ZAKLJUČAK
O USVAJANJU AKCIONOG PLANA ZA SPROVOĐENJE PRIORITETA ZA RAZVOJ INFORMACIONOG DRUŠTVA

("Sl. glasnik RS", br. 29/2009)

1. Usvaja se Akcioni plan za sprovođenje prioriteta iz "eSEE Agenda+ za razvoj informacionog društva u Jugoistočnoj Evropi za period 2007-2012. godine", koji je odštampan uz ovaj zaključak i čini njegov sastavni deo.

2. Ovaj zaključak objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

AKCIONI PLAN

ZA SPROVOĐENJE PRIORITETA IZ "eSEE AGENDA+ ZA RAZVOJ INFORMACIONOG DRUŠTVA U JUGOISTOČNOJ EVROPI ZA PERIOD 2007-2012. GODINE"

 

I UVOD

"eSEE Agenda+ za razvoj informacionog društva u Jugoistočnoj Evropi 2007-2012. godine" (u daljem tekstu: Agenda+) je novi regionalni plan aktivnosti na razvoju informacionog društva u Jugoistočnoj Evropi.

Agenda+ je usvojena na Regionalnoj ministarskoj konferenciji o informacionom društvu Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope koja je održana u Sarajevu od 28. do 30. oktobra 2007. godine. U ime Vlade Republike Srbije Agendu+ je potpisao ministar za telekomunikacije i informaciono društvo.

Kao strateški okvir za razvoj informacionog društva u regionu Jugoistočne Evrope prihvaćena je Inicijativa "i2010 - Evropsko informaciono društvo za rast i zapošljavanje", s tim što su prioriteti iz te inicijative prilagođeni specifičnostima našeg regiona.

U skladu sa tim, Agendom+ definisani okvir za razvoj informacionog društva čini lista sledećih prihvaćenih prioriteta:

a) dalji razvoj jedinstvenog informacionog prostora Jugoistočne Evrope koji promoviše jedno otvoreno i kompetitivno unutrašnje tržište za informaciono društvo i medije, pomerajući ga ka jednom uobičajenom evropskom informacionom prostoru u smislu interoperabilnosti;

b) jačanje inovacija i investicija na poljima ICT istraživanja i obrazovanja, u toku saradnje sa privatnim sektorom u cilju promocije rasta i većeg broja i boljih radnih pozicija;

c) stvaranje inkluzivnog informacionog društva koje bi promovisalo rast i zapošljavanje na način koji je u skladu sa održivim razvojem i koji prioritetno mesto daje boljim javnim servisima i kvalitetu života.

U okviru svakog od tri prioriteta Agendom+ su definisani okvirni ciljevi za njihovu realizaciju.

Prihvatanjem Agende+ Republika Srbija je preuzela odgovornost za uključivanje prioriteta definisanih ovim dokumentom u domaće politike razvoja, postizanje ciljeva definisanih ovim dokumentom i kreiranje povoljnog ambijenta za ubrzani razvoj i izgradnju informacionog društva.

Imajući to u vidu Vlada je na sednici održanoj 13. marta 2008. godine, prilikom razmatranja Izveštaja o učešću predstavnika Republike Srbije na Regionalnoj ministarskoj konferenciji u Sarajevu, održanoj od 28. do 30. oktobra 2007. godine, donela Zaključak kojim zadužuje Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo (u daljem tekstu: Ministarstvo) da, u saradnji sa nadležnim organima državne uprave, izradi Akcioni plan za sprovođenje prioriteta iz "eSEE Agenda+ za razvoj informacionog društva u Jugoistočnoj Evropi za period 2007-2012. godine" (u daljem tekstu: Akcioni plan). Istim zaključkom Ministarstvo je zaduženo da koordinira rad na sprovođenju prioriteta definisanih u Agendi+.

U cilju realizacije zaključka Vlade, Ministarstvo je formiralo Radnu grupu od predstavnika ministarstava, posebnih organizacija, stručnih službi Vlade i republičkih agencija u čijoj su nadležnosti prioriteti usvojeni Agendom+. Nakon višemesečnih priprema, u saradnji sa članovima Radne grupe, pripremljen je Akcioni plan u kome su definisane konkretne mere i aktivnosti za realizaciju pojedinačnih ciljeva definisanih Agendom+, nadležnosti organa za njihovu realizaciju i rokovi.

II SPROVOĐENJE AKCIONOG PLANA

Stručnu koordinaciju na sprovođenju aktivnosti iz Akcionog plana vršiće Ministarstvo. Organi državne uprave i ostali učesnici u realizaciji aktivnosti iz Akcionog plana treba da dostavljaju kvartalne izveštaje Ministarstvu o sprovođenju planiranih aktivnosti.

Ministarstvo će jednom godišnje informisati Vladu o stepenu realizacije planiranih aktivnosti, kao i o eventualnim problemima u vezi sa realizacijom i predlozima mera za nastavak sprovođenja planiranih aktivnosti.

