PRAVILNIK

O STRUČNOJ SPREMI, ISPITIMA I DOZVOLAMA ZA RAD KONTROLORA LETENJA

("Sl. list SFRJ", br. 62/79 i "Sl. glasnik RS", br. 16/2009 - dr. pravilnik)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se stručna sprema, ispiti, način izdavanja i druga pitanja u vezi sa dozvolama za rad, kao i drugi uslovi koje moraju da ispunjavaju kontrolori letenja i pomoćnici kontrolora letenja za rad u službi kontrole letenja.

Član 2

Zadatke i poslove kontrolora letenja može vršiti radnik koji ima najmanje završenu srednju školu, završenu školu kontrole letenja, položen ispit, dozvolu za rad i koji ispunjava druge uslove propisane ovim pravilnikom.

Član 3

Zadatke i poslove pomoćnika kontrolora letenja može da vrši radnik koji ima najmanje završenu srednju školu, koji je završio školu za pomoćnika kontrolora letenja, koji ima dozvolu za rad i koji ispunjava i druge uslove propisane ovim pravilnikom.

Član 4

Zadatke i poslove instruktora kontrolora letenja, odnosno instruktora pomoćnika kontrolora letenja može vršiti radnik koji ispunjava uslove iz člana 2, odnosno 3. ovog pravilnika i koji ima položen poseban ispit za instruktora kontrolora letenja, odnosno za instruktora pomoćnika kontrolora letenja.

Član 5

Radnik koji vrši zadatke i poslove kontrolora letenja i pomoćnika kontrolora letenja mora pored uslova iz čl. 2, 3. i 4. ovog pravilnika ispunjavati i propisane zdravstvene uslove.

Član 6

Radniku koji je položio ispit za obavljanje određenih zadataka i poslova u kontroli letenja i posebni ispit za samostalno vršenje određenih zadataka i poslova, odnosno za rukovanje određenim tipom uređaja, izdaje se odgovarajuća dozvola za rad.

Imalac dozvole za rad iz stava 1. ovog člana, može raditi na drugim određenim zadacima i poslovima, odnosno na drugom određenom tipu uređaja, samo ako položi poseban ispit za vršenje tih zadataka i poslova, odnosno za rukovanje određenim tipom uređaja.

Član 7

Radnik koji se osposobljava za vršenje ma kojih zadataka i poslova u službi kontrole letenja, može vršiti odgovarajuće zadatke i poslove samo pod nadzorom instruktora, odnosno pod nadzorom kontrolora letenja, odnosno pomoćnika kontrolora letenja koji ima odgovarajuću dozvolu za rad i najmanje tri godine radnog iskustva na odgovarajućim zadacima i poslovima.

II STRUČNA SPREMA I ISPITI

Član 8

Pod stručnom spremom kontrolora letenja, odnosno pomoćnika kontrolora letenja, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se završena škola za kontrolore letenja, odnosno škola za pomoćnike kontrolora letenja, završena specijalizacija za sticanje određene dozvole, kao i posebna obučenost za vršenje posebnih zadataka i poslova na određenoj lokaciji i za rukovanje posebnim tipovima uređaja.

Član 9

Zadatke i poslove kontrolora letenja na aerodromskom tornju (TWR) može vršiti kontrolor letenja koji ima stručnu spremu za vršenje tih zadataka i poslova, koji je proveo najmanje 6 meseci na pripravničkom stažu i koji ima položen ispit i poseban ispit za vršenje posebnih zadataka, kao i odgovarajuću dozvolu za rad.

Član 10

Zadatke i poslove kontrolora letenja u prilaznoj kontroli (APP) može vršiti kontrolor letenja koji ima stručnu spremu za vršenje tih poslova, koji je vršio poslove kontrolora letenja na aerodromskom kontrolnom tornju i koji ima položen ispit i poseban ispit za vršenje posebnih zadataka, kao i odgovarajuću dozvolu za rad.

Član 11

Zadatke i poslove kontrolora letenja u terminalnoj kontroli letenja (TMA) može vršiti radnik koji ima stručnu spremu za vršenje tih zadataka i poslova, koji je najmanje jednu godinu vršio zadatke i poslove kontrolora letenja u prilaznoj kontroli letenja, ili radnik koji je prethodno vršio zadatke i poslove kontrolora letenja u oblasnoj kontroli letenja i koji ima položen ispit i poseban ispit za vršenje posebnih zadataka, kao i odgovarajuću dozvolu za rad.

