ODLUKA
O NAKNADI ZA KORIŠĆENJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

("Sl. list opštine Čačak", br. 4/2004 i "Sl. list grada Čačka", br. 4/2009)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se obaveza plaćanja naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, bliže propisuju kriterijumi, merila visina, način i rokovi plaćanja naknade, kao i način korišćenja sredstava ostvarenih po ovom osnovu na teritoriji grada Čačka.

Član 2

Naknada za korišćenje građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: naknada) plaća se za izgrađeno, neizgrađeno, javno, kao i ostalo građevinsko zemljište koje može biti u državnoj ili ostalim oblicima svojine.

Član 3

Naknada se plaća za objekte namenjene za stanovanje, kao i za objekte namenjene za obavljanje poslovne delatnosti, pomoćni prostor i ostalo (garaže, podrumi, ostave, nadstrešnice i ekonomski prostor za korišćenje u poslovne svrhe).

Član 4

Visina naknade utvrđuje se u zavisnosti od obima i stepena uređenosti zemljišta, najvećeg planom dozvoljenog indeksa izgrađenosti, njegovog položaja u naselju opremljenosti zemljišta objektima društvenog standarda, saobraćajne povezanosti zemljišta sa lokalnim odnosno gradskim centrom radnim zonama i drugim sadržajima u naselju, odnosno drugim pogodnostima koje zemljište ima za korisnike.

Kriterijumi i merila (u daljem tekstu kriterijumi) za utvrđivanje visine naknade bliže će se definisati osnovama i merilima za vrednovanje prostornih uslova građevinskog zemljišta koje donosi Skupština grada.

Član 5

Sredstva koja se ostvaruju plaćanjem naknade su prihod budžeta grada Čačka i koriste se za izgradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukture prema programima donetim u skladu sa Zakonom.

Član 6

Gradska uprava za lokalnu poresku administraciju, na osnovu prijave obveznika i popisa, utvrđuje činjenično stanje radi primene kriterijuma za utvrđivanje visine naknade, donosi rešenje o naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: rešenje), vrši poslove evidencije obveznika plaćanja naknade, poslove naplate za fizička i pravna lica, administrativne i druge informacione poslove u skladu sa ovom Odlukom.

Prinudna naplata naknade za korišćenje građevinskog zemljišta vrši se po propisima kojima se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

II OBVEZNICI PLAĆANJA NAKNADE

Član 7

Obveznici plaćanja naknade su: vlasnik objekta za izgrađeno javno građevinsko zemljište i ostalo građevinsko zemljište u državnoj svojini. Izuzetno, naknadu po ovom osnovu plaća nosilac prava korišćenja na objektu odnosno posebnom delu objekta, odnosno zakupac ako je isto dato u zakup, korisnik neizgrađenog javnog građevinskog zemljišta i ostalog građevinskog zemljišta u državnoj svojini, vlasnik objekta za korišćenje ostalog građevinskog zemljišta koje nije u državnoj svojini, ako je ono, sredstvima grada, odnosno drugim sredstvima u državnoj svojini, opremljeno osnovnim objektima komunalne infrastrukture (električna mreža, vodovod, pristupni put i sl), vlasnik bespravno izgrađenog objekta ili delova objekata.

Član 8

Obveznici plaćanja naknade za korišćenje građevinskog zemljišta po osnovu stambenog prostora su:

- za stambeni prostor koji se koristi po osnovu zakupa - zakupci,

- za stambeni prostor u svojini građana koji koriste vlasnici ili koji izdaju u zakup - vlasnici tog prostora,

- za službene stanove - lica koja koriste te stanove, odnosno zakupci,

- za stanove u državnoj svojini koji nisu useljeni - nosioci prava korišćenja,

- za stanove u drugim oblicima svojine koji nisu useljeni, vlasnici stanova.

Član 9

Obveznici plaćanja naknade za korišćenje građevinskog zemljišta po osnovu poslovnog prostora su:

- za poslovni prostor u privatnoj svojini u kome se obavlja poslovna delatnost, vlasnici odnosno zakupci prostora,

- za poslovni prostor, odnosno prostorije u državnoj ili drugim oblicima svojine u kojima se obavlja poslovna delatnost, vlasnici odnosno korisnici ili zakupci.