III ZNAČENJE SKRAĆENICA

 

APR

Agencija za privredne registre

ZUOV

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja

MDULS

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu

MERR

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja

MŽSPP

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja

MZ

Ministarstvo zdravlja

MK

Ministarstvo kulture

MN

Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj

MOS

Ministarstvo omladine i sporta

MPrav

Ministarstvo pravde

MPros

Ministarstvo prosvete

MRSP

Ministarstvo rada i socijalne politike

MSP

Ministarstvo spoljnih poslova

MTID

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo

MTU

Ministarstvo trgovine i usluga

MUP

Ministarstvo unutrašnjih poslova

MF

Ministarstvo finansija

MF-PU

Ministarstvo finansija - Poreska uprava

MF-UJN

Ministarstvo finansija - Uprava javnih nabavki

MF-UC

Ministarstvo finansija - Uprava carine

NBLS

Narodna biblioteka Srbije

NSZ

Nacionalna služba za zapošljavanje

PIO

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje

PKS

Privredna komora Srbije

RATEL

Republička agencija za telekomunikacije

RGZ

Republički geodetski zavod

RZZO

Republički zavod za zdravstveno osiguranje

RZII

Republički zavod za informatiku i Internet

RZS

Republički zavod za statistiku

RRA

Republička radiodifuzna agencija

SUK

Služba za upravljanje kadrovima

Telekom

"Telekom Srbija" a.d.

UZZPRO   

Uprava za zajedničke poslove republičkih organa

ID

Informaciono društvo

JIE

Jugoistočna Evropa

 

IV PLAN AKTIVNOSTI

 

1. OBLAST PRIORITETA: JEDINSTVENI INFORMACIONI PROSTOR JUGOISTOČNE EVROPE

Dalji razvoj jedinstvenog informacionog prostora JIE koji promoviše jedno otvoreno i kompetitivno unutrašnje tržište za informaciono društvo i medije, pomerajući ga ka uobičajenom evropskom informacionom prostoru u smislu interoperabilnosti,

1.1. Dostupnost brzih širokopojasnih mreža i bezbednih servisa

Učesnici će promovisati, regulisati, u nedostatku kompetitivnog okruženja, i razvijati brze širokopojasne mobilne komunikacije i servise koji mogu da pruže bezbedan pristup što bogatijem sadržaju.

Ciljevi

Aktivnosti

Nosioci aktivnosti

Rok

1.1.1. Povećati nivo upotrebe širokopojasnih telekomunikacionih usluga na tehnološki neutralnoj osnovi i dostići 50% proseka EU odgovarajući ciljevi Agende+: A.1.a

1. Izrada strategije razvoja širokopojasnog pristupa Internetu u Republici Srbiji sa akcionim planom za njeno sprovođenje.

MTID

jun 2009.

2. Donošenje pravilnika i u skladu sa njim izdavanje licenci za WiMAX.

MTID
RATEL

jun 2009.

1.1.2. Uspostaviti brzu širokopojasnu okosnicu (high-bandwidth backbone) kao dela regionalne okosnice povezane sa EU
odgovara ciljevima iz Agende+: A.1.b

1. Utvrđivanje postojećeg stanja i raspoloživih resursa TK infrastrukture za potrebe državne uprave.

MTID

jun 2009.

2. Izrada Akcionog plana za efikasno korišćenje telekomunikacione infrastrukture za potrebe javnih telekomunikacionih operatera i državnih organa.

MTID Telekom

decembar 2009.

1.1.3. Uspostaviti nacionalni centar razmene Internet saobraćaja
odgovarajući ciljevi Agende+: A.1.c

1. Pružanje podrške uspostavljanju centara domaće Internet razmene kao nevladine inicijative.

RATEL
MTID

jun 2009. (prva faza)

1.1.4. Uspostaviti nacionalni centar za prevenciju i pomoć u otklanjanju bezbednosnih problema računarskih mreža i sistema
odgovarajući ciljevi Agende+: A.1.d

1. Izrada strategije za informacionu sigurnost u Republici Srbiji i izrada akcionog plana za njeno sprovođenje.

MTID

decembar 2009.

2. Uspostavljanje CERT-a (Computer Emergency Response Team) kao nacionalnog centra za prevenciju i pomoć u otklanjanju bezbednosnih problema računarskih mreža i sistema.

MTID

decembar 2009.

1.1.5. Odrediti skup indikatora razvoja informacionog društva u Republici Srbiji i otpočeti redovno merenje indikatora.
odgovarajući ciljevi Agende+: A.1.e

1. Određivanje skupa indikatora razvoja informacionog društva u Republici Srbiji u skladu sa i2010 indikatorima.

MTID
RZS
RATEL
RZII

jun 2009.