Član 12

Zadatke i poslove kontrolora letenja u oblasnoj kontroli letenja (ACC) može vršiti radnik koji ima stručnu spremu za vršenje tih poslova, koji je prethodno najmanje jednu godinu vršio zadatke i poslove kontrolora letenja na aerodromskom kontrolnom tornju, ili radnik koji je prethodno vršio zadatke i poslove prilaznog kontrolora letenja, ili radnik koji je prethodno vršio zadatke i poslove terminalnog kontrolora letenja i koji ima položen ispit i poseban ispit za vršenje posebnih zadataka i poslova, kao i odgovarajuću dozvolu za rad.

Zadatke i poslove iz stava 1. ovog člana može vršiti radnik koji je prethodno najmanje jednu godinu vršio zadatke i poslove pomoćnika kontrolora letenja i koji ispunjava uslove iz čl. 2. i 9. ovog pravilnika.

Član 13

Kontrolu letenja i vođenje vazduhoplova pomoću radara u prilaznoj, terminalnoj i oblasnoj kontroli letenja može vršiti radnik koji ima stručnu spremu za vršenje tih zadataka i poslova, koji ima dozvolu za rad prilaznog, terminalnog ili oblasnog kontrolora letenja i koji ima položen ispit i poseban ispit za rad na određenom tipu radara, na određenoj lokaciji za vršenje posebnih zadataka i poslova, kao i odgovarajuću dozvolu za rad.

Član 14

Zadatke i poslove pomoćnika kontrolora letenja u birou aerodromske kontrole letenja može vršiti radnik koji ima stručnu spremu za vršenje tih zadataka i poslova, koji je proveo najmanje 6 meseci na pripravničkom stažu i koji ima položen ispit i poseban ispit za vršenje pojedinih zadataka, kao i odgovarajuću dozvolu za rad.

Član 15

Zadatke i poslove pomoćnika kontrolora letenja za vazduhoplovna obaveštenja (NOTAM) može vršiti pomoćnik kontrolora letenja koji ima stručnu spremu za vršenje tih zadataka i poslova, koji je najmanje jednu godinu vršio zadatke i poslove pomoćnika kontrolora letenja u birou aerodromske kontrole letenja i koji ima položen ispit i poseban ispit za vršenje određenih zadataka, kao i odgovarajuću dozvolu za rad.

Član 16

Zadatke i poslove pomoćnika kontrolora letenja za obradu podataka u oblasnoj ili terminalnoj kontroli letenja, može vršiti radnik koji ima stručnu spremu za vršenje tih zadataka i poslova, koji je najmanje 6 meseci proveo na pripravničkom stažu i koji ima položen ispit i poseban ispit za vršenje određenih zadataka, kao i odgovarajuću dozvolu za rad.

Član 17

Zadatke i poslove pomoćnika kontrolora letenja u sektoru terminalne ili oblasne kontrole letenja može vršiti radnik koji ima stručnu spremu za vršenje tih zadataka i poslova, koji je prethodno vršio poslove pomoćnika kontrolora letenja za obradu podataka i koji ima položen ispit i poseban ispit za vršenje određenih zadataka, kao i odgovarajuću dozvolu za rad.

Član 18

Zadatke i poslove instruktora kontrolora letenja, odnosno instruktora pomoćnika kontrolora letenja može vršiti kontrolor letenja, odnosno pomoćnik kontrolora letenja koji je najmanje tri godine vršio zadatke i poslove kontrolora letenja, odnosno pomoćnika kontrolora letenja, koji ima položen poseban ispit za vršenje posebnih zadataka instruktora kontrolora letenja, odnosno instruktora pomoćnika kontrolora letenja i kome je u važeću dozvolu za rad uneseno da može vršiti i posebne zadatke i poslove za koje je položio poseban ispit.

Član 19

Za vršenje zadataka i poslova iz čl. 9. do 17. ovog pravilnika polaže se ispit.

Ispit se sastoji iz teorijskog i praktičnog dela.

Teorijski deo ispita kandidat polaže usmeno i pismeno, prema gradivu za polaganje ispita utvrđenom ovim pravilnikom.

Praktični deo stručnog ispita sastoji se u proveri praktičnog znanja na simulatoru, odnosno mestu rada kontrolora, odnosno pomoćnika kontrolora letenja.

