška zaposlenih.

Mere aktivne politike zapošljavanja, usmerene ka podsticanju zapošljavanja, su:

- subvenicije za samozapošljavanje radi osnivanja privrednih društava, radnji ili drugih oblika preduzetništva, u bespovratnom iznosu, u skladu sa zakonom i aktom donetim od strane ministra nadležnog za poslove zapošljavanja;

- subvencije poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta radi zapošljavanja do 50 nezaposlenih lica, u bespovratnom iznosu, kojima se stvaraju uslovi za zapošljavanje nezaposlenih lica.

Nezaposlenom, kome je odobrena subvencija za samozapošljavanje iz stava 2. alineja 1) ovog člana, može se odobriti i subvencija iz stava 2. alineja 2) ovog člana, pod uslovom da se subvencijom, pored osnivača, stvaraju uslovi za zapošljavanje do 4 nezaposlena lica.

Član 89

Mere aktivne politike zapošljavanja, osim mera iz člana 88. ovog pravilnika, usmerene ka podsticanju zapošljavanja, su i:

1) dodatno obrazovanje i obuka, radi zapošljavanja i stvaranja mogućnosti za zapošljavanje, kroz mere:

- stručnog osposobljavanja i usavršavanja,

- organizovanja obrazovanja i obuke;

2) razvoj preduzetništva, radi zapošljavanja i stvaranja mogućnosti za samozapošljavanje, kroz mere:

- informativne i savetodavne usluge u poslovnim centrima;

- obuke iz preduzetništva i mentoring;

3) drugi programi i mere:

- subvencije doprinosa koje plaća poslodavac za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti (u daljem tekstu: obavezno socijalno osiguranje);

- zapošljavanje na javnim radovima;

- isplata jednokratne novčane naknade za samozapošljavanje, u skladu sa Zakonom;

- podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom i

- druge mere za podsticanje zapošljavanja određenih kategorija nezaposlenih lica.

Član 90

Sredstva iz člana 88. ovog pravilnika, za sprovođenje programa i mera aktivne politike zapošljavanja mogu se odobriti poslodavcu, odnosno tražiocu zaposlenja - podnosiocu zahteva, u skladu sa Zakonom, aktom ministra nadležnog za poslove zapošljavanja i odredbama ovog pravilnika.

Član 91

Prioritet u korišćenju sredstava, pod jednakim uslovima, imaju mere kojima se:

1) podstiče zapošljavanje lica u gradovima i opštinama, u zavisnosti od stepena razvijenosti;

2) stvaraju uslovi za zapošljavanje rizičnih kategorija nezaposlenih lica u skladu sa programom aktivne politike zapošljavanja za tekuću godinu;

3) stvaraju uslovi za zapošljavanje određenih kategorija nezaposlenih lica, i to:

- korisnika novčane naknade,

- koji duže čekaju na zaposlenje,

- suficitarnih zanimanja i dr.

Rukovodilac organizacione jedinice Nacionalne službe, može uz saglasnost direktora Nacionalne službe, za područje organizacione jedinice, pored prioriteta utvrđenih u stavu 1. ovog člana, utvrditi i dodatne kriterijume i prioritete, polazeći od komparativnih prednosti i stanja nezaposlenosti na tom području.

Član 92

Pravo na subvenciju za samozapošljavanje ne može ostvariti lice:

1) koje je ostvarilo pravo na jednokratnu isplatu novčane naknade, i

2) strani državljanin.

Član 93

Pravo na subvenciju za otvaranje novih radnih mesta, radi zapošljavanja nezaposlenih, ne mogu ostvariti:

1) državni organi, organizacije i drugi direktni i indirektni korisnici budžetskih sredstava;

2) korisnici sredstava koji nisu ispunili raniju ugovornu obavezu prema Nacionalnoj službi;

3) poslodavci koji zapošljavaju nezaposlene kojima je prethodni radni odnos prestao kod poslodavca - podnosioca zahteva, u periodu kraćem od 6 meseci od dana podnošenja zahteva.

1. Subvencija nezaposlenom za samozapošljavanje

Član 94

Pravo na subvenciju za samozapošljavanje, odnosno pravo na isplatu jednokratne novčane naknade, nezaposleni ostvaruje za osnivanje privrednog društva, radnje ili drugog oblika preduzetništva.

Nezaposleni iz stava 1. ovog člana može da ostvari pravo i na:

- pomoć poslovnog centra, u skladu sa Zakonom i ovim pravilnikom, i

- obuku za preduzetništvo.

Nezaposlenom kome je odobrena subvencija za samozapošljavanje može se odobriti i subvencija za otvaranje i opremanje novih radnih mesta, pod uslovom da se subvencijom, pored osnivača, stvaraju uslovi za zapošljavanje do 4 nezaposlena lica.

Član 95

Subvencija za samozapošljavanje, čija je visina utvrđena aktom donetim od strane ministra nadležnog za poslove zapošljavanja, odobrava se pod uslovom da je:

1) lice na evidenciji Nacionalne službe,

2) lice podnelo zahtev za subvenciju sa poslovnim programom (biznis planom),

3) lice prošlo obuku za preduzetništvo u organizaciji Nacionalne službe ili druge odgovarajuće organizacije u cilju podizanja nivoa informisanosti i kompetentnosti za otpočinjanje sopstvenog posla.

Član 96

Nezaposlenim licima odobrava se subvencija za samozapošljavanje na osnovu podnetog zahteva sa biznis planom nadležnoj organizacionoj jedinici Nacionalne službe prema prebivalištu nezaposlenog.

Nezaposleni, uz zahtev sa biznis planom iz stava 1. ovog člana, podnosi izvod iz evidencije nezaposlenih.

Nezaposleni, koji uz zahtev za subvenciju za samozapošljavanje podnosi istovremeno i zahtev za subvenciju za otvaranje i opremanje novih radnih mesta radi zapošljavanja do 4 nezaposlena lica uz zahtev sa biznis planom dostavlja i:

1) dokaz o statusu nezaposlenog, ukoliko pripada nekoj od sledećih kategorija:

- osoba sa invaliditetom: rešenje o invalidnosti izdato od strane nadležnog državnog organa i dokaz o procenjenoj radnoj sposobnosti ili diploma završene specijalne škole, za lica koja nemaju navedenu dokumentaciju i procenjenu radnu sposobnost - nalaz i mišljenje nadležne zdravstvene ustanove - medicine rada o vrsti i stepenu smanjene radne sposobnosti sa procenjenom radnom sposobnošću za radno mesto koje je navedeno u zahtevu;

- izbeglo ili raseljeno lice: kopija važeće izbegličke legitimacije ili legitimacija raseljenog lica;

- dete bez roditeljskog staranja: rešenje nadležnog organa o smeštaju;

- samohrani roditelj, odnosno nezaposlena oba roditelja i drugi nezaposleni u stanju socijalne potrebe, u skladu sa zakonom: dokaz o bračnom statusu, izvod iz evidencije za nezaposlenog bračnog druga i izvod iz matične knjige rođenih za decu;

- korisnik novčane naknade: pravosnažno rešenje o priznavanju prava na novčanu naknadu.

Romi i pripadnici drugih etničkih manjina kod kojih je izraženija stopa nezaposlenosti mogu potvrditi svoju etničku, odnosno nacionalnu pripadnost izjavom koja je sastavni deo zahteva.