2. Otpočinjanje redovnog merenja definisanih indikatora razvoja informacionog društva.

RZS
RATEL
RZII
MTID

septembar 2009.

1.2. Razvoj i dostupnost što bogatijih onlajn sadržaja i njihov prenos iz konvencionalnih oblika

Digitalni sadržaj i servisi predstavljaju veoma važan potencijalni izvor novih zaposlenja. Učesnici će stimulisati razvoj digitalnog sadržaja i servisa u oblastima od javnog značaja - kulturnim, zdravstvenim, naučnim i obrazovnim sadržajima, geografskim informacijama, itd.

Ciljevi

Aktivnosti

Nosioci aktivnosti

Rok

1.2.1. Sagledati potrebe i planirati mere za razvoj i dostupnost što bogatijih onlajn sadržaja i njihov prenos iz konvencionalnih oblika
odgovarajući ciljevi Agende+: A.2.a

1. Izrada analize stanja u oblasti kreativnog onlajn sadržaja na srpskom jeziku i jezicima manjina sa uporednom analizom u odnosu na regionalni odnosno evropski nivo sa predlogom prioriteta za razvoj produkcije digitalnih sadržaja.

MK
MTID
RATEL
RRA

jun 2010.

2. Izraditi plan mera za podsticaj produkcije digitalnih sadržaja u skladu sa najboljom praksom EU i prethodnom analizom.

MK
MTID

septembar 2010.

3. Izraditi plan mera za podsticaj prenosa sadržaja iz konvencionalnih oblika u digitalni za ustanove kulture u skladu s najboljom praksom EU i prethodnom analizom.

MK

decembar 2009.

1.2.2. Pratiti praksu "European Safer Internet Plus" usvojenu od Evropskog parlamenta 11. maja 2005. godine
odgovarajući ciljevi Agende+: A.2.b

1. Promovisanje standarda EU u oblasti medija i informacionog društva (preporuke i uputstva koja se odnose na zaštitu dostojanstva, bezbednosti i privatnosti dece, internet filtere, e-učenje, pružaoce internet usluga, medijsku pismenost, autorska i srodna prava u digitalnom okruženju i sl.) kroz medijske kampanje, publikacije, interaktivne sadržaje, radionice i seminare.

MK
MTID
RATEL
RRA
MPros
MOS
MPrav
ZUOV

MART 2010.

2. Izrada plana mera za podsticaj medijske pismenosti u kontekstu razvoja novih informacionih i komunikacionih tehnologija.

MK MTID MPros MOS MPrav ZUOV

 

1.3. Interoperabilnost u saglasnosti sa evropskim okvirom interoperabilnosti

Učesnici će usvojiti nacionalne okvire interoperabilnosti uvažavajući evropski okvir interoperabilnosti (za administracije) kako bi se osigurala kompatibilnost i saradnja između sistema, procesa i ljudskih resursa, i kao krajnji rezultat dobili kvalitetni servisi okrenuti ka korisnicima.

Ciljevi

Aktivnosti

Nadležna institucija i partneri u sprovođenju

Rok

1.3.1. Usvojiti okvir interoperabilnosti, harmonizovan sa "European Interoperability Framework for pan-European eGovernment Services" odgovarajući ciljevi Agende+: A.3.a

1. Izrada nacionalnog okvira interoperabilnosti.

RZII
MTID
MDULS

U skladu sa dinamikom iz plana aktivnosti za sprovođenje reforme državne uprave u Republici Srbiji za period 2009-2012.

1.4. Harmonizacija propisa za informaciono društvo i medije

Digitalna konvergencija servisa, mreža i uređaja informacionog društva i medija postaje realnost i zahteva i konvergenciju politika. To iziskuje dosledan sistem propisa za informaciono društvo i medije, zasnovan na tehnološkoj neutralnosti kakva je definisana u relevantnom evropskom okviru propisa.

Ciljevi

Aktivnosti

Nosioci aktivnosti

Rok

1.4.1. Usvojiti konvergentne politike u oblasti radiodifuzije i usaglasiti ih sa pozitivnim evropskim iskustvima
odgovarajući ciljevi Agende+: A.4.a

1. Formiranje radne grupe za izradu zakona kojima se uređuje oblast medija koji će biti usklađeni sa propisima Evropske unije i svim relevantnim propisima Saveta Evrope u oblasti audiovizuelnih i medijskih politika.

MK

septembar 2009.

2. Usklađivanje propisa kojim se uređuje oblast medija sa EU Direktivom o audiovizuelnim medijskim uslugama (Audiovisual Media Services Directive).

MK

decembar 2010.

3. Izraditi strategiju prelaska sa analognog na digitalno emitovanje radio i televizijskog programa sa akcionim planom za njeno sprovođenje.

MTID
MK
RRA
RATEL

jun 2009.

