PRAVILNIK

O NAČINU I POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA NA DODELU SREDSTAVA PUTEM DOTACIJA IZ BUDŽETA GRADA NOVOG SADA ZA PROGRAME, MANIFESTACIJE I PROJEKTE U OBLASTI SPORTA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 14/2009)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način i postupak ostvarivanja prava na dodelu sredstava putem dotacija (u daljem tekstu: dotacije) iz budžeta Grada Novog Sada (u daljem tekstu: budžet Grada), za realizaciju programa redovnih aktivnosti sportskih organizacija sa teritorije Grada Novog Sada, manifestacija od značaja za Grad Novi Sad (u daljem tekstu: Grad) u oblasti sporta i programa i projekata u oblasti sporta za koje se oceni da su od značaja za Grad.

Član 2

Pravo na dodelu dotacija iz budžeta Grada mogu da ostvare sportske organizacije ako su upisane u registar kod nadležnog organa i ako svoje aktivnosti obavljaju na nivou Grada, za realizaciju:

- programa redovnih aktivnosti, i

- manifestacija od značaja za Grad u oblasti sporta.

Pravo na dodelu dotacija iz budžeta Grada mogu da ostvare sportske i druge organizacije ako su upisane u registar kod nadležnog organa i ako svoje aktivnosti obavljaju na nivou Grada, za realizaciju programa i projekata u oblasti sporta za koje se oceni da su od značaja za Grad.

Član 3

Sportske organizacije iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika mogu da ostvare pravo na dotacije iz budžeta Grada za realizaciju programa redovnih aktivnosti, preko granskih saveza čiji su članovi.

Sportske organizacije iz stava 1. ovog člana pravo na dotacije iz budžeta Grada za realizaciju programa redovnih aktivnosti mogu izuzetno da ostvare preko gradske uprave nadležne za oblast sporta (u daljem tekstu: Gradska uprava), ukoliko nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi da se granski savez formira.

Član 4

Sportske organizacije iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika dostavljaju granskom savezu, čiji su članovi, program svojih redovnih aktivnosti za period od godinu dana.

Program iz stava 1. ovog člana sadrži: redovne aktivnosti koje će se u toku godine obavljati, podatke o planiranim ukupnim prihodima prema izvorima finansiranja, podatke o planiranim ukupnim rashodima prema namenama i druge podatke bitne za aktivnost sportske organizacije.

Član 5

Granski savez objedinjuje programe iz člana 4. stav 1. ovog pravilnika, sačinjava jedinstven program sportske grane, uključujući i svoje aktivnosti i iskazuje ukupno potrebna sredstva za njegovu realizaciju.

Program iz stava 1. ovog člana dostavlja se Gradskoj upravi u rokovima utvrđenim uputstvom za izradu budžeta Grada.

Sportske organizacije iz člana 3. stav 2. ovog pravilnika program svojih redovnih aktivnosti dostavljaju neposredno Gradskoj upravi, u istim rokovima kao i granski savezi.

Član 6

Postupak ocenjivanja programa sportske grane iz člana 5. stav 1. ovog pravilnika i programa redovnih aktivnosti sportskih organizacija iz člana 3. stav 2. ovog pravilnika (u daljem tekstu: programi sportskih grana), sprovodi Komisija za ocenu programa u oblasti sporta (u daljem tekstu: Komisija) koju obrazuje i imenuje Gradska uprava iz reda istaknutih sportskih stručnjaka, sportista i predstavnika sportskih organizacija.

Član 7

Komisija razmatra programe sportskih grana i ocenjuje njihov značaj za razvoj i unapređenje sporta na teritoriji Grada, prema sledećim kriterijumima i merilima:

1. broju registrovanih takmičara - članova sportskih organizacija sa teritorije Grada koji su u prethodnoj godini učestvovali u redovnom sistemu takmičenja za individualne i kolektivne sportove,

2. tradicionalne razvijenosti i zastupljenosti na teritoriji Grada,

3. ostvarenim rezultatima na lokalnom, regionalnom, republičkom, državnom i međunarodnom nivou u prethodna dva olimpijska ciklusa,

4. organizacija i značaj sportskih manifestacija na teritoriji Grada u prethodnom olimpijskom ciklusu,

5. učešće sportista - članova sportskih organizacija sa teritorije Grada na olimpijskim igrama u prethodna dva olimpijska ciklusa,

6. učešću sportista - članova sportskih organizacija sa teritorije Grada, u reprezentaciji Republike Srbije u prethodnom olimpijskom ciklusu,

7. pristupačnosti osobama sa invaliditetom,

8. jednakoj pristupačnosti različitim polovima, i

9. članstvu zasnovanom na različitim uzrasnim kategorijama u sistemu takmičenja nacionalnog saveza.