Član 97

Ako se u skladu sa zakonom, više nezaposlenih udruže radi osnivanja privrednog subjekta, osim za osnivanje zadruge, svaki pojedinačno podnosi zahtev i ostvaruje pravo na subvenciju.

Član 98

Rukovodilac osnovne organizacione jedinice Nacionalne službe, donosi odluku o odobravanju subvencije najmanje jednom mesečno, do utroška raspoloživih sredstava za ovu namenu.

Član 99

Rukovodilac osnovne organizacione jedinice Nacionalne službe i podnosilac zahteva, na osnovu donete odluke o odobravanju subvencije, u roku do 60 dana zaključuju ugovor, kojim se uređuju međusobna prava i obaveze i na osnovu koga se vrši isplata subvencije.

Podnosilac zahteva, prilikom zaključivanja ugovora, dužan je da dostavi:

- rešenje nadležnog organa o upisu u registar;

- prijavu na obavezno socijalno osiguranje za sebe i za lica koja zapošljava;

- sredstvo obezbeđenja ugovornih obaveza;

- fotokopiju kartona deponovanih potpisa ili ugovor o otvaranju računa;

- fotokopiju lične karte, i

- fotokopiju lične karte žiranta (žiranata).

Član 100

Korisnik sredstava subvencije za samozapošljavanje dužan je da u roku od 60 dana, od dana uplate sredstava dostavi dokaze o namenskoj upotrebi istih.

Korisnik sredstava iz stava 1. ovog člana, koji nije u mogućnosti da namenski iskoristi sredstva ili sredstva iskoristi nenamenski i ako u propisanom roku ne dostavi dokaze o namenskoj upotrebi sredstava, dužan je da vrati iznos subvencije, uvećan za iznos zakonom utvrđene kamate, u roku od 15 dana od dana prijema obaveštenja Nacionalne službe o povraćaju sredstava.

Korisniku sredstava koji odustane od realizacije ugovorne obaveze i odobrena sredstva vrati u roku od 30 dana od dana prenosa sredstava, ne zaračunava se kamata.

Nacionalna služba prestaje da vodi evidenciju o nezaposlenom danom donošenja rešenja o upisu u registar.

Korisniku sredstava kome je odobrena subvencija za samozapošljavanje, dužan je da obavlja delatnost najmanje 2 godine, počev od dana otpočinjanja obavljanja delatnosti.

Korisniku sredstava kome je pored subvencije za samozapošljavanje odobrena i subvencija za otvaranje novih radnih mesta, radi zapošljavanja do 4 nezaposlena lica, dužan je da obezbedi da radni odnos lica koja se zapošljavaju na novootvorenim radnim mestima traje najmanje 24 meseca, počev od dana zasnivanja radnog odnosa.

2. Subvencija poslodavcu za otvaranje novih radnih mesta

Član 101

Poslodavac može ostvariti pravo na subvenciju za otvaranje novih radnih mesta, radi zapošljavanja do 50 nezaposlenih lica.

Visina subvencije iz stava 1. ovog člana, utvrđuje se aktima Vlade, u zavisnosti od razvijenosti regiona i pripadnosti jednoj od rizičnih kategorija nezaposlenih lica.

Izuzetno od stava 1. ovog člana poslodavac može ostvariti pravo na subvenciju za otvaranje novih radnih mesta radi zapošljavanja preko 50 nezaposlenih lica, radi ujednačenijeg regionalnog razvoja, uklanjanja dispariteta na tržištu rada i većeg stepena zapošljavanja.

Član 102

Subvencija iz člana 101. ovog pravilnika odobrava se na osnovu objavljenog konkursa ili javnog poziva i podnetog zahteva sa biznis planom.

Podnosilac zahteva, odnosno korisnik sredstava mora ispunjavati sledeće uslove:

1) da je ekonomski sposoban;

2) da broj zaposlenih nije manji za poslednja tri meseca koji prethode mesecu u kome je podnet zahtev sa biznis planom;

3) da je biznis plan ekonomski opravdan;

4) da prema korisniku nije pokrenut stečajni, odnosno likvidacioni postupak;

5) da je podnosilac zahteva, nad kojim je vođen stečajni postupak i kod koga je usvojen i u celini izvršen plan reorganizacije, uspešno poslovao najmanje 12 meseci;

6) da je podnosilac zahteva, koji je kupio privredni subjekt nad kojim je okončan postupak stečaja ili likvidacije, uspešno poslovao najmanje 12 meseci od dana kupovine;

7) da je uredno izmirivao obaveze po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za zaposlene, kao i obaveze po osnovu javnih prihoda za poslednja tri meseca koji prethode mesecu u kome je podnet zahtev;

8) da ima izmirene ugovorne obaveze i namirena potraživanja prema Nacionalnoj službi za prethodni period, osim za obaveze čija je realizacija u toku u skladu sa ugovorom;

9) da je nezaposleni za koga se traži subvencija na evidenciji;

10) da je nezaposleni, kome je prethodni radni odnos prestao u privrednom subjektu u kojem se zapošljava, prijavljen na evidenciju najmanje šest meseci;

11) da se zahtev za učešće u finansiranju programa ne odnosi na zapošljavanje nezaposlenih kojima je radni odnos prestao zbog prestanka potrebe za njihovim radom kod istog poslodavca - podnosioca zahteva.

Subvenciju iz člana 101. ovog pravilnika, može ostvariti poslodavac, odnosno podnosilac zahteva koji zapošljava lica za čijim radom je prestala potreba kod drugog poslodavca, u skladu sa programom rešavanja viška zaposlenih, na koje je dato mišljenje i predlog mera od strane Nacionalne službe.

Član 103

Uz zahtev sa biznis planom za odobravanje subvencije iz člana 101. ovog pravilnika, podnosi se:

1) izvod iz registra o osnivanju privrednog subjekta;

2) izveštaj o solventnosti poslodavca od banaka koje za poslodavca obavljaju poslove platnog prometa, za poslednja tri meseca koji prethode mesecu u kome je podnet zahtev, osim za korisnike subvencije za samozapošljavanje koji zapošljavaju do 4 nezaposlena lica;

3) dokaz o redovnoj isplati zarada zaposlenih, za poslednja tri meseca koji prethode mesecu u kome je podnet zahtev osim za korisnike subvencije za samozapošljavanje koji zapošljavaju do 4 nezaposlena lica;

4) izvod iz evidencije nezaposlenih lica i

5) drugi potrebni dokazi, na zahtev Nacionalne službe.

Poslodavac koji podnosi zahtev za subvenciju iz stava 1. ovog člana, radi zapošljavanja lica koja pripadaju nekoj od sledećih kategorija potrebno je da dostavi dokaz o statusu nezaposlenog i to za:

- osobu sa invaliditetom: rešenje o invalidnosti izdato od strane nadležnog državnog organa i dokaz o procenjenoj radnoj sposobnosti ili diploma završene specijalne škole, za lica koja nemaju navedenu dokumentaciju i procenjenu radnu sposobnost - nalaz i mišljenje nadležne zdravstvene ustanove - medicine rada o vrsti i stepenu smanjene radne sposobnosti sa procenjenom radnom sposobnošću za radno mesto koje je navedeno u zahtevu;

- izbeglo ili raseljeno lice: kopija važeće izbegličke legitimacije ili legitimacija raseljenog lica;

- dete bez roditeljskog staranja: rešenje nadležnog organa o smeštaju;

- samohranog roditelja, odnosno nezaposlena oba roditelja i drugi nezaposleni u stanju socijalne potrebe, u skladu sa zakonom: dokaz o bračnom statusu, izvod iz evidencije za nezaposlenog bračnog druga i izvod iz matične knjige rođenih za decu;

- korisnika novčane naknade: pravosnažno rešenje o priznavanju prava na novčanu naknadu.