1.4.2. Usvojiti efikasnu strategiju upravljanja radio frekvencijama i usaglasiti je sa regionalnom
odgovarajući ciljevi Agende+: A.4.b

1. Izrada strategije upravljanja radio frekvencijama.

MTID
RATEL
RRA

septembar 2009.

2. Ažuriranje Plana namene korišćenja radio frekvencija.

MTID
RATEL
RRA

jun 2009.

1.5. Upravljanje elektronskim identitetima

Domaća i regionalna komunikacija i trgovina biće olakšane uvođenjem infrastrukture javnih ključeva na domaćem i regionalnom nivou, u cilju ostvarivanja bezbednog e-poslovanja zasnovanog na kvalifikovanom elektronskom potpisu. Štaviše, učesnici će uzeti u obzir saradnju na harmonizaciji podataka o trgovini koje zahtevaju različite agencije i privatni operater.

Ciljevi

Aktivnosti

Nosioci aktivnosti

Rok

1.5.1. Prilagoditi primenu elektronskog potpisa i elektronskog identiteta potrebama prekogranične interoperabilnosti sa zemljama EU i posebno zemljama regiona
odgovarajući ciljevi Agende+: A.5.a
A.5.b

1. Izrada plana mera za prekograničnu interoperabilnost elektronskog potpisa i elektronskog identiteta u skladu sa dokumentom Evropske komisije "Action Plan on e-signatures and e-identification to facilitale the provision of crossborder public services in the Single Market" (COM(2008) 798 final).

MTID
RZII

jun 2010.

1.5.2. Uspostavljanje jedinstvenog elektronskog šaltera za spoljnotrgovinsko poslovanje u skladu sa preporukama UN Economic Commission for Europe - UN Centre for Trade Facilitation and Electronic Business
odgovarajući ciljevi Agende+: A.5.c

1. Izrada plana mera za uspostavljanje jedinstvenog elektronskog šaltera za spoljnotrgovinsko poslovanje u skladu sa preporukama UN (Economic Commission for Europe - UN Centre for Trade Facilitation and Electronic Business).

MERR
MF-UC
MTID
MSP

mart 2010.

 

2. OBLAST PRIORITETA: INOVACIJE I INVESTICIJE NA POLJIMA ICT ISTRAŽIVANJA I OBRAZOVANJA

Jačanje inovacija i investicija na poljima ICT istraživanja i obrazovanja, u saradnji sa privatnim sektorom u cilju promocije rasta i povećanja broja boljih radnih pozicija.

2.1. Računari i pristup Internetu u svim školama

Kompjuterska pismenost postaje obavezna u novoj ekonomiji. Stoga moramo investirati u ICT infrastrukturu u našim obrazovnim institucijama, kao i u formiranje učionica opremljenih računarima povezanih sa Internetom.

Ciljevi

Aktivnosti

Nosioci aktivnosti

Rok

2.1.1. Svaka škola trebalo bi da ima računarsku laboratoriju (učionicu) i Internet pristup, na raspolaganju učenicima
odgovarajući ciljevi Agende+: B.1.a

1. Obezbeđivanje pristupa Internetu svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srbiji.

MPro
MTID
Telekom

decembar 2009.

2.1.2. Broj učenika po računaru treba da bude manji od 20
odgovarajući ciljevi Agende+: B.1.b

1. Realizacija NIP projekta "ICT oprema za obrazovanje" kojim je planirano opremanje škola računarima.

MPro
MTID

decembar 2009.

2.1.3. Širokopojasni pristup Internetu trebalo bi da bude dostupan u svim školama na tehnološki neutralan način, podržan odgovarajućim okvirom propisa
odgovarajući ciljevi Agende+: B.1.c

1. Formiranje komisije za standardizaciju primene ICT u obrazovanju.

MPro
MTID
RATEL

jun 2009.

2.2. Uvođenje ICT u nastavni program

U cilju uvećanja ICT veština, preduzimati mere za unapređivanje obrazovnog sistema promenom nastavnih programa u školama. Takva promena treba da rezultira definisanjem standarda za minimalne i napredne ICT veštine koje učenici treba da steknu tokom svog školovanja.

Ciljevi

Aktivnosti

Nosioci aktivnosti

Rok

2.2.1. Učiniti ICT obaveznim delom nastavnih programa na svim nivoima obrazovanja, naročito u osnovnim školama
odgovarajući ciljevi Agende+: B.2.a

1. Izrada novih nastavnih programa za više razrede osnovnih škola (od petog do osmog) koji uključuju obavezne predmete iz oblasti ICT.

MPro
ZUOV
MTID

septembar 2010.

2.2.2. Širom regiona implementirati jednoobrazne standarde koji definišu šta je minimum ICT veština
odgovarajući ciljevi Agende+: B.2.b

1. Formiranje međuresorne grupe sa zadatkom da definiše minimum ICT veština na svim nivoima obrazovanja.

MPro
MTID
NSZ

jun 2009.

