ODLUKA

O PARTNERSTVU JAVNOG I PRIVATNOG SEKTORA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 10/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Odlukom o partnerstvu privatnog i javnog sektora (u daljem tekstu: Odluka) uređuju se način, uslovi i kriterijumi, pod kojima će grad Kragujevac, zajedničkim ulaganjem sa privatnim investitorima iz zemlje i inostranstva, na profitnim osnovama:

- osnivati privredna društva,

- ulagati u razvoj komunalnih delatnosti i obavljanje komunalnih poslova,

- pribavljati nepokretnosti putem zajedničke izgradnje.

II OSNIVANJE PRIVREDNIH DRUŠTAVA

Član 2

Grad Kragujevac može da osniva zajedničkim ulaganjem privredna društva sa privatnim investitorima iz zemlje i inostranstva (u daljem tekstu: strateški partner) na profitnim osnovama.

Udeo Grada Kragujevca (u daljem tekstu: Grad) u novoformiranim društvima ne može biti manji od 30%, osim kada Grad, u privredno društvo unosi KNOW-HOW (znanje), kada udeo Grada ne može biti manji od 35%.

Udeo Grada iz stava 2. ovog člana može se sastojati iz: zemljišta (po procenjenoj tržišnoj vrednosti), naknada za uređenje građevinskog zemljišta, tržišta, KNOW-HOW, kao i minimalnih novčanih sredstava za osnivanje društva.

Član 3

Minimalni iznos investicija koje je strateški partner dužan da obezbedi kao sopstveno učešće u privrednom društvu koje osniva zajedničkim ulaganjem sa Gradom je 5.000.000 Eura.

U iznos iz stava 1. ovog člana ne može biti uračunat KNOW-HOW, niti bilo koje drugo nematerijalno ulaganje.

Investicije strateškog partnera u privrednom društvu moraju biti realizovane u periodu od 1 - 3 godine.

Rok utvrđen stavom 3. ovog člana najranije počinje da teče danom upisa privrednog društva kod nadležnog organa, a najkasnije danom dobijanja svih neophodnih dozvola od strane nadležnih organa Grada, što će se regulisati Ugovorom o međusobnim pravima i obavezama.

Ukoliko strateški partner ne ispuni obaveze utvrđene odredbama ovog člana Ugovor o osnivanju privrednog društva zajedničkim ulaganjem sa Gradom se raskida, a do tada uložena sredstva strateškog partnera, njima stečena nepokretna i pokretna imovina privrednog društva, odnosno udeo strateškog partnera, pripada Gradu.

Član 4

Grad, strateškog partnera radi osnivanja privrednog društva zajedničkim ulaganjem, bira putem tendera.

Pravo učešća na tenderu za izbor strateškog partnera imaju sva domicilna pravna lica bez obzira da li im je osnivač iz zemlje ili inostranstva, i bez obzira da li su se bavila delatnošću za koja su zainteresovana da sa Gradom osnuju društvo.

Odluku o pokretanju postupka za osnivanje privrednog društva izborom strateškog partnera putem tendera, donosi Gradsko veće, na inicijativu Gradonačelnika ili člana Gradskog veća za oblast investicija i razvoja.

Komisiju za izbor najpovoljnijeg ponuđača za osnivanje privrednog društva imenuje Gradsko veće, radi sprovođenja postupka izbora najpovoljnijeg ponuđača.

Član 5

Kvalifikacioni uslov za učešće na tenderu za izbor strateškog partnera i podizanja tenderske dokumentacije opredeljuje se na iznos od 50.000 Eura u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Narodne banke Srbije na dan uplate.

Kao kvalifikacioni uslov radi učešća na tenderu, zainteresovani strateški partner je u obavezi da obezbedi i bančine garancije na iznos ne manji od 1.000.000 Eura, za ozbiljnost ponude, u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Narodne banke Srbije na dan uplate, naplative na prvi poziv, ukoliko bude izabran na tenderu.

Ukoliko strateški partner odbije da potpiše Ugovor o međusobnim pravima i obavezama ili ne postupa u bilo kojoj fazi osnivanja društva u skladu sa odredbama potpisanog Ugovora o međusobnim pravima i obavezama, ili ne započne delatnost za koje je društvo osnovano, pod uslovima utvrđenim ovom Odlukom i Ugovorom o osnivanju, Grad će odmah naplatiti izdatu bančinu garanciju.