Poslodavac koji podnosi zahtev za subvenciju iz stava 1. ovog člana, radi zapošljavanja lica za čijim radom je prestala potreba kod drugog poslodavca, dužan je da dostavi i program za rešavanje viška zaposlenih, na koje je dato mišljenje i predlog mera od strane Nacionalne službe.

Član 104

Upravni odbor Nacionalne službe donosi odluku o odobravanju subvencije poslodavcu za otvaranje novih radnih mesta, kojima se stvaraju uslovi za zapošljavanje 10 i više nezaposlenih.

Rukovodilac osnovne organizacione jedinice Nacionalne službe donosi odluku o subvenciji poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta, kojima se stvaraju uslovi za zapošljavanje do 9 nezaposlenih.

Član 105

Međusobna prava, obaveze i odgovornosti između Nacionalne službe i korisnika sredstava uređuju se ugovorom, u skladu sa odlukom nadležnog organa Nacionalne službe.

Korisnik sredstava je dužan da, pri zaključivanju ugovora, dostavi Nacionalnoj službi odgovarajuća sredstva obezbeđenja (menica, bankarska garancija, založno pravo na pokretnim ili nepokretnim stvarima, ugovorno jemstvo pravnog lica za korisnika subvencije sa odgovarajućim instrumentima obezbeđenje jemca).

Korisnik sredstava, koji kao sredstvo obezbeđenja koristi založno pravo na pokretnim stvarima, dužan je da pokretnu stvar osigura i vinkulira polisu osiguranja u korist Nacionalne službe.

Sredstvo obezbeđenja iz st. 2. i 3. ovog člana, čuva se na zakonom propisani način u organizacionoj jedinici Nacionalne službe, za vreme trajanja ugovorne obaveze.

Organizaciona jedinica Nacionalne službe je dužna da o deponovanim sredstvima obezbeđenja, vodi odgovarajuću evidenciju.

Član 106

Korisnik sredstava subvencije, iz člana 101. ovog pravilnika dužan je da u roku od 60 dana, od dana uplate sredstava, dostavi dokaze o namenskoj upotrebi istih i da omogući Nacionalnoj službi kontrolu namenskog korišćenja sredstava, kao i praćenje realizacije, najmanje u periodu od dve godine.

Ako u toku trajanja ugovorne obaveze, licu koje je zasnovalo radni odnos, prestane radni odnos njegovom voljom ili krivicom, korisnik sredstava je dužan da zasnuje radni odnos sa drugim nezaposlenim, za preostalo vreme utvrđeno ugovorom.

Ako u toku trajanja ugovorne obaveze, korisnik sredstava licu koje je zasnovalo radni odnos otkaže ugovor o radu bez krivice zaposlenog, dužan je da vrati celokupan iznos isplaćene subvencije uz pripadajuću zakonsku kamatu, u roku od 30 dana od dana otkaza ugovora o radu.

Na zahtev korisnika sredstava, koji nije u mogućnosti da sredstva iskoristi za namene za koje su odobrena, nadležni organ Nacionalne službe može odobriti preuzimanje ugovorne obaveze za preostalo vreme od strane drugog poslodavca, na osnovu ugovora o preuzimanju prava i obaveza.

Korisnik sredstava, koji ne iskoristi sredstva (delimično ili u celosti), za namene za koje su odobrena, dužan je da vrati iznos subvencije, uvećan za iznos zakonom utvrđene kamate, u roku od 15 dana od dana prijema obaveštenja Nacionalne službe o povraćaju sredstava.

Član 107

Upravni odbor može, na zahtev korisnika sredstava, koji iz opravdanih razloga nije u mogućnosti da realizuje ugovornu obavezu (u celosti ili delimično), svojom odlukom o otpisu sredstava, da oslobodi korisnika sredstava obaveze vraćanja odobrenih sredstava.

Opravdanim razlogom iz stava 1. ovog člana, smatra se viša sila, smrt i teža bolest dužnika zbog koje ne može da obavlja delatnost za koju su odobrena sredstva, trajno iseljenje iz zemlje, nepoznato boravište - prebivalište kao i potraživanja male vrednosti.

3. Dodatno obrazovanje i obuka

Član 108

Pravo na dodatno obrazovanje i obuku, u skladu sa zakonom i ovim pravilnikom, ima tražilac zaposlenja koji ima suficitarno zanimanje ili mu nedostaju znanja i veštine za rad u zanimanju a poseduje psihofizičke sposobnosti za obavljanje poslova za koje se organizuje obrazovanje i obuka u cilju pripreme za zapošljavanje.

Član 109

Dodatno obrazovanje i obuku tražilaca zaposlenja Nacionalna služba organizuje sprovođenjem posebnih mera kroz:

1) stručno osposobljavanje i usavršavanje:

- pripravnika i volontera (pripravnici, pripravnici-volonteri i praktikanti);

- sufinansiranje akreditovanih studija drugog stepena;

2) organizovanje obrazovanja i obuka:

- funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih,

- osnovna informatička obuka;

- obuka za strane jezike;

- prekvalifikacija i dokvalifikacija;

- u virtuelnim preduzećima, i

- druge obuke.

Član 110

Nezaposleni na evidenciji Nacionalne službe dužan je da prihvati dodatno obrazovanje i obuku na koju ga uputi Nacionalna služba radi zapošljavanja ili pripreme za zapošljavanje.

3.1. Stručno osposobljavanje i usavršavanje

Član 111

Mere kojima se sprovodi stručno osposobljavanje i usavršavanje su: stručno osposobljavanje pripravnika i pripravnika-volontera i stručno usavršavanje praktikanata.

Stručno osposobljavanje pripravnika sprovodi se radi prevencije dugoročne nezaposlenosti lica bez radnog iskustva u struci uz zasnivanje radnog odnosa na određeno vreme i polaganja pripravničkog, odnosno stručnog ispita.

Stručno osposobljavanje pripravnika - volontera sprovodi se u cilju prevencije dugoročne nezaposlenosti lica bez radnog iskustva u struci, uz polaganje pripravničkog, odnosno stručnog ispita, bez zasnivanja radnog odnosa.

Stručno usavršavanje praktikanata sprovodi se u cilju podizanja nivoa kompetentnosti i zapošljivosti mladih sa i bez radnog iskustva u zanimanju, kroz radnu praksu.

Sufinansiranje akreditovanih studija drugog stepena sprovodi se u cilju podizanja kompetentnosti radne snage kroz finansiranje studija drugog stepena sa ukupnim obimom od 360 ESPB bodova, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju.

3.2. Organizovanje obrazovanja i obuka

Član 112

Funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih, sprovodi se radi povećanja zapošljivosti kroz sticanje osnovnog obrazovanja i zanimanja prema programu inicijalnog stručnog obrazovanja.

