ODLUKA

O PRISTUPANJU GRADA NIŠA KONCEPTU ZAJEDNIČKOG REŠAVANJA VODOSNABDEVANJA GRADA NIŠA I OPŠTINE DOLJEVAC

("Sl. list grada Niša", br. 27/2009)

Član 1

Grad Niš pristupa konceptu zajedničkog rešavanja vodosnabdevanja Grada Niša i opštine Doljevac.

Cilj ovako uređenog koncepta vodosnabdevanja je podsticanje, razvoj i unapređenje sistema za vodosnabdevanje Grada Niša i opštine Doljevac, koji će biti utemeljen na principima i načelima saradnje jedinica lokalne samouprave i promocije politike nacionalne upotrebe vodnih kapaciteta na ekološki prihvatljiv način.

Član 2

Implementacija novog koncepta vodosnabdevanja će obuhvatiti procenu i razmatranje tehničkih, ekonomskih, pravnih i drugih aspekata održivog korišćenja vodnih resursa, uzevši u obzir, kako potrebe korisnika, tako i obavezu kontinuiranog obezbeđivanja kvalitetne pijaće vode.

Član 3

U cilju realizacije prethodno navedenog, nakon sagledavanja aspekata navedenih u prethodnom članu i uz pribavljanje neophodnih saglasnosti, pristupiće se pripajanju dela JP Direkcija za izgradnju vodosistema "Brestovac" p.o. Bojnik sa pripadajućim pravima i obavezama preduzeću JKP "Naisus" Niš, koje će preuzeti upravljanje i završetak vodosistema "Pusta Reka-Brestovac-Bojnik-Doljevac" na teritoriji opštine Doljevac.

U postupku pripajanja, Opština Doljevac će Gradu Nišu ustupiti ovlašćenja i obaveze koje joj kao osnivaču pripadaju, u cilju obezbeđivanja nesmetanog funkcionisanja preduzeća, zaštite opšteg interesa i dr., a u smislu važećih propisa.

Grad Niš će, nakon završetka izgradnje vodosistema iz stava 1. ovog člana, koristiti sve slobodne kapacitete za vodosnabdevanje građana na teritoriji Grada Niša.

Član 4

Međusobna prava i obaveze Grada Niša i opštine Doljevac u realizaciji koncepta vodosnabdevanja urediće se Sporazumom, koji će u ime Grada potpisati Gradonačelnik Grada Niša.

Član 5

Grad Niš će doneti sve akte neophodne za ostvarenje i izvršenje ove Odluke i Sporazuma.

Član 6

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".