ZAKON
O PRIVREMENOM SMANJENJU PLATA, ODNOSNO ZARADA, NETO NAKNADA I DRUGIH PRIMANJA U DRŽAVNOJ ADMINISTRACIJI I JAVNOM SEKTORU

("Sl. glasnik RS", br. 31/2009)

Član 1

Ovim zakonom uređuje se privremeno smanjenje plata, odnosno zarada, neto naknada i drugih primanja narodnih poslanika, predsednika Republike, članova Vlade, lica koja na funkciju bira Narodna skupština ili postavlja Vlada, lica koja prema posebnim propisima imaju položaj funkcionera, državnih službenika i nameštenika, zaposlenih u Narodnoj banci Srbije, izabranih, postavljenih i zaposlenih u organima autonomnih pokrajina i jedinicama lokalne samouprave, zaposlenih u organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja, javnim agencijama, javnim preduzećima i privrednim društvima čiji je jedini osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, radiodifuznim ustanovama i radio i televizijskim stanicama regionalnih i lokalnih zajednica, Privrednoj komori Srbije, gradskim i regionalnim privrednim komorama, zaposlenima u drugim oblicima organizovanja čiji je jedini osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave.

Ovim zakonom uređuje se privremeno smanjenje neto naknada predsednicima i članovima organa upravljanja i nadzornih odbora koje imenuje Vlada, organ autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, neto naknada licima po osnovu ugovora o delu i ugovora o privremenim i povremenim poslovima, koje zaključuju isplatioci iz stava 1. ovog člana.

Privremeno smanjenje drugih primanja iz stava 1. ovog člana, ne odnosi se na otpremnine.

Član 2

Privremeno smanjenje plata, odnosno zarada, neto naknada i drugih primanja ne vrši se sudijama Ustavnog suda, sudijama, javnim tužiocima, zamenicima javnih tužilaca, sudijama za prekršaje, članovima Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca i zaposlenima u njihovim službama, profesionalnim pripadnicima Vojske Srbije, policijskim službenicima, pilotima i zaposlenima koji obavljaju poslove kontrole letenja, zaposlenima u Bezbednosno informativnoj agenciji, diplomatsko-konzularnim predstavništvima, zavodima za izvršenje zavodskih sankcija, ustanovama u oblasti obrazovanja i učeničkog i studentskog standarda, nauke, zdravstva, kulture i socijalne i dečije zaštite.

Član 3

Privremeno smanjenje plate, odnosno zarade, neto naknade i drugog primanja licu iz člana 1. ovog zakona vrši se primenom određenog procenta na razliku plate, odnosno zarade umanjene za porez i doprinose, odnosno neto naknade i drugog primanja, i to:

Na platu, odnosno zaradu umanjenu za porez i doprinose, neto naknadu i drugo primanje

Smanjenje plate, odnosno zarade,
neto naknade i drugog primanja

1) od 40.000 - 100.000 dinara

10%

2) od 100.000 do iznosa šestostruke prosečne zarade u Republici Srbiji umanjene za porez i doprinose

Smanjenje iz podtačke 1) + 15%
na iznos preko 100.000 dinara

3) iznos preko šestostruke prosečne zarade u Republici Srbiji umanjene za porez i doprinose

Smanjenje iz podtačke 2) + celokupan iznos
preko šestostruke prosečne zarade u
Republici Srbiji umanjene za porez i doprinose

Član 4

Iznos privremenog smanjenja iz člana 3. ovog zakona isplatilac iz člana 1. ovog zakona uplaćuje na račun propisan za uplatu javnih prihoda i usmerava se posebnom republičkom budžetskom fondu.

Sredstva iz stava 1. ovog člana koristiće se isključivo za rešavanje problema prouzrokovanih negativnim efektima svetske ekonomske krize, prema posebnom aktu Vlade.

Član 5

Plata, odnosno zarada licu iz člana 1. ovog zakona ne može biti obračunata i isplaćena u iznosu većem od proseka plate, odnosno zarade isplaćene tom licu za januar i februar 2009. godine.

Član 6

Neto naknada članovima organa upravljanja i nadzora javnih preduzeća i zavisnih društava kapitala čiji su osnivači ta javna preduzeća, javnih agencija i drugih oblika organizovanja čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave ne može biti viša od jednostruke ukupne prosečne zarade po zaposlenom bez poreza i doprinosa koja je isplaćena u Republici Srbiji u oktobru mesecu u godini koja prethodi godini u kojoj se vrši isplata naknade, prema podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

Neto naknada za rad predsednika organa upravljanja i nadzora javnih preduzeća i njihovih zavisnih društava kapitala čiji su osnivači ta javna preduzeća, javnih agencija i drugih oblika organizovanja čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, ne može biti viša od iznosa iz stava 1. ovog člana uvećanog za 50%.

Neto naknada za rad zamenika predsednika organa upravljanja i nadzora javnih preduzeća i njihovih zavisnih društava kapitala čiji su osnivači ta javna preduzeća, javnih agencija i drugih oblika organizovanja čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinice lokalne samouprave ne može biti viša od iznosa iz stava 1. ovog člana uvećanog za 20%.

Član 7

Licima iz člana 1. ovog zakona neće se isplaćivati bonusi, nagrade i dodaci, izuzev dodataka za vreme provedeno u radnom odnosu (minuli rad), za rad noću, za rad na dan praznika koji nije radni dan, za dodatno opterećenje na radu, za prekovremeni rad, za pripravnost, kao i dodatka koji se isplaćuje nameštenicima za ostvarene rezultate rada.

Član 8

Način i postupak smanjenja plata, odnosno zarada, naknada i drugih primanja isplatilaca iz člana 1. ovog zakona propisuje Vlada.

Nadzor nad primenom ovog zakona vrši ministarstvo nadležno za poslove finansija.

Član 9

Odgovorno lice subjekta iz člana 1. ovog zakona koje izvrši isplatu suprotno odredbama ovog zakona, u nameri da sebi ili drugom pribavi imovinsku korist, kazniće se zatvorom do jedne godine ili novčanom kaznom.

Član 10

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se počev od isplate plate, odnosno zarade za mesec maj 2009. godine zaključno sa isplatom plate, odnosno zarade za mesec decembar 2009. godine.