Naknada za poslovni prostor plaća se i kada se u istom ne obavlja poslovna delatnost.

Član 10

Naknada za korišćenje građevinskog zemljišta utvrđuje se zavisno od elemenata iz člana 4. ove Odluke, izraženih brojem bodova u tabelama I i II kriterijuma.

Utvrđivanje naknade za korišćenje građevinskog zemljišta vrši se posebno: za stambeni i poslovni prostor, a za poslovni prostor i po načinu obavljanja poslovnih delatnosti, u skladu sa Zakonom o klasifikaciji delatnosti i registru jedinica razvrstavanja ("Sl. list SRJ" br. 31/96, 34/96, 12/98, 15/98 i 74/99), za proizvodne i njima srodne delatnosti po načinu korišćenja, za trgovinu i njima srodne delatnosti, za stambeno komunalne delatnosti i njima srodne delatnosti po načinu korišćenja, za finansijske, tehničke i njima srodne delatnosti po načinu korišćenja, za obrazovanje, kulturu i njima srodne delatnosti i ostale poslovne delatnosti.

Pod proizvodnim i njima srodnim delatnostima iz stava 2. ovog člana podrazumevaju se sledeće delatnosti:

- vađenje rude i kamena - sektor V, od oblasti 10 do oblasti 14,

- prerađivačka industrija - sektor G, od oblasti 15 do oblasti 37,

- poljoprivreda, lov i šumarstvo - sektor A, oblasti 01-02,

- ribarstvo - sektor B, oblast 05,

- građevinarstvo - sektor Đ, oblast 45.

Pod delatnostima trgovine i njima srodnim delatnostima iz stava 2. ovog člana podrazumevaju se sledeće delatnosti:

- saobraćaj, skladištenje i veze - sektor Z, od oblasti 60 do oblasti 64, osim grupe 60212 (gradski saobraćaj),

- trgovina na veliko i malo, opravka motornih vozila, motocikala i predmeta za ličnu upotrebu i domaćinstvo - sektor E, od oblasti 50 do oblasti 52,

- hoteli i restorani - sektor Ž, oblast 55,

- ostale uslužne delatnosti - oblast 93,

- delatnost škole za vozače - grana 804.

Pod stambeno-komunalnim delatnostima i njima srodnim iz stava 2. ovog člana, podrazumevaju se sledeće delatnosti:

- proizvodnja i snabdevanje parom i toplom vodom - grana 403,

- sakupljanje, prečišćavanje i distribucija vode - grana 410,

- odstranjivanje otpadaka i smeća - grana 900,

- stambena delatnost - grupa 7032,

- prevoz putnika u gradskom saobraćaju - podgrupa 60212.

Pod finansijsko-tehničkim delatnostima i njima srodnim iz stava 2. ovog člana podrazumevaju se sledeće delatnosti:

- distribucija električne energije i gasa - grane 401 i 402,

- finansijsko posredovanje - sektor I, oblast 65 do oblasti 67 osim grupe 6602,

- aktivnosti u vezi sa nekretninama - sektor J, od oblasti 70 do oblasti 74 osim grana 725, 726, 731,732, 745, 747, 748 i grupe 7032,

- delatnost poslovnih udruženja - oblast 91 osim grana 912 i 913,

- oblasti 921, 922, 924.

Pod obrazovanjem, kulturom i njima srodnim delatnostima iz stava 2. ovog člana podrazumevaju se:

- penzijski fondovi - grupa 6602,

- naučno-istraživački rad - grane 726, 731 i 732,

- biroi za zapošljavanje - grana 745 i ostale nepomenute delatnosti.

Kancelarijski i drugi poslovni prostor koji se koristi za zajedničke službe, predstavništva, komercijalnu delatnost i slično, ne smatra se prostorom u kome se obavljaju delatnosti iz stava 2. ovog člana već spada u ostale poslovne delatnosti.

Obveznici naknade za korišćenje građevinskog zemljišta koji su registrovani za obavljanje više delatnosti plaćaju naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta za svaku delatnost prema osnovima i merilima utvrđenim ovom Odlukom, srazmerno površini koja se koristi za obavljanje konkretne delatnosti.

Član 11

Za korišćenje građevinskog zemljišta u javnoj upotrebi, vlasnik odnosno korisnik ne plaća naknadu.