Član 20

Za vršenje posebnih zadataka i poslova na određenoj lokaciji i za rukovanje određenim tipom uređaja polaže se poseban ispit.

Poseban ispit sastoji se iz teorijskog i praktičnog dela.

Praktični deo posebnog ispita sastoji se u proveri praktičnog znanja u radu na određenom mestu rada i određenom tipu uređaja.

Član 21

Kandidat koji ne položi teorijski deo ispita može polagati popravni ispit u roku koji odredi komisija za ispite, a koji ne može biti kraći od 30 ni duži od 60 dana, računajući od dana prvog polaganja.

Posle položenog teorijskog dela ispita (pismenog i usmenog) kandidat polaže praktični deo ispita na mestu koje odredi ispitna komisija.

Po završenom polaganju praktičnog dela ispita, ispitna komisija posebno ocenjuje uspeh kandidata iz tog dela ispita.

Ako kandidat ne položi praktični deo ispita, smatra se da nije položio ispit.

Ako kandidat ne položi teorijski deo posebnog ispita ili praktični deo posebnog ispita, smatra se da nije položio poseban ispit.

Član 22

Prilikom prvog sticanja određene vrste dozvole polaže se, po pravilu, i poseban ispit za vršenje posebnih zadataka i poslova na određenoj lokaciji i za rukovanje određenim tipom uređaja.

Član 23

Polaganje ispita kandidat može ponoviti dva puta, s tim da vreme između dva polaganja ne može biti kraće od tri meseca ni duže od šest meseci.

Polaganje posebnog ispita kandidat može da ponovi dva puta, s tim da vreme između dva polaganja ne može biti kraće od 30 ni duže od 60 dana.

Član 24

Gradivo za polaganje teorijskog dela ispita za vršenje zadataka i poslova kontrolora letenja na tornju obuhvata u obimu utvrđenom za sticanje te dozvole:

1) vazduhoplovne propise;

2) karakteristike vazduhoplova bitne za vršenje zadataka i poslova kontrolora letenja;

3) vazduhoplovnu navigaciju;

4) vazduhoplovnu meteorologiju;

5) vazduhoplovne telekomunikacije;

6) karakteristike aerodroma;

7) postupke za traganje i spasavanje vazduhoplova;

8) engleski jezik sa upotrebom standardnih međunarodnih izraza.

Ako kandidat pristupi ispitu iz stava 1. ovog člana najdocnije u roku od šest meseci od dana završetka škole kontrole letenja, polagaće samo engleski jezik, sa upotrebom standardnih međunarodnih izraza.

Član 25

Gradivo za polaganje teorijskog dela posebnog ispita kontrolora letenja na tornju obuhvata poznavanje:

1) propisanih instrukcija za korišćenje određenog aerodroma;

2) eksploatacije uređaja i sredstava namenjenih vršenju poslova kontrolora letenja na tornju određenog aerodroma; i

3) postupaka koordinacije sa drugim službama na određenom aerodromu.

Član 26

Gradivo za polaganje teorijskog dela ispita prilaznog kontrolora letenja obuhvata sve predmete iz člana 24. stav 1. ovog pravilnika, u obimu utvrđenom za sticanje dozvole prilaznog kontrolora letenja, kao i poznavanje postupaka za letenje po instrumentima.

Član 27

Gradivo za polaganje teorijskog dela posebnog ispita prilaznog kontrolora letenja obuhvata poznavanje:

1) propisane instrukcije za rad u određenoj kontrolisanoj zoni u nadležnosti određene prilazne kontrole letenja;

2) eksploatacije uređaja i sredstava namenjenih vršenju poslova prilaznog kontrolora letenja na određenom aerodromu;

3) postupaka koordinacije sa određenim drugim službama službe kontrole letenja.

Član 28

Gradivo za polaganje teorijskog dela ispita terminalnog kontrolora letenja obuhvata sve predmete iz člana 26. ovog pravilnika, u obimu utvrđenim za sticanje dozvole terminalnog kontrolora letenja.