Osnovna informatička obuka je mera za potrebe tržišta rada kojom se povećava zapošljivost lica sa evidencije, kroz sticanje informatičke pismenosti - veština rada na računaru.

Obuka za strane jezike je mera kojom se povećava zapošljivost lica sa evidencije kroz sticanje srednjeg ili višeg nivoa znanja stranog jezika koji se traži kao uslov za rad na određenim poslovima.

Prekvalifikacija i dokvalifikacija je mera koja je namenjena nezaposlenim licima od I do VII stepena stručne spreme u cilju osposobljavanja za obavljanje poslova u okviru drugog zanimanja, odnosno podizanja nivoa kompetentnosti kroz sticanje novih kvalifikacija za potrebe tržišta rada ili poznatog poslodavca.

Obuka u virtuelnim preduzećima sprovodi se u cilju prevencije dugoročne nezaposlenosti kroz simuliranje rada u preduzeću kojim se razvijaju veštine potrebne za poslovnu praksu realnog tržišnog ambijenta.

Član 113

Nacionalna služba, u skladu sa sprovođenjem programa i mera aktivne politike zapošljavanja, organizuje dodatno obrazovanje i obuku.

Dodatno obrazovanje i obuku nezaposlenih Nacionalna služba organizuje za poznatog poslodavca ili za potrebe tržišta rada.

Nacionalna služba može na zahtev poslodavca da organizuje dodatno obrazovanje i obuku zaposlenih za čijim radom je prestala potreba, u skladu sa zakonom, sprovođenjem posebnih mera iz člana 109. ovog pravilnika.

Član 114

Sredstva za finansiranje mera dodatnog obrazovanja i obuke odobravaju se na osnovu podnetog zahteva i objavljenog konkursa ili javnog poziva, u skladu sa programom rada i finansijskim planom Nacionalne službe kao i Zakonom o javnim nabavkama.

Podnosilac zahteva, za mere iz člana 109. tačka 2. podnosi:

1) program dodatnog obrazovanja i obuke koji sadrži:

- definisan sadržaj i ishod obrazovanja i obuke po oblastima i jedinicama učenja (teorijski i praktični deo);

- dinamiku i način realizacije programa;

- definisane kompetencije - znanja i veštine koje će lice steći nakon završetka programa;

- način evaluacije i sertifikacije znanja i veština;

- reference instruktora - mentora;

- nivo i vrstu kvalifikacija - zanimanja koja se stiču završetkom obuke,

2) mesto i uslove za izvođenje obuke,

3) broj polaznika;

4) specifikaciju troškova obuke po nameni i predviđena zaposlenja;

5) izvod iz dokumenata o registraciji;

6) izveštaj o solventnosti od banaka koje za podnosioca zahteva obavljaju poslove platnog prometa, za poslednja tri meseca koji prethode mesecu u kome je podnet zahtev;

7) dokaz o redovnoj uplati doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, za poslednja tri meseca koji prethode mesecu u kome je podnet zahtev;

8) druge potrebne podatke u skladu sa odredbama ovog pravilnika i standardima stručne službe.

Podnosilac zahteva je dužan da dostavi i program za rešavanje viška zaposlenih, odnosno odluku o utvrđivanju zaposlenih koji su višak, ako se sredstva odobravaju za finansiranje obuke viška zaposlenih, uz zahtev iz stava 2. ovog člana.

Podnosilac zahteva za mere stručnog osposobljavanja i usavršavanja (pripravnici, pripravnici - volonteri i praktikanti), uz zahtev pored dokumentacije utvrđene stavom 2. ovog člana, izuzev tačke 4), dostavlja i izvod iz akta o sistematizaciji u skladu sa zakonom.

Nezaposleni, za meru sufinansiranja akreditovanih studija drugog stepena, uz zahtev podnosi:

- izvod iz evidencije (provera statusa vrši se preko informacionog sistema),

- overena fotokopija diplome - dokaz o uspehu na osnovnim studijama sa najmanjom prosečnom ocenom 8,00,

- overenu kopiju indeksa - dokaz o uspehu na poslediplomskim studijama,

- dokaz o profesionalnim uspesima i nagradama, i

- potvrdu sa fakulteta o vrsti upisanih studija sa ukupnim brojem bodova koja se stiču završetkom studija.

Član 115

Troškove dodatnog obrazovanja i obuke koje organizuje Nacionalna služba za poznatog poslodavca, snosi poslodavac.

Nacionalna služba može da učestvuje u finansiranju stvarnih troškova dodatnog obrazovanja i obuke nezaposlenih iz stava 1. ovog člana, ako se traži obuka za zanimanje u kojem na evidenciji nema nezaposlenih, odnosno ima nezaposlenih koji nemaju odgovarajuća znanja i veštine za obavljanje poslova u zanimanju, sa kojima poslodavac, po završenom dodatnom obrazovanju i obuci, zasniva radni odnos na neodređeno vreme.

Nacionalna služba u celosti finansira troškove dodatnog obrazovanja i obuke, koje organizuje za potrebe tržišta rada, a sredstva se odobravaju izvršiocu posla - obrazovnoj ili drugoj organizaciji kojoj je ugovorom poverena organizacija obuke.

Član 116

Dodatno obrazovanje i obuka realizuje se u saradnji sa obrazovnim ustanovama i poslodavcima po verifikovanom programu ili programu obrazovne ustanove.

Izuzetno, dodatno obrazovanje i obuka može da se realizuje po internom programu i planu obuke poslodavca, koji je dužan da izda sertifikat sa stečenim kompetencijama polazniku nakon uspešno završenog programa.

Ako se dodatno obrazovanje i obuka vrši po programu poslodavca, poslodavac je dužan da utvrdi program, plan i dužinu trajanja obuke, u skladu sa zakonom i opštim aktom Nacionalne službe, kao i da obezbedi mentore, odnosno instruktore za stručno vođenje lica uključenih u obuku.

Trajanje dodatnog obrazovanja i obuke koje realizuje obrazovna ustanova, institucija registrovana za obrazovanje odraslih ili poslodavac po internom programu obuke, utvrđuje se u skladu sa zakonom, obrazovnim programom i oblikom obuke.

Ako se dodatno obrazovanje i obuka vrši za poznatog poslodavca, a Nacionalna služba učestvuje u finansiranju troškova dodatnog obrazovanja i obuke u smislu člana 115. stav 2. ovog pravilnika, poslodavac je dužan, da najkasnije u roku od 15 dana od dana završetka obuke, zasnuje radni odnos na neodređeno vreme sa licima koja su uspešno završila obuku, zadrži lice u radnom odnosu u dužini utvrđenoj ugovorom i da po isteku ugovorenog roka Nacionalnoj službi dostavi odgovarajući dokaz o radnom statusu lica.

Član 117

Nacionalna služba organizuje, funkcionalno osnovno obrazovanje za nezaposlene bez potpunog osnovnog obrazovanja, radi njihovog osposobljavanja za I i II stepen stručne spreme i za zapošljavanje.

Nezaposleni, za vreme funkcionalnog osnovnog obrazovanja iz stava 1. ovog člana, ima pravo na besplatne udžbenike i troškove prevoza u visini najjeftinijeg prevoznog sredstva, utvrđenoj ugovorom zaključenim između Nacionalne službe i nezaposlenog koga je uputila Nacionalna služba.