Član 6

Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača Komisija za izbor najpovoljnijeg ponuđača za osnivanje privrednog društva dostavlja Gradskom veću.

Gradsko veće, ukoliko prihvati Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača, utvrđuje predlog Odluke o osnivanju privrednog društva zajedničkim ulaganjem.

Odluku o osnivanju privrednog društva donosi Skupština grada Kragujevca.

Član 7

Upravljanje u privrednom društvu se opredeljuje srazmerno udelima u društvu.

Grad zadržava pravo "zlatne karte": kod raspodele dobiti za iznos svog udela u privrednom društvu, obavljanja delatnosti za koje je društvo osnovano, prijema novih članova u društvo, kao i investicionih aktivnosti društva.

Društvo je zatvorenog tipa, Grad i strateški partner mogu međusobno smanjivati ili povećavati udele u društvu, s tim što udeo Grada ne može biti manji od iznosa iz člana 2. ove Odluke.

Prijem novog člana u društvo je moguć po postupku predviđenom kao i za osnivanje društva, saglasno ovoj Odluci.

III ULAGANJE U RAZVOJ KOMUNALNIH DELATNOSTI I OBAVLJANJE KOMUNALNIH POSLOVA

Član 8

Grad Kragujevac može da osniva zajedničkim ulaganjem privredno društvo sa privatnim investitorom iz zemlje i inostranstva (u daljem tekstu: strateški partner) na profitnim osnovama, radi ulaganja u razvoj komunalnih delatnosti i obavljanja komunalnih poslova, u skladu sa odredbama poglavlja II ove Odluke i zakonom kojim se uređuje obavljanje delatnosti od opšteg interesa.

a) Posebni uslovi za izbor strateškog partnera u okviru postojećih JKP i JP kojima je osnivač Grad u cilju formiranja privrednih društava

Član 9

Na inicijativu Gradonačelnika ili nadležnog člana Gradskog veća za oblast investicija i razvoja, odnosno za komunalne poslove, Gradsko veće, može pokrenuti postupak pretvaranja u privredno društvo Javnog Komunalnog Preduzeća (u daljem tekstu: JKP) i Javnog Preduzeća (u daljem tekstu: JP), uz sledeće posebne uslove:

a) zainteresovani strateški partner mora imati pet puta veći promet na svom računu u odnosu na promet JKP ili JP u kojem želi da postane strateški partner, u godini koja prethodi godini u kojoj se tender raspisuje i čiji račun nije bio blokiran u periodu od najmanje 2 kalendarske godine, koje prethode godini raspisivanja tendera,

b) zainteresovani strateški partner, koji je u godini raspisivanja tendera osnovao privredno društvo, mora na svom računu imati najmanje 3.000.000 Evra u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Narodne banke Srbije na dan raspisivanja tendera,

v) obezbedi kompletan socijalni program za zaposlene radnike pod uslovima iz javnog poziva,

g) da je saglasan da danom potpisivanja Ugovora o međusobnim pravima i obavezama:

- sva nepokretna imovina JP ili JKP danom osnivanja privrednog društva prelazi na Grad,

- da pokretna imovina JP ili JKP, po procenjenoj tržišnoj vrednosti, može biti uneta kao ulog grada u privredno društvo ili kupljena od strane strateškog partnera i uneta kao njegov ulog, po uplati u korist budžeta Grada,

d) obezbedi sredstva ili bančine garancije da će u roku od tri godine ispuniti kompletan investicioni program iz javnog poziva uz ugovorenu obavezu da u situaciji neispunjavanja investicionog programa, sve realizovane i započete investicije (pokretne i nepokretne imovine) postaju vlasništvo Grada,

đ) prihvati sva prava i obaveze iz važećih odluka o poveravanju komunalnih delatnosti ili komunalnih poslova, kao i ugovorenu obavezu da po pravu nadzora Grad, u slučaju neredovnog ili neadekvatnog obavljanja komunalne delatnosti ili komunalnih poslova postavlja staratelja gradskog interesa u cilju nesmetanog obavljanja komunalne delatnosti ili komunalnih poslova, u skladu sa zakonom.