Član 8

Komisija ocenjuje značaj programa sportskih grana za razvoj i unapređenje sporta na teritoriji Grada, bodovanjem kriterijuma i merila iz člana 7. ovog pravilnika, bodovima od 1 do 5.

Član 9

Na osnovu rezultata dobijenog bodovanjem kriterijuma i merila iz člana 7. ovog pravilnika, Komisija vrši rangiranje programa sportskih grana.

Nakon izvršenog rangiranja programa sportskih grana, Komisija na predlog granskog saveza, utvrđuje rang pojedinačnih programa redovnih aktivnosti sportskih organizacija koje su udružene u granski savez.

Na osnovu izvršenog rangiranja iz st. 1. i 2. ovog člana, Komisija sačinjava obrazložen predlog programa sportskih grana koji mogu da ostvare pravo na dotacije iz budžeta Grada.

Član 10

Izveštaj o sprovedenom postupku ocenjivanja programa sportskih grana, sa zapisnikom o radu Komisije, rang listom programa sportskih grana i pojedinačnih programa sportskih organizacija koje su udružene u granski savez i predlogom programa sportskih grana, Komisija dostavlja Gradskoj upravi u roku od 30 dana od dana prijema programa sportskih grana.

Član 11

Nakon izvršene ocene programa sportskih grana, Gradska uprava priprema predlog za finansiranje sportskih grana za period od jedne godine, i dostavlja ga Gradonačelniku Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradonačelnik).

Član 12

Dotacije obezbeđene u budžetu Grada prenosiće se sportskim organizacijama za realizaciju programa redovnih aktivnosti, na osnovu zaključka Gradonačelnika kojim se odobravaju programi sportskih grana i utvrđuje iznos sredstava za njihovu realizaciju i na osnovu ugovora zaključenog sa Gradskom upravom.

Član 13

Sportske organizacije iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika mogu da ostvare pravo na dotacije iz budžeta Grada, za realizaciju manifestacije od značaja za Grad u oblasti sporta, na osnovu programa manifestacije koji se dostavlja Gradskoj upravi u rokovima utvrđenim uputstvom za izradu budžeta Grada.

Program manifestacije iz člana 6. stav 1. ovog pravilnika sadrži:

- naziv manifestacije u oblasti sporta,

- naziv i sedište sportske organizacije koja realizuje manifestaciju,

- dokaz o upisu u registar kod nadležnog organa,

- kratak opis aktivnosti na realizaciji manifestacije,

- mesto, vreme i način realizacije manifestacije,

- finansijski plan manifestacije,

- izvore sredstava za finansiranje manifestacije, sa iznosom planiranih sopstvenih i drugih sredstava i sredstava iz budžeta Grada, i

- drugu odgovarajuću dokumentaciju odnosno podatke od značaja za realizaciju manifestacije.

Gradska uprava razmatra dostavljene programe manifestacija i na osnovu njihovog značaja za Grad, predlaže Gradonačelniku manifestacije koje će se finansirati putem godišnjeg programa manifestacija od značaja za Grad u oblasti sporta.

Godišnjim programom manifestacija od značaja za Grad u oblasti sporta koji donosi Gradsko veće Grada Novog Sada, na predlog Gradonačelnika određuju se manifestacije od značaja za Grad u oblasti sporta i utvrđuje se iznos sredstava iz budžeta Grada za njihovu realizaciju.

Član 14

Dotacije mogu da se dodele i za realizaciju manifestacije koju odobri ili čije pokroviteljstvo u ime Grada Novog Sada prihvati Gradonačelnik.

U aktu o odobravanju manifestacije od značaja za Grad u oblasti sporta, odnosno o prihvatanju pokroviteljstva koji donosi Gradonačelnik, utvrđuje se i iznos sredstava iz budžeta Grada za njenu realizaciju.

