PROGRAM

ZAPOŠLJAVANJA PRIPRAVNIKA NA TERITORIJI GRADA NIŠA

("Sl. list grada Niša", br. 26/2009)

 

I CILJ PROGRAMA

Gradonačelnik Grada Niša i Nacionalna služba zapošljavanja - Filijala Niš, (u daljem tekstu: Nacionalna služba zapošljavanja) u saradnji sa poslovnim udruženjima i poslodavcima, preduzeće konkretne mere i radnje na podsticaju zapošljavanja pripravnika na teritoriji Grada Niša (u daljem tekstu: Grad).

Programom aktivne politike zapošljavanja pripravnika Grada Niša (u daljem tekstu: Program) utvrđuju se prioriteti, mere, sredstva i nadležnost za ostvarivanje postavljenih prioriteta u cilju povećanja mogućnosti zapošljavanja pripravnika sa najmanje četvorogodišnjim visokim obrazovanjem (u daljem tekstu: sa visokom stručnom spremom), višim ili visokim trogodišnjim obrazovanjem (u daljem tekstu: višom stručnom spremom) i srednjom stručnom spremom na području Grada putem razvoja preduzetništva i otvaranja novih radnih mesta.

U smislu aktivne politike zapošljavanja u stvaranju uslova za zapošljavanje pripravnika Grad preduzima neophodne mere da kroz dogovore i saradnju sa republičkim institucijama, međunarodnim organizacijama, donatorima, dijasporom i drugim subjektima i institucijama pronađe najefikasnija organizaciona, pravna i finansijska rešenja.

Osnovni prioritet prilikom sprovođenja mera iz Programa je da se licima sa visokom, višom i srednjom stručnom spremom, koja se nalaze na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja i aktivno traže posao, omogući da prvi put zasnuju radni odnos u svojstvu pripravnika na određeno vreme za zanimanje za koje su stekli školsku spremu i steknu uslov za polaganje pripravničkog ili stručnog ispita.

Dugoročni cilj Programa je stvaranje uslova za zapošljavanje lica na neodređeno vreme, kod istog ili drugog poslodavca a na osnovu stečenog znanja i položenog pripravničkog ili stručnog ispita.

II FINANSIJSKA SREDSTVA GRADA

Odlukom o budžetu Grada svake godine opredeljuju se sredstva za finansiranje osposobljavanja pripravnika radi zapošljavanja na poziciji Uprave za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine.

U okviru odobrenih finansijskih sredstava za zapošljavanje pripravnika 50% će biti opredeljeno za prijem visokoobrazovanih pripravnika, 30% za pripravnike sa višom stručnom spremom i 20% za pripravnike sa srednjom stručnom spremom.

Finansijska podrška Grada u zapošljavanju pripravnika po Programu za visokoobrazovane pripravnike obezbediće se u trajanju od 12 meseci za pripravnike sa višom stručnom spremom 9 meseci, a za pripravnike sa srednjom stručnom spremom 6 meseci.

III REALIZACIJA PROGRAMA

Međusobna prava i obaveze u realizaciji ovog Programa biće regulisana posebnim ugovorom između Gradonačelnika i Nacionalne službe zapošljavanja.

Nacionalna služba zapošljavanja i Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine sprovode ovaj Program, obavljaju stručne i administrativno-tehničke poslove i blagovremeno informišu Gradonačelnika u vezi pitanja koja se odnose na zapošljavanje po ovom Programu.

IV JAVNI POZIV

Program se realizuje na osnovu javnog poziva koji raspisuje Gradonačelnik.

Pravo prijavljivanja potrebe za zapošljavanje pripravnika imaju poslodavci koji obavljaju delatnost na teritoriji Grada.

Javnim pozivom odrediće se uslovi koje poslodavci i nezaposlena lica treba da ispunjavaju kao i visina dela isplaćene zarade pripravnika koju refundira Grad.

Poslodavci dostavljaju zahteve sa potrebnom dokumentacijom utvrđenom javnim pozivom Nacionalnoj službi zapošljavanja.

V IZBOR POSLODAVACA

Odluku o izboru poslodavaca, kojima se odobravaju sredstva za zapošljavanje pripravnika, donosi Gradonačelnik, na predlog Komisije za razmatranje prijava poslodavaca (u daljem tekstu: Komisija).

Na predlog Gradonačelnika, Nacionalne službe za zapošljavanje i Uprave za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine Gradonačelnik donosi rešenje o imenovanju tročlane Komisije.

Komisija razmatra prijave poslodavaca, koji učestvuju na javnom pozivu za dodelu sredstava za zapošljavanje pripravnika.

Prioritet prilikom izbora za dodelu sredstava za zapošljavanje pripravnika imaće poslodavci koji u svojoj prijavi za prijem pripravnika iskažu potrebu da nakon 12, odnosno 9, odnosno 6 meseci pripravničkog staža zasnuju radni odnos na neodređeno vreme sa izabranim pripravnikom.

Na osnovu Odluke o izboru poslodavaca kojima se odobravaju sredstva za zapošljavanje pripravnika zaključiće se ugovor između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavaca i pripravnika.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Program stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".

Stupanjem na snagu ovog Programa prestaje da važi Program zapošljavanja visokoobrazovanih pripravnika na teritoriji Grada Niša ("Službeni list Grada Niša", br. 30/2004).