2.3. Uspostavljanje stručnih treninga iz ICT oblasti

U cilju prevazilaženja jaza znanja između generacija, organizovaće se stručni treninzi iz oblasti ICT i sarađivaće se sa privatnim sektorom u cilju izjednačavanja ICT znanja u našem društvu. Stručni treninzi treba da obezbede programe učenja tokom čitavog života, dostupne svima.

Ciljevi

Aktivnosti

Nosioci aktivnosti

Rok

2.3.1. Razviti i unaprediti programe doživotnog učenja
odgovarajući ciljevi Agende+: B.3.a

1. U Strategiju stručnog obrazovanja u Republici Srbiji uključiti prioritete kontinuiranog i doživotnog učenja u oblasti ICT i njihovo finansiranje.

MPro
MTID
NSZ

decembar 2009.

2.3.2. Razviti programe kontinuiranog učenja za zaposlene u javnoj administraciji u oblasti savremenih informacionih i komunikacionih tehnologija
odgovarajući ciljevi Agende+: B.3.b

1. Izrada programa edukacije iz oblasti ICT za zaposlene u javnoj administraciji.

SUK
MDULS
MTID

decembar 2009.

2. Realizacija programa edukacije iz oblasti ICT za zaposlene u javnoj administraciji.

SUK
MDULS

jun 2010.

2.4. Uključiti istraživanja vezana za ICT u domaće istraživačke prioritete

Kako bi se obezbedile nove tehnologije i metodi za unapređenje regionalnih ekonomija, naš cilj je da ojačamo istraživački rad u regionu.

Ciljevi

Aktivnosti

Nosioci aktivnosti

Rok

2.4.1. Osnaživanje domaćih istraživačkih centara u oblasti ICT

1. Formiranje međuresorne grupe sa zadatkom da izradi analizu stanja i potreba i predloži mere za osnaživanje domaćih istraživačkih centara u oblasti ICT.

MN
MTID

decembar 2009.

2.5. Dalji razvoj domaćih akademskih i istraživačkih mreža i poboljšanje regionalne interkonekcije

Podržava se proces daljeg razvoja akademskih i istraživačkih mreža i poboljšanje veza između istraživača i institucija.

Ciljevi

Aktivnosti

Nosioci aktivnosti

Rok

2.5.1. Definisati institucionalni okvir za Akademsku računarsku mrežu Republike Srbije
odgovarajući ciljevi Agende+: B.4.a

1. Izraditi propise koji definišu institucionalni okvir i finansiranje Akademske računarske mreže Republike Srbije.
2. Realizovati projekat SEELight Serbia.

MTID

decembar 2009.

2.5.2. Stvoriti otvorenu, domaću bazu podataka o profesionalnim istraživačima i institucijama koje se bave istraživanjima
odgovarajući ciljevi Agende+: B.4.b

1. Izrada i realizacija projekta Portala nacionalnih istraživačkih resursa.
2. Izrada baze podataka profesionalnih istraživača i institucija.

MN
MTID
MERR

SEPTEMBAR 2010.

2.5.3. Podržati domaće inicijative u oblasti primene softvera otvorenog koda
odgovarajući ciljevi Agende+: B.4.c

1. Podrška inicijativama udruženja iz nevladinog sektora u oblasti razvoja primene softvera otvorenog koda (OSS).

MTID
RZII

decembar 2009.

2.5.4. Izmeriti i nadalje pratiti intelektualne kapacitete u IT industriji
odgovarajući ciljevi Agende+: B.4.d

1. Definisanje indikatora koji se odnose na intelektualne kapacitete u IT industriji i obezbediti njihovo praćenje.

MTID
MERR
RZS

septembar 2009.

 

3. OBLAST PRIORITETA: INKLUZIVNO INFORMACIONO DRUŠTVO

Stvaranje inkluzivnog informacionog društva koje bi promovisalo rast i zapošljavanje na način koji je u skladu sa održivim razvojem i koji prioritetno mesto daje boljim javnim servisima i kvalitetu života.

3.1. Pristup tehnologiji i jednake mogućnosti

Pitanja vezana za e-pristupačnost, domaći i regionalni digitalni jaz (digital divide), kao i digitalnu pismenost biće sistematski obrađeni kroz odgovarajuće domaće i regionalne strategije i akcione planove. Sve aktivnosti će biti dizajnirane i implementirane kako bi se osiguralo da poštuju rodnu jednakost i da podržavaju aktivno i smisleno učešće u informacionom društvu, kako bi se izbegla rodna i digitalna podeljenost. Istovremeno, pristup tehnologiji i jednakim mogućnostima trebalo bi obezbediti na jednak način različitim socio-demografskim grupama u smislu invaliditeta, starosti, kulture i dr.

