PRAVILNIK

O NAČINU REALIZACIJE PROGRAMA INOVACIONE DELATNOSTI ZA 2009. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 34/2009)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način realizacije programa inovacione delatnosti za 2009. godinu, i to:

1) Programa razvoja inovativnih proizvoda i usluga koji će imati konkurentna svojstva;

2) Programa razvoja registrovanih organizacija za obavljanje inovacione delatnosti i pružanje infrastrukturne podrške inovacionoj delatnosti;

3) Programa podsticaja saradnje registrovanih subjekata inovacione delatnosti sa nosiocima inovacione delatnosti iz nedovoljno razvijenih područja;

4) Programa finansiranja projekata čije se aktivnosti odnose na primenu rezultata inovacionih aktivnosti fizičkih lica - registrovanih subjekata inovacione delatnosti.

Član 2

Programi iz člana 1. ovog pravilnika realizuju se u skladu sa aktom ministra nadležnog za nauku kojim se, u skladu sa zakonom, uređuju uslovi konkurisanja, kriterijumi za izbor realizatora projekata i uslovi finansiranja projekata ili izgradnje infrastrukture namenjene realizaciji inovacionih projekata.

Ministarstvo nadležno za nauku u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika upućuje javni poziv za prijavu predloga inovacionih projekata kojima se realizuju programi iz člana 1. ovog pravilnika. Na osnovu utvrđene rang liste prijavljenih predloga inovacionih projekata, ministar nadležan za nauku utvrđuje visinu sredstava za finansiranje pojedinog programa inovacione delatnosti.

Programima iz člana 1. ovog pravilnika ravnopravno se podstiče kako javni, tako i privatni sektor.

Član 3

Program razvoja inovativnih proizvoda i usluga koji će imati konkurentna svojstva realizuje se putem inovacionih projekata.

Inovacioni projekti iz stava 1. ovog člana realizuju se tako da saradnja registrovanih subjekata inovacione delatnosti sa visokoškolskim ustanovama, institutima i ostalim nosiocima inovacione delatnosti obezbedi razvoj inovativnih proizvoda i usluga koji će imati konkurentna svojstva.

Član 4

Program razvoja registrovanih organizacija za obavljanje inovacione delatnosti i pružanje infrastrukturne podrške inovacionoj delatnosti realizuje se putem inovacionih projekata.

Inovacioni projekti iz stava 1. ovog člana realizuju se na način koji obezbeđuje:

1) razvoj registrovanih inovacionih organizacija;

2) izgradnju infrastrukture registrovanih inovacionih organizacija;

3) izgradnju infrastrukture privrednih društava za pružanje infrastrukturne podrške, koja su registrovana u Registru inovacione delatnosti koji vodi ministarstvo nadležno za nauku;

4) formiranje poslovno-tehnoloških inkubatora koji treba da obezbede uslove za uspešan početak rada novoosnovanih visokotehnoloških privrednih društava u prvoj fazi inkubacije;

5) unapređenje rada registrovanih naučno-tehnoloških parkova koji obezbeđuju poslovni prostor i usluge pravnim licima koja rade na razvoju i primeni visokih tehnologija u određenom sektoru ili području primene.

Član 5

Program podsticaja saradnje registrovanih subjekata inovacione delatnosti sa nosiocima inovacione delatnosti iz nedovoljno razvijenih područja realizuje se putem inovacionih projekata.

Inovacioni projekti iz stava 1. ovog člana realizuju se na način koji naročito podstiče saradnju registrovanih subjekata inovacione delatnosti sa nosiocima inovacione delatnosti iz manje razvijenih područja Republike Srbije, kako bi se i u tim područjima omogućio razvoj inovativnih proizvoda i usluga koji će imati konkurentna svojstva, a time doprinelo stvaranju nacionalnog inovacionog prostora sa što ravnomernijom regionalnom razvijenošću.

Član 6

Program finansiranja projekata čije se aktivnosti odnose na primenu rezultata inovacionih aktivnosti fizičkih lica - registrovanih subjekata inovacione delatnosti realizuje se putem inovacionih projekata.

Inovacioni projekti iz stava 1. ovog člana realizuju se na način koji obezbeđuje:

1) pružanje neposredne stručne i finansijske pomoći fizičkim licima koja se, kao registrovani subjekti inovacione delatnosti, uključuju u realizaciju inovacionih projekata koji za predmet imaju razvoj i primenu rezultata inovacione aktivnosti tog registrovanog inovatora;

2) da se, uključivanjem u projektni tim organizacije učesnika, registrovanom inovatoru kroz konkretne aktivnosti u okviru inovacionih projekata, omogući plasiranje na tržištu, sa odgovarajućom vrednošću, rešenja koji su rezultat njegovih inovacionih aktivnosti kojima su razvijeni proizvodi, tehnologije, procesi ili usluge.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".