Pod zemljištem u smislu stava 1. ovog člana, smatra se zemljište koje se koristi za javne puteve, ulice, trgove, uređene parkovske površine, deponije smeća, gradska groblja osim za komercijalne objekte koji se nalaze u zahvatu groblja, objekte vodosnabdevanja-akumulacije i železničke koloseke van staničnih prostora.

III NASTANAK OBAVEZE PLAĆANJA NAKNADE

Član 12

Obaveza plaćanja naknade za korišćenje građevinskog zemljišta nastaje od prvog dana sticanja prava vlasništva, odnosno prava korišćenja i zakupa prostora, odnosno građevinskog zemljišta, odnosno od dana pravosnažnosti rešenja.

Naknada se plaća mesečno, prema računu Gradske uprave za lokalnu poresku administraciju sa utvrđenom valutom plaćanja. Obveznici naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, dužni su da podnesu prijavu Gradskoj upravi za lokalnu poresku administraciju o svakoj promeni u roku od 15 dana od dana nastanka promene. Gradska uprava za lokalnu poresku administraciju je ovlašćena da izvrši proveru podataka iz prijave na terenu, zahteva od obveznika dostavljanje dokaza i drugih podataka neophodnih za utvrđivanje činjenica i okolnosti od značaja za određivanje visine naknade.

Obveznik plaćanja naknade kome obaveza bude utvrđena u smislu odredaba ove Odluke, plaća naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta u visini u kojoj se ta naknada plaća na dan utvrđivanja obaveze plaćanja, odnosno od prvog dana sticanja prava vlasništva, korišćenja ili zakupa prostora ili građevinskog zemljišta, prema propisima u vreme utvrđivanja nastanka obaveza.

Član 13

Naknada za korišćenje građevinskog zemljišta za koje je utvrđeno pravo korišćenja plaća se od dana pravnosnažnosti akta kojim je utvrđeno pravo korišćenja.

Naknada za korišćenje građevinskog zemljišta koje je dato u zakup, radi izgradnje objekta, plaća se od dana završetka izgradnje objekta, odnosno isteka roka gradnje objekta.

Naknada za korišćenje građevinskog zemljišta u visini iznosa utvrđenog zakonom koji se utvrđuje na osnovu ove Odluke, plaća se od dana donošenja do dana izvršenja rešenja o rušenju objekta.

U slučaju da se zemljište ne privede nameni odnosno ne ponudi gradu u otkup radi privođenja nameni u roku od dve godine od dana donošenja urbanističkog plana, plaća se naknada kao i za ostalo izgrađeno građevinsko zemljište.

Član 14

Vlasnici objekata izgrađenih bez građevinske dozvole odnosno objekata koji se koriste bez upotrebne dozvole, koji ne pribave odobrenje za izgradnju odnosno upotrebnu dozvolu u roku od 30 dana po isteku roka iz člana 161. Zakona o planiranju i izgradnji, dužni su da plaćaju naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta u visini iznosa naknade utvrđene na osnovu zakona.

IV POSTUPAK OBRAČUNA I UTVRĐIVANJA VISINE NAKNADE

Član 15

Za neizgrađeno građevinsko zemljište naknada se obračunava po 1 m2 zemljišta.

Za izgrađeno građevinsko zemljište naknada se obračunava kao zbir površina objekata i zemljišta koje nije pod objektima i to:

- po 1 m2 izgrađenog korisnog stambenog prostora bez zemljišta,

- po 1 m2 izgrađenog prostora za poslovni prostor,

- po 1 m2 bruto površine objekta, za objekte privremenog karaktera,

- po 1 m2 zemljišta (ne uračunavajući zemljište pod objektom) - za građevinsko zemljište.

Član 16

Izgrađeni korisni prostor za koji se plaća naknada po 1 m2 u smislu ove Odluke je: korisni stambeni prostor, drugi korisni prostor i korisni poslovni prostor.

Pod korisnim stambenim prostorom smatra se površina soba, predsoblja, hodnika u stanu, kuhinje, kupatila, ostava, terasa, balkona i drugih prostorija u stanu odnosno porodičnoj stambenoj zgradi.