Ciljevi

Aktivnosti

Nosioci aktivnosti

Rok

3.1.1. Usvojiti Akcioni plan za e-pristupačnost
odgovarajući ciljevi Agende+: C.1.a

1. Izrada novog akcionog plana za sprovođenje Strategije razvoja informacionog društva u Republici Srbiji u kome će e-pristupačnost biti poseban segment.

MTID
RZII

septembar 2009.

3.1.2. Dostići minimum 50% stepena zastupljenosti Interneta (Internet penetration level)
odgovarajući ciljevi Agende+: C.1.b

Aktivnosti iz cilja 1.1.1.

 

 

3.2. Javne usluge omogućene informaciono-komunikacionim tehnologijama i e-uprava

Efikasnom uvođenju elektronskih javnih usluga prethodiće sveobuhvatne aktivnosti na uspostavljanju infrastrukture, sistema nacionalnih registara i elektronske razmene podataka. Ove aktivnosti i prioriteti u njihovoj realizaciji biće usklađene sa planom aktivnosti za sprovođenje reforme državne uprave u Republici Srbiji za period od 2009. do 2012. godine.

Aktivnosti i mere, rokovi realizacije i prioriteti u ciljevima utvrđenim u tač. 3.2.1. do 3.2.5. biće bliže definisani planom aktivnosti za sprovođenje reforme državne uprave u Republici Srbiji za period od 2009. do 2012. godine.

Ciljevi

Aktivnosti

Nosioci aktivnosti

Rok

3.2.1. Utvrditi strategiju primene informaciono-komunikacionih tehnologija u organima javne vlasti
odgovarajući ciljevi Agende+: C.2.a

1. Izrada strategije razvoja e-uprave u Republici Srbiji sa akcionim planom za sprovođenje strategije.

MTID
MDULS
RZII
UZZPRO

jun 2009.

3.2.2. Uvesti set osnovnih elektronskih javnih servisa za pravna lica
odgovarajući ciljevi Agende+: C.2.b

1. Realizacija jedinstvenog elektronskog šaltera za poreskog obveznika.

MF-PU

decembar 2012.

2. Realizacija elektronskog servisa za izdavanje dozvola iz oblasti životne sredine (uključujući i izveštavanje).

Realizacija elektronskih servisa vezanih za izdavanje građevinskih dozvala.

MŽSPP
RGZ
organi jedinice lokalne samouprave i
MŽSPP

decembar 2012.

3. Realizacija elektronskog katastra nepokretnosti i prava na nepokretnostima.

RGZ

decembar 2012.

4. Realizacija elektronskih servisa u vezi doprinosa za zdravstveno i penziono osiguranje za zaposlene (potpun e-servis u podnošenju prijava, plaćanju i dobijanju obaveštenja o stanju poreskih obaveza i promeni poreskih zakona).

MF-PU
PIO
RZZO

decembar 2011.

5. Realizacija elektronskog servisa za registraciju novog preduzeća koji ostvaruju princip jedinstvenog šaltera.

APR

septembar 2009.

6. Realizacija elektronskog servisa za prijavu poreza na dobit preduzeća (potpun e-servis u podnošenju prijava, plaćanju i dobijanju obaveštenja o stanju poreskih obaveza i promeni poreskih zakona).

MF-PU

decembar 2011.

7. Realizacija elektronskog servisa za prijavu poreza na dodatu vrednost (potpun e-servis u podnošenju prijava, plaćanju i dobijanju obaveštenja o stanju poreskih obaveza i promeni poreskih zakona).

MF-PU

decembar 2011.

8. Realizacija elektronskog servisa za carinske postupke.

MF-UC

decembar 2011.

9. Uspostavljanje jedinstvenog elektronskog šaltera za spoljnotrgovinsko poslovanje u skladu sa preporukama Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (UN Economic Commission for Europe).

MERR

mart 2011.

10. Realizacija sistema elektronskih javnih nabavki.

MF-UJN MTID

decembar 2010.

1 1. Realizacija elektronskog servisa za registar hipoteka.

APR

decembar 2011.

12. Realizacija sistema za elektronsko podnošenja podataka Republičkom zavodu za statistiku.

RZS

decembar 2011.

3.2.3. Uvesti set osnovnih elektronskih javnih servisa za građane
odgovarajući ciljevi Agende+: C.2.b

1. Realizacija novog Portala Nacionalne službe za zapošljavanje.

NSZ

Portal je implementiran krajem 2008.

2. Realizacija elektronskih servisa za ostvarivanje zakonom propisanih prava iz oblasti socijalne zaštite i finansijske podrške porodici sa decom.

MRSP
centri za socijalni rad
organi jedinica lokalne samouprave

decembar 2012.

3. Realizacija elektronskih servisa vezanih za izdavanje ličnih dokumenta (lična karta, pasoš i vozačka dozvola) do nivoa koji je limitiran obaveznim prisustvom građana radi identifikacije i uzimanja biometrijskih podataka.

