PROGRAM

SAMOZAPOŠLJAVANJA U GRADU ČAČKU U 2009. GODINI

("Sl. list grada Čačka", br. 5/2009)

Član 1

Program samozapošljavanja na području Grada je jedna od mera aktivne politike zapošljavanja koja se finansira iz budžeta Grada.

Program samozapošljavanja je subvencija Grada u obezbeđenju sredstava nezaposlenim licima sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje - Filijala Čačak, koja svojim interesima i sposobnostima mogu da obezbede uslove za sopstveno zapošljavanje osnivanjem malih i srednjih preduzeća, radnji ili drugog oblika poslovnog organizovanja (u daljem tekstu: PROGRAM).

Član 2

Cilj Programa je smanjenje broja nezaposlenih, otvaranje novih radnih mesta, razvoj preduzetništva i privatne inicijative u obavljanju privrednih delatnosti kroz samozapošljavanje nezaposlenih lica.

Član 3

Radi ostvarivanja ciljeva postavljenih ovim Programom sredstva se obezbeđuju u budžetu Grada za sufinansiranje nabavke osnovnih sredstava, adaptaciju poslovnog prostora, sirovina, repromaterijala i rezervnih delova potrebnih za realizaciju poslovnog programa (biznis plan).

Član 4

Pravo na korišćenje sredstava za samozapošljavanje mogu ostvariti lica koja se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje - Filijala Čačak, a koja nisu ostvarila pravo po istom osnovu kod NSZ - Filijala Čačak.

Član 5

Subvencija za samozapošljavanje se odobrava pod uslovom:

- da je poslovni program (biznis plan) ekonomski opravdan i da obezbeđuje samozapošljavanje i otvaranje novih radnih mesta, a prioritet imaju proizvodne i proizvodno uslužne delatnosti,

- da podnosilac zahteva nije koristio sredstva po programu za samozapošljavanje NSZ - Filijala Čačak najmanje u prethodnom petogodišnjem periodu,

- da podnosilac zahteva nije koristio sredstva iz budžeta Republike ili budžeta Grada najmanje u petogodišnjem periodu, a radi otpočinjanja samostalne delatnosti.

Član 6

Sredstva kojima se subvencioniše samozapošljavanje iznose 5.000.000,00 dinara.

Subvencija za samozapošljavanje iznosi 200.000,00 dinara.

Isplatu sredstava vrši NSZ - Filijala Čačak u skladu sa Zakonom i Sporazumom o međusobnim pravima i obavezama u realizaciji ovog Programa koji zaključuju grad Čačak i NSZ.

Sredstva za realizaciju Programa prenose se NSZ u skladu sa prethodnim stavom.

Član 7

Subvencija za samozapošljavanje se dodeljuje na osnovu javnog poziva.

Javni poziv za dodelu subvencije za samozapošljavanje raspisuje NSZ - Filijala Čačak.

U javnom pozivu se naročito navodi da podnosilac zahteva ispunjava uslove za subvenciju utvrđene ovim Programom i navodi potrebna dokumentacija koja se dostavlja, kao i ostali opšti uslovi, i to:

Popunjen poslovni program (biznis plan) koji sadrži:

- osnovne podatke o nezaposlenom,

- opis poslovnog programa,

- karakter poslovnog programa,

- namena sredstava (nabavka osnovnih sredstava, adaptacija poslovnog prostora, sirovina, repromaterijala i rezervnih delova),

- predračunsku vrednost poslovnog programa,

- broj i struktura zaposlenih.

Javni poziv se objavljuje u lokalnoj štampi, listu "Poslovi" - oglasnim novinama NSZ i na oglasnoj tabli NSZ - Filijala Čačak.

Rok za dostavljanje zahteva utvrđuje se javnim pozivom i ne može biti duži od 30 dana.

Član 8

Odluku o dodeli subvencije donosi Gradonačelnik na predlog direktora NSZ - Filijala Čačak po pribavljenom mišljenju Lokalnog saveta za zapošljavanje.

Na osnovu odluke o odobravanju subvencije za samozapošljavanje, sa korisnikom subvencije NSZ - Filijala Čačak zaključuje Ugovor o međusobnim pravima i obavezama, u roku od 30 dana od dana dostavljanja odluke.

Pre zaključivanja Ugovora, korisnik sredstava je dužan da dostavi:

- rešenje o osnivanju preduzeća ili radnje;

- prijavu na obavezno socijalno osiguranje;

- sredstvo obezbeđenja ugovornih obaveza (garanciju banke ili menicu potpisanu od 1 žiranta);

- overenu meničnu izjavu za sebe i žiranta;

- fotokopiju kartona deponovanih potpisa;

- fotokopiju rešenja o PIB-u;

- fotokopiju lične karte za sebe i žiranta.

Član 9

Ovaj Program finansira se iz budžeta Grada.

Program samozapošljavanja dodelom subvencije se sprovodi do nivoa sredstava planiranih u budžetu Grada.

Ovaj Program sprovodi NSZ - Filijala Čačak u skladu sa Zakonom i Sporazumom o međusobnim pravima i obavezama u realizaciji ovog Programa koji zaključuju grad Čačak i NSZ.

Sredstva za realizaciju Programa prenose se NSZ u skladu sa prethodnim stavom.

Član 10

Programi samozapošljavanja koji se finansiraju iz sredstava donacija realizuju se po metodologiji, kriterijumima i tehnici sprovođenja koje odredi donator.

Član 11

Korisnik sredstava je dužan da subvenciju za samozapošljavanje koristi za namene za koje je odobrena i da omogući NSZ - Filijala Čačak kontrolu namenskog korišćenja sredstava, kao i praćenje realizacije Programa, najmanje u periodu od jedne godine od dana dodele subvencije.

Korisnik sredstava, koji dodeljenu subvenciju za samozapošljavanje ne iskoristi (u celini ili delimično) za namene za koja je ista odobrena, dužan je da odobrena sredstva vrati uvećana za iznos zakonom utvrđene kamate, u roku od 15 dana od dana prijema rešenja o povraćaju sredstava.

Rešenje o povraćaju sredstava zbog nenamenskog trošenja donosi NSZ - Filijala Čačak.

Izuzetno, na predlog NSZ - Filijala Čačak, a po prethodno pribavljenom mišljenju Lokalnog saveta za zapošljavanje, Gradonačelnik može doneti odluku da se korisniku sredstava u celini ili delimično izvrši otpis potraživanja u slučaju nastupanja smrti, teže bolesti ili elementarnih nepogoda (požar, poplava, zemljotres i dr.) usled čega ne može obavljati delatnost.

Odredbe iz prethodnog stava primeniće se i za dodeljena sredstva po programima samozapošljavanja iz prethodnih godina.

Član 12

Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Čačak je dužna da podnosi izveštaj Lokalnom savetu za zapošljavanje i Skupštini grada o realizaciji ovog Programa.

Član 13

Ovaj Program stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".