Pod drugim korisnim prostorom smatraju se: podrumi, garaže (bez obzira na oblik vlasništva) izgrađene uz stambene objekte ili u dvorištima porodičnih stambenih zgrada, kao i drugi korisni prostori pomoćnih objekata koji pripadaju stanovima ili porodičnim stambenim zgradama. Koristan stambeni prostor je bruto prostor umanjen za 20% po osnovu površina debljina zidova.

Pod korisnim poslovnim prostorom smatra se: površina svih prostorija u objektu, površina jedne ili više prostorija namenjenih vršenju poslovne delatnosti u poslovnoj ili stambenoj zgradi, kao i površine pomoćnog prostora (skladišta, ekonomskog dvorišta, otvorenih manipulativnih prostora, pijačni prostor, zauzeti prostor za postavljene kontejnere, nadstrešnice, garaže za službena vozila i platoi u funkciji delatnosti). Kod poslovnog prostora naknada se plaća na ukupan iznos bruto površina, s tim što se za pomoćni prostor naknada umanjuje za 50% vrednosti.

Član 17

Naknada za korišćenje ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta plaća se i kada zemljište nije privedeno nameni u roku od dve godine od dana donošenja urbanističkog plana, odnosno kada zemljište nije ponuđeno u otkup Gradu radi privođenja nameni u roku od dve godine od dana donošenja urbanističkog plana.

Naknada u slučajevima iz stava 1. ovog člana, obračunava se kao da je planirani objekat, izgrađen, na način utvrđen članom 15. stav 2. alineja 1. i 3. ove Odluke.

U slučaju kada obveznik plaćanja naknade, u roku od dve godine od dana donošenja urbanističkog plana, ponudi Gradu u otkup zemljište radi privođenja planiranoj nameni, Grad ponudu ne prihvati, nije u obavezi da plaća naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta.

Član 18

Kriterijumi i merila za utvrđivanje i obračun visine naknade se iskazuju na osnovu broja bodova, utvrđenog po zonama. Pod zonom u smislu ove Odluke podrazumeva se relativno homogen, ujednačeno opremljen kvart zemljišta ili prostor zemljišta koji se može opisati postojećim ulicama i identifikovati na preglednoj karti zona.

Ukupan broj bodova na nivou zone izračunava se kao prost zbir bodova utvrđen po elementima iz tabela Kriterijumi.

Član 19

Visina naknade za korišćenje građevinskog zemljišta po 1 m2 zemljišta, stambenog, poslovnog i pomoćnog prostora, dobija se kao proizvod ukupnog broja bodova zone i vrednosti boda.

Član 20

Za građevinsko zemljište pod objektima ne plaća se naknada za korišćenje građevinskog zemljišta.

Za pomoćne prostorije u objektu i izvan objekta (podrumi, šupe, garaže, ostave i sl.) plaća se 50% naknade za stambeni prostor po 1 m2 navedenog prostora.

Ako se u stanu obavlja i poslovna delatnost, naknada se obračunava za poslovni prostor za površinu u kojoj se obavlja delatnost.

Ako stambenom objektu, pripada građevinsko zemljište u površini većoj od 500 m2, obveznik plaća naknadu za površinu iznad 500 m2 kao za izgrađeni stambeni prostor.

Član 21

Vrednost boda po 1 m2, utvrđuje odlukom Skupština grada.

Član 22

Korisnici građevinskog zemljišta plaćaju naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta i to:

za neizgrađeno zemljište koje se koristi za obavljanje poslovne delatnosti 100% vrednosti boda za poslovni prostor te delatnosti;

za uređene zelene površine (parkovske) prema projektnoj dokumentaciji u okviru kompleksa, plaćaju naknadu u visini od 25% vrednosti boda za poslovni prostor te delatnosti.

Član 23

Gradska uprava za lokalnu poresku administraciju utvrđuje ukupan broj bodova za svaku zonu primenom kriterijuma.

Ukupan broj bodova iz stava 1. ovog člana menja se pri svakoj promeni kriterijuma.

Član 24

Rešenje o visini naknade za obveznike naknade donosi Gradska uprava za lokalnu poresku administraciju.

Na način donošenja, sadržinu, dostavljanje rešenja iz prethodnog stava, rokove plaćanja osnovne obaveze i kamate kao i na korišćenje pravnih sredstava protiv istog i oslobađanje od plaćanja naknade, shodno se primenjuju propisi koji se odnose na porez na imovinu.