Mera iz stava 1. ovog člana sprovodi se na osnovu Sporazuma sa obrazovnim ustanovama.

Član 118

Sredstva za finansiranje stručnog osposobljavanja i usavršavanja i obrazovanja i obuka iz čl. 111. i 112. ovog pravilnika, koriste se odobravanjem subvencije, novčane pomoći i stvarnih troškova obrazovanja i obuka, a dinamika isplate regulisaće se ugovorom.

Korisnik sredstava je dužan, da pri zaključivanju ugovora iz stava 1. ovog člana, dostavi Nacionalnoj službi odgovarajuća sredstva obezbeđenja iz člana 105. ovog pravilnika, osim kod mera stručnog osposobljavanja i usavršavanja.

Član 119

Osposobljavanje pripravnika vrši se zasnivanjem radnog odnosa kod poslodavca u trajanju do 12 meseci za lica sa najmanje četvorogodišnjim visokim obrazovanjem, do 9 meseci za lica sa višim ili visokim trogodišnjim obrazovanjem i do 6 meseci za lica sa srednjim obrazovanjem, odnosno do isteka roka za pripravnički staž koji je propisan zakonom, ali ne duže od 12 meseci.

Nacionalna služba učestvuje u finansiranju troškova osposobljavanja pripravnika, odobravanjem subvencije u mesečnom iznosu, kao i refundacijom troškova doprinosa za obavezno socijalno osiguranje na visinu odobrene subvencije.

Poslodavac može, za stručno osposobljavanje nezaposlenih lica u svojstvu pripravnika sa višim ili visokim trogodišnjim obrazovanjem u trajanju do 9 meseci, konkurisati za produžetak subvencije i refundaciju troškova iz stava 2. ovog člana za još 3 meseca, a za stručno osposobljavanje nezaposlenih lica u svojstvu pripravnika sa srednjim obrazovanjem u trajanju do 6 meseci, konkurisati za produžetak subvencije i refundaciju troškova iz stava 2. ovog člana za još 6 meseci.

Član 120

Subvenciju za učešće u finansiranju zarade pripravnika kao i refundaciju troškova doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, Nacionalna služba isplaćuje u mesečnom iznosu poslodavcu kod koga je pripravnik zasnovao radni odnos, na osnovu ugovora zaključenog između Nacionalne službe i poslodavca - korisnika sredstava.

Isplata sredstava iz stava 1. ovog člana vrši se mesečno, na osnovu dokaza o trajanju radnog odnosa i isplati zarade u skladu sa zakonom, za prethodni mesec.

Član 121

Osposobljavanje pripravnika - volontera vrši se bez zasnivanja radnog odnosa, zaključivanjem ugovora sa poslodavcem, u trajanju do 12 meseci za visoku, do 9 meseci za višu i do 6 meseci za srednju stručnu spremu, odnosno do isteka roka za pripravnički staž koji je propisan zakonom ili opštim aktom poslodavca.

Usavršavanje praktikanata vrši se bez zasnivanja radnog odnosa, zaključivanjem ugovora sa poslodavcem, u trajanju od 6 meseci.

Sufinansiranje akreditovanih studija drugog stepena, u trajanju od 12 meseci, vrši se zaključivanjem ugovora sa licem na studijama drugog stepena.

Član 122

Prelazak iz mere stručnog usavršavanja praktikanata, u meru pripravnika ili pripravnika - volontera za preostalo vreme, kod istog ili drugog poslodavca, po istom programu osposobljavanja može se odobriti u toku trajanja kao i po završetku iste, u cilju osposobljavanja radi sticanja uslova za polaganje pripravničkog ispita.

Prelazak iz mere u meru iz stava 1. ovog pravilnika, može se odobriti poslodavcu uz obavezu da prizna stečene kompetencije u drugom programu i da se utvrdi razlika u odnosu na standard neophodnih znanja i veština potrebnih za polaganje pripravničkog ispita.

Prelazak iz mere u meru je moguć i ukoliko je razlika u stečenim i potrebnim znanjima i veštinama iz prethodnog stava ovog člana takva da je do sticanja uslova za polaganje pripravničkog ispita neophodan period osposobljavanja do 6 meseci za visoku stručnu spremu, odnosno do 3 meseca za višu stručnu spremu, uz obavezu poslodavca da nakon položenog ispita polazniku izda sertifikat o osposobljenosti sa stečenim kompetencijama.

Član 123

Sredstva za učešće u finansiranju zarade pripravnika koriste se odobravanjem subvencije u mesečnom iznosu kao i refundacijom doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Subvencija iz stava 1. ovog člana isplaćuje se mesečno poslodavcu kod koga je pripravnik zasnovao radni odnos, za vreme trajanja pripravničkog staža utvrđenog ugovorom, na osnovu dokaza o trajanju radnog odnosa i isplati zarade i uplaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u skladu sa zakonom, za prethodni mesec za koji se traži refundacija subvencije.

Poslodavac koji ne podnese zahtev za refundaciju subvencije u roku iz stava 2. ovog člana, a najkasnije do isteka trajanja pripravničkog staža utvrđenog ugovorom o osposobljavanju pripravnika odnosno do isteka perioda produženja subvencije, gubi pravo na refundaciju ugovorene subvencije.

Poslodavac gubi pravo na subvenciju i refundaciju troškova ako se u toku trajanja osposobljavanja pripravnika smanji broj zaposlenih u odnosu na broj zaposlenih u periodu definisanom uslovima konkursa.

Ako u toku trajanja stručnog osposobljavanja i usavršavanja pripravnika, pripravnika - volontera ili praktikanta prestane radni odnos pripravniku, odnosno radno angažovanje pripravnika - volontera i praktikanta, poslodavac može da zasnuje radni odnos, odnosno da angažuje drugo nezaposleno lice u istom zanimanju i stepenu stručne spreme, za preostalo vreme utvrđeno ugovorom, ukoliko nije proteklo više od jedne četvrtine vremena predviđenog za trajanje stručnog osposobljavanja i usavršavanja.

U toku trajanja pripravničkog staža, osposobljavanje pripravnika može da preuzme drugi poslodavac za preostalo vreme utvrđeno ugovorom, pod uslovom da se osposobljavanje vrši po istom programu, na osnovu ugovora o preuzimanju prava i obaveza, koji zaključuju Nacionalna služba, poslodavac koji preuzima obavezu, poslodavac koji ustupa obavezu i pripravnik.

Član 124

Nacionalna služba učestvuje u finansiranju troškova osposobljavanja pripravnika - volontera, usavršavanja praktikanata i lica na akreditovanim studijama drugog stepena, odobravanjem novčane pomoći u mesečnom iznosu.

Programom rada Nacionalne službe a u skladu sa finansijskim planom za godinu u kojoj se program realizuje, utvrđuje se visina novčane pomoći iz stava 1. ovog člana.

Novčana pomoć iz stava 1. ovog člana isplaćuje se neposredno pripravniku - volonteru, praktikantu i licu na akreditovanim studijama drugog stepena, mesečno na osnovu dokaza o trajanju osposobljavanja i usavršavanja, ugovora zaključenog između Nacionalne službe i lica na akreditovanim studijama drugog stepena, odnosno korisnika sredstava - poslodavca i pripravnika - volontera, odnosno praktikanta.

