ODLUKA

O MERAMA ŠTEDNJE BUDŽETSKIH KORISNIKA, JAVNIH I JAVNIH KOMUNALNIH PREDUZEĆA

("Sl. list grada Pančeva", br. 8/2009)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se mere štednje kod budžetskih korisnika budžeta Grada Pančeva (direktni i indirektni korisnici) i u javnim i javnim komunalnim preduzećima, čiji je osnivač grad Pančevo odnosno mesne zajednice sa teritorije grada Pančeva.

Član 2

Javna i javna komunalna preduzeća iz člana 1. ove odluke čije su prosečne zarade za 2008. godinu bile iznad proseka delatnosti kojoj pripadaju, dužna su da planirana sredstva za plate za 2009. godinu umanje za 10 %.

Član 3

U okviru smanjene mase za plate preduzeća iz člana 2. ove odluke dužna su da usklade cenu rada i koeficijente za obračun i isplatu plata zaposlenih, a imajući u vidu složenost i odgovornost u obavljanju poslova na radnim mestima.

Član 4

Plate direktora preduzeća iz člana 2. ove odluke, bez dodataka za minuli rad, ne mogu da budu veće od plate zamenika gradonačelnika grada Pančeva.

Član 5

Materijalne troškove budžetskih korisnika, javnih preduzeća i javnih komunalnih preduzeća u 2009. godini umanjiti za najmanje 10 % u odnosu na planirana sredstva.

Član 6

Obustavljaju se službena putovanja u inostranstvo svim izabranim, postavljenim i zaposlenim licima u organima lokalne samouprave, osim gradonačelnici grada Pančeva, zameniku gradonačelnice grada Pančeva, predsedniku i zamenici predsednika Skupštine grada Pančeva. Ova putovanja svesti na razumnu i neophodnu meru.

Član 7

Troškovi reprezentacije se ograničavaju na neophodni minimum, odnosno umanjuju se za najmanje 50 % u odnosu na planirane za 2009. godinu.

Član 8

Naknade odbornicima Skupštine grada Pančeva umanjuju se za 20 % u odnosu na naknade propisane Odlukom o platama, naknadama i drugim primanjima izabranih i postavljenih lica i zaposlenih u organima grada Pančeva i naknadama odbornika Skupštine grada Pančeva ("Službeni list grada Pančeva", broj 12/08).

Član 9

Preporučuje se upravnim odborima javnih, javnih komunalnih preduzeća i ustanova da umanje naknade za rad predsednika i članova upravnih i nadzornih odbora za 20 % u odnosu na utvrđeni iznos naknade.

Član 10

Kapitalni rashodi koji se finansiraju iz komunalnih prihoda ne smanjuju se, ali se stavljaju pod režim kontrole nadležnih organa grada Pančeva, do visine ostvarenih prihoda budžeta Grada.

Član 11

Objediniti javne nabavke za Gradsku upravu, javna i javna komunalna preduzeća, ustanove i mesne zajednice u meri u kojoj je to moguće.

Član 12

Uvodi se objedinjena naplata komunalnih usluga, u skladu sa mogućnostima.

Član 13

Budžetskim korisnicima, javnim i javnim komunalnim preduzećima iz člana 1. ove odluke preporučuje se kupovina mesečnih karata za prevoz zaposlenih za dolazak na posao i odlazak sa posla.

Iz mera štednje izuzimaju se oblasti društvene brige o deci, socijalne i zdravstvene zaštite i plate zaposlenih u Gradskoj upravi grada Pančeva koje su već umanjene prethodne godine i u međuvremenu nisu povećavane.

Član 15

Ova odluka važiće dok traju razlozi za njeno donošenje, a biće stavljena van snage u potpunosti ili delimično, na način kako je doneta.

Član 16

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".