Član 29

Gradivo za polaganje teorijskog dela posebnog ispita terminalnog kontrolora letenja obuhvata poznavanje:

1) lokalnih karakteristika određene terminalne zone;

2) radio-navigacionih uređaja u određenoj terminalnoj zoni;

3) lokacija zabranjenih zona u određenoj terminalnoj zoni;

4) propisanih instrukcija za korišćenje svih aerodroma u određenoj terminalnoj zoni;

5) eksploatacije određenih uređaja i sredstava namenjenih vršenju poslova terminalnog kontrolora;

6) postupaka koordinacije sa drugim službama kontrole letenja.

Član 30

Gradivo za polaganje teorijskog dela stručnog ispita oblasnog kontrolora letenja (ACC) obuhvata sve predmete iz člana 28. ovog pravilnika, u obimu utvrđenom za sticanje dozvole oblasnog kontrolora letenja.

Član 31

Gradivo za polaganje posebnog teorijskog dela ispita oblasnog kontrolora letenja obuhvata poznavanje:

1) lokalnih karakteristika određene oblasne kontrole letenja;

2) radio-navigacionih uređaja u određenoj oblasnoj kontroli letenja;

3) lokacija zabranjenih zona u određenoj oblasnoj kontroli letenja;

4) eksploatacije uređaja i sredstava u vršenju poslova oblasnog kontrolora letenja;

5) postupaka koordinacije sa susednom oblasnom kontrolom letenja, susednim terminalnim i aerodromskim kontrolama letenja.

Član 32

Gradivo za polaganje teorijskog dela ispita radarskog kontrolora letenja obuhvata sve predmete iz člana 28. ovog pravilnika u obimu utvrđenom za sticanje dozvole radarskog kontrolora letenja, kao i predmete:

1) opšti principi rada radarskih uređaja;

2) sekundarni radar;

3) metodi radarske separacije;

4) metodi radarske identifikacije;

5) vođenje vazduhoplova preciznim radarom;

6) vođenje vazduhoplova pomoću nadzornog radara;

7) postupak u slučajevima kada se vazduhoplov nalazi u nuždi;

8) postupak u slučajevima otkaza radarskih uređaja;

9) opšti principi rada računarskih uređaja za obradu radarskih podataka.

Član 33

Gradivo za polaganje teorijskog dela posebnog ispita radarskog kontrolora letenja obuhvata poznavanje:

1) određenog uređaja na određenoj lokaciji;

2) lokalnih karakteristika određene zone radarskog pokrivanja;

3) postupaka koordinacije sa drugim određenim službama kontrole letenja.

Član 34

Gradivo za polaganje teorijskog dela ispita za vršenje zadataka i poslova pomoćnika kontrolora letenja na svim radnim mestima u službi kontrole letenja obuhvata:

1) vazduhoplovne propise;

2) karakteristike vazduhoplova;

3) vazduhoplovnu navigaciju;

4) vazduhoplovnu meteorologiju;

5) vazduhoplovne telekomunikacije;

6) karakteristike aerodroma;

7) engleski jezik sa upotrebom međunarodnih standardnih izraza;

8) postupak najave i odobravanje letova civilnih i vojnih vazduhoplova;

9) postupak popunjavanja, distribucije plana leta i radiograma;

10) postupak izdavanja NOTAM-a I klase.

Ako kandidat pristupi ispitu iz stava 1. ovog člana najdocnije u roku od 6 meseci od dana završetka škole za pomoćnike kontrolora letenja, polagaće samo predmete iz tač. 7. do 10. stava 1. ovog člana.

Član 35

Gradivo za polaganje teorijskog dela posebnog ispita pomoćnika kontrolora letenja u birou aerodromske kontrole letenja obuhvata:

1) poznavanje lokalnih karakteristika određenog aerodroma;

2) poznavanje postupaka koordinacije sa drugim službama i službama kontrole letenja na određenom aerodromu.

Član 36

Gradivo za polaganje teorijskog dela posebnog ispita pomoćnika kontrolora letenja za obradu podataka u oblasnoj ili terminalnoj kontroli letenja obuhvata poznavanje:

1) lokalnih karakteristika određene oblasne kontrole letenja;

2) postupka obrade podataka o kretanju vazduhoplova;

3) postupka koordinacije sa drugim službama i službama kontrole letenja određene oblasne kontrole letenja.

Član 37

Gradivo za polaganje teorijskog dela posebnog ispita pomoćnika kontrolora letenja u sektoru terminalne kontrole letenja i oblasne kontrole letenja obuhvata:

1) postupak prijema i predaje podataka o kretanju vazduhoplova sa susednim sektorima i oblasnim kontrolama letenja;

2) postupak koordinacije sa susednim sektorima, susednim oblasnim kontrolama letenja, sa terminalnim i aerodromskim kontrolama letenja.