Dokaz o trajanju osposobljavanja i usavršavanja iz stava 2. ovog člana, za lica na akreditovanim studijama drugog stepena je potvrda (uverenje) nadležnog fakulteta o overi i trajanju semestra ili indeks koji se dostavlja na uvid svakih šest meseci za vreme trajanja obuke, odnosno za pripravnike - volontere i praktikante izveštaj poslodavca u mesecu za koji se vrši isplata novčane pomoći.

Pripravnik - volonter i praktikant, za vreme trajanja osposobljavanja i usavršavanja ima pravo na osiguranje za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, u skladu sa zakonom.

Član 125

Rukovodilac organizacione jedinice Nacionalne službe, donosi odluku o odobravanju subvencije zarade za stručno osposobljavanje pripravnika, odnosno novčane pomoći za osposobljavanje pripravnika - volontera kao i stručno usavršavanje praktikanata, a direktor Nacionalne službe donosi odluku o osposobljavanju lica na akreditovanim studijama drugog stepena.

Direktor Nacionalne službe donosi odluku o organizovanju obuke za tržište rada i odluku o organizovanju obuke za poznatog poslodavca za grupu preko 50 lica.

Rukovodilac organizacione jedinice Nacionalne službe donosi odluku o organizovanju obuke za grupu do 50 nezaposlenih za poznatog poslodavca, odnosno viška zaposlenih, ako zakonom nije drugačije propisano.

Međusobna prava i obaveze po merama iz člana 109. ovog pravilnika uređuju se ugovorom na osnovu odluke nadležnog organa iz st. 1-3. ovog člana.

Član 126

Nezaposleni, koga je Nacionalna služba uputila na dodatno obrazovanje i obuku, za poznatog poslodavca i tržište rada, ima pravo na novčanu pomoć u visini od 10% prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi Republike, kao i pravo na obavezne udžbenike i troškove prevoza u visini najjeftinijeg sredstva javnog prevoza.

Pravo na novčanu pomoć iz stava 1. ovog člana nema nezaposleni koji je upućen na osnovnu i specijalističku informatičku obuku, obuku za strane jezike, obuku u virtuelnim preduzećima i funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih do uključivanja u stručno obrazovanje i obuku.

Član 127

Poslodavac koji u celosti ili delimično, ne izvrši ugovornu obavezu, odnosno njegovom krivicom se prekine dodatno obrazovanje i obuka, dužan je da Nacionalnoj službi nadoknadi troškove dodatnog obrazovanja i obuke uvećane za iznos zakonom uvećane kamate.

4. Razvoj preduzetništva

4.1. Informativne i savetodavne usluge u poslovnim centrima

Član 128

Nezaposleni koji podnese zahtev za isplatu novčane naknade u jednokratnom iznosu za samozapošljavanje, odnosno izjasni se da želi da koristi sredstva Nacionalne službe kroz meru subvencije za samozapošljavanja, može ostvariti i pravo na pomoć pri samozapošljavanju od strane poslovnog centra organizacione jedinice Nacionalne službe.

Pomoć iz stava 1. ovog člana obuhvata poslovno informisanje, savetovanje i pomoć, naročito u:

- pružanju informacija značajnih za otpočinjanje obavljanja delatnosti;

- motivisanju lica orijentisanih ka preduzetništvu;

- upoznavanju sa tržišno ostvarivim biznis idejama;

- pružanju pomoći pri upisu u registar i načinu popunjavanja i dostavljanja obrazaca i dokumenata Nacionalne službe;

- pružanju saveta o pravnim i ekonomskim aspektima obavljanju delatnosti;

- pružanju saveta o zakonima, podzakonskim propisima i drugim aktima, pravima i obavezama i odgovornostima korisnika, kao i njihovih udruženja, koji se odnose na zapošljavanje i osiguranje za vreme nezaposlenosti.

Pomoć poslovnog centra iz stava 2. ovog člana, može ostvariti i drugi nezaposleni, zaposleni koji traži promenu zaposlenja i višak zaposlenih.

4.2. Obuke iz preduzetništva i mentoring

Član 129

U cilju podizanja nivoa informisanosti i kompetentnosti za otpočinjanje sopstvenog posla, kao i sticanja uslova za konkurisanje za subvenciju za samozapošljavanje nezaposleni i višak zaposlenih koji iskažu interesovanje za započinjanje sopstvenog posla, dužni su da pohađaju obuku iz preduzetništva.

Nezaposleni se pozivaju na obuku iz preduzetništva, na osnovu prioriteta koje utvrdi Nacionalna služba.

Nezaposleni kome je odobrena isplata novčane naknade u jednokratnom iznosu za samozapošljavanje, odnosno subvencija za samozapošljavanje, može ostvariti pravo i na drugu obuku za sticanje dodatnih znanja i veština za obavljanje poslova u okviru svog zanimanja ili neophodnih znanja i veština za rad na određenim poslovima za čije obavljanje se samozapošljava.

Član 130

Novoosnovani privredni subjekti mogu da učestvuju u mentoringu, koju organizuje Nacionalna služba.

Mentoring se pruža kao pomoć novoosnovanim subjektima korisnicima mera za samozapošljavanje u cilju njihovog opstanka na tržištu.

Pravo iz stava 1. ovog člana mogu ostvariti i korisnici subvencije za otvaranje novih radnih mesta.

5. Drugi programi i mere

5.1. Odobravanje subvencija doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti

Član 131

Subvencija doprinosa za obavezno socijalno osiguranje odobrava se, u trajanju do 24 meseca, poslodavcu koji zasnuje radni odnos na neodređeno vreme sa punim radnim vremenom, sa određenom kategorijom nezaposlenih u skladu sa zakonom.

Poslodavac koji zasnuje radni odnos na neodređeno vreme sa nezaposlenim iz kategorije nezaposlenih u skladu sa zakonom, starijim od 50 godina, može da ostvari subvenciju iz stava 1. ovog člana, u trajanju do 36 meseci.

Poslodavac koji zasnuje radni odnos na neodređeno vreme sa dvoje nezaposlenih iz kategorije nezaposlenih u skladu sa zakonom, sa polovinom punog radnog vremena, može da ostvari subvenciju iz stava 1. ovog člana, u trajanju do 24 meseca, odnosno za dvoje nezaposlenih iz stava 2. ovog člana, u trajanju do 36 meseci.

Subvenciju iz stava 3. ovog člana, poslodavac ostvaruje za svakog zaposlenog posebno.

Član 132

Rukovodilac osnovne organizacione jedinice Nacionalne službe donosi odluku o subvenciji iz člana 131. ovog pravilnika.

Subvencija iz člana 131. ovog pravilnika ostvaruje se na osnovu ugovora koji zaključuju Nacionalna služba i poslodavac, u skladu sa odlukom iz stava 1. ovog člana.

Član 133

Ako korisnik sredstava, licu koje je zasnovalo radni odnos otkaže ugovor o radu bez krivice zaposlenog pre isteka trostruko dužeg vremena od vremena za koje je isplaćena subvencija doprinosa, dužan je da vrati celokupan iznos isplaćene subvencije uz pripadajuću zakonsku kamatu, u roku od 30 dana od dana otkaza ugovora o radu.

