ODLUKA

O SIMBOLIMA GRADA ZAJEČARA

("Sl. list grada Zaječara", br. 14/2009)

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se oblik i sadržina simbola Grada Zaječara - grba i zastave.

Član 2

GRB Grada Zaječara ima oblik štita i sastoji se od tri celine.

Donja površina štita podeljena je na dve jednake polovine.

Sa leve strane nalazi se stilizovani carski rimski šlem sa dugom perjanicom narandžaste boje, na crvenoj podlozi. On simbolizuje carsku palatu i kompleks Felix Romuliana, koji je nedvosmisleno kulturni sinonim za Zaječar, a takođe je i simbol imperije koja je ostavila najviše tragova u savremenoj evropskoj kulturi.

Sa desne strane nalazi se fontana narandžaste boje, takođe na crvenoj podlozi, koja oličava zdravlje i život i upućuje na kontinuitet kroz Gamzigrad i Gamzigradsku banju, kao i Nikoličevsku banju, ističući tako i ove prepoznatljive simbole Zaječara.

Gornji deo štita sastoji se od jedne celine koja u sebi sadrži više elemenata.

U sredine je reka plave boje koja simbolizuje Timok, a sa leve i desne strane zelenom bojom je apostrofirana plodna dolina Timoka. Leva i desna zelena površina se prema gore završavaju sa blagim vrhovima, što simbolizuje dva zaječarska brda Kraljevicu i Beli Breg. Sam Timok se krivudavim, prirodnim linijama, u perspektivi spaja sa tvrđavom, koja je zelene boje i izlazećim suncem narandžaste boje.

Sunce predstavlja simbol života i prosperiteta, a kao izlazeće sunce i simbol istoka.

Tvrđava predstavlja grad Zaječar, u skladu sa heraldičkom praksom.

Kroz nju prolazi Timok, kao što i prolazi kroz Zaječar, i tu se simbolično spaja sa izlazećim suncem. Tvrđava istovremeno predstavlja kulu, osmatračnicu odnosno granicu i ponovo grad Zaječar kao tradicionalni stožer na granici Srbije sa istočnim zemljama.

Podloga celog grba je plave boje, sa crvenom marginom, koja simbolizuje krv znanih i neznanih heroja koji su svoj život dali za Zaječar.

Član 3

ZASTAVA Grada Zaječara je pravougaonog oblika, sa odnosom dužine i visine tri prema dva.

Zastava je plave boje sa krstom narandžaste boje, koji je postavljen ka levoj strani u odnosu 3:2.

Preko krsta, ka levoj strani, takođe u odnosu 3:2, nalazi se grb Grada Zaječara, na beloj kružnoj podlozi uokvirenoj narandžastom linijom.

Član 4

Ova Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Grada Zaječara".