Član 38

Gradivo za polaganje teorijskog dela posebnog ispita pomoćnika kontrolora letenja za vazduhoplovna obaveštenja obuhvata:

1) postupak izdavanja i prijema obaveštenja NOTAM-a I i II klase i SNOWTAM-a;

2) vođenje evidencije o stanju radio-navigacionih sredstava;

3) postupak davanja obaveštenja posadama vazduhoplova (meteorološki uslovi, stanje aerodroma i dr.);

4) postupak korišćenja stranih i domaćih zbornika vazduhoplovnih podataka.

Član 39

Gradivo za polaganje teorijskog dela posebnog ispita za vršenje zadataka i poslova instruktora kontrolora letenja i instruktora pomoćnika kontrolora letenja obuhvata:

1) metodiku sa pedagogijom;

2) engleski jezik višeg (III) stepena.

Član 40

Pismenu prijavu za polaganje ispita kandidat podnosi Saveznom komitetu za saobraćaj i veze.

Uz prijavu za polaganje ispita iz stava 1. ovog člana kandidat prilaže dokaze o ispunjavanju uslova iz ovog pravilnika.

Ispit se polaže pred ispitnom komisijom koju, saglasno odredbi člana 148. stav 3. Zakona o vazdušnoj plovidbi, obrazuje predsednik Saveznog komiteta za saobraćaj i veze.

Član 41

Za predsednika, zamenika predsednika, člana, odnosno zamenika člana ispitne komisije može biti imenovano lice koje ima najmanje istu stručnu spremu kao kandidat koji polaže ispit.

Kandidat koji ispunjava uslove za polaganje ispita mora biti obavešten u roku od 30 dana od dana prijema prijave za polaganje ispita o danu i mestu polaganja ispita. Dan polaganja ispita ne može biti određen u roku kraćem od 15 dana od dana prijema obaveštenja, osim ako kandidat zatraži da ispit polaže pre tog roka.

Član 42

Ispitna komisija ocenjuje celokupan uspeh kandidata na ispitu ocenom: "položio" ili "nije položio".

III DOZVOLA ZA RAD

Član 43

Kandidatu koji je položio ispit za vršenje zadataka i poslova iz čl. 9. do 17. ovog pravilnika, Savezni komitet za saobraćaj i veze, saglasno odredbi člana 148. stav 1. Zakona o vazdušnoj plovidbi, izdaje dozvolu za rad.

Član 44

Dozvola za rad kontrolora letenja iz člana 43. ovog pravilnika izdaje se sa rokom važenja od jedne godine, a dozvola za rad pomoćnika kontrolora letenja - sa rokom važenja od dve godine.

Član 45

Imalac dozvole za rad mora podneti zahtev za produžavanje važenja dozvole za rad u roku od 60 dana pre dana isteka njenog važenja.

Pre svakog produžavanja važenja dozvole za rad kontrolora letenja ili posle prekida u radu dužeg od 60 dana a kraćeg od šest meseci proverava se stručna sposobnost lica polaganjem praktičnog dela ispita.

Pre svakog produžavanja važenja dozvole za rad pomoćnika kontrolora letenja ili posle prekida u radu dužeg od 4 meseca, a kraćeg od 1 godine, proverava se stručna sposobnost lica polaganjem praktičnog dela ispita.

Proveru iz st. 2. i 3. ovog člana vrši instruktor sa utvrđene liste stručnjaka.

Ako imalac dozvole za rad kontrolora letenja ima prekid u radu duži od šest meseci, mora ponovo, pre produženja važenja dozvole, polagati ceo ispit.

Ako imalac dozvole za rad pomoćnika kontrolora letenja ima prekid u radu duži od 1 godine, mora ponovo, pre produženja važenja dozvole, polagati ceo ispit.

Radnik koji nije u roku iz člana 44. produžio važenje dozvole za rad, može važenje dozvole za rad produžiti tek kada ponovo položi ceo ispit.