5.2. Zapošljavanje na javnim radovima

Član 134

Zapošljavanje na javnim radovima, u skladu sa zakonom i ovim pravilnikom, smatra se zasnivanje radnog odnosa na određeno vreme kod poslodavca koji organizuje javne radove na osnovu ugovora zaključenog sa organom koji donosi odluku o organizovanju i sprovođenju javnih radova, za radove:

1) u socijalnim, humanitarnim, kulturnim i drugim delatnostima;

2) na održavanju i obnavljanju javne infrastrukture;

3) na održavanju i zaštiti životne sredine i prirode;

4) od opšteg interesa koji ne spadaju u redovnu delatnost javnog preduzeća, odnosno javno preduzeće nije u mogućnosti da ih obavi.

Član 135

Nacionalna služba određuje nezaposlenog za obavljanje poslova kod poslodavca u skladu sa ugovorom koji zaključuju organ koji donosi odluku o organizovanju i sprovođenju javnih radova i poslodavac.

Nacionalna služba utvrđuje učešće nezaposlenih na javnim radovima, a naročito iz kategorije utvrđenih zakonom.

Član 136

Nezaposleni je dužan da prihvati dodatno obrazovanje i obuku, odnosno zapošljavanje na javnim radovima na koju ga uputi Nacionalna služba.

5.3. Isplata jednokratne novčane naknade za samozapošljavanje

Član 137

Korisniku novčane naknade, može se na njegov zahtev, isplatiti novčana naknada u jednokratnom iznosu za samozapošljavanje.

Sredstva iz stava 1. ovog člana odobravaju se na zahtev nezaposlenog koji je ostvario pravo na novčanu naknadu i kome je rešenje za ostvarivanje ovog prava postalo konačno.

Zahtev iz stava 2. ovog člana podnosi se nadležnoj organizacionoj jedinici Nacionalne službe.

Sredstva iz stava 1. ovog člana mogu se odobriti za nabavku:

1) osnovnih sredstava (opreme, uređaja i dr.);

2) obrtnih sredstava (sirovina i repromaterijala potrebnih za obavljanje delatnosti, alata, oruđa za rad i drugih dobara u zavisnosti od delatnosti koju će obavljati) i

3) za kupovinu, odnosno adaptaciju poslovnog prostora.

Član 138

Rukovodilac organizacione jedinice Nacionalne službe donosi odluku o odobravanju jednokratne isplate novčane naknade.

Korisnik sredstava, kome je odlukom iz stava 1. ovog člana, odobrena isplata jednokratne novčane naknade, dužan je da najkasnije u roku od 30 dana od dana prijema odluke, nadležnoj organizacionoj jedinici Nacionalne službe dostavi:

1) rešenje nadležnog organa o upisu u registar;

2) prijava na obavezno socijalno osiguranje za osnivača, odnosno člana privrednog društva;

3) ugovor o otvaranju računa kod banke, i

4) sredstvo obezbeđenja ugovornih obaveza.

Međusobna prava i obaveze između Nacionalne službe i korisnika sredstava, uređuju se ugovorom.

Korisnik sredstava, koji bez opravdanih razloga, u propisanom roku ne dostavi dokaze iz stava 2. ovog člana, smatraće se da je odustao od zahteva za jednokratnu isplatu novčane naknade.

Član 139

Novčana naknada u jednokratnom iznosu za samozapošljavanje isplaćuje se za preostalo vreme isplatnog perioda i obračunava prema mesečnom iznosu utvrđenom konačnim rešenjem o priznavanju prava na novčanu naknadu.

Korisniku novčane naknade, kome je pravo na novčanu naknadu priznato u trajanju do zaposlenja, odnosno do ispunjenja uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju, jednokratni iznos novčane naknade za samozapošljavanje obračunava se za preostalo vreme do ispunjenja uslova za starosnu penziju, u skladu sa zakonom, odnosno za preostalo vreme, a najduže do 24 meseca.

Član 140

Korisniku novčane naknade, kome je novčana naknada isplaćena u jednokratnom iznosu radi samozapošljavanja može da ostvari ponovo pravo na novčanu naknadu ako po isteku vremena za koje mu je isplaćena novčana naknada u jednokratnom iznosu ponovo ispuni uslove za priznavanje prava na novčanu naknadu, s tim što mu se u staž osiguranja ne uračunava staž za koji je ostvario poslednju novčanu naknadu, osim korisnika koji po prestanku poslednjeg osiguranja ima 25 i više godina staža osiguranja.

Član 141

Korisnik sredstava iz člana 139. ovog pravilnika, dužan je da u roku od 60 dana od dana zaključenja ugovora, dostavi Nacionalnoj službi dokaz o namenskoj upotrebi sredstava za samozapošljavanje.

Korisnik sredstava iz člana 139. ovog pravilnika, dužan je da obavlja delatnost, najmanje onoliko vremena za koje mu je jednokratno isplaćena novčana naknada.

Evidencija o korisniku sredstava iz stava 1. ovog člana, prestaje da se vodi danom osnivanja privrednog subjekta.

Član 142

Korisnik sredstava, koji nije u mogućnosti da namenski iskoristi sredstva ili sredstva iskoristi nenamenski, i ako u roku od 60 dana ne dostavi dokaz o namenskoj upotrebi sredstava, dužan je da vrati iznos jednokratne novčane naknade, uvećan za iznos zakonom utvrđene kamate, u roku od 15 dana od dana prijema rešenja Nacionalne službe o povraćaju sredstava.

Korisniku sredstava iz stava 1. ovog člana, Nacionalna služba nastavlja da isplaćuje novčanu naknadu u skladu sa zakonom, za preostalo vreme od dana izmirenja obaveze.

5.4. Podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom

Član 143

Nezaposlena osoba sa invaliditetom, u skladu sa Zakonom i ovim pravilnikom, može da ostvari pravo na:

1) stručnu pomoć pri utvrđivanju preostale radne sposobnosti i izboru zanimanja;

2) profesionalnu rehabilitaciju, i

3) subvenciju pri zapošljavanju.

Pravo na stručnu pomoć pri utvrđivanju preostale radne sposobnosti

Član 144

Pravo na procenu radne sposobnosti, odnosno utvrđivanje poslova koje mogu da obavljaju prema preostaloj radnoj sposobnosti, imaju lica sa faktorima otežane zapošljivosti prema utvrđenoj klasifikaciji, i to:

1) kategorisana omladina i ostali kategorisani invalidi;

2) ratni vojni invalidi, mirnodopski vojni invalidi i civilni invalidi rata i

3) ostala nekategorisana lica sa telesnim, mentalnim, funkcionalnim, urođenim ili stečenim oštećenjima (slepoća, jaka nekorigovana slabovidost, gluvoća, jaka nagluvost, govorne mane, oštećenje lokomotornog aparata, teške hronične bolesti, lica sa psihološkim faktorima otežane zapošljivosti - mentalna insuficijencija, neuroze, psihoze, psihopatije i bolesti zavisnosti), i nekategorisane osobe sa invaliditetom prema procenjenoj preostaloj radnoj sposobnosti.

Procenu radne sposobnosti, odnosno utvrđivanje poslova koje, prema preostaloj radnoj sposobnosti, mogu da obavljaju lica iz stava 1. tač. 2) i 3) ovog člana, vrši ovlašćena zdravstvena organizacija na osnovu posebnog ugovora zaključenog sa Nacionalnom službom.