Član 25

Organ uprave nadležan za poslove urbanizma i izgradnje, dužan je da Gradskoj upravi za lokalnu poresku administraciju dostavi pravosnažno rešenje kojim se odobrava upotreba novoizgrađenih, dograđenih, rekonstruisanih i adaptiranih objekata, legalizovanih bespravno izgrađenih objekata, kao i prijavu promene namene objekta, odnosno delova objekta, bez izvođenja radova u roku od pet dana od dana pravnosnažnosti rešenja, odnosno podnošenja prijave.

Organ uprave nadležan za imovinsko pravne poslove dužan je da Gradskoj upravi za lokalnu poresku administraciju dostavi pravnosnažna rešenja, odnosno odluke o utvrđivanju prava korišćenja ili davanja u zakup građevinskog zemljišta u roku od pet dana od dana pravnosnažnosti istih.

Organ uprave nadležan za privredu, dužan je da Gradskoj upravi za lokalnu poresku administraciju dostavi pravnosnažna rešenja o registraciji, prestanku rada, kao i o promenama vezanih za preduzetnike, u roku od pet dana od dana pravnosnažnosti rešenja.

Gradska uprava za lokalnu poresku administraciju je dužna da u roku od 15 dana od dana prijema akata iz prethodnih stavova na licu mesta izvrši proveru podataka i sačini zapisnik za utvrđivanje visine naknade i obračun iznosa naknade dostavi obvezniku.

Član 26

Ukoliko organi iz člana 25. ove Odluke ne dostave navedena akta, i obveznici ne postupe u skladu sa članom 12. stav 3. obaveza plaćanja naknade nastaje kada ovlašćeno službeno lice Gradske uprave za lokalnu poresku administraciju utvrdi korišćenje prostora za stanovanje ili obavljanje delatnosti kao i promene koje nastanu u korišćenju.

Član 27

(Brisan)

V KAZNENE ODREDBE

Član 28

Novčanom kaznom od 1.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće i drugo pravno lice:

- ako ne podnese prijavu za utvrđivanje naknade u propisanom roku ili ako u prijavi navede netačne podatke,

- ako raniji i novi korisnik ne obavesti Gradsku upravu za lokalnu poresku administraciju o promeni vlasništva, odnosno korišćenja prostora, odnosno građevinskog zemljišta u propisanom roku,

- ako ovlašćenom radniku Gradske uprave za lokalnu poresku administraciju ne omogući kontrolu podataka iz prijave na licu mesta ili utvrđivanje činjenica, podataka i okolnosti od značaja za visinu naknade.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 500 do 5.000 dinara i odgovorno lice u preduzeću i drugom pravnom licu.

Novčanom kaznom od 500 do 5.000 dinara kazniće se preduzetnik bez svojstva pravnog lica ako učini prekršaje iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom od 500 do 5.000 dinara kazniće se fizičko lice ako učini prekršaj iz stava 1. ovog člana.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 29

Za obaveze po osnovu naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, koje su dospele, a nisu izmirene do stupanja na snagu ove Odluke, prinudna naplata vršiće se po propisima kojima se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

Član 30

Do donošenja rešenja iz člana 6. ove Odluke, dosadašnji obveznici plaćaju naknade u mesečnom iznosu koji je utvrđen na osnovu odredaba Odluke o naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta ("Službeni list opštine Čačak", br. 5/96).

Do donošenja Osnova i Merila za vrednovanje prostornih uslova građevinskog zemljišta, primenjivaće se uputstvo za primenu Merila za vrednovanje prostornih pogodnosti građevinskog zemljišta za naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta.

Član 31

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opštine Čačak".

Član 32

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta ("Službeni list opštine Čačak" br. 5/96).

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama
Odluke o naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta

("Sl. list grada Čačka", br. 4/2009)

Član 5

Javno preduzeće "Gradac" Čačak će poslove iz člana 6. Odluke o naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta, obavljati do ispunjenja tehničkih, kadrovskih i drugih uslova Gradske uprave za lokalnu poresku administraciju, odnosno do dana obaveštenja od Gradske uprave za lokalnu poresku administraciju da je spremna za početak obavljanja ovih poslova.

Član 6

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".