Član 46

Izuzetno od odredbe člana 44. ovog pravilnika, dozvola za rad prestaje da važi:

1) ako imalac dozvole za rad ne vrši zadatke i poslove za koje mu je dozvola izdata u neprekidnom trajanju duže od dva meseca;

2) ako nadležna lekarska komisija utvrdi da iz zdravstvenih razloga imalac dozvole za rad nije više sposoban za vršenje zadataka i poslova za koje mu je dozvola za rad izdata;

3) ako je imalac dozvole za rad, zbog nepridržavanja propisanih postupaka za rad, ugrozio ili je mogao dovesti do ugrožavanja bezbednosti vazdušne plovidbe.

Član 47

Imalac dozvole iz ovog pravilnika pre svakog produženja mora podneti dokaze o zdravstvenoj sposobnosti i praktičnom radu od najmanje 50 časova u vreme važenja dozvole na zadacima i poslovima za koje je dozvola izdata.

Član 48

Obrazac dozvole za rad iz člana 43. ovog pravilnika sadrži: grb SFRJ, naziv organa uprave koji izdaje dozvolu i naziv dozvole, kao i rubrike u koje se unose: registarski broj, ime i prezime i adresa imaoca dozvole, datum izdavanja dozvole i potpis ovlašćenog lica koje je izdalo dozvolu. Obrazac dozvole za rad ima i mesta za fotografiju i potpis imaoca dozvole, rubrike za upisivanje produžavanja roka važenja dozvole i za upisivanje posebnih ovlašćenja.

Član 49

Na osnovu dozvole za rad, kontrolor letenja na aerodromskom kontrolnom tornju vrši sledeće zadatke i poslove: u povoljnim meteorološkim uslovima kontroliše i vodi vazduhoplove po manevarskim površinama aerodroma i u aerodromskoj zoni, a u složenim meteorološkim uslovima - u granicama vidljivog kontakta sa vazduhoplovima i pokreće akcije uzbune, traganja i spasavanja vazduhoplova u okviru svojih zadataka i poslova.

Član 50

Na osnovu dozvole za rad kontrolor letenja u prilaznoj kontroli letenja vrši sledeće zadatke i poslove: obezbeđuje i reguliše vazdušni saobraćaj u instrumentalnim meteorološkim uslovima u aerodromskoj zoni pomoću radio-navigacionih uređaja; koordinira rad sa susednim aerodromskim kontrolama letenja, terminalnom i oblasnom kontrolom letenja i pokreće akcije uzbune, traganja i spasavanja vazduhoplova u okviru svojih zadataka i poslova.

Član 51

Na osnovu dozvole za rad, kontrolor letenja u terminalnoj kontroli letenja vrši sledeće zadatke i poslove: kontroliše i vodi vazduhoplove u vazdušnom prostoru terminala, koordinira rad sa aerodromskim i oblasnim kontrolama letenja i pokreće akcije uzbune, traganja i spasavanja vazduhoplova u okviru svojih zadataka i poslova.

Član 52

Na osnovu dozvole za rad, kontrolor letenja u oblasnoj kontroli letenja vrši sledeće zadatke i poslove: kontroliše i vodi vazduhoplove u sektoru, odnosno oblasti kontrole letenja; koordinira rad sa aerodromskim terminalnim i susednim oblasnim kontrolama letenja i službama PVO; daje saglasnost za dejstvo protivgradne odbrane i pokreće akcije traganja i spasavanja vazduhoplova u okviru svojih zadataka i poslova.

Član 53

Na osnovu dozvole za rad, radarski kontrolor letenja vrši zadatke i poslove vođenja vazduhoplova pomoću radara u prilaznoj, terminalnoj i oblasnoj kontroli letenja.

Član 54

Na osnovu dozvole za rad, pomoćnik kontrolora letenja u birou aerodromske kontrole letenja vrši sledeće zadatke i poslove: overava i popunjava plan leta; vodi evidenciju o specijalnim letovima; prikuplja podatke o stanju aerodroma, radio-sredstava i stavlja ih na uvid zainteresovanim licima.

Član 55

Na osnovu dozvole za rad, pomoćnik kontrolora letenja za obradu podataka u oblasnoj ili terminalnoj kontroli letenja vrši sledeće zadatke i poslove: prima planove leta za vazduhoplove koji ulaze na teritoriju Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije; unosi primljene podatke u odgovarajuće obrasce i dostavlja ih nadležnim organima; prima i raspoređuje poruke kontrolorima letenja; dostavlja podatke o radu uređaja, stanju aerodroma i meteorološkim uslovima vazduhoplovu u letu.