MUP

decembar 2011.

4. Realizacija elektronskih servisa registracije motornih vozila (novih, korišćenih i uvezenih) koji ne zahteva fizički dolazak građana u slučaju produžetka registracije vozila.

MUP

decembar 2011.

5. Javne biblioteke (realizacija e-pristupačnosti kataloga i alata za pretragu publikacija).

MK
NBLS
javne biblioteke

decembar 2011.

6. Realizacija elektronskog servisa za izdavanje izvoda iz matičnih knjiga i uverenja o državljanstvu.

MDULS
organi jedinica lokalne samouprave

decembar 2012.

7. Realizacija elektronskog servisa prijave na konkurs za upis na visokoškolske ustanove.
Izrada portala visokog obrazovanja sa informacijama o svim visokoškolskim ustanovama i uslovima za upis.

MPro
visokoškolske ustanove

decembar 2010.

8. Realizacija elektronskog servisa za podnošenje prijave promene adrese stana.

MUP

decembar 2011.

9. Realizacija elektronskog servisa za prijavu godišnjeg poreza na dohodak građana (potpun e-servis u podnošenju prijava i dobijanju obaveštenja o stanju poreskih obaveza i promeni poreskih zakona).

MF-PU

decembar 2011.

10. Realizacija etektronskih servisa vezanih za pružanje zdravstvenih usluga (interaktivni saveti u vezi sa dostupnošću usluga u različitim zdravstvenim ustanovama, zakazivanje pregleda i slično).

MZ
zdravstvene ustanove

decembar 2011.

11. Realizacija elektronskog servisa za podnošenje prijava Policiji.

MUP

decembar 2011.

3.2.4. Uvesti set osnovnih elektronskih javnih servisa između organa javne vlasti
odgovarajući ciljevi Agende+: C.2.b

1. Realizacija elektronskog servisa za trezor i programsko budžetiranje.

MF

jun 2010.

2. Realizacija elektronskih servisa za sistem podrške implementaciji fondova EU.

MF

jun 2010.

3. Realizacija elektronskog servisa za integrisanu kontrolu granica.

MUP

jun 2010.

3.2.5. Uvesti centralne sisteme i portal e-uprave
odgovarajući ciljevi Agende+: C.2.c

1. Izrada Informacionog sistema Vlade koji uključuje elektronske sednice Vlade.

MTID

jun 2009.

2. Unapređenje portala e-uprave www.euprava.rs

RZII

decembar 2009.

3. Realizacija centralnog sistema elektronskog pristupa službenim evidencijama (bazama podataka.)

RZII

decembar 2010.

4. Realizacija sistema razmene struktuiranih elektronskih dokumenata između organa javne vlasti.

RZII

decembar 2010.

5. Realizacija centralnog sistema čuvanja elektronskih dokumenata i upravljanja dokumentima za organe javne vlasti.

UZZPRO
RZII

decembar 2010.

6. Unapređenje informaciono-komunikacione infrastrukture za potrebe organa državne uprave.

UZZPRO
MTID

decembar 2010.

3.3. Podsticanje razvoja e-poslovanja

U saradnji sa privatnim sektorom, radiće se na razvoju strategije za e-poslovanje i preduzeti aktivne mere u prevazilaženju svih prepreka za razvoj e-poslovanja zasnovanog na regionalnim direktivama koje je razvio UNECE i usvojila eSEE Radna grupa u Solunu 1. jula 2005. godine. U cilju prevencije "odlivanja mozgova" i negovanja povoljnog ambijenta za ICT biznis u regionu, učesnici će preduzeti aktivne mere u prevazilaženju svih prepreka za razvoj e-poslovanja.

Ciljevi

Aktivnosti

Nosioci aktivnosti

Rok

3.3.1. Usvojiti domaći okvir za ePoslovanje usklađen sa regionalnim smernicama koje je razvio UNECE i usvojila ESEE Radna Grupa u Solunu 1. jula 2005.
odgovarajući ciljevi Agende+: C.3.a

1. Izrada strategije razvoja e-poslovanja u Republici Srbiji.

MTID
MERR
MTU
PKS

decembar 2009.

3.3.2. Razvoj povoljnog ambijenta za ICT poslovanje i otklanjanje prepreka za razvoj e-poslovanja
odgovarajući ciljevi Agende+: C.3.b

1. Izrada zakona o elektronskom poslovanju i pratećih podzakonskih akata.

MTID
MERR
MTU
PKS

decembar 2010.

3.3.3. Uklanjanje prepreka kako bi se istovremeno usmerile i strane i domaće investicije u cilju stimulisanja razvoja IT sektora u jugoistočnoj Evropi
odgovarajući ciljevi Agende+: C.3.c

1. Formiranje multiresornog tela od predstavnika državnih institucija, ICT kompanija i naučnih institucija sa zadatkom da identifikuje barijere za razvoj ICT sektora i elektronskog poslovanja i predlaže mere za stimulisanje razvoja ICT sektora i elektronskog poslovanja.