Član 15

Dotacije obezbeđene u budžetu Grada prenosiće se sportskoj organizaciji za realizaciju manifestacije od značaja za Grad u oblasti sporta (u daljem tekstu: Organizator manifestacije), na osnovu godišnjeg programa manifestacija od značaja za Grad u oblasti sporta iz člana 13. stav 4. ovog pravilnika, odnosno akta Gradonačelnika iz člana 14. stav 2. ovog pravilnika i ugovora koji zaključuju Gradonačelnik i ovlašćeno lice Organizatora manifestacije.

Član 16

Organizator manifestacije je dužan da zahtev za dotaciju za realizaciju manifestacije dostavi Gradskoj upravi pre održavanja manifestacije od značaja za Grad u oblasti sporta.

Član 17

Organizator manifestacije kome je odobrena dotacija u skladu sa ovim pravilnikom, dužan je da u roku od 30 dana od dana realizacije manifestacije od značaja za Grad u oblasti sporta, Gradskoj upravi dostavi izveštaj o realizaciji manifestacije, fotokopije kompletne dokumentacije o utrošenim sredstvima overene pečatom Organizatora manifestacije, kao i izvod iz banke o stanju i promenama sredstava na svom računu.

Član 18

Sportske i druge organizacije iz člana 2. stav 2. ovog pravilnika, mogu da ostvare pravo na dotacije iz budžeta Grada za realizaciju programa i projekata za koje se oceni da su od značaja za Grad, putem javnog konkursa koji raspisuje Gradska uprava, uz saglasnost Gradonačelnika.

Član 19

Postupak javnog konkursa iz člana 18. ovog pravilnika sprovodi Gradska uprava.

Akt o raspisivanju javnog konkursa iz člana 18. ovog pravilnika sadrži:

- program odnosno projekat za koji se javni konkurs sprovodi,

- datum objavljivanja konkursa,

- moguće učesnike na konkursu,

- ukupan iznos sredstava opredeljenih za finansiranje,

- rok za dostavljanje prijave na konkurs, i

- dokumentaciju koja se podnosi uz prijavu na konkurs.

Član 20

Javni konkurs iz člana 18. ovog pravilnika objavljuje se u sredstvima javnog informisanja.

Prijava na javni konkurs podnosi se Gradskoj upravi na posebnom obrascu koji je sastavni deo konkursa.

Neblagovremene i nepotpune prijave na konkurs neće biti razmatrane.

Član 21

Gradska uprava razmatra programe i projekte prispele na javni konkurs i na osnovu njihovog značaja za unapređenje i razvoj sporta, sačinjava predlog za dodelu dotacija za realizaciju ovih programa i projekata.

Član 22

Izveštaj o sprovedenom postupku javnog konkursa i predlog za dodelu dotacija za realizaciju programa i projekata, Gradska uprava dostavlja Gradonačelniku u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava na konkurs.

Gradonačelnik, nakon razmatranja izveštaja i predloga iz stava 1. ovog člana donosi akt o odobravanju programa, odnosno projekata i utvrđuje iznos sredstava za njihovu realizaciju.

Član 23

Sredstva iz člana 22. stav 2. ovog pravilnika prenosiće se sportskim i drugim organizacijama čiji su programi, odnosno projekti odobreni (u daljem tekstu: nosilac programa, odnosno projekta), na osnovu ugovora koji zaključuju sa Gradskom upravom.

Član 24

Nosioci programa odnosno projekata dužni su da Gradskoj upravi dostave izveštaj o realizaciji programa odnosno projekata, fotokopije kompletne dokumentacije o utrošenim sredstvima overene pečatom nosioca programa, odnosno projekta, kao i izvod iz banke o stanju i promenama sredstava na svom računu, u roku od 30 dana od dana realizacije programa odnosno projekta.

Član 25

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu i postupku sprovođenja javnog konkursa za dodelu dotacija iz budžeta Grada Novog Sada za finansiranje programa i projekata u oblasti sporta ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 34/2005, 7/2006 i 26/2006) i Pravilnik o kriterijumima i merilima za ocenu godišnjeg programa redovnih aktivnosti granskih saveza i sportskih organizacija sa teritorije Grada Novog Sada ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 36/2005, 42/2005, 38/2006 i 20/2007).

Član 26

Zahtevi za odobravanje dotacija iz budžeta Grada za realizaciju programa redovnih aktivnosti, manifestacija od značaja za Grad u oblasti sporta i programa i projekata u oblasti sporta koji su dostavljeni Gradskoj upravi na osnovu pravilnika koji prestaju da važe, rešavaće se u skladu sa ovim pravilnikom.

Član 27

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".