Član 56

Na osnovu dozvole za rad, pomoćnik kontrolora letenja za vazduhoplovna obaveštenja (NOTAM) vrši sledeće zadatke i poslove: prima NOTAM-e I klase od ostalih centara u zemlji i inostranstvu i šalje NOTAM I klase svim zainteresovanim licima; prima i dostavlja SNOTAM; izdaje zbirni NOTAM I klase.

Član 57

Na osnovu dozvole za rad, pomoćnik kontrolora letenja u sektoru oblasne kontrole letenja i terminalne kontrole letenja: prima i predaje poruke o poletanju, odnosno ulascima i izlascima vazduhoplova iz oblasne kontrole letenja i vrši prijem i predaju svih ostalih podataka bitnih za bezbedno vršenje vazdušne plovidbe.

Član 58

Na osnovu položenog posebnog ispita, instruktor kontrolora letenja, odnosno instruktor pomoćnika kontrolora letenja obučava kontrolore letenja, odnosno pomoćnike kontrolora letenja i vrši stručnu proveru kontrolora letenja, odnosno pomoćnika kontrolora letenja prilikom produženja važenja njihovih dozvola.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 59

Kontroloru letenja koji je do dana stupanja na snagu ovog pravilnika imao odgovarajuću dozvolu za rad sa civilnim vazduhoplovima, izdatu po Pravilniku o stručnoj spremi, stručnim ispitima, dozvolama za rad i poslovima koje mogu da vrše kontrolori letenja ("Službeni list SFRJ", br. 29/74), priznaje se odgovarajuća dozvola za rad sa ograničenjem za rad samo sa civilnim vazduhoplovima, s tim što je dužan da u roku od jedne godine od dana organizovanja obuke položi odgovarajući ispit za rad sa vojnim vazduhoplovima.

Kontroloru letenja koji je do dana stupanja na snagu ovog pravilnika posedovao odgovarajuću dozvolu za rad sa vojnim vazduhoplovima priznaje se odgovarajuća dozvola za rad sa ograničenjem za rad samo sa vojnim vazduhoplovima, s tim što je dužan da u roku od jedne godine od dana organizovanja obuke položi odgovarajući ispit za rad sa civilnim vazduhoplovima.

Član 60

Radniku koji je do dana stupanja na snagu ovog pravilnika samostalno obavljao poslove: avio-dispečera, pomoćnika kontrolora letenja, kontrolora letenja za vazduhoplovna obaveštavanja i kontrolora letenja u birou aerodromske kontrole letenja, priznaje se odgovarajuća dozvola za rad pomoćnika kontrolora letenja.

Ako radnik iz stava 1. ovog člana nije osposobljen za rad sa vojnim, odnosno civilnim vazduhoplovima, priznaće mu se dozvola za rad sa odgovarajućim ograničenjem, s tim što je dužan da u roku od jedne godine od dana organizovanja obuke položi odgovarajući ispit za rad sa civilnim, odnosno vojnim vazduhoplovima.

Član 61

Radnici zatečeni na zadacima i poslovima instruktora kontrolora letenja u službi kontrole letenja, vršiće i dalje ovu dužnost, s tim da u roku od jedne godine od dana organizovanja obuke polaže odgovarajući posebni ispit iz člana 39. ovog pravilnika.

Član 62

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o stručnoj spremi, stručnim ispitima, dozvolama za rad i poslovima koje mogu da vrše kontrolori letenja ("Službeni list SFRJ", br. 29/74).

Član 63

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".

Napomene

Danom stupanja na snagu Pravilnika o dozvolama kontrolora letenja i centrima za obuku ("Sl. glasnik RS", br. 16/2009), odnosno 14. marta 2009. godine, prestaje da važi Pravilnik o stručnoj spremi, ispitima i dozvolama za rad kontrolora letenja (''Sl. list SFRJ'', br. 62/79 - dalje: Pravilnik), izuzev odredaba koje se odnose na produženje dozvole pomoćnika kontrolora letenja i proceduralnog kontrolora letenja u oblasnoj kontroli letenja Beograd i produženje dozvole proceduralnog kontrolora letenja u prilaznoj kontroli letenja Beograd, koje prestaju da važe godinu dana od dana stupanja na snagu Pravilnika, odnosno 14. marta 2010. godine.