U slučaju iz tačke đ) ovog člana Grad i strateški partner moraju, u roku od 60 dana, urediti međusobne odnose radi daljeg funkcionisanja društva: imenovanjem novih organa upravljanja i rukovođenja; raskidom ugovora i preuzimanjem privrednog društva od strane Grada, ili većinskog udela u privrednom društvu, uz obavezu zaključenja ugovora o isplati strateškog partnera u roku koji ne može biti kraći od tri godine.

Član 10

Po pokretanju postupka iz člana 9. stav 1. ove Odluke, JKP ili JP raspisuje tender za izbor strateškog partnera i imenuje Komisiju za izbor najpovoljnijeg ponuđača koja sprovodi postupak izbora najpovoljnijeg ponuđača.

Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača Komisija za izbor najpovoljnijeg ponuđača dostavlja Gradskom veću.

Gradsko veće, ukoliko prihvati Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača, utvrđuje predlog Odluke o statusnoj transformaciji JKP ili JP pretvaranjem u privredno društvo.

Odluku iz stava 3. ovog člana donosi Skupština grada Kragujevca.

IV PRIBAVLJANJE NEPOKRETNOSTI PUTEM ZAJEDNIČKE IZGRADNJE

Član 11

Grad Kragujevac i privatni investitori iz zemlje i inostranstva (u daljem tekstu: privatni investitori) zajedničkim ulaganjem, na profitnim osnovama, mogu u cilju izgradnje građevinskih objekata od interesa za Grad zajednički investirati na objektima i zemljištu gde je Grad upisan kao korisnik (vlasnik), pod sledećim uslovima:

a) izgradnjom novih objekata, po principu etažnog vlasništva o trošku privatnog investitora.

Ulaganje Grada može se sastojati iz: zemljišta, naknada za uređenje građevinskog zemljišta i planske dokumentacije uz predhodno izvršenu procenu ulaganja obe ugovorne strane.

b) nadgradnjom, dogradnjom ili rekonstrukcijom postojećih objekata, po dobijanju saglasnosti Gradskog veća, na kojima je Grad korisnik (vlasnik), po principu etažnog vlasništva, uz predhodno pribavljanje procene vrednosti ulaganja privatnog investitora i Grada, i to isplatom Grada u novcu ili dobijanjem u vlasništvo stanova ili poslovnog prostora,

v) licitacijom (građevinskih parcela pod teretom), na kojima je Grad korisnik zemljišta i pod objektom, uz teret privatnog investitora da reguliše imovinske odnose sa vlasnikom ili vlasnicima stanova ili poslovnog prostora.

Član 12

Za ulaganje u zajedničku izgradnju objekata važe sledeći posebni uslovi:

a) pravo učešća na licitaciji imaju registrovana privatna preduzeća koja u kalendarskoj godini koja prethodi godini u kojoj se sprovodi licitacija, imaju promet preko računa od najmanje 1.000.000 Evra, i koja nisu bila u blokadi u periodu od zadnjih godinu dana;

b) Novoformirana privatna preduzeća koja na računu imaju najmanje 500.000 Evra, na dan raspisivanja licitacije, uz obavezno polaganje bančine garancije naplative na prvi poziv u vrednosti do 30% vrednosti procenjene investicije;

v) investitori su dužni da prihvate ugovornu obavezu u slučaju da bilo po kom osnovu nisu u stanju da realizuju ugovorenu investiciju, sva ulaganja prelaze na Grad;

c) privatni investitor iz člana 11. tačka v) ove Odluke, je obavezan da priloži i bančinu garanciju, naplativu na prvi poziv, na iznos procenjene vrednosti stanova za raseljavanje vlasnika stanova ili poslovnog prostora.

Član 13

Gradsko veće, na inicijativu Gradonačelnika, člana Gradskog veća za investicije i razvoj, Gradske uprave za investicije i razvoj, Gradske uprave za imovinu, JP "Preduzeće za izgradnju grada Kragujevca", donosi odluku o izgradnji objekta zajedničkim ulaganjem, na profitnim osnovama i imenuje Komisiju za izbor najpovoljnijeg ponuđača.

Komisija Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača dostavlja Gradskom veću.

Odluku o izgradnji, nadgradnji, dogradnji ili rekonstrukciji građevinskih objekata od interesa za Grad, zajedničkim ulaganjem, na profitnim osnovama, sa privatnim investitorima donosi Gradsko veće, većinom od ukupnog broja članova.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Ova Odluka stupa na snagu 8 dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".