Nezaposleni iz stava 1. tač. 2) i 3) ovog člana, koji je upućen na procenu radne sposobnosti, ima pravo na naknadu troškova prevoza za sebe i pratioca ako je odobren, od mesta prebivališta do sedišta ovlašćene zdravstvene organizacije iz stava 2. ovog člana.

Pravo na profesionalnu rehabilitaciju

Član 145

Pravo na profesionalnu rehabilitaciju nezaposlena osoba sa invaliditetom, ostvaruje sticanjem znanja i veština neophodnih za zapošljavanje osoba sa invaliditetom prema preostaloj radnoj sposobnosti.

Pravo iz stava 1. ovog člana, nezaposlena osoba sa invaliditetom ostvaruje u skladu sa zakonom i ovim pravilnikom, upućivanjem na dodatno obrazovanje i obuku koje organizuje Nacionalna služba radi zapošljavanja, stvaranja mogućnosti za zapošljavanje i samozapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Nezaposlena osoba sa invaliditetom dužna je da prihvati dodatno obrazovanje i obuku na koju ga uputi Nacionalna služba radi zapošljavanja, stvaranja mogućnosti za zapošljavanje i samozapošljavanje.

Subvencija pri zapošljavanju osoba sa invaliditetom

Član 146

Osobe sa invaliditetom, pored prava iz člana 143. tač. 1) i 2) ovog pravilnika podsticanje zapošljavanja, ostvaruju kroz odobravanje:

- subvencije za samozapošljavanje uz refundaciju doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, u trajanju od 12 meseci ili

- subvencije za samozapošljavanje uz refundiranje zarade u visini do 50% od prosečne mesečne zarade po zaposlenom ostvarene u Republici prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog organa nadležnog za poslove statistike, za mesec koji prethodi mesecu za koji se vrši isplata, u trajanju od 12 meseci.

Član 147

Podsticanje zapošljavanja osobe sa invaliditetom se može ostvariti i odobravanjem subvencije poslodavcu:

- za otvaranje i opremanje novog radnog mesta za osobu sa invaliditetom, uz refundaciju doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, iz osnovice i na osnovicu, u trajanju od 12 meseci ili

- za otvaranje i opremanje novog radnog mesta za osobu sa invaliditetom, uz refundaciju minimalne zarade, u trajanju od 12 meseci.

5.5. Druge mere za podsticanje zapošljavanja određenih kategorija nezaposlenih lica

Član 148

Godišnjim programom aktivne politike zapošljavanja u Republici Srbiji i Programom rada Nacionalne službe mogu se utvrditi druge mere za podsticanje zapošljavanja, povećanja zapošljivosti i mogućnosti za zapošljavanje određenih kategorija nezaposlenih lica.

X IZDAVANJE RADNE DOZVOLE STRANCU I LICU BEZ DRŽAVLJANSTVA

Član 149

Nacionalna služba, u skladu sa zakonom, izdaje radnu dozvolu - odobrenje za zasnivanje radnog odnosa stranom državljaninu i licu bez državljanstva (u daljem tekstu: stranac), koji ima odobrenje za stalno nastanjenje ili privremeni boravak u Republici Srbiji.

Radna dozvola iz stava 1. ovog člana, izdaje se na zahtev stranca koji ima odobrenje za stalno nastanjenje, odnosno na zahtev poslodavca koji zasniva radni odnos sa strancem koji ima odobrenje za privremeni boravak.

Radna dozvola se izdaje za vreme za koje je odobreno stalno nastanjenje strancu, odnosno za vreme za koje je odobren privremeni boravak.

Rukovodilac osnovne organizacione jedinice Nacionalne službe nadležne prema mestu stalnog nastanjenja stranca, ili prema sedištu poslodavca donosi odluku o izdavanju radne dozvole iz stava 2. ovog člana, u prvom stepenu.

Direktor Nacionalne službe donosi odluku o izdavanju radne dozvole iz stava 2. ovog člana, u drugom stepenu, a za područje autonomne pokrajine direktor Pokrajinske službe za zapošljavanje.

Član 150

Organizaciona jedinica Nacionalne službe, u postupku izdavanja radne dozvole, uzima u obzir opšte uslove za zasnivanje radnog odnosa prema propisima o radu i stručnu spremu, zanimanje, znanja, veštine i radne sposobnosti stranca kome je odobreno stalno nastanjenje, odnosno uslove za rad na odgovarajućim poslovima kod poslodavca i stručnu spremu, zanimanje, znanja, veštine i radne sposobnosti stranca kome je odobren privremeni boravak.

Član 151

Organizaciona jedinica Nacionalna službe će odbiti zahtev za izdavanje radne dozvole strancu, a poslodavcu ponuditi izbor nezaposlenog za zasnivanje radnog odnosa ako na evidenciji organizacione jedinice Nacionalne službe ima nezaposlenih - državljana Republike Srbije, koji podjednako ispunjavaju uslove za zasnivanje radnog odnosa koje je odredio poslodavac, kao i stranac kome je odobreno stalno nastanjenje, odnosno privremeni boravak.

Organizaciona jedinica Nacionalne službe izdaće dozvolu strancu ako nezaposleni - državljanin Republike Srbije odbije da zasnuje radni odnos kod poslodavca i ako na evidenciji nema drugih nezaposlenih koji ispunjavaju uslove za zasnivanje radnog odnosa koje je odredio poslodavac.

Član 152

Nacionalna služba naplaćuje republičku administrativnu taksu u skladu sa zakonom, u postupku izdavanja radne dozvole.

XI DRUGA PRAVA I OBAVEZE UTVRĐENE ZAKONOM I DRUGIM AKTIMA NADLEŽNIH ORGANA

Član 153

Sredstva Nacionalne službe, koriste se i za druge obaveze utvrđene zakonom i drugim aktima nadležnih organa, i to za:

- olakšicu poslodavcu shodno odredbama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje,

- isplatu privremene naknade za lica sa područja Kosova i Metohije shodno Zaključku Vlade Republike Srbije, i

- pružanje usluga drugim državnim organima i organizacijama u cilju razvoja preduzetništva i sprovođenja programa i mera zapošljavanja.

XII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 154

Odluke donete do stupanja na snagu ovog pravilnika, primenjuju se do izvršenja obaveza koje su njima utvrđene.

Po zahtevima podnetim do stupanja na snagu ovog pravilnika, odluke će se donositi po odredbama ovog pravilnika.

Član 155

Korisniku sredstava, kome su sredstva, u smislu ovog pravilnika, odobrena za neku od mera aktivne politike zapošljavanja, ne mogu se ponovo odobriti za ista lica u istoj meri, pre isteka roka od pet godina od dana odobravanja sredstava.

Korisnik sredstava, koji nije realizovao dospele ugovorne obaveze po nekoj od mera aktivne politike zapošljavanja, ne može ostvariti pravo na učešće u finansiranju novih mera zapošljavanja.

Član 156

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o korišćenju sredstava Nacionalne službe za zapošljavanje ("Službeni glasnik RS", br. 88/04, 32/05 i 92/06), Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava i obaveza lica koja traže zaposlenje ("Službeni glasnik RS", br. 61/04 i 32/05) i Pravilnik o aktivnom traženju posla ("Službeni glasnik RS", broj 58/05).

Član 157

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".