PRAVILNIK

O NAČINU PODSTICANJA PROIZVODNJE I PRODAJE TRAKTORA U REPUBLICI SRBIJI

("Sl. glasnik RS", br. 32/2009)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuje način podsticanja proizvodnje i prodaje traktora u Republici Srbiji.

Član 2

Radi ostvarivanja prava na podsticanje proizvodnje traktora u skladu sa Uredbom o uslovima i načinu podsticanja proizvodnje i prodaje traktora u Republici Srbiji ("Službeni glasnik RS", broj 28/09), Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja (u daljem tekstu: Ministarstvo) vršiće avansno plaćanje proizvođačima traktora i motora u Republici Srbiji u pet rata, srazmerno dinamici proizvodnje i prodaje novih traktora.

Iznos rate iz stava 1. ovog člana ne može da prelazi iznos od 80.000.000,00 dinara ukupno svim proizvođačima.

Član 3

Radi ostvarivanja prava na podsticaje za kupovinu novog traktora proizvedenog u Republici Srbiji umanjenjem kupoprodajne cene novog traktora za iznos od 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan prodaje, fizička lica upisana u registar poljoprivrednih gazdinstava, odnosno pravna lica - poljoprivredni proizvođači, registrovani u skladu sa zakonom (u daljem tekstu: Kupac) proizvođaču traktora, odnosno njegovom ovlašćenom distributeru, dostavlja original dokaza o svom registrovanom statusu.

Kupac snosi sve posledice eventualne zloupotrebe dokumentacije iz stava 1. ovog člana.

Član 4

Na osnovu dokaza o statusu Kupca iz člana 3. ovog pravilnika, Kupac zaključuje Ugovor sa proizvođačem, odnosno njegovim ovlašćenim distributerom u kome se precizira model, cena, iznos za koji se cena umanjuje i rok isporuke traktora.

Na dan isporuke traktora potpisuje se zapisnik o primopredaji.

U ugovoru iz stava 1. ovog člana i na drugim dokumentima koja Kupac prezentuje organu nadležnom za registraciju traktora mora nedvosmisleno da bude navedeno da traktor kupljen u skladu sa uredbom iz člana 2. ovog pravilnika, prati zabrana raspolaganja u periodu od tri godine od dana prve registracije.

U saobraćajnoj dozvoli traktora kupljenog u smislu ovog pravilnika, organ nadležan za registraciju, unosi klauzulu o zabrani raspolaganja.

Član 5

Nakon isplate prve avansne rate proizvođačima traktora u smislu člana 2. ovog pravilnika, prenos svake naredne rate biće uslovljen utroškom sredstava prethodne rate.

O utrošku avansnih sredstava prethodne rate, proizvođači traktora dostavljaju Ministarstvu najkasnije do petog u mesecu za prethodni mesec sledeće dokaze:

1) fakturu, odnosno fiskalni račun izdat Kupcu;

2) ispunjenosti uslova Kupca u smislu registracije iz člana 3. stav 1. ovog pravilnika; i

3) potpisani zapisnik o primopredaji traktora.

Član 6

Ministarstvo u roku od pet radnih dana od dana prijema kompletne dokumentacije kojom se dokazuje utrošak svih sredstava prethodne rate iz člana 5. ovog pravilnika, uplaćuje sredstva na ime naredne rate proizvođačima traktora u Republici Srbiji.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".