MERR
MTID
MN
PKS

jun 2009.

 

decembar 2010.

3.3.4. Stvoriti ambijent koji doprinosi smanjenju tekućih troškova i troškova koji proizilaze iz usluga softverskih kompanija
odgovarajući ciljevi Agende+: C.3.d

3.3.5. Podsticati stvaranje povoljnog ambijenta za IT profesionalce putem stimulisanja biznis inkubatora, tehnoloških parkova i centara za pokretanje biznisa kroz partnerske odnose sa univerzitetima i privatnim sektorom
odgovarajući ciljevi Agende+: C.3.f

3.3.6. Stvoriti povoljno okruženje svim kompanijama da koriste ICT u svakodnevnom poslovanju, i da koriste moderne tehnologije kao sredstvo za učestvovanje u globalnoj ekonomiji
odgovarajući ciljevi Agende+: C.3.g

3.4. Digitalne biblioteke i nasleđe

Javne, školske i specijalne biblioteke biće opremljene bibliotečko-informacionim sistemima sa naglaskom na domaćoj i regionalnoj saradnji i interkonekciji. Biće uvedeni i razvijeni programi digitalizacije kulturnog i istorijskog nasleđa.

Ciljevi

Aktivnosti

Nosioci aktivnosti

Rok

3.4.1. Realizovati programe za digitalizaciju biblioteka kako bi biblioteke imale pristup digitalnim sistemima
odgovarajući ciljevi Agende+: C.4.a

1. Nastavljanje procesa priključenja javnih biblioteka u COBISS (jedinstven bibliotečki informacioni sistem - uzajamni centralni katalog Republike Srbije). Proces je otpočeo 2002. godine.

MK
MTID
NBLS

jun 2010.

3.4.2. Digitalizacija kulturnog i istorijskog nasleđa
odgovarajući ciljevi Agende+: C.4.b

1. Utvrditi politiku i stvoriti okvir interoperabiliosti za sprovođenje procesa digitalizacije kulturnog nasleđa.

a) Izrada strategije za digitalizaciju kulturnog nasleđa i akcionog plana za sprovođenje strategije.

b) Izrada regulativnog okvira za sprovođenje procesa digitalizacije kulturnog nasleđa i definisanje okvira nacionalnog standarda za digitalizaciju kulturnog nasleđa.



MK
MTID
NBLS

MK
MTID
RZII
NBLS
ustanove
kulture



decembar 2010.

decembar 2010.

 

2. Stvaranje preduslova za razvoj programa digitalizacije kulturnog i istorijskog nasleđa.

a) Izrada centralne baze podataka o kulturnom nasleđu Republike Srbije.

b) Unapređenje informaciono-komunikacione infrastrukture u ustanovama kulture.

v) Realizacija prve faze implementacije GIS-a (geografskog informacionog sistema) za nepokretna kulturna dobra.

 

 


g) Utvrđivanje mera za podršku nastavku aktivnosti na
digitalizaciji pokretnog kulturnog nasleđa.

d) Utvrđivanje mera za podršku aktivnostima na
digitalizaciji nematerijalne baštine.

đ) Izrada Internet portala Kulturna baština Srbije.

 


MK

MK
MTID

MK
RGZ
Republički
zavod za
zaštitu
spomenika
kulture


MK


MK


MK

 


decembar 2010.

decembar 2010.

decembar 2010.

 



decembar 2010.

decembar 2010.

decembar 2010.

 

3. Izrada zakona kojim se uređuje elektronska arhiva.

MK
MTID

jun 2010.

3.5. E-participacija i e-demokratija

Budući da EU direktive iziskuju participaciju građana i pravnih lica kao integralnih učesnika servisa e-uprave, posebna pažnja će se posvetiti sredstvima e-participacije kako bi se osiguralo potpuno učešće građana u svim društvenim pitanjima, uključujući upotrebu ICT u izbornom procesu.

Ciljevi

Aktivnosti

Nosioci aktivnosti

Rok

3.5.1. Sve odluke koje zahtevaju javnu diskusiju, kao i njihovi nacrti, biće dostupni za online diskusije
odgovarajući ciljevi Agende+: C.5.a

1. Realizacija jedinstvenog portala e-participacije sa podrškom za elektronske javne rasprave

MTID
RZZI

decembar 2009.

3.5.2. Porast učešća građana i pravnih lica u procesima donošenja javnih odluka kroz korišćenje elektronskih servisa
odgovarajući ciljevi Agende+: C.5.b

3.5.3. Akcioni plan za primenu ICT u izbornom procesu
odgovarajući ciljevi Agende+: C.5.c

1. Izrada akcionog plana primene ICT u izbornom procesu.

